Ökande antal journalister och media stödjer Julian Assange

2
972

Speak up for Assange

 

Detta är en översättning till svenska av ett rundbrev av ”#JournalistsSpeakUpForAssange”, som talar för sig själv. Av de 2112 journalister som undertecknat uppropet är 21 (1 %) från Sverige. Där finns bl.a. redaktören för Globalpolitics.se. Den som anser sig vara journalist kan skriva på.

Jag vill tillägga att stödet för Assange generellt har ökat i olika media. Se
Elon Musks opinionsundersökning om Julian Assange
Kors i taket – Australiens premiärminister ber USA släppa anklagelserna mot Julian Assange!
Gryning för Julian Assange? – Många röster i världen vill se honom fri.

Alltmedan yttrandefriheten och därmed demokratin beskärs här och där: Debattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN av Globalpolitics.se
________________________________________________________________________

”Kära vänner och kollegor,

För exakt tre år sedan, efter oro för att journalister inte uppmärksammade Julian Assanges fall tillräckligt, föddes initiativet #JournalistsSpeakUpForAssange.

Från en liten början har det vuxit till över 2 100 namn på tre år.

Efter att ha lanserat det internationella journalistuttalandet 2019 omvandlades det tillen framgångsrik video på YouTube och Twitter året därpå. Sedan dess har vi, samtidigt som vi uppdaterat undertecknarna med nyheter och resurser om det pågående rättsfallet, arrangerat tidningsannonser där vi offentliggör vårt kollektiva avståndstagande från åtalet, samt skickat ett brev om motstånd tillsammans med en kopia av vår undertecknarlista till den tidigare brittiska inrikesministern Priti Patel inför hennes beslut om utlämning.

Dessutom känner vi att vi – kollektivt – har bidragit till att flytta fram frågan genom att göra det acceptabelt för andra journalister att offentligt uttrycka sitt försvar för Assange. Även om det kan ha sina brister (se här och här) var det gemensamma brevet från New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde och El País förra veckan ett efterlängtat erkännande av att även de kan åtalas för att ha fått tag på och publicerat samma hemligheter som Assange. Det är ett steg i rätt riktning.

Här hittar du också följande uppdateringar som du kanske har missat – tre av dem kommer från Matt Kennard och teamet på Declassified UK. Vi är mycket tacksamma för det arbete de utför:

Minister ”misled Parliament” on Foreign Office role in secret Assange operation – Matt Kennard and John McEvoy, 2 December 2022. https://declassifieduk.org/minister-misled-parliament-on-foreign-office-role-in-secret-assange-operation/

Fyra brittiska ministerier vägrade säga om de har diskuterat Assange med USA – Matt Kennard, 30 november 2022. https://declassifieduk.org/four-british-ministries-refuse-to-say-if-theyve-discussed-assange-with-us/

Den brittiska regeringen satte in 15 personer i den hemliga operationen för att gripa Julian Assange – Matt Kennard, 28 november 2022. https://declassifieduk.org/uk-government-deployed-15-staff-on-secret-operation-to-seize-julian-assange/

Det fanns också de uppmuntrande och allmänt rapporterade kommentarerna från Australiens premiärminister Anthony Albanese om att han har tagit upp Assange-fallet ”personligen med företrädare för USA:s regering”. (Se: Guardian, Reuters, Sky News Australia).

Dessutom fanns det i fredags en viktig utveckling, rapporterad av Reuters, att Assange och hans team har lämnat in ett överklagande till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Under tiden förväntas förhandlingar om Assanges överklagande i Storbritannien inledas i början av det nya året, även om ett datum ännu inte har bekräftats.

Fram till dess uppmuntrar vi er som alltid att fortsätta att undersöka, granska och rikta allmänhetens uppmärksamhet mot Assange-fallet. Som vanligt tar vi gärna emot exempel på ert arbete på och uppmärksammar anmärkningsvärda händelser här.

Vi ser fram emot att ta kontakt med er snart igen.

Med vänliga hälsningar,

Serena, Nicky och Tareq

International journalists’ statement in defence of Julian Assange:
https://speak-up-for-assange.org/

Lista på dem som undertecknat:
https://speak-up-for-assange.org/signatory-list/

#JournalistsSpeakUpForAssange

Föregående artikelDebattsiten ”Ifrågasätt” stryper yttrandefriheten och bedriver censur i DN
Nästa artikelHåller kriget i Ukraina på att gå in i en avgörande fas?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Fast räcker om så hundratusen journalisters stöd för Assange?

  Hans sista chans tycks vara Europadomstolen i Strasbourg.

  Ingen mäktig politisk kraft i Europa tycks dra en lans för vare sig Assange, fri och öppen undersökande journalistik, källskydd och annat som utgör samhällets frihetliga grund.

  Allt idag tycks genomföras -eller snarare också nedtystas- för att till fullo tillfredsställa den amerikanska militära ockupationsmakten i Europa.

  Assange står för frihetens och anständighetens röst. Och vi européer har tystat och övergivit Assange.

  Vi skall skämmas över det i flera generationer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here