Debattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN

20
2451

Ifrågasätts skrivna policy, publicerad i DN:

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är: håll dig till ämnet; håll en god ton; visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.”

Jag har sedan 2017 fått publicera ungefär 900 av 1000 insända kommentarer på max. 1500 tecken, vilket är OK.
Liksom på bloggen Globalpolitics.se (som jag inte får länka till, lika litet som till t.ex. RT) publicerar jag ganska faktarika inlägg, gärna med länkar. Sista halvåret har ”Ifrågasätt” ändrar policyn och tillämpar i praktiken viss censur och stryper debatt under allmänna påståenden om regelbrott.

Tre egna erfarenheter:
I. 11 juni kom ett meddelande från Ifrågasätt ”Meddelande om avstängning
Hej,

Efter att våra moderatorer granskat en eller flera av dina kommentarer, har du blivit avstängd från Ifrågasätts kommentars plattform. Detta beror på att vi anser att du brutit mot Ifrågasätts riktlinjer för kommentarer.

Du har blivit avstängd pga följande anledning: Fortsatt upprepad spridning av desinformation.
Har du frågor om modereringen är du välkommen att svara på detta mejl.”

Dessförinnan hade moderatorn för Ifrågasätt tagit bort flera av mina kommentarer, exempelvis:

Efter att våra moderatorer granskat en av dina kommentarer, har du fått kommentaren borttagen. Kommentaren som berörs fanns tidigare här och var enligt följande:

Många, troligen de allra flesta flydde pga. Kiev-regeringens inbördeskrig mot invånarna i Donbass, som uppskattas ha dödat 14 000 människor FN-källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Russo-Ukrainian_War Conflict-related civilian casualties in Ukraine” (PDF). OHCHR. 27 January 2022.

Den har tagits bort med motiveringen: Underbygg med fakta och referenser
Kommentar: Ifrågasätt accepterar alltså inte FN-källan i Wikipedia. Däremot accepterar Ifrågasätt diverse mycket tveksamma eller oriktiga uppgifter utan referenser eller mycket nedsättande omdömen om mig från andra kommentatorer.

Jag protesterade mot avstängningen och skrev 13/6 ”Jag tillbakavisar er bedömning. Vänligen redovisa en rejäl analys, enligt god pressetisk och demokratisk sed. Ni har alltså inte presenterat några belägg för ert påstående. Det måste ni göra om ni ska ha någon trovärdighet och godtagbar etik. Som forskare är jag noga med fakta och med källhänvisningar i mina artiklar, mer än som är brukligt i ”Ifrågasätt”. Detta har också bidragit till att min blogg sedan åratal är en av de mest lästa politiska bloggarna i landet och till att min tidigare blogg Jinge.se utsågs till ”Årets politiska blogg” 2014 av ett stort mediabolag i USA.

Ni arbetar bl.a. på uppdrag av DN. Låt mig påminna om DN:s policy ” (http://www.dn.se/info/info-hem/sa-jobbar-dn-med-kvalitetsjournalistik/ ” ”Så jobbar DN med kvalitetsjournalistik ”

Där står bland annat ”. I stället strävar vi efter att så många sidor som möjligt ska få komma till tals vid en publicering. Är någon utsatt för en granskning ska vederbörande få generöst med utrymme för sina bästa argument.” Ni följer uppenbarligen inte dessa riktlinjer. Jag ser fram mot ett snabbt svar.

Jag fick inget svar. Den 12 september, dagen efter valet släpptes jag in.

Vill betona att mina kommentarer ofta följs av flera motkommentarer, vissa sakliga andra inte alls. De brukar alltså stimulera till debatt i sakfrågor. En fördel kan man tycka.

II. Jag rapporterade 30 oktober i en ganska detaljerad artikel på Globalpolitics.se om hur Ifrågasätt snabbt tog bort ett antal kommentarer av mig till en stor ledare av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis stora söndagsledare hade idag titeln Sällan har en så stark varning skickats från världens största diktatur

Han avslutar ledaren med följande mening ”I 25 år har Europa låtit sig bli kraftigt beroende av både Kina och Ryssland. Vi betalar priset för det nu.” 

Jag kommenterade detta tidigt under ”Ifrågasätt”, vilket snabbt ledde till debatt. Men mina kommentarer togs snart bort. Detta är ännu en illustration hur yttrandefriheten fungerar i Sveriges största morgontidning.

III. Ny avstängning: På eftermiddagen 4/12 togs flera av mina kommentarer bort under en tidrymd på c:a 5 minuter.

Hej ,

Efter att våra moderatorer granskat en av dina kommentarer, har du fått kommentaren borttagen.

Nej men USA både bedrev lågfrekvent krig mot IS och stödde även IS då och då enligt Newsweek, New York Times, BBC, Reuters samt kongressledamöter i USA. http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret Süddeutsche Zeitung, en stor tysk tidning rapporterade i höstas att vapen för en kostnad motsvarande 4 miljarder SEK transporteras från den stora USA-basen i Ramstein (en av USA:s 700 utländska militärbaser) till terrorister i Syrien. Källa: http://www.sueddeutsche.de/politik/us-waffenlieferungen-millionen-schuss-munition-fuer-kalaschnikows-1.3673430. BBC, Reuters och Newsweek har rapporterat att USA och kurdiska SDF transporterat bort 3 500 IS-krigare från Raqqa för strid på annat håll innan staden befriades. Efter att ha läst flera böcker om kriget, massor av artiklar och efter att ha publicerat omkring 200 artiklar om detta sedan 2012 vill jag påstå att Syrienkriget främst är ett resultat av USA:s politik. Alltför självständiga stater som Syrien och Libyen ska man kväsa, liksom för övrigt Ryssland och Venezuela. Den har tagits bort med motiveringen: Underbygg med fakta och referenser.
Kommentar: Ifrågasätt accepterar alltså inte BBC, Süddeutscher Zeitung som källa. Jag protesterade och upplyste Ifrågasätt att man inte följer sina egna regler, stryper debatt med flera deltagare.

Senare samma dag kom följande besked:
”Meddelande om avstängning
Hej,
Efter att våra moderatorer granskat en eller flera av dina kommentarer, har du blivit avstängd från Ifrågasätts kommentars plattform. Detta beror på att vi anser att du brutit mot Ifrågasätts riktlinjer för kommentarer.
Du har blivit avstängd pga följande anledning:
Upprepade regelbrott i sporadisk följd. Fler regelbrott än icke.
Har du frågor om modereringen är du välkommen att svara på detta mejl.

Fyra dagar senare skrev jag till Ifrågasätt

Ni har inte alls motiverat er avstängning tillfredsställande. Jag anser på goda grunder att ert beslut är felaktigt.

Edra riktlinjer är som bekant:
• ”håll dig till ämnet
• håll en god ton
• visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.”
Att jag håller god ton och visar respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln
kan knappast bestridas.

Liksom: många publicerade kommentarer under ”Ifrågasätt”, de artiklar som ”Ifrågasätt” replierar på, samhällsdebatt generellt i medier, sociala medier och i offentlig debatt belyser jag olika aspekter på ”ämnet.” Det är mycket lätt att påvisa att jag inte avviker från praxis i just nämnda debattfora.

Vidare, en avgränsning av ”ämnet” måste ske med mycket stor försiktighet eftersom olika skribenter och talare de facto tydligen uppfattar ”ämnet” på olika sätt, förståeligt nog.

Mot bakgrund av detta ber jag er att upphäva uppsägningen. Jag ber er vidare att söka att närmare precisera er kritik.

Kommentar: Behövs någon mer information för att motivera rubriken? Hur viktig är debatt via ”Ifrågasätt”? Osäkert, Ifrågasätt upplyser inte om antal läsare av deras debattsite. Har även mailat till redaktionen för DN utan att få svar. Säkert är ”Ring P1” viktigare. Jag ser detta som bara ett exempel på strypning av yttrandefrihet och demokrati som pågår i Sverige och övriga världen.

Vi anhängare av yttrandefrihet och verklighet måste protestera och vi måste samarbeta!

Några andra artiklar om yttrandefrihet och censur.
* https://www.globalpolitics.se/mer-om-censuren-av-debatten-i-dn/
* Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset.
* Västvärlden på väg att överge yttrandefriheten!?
* Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen! Protestera mot regeringens idé att tillåta kärnvapen i Sverige! Sergels torg lördag kl 14-15. Kom!
* Koncentrationen av media ökar – påverkas yttrandefrihet och debatt?
* Vem äger media? Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 3.
* Medieoligarkerna i världen och i Sverige.
* Fria kritiska ryska media – finns de?
* Är bannlysningen av RT förenligt med försvar av yttrandefrihet? Kan man straffas av att citera RT?
* Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas.

* Pentagon förbereder massiv censur av internet.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.
* En utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelPutin talar om Ukraina, Merkel och kärnvapenkrig
Nästa artikelÖkande antal journalister och media stödjer Julian Assange
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. De pratar ibland om vardagshjältar och redaktören ser ut att vara en sådan när jag läst ovan inlägg.
  Det är en utmaning och på sitt sätt omöjlig uppgift men får ändå den mediala delen av den liberala demokratin att komma på skam.
  När sakens argument med våldsamma metoder stoppas i en politisk ideologi där yttrandefrihet sätts bland det främsta.
  Men jag tror det är lika mycket västerlandets tradition som en politisk ideologi.
  Ett antal sätt att leva och värderingar som författas ihop till någon form av helig skrift som kallas liberal demokrati.
  Det klagas ibland på att man i Mellanöstern lever i teokratier, t.ex. Iran är ett land särskilt kritiseras samt även attackeras av Västvärlden men vad är den liberala demokratin om inte en politisk religion?
  En ateistisk sådan, därför någon särskild Gud tycks inte längre finnas.

  Redaktören gör bra ifrån sig mot den USA-ledda ledda doktrinen i vårt land Sverige och bör därför hedras.
  Jag tycker jag gör en liten insats jag också genom att försöka främja Ryssland och Österlandet.
  Jag tror de rösterna kommer växa och jag har läst på SVT det varit stora demonstrationer för Ryssland i Tyskland. Främst i Tysklands östra delar som förut var DDR och Sovjetunionen.
  Jag tittade på den ryska diasporan som visas på svenska Wikipedia häromkvällen och fann då att även USA befolkas av en större del ryssar men Tyskland har största andelen ryssar om man ser till total folkmängd.
  Den här spridningen gör det svårare för Västerlandet och attackera samt försöka förgöra Ryssland.
  Det kan komma reaktioner även inom det egna landet.
  Sverige har en mindre andel ryssar.
  Därför är det tyvärr lättare för det officiella Sverige att sprida ryss-hat och rasism mot det etniska Ryssland helt utan saklig grund.

 2. Själva idén att västerlandet skulle attackera Ryssland, när autokratin Ryssland för imperialistiskt krig i grannländer är helt absurd. Rysk trupp står i Ukraina, inget annat. Nato har inget uppdrag och inga resurser för att ta ryskt territorium, och har aldrig haft någon annan uppgift än att hindra rysk trupp från att angripa Nato´s medlemsländer. Ganska snart kommer vi att få se Ukraina ingå i EU och Nato, av just det skälet att Ryssland nyligen invaderat. Putins angreppskrig har placerat Ryssland i skurkstatsfållan.

  • Nato är väsentligen en brutal krigsorganisation i USA:s tjänst. 1995 genomförde Nato bombningar av Serbien med tusentals döda som sista fasen i kriget på Balkan på 1990-talet med över 100 000 döda (fast vi hör enbart om Srebenica). Förspelet var Rambouillet-avtalet som USA förelade Jugoslavien och som var ett diktat, som innebar rätt för NATO att placera trupper på serbiskt territorium. Det ställde president Miloševic´ inför ett omöjligt val: säga nej till avtalet och riskera bombkrig eller godta NATO-trupper på Serbiens territorium och uppge landets nationella suveränitet vilket knappast någon statschef skulle gå med på. Detta insåg Nato och avsikten var att Serbien skulle säga nej så att bombningarna skulle kunna inledas.
   Bombkriget hade föregåtts av en massiv propaganda i västliga medier om påstådd etnisk rensning och massmord på Kosovoalbaner, som visade sig vara falskt. Det pågick oavbrutet i 78 dygn och bostadsområden, fabriker, broar, och elverk förstördes. NATO satte in över 1 000 flyg och bombade från hög höjd, använde bland annat tiotusentals klusterbomber, vilket ledde till många civila offer.

   2. Enda gången den agerat i försvar var inför den skruvade folkrättsstridiga attacken av USA mot Afghanistan (200 000 döda enligt DN), bra långt utöver FN-resolutionen. Med svenskt deltagande.
   3. Kriget mot och förstörelsen av Afrikas kanske mest välmående stat Libyen år 2011 (100 000 döda uppskattas), långt utöver FN-resolutionen och på basis av osanna uppgifter.
   4. Deltagande i kriget mot Irak.

   Uppgifterna av våra ledande politiker och media att Nato är en fredsorganisation saknar väsentligen empiriskt stöd.

  • Med detta antar jag att Holman menar att när alla imperialistiska ryssar lämnat Ukraina blir det fred. Ja, det är ju det den Ukrainska armen försökt få alla ryssar att förstå sedan 2014 och därför beskjutit dem med artilleri och dödat 14000 ryssar. Att ryssarna bott i dessa trakter som i dag ligger inom vad som utgör det heliga landet Ukraina i flera hundra år, långt innan någon bortsett från möjligen gud, visste var Ukrainas heliga gränser gick saknar ju naturligtvis betydelse.
   Det heliga landet Ukraina med sina heliga gränser skall ju naturligtvis endast bebos av det heliga ukrainska folket. Tycker jag hört det här förut men då var det ett annat land.

   • ukrozionazi enhetens dagar är räknade. Var redo för begravningstågen – boka i kalendern – 2023, ryssofob 🎚🎚🎚

  • Hej Jens,
   Saken för Västvärldens del handlar inte om ta ryskt territorium.
   I varje fall inte i första hand.
   Men försök har gjorts.
   Tyskland ville faktiskt erövra Ryssland, i princip mörda befolkningen där, för att skapa sitt ”Tredje Rike”
   Så du ser vad Västvärlden kan vara i stånd till.

   Men nu handlar det främst om naturresurser.
   Som Västvärldens tillväxtbaserade konsumtionssamhällen är i ständigt behov av för den Fria Marknadens överlevnad.
   Samt globala kontroll.
   Just kontrollen är viktigast.
   Ryssland själva kontrollerar sina råvarutillgångar och naturresurser.

   Den kontrollen accepteras INTE av USA och Västvärlden.

  • Ganska snart kommer det inte att finnas något som heter ukraina överhuvudtaget, hålmannen🤗🤗🤗

 3. I historiskt ljus är det synnerligen otäckt vad som pågår. Detta är identiskt med hur nazisterna i det forna Tredje Riket missbrukade yttrandefriheten för att sprida sin kultur och propaganda, som utmynnade i bland annat förintelsen. Nu ser vi en direkt repetition av de händelserna.

  Det är också väldigt intressant att notera att rapporteringen svensks media undantagslöst alltid bygger på den amerikanska rapporteringen. Man ser aldrig att artiklar bygger på direktrapportering i första hand från Kina, det är alltid den amerikanska åsikten som förs fram. Som regel kraftigt förvrängd. När det gäller de senaste händelserna i Kina har just DN mycket grovt förfalskat och förvrängt dom. Jag är ju på plats och kan göra jämförelser.

  Det är min övertygelse att detta beslut har kommit till DN från USA och CIA. ”Ifrågasätt” är kopplat till Google, det kan man konstatera genom att studera koden. Vi vet att Google är kopplat till CIA. Redan på 50-talet skapade dåvarande chefredaktören på DN Herbert Tingsten ett nära samarbete med CIA. CIA skrev artiklarna, DN publicerade dom. För mig är det uppenbart att detta samarbete nu har fortsatt och utvidgats. Sajter som Globalpolitics och Nya Dagbladet stör propagandan från USA och CIA, som nu har utfärdat order – stäng dom.

  DN är i min mening helt enkelt idag en underavdelning av USAs CIA vars huvuduppgift är att sprida USA propaganda. DN bedriver politisk verksamhet för USAs räkning.

 4. […] Wikileaks Julian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst. Debattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN. Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset. Västvärlden på […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here