Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!

2
1544
John Shipton, Amineh Kakabaveh och Arne Ruth (Foto: Christer Lundgren)

Christer Lundgren från Folket i Bild Kulturfront intervjuade Julian Assanges far igår.Denne framträdde i Riksdagen, på möte i Solidaritetshuset i regi av ”Stödkommittén för Julian Assange” och för intervjuer.
Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!


Utdrag ur artikeln på hemsidan för Folket i Bild Kulturfront:

Vid en presskonferens på riksdagshuset i Stockholm introducerades John Shipton av Arne Ruth – tidigare kulturchef på Expressen, chefredaktör på Dagens Nyheter och ordförande i Svenska PEN-klubben.

– Hundratjugofem år i fängelse är detsamma som en dödsdom. Julian har barn, som han inte kan träffa. Familjen slits i stycken. Det är en form av sadism. Hans mor Christine har kämpat dagligen mot kränkningarna av hennes son.

– Julian har tillbringat nio år på Ecuadors ambassad, under tilltagande tortyr för att förmå honom att lämna ambassaden, och hans hälsa försämras snabbt. Han har gått ner 15 kg i vikt. En särskild FN-rapport om detta har sammanställts, men inte offentliggjorts, eftersom den kan vara besvärande för vissa människor, avslöjar John Shipton.

I Belmarsh-fängelset hålls Julian Assange isolerad som en farlig förbrytare, utan dator eller tillgång till tidningar. Två gånger i månaden beviljas sociala besök av familjemedlemmar i två timmar var gång. Utöver detta tillåts han träffa sina advokater.

Julian har fått sexton priser för sina journalistiska insatser. Helt nyligen hämtade jag ut Whistleblowerpriset för honom. Vad han anklagas för är sådant som de stora medierna världen över har publicerat, säger John Shipton.

Vilka förutsättningar finns det då för en frigivning?

– De vill förgöra honom. Enda sättet att hindra det är aktiviteter som era. Vårt hopp står till opinionsbildningen. Av Australiens 200 parlamentsledamöter har vi stöd av 30, ur skilda partier.”

Läs hela artikeln!
Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!Politik

Föregående artikelUSA och Latinamerikas höger planerar militärt angrepp på Venezuela
Nästa artikel”Storstrejk För Klimatet 27 September – FridaysForFuture.” Men – Vad säger facket?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here