”Chat control är en demokratisk katastrof”

7
1444
Bild: Shutterstock

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Redaktören: Denna artikel har 3 april publicerats i SvD https://www.svd.se/a/xgVxrX/jon-karlung-bahnhof-chat-control-ar-en-demokratisk-katastrof Viktiga synpunkter som inte alla når bakom betalvägg. Inte EU:s första insats för att begränsa yttrandefriheten, vid sidan av det snabba beslutet att förbjuda RT. Se även under ”Relaterat”.

_______________________________________________

SvD: Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

 

EU-kommissionen vill nu bygga en av historiens största övervaknings­apparater. Förslaget är livsfarligt både för individen och demokratin, skriver Jon Karlung, Bahnhof.

Jon Karlung: Just nu förbereder Sveriges EU-kommissionär för inrikes­frågor, Ylva Johansson (S), en förordning som kommer göra dig, mig och alla andra EU-invånare till föremål för total övervakning. Förslaget, populärt kallat Chat control 2, är så allomfattande att det direkt hotar våra grund­läggande medborgerliga rättigheter – själva fundamentet för vår demokrati.

Med Chat Control 2 kommer alla former av digital kommunikation inom EU kunna övervakas, filtreras och läsas i syfte att stoppa brottslighet. Det handlar om telefon- och video­samtal, online­forum, e-post, molnlagring, synkade Worddokument, chatt-appar, din kommentar till den här debatt­artikeln – allt ska registreras. Alla privat­personer, organisationer och företag berörs.

EU-kommissionen vill alltså bygga en av historiens största övervaknings­apparater. Ett system som Hitler hade jublat åt, och som Putin önskar att hans säkerhets­polis skulle kunna åstadkomma. Syftet att bekämpa brottslighet är lovvärt, men medlen och resultatet kommer bli precis desamma som i diktaturer: självcensur, misstänksamhet, felbara system med säkerhets­brister och industri­spionage. Det kommer heller inte bita på brottsligheten, utan tvärtom göda ett parallellt, ljusskyggt internet.

Så här kommer det gå till: alla internet­tjänste­leverantörer i EU kommer tvingas övervaka all kommunikation på sina plattformar med hjälp av Chat controls algoritmer. Det betyder att bakdörrar byggs in i ”säkra” system, och att så kallad end to end-kryptering i praktiken förbjuds. Redan här ljuder Hesa Fredrik för alla oss som arbetar med kommunikation. Det har ingen betydelse om du har rent mjöl i din påse, det spelar ingen roll hur mycket du vill sätta ditt brottslingar – inbyggda säkerhets­luckor i EU:s samlade it-infrastruktur är en väldigt dålig idé.

Enbart vetskapen om att bakdörrarna existerar kommer leda till en osäkerhet både bland privat­personer och företag, och den som hanterar skyddsvärd information eller företags­hemligheter tvingas välja lösningar utanför EU. Förr eller senare kommer bakdörrarna hittas och utnyttjas av hackare som bryr sig föga om vad Ylva Johanssons syfte med Chat control är. All information som kommuniceras inom EU kommer att betraktas som röjd.

På en kontinent som närapå förgjordes av två totalitära ideologier borde man veta betydligt bättre och agera därefter.

I steg två kommer misstänkta ord eller bilder som upptäcks av Chat controls algoritmer flaggas och skickas till rättsvårdande myndigheter. Alla som någon gång chattat med en AI eller försökt ladda upp en video på Facebook vet att dagens algoritmer är, låt oss säga, bristfälliga. Polis­myndigheter över hela Europa kommer översvämmas av dina semester­bilder. 16-åringen kommer flaggas för sin redovisning om andra världskriget där en man med mustasch har googlats lite för många gånger. Det låter kanske som en komisk bieffekt nu, men när psykologens samtal med sina konfidenter, journalistens korrespondens med sina källor och advokatens försvar av sin klient hamnar på polisens bord är det inte lika roligt längre. Myndigheter består av människor som är minst lika felbara som algoritmer. Det har vi sett prov på även i svenskt polisväsende de senaste månaderna.

Dessutom missar Chat control helt sitt mål. Kriminella organisationer kommer inte bry sig ett dugg om att EU förbjuder krypterade chattar. Brottslingar kommer fortsätta vistas på Darknet och använda sina egenutvecklade chattappar. Chat control kommer däremot leda till ett uppsving för det parallella, ljusskygga internet. Säker kommunikation blir den kriminella världens nästa kassako.

De enda som på riktigt påverkas av övervakningen är vanliga människor. Om du i dag tänker dig för innan du skriver ordet ”bomb” i en Facebooktråd är det en ljum bris jämfört med vad som väntar. Bortblåst är läkar­sekretess och bank­sekretess. Borta är skyddet av visselblåsare och journalisters källor. Ingenting får vara hemligt, ingenting blir längre privat.

Och då har vi bara berört de tekniska aspekterna av förslaget. Det verkligt sorgliga är att idén om massövervakning ens har kunnat födas och accepteras som ett legitimt förslag. Vad är det egentligen för människosyn som präglar diskussionerna innanför kommissionens väggar? Vilken tilltro har man till sina medmänniskor? På en kontinent som närapå förgjordes av två totalitära ideologier borde man veta betydligt bättre och agera därefter.

Låt i stället rättsväsendet arbeta med verktyg som är rättssäkra, träffsäkra och bygger på vedertaget polisarbete. Låt åklagare åtala och låt domstolar döma. Låt alla oss andra få kommunicera med den integritet vi har demokratisk rätt till.

Att Chat control är livsfarligt både för individen och demokratin står klart. Att EU-kommissionen dessutom vill tvinga oss som tjänste­leverantör att medverka till bygget av deras övervaknings­apparat är helt enkelt något vi aldrig kommer att gå med på. Om Chat control 2 blir verklighet måste vi vidta drastiska åtgärder. Vi måste, om förslaget går igenom, helt enkelt fundera över om vi behöver lägga delar av vår verksamhet utanför EU. Vi kommer inte att tveka om det blir den enda framkomliga vägen. Vi kommer, som alltid tidigare, att göra allt för att försvara våra kunders rätt till ett digitalt privatliv och de krav på integritet som följer av det.

Vi uppmanar därför regeringen att säga blankt nej till Chat control i alla dess versioner. Låt det här stanna vid en tragisk pappers­produkt i Ylva Johanssons skrivbordslåda.

Slutligen har jag en fråga till Ylva Johansson: Kommer din egen kommunikation att samlas in och bearbetas i enlighet med Chat control-förordningen? Hur blir det med EU-kommissionens interna, sekretess­belagda korrespondens? Kommer även politiker behöva oroa sig för att semester­bilder eller känsliga samtal om livets alla skeenden hamnar på Bryssel­byråkraters skrivbord? Eller är ni höjda över alla misstankar?

Foto: Malin Hoelstad

vd, internet­leverantören Bahnhof

Relaterat
* Kors i taket – Australiens premiärminister ber USA släppa anklagelserna mot Julian Assange!
* Stora mainstream-media menar äntligen att USA ska slopa anklagelserna mot Julian Assange!
* Julian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst.
* Debattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN.
* Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset.
* Västvärlden på väg att överge yttrandefriheten!?
* Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen! Protestera mot regeringens idé att tillåta kärnvapen i Sverige! Sergels torg lördag kl 14-15. Kom!
* Koncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?
* Vem äger media? Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 3.
* Medieoligarkerna i världen och i Sverige.
* Fria kritiska ryska media – finns de?
* Är bannlysningen av RT förenligt med försvar av yttrandefrihet? Kan man straffas av att citera RT?
* Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas.

* Pentagon förbereder massiv censur av internet.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.
* En utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelVad är skillnaden mellan en ”regim” och en ”regering”?
Nästa artikelDet stora Nato-bedrägeriet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Gestapo KGB eller Stasi var rena barnleken mot vad Ylva Johansson (S)(EU) föreslår.
  1984 kan ses som en brarnkrubba jämfört med ”Chat Control 2”
  Och kom ihåg gott folk att även rent mjöl i en påse blir förstört av fel hantering!

 2. Konstigt, detta har ju funnits i Ryssland och Kina i flera år och här på Global Politics har det ju varit jättepopulärt. Så om EU inför samma så borde Global Politics bara applådera systemet.

  • Skillnaden är att i Kina är det folket som vill bli övervakade och censurerade, så det är inte riktigt samma sak.
   I Ryssland är folket så passiviserat att de inte bryr sig, så alla är nöjda.

  • @Pelle smart 10 april, 2023 At 18:18
   Nej herr ”smart”. Det har inte funnits i Kina i flera år och finns inte nu heller, utom förstås i den rasist och hatpropaganda som publiceras av amerikanska NGOs i Sverige, även kallade ”media”. I Kina är det folket, deltagarna som själva övervakar, och kräver rättelse. Det finns även en MO i Kina makan anmäla till

 3. Att med Chat Control 2 kommer alla former av digital kommunikation inom EU kunna övervakas, filtreras och läsas är inte helt sant. När du sänder ett inlägg läggs det med nuvarande system upp på en server i klartext. Där det ligger på servern kan det skannas, övervakas, eller filtreras. Nästa kommentator får hämta det där, och kan lägga upp ett svar. Kommentarerna på Globalpolitics fungerar just så.

  Det gäller inte Kinas Weixin-WeChat. Dels är kommunikationen krypterad, så det är omöjligt för obehöriga att läsa den i transfer. Dels saknar Weixin-WeChat central lagring, så det finns ingen fil på någon server som ”Chat Control” kan skanna, övervaka eller filtrera. Alla inlägg går direkt i krypterad form till alla mottagare, alla deltagare i chatten. Det gör Weixin-WeChat i det närmaste immun mot övervakning.

  Liknande gäller bankaffärer, meddelanden på din dator krypteras och av-krypteras på bankens dator. För att övervaka måste övervakaren ha tillgång till antingen din dator eller bankens dator, och det är knappast troligt.

  Sedan har vi dessutom anonymiserings system som Tor.

  Kommunikation på appar som Facebook, Instagram, WhatsApp, Skype, osv sägs vara krypterade end-to-end, men myndigheterna har krypteringsnycklarna och kan lätt massövervakning.

 4. Kommer Weixin-WeChat finnas tillgängligt här i Europa Sverige Karl?? Vet du något om de. Har hört olika om svar om det. Att de kan ta länge. Övriga appar går ju EJ jämföra som Facebook Instagram WhatsApp Skype osv. De självfallet rena övervakningssystemet som myndigheterna i Usa Cia har tillgång till ALLA tider kom igen och det är inte nytt. Även om många fortfarande kanske blundar för de. Tänker lite på dom grova attackerna mot på hvuvaei som varit senaste åren BARA för att dessa gått om Usa och ligger i toppen på denna planet OCH det är ju självfallet HELT oacceptabelt. Amerikanska byn Sverige gick på SKITsnacket. Före Nato medlemskapet och den HÖGST förnedrande och HÖGST vidriga DCA avtalet som är på gång, var vi åtminstone en amerikansk delstat. Men det skeppet har gått

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here