USA och Latinamerikas höger planerar militärt angrepp på Venezuela

1
2241

Denna viktiga och skrämmande rapport kommer från Eva Björklund som översatt en artikel i Resumen Latinoamericano 18 september.

Vem väntar sig protester från Sverige. Margot Wallströms på offensiv för demokratin och mot demokratiskt valde Maduro i Venezuela. Hyckleri i kvadrat?


USA och Latinamerikas höger planerar militärt angrepp på Venezuela

OAS (Organisationen för Amerikas Stater, även kallad USAs kolonialdepartement) beslöt 11 september att aktivera TIAR, som tvingar alla medlemsstater att ställa upp på USAs sida för “regimskifte” i Venezuela.
TIAR – Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca – är världsdelens USA-styrda militära koalition (Kuba ingår förstås ej).

Detta beslut har USA fått igenom med Latinamerikas nya högerregeringar i Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, El Salvador, Guatemala, Haití, Honduras, Paraguay, Dominikanska Republiken – och Venezuelas alltmer skamfilade självutnämnde “president”, USAs gunstling, Juan Guaidó.

TIARs beslut är nu i första hand riktad mot Venezuela och många befarar att med denna grupp högermilitärer ska USA våga sig på militärt angrepp på Venezuela. Utsvältningsblockaden har inte hjälpt, tvärtom, fattigfolket i Venezuela blir ju fler, motståndet växer. Den folkliga kampen samlar allt fler, de låter sig inte knäckas av svårigheterna, de vänder sig inte mot sin regering, som är USAs avsikt, utan kämpar för att behålla den.

Så nu, med den militära samlingen under USAs befäl, växer också risken för krig. Vita huset och utrikesdepartementets hökar talar visserligen om att “finna en politisk lösning” på “den venezolanska krisen”. Förhandlingar pågår men när Venezuela vägrar uppge sin självständighet tar USA det till förevändning för hårdare blockad och förbereder för militärt angrepp. En mer högljudd och aktiv världsopinion behövs för att stoppa det. ” (Slut).

Men senare har en ny kompletterande rapport kommit, från Dick Emanuelsson:Uruguay lämnar Tiar och Mexiko röstade emot  förslaget.
OAS-organet som ska vara USAs verktyg vid en militär intervention av Venezuela.

När Fakepresidenten Juan Guaidó inte har det minsta politiska stöd i Venezuela för försöket att via USAs ekonomiska krig svälta folket till underkastelse, återstår bara det ”militära kortet”, som Trump, sedan inledningen av hans mandatperiod har hotat med.

Men alliansen mellan de väpnade styrkorna och folket har väckt rödljus i Pentagon som inser att en väpnad intervention kan innebära stora egna förluster. Därför vill nordamerikanerna att Sydamerika och folken som dras med högerregimer ska vara kanonmat för att ekonomiska USA-intressen ska lägga under sig Venezuelas olja, gas, ädelmetaller och sötvatten.

Men folken i dessa länder kommer att sätta P för ett sådant äventyr.Dick Emanuelsson på Facebook. och Källan.Politik

Föregående artikelTrump träffar Zelensky. Vad pratade de om?
Nästa artikelIntervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Verkligen oroande! Colombias nuvarande högerregim söker krig på två fronter. Centro Democratico (presidentens parti) jublade när delar av FARC-gerillan reste vapen igen, de har saboterat fredsförhandlingarna med ELN och lovade uttryckligen inför förra valet att göra strimlor av fredsavtalet. Å andra sidan är de alltmer öppna med att de vill ha en militär intervention i Venezuela. Denna extremhöger har gjort allt för att få behålla en konstant krigssituation, en situation där deras egna brott inte utreds och där stulen mark inte behöver återlämnas. För Colombias folk skulle det vara katastrof, redan nu sover, skiter och lagar sin mat mängder av venezolanska flyktingar vid min port. De har tillfälligt lämnat nu pga kraftiga regn.Jag vill inte tänka på hur det blir om Venezuela totalt imploderar. För det andra så kommer vi vara direkt kunna utsättas av Maduros nya missiler. Frågan om Venezuela är dessutom idag en stormaktskonflikt med USA på ena sidan och Kina och Ryssland på den andra. Jag har inget emot en folklig revolution i Venezuela mot den hatade Maduro-regimen, men den revolutionen får de fixa själva. På andra sidan finns de narkotikafinansierade dissidenterna från FARC och ELN som inte heller vill lämna ifrån sig sina miljardinkomster. Mycket tyder på att dessa dissidenter står för huvuddelen av de mord som utförs på f.d. gerillasoldater. De vill helt enkelt tvinga sina fd stridskamrater att ta till vapen igen. Så krigets krafters själva livsluft är den konflikt de kan skapa med en motståndare som de både avskyr och är beroende av. På bägge sidor finns genomkorrupta traditionella latinamerikanska caudillos i regeringarna. Som tur är så är deras populäritet i dalande både i Colombia och Venezuela.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here