”Storstrejk För Klimatet 27 September – FridaysForFuture.” Men – Vad säger facket?

21
1351
Klimatmanifestation i Stockholm 15 mars 2019.

Minst en bloggare deltog i manifestationen 15 mars.

Minst en bloggare deltar i manifestation för bättre klimat i Stockholm 15 mars 2019.

Omkring 8500 personer har anmält att de kommer till klimatmanifestationen kl 13 idag, medan 17000 andra är intresserade. Storstrejk För Klimatet 27 September – FridaysForFuture

Jag återger uppropet nedan, med någon kommentar.

Arrangörer:
Fridays For Future i samverkan med organisationer och enskilda inom nätverket KlimatSverige.

Plats, datum och tid:
Samling: Medborgarplatsen, Demo via Mynttorget till Kungsträdgården
27 september, 2019
13:00 – 15:00

13.00 Samling & avmarsch från Medborgarplatsen för demonstrationståg / klimatmarsch genom stan
14.00 Ankomst till Kungsträdgården för fortsatt strejk & scenarrangemang.

Beskrivning:
Storstrejken är en del av Global Week For Future med strejker och manifestationer över hela världen med anledning av FN-mötet i NY och veckan startar med Skolstrejk för klimatet, Fridays For Future 20 september. (https://www.facebook.com/events/2547743355545671/ )

Våra krav gentemot politiker och makthavare:
1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
2. Klimat- och miljörättvisa (equity) för alla
3. Följ Parisavtalet och bevisa det.
4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

Mer information om programmet, som artister, talare och andra detaljer om dagen uppdateras vartefter!

OBS!
Det är viktigt för oss alla att detta blir en fredlig, partipolitiskt obunden och oberoende manifestation. Därför ber vi er att helt undvika loggor för partier och politiska nätverk samt företag. Ni får självklart delta, men med budskap kopplat till just denna strejk och vad ni vill förmedla och stå upp för just denna dag i fokus (utan loggor). Tack för att ni respekterar detta!

VAD DU KAN GÖRA FÖR ATT HJÄLPA TILL:
Varje insats och bidrag är ovärderligt!

SPRID ORDET!
Bland det mest värdefulla du kan göra för att hjälpa till är att sprida ordet om eventet – på din arbetsplats, till kollegor, familj, vänner och alla du känner, för att se till att det här blir en så stor och slagkraftig folkfest som möjligt!

BIDRA EKONOMISKT!
Med den här typen av event och manifestationer tillkommer en hel del kostnader i form av scenteknik, personal, material, etc.
Eftersom FridaysForFuture är en ideell rörelse är evenemanget det också och varje bidrag är varmt välkomna!
Vi tar endast emot bidrag av privatpersoner och oberoende organisationer & nätverk.

Swish: 072 323 88 29
BG: 377-4429
Medd: FFF20-27SEPT

FUNKTIONÄRER SÖKES!
Vill du hjälpa till att göra den här dagen till en succé som funktionär? Toppen!
Anmäl dig direkt till: så återkommer vi inom kort med mer detaljerad information.

Mer information om strejker i Sverige och världen över:
https://www.fridaysforfuture.org/events/list” (Slut uppropet).


Kommentarer.

Inför manifestationen har föreslagits en facklig strejk för klimatet, men fackförbundsledningar säger Nej samtidigt som man uttrycker sin oro för klimatförsämring.

Den 24 juli fick Sveriges samlade fackliga rörelse ett brev från klimatengagerade skolungdomar som, inspirerade av Greta Thunberg, krävt och vädjat till vuxenvärlden att ta klimatforskningens varningar på allvar och behandla klimatkrisen som den kris det är.

Naturligtvis hade manifestationen blivit slagkraftigare om facket ställt upp med Klimatstrejk, med eller mot arbetsgivarnas stöd. Diskussion om detta återges nedan.

Klimatmötet i Paris 2015.

Jag stödjer förstås manifestationen men kan inte delta i Stockholm då jag är utomlands. Ett av kraven är ”Följ Parisavtalet och bevisa det.”.
Man kan här säga att den stora svagheten med Parisavtalet är att det inte är något bindande avtal och att sanktioner saknas för dem som inte följer vad de lovar. Och förslagen från Paris är sämre för fattiga än rika. Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal
Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga

Å andra sidan är texten ”och bevisa det” lovande. Men hur ska det ske?

För egen del tror att själva det primitiva produktionssättet och ekonomiska systemet kapitalismen måste ersättas med ett annat mera demokratiskt system som kan planera in nödvändiga klimatåtgärder snabbt och direkt. Kapitalismen med sina nödvändiga krav på ständigt ökad vinst, ständigt ökad försäljning är oförenligt med nödvändiga klimatinsatser. Tycker utvecklingen visar detta. Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.

Här finns olika uppfattningar bland oss som vill manifestera för klimatinsatser, och det är väldigt bra och nödvändigt att vi kan samverka trots olika uppfattningar i en del frågor och trots olika uppfattningar i olika politiska frågor.


Några röster nedan:

I. Talespersoner för klimat- och miljöorganisationer 21/8. Svenska fack – lyssna på Greta och strejka.
Inom ramen för rörelsen Fridays For Future har ungdomarna strejkat och manifesterat varje fredag sedan augusti 2018 men upplever att beslutsfattare och vuxenvärlden fortfarande inte insett allvaret. Därför ber de nu om hjälp från några av de starkaste organisationerna som finns i det svenska samhället – fackföreningsrörelsen.

Klimatkrisen är i akut behov av ett ökat tryck på beslutsfattare inom politik och näringsliv. Tiden är sedan länge förbi för reformer i lugn takt. Nu behövs extraordinära åtgärder och hela samhället måste mobiliseras för att åstadkomma en strukturomvandling lika genomgripande som välfärdssamhällets framväxt. Men den här gången behöver det ske på betydligt kortare tid.

Den svenska fackföreningsrörelsen har en stolt historia av att lyfta blicken och medverka till en bättre värld. Avskaffandet av apartheid i Sydafrika och Pinochets diktatur i Chile underlättades av fackförbundens engagemang.

Nu står vi inför en global utmaning där facken har en otroligt viktig roll att spela, för samhällets fortsatta välfärd, för medlemmarnas arbetstillfällen och för kommande generationers rätt till ett rimligt liv.

Fackföreningsrörelsen – gärna i samverkan med arbetsgivare – kan göra den 27 september till en dag att minnas genom att utlysa en nationell arbetsnedläggelse.


II. Replik från fackliga företrädare 22/8. Strejka för klimatet inte rätt väg för oss.

Vi tror inte att gå ut i strejk för klimatet är rätt väg, skriver Jonas Wallin och Petter Johansson från Elektrikerförbundet.
Elbranschen står inför stora förändringar. Med ett skriande behov av mer klimatsmart el, en på sikt elektrifierad fordonsflotta och allt fler småskaliga elproducenter måste både anläggningar och elnät rustas.

Elektrikernas medlemmar behövs för att klimatanpassa Sverige och vi är redo att ta vårt ansvar.

Vi tror däremot inte att gå ut i strejk för klimatet är rätt väg. Vi har uppfattningen att det råder enighet mellan oss och våra arbetsgivarorganisationer i dessa frågor och tror att en arbetsmarknadskonflikt för klimatet skulle bli kontraproduktiv.

Men vi ställer oss redo att på riktigt lyfta in klimatfrågorna i våra möten med medlemmar, politiker, internationella nätverk, i vårt eget arbete och våra myndighetskontakter.

Som ett första steg kommer vi delta på manifestationen den 27 september. Vi uppmanar samtliga som har möjlighet att också göra det.


III. Ungdomar uppmanar arbetsgivare 23/9. Svenska företag: Låt anställda klimatstrejka.

Både fackförbund och företag runt om i världen kommer därför delta. Den största internationella fackorganisationen ITUC har uppmanat sina 200 miljoner medlemmar att delta, och tusentals företag har gått ut med att de ska vara med.

I Sverige har vi uppmanat fackförbunden att manifestera i solidaritet med oss den 27 september och dessutom att uppmana sina medlemmar att göra likadant.

Bland annat TCO, SACO och LO kommer att uppmuntra sina medlemmar att manifestera.

Nu vänder vi oss till företag och arbetsgivare.

Nästa år måste vi sänka utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, vilket vi är tvungna till, om vi inte vill riskera allvarliga konsekvenser som kan resultera i samhällskollaps.

Nästa år ska dessutom Parisavtalet börja gälla, och då krävs det att vår politik går i linje med avtalet.

Politiker kommer till våra strejker för att berömma oss och ta foton, men vi vill inte ha beröm, vi vill att de håller sina löften och säkrar vår framtid. Det är dags att se till att de går från ord till handling.

Det här är en utmaning till Sveriges arbetsgivare. I den mån ni kan, tillåt era anställda att delta i manifestationen den 27 september, eller ännu hellre, låt hela företaget delta. Visa att även vuxna kräver förändring.


IV. Ungdomar anser att ”Facken sviker barn och unga om klimatet”

15/9 DN Åsikt: ”Facken sviker barn och unga om klimatet”

Svensk fackföreningsrörelse sviker barn och unga när den säger nej till att delta i den globala klimatstrejken. Fackliga ledare verkar inte bry sig om sin egen framtid, skriver gymnasieeleven Edward Gabrielsson och ytterligare 26 undertecknare.

Totalt omkring fyra miljarder människor går nästan utan vatten varje år. Isen över alla sjöar i Alaska har för första gången helt smält bort.

Varför vägrar facken strejka den 27 september? Hur kan vi få samhället att inse allvaret? Det som görs räcker ju inte alls.

Anledningen det inte görs något åt saken än är för att politikerna inte klarar av att ta ett beslut som går så starkt emot status-quo. Att säga att de nödvändiga förändringarna inte är ekonomiskt möjliga är fel. Att säga att tekniken för dem inte finns är fel. Det är en maktfråga.

Men av någon anledning sitter inte makten hos folket just nu. Den sitter hos facken, politikerna, lobbyisterna och det oljesamhälle vi är beroende av. Makten sitter hos systemet. System måste alltså förändras.

För hundra år sedan stod facken för förnyelse av samhället. En facklig strejk för klimatet hade hjälpt till, men nu verkar det som om fackens ledare inte ens bryr sig om sin egen framtid.

Därför har vi gång på gång sagt att alla beslutsfattare måste lyssna på vetenskapen. Ett sätt att göra det på innebär att ge forskare vetorätt om ett förslag till lagstiftning som inte stämmer med fakta.

Det vi undrar är hur människor i ledande ställning klarar av att göra så lite som de gör, för det är precis den bristen på ansvar som avgör vår framtid som art. I dag är det rörelser som vår som står för förnyelse.Politik

Föregående artikelIntervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!
Nästa artikelHur gick klimatmatchen mellan ”Alarmisten” Per Holmgren, SMHI och ”Icke-alarmisten” professor Lennart Bengtsson
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Fel fokus i miljö/klimatdebatten?

  En försämring av Miljön!
  Förbränning (Kol, Olja, Regnskogar)
  Försurning.
  Föroreningar.
  Förgiftningar.
  Förlust av biologisk mångfald.

  eller/och

  En försämring klimatet (pga en förhöjning av CO2)?
  Se – ”A group of 500 scientists led by the CLINTEL co-founder Guus Berkhout, has sent a letter to the Secretary-General of the UN, António Guterres. They warn the Secretary-General that “[c]urrent climate policies undermine the economic system, putting lives at risk in countries denied access to affordable, reliable electrical energy.”
  They add: “We urge you to follow a climate policy based on sound science and genuine concern for those harmed by costly but unnecessary attempts at mitigation.”
  https://clintel.nl/prominent-scientists-warn-un-secretary-general-guterres/

  • De betonar vikten att ha kvar kapitalismen, vars krav på ökad produktion och vinst närmast omöjliggör nödvändiga klimatinsatser.

 2. Sinne för proportioner
  En dikt av Nils Ferlin.
  Om världen blott ägde personer,
  med sinne för proportioner.
  Den såge väl ej så bedrövlig ut
  som den faktiskt gör.
  Men jag tror till slut
  när jag hör deras pöbel skratt.
  När en människa ramlar pladask och platt.
  När en stackare prövar på spinkna ben
  att lyfta från åkern en för tung sten.
  När de flinar så dumt
  som den flabben där,
  åt min ståtliga skylt
  för min lumpaffär.
  Att jag hatar dessa personer
  med sinne för proportioner!

  • DN 28.9 rapporterar på tre helsidor från demonstrationerna och nämner att 60.000 deltog i Stockholm – troligen en av de största demonstrationerna någonsin i denna stad!

   [caption id="attachment_100294" align="aligncenter" width="696"] Foto: Jan-Erik Romson som berättar att senaste numret av FIB-Kulturfront har mycket intressanta artiklar om klimatet.[/caption]/a>

 3. Sorgligt att så många tror på medias budskap att vi kan påverka klimatet genom att minska vår produktion av CO2. Är folk så in i bäng slöa att de inte orkar kolla fakta, utan litar på vad skrämselmedia med otillbörligt nyttjande av barn behagar servera? Det finns folk som fortfarande tror att skyskrapor av stål och betong kan pulvriseras av aluminiumplan och flygfotogen! Hur mycket fördumning ska vi tåla?
  ”Framgång” är det knappast då folk lurats så till den milda grad att de demonstrerar för en gigantisk överföring av skattemedel till de största bolagens
  ägare. För det är detta som blir resultatet. Och det är det huvudsakliga syftet.
  Hur är det ställt med analysförmågan och vijan att ta reda på fakta? Cui bono?

  • Det är forskningen och vetenskapen som hävdar att vi ”kan påverka klimatet genom att minska vår produktion av CO2”. I denna fråga återger media oftast forskarna åsikter.

   • Så gammal o ännu inte fattat att media återger det de vill att folk ska tro på. Har du inte lärt dig något av rapporteringen från Syrien, Libyen, Irak osv. ?

   • Kärnkraft producerar ingen CO2. Om nu vänstern argumenterar för att minska produktionen av CO2 för och motverka ett klimathot så blir det samtidigt en legitimering av kärnkraften som högern länge och fortfarande önskar. För mig verkar det som att vänstermänniskorna här sätter sig själva i ett dilemma och därmed genast blir sårbara. Ett logiskt klavertramp som kan leda till splittring då vedertagna förhållningssätt och åsikter inte längre håller.

    Avvecklingen av kärnkraften kommer bli ifrågasatt. Hur ska vänstern bemöta det?
    Atomkraft? Nej Tack! Blir till nostalgi liksom sovjetiska propaganda-affischer?

    https://www.tradera.com/item/340958/301997435/stalin-barn-i-famn-sovjet-ussr-kommunism-poster-affisch-42-3

    Har vilat ikväll och kände jag orkade skriva en kommentar till.

    • Kärnkraften har sina risker för olyckor och då det gäller förvaring av av avfall, trots sannolikt säkrare kärnkraftverk.

     • Tåla en tsunami eller en jordbävning, tror du verkligen det?

      Jag litar inte fullt ut på kärnkraften trots alla lugnande besked. Kan heller inte tänka mig och åka i ett flygplan. Jag vet ju att de kan störta och då är det slut. Men man kan snava och slå ihjäl sig i sitt eget hem. Det är inte riskfritt att leva.

      Jag tror det går att resa med lastfartyg idag men det är svårare. Från 60-talet och tidigare byggdes ofta lastfartygen för att även ta en mindre mängd passagerare. Då var också lastfartygen mer lika en båt.

      Rationaliseringen har gjort att lastfartygen anpassats till sitt huvudändamål och därmed mera liknar en skokartong. Transportrutinerna har också rationaliserats som gjort det svårare för parallell passagerartrafik.

      Men jag hittade en sida på internet som kanske kan ge några användbara tips.

      https://schystresande.se/artiklar/resa-med-lastfartyg/

   • Vad menar du?
    Det som hände har aldrig hänt ??

    I går kväll läste jag att World Trade Center utsattes för ett allvarligt terrordåd redan 1993. En lastbil fullastad med sprängmedel orsakade stor förödelse i garaget under ena tornet. En stor förödelse men tornet rasade inte. En islamistgrupp låg bakom sprängdådet.

  • Mats.
   ”kolla fakta” Ingen kan kolla fakta om 9/11. Dom enda som kanske vet är dom som planerade det och dom känner varken du eller jag. Du blandar ihop vilda konspirationsteorier med fakta.

   Om vetenskapen säger att det går att påverka klimatet genom massiva utsläpp av CO2 så framstår det som högst rimligt att det också går att påverka det åt andra hållet genom massiva minskningar av CO2 utsläpp.

   Folk demonstrerar inte för skattemedel till oljebolagen, utan emot att oljebolagen tjänar miljarder på att fördärva både klimat och miljö.

   Din tvärsäkerhet här är symptomatisk för hur förvillarna arbetar. Ni vill hela tiden skapa maximal förvirring och arbetsmetoden är att med just tvärsäkra uttalanden, förlöjliga vetenskapen, sprida konspirationsteorier och inte minst lögner om vem som bär ansvar för både klimatuppvärmningen och försämringen av välfärden. Dom ”största bolagen” du pratar om är hela tiden dom som gynnas av er verksamhet och därför med stor sannolikhet era uppdragsgivare.
   Varje gång ni skriver Cui bono så sparkar ni er själva i röven.

 4. Studera gärna vad andra än de troende kommer fram till. Det fullkomligt kryllar av forskare som inte blir inbjudna då människans klimatpåverkan ska debatteras. Sådan publicitetspolitik är tillräckligt avslöjande för att jag ska gå till källorna och förfärat se hur samstämmigheten sätts framför sannfärdigheten.

 5. Konflikter och motsättningar säljer som smör. Egentligen är det sjukt, att man utnyttjar människors behov av nyfikenhet och vetgirighet i sitt sökande efter information och kunskap, men i stället ger dem lögner, halvsanningar, manipulation, propagandastyrningar och allmänt slaskfoder. Utan att de har förstånd att inse och reflektera över det.
  Det är något alldeles förskräckligt hur det tuggas runt med tex klimatpropagandan som satt skräck i nästan hela Europa nu och varför just nu, men inte för ett par år sedan. Miljontals människor är ute och demonstrerar och man t.o.m uppmanar vuxna att ansluta sig till proteströrelsen. Man frågar sig vem det är som påkallat den uppmaningen och varför den ska åtlydas och vem som tjänar på det? ”Globalisterna” . Folk är som tokiga. Allt är uppiskat av etabisemangsmedia som har förvandlats till rena dårhuset. Snacka om att ”bli offer” för massmediatryck.

  • Erik.
   Den radikala vänstern ser genast möjligheter med den här klimat kalibaliken.
   Tänk på det.
   Jesus är uppstånden, eller kanske snarare Folkets Uppror är nära?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here