Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet

11
2312

Denna artikel har publicerats på Midt i fleisen Midt i fleisen och i Pål Steigans blogg i slutet av januari. Microsoft integrerer NewsGuard på sin nettleser i kampen mot falske nyheter. Den publicerades ursprungligen i Les Crises. Les Crises Den har vänligen översatts av Björn Nilsson.

Ett av flera exempel på inskränkning i yttrandefrihet och censur. Ett antal artiklar näms nederst.


Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter.

NewsGuard är ett tilläggsprogram för webbläsare. Avsikten är att värdera en nätsidas trovärdighet.

Microsoft har börjat att varna användare av sin webbläsare för mobiltelefoner, Edge, för opålitliga nyhetssidor. Programvarujätten har samarbetat med NewsGuard för att ge varningar i Edge-webbläsaren för iOS och Android. Funktionen har lagts till denna vecka som en valfri inställning.

NewsGuard grundades av journalisterna Steven Brill och Gordon Crovitz, och bedömer nätsidor efter en rad kriterier, inklusive bruk av vilseledande rubriker, om de upprepade gånger publicerar falskt innehåll, och öppenhet om ägare och finansiering.

Som de flesta av de stora sociala nätverken har Microsoft beslutat att delta i kampen mot spridning av falsk information, ”falska nyheter” (av en eller annan anledning använder de inte ordet ”lögner” – de menar tydligen något annat). Därför har det amerikanska bolaget ingått ett samarbete med företaget NewsGuard. Dess analytiker skall värdera sanningshalten av information i många medier, på en skala från 1 till 5. Bedömningarna görs manuellt, medan resultaten skall ge medierna anledning till att svara på anklagelserna och förbättra sin praxis om de vill se sina betyg höjas.

Fram till nu har NewsGuard varit ett frivilligt programtillägg för Microsofts egna webbläsare Edge (och Chrome, Firefox och Safari), men skall nu integreras som standard i mobilversionen av Microsofts webbläsare, antingen i Android eller iOS. Detta är ett viktigt steg för NewsGuard, där skaparna uppenbarligen önskar att erbjuda tjänsten på ett maximalt antal enheter och plattformar. Man bör notera att medan Microsoft har samarbetat med NewsGuard som en del av sitt Defending Democracy-program, har den gigantiska firman, ledd av Satya Nadella, inte kontroll över driften och de redaktionella besluten, något som är ovanligt för Microsoft.

Mänsklig och valfri

Även om den är inbyggd i den nyaste versionen av Edge Mobile är NewsGuard för ögonblicket valfritt och måste aktiveras av användarna själva. Så Microsoft önskar inte att påföra bedömningarna automatiskt ännu. Kanske de väntar på att tjänsten skall förbättras och att fler nätsidor kan övervakas och värderas.

NewsGuard var nyligen omstritt i Storbritannien, när trovärdigheten för tidningen Daily Mail fick en värdering på 1 av 5. ”Försiktig: denna nätplats uppfyller vanligen inte våra standarder när det gäller noggrannhet” varnar tilläggsprogrammet när du besöker dailymail.co.uk., fastän nätplatsen tillhör en mainstream-tidning.


Microsoft har inget med detta att göra:

Man sa att vi tar fullt ansvar för bedömningarna vi utdelar. Alla klagomål måste riktas till hans företag. ”De kan ge oss skulden. Och vi är glada att få skulden. Till skillnad mot plattformarna är vi glada för att vara ansvariga. Vi vill att folk skall utnyttja vårt system. Vi är helt transparenta. Vi är inte en algoritm och arbetar för att förbättra den allmänna nivån på journalistiken” säger Steve Brill, medgrundare av NewsGuard.

Daily Mail berättar att de först nyligen blev uppmärksammade på NewsGuards verksamhet, och kontaktade ansvarig för att rätta till domen och vad de anser är en ”felklassificering”. NewsGuard har redan bedömt omkring 2000 nätmedier, inklusive de 150 mest besökta nyhetssidorna i Storbritannien.

Ett nytt orwellskt verktyg är således fött, i likhet med faktakontroller och liknande ting.

Och den här gången installerar Microsoft den automatiskt på webbläsaren Edge, på alla smarttelefoner i hela världen.

Du kan enkelt provar programmet: installera det själv frivilligt i Firefox eller på Edge (tänk på att avinstallera efteråt).

Navigering utan programtillägget:

Med programtillägget:

NewsGuard (grundlagt i augusti 2018) valde begreppet ”näringsdeklaration” som grund för sitt analysarbete – direkt inspirerat av matens värden:

Å andra sidan är NewsGuard-systemet ännu enklare, för nyanser finns inte: antingen är mediet perfekt eller så är det dåligt: det är GRÖNT för de goda eller RÖTT för de onda. Men man kan inte klicka på ikonen för att få mer detaljerad information:

Användare har själv möjlighet att få tillgång till en komplett lista. Till exempel står det om prestigetidningen New York Times bland annat att:

Kort sagt, New York Times verkar vara helt utan brister; att tidningen aldrig en enda gång i sin långa historia har berättat falska nyheter eller gjort saker som inte är journalistiskt etiskt. Denna detaljförklaring kommer inte med någon som helst allvarlig kritik, men är hellre en sagoartad reklam för NYT:s användning av den nyaste tekniken från det tjugoförsta århundradet, med ”innovativ grafik och fotografi, mobilappar, podcast och mer”.

Intressant nog är alla stora amerikanska media i huvudströmmen klassificerade GRÖNT, inklusive Fox News:

Å andra sidan innehåller Fox’ näringsdeklaration också en stor ’politisk’ del – och pratar inte om
kanalens fantastiska banbrytande innovationer i det 21:a århundradet …

Al-Jazeera får RÖTT kort. NewsGuard grundar denna rankning genom att bland annat förklara att Al-Jazeera på sin hemsida inte offentliggör att den tillhör Qatars regering, och att täckningen är skev och regelmässigt ”främjar Qatar” och ”nedsvärtar rivaler”. Men mången statsfinansierad kanal kunde nog klassificeras med RÖTT på samma grunder.

Till slut blev RT (Russia Today) också rankat RÖTT (Vilken överraskning!).

Det står: ”Var försiktig. Denna nätplats misslyckas generellt med att upprätthålla de grundläggande principerna om noggrannhet och ansvar” och att denna nätplats ”är en del av den ryska regeringens propagandainsats”.

Listan på anklagelser är självklart ”överväldigande”:

Man anför sedan
-förfärliga brott mot journalistisk etik;
-Två journalister slutar, en intervju med Assange, en reklamkampanj – ve och fasa …;
-På grundval av dessa få element ger programmet denna typ av visuella hjälpmedel till användarna vid deras google-sök, så att de skall se bilden;
-Dessa ikoner liknar tydligt varningarna i antivirusprogram när en nätplats anses som ’farlig’.

Illustrerande bilder på detta finns i Pål Steigans artikel.

Men låt oss avsluta med att titta på själva bolaget NewsGuard. Grundat sommaren 2018 av två journalister och investerarna Steven Brill och L. Gorden Crovitz anställer de omkring femton journalister och andra medarbetare. (Lista.) Så här presenterar de sig:

Återupprätta tillit och ansvar.

NewsGuard använder journalistik till att bekämpa falska nyheter, felinformation och desinformation. Våra tränade analytiker, som är erfarna journalister, undersöker nya nyhetsplatser på nätet för att hjälpa läsarna och tittarna att veta vem som försöker utföra legitim journalistik och vem som inte gör det.

Våra grön/röda värderingar rapporterar om en nätplats försöker göra det rätt eller om den har en dold agenda eller medvetet publicerar falskheter eller propaganda.

En perfekt illustration av konspiratorisk tankegång hos de självproklamerade bekämparna av konspirationer!

”Och annonsörer, bekymrade för omdömet om sina märkesvaror, håller undan annonserna från opålitliga nyhetssidor.” Dvs detta verktyget har det uttalade målet att orsaka att de berörda informationssidorna skall avgå med döden på grund av försvinnande finansiering.

”NewsGuard ger också näringsdeklarationer till mer än 2000 nyhets- och informationssidor som representerar 96% av den amerikanska och engelskspråkiga marknaden.”

”NewsGuards lag av SWAT-analytiker arbetar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, för att identifiera plötsligt populära spridare av opålitliga nyheter bland de nätplatser NewsGuard ännu inte har värderat, och varna användare i realtid för dem.” SWAT = Special Weapons and Tactics, specialiserade polisenheter i USA som kan liknas vid polisens beredskapstrupper.

Detta visar hur mycket dessa människor betraktar sig själva som korsfarare, som militanter, något som inte är i överensstämmelse med svulstiga självdefinitioner som hävdar att man är upptagna av balans och etik.

”Efter lanseringen i USA kommer NewsGuard att utvidga sina tjänster för att tjäna de miljarder människor världen runt som får sina nyheter från nätet.” Miljarder människor … det är i alla fall ett ambitiöst projekt … utan lokal demokratisk kontroll kommer ett amerikanskt företag automatiskt att dyka upp på webbläsarna hos nästan alla människor i hela världen, för att definiera pålitligheten hos nyhetstjänsterna globalt.

”Vårt mål är att ge alla den information de behöver för att bli bättre informerade om vilka nyhetskällor de kan lita på – eller inte kan lita på.”

Företagets tjänster är särskilt riktade mot studenter och lärare, så att folk i skolan skall använda detta verktyg – och sörja för att ungarnas tankar inte vandrar bort från huvudströmmen.

Slutligen är de stolta över sina pressmeddelanden, trofast och mycket positivt återgivna utan frågor av många medier:

Vi kan inte avsluta presentationen av detta orwellska projekt utan att nämna listan över medlemmar i deras rådgivande styrelse. (Källa.)

Newsguards rådgivande styrelse:

* Tom Ridge, den förste ministern för Homeland Security (George W. Bush-administrationen);

* Richard Stengel, tidigare redaktör för Time Magazine och avdelningschef i USAs utrikesdepartement, ansvarig för offentlig diplomati (Obama-administrationen) [Wikipedia definerer ‘public diplomacy’ som ”spridande av propaganda till befolkningen i andra länder för att skapa en dialog utformad för att informera och påverka”)

* general (pensionerad) Michael Hayden, tidigare direktör for CIA, tidigare direktör for National Security Agency (NSA) och tidigare förste vicedirektör för nationell säkerhet (George W. Bush-administrationen)

* Don Baer, president i [PR-bolaget] Burson, Cohn & Wolfe och tidigare direktör ansvarig för Vita husets kommunikation (Clinton-administrationen)

* Elise Jordan, politisk analytiker i TV-kanalen NBC, og tidligare talskrivare för utrikesminister Condoleezza Rice (George W. Bush-administrationen)

* John Battelle, medredaktör och grundare av tidskriften Wired och grundare och daglig ledare för tidskriften Industry Standard.

* Jessica Lessin, grundare och chefredaktör för The Information

Lägg också märke till att Jessica Lessin är hustru till en tidigare vicepresident i Facebook.

Som slutsats, är det vanskligt att lita på neutraliteten hos detta verktyg, eller att det kommer att vara helt fritt från propaganda …

Kanske detta är en passande dom?

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelOm alla visste detta om EU skulle unionen falla isär på nolltid
Nästa artikelÅh, vilket galet krig i Irak!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

  1. Det är klart en utveckling åt fel håll enligt mig men än så länge är det ljusårs skillnad mot Nordkorea. Läs själva och begrunda. Men man måste poängtera att här verkar det närmast röra sig om personkult vilket varit vanligt i Asien. Exemplen är många, kejsaren i Japan under ww2, Kinas olika ledare, den ganska så nyligen avlidne kungen i Thailand. Ni som är urbana kan säkert rada upp fler. Men i Kina verkar personkulten tonats ned sedan landet mera integrerats med väst. I sammanhanget kan jag nämna kommunist-Kina är en luring. Att kommunismen är för arbetarna där tror jag inte riktigt på. Arbetarna offras för landets framgång. Det gemensamma går före individen. Ett exempel jag läste idag är att Kina används fortfarande asbest inom industrin. Asbesten importeras från det mineralrika Ryssland. Risken är stor byggnadsmaterial innehållande asbest tar vägarna till Europa p.g.a landets mycket stora export av industriprodukter. Det finns all anledning att vara misstänksam bland hyllorna i byggvaruhusen.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-tarar-till-tusen-akta-grat-eller-propaganda

    • Personkulter i Kina har inte tonats ner, dom har helt utrotats. Man lärde sig läxan av Mao Zedong’s personkult. En som försökte sig på en personkult var BoXilai i Chongqing. Han drev alltså en populistregim. Han fick inte fortsätta. Kommunismen arbetar definitivt inte för arbetarna. Precis som du säger, arbetarna offras för det gemensamma som går före individen, det är ju just precis det som pågår i Sverige. Det skapar just starka motiveringar för att inte vara framgångsrik, utan istället leva ett bekvämt liv på bidrag och det är precis det svenska problemet. Det var just därför Kina började avskaffa kommunismen 1978, och idag är varje spår av den bort i Kina, med undantag för de som är över 80 eller så.

    • Microsoft integrerades i den djupa staten efter 911. Gates gick till Bush och erbjöd sina tjänster att censurera och övervaka i utbyte mot att inte bli uppdelad som Bell företagen.

  2. […] Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet. Ny firma för kontroll av berättelser försöker förstöra alternativa medier. * Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten. * Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet * Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare. * 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet! * Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte. * False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here