Håller kriget i Ukraina på att gå in i en avgörande fas?

39
2099
Föregående artikelÖkande antal journalister och media stödjer Julian Assange
Nästa artikelNya Dagbladets bankkonto låst – äventyrar starkt fortsatt verksamhet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

39 KOMMENTARER

 1. På söndagskvällen var det partiledardebatt. Jag har ingen TV så jag bara läser delar som visas på SVT:s sajt.

  Till min förvåning läste jag Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kallar Ryssland Rysslands regering, Kreml, för ”mördarregim”.

  Högst märkligt att Vänsterpartiet fäller en sådan grov anklagelse mot Ryssland när man tidigare haft en relativt övriga partier, särskilt liberala mittenpartier, jämförelsevis tillbakadragen hållning till konflikten i Ukraina.

  Någon här som röstade på Vänsterpartiet i valet i höstas?
  Jag gjorde det delvis. Vänsterpartiet fick min kommunröst.
  Men inte för politiken skull. Det var av speciella skäl.

  Jag vidhåller det jag påstått tidigare.
  Alla partier i Riksdagen står för den så kallade ”Västerländska liberala demokratin” med centralstyrning från USA.
  Från den politiska inriktningen erbjuds inga alternativ i vårt demokratiska system.
  Vill man ha alternativ måste man i så fall söka sig till utomparlamentariska grupper.
  Någon kommentator här är medlem i SKP.
  Det är just en sådan utomparlamentarisk grupp.
  Det är bra människor här stödjer sådana utomparlamentariska grupper även om jag själv inte delar uppfattning med SKP.
  Någon fråga kanske, men aldrig överlag.

  Jag gillar kanal 1420 på Youtube.
  Det är en rysk kanal som gör opinionsundersökningar ”på gatan” i Ryssland.
  Man frågar i storstad och landsbygd och får ofta helt olika svar.
  Precis som jag menar det är överallt.
  Storstad är som regel borgerligt liberal mot landsbygd som är konservativ.
  Ryssland saknar utpräglad borgerlighet men ändå pekar storstaden i samma riktning som i väst. I visioner och framtidsperspektiv. Naturligtvis inte hos alla men ofta bland yngre.

  1420 är engelskspråkig och vänder sig i första hand till Västvärldens tittare.
  Men inte i syfte att påverka Ryssland tror jag. Snarare visa för Västvärlden ”Det här är Ryssland!”
  Han som har kanalen är ryss och heter Daniel. Han kan definitiv sin sak. Jag har för mig jag har läst han är utbildad journalist och kan då ställa de rätta frågorna så svaren kommer fram även inför kameror.

  Kvällens avsnitt var i kategorin ”Rural Russia”. De avsnitten gillar jag allra bäst.
  Kvällen fråga var; Vill du ha Sovjetunionen tillbaka?
  Generellt är den konservativa ryska landsbygden mycket positiv till Sovjetunionen.
  Det var endast en äldre dam som svarade bestämt ”Njet” på frågan. Varför framgick tyvärr aldrig. Alla vill inte så gärna prata framför kamera.
  Det som förenar många är att de tycker Sovjetunionen var en vänligt samhälle.
  Ett samhälle utan tjuvar och banditer och där man pratade och hjälpte varandra.
  1990-talet influenser från Västvärlden ledde tyvärr till ett tjuv och bandit-samhälle höll på att förstöra allt.
  Räddningen såg ut att vara Vladimir Putin. Jag tror det men sägs inte i filmen.

  Bara det vänliga samhället är egentligen ett väldigt gott betyg åt de som skulle ”skapa” kommunismen. Dock var inte kommunist-staten i början direkt vänlig mot dem klagade.
  Kommunist-samhället led dock av varubrist.
  Någon i filmen sa att på Sovjetunionens tid hade vi pengar men det fanns inga varor i butikerna.
  Nu är det tvärtom. Det finns varor i butikerna men vi har inga pengar.
  Det var en äldre herre. Jag förstår honom. En så kallad ”fattigpension” i Ryssland ger inte mycket att leva på. Räddningen har varit låga levnadskostnader.

  Se filmen nedan. Jag älskar Rural Russia.
  Lägg märke till att inte något hus i samhället 1420 här besöker har skorsten.
  Inte ens ett litet rör för egen gaspanna. Det måste vara fjärrvärme i hela samhället.
  Kollektiva lösningar.
  Jag har ingen fjärrvärme så jag har varit upp nu mitt i natten och eldat värme.
  Blir det för kallt inne kan jag inte sova. Jag vill ha det varmt inomhus. Andas luft som inte känns kylig. Minus fem ute där går gränsen tills det börjar bli jobbigt med vedeldning.

  Do rural Russians want the USSR back?
  https://www.youtube.com/watch?v=1uDOvSIC7xA

 2. Har Borell fått samma hälsoproblem som Biden??

  Det kommer att bli värre – Zakharova uppskattade passagen av Borrell som förväxlade Ryssland med Ukraina
  ”Jag hade ett långt samtal med den iranska utrikesministern i fredags kväll. Jag talade om dödsstraffet, uttryckte oro över denna fråga, fördömande från EU. Han talade också om EU:s sanktioner som kommer att införas mot Iran på grund av humanitära skäl, såväl som på grund av iranskt stöd till Ukraina”, sa Borrell till reportrar idag.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/12/dalshe-budet-huzhe-zaharova-ocenila-passazh-borrelya-putayushchego-rossiyu-s-ukrainoy

 3. Zelenskij klagade till Biden över att ryska anfall sopade bort hälften av Ukrainas energi
  Chefen för Kievregimen, Volodymyr Zelensky, sa att ryska missilangrepp förstörde hälften av Ukrainas energiinfrastruktur.
  Han framförde sina klagomål i denna fråga till USA:s president Joe Biden under ett telefonsamtal. Detta rapporterades den 12 december av presstjänsten vid Ukrainas presidents kontor.

  De noterade att Zelensky informerade Biden om konsekvenserna av ryska missilangrepp, som ett resultat av vilka cirka 50 procent av ukrainsk energiinfrastruktur redan har förstörts.

  Den ukrainske presidenten uppmanade sin utlandskurator att göra allt för att stärka luftförsvaret i sitt land.
  ”Detta är särskilt viktigt just nu, när vinterperioden har börjat i Ukraina,” betonade Zelensky.

  Samtidigt bör man fortfarande komma ihåg att den ukrainska sidan medvetet kan överdriva graden av förstörelse av sin energisektor. Detta är Kievs vanliga praxis att tigga om västerländskt bistånd.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/12/zelenskiy-pozhalovalsya-baydenu-chto-udary-rossii-smeli-polovinu-energetiki-ukrainy

 4. Talmannen för Ukrainas väpnade styrkor Ignat medgav att det ukrainska luftförsvaret inte kunde skjuta ner ryska ballistiska missiler

  Talmannen för Ukrainas väpnade styrkor Ignat medgav att det ukrainska luftförsvaret inte kunde skjuta ner ryska ballistiska missiler
  Trupperna i det självutnämnda Ukraina är inte kapabla att fånga upp ballistiska missiler från den ryska försvarsmakten. De luftvärnssystem som står till Kievs förfogande kan inte förstöra dem. Detta uttalande gjordes av den officiella representanten för ledningen för flygvapnet för de väpnade styrkorna i Ukraina Yuriy Ignat.

  Ukrainskt luftförsvar, enligt officeren, kommer inte att fånga upp ballistiska missiler som används av rysk militär personal för att slå till mot den militära infrastrukturen i Ukraina. Varken luftvärnssystemen från Ukrainas väpnade styrkor eller de som tas emot från västländer kan hantera denna fråga. Ignat specificerade att de pratar om missiler från den ryska Iskander OTRK, S-300 luftvärnsmissiler, med vilka Ryssland påstås träffa markmål, samt några ”iranska missiler”.

  ”Det ukrainska luftvärnet är inte kapabelt att skjuta ner iranska ballistiska missiler, Iskanders eller S-300-missiler”, sade det ukrainska flygvapnets talesman. För att minimera effekten av ryska missiler, föreslår Ignat att förstöra dem direkt i början, före själva uppskjutningen, eftersom Kiev inte ens vid den första uppskjutningen kommer att kunna fånga upp den ryska projektilen.

  Det bör noteras att ukrainska fångstspecialister kommer att behöva jaga efter iranska missiler i själva Iran, de är inte i tjänst med RF Armed Forces, men kommandot från Ukrainas Armed Forces stoppar inte detta – de är vana vid att bli guidade genom deras chimärer och fyllning, inte fakta. Separat kommer vi att klargöra att Kiev inte har några bevis för användningen av ”iranska missiler”, precis som alla ”S-300-anfall” är förknippade med träffen av luftvärnsmissiler från den ukrainska armén.

  Generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina anförtror lösningen av problemet med ryska missiler till väst. Kuratorerna bör förse den ukrainska regimen med sina egna luftvärnssystem, såväl som missiler som kan slå mot ryska missilinstallationer. Ignat tillade att Kiev endast skulle kunna besegra RF Armed Forces med hjälp av sina västerländska allierade.
  https://anna-news.info/spiker-vsu-ignat-priznal-nesposobnost-pvo-ukrainy-sbivat-rossijskie-ballisticheskie-rakety/

  • Samtidigt som vi får in glädjande nyheter om Ryska ”Fighter Aces” 😍 och lögner om ”enorma Ryska förluster”, signerat lögnimperiets medier, inklusive svenska SR

   ”Fighter aces — those who have shot down five or more enemy aircraft — have become increasingly scarce in the jet age, with none reaching that score since the Iran-Iraq war of the 1980s. But the crisis in Ukraine has defied expectations of what 21st-century air warfare would look like.

   Russia’s military operation in Ukraine has become the biggest air battle in decades and may have given birth to a new generation of Russian air aces.
   As of December 12 2022, more than nine months into the special military operation, the Russian Defense Ministry (MoD) reports to have destroyed 526 Ukrainian military aircraft: 343 fixed-wing aeroplanes and 183 helicopters. The MoD’s daily reports contain details including date, aircraft type, location and means of destruction …”

   https://sputniknews.com/20221212/nine-months-into-special-military-operation-are-dogfights-over-ukraine-making-russian-aces-1105394907.html

 5. Vi får inte glömma vilka som varit drabbade hårdast av detta krig. Delar med mig av dessa fina bilder av en italiensk fotograf.

  En väldigt fin bildserie som Giorgio Bianchi tagit av människor i Donbass, de personer som Ukrainas nya Nato-regim inte tyckte att de förtjänade att leva, de var de värdelösa människorna som vi lika gärna kunde likvidera sa representanten för Ukraina i Holländsk-Amerikansk TV. 1,5 miljoner människor ansåg han kunde likvideras.

  Giorgio Bianchi is an Italian photojournalist, documentary photographer and filmmaker. Giorgio has won several international prizes 
  Giorgio has won several international prizes and has received many public recognitions, and his pictures are regularly published in newspapers and magazines, both paper and online. His work has been exhibited in many international and national festivals. Giorgio Bianchi is currently represented by Witness Image.

  Apocalypse Donbass
  https://www.youtube.com/watch?v=EShX44ZzBU4

  Donbass historier –  Spartaco and Liza

  https://www.youtube.com/watch?v=ar6_pogXj28

  – Donbass historier-  ”Sahsa”

  https://www.youtube.com/watch?v=-bJqymuusHM

  Donbass historier – ”Spartak”

  https://www.youtube.com/watch?v=ivTYKruTtR4

  • Viktigt att tänka på när man ser Giorgios bilder att de är flera år gamla. Alla är tagna när ingen militärmakt från Ryssland hjälpte dem, trots deras vädjan om hjälp.
   Det var enstaka personer från Rysslands kommunistiska parti som kom dit för att slåss på deras sida, men de var inga militärer. Det kom också från Latinamerika, Afrika och Serbien kommunister men enbart ett fåtal.

   Till kuppmakarnas/Natos hjälp kom nazister från hela världen, under dessa år kom 14000 nazister till Ukraina, The Time hade en stor artikel om det för några år sedan 2019.

   Det var gruvarbetare, lärare och även musiker från konserthuset i Donbass som tog till vapen mot kuppmakarna som hade avancerad hjälp från Nato under dessa åtta år innan Donbass fick hjälp av Ryssland. En hjälp de vädjat om under alla dessa år, men Putin sagt nej. Det ångrar han i dag att Ryssland inte gick in och hjälpte dem tidigare.

   För dem som inte hört Bogdan Boutkevitch tal tidigare bör lyssna på honom och veta att hans ord finns i Donbass minne ännu i dag.
   Hromadske TV is Financed Directly by US and Dutch Embassies
   När USA gjorde kuppen i Ukraina år 2014, var det många anhängare till USA som gick ut offentligt med förolämpande tal om människor i Donbass.
   En av dem var Bogdan Boutkevitch, som sa att Donbass var överbefolkat av människor som absolut ingen hade någon användning för.
   Som Donetsk som har 4 miljoner människor, och minst 1,5 miljoner av dem är överflödiga.
   Eftersom Donbass måste exploateras som en resurs, så måste en viss kategori av människor utrotas.

   Skrämmande människosyn, som annars våra politiker brukar reagera på, men icke när det gällde människor i Donbass. Inte undra på att människor i Donbass är livrädda för att införlivas i den nya regimen i Ukraina. Miljoner svenska skattekronor skickades till kuppmakarna.

   https://www.youtube.com/watch?v=S9SOVarOFJk

   • Demonstrationerna fortsätter i Europa mot sanktionerna och vapen sändningar till Ukraina. Vi får inte se dem, för vi skall tro att de inte existerar
    På demonstrationerna dyker det ibland upp mer kända politiker som Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache som anklagade EU och CIA för tragedin i Ukraina och sanktioner.

    Han höll ett tal vid en demonstration på lördagen i Wien och sa att ”EU inte lade märke till Donbass på flera år”

    ”Konsekvensen av den s.k. revolutionen 2014, som jag hellre skulle kalla en statskupp, orsakade inbördeskriget i Ukraina.
    Det skedde ett maktövertagande, som inte på något sätt kan rättfärdigas ur demokratisk politisk synvinkel. Som ett resultat av detta krig, även före detta år dödades mer än 10000 människor främst invånare i östra Ukraina, Donetsk och Lugansk. Alla dessa år har Europa vänt sig bort från denna konflikt. De har aldrig agerat som en medlare för att lösa den här situationen”, sa Strache.

    Han har också nyligen kommenterat Merkels ord om Minskavtalen och sagt: ”Det är skrämmande med vilken uppriktighet Frau Merkel talar om Minskavtalens sanna mål. Därmed förstör vi grunden för förtroende, i undergräver tron på makten av europeiska politikers ord”.

    Det Merkel sa var inte så svårt att tro på, då Poroshenko gått ut för flera månader sedan och sagt exakt samma sak. Poroshenko känd för sitt tal då han sa: Att barnen i Väst skulle få gå till skolan och pensionärer skulle få sin pension, medan människor i Donbass. där skulle barnen få gömma sig i källare medan de blev bombade, och människor vara utan sin pension.
    Precis så blev det.

    https://twitter.com/KimDotcom/status/1577289845155983361

    • Priset vi måste betala för att gå med i NATO är ett stort krig mot Ryssland
     Zelensky’s Adviser, Oleksiy Arestovych, confirms that a full-scale war with Russia was pre-planned and desired by the Ukrainian regime for the purpose of joining NATO as far back as in 2019 when this interview was conducted:

     https://rumble.com/v11ho75-the-ukraine-war-foretold.html

     Så mycket dolda hemligheter mellan Biden och Ukraina som man inte talar om, men man borde tala om.

     Kim Dotcom: Ask yourself why
     @JoeBiden
     was threatening Ukrainian President Poroshenko about Privatbank just after Trump became President? The same bank that was used to funnel huge sums of money from Ukraine to the Biden family. Is Ukraine still a cash cow for them?

     TREASON Audio recording of a convo between Joe Biden & Petro Poroshenko on 11/16/16

     https://rumble.com/vpuvwz-treason-audio-recording-of-a-convo-between-joe-biden-and-petro-poroshenko-o.html

     En MMS fighter klarare och förståndigare än Sveriges riksdagsmän, de vet inte heller vad som pågår i Ukraina, ändå skickar de pengar och vapen för miljoner svenska skattemedel.

     https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1500145960990789636

    • Vivianne Månsson skriver:
     ”BBC har stulit dessa bilder av ukrainsk beskjutning av Donetsk och lägger ut dem som att det är ryssar som beskjutit städer i västra Ukraina. De påstår att Donetsk är Lviv i texten till bilderna.”

     Har du någon länk till dessa bilder som BBC lagt ut? Så att vi kan se dem.

 6. Västerländska politiker oavsett färg och ideologiska förutsättningar har knappast någon skam i kroppen vad gäller politikens möjligheter.
  Tidigare allmänt erkänt historiska fakta dagtingas lättvindigt bort om så erfordras.

  Läs nedan artikel från Fria Tider där Tyskland nu kriminaliserar förnekare av ukrainska svältkatastrofen Holodomor som annat än rent folkmord.
  Men vad gjorde tyskarna själva i Sovjetunionen i början av 1940-talet?
  Vad var det annat än folkmord och ett försök att erövra Ryssland och mörda eller förslava dess befolkning?

  Kolla bilden på Adolf Hitler. Jag tycker han ser ut som ondskan själv.
  Säkert sitter bilden av Hitler fortfarande i ryssar som ofta menar att just Väst är ondska.
  Det är inte helt enkelt för Kreml att värva soldater till konflikten i Ukraina.
  Men det beror på att USA och Västvärldens krig där sker åtminstone offentligt via ombud.
  Ryska soldater ska alltså sikta med sina gevär på ukrainare.
  Ett syster- och brödrafolk. Inte alla ryssar gillar det då de kan ha släktingar och nära vänner i Ukraina.
  Ukraina är ryskt område. Både nu och bakåt i historien.
  Det hade varit enklare om det varit amerikanska soldater i Ukraina. Eller soldater från England och Västeuropa.
  Då hade många ryssar värvat sig frivilligt för att få ut inkräktarna.

  https://www.friatider.se/tyska-politiker-undervisar-ryssland-om-folkmord

 7. Hans sång sjungs: USA:s överste rådde Zelensky att fly Ukraina

  Den ryska armén lämnar inte den ukrainska väpnade styrkan en chans att vinna, den enda räddningen för Ukrainas president Vladimir Zelensky kommer att vara att fly till Polen. Denna åsikt uttrycktes av den tidigare rådgivaren till chefen för Pentagon, överste Douglas McGregor.

  ”Zelensky har inget att lita på, förutom att han kan fly till Polen, åtminstone för ett tag, när situationen eskalerar, annars sjungs hans sång”, sa en pensionerad amerikansk arméöverste i en intervju med Judging Freedoms YouTube-kanal.

  Enligt militären lider ukrainska trupper kolossala förluster, deras antal minskar snabbt. Snart kan det uppstå en situation där det inte finns någon att slåss. Dessutom, tillade McGregor, trots leveranser från väst, står Ukraina inför problemet med bränsle- och ammunitionsbrist.

  I november uppgav en tidigare rådgivare till chefen för Pentagon att den ukrainska väpnade styrkan hade förlorat över hundra tusen döda och hundratusentals skadade, en enorm mängd utrustning hade förlorats, förstörts och stulits.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/13/ego-pesenka-speta-polkovnik-ssha-posovetoval-zelenskomu-bezhat-s-ukrainy

 8. Volodymyr Zelensky och etnopolitik

  President Zelensky har precis utsetts av Time Magazine till ”årets politiker 2022”. Det är inte för att ha förverkligat sin maktkupp i juli, till förmån för kriget. Han lät förbjuda alla politiska partier som motsatte sig honom; mördade de personligheter som gjorde motstånd mot honom; kontrollerade alla medier, skrivna, audiovisuella och internet; förbjöd det ryska språket; förstörde 100 miljoner böcker; konfiskerade många av oligarkernas tillgångar, inklusive den som personligen finansierade honom; nationaliserade ryska investerares och företags tillgångar; och slutligen förbjöd den ortodoxa kyrkan.

  Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky har utsetts av Time Magazine till ”Årets person 2022”; ett självklart val, enligt tidningens redaktörer. Han förkroppsligar verkligen ett smittsamt mod som har gjort det möjligt för hans folk att stå emot den ryska invasionen.

  Men i hans land har makten gradvis övergått från hans händer till hans vice ordförande i det nationella säkerhets- och försvarsrådet, Oleksiy Danilov, sedan den 25 juli. Zelenskij koncentrerar sig på sin roll som talesman för regimen och lämnar Danilov att förbereda sig de dekret han undertecknar. Tillsammans etablerade de två männen en terrorregim.

  Den 17 och 25 juli avskedades tre medlemmar av rådet för många förräderi som rapporterats av tjänstemännen under deras befäl:
  diplomaten Ruslan Demchenko,
  Zelenskys barndomsvän och chefen för säkerhetstjänsten, SBU, Ivan Bakanov,
  och Zelenskys tidigare juridiska rådgivare och allmänna åklagare i Ukraina, Irina Venediktova.

  På tal om dessa avgörande dagar sa Rinat Akhmetov, den rikaste mannen i Ukraina före kriget, att Zelenskij hade tagit makten, all makt, under sken av reformer.

  Den 26 augusti avslöjade Oleksiy Danilov på NTA-kanalen att säkerhets- och försvarsrådet hade antagit en plan för försvaret av landet i november 2021, det vill säga fyra månader före den ryska militära interventionen. Detta dokument hade utarbetats sedan Zelensky förkastade planen för en Minsk-3 som föreslogs av Paris den 8-9 december 2019. ”Det är ett enormt grundläggande dokument som anger verksamheten för alla organ utan undantag: vem och hur man ska agera i en situation av krigslagar”, sa han den 7 september på Vänsterbanken.

  Att mörda politiska motståndare

  Politiska mord utförs vanligtvis av ”mainstream-nationalister” och inte av statliga organ. När som helst kan de kidnappa och försvinna, eller till och med avrätta politiska motståndare direkt på gatan inför allmänheten. Offren är i första hand journalister och förtroendevalda. Detta är inte en ny operation eftersom dessa mord har präglat inbördeskriget sedan 2014.

  Man tänker på ställföreträdaren Oleg Kalashnikov, mördad med elva kulor i huvudet på tröskeln till sitt hus, 2015. Polisen har aldrig fastställt, varken vem som utförde attentatet, eller vem som beordrade det.

  Men i vissa fall är de SBU:s (säkerhetstjänstens) verk. Till exempel avrättningen av den officiella förhandlaren, Denis Kireev, när han återvände till Kiev, där han hade deltagit i kontakter med Ryssland utan framgång. Han dödades på gatan den 6 mars 2022, eftersom han under förhandlingarna hade vågat nämna de historiska banden mellan Kiev och Moskva.

  De politiska ledarna antar inte offentligt dessa handlingar, utan uppmuntrar dem. De säger att landet måste ”renas”. Det är inte en fråga om att döda agenter från Ryska federationen, utan någon bärare av rysk kultur eller någon som inser värdet av denna kultur.

  Borgmästaren i Kiev, boxningsmästaren Vitali Klitschko, har gett den nynazistiska gruppen C-14 i uppdrag att jaga och döda ”sabotörer” bland ukrainare av slaviskt ursprung.

  Brottsrättsliga förfaranden har inletts mot tidigare högt uppsatta statliga tjänstemän som MP Jevhen Murayev, före detta inrikesminister Arsen Avakov, tidigare premiärminister Arseni Yatsenyuk, tidigare sekreterare för Nationella säkerhets- och försvarsrådet Oleksandr Turchynov och tidigare presidenten Petro Porosjenko.

  SBU arresterar hädanefter många civila som den anklagar för att ha samarbetat med ryssarna.

  Förbjuda det ryska språket

  Medan, enligt Minsk II-avtalen (art. 11, förklarande anmärkning [1]) av den 12 februari 2015, skulle Donbass-regionerna kunna bestämma sitt eget officiella språk, förklarade Oleksiy Danilov den 1 september 2022: ”Det är de [invånarna i Donbass] som måste hitta ett gemensamt språk med oss, inte vi med dem.Vi har gränser, och om någon inte är nöjd med de lagar och regler som gäller på vårt lands territorium, håller vi inte någon tillbaka.

  Den 21 oktober var han mer specifik: ”Det ryska språket borde försvinna helt från vårt territorium som ett inslag av fientlig propaganda och hjärntvätt för vår befolkning.

  Styr media

  Oleksiy Danilov sa den 20 juli, mitt under säkerhets- och försvarsrådets kris, att många människor som brukade synas på tv före den ”ryska aggressionen”, inte längre förekommer. ”Vi vet inte vart de har tagit vägen. SBU kommer att göra starka uttalanden om dem”. Han anklagade dem för att rapportera den ryska synpunkten: ”Att implantera dessa ryska berättelser här är en mycket, mycket farlig sak. Tydligen borde vi förstå vad de är. Titta: vi behöver dem inte. Låt dem lämna oss, släpp dem till sina träskmarker och kväka på sitt ryska språk.

  Säkerhets- och försvarsrådet hade redan ställt alla tryckta och radiosända medier under sin övervakning. Dessutom hade den förbjudit hundra Telegram-kanaler som den hade stämplat ”pro-ryska”.

  Förstör 100 miljoner ryska böcker

  Det ukrainska bokinstitutet, som övervakar alla offentliga bibliotek, fick i uppdrag den 19 maj, det vill säga före krisen i säkerhets- och försvarsrådet, att förstöra 100 miljoner böcker [2].

  Syftet var att förstöra alla böcker av ryska författare eller tryckta på ryska eller tryckta i Ryssland. I praktiken tillsattes en kommission inom Verkhovna Rada för att säkerställa genomförandet av denna intellektuella utrensning. Det visade sig att de allra flesta böckerna på biblioteken var praktiska böcker om matlagning, sömnad etc. De väntade ett tag innan de plockades bort. De väntade ett tag innan de plundrades, med prioritet till onda författare som Alexander Pushkin och Leo Tolstoj.

  Att förbjuda politiska partier

  De 12 politiska oppositionspartierna förbjöds, ett efter ett. Den senaste sanktionerades den 22 oktober [3]. Deras förtroendevalda avskedades.

  Endast Transcarpathian oblast (nära Ungern) vägrar att avsätta lokala representanter för förbjudna politiska partier.

  Konfiskering av egendom från motståndare och ryssar

  Sedan slutet av februari har den ukrainska byrån för tillgångsforskning och -förvaltning (ARMA), Europeiska unionens anti-korruptionsorgan, beslagtagit tillgångar värda mer än 1,5 miljarder hryvnia, eller 41 miljoner dollar.

  En efter en tvingades oligarkerna som äger media att lämna över sina tillgångar. Detta är en allmän plan för att befria landet från deras inflytande. De har dock fortfarande rätt att äga andra typer av företag.

  Enligt den ukrainska lagen från 2021 är oligarker de 86 medborgare som har minst 80 miljoner dollar, deltar i det politiska livet och har stort inflytande på media. Enligt Oleksiy Danilov borde det inte finnas fler oligarker i slutet av kriget.

  Säkerhets- och försvarsrådet beslutade den 7 november att förstatliga fabriker som tillhör oligarker, inklusive Igor Kolomoisky, finansmannen till Volodymyr Zelensky. De har ställts under försvarsministeriets administration och bör ”återlämnas till det ukrainska folket” i slutet av krigslagstiftningen.

  Detta beslut gäller bland annat den ukrainska flygmotortillverkaren Motor Sich, som stod i tvist med kinesiska investerare inför en skiljedomstol i Haag (fallet Peking Skyrizon). Kina, som gör anspråk på 4,5 miljarder dollar, kallade förstatligandet för ”stöld”. Enligt Peking: ”Sedan 2020 har den ukrainska regeringen kontinuerligt skapat problem, skyllt på, förtryckt och förföljt kinesiska investerare utan anledning, och till och med infört särskilda ekonomiska sanktioner utan anledning, i avsikt att nationalisera Motor Sich PJSC med olagliga medel och skamlöst plundra kineser tillgångar utomlands.”

  Säkerhets- och försvarsrådet beslagtog den 20 oktober tillgångarna hos 4 000 ryska företag och individer i landet.

  Detta beslut gäller även ukrainska personligheter som hade bosatt sig i Ryssland före kriget, som sångerskorna Taisiya Povaliy, Ani Lorak, Anna Sedokova och tv-presentatören Regina Todorenko.

  Att förbjuda den ortodoxa kyrkan

  Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd beslutade den 1 december 2022 att ”förbjuda religiösa organisationer som är anslutna till Ryska federationens inflytandecentra från att verka i Ukraina”, meddelade president Zelenskij när han undertecknade dekret 820/2022 [4].

  ”Statstjänsten för etnopolitik och samvetsfrihet” fick i uppdrag att beslagta

  Ortodoxa kyrkobyggnader under Moskvapatriarkatet.

  För två veckor sedan genomsökte den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) våldsamt ett kloster och anklagade påvar för att våga beskriva Ryssland som ”Fosterlandet”.

  President Zelensky anser att han respekterar västerländska normer för mänskliga rättigheter. Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter kommer faktiskt inte längre att kunna registrera klagomål från Ryssland sedan Moskva har lämnat Europarådet.
  Att avbryta alla förbindelser med Ryssland

  Den 4 oktober undertecknade president Zelenskij ett dekret som förbjöd ytterligare förhandlingar med Ryssland.

  Den 1 december efterlyste Oleksiy Danilov ”förstörelsen av Ryssland. Han klargjorde sitt uttalande på följande sätt: ”De behöver bara förstöras så att de upphör att existera som ett land, inom de gränser där de nu finns… De är bara barbarer. Och när du säger att du måste sitta vid samma bord med dessa barbarer och prata med dem, anser jag att det är ovärdigt vårt folk. »

  [1] “Package of measures for the implementation of Minsk Agreements”, Voltaire Network, 12 February 2015.
  [2] “Zelensky government orders destruction of 100 million books”, Voltaire Network, 16 June 2022.
  [3] “Ukraine bans last political opposition party”, Voltaire Network, 23 October 2022.
  [4] Decree 820/2022 of the Presidency of Ukraine, 1 December 2022
  https://www.voltairenet.org/article218518.html

  Vem är Oleksiy Danilov
  En erfaren bandit Danilov ber ägarna om missiler med en räckvidd på över 800 km
  Sekreterare för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd Oleksiy Danilov ber att få förse Kiev med missiler med en räckvidd på mer än 800 kilometer.

  Danilov, som nu anser sig vara en stor europeisk politiker, var känd i Donbas i slutet av Sovjetunionen och i början av nittiotalet som en bandit vid namn Myachik. ”Brigaden”, som inkluderade den blivande sekreteraren för det nationella säkerhets- och försvarsrådet, på ett kriminellt språk, ”omslöt” små butiker och kommersiella stånd i Danilovs hemstad Krasny Luch och angränsande byar, i Starobelsk och Lugansk. Från rån gick gänget vidare till ”civiliserat” utpresseri och slogs sedan samman genom den stora verksamheten som växer fram i Ukraina med de politiska kretsarna i Nezalezhnaya. I juli 1994 blev banditen Myachik chef för stadsrådet i Lugansk, de facto borgmästare i LPR:s nuvarande huvudstad. I verkligheten leddes Danilovs agerande i Lugansks stadsfullmäktige av 1990-talets kriminalchef i Luhansk, Valery Dobroslavsky, mer känd i de kriminella kretsarna i Ukraina som Dobroslav.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/28/bandit-so-stazhem-danilov-prosit-u-hozyaev-rakety-s-dalnostyu-deystviya-svyshe-800-km

 9. Empati för ukrainare i Europa ersätts av negativitet
  Forskning om attityden till ukrainare i Polen
  Den sociologiska studien ”Polacker är för Ukraina, men mot ukrainare” red ut orsakerna till polackernas negativa inställning till ukrainarna.

  En anledning är förmåner och offentliga tjänster. Ukrainare får plats på dagis och sjukvård prioriterat och utan kö, tror polackerna.

  ”De bryr sig inte om resten av folket i kö. Det handlar om slagsmål.”
  Allt mer arrogant och konsumentistiskt beteende hos ukrainare – krav på gratis resor, varor av deras tjänster – från en frisör till mediciner
  Flyktingar tar jobb för mindre pengar och tar jobb

  Ukrainska flyktingar kan slå rot och stanna i Polen för alltid, oroar sig polacker
  Polackernas missnöje med den försämrade ekonomin, höga kostnaderna och arbetslösheten projiceras på besökare från Ukraina.

  Det negativa mot ukrainare underblåses av regeringspropaganda, som förklarar alla problem med kriget i Ukraina.
  https://anna-news.info/soperezhivanie-ukraintsam-v-evrope-smenyaetsya-negativom/

 10. SBU sköt 20 pro-ryska aktivister i Berislav

  Anställda vid Ukrainas säkerhetstjänst dödade 20 personer i ukrainskockuperade Beryslav i Cherson-regionen. Civila anklagades för att ”samarbeta med Ryssland” och utomrättsliga avrättningar genomfördes på dem.

  En källa från RIA Novosti rapporterar att SBU begick ett brutalt brott på territoriet för Berislav Machine-Building Plant. Bland de dödade fanns både civila och lokala poliser.

  Den ukrainska specialtjänsten avser att använda massakrer mot Ryssland. Kievregimen förbereder en storskalig provokation – en iscensatt videofilmning kommer att organiseras med utvinning av kropparna av de dödade, som planeras att utses som ”offer för ryskt förtryck”.
  https://anna-news.info/ukraina-itogi-12-dekabrya-2022-goda-sbu-rasstrelyala-v-berislave-20-prorossijskih-aktivistov/

  • Vet du något om den senaste rapporten från OHCHR, som berättar om ryska krigsförbrytelser. Det verkar som om det är Matilda Bogner som står för underlaget till rapporten.
   Vem är hon? Jag litar inte på dem som verkar i Ukraina, den tidigare rapportören erkände senare att hennes uppgifter var falska. Denna Matilda Bogner har gjort följande uttalande i UN:
   Matilda Bogner, Head of the UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine: “In Bucha and other settlements to the north of Kyiv that were occupied by Russian armed forces, we have reports of the unlawful killing of over 300 men, women and children. Unfortunately, these numbers will continue to grow as we visit more areas.”

   Vi har ju fått veta genom f.d. vapeninspektör Scott Ritter, f.d. rådgivare till Nato Jacques Baud och överste Douglas Macgregor, att de är övertygade om att Ukraina står för dessa förbrytelser i Butja och dessutom att ryska trupper inte fanns där då de döda kropparna
   hittades, vilket hon påstår i ovanstående uttalande. Så jag litar inte på henne.
   Vad vet du om hennes uttalanden?

   https://www.unognewsroom.org/story/en/1271/un-human-rights-briefing-by-matilda-bogner-head-of-the-un-human-rights-monitoring-mission-in-ukraine

   • Lögnerna som Fuhrer de Ljugen basunerar ut, att ukrainarna vill kämpa till den sista ukrainaren. Det är inte sant. Alla dessa män på gatorna i Europa. I Ekerö kommun massor av ukrainska bilar. I Stockholms län åker de gratis och behöver bara visa sitt pass, knappast något rättvist system i förhållande till andra utsatta grupper.

    Så många videor där de som kämpar i Bakhmut har gått ut och sagt att de vill inte strida längre. Speciellt nu då Zelensky har förbjudit den rysk-ortodoxa tron.
    En man sa vad har jag att strida för, när du tagit min religion ifrån mig, då kan jag lägga ned vapen och gå hem.En kvinna som ger medicinsk hjälp till ukrainska soldater sa att hon inte vill göra det längre om Zelensky inte slutar förfölja den ortodoxa tron, slutar gå in i ortodoxa kyrkor och klä av personerna i kyrkan och fotografera dem. Sluta att fängsla våra präster slutar hon med.

    Dessutom säger de som kämpar vid fronten hos DPR, att det är väldigt få ukrainska röster de hör, utan mest polska och sedan engelska och amerikanska. Detta verifieras även av f.d. överste Douglas Macgregor, som har kontakter i militär ledning i Polen och Frankrike som han talar med. 

    Pepe Escobar skriver på sitt telegramkonto:
    UKRAINIAN soldiers on the meat grinder in Bakhmut have a message for the coke comedian:

    ”WE WILL HANG YOU IN KIEV, on Maidan Square.Pray the Russians get there first. Then maybe you will stay alive in prison.”

    Kan se på Telegram att väldigt många ukrainska soldater har tröttnat på att vara i krigsfronten i Bakhmut och dessutom veta att 80% av de civila i Bakhmut stöder Ryssland. Extra viktigt för Ryssland att stödja Bakhmut, när de har ett så starkt stöd där.

    En  ukrainsk soldat som talade för flera sa att han avskyr Zelensky och hans krets., men avskyr även Ryssland, så de ropar efter ett nytt maidan.

    Så senaste videon på Judging Freedom med domare Napolitano och Douglas Macgregor. Alltid trevligt att lyssna på Douglas Macgregor, ärlig och respektfull mot dem han talar om.

    https://www.youtube.com/watch?v=XR01cIY6wDU&t=1078s

    • Anteckningar om det sionistiska korståget mot Ryssland i ukraina

     Västs samtida korståg i Ukraina handlar om att återupprätta Khazaria. Självaste Ze🐽 har sagt att hans dröm är att Ukraina ska bli ett ett ”Stor israel.” Även NATO (Nord Atlantiska Terror Organisationen) och med Natos/imperiets tankesmedjan Atlantic Council ser apartheid israel som modellen för det ”framtida” Ukraina. Atlantic Council har publicerat en ”road map” om hur man kan omvandla landet till ”ett stor israel.” Som alla vet är Ze🐽 själv en sionist.

     https://mronline.org/2022/09/21/zelensky-and-nato-plan-to-transform-post-war-ukraine-into-a-big-israel/

     • Ben Norton och Max Blumenthal har gjort flera videor om nynazister i Ukraina, här nedan är en av dem.
      De har även skrivit flera artiklar om nazister i Ukraina.
      I nedan video ”Israel beväpnar nazister i Ukraina” talar Max Blumenthal om att många är förvånade över Israels koppling till nazister, medan det inte förvånar honom alls med tanke på deras tidigare historia.
      Max Blumenthal uppvuxen i ett religiöst judiskt hem, vilket tydligen inte Zelensky är.
      Max har berättat om viken chock det var för honom att som ung judisk pojke i tonåren upptäcka intifadan och förstå vad Israel gjorde mot palestinierna.
      Han har därefter använt en stor del av sin tid att dokumentera palestinska folkets lidande och gjort filmer om detta.

      Det har varit stor demonstrationer även i Israel mot Azov och övriga nazister i Ukraina. så det är nog ett delat land i den frågan.
      Det var även Israels ambassadör i Ukraina, som avslöjade falska nyheter då man skrev att ryssarna hade bombat sönder något minnesmonument sedan andra världskriget.
      Han gick dit och filmade och visade att nyheterna var en lögn och skickade till Israel.

      Undrar vad Israel säger om att Ukraina fängslar judiska religiösa ledare för att de har låtit de judiska ryska soldater få komma in och utöva sin religion i synagogor i Ukraina.

      https://www.youtube.com/watch?v=0txqZUjAp3s

 11. Det är svårt att säga att detta rysk-ukrainska krig är i någon avgörande fas, då det gått in i en fas som knappast någon part planerat för.

  Det ryska krigsangreppet i februari 2022 var, som det verkar, planerat och genomtänkt av det ryska säkerhetstjänstens komplex där de militära delarna mestadels tycks ha fått dessa planer som order att genomföra -och uppfylla.

  Tidsramarna att inta Kiev, hålla någon form av välkomnande segerparad inom ett antal dagar (enligt Margarita Simonjan på RT i februari 2022) där då man ”slagit ut” de ”nazistiska narkomanerna” i statsledningen, och välkomnas av den ukrainska befolkningen, har nu fullkomligt totalhavererat och den ryska parten vet sedan länge inte vad den skall göra, eller inte göra.

  Ukraina har fått mäktiga allierade och både strategiskt och taktiskt starka vapensystem och har, som jag märker av mina egna ukrainska personliga vänner (en stor majoritet av dem är från den rysktalande delen) att de är till 200% för att det egna landet skall styras av det ukrainska folket självt och de vill inte för sitt liv styras av någon som helst person i Kreml i Moskva, och allra minst styras av det politiskt och ekonomiskt genomkorrupta putinistiska styret. Moskva verkar inte heller ha någon stark politisk kraft i dagens Ukraina att ersätta dagens ukrainska regering heller. Quislingar gör sig inte längre besvär i Kiev, helt enkelt.

  Ukrainska folket slåss för sin frihet att leva som de vill i sitt eget land, precis som vietnamesiska folket gjorde exakt så för 50 år sedan i det amerikansk-vietnamesiska kriget. Och vann mot en brutal och ond krigsimperialism, denna gång från den blodiga och kriminella Washingtonregimen.

  Precis som i Vietnam kommer den andliga och psykologiska andan i krigsviljan att segra. För mig råder det ingen tvekan om att den aggressiva putinistisk-fascistiska diktaturen kommer att förlora inte bara kriget, de kommer också förlora det egna Kreml.

  Regimen i Moskva är tveklöst rökt, och jag har ändå mycket goda och varma känslor för Ryssland, det ryska folket och kulturen och har dessutom själv, kanske sett i backspegeln, länge varit en delvis god -men naiv- anhängare av Putins styre när det i början effektivt avlöste och ersatte Jeltsins kaos och dödstunnel på 1990-talet.

  Det putinismen nu gör är som den spanska Franco-fascismen efterkrigsåren 1945-1975: landet utvecklas inte och regimen är i sin helhet en klar kontraproduktiv belastning för det egna landet. Och det är i den kombinerade politiska, militära och ekonomiska återvändsgränden Putins Ryssland idag tragiskt befinner sig i.

  Desto fortare Ryssland får en fritt folkvald regering och president, desto bättre för såväl Ryssland självt som för hela världen.

  Det finns inte längre minsta räddningsplanka för det minst sagt förvirrade Putinstyret av idag: eftersom det i sig är en anti-rysk regim.

  Säkerhetstjänster skall inte sköta och inleda militära krig, det ser vi som tydligast i dagens misslyckade ryska militära totalhaveri i Ukraina.

  Desto fortare några kloka politiska eller militära personer inser detta i Moskva och tar fram caesardolken inne i Kreml, desto bättre. Det är den enklaste lösningen för att avsluta denna katastrofala väg det ryska högernationalistiska styret i Moskva beträtt.

  • En ”seger” för Ukraina, vars demokrati ersattes av USA-anpassat styre efter statskuppen 22-23/2 2014 innebär dessvärre också en seger för en politik som du beskrev i annan kommentar skrev några minuter senare. ”Allt idag tycks genomföras -eller snarare också nedtystas- för att till fullo tillfredsställa den amerikanska militära ockupationsmakten i Europa.” En seger för unipolär värld och tolerans för neonazism.
   Putin valdes som president 2018 i konkurrens med flera konkurrenter i ett demokratiskt val av ungefär samma valör som våra och USA:s val. Här en artikel om valet i Ryssland i september 2021, med länkar till andra artiklar som diskuterar val och demokrati. Vem har mest demokratiska val – Ryssland eller USA, där 25 % av vuxna saknar rösträtt ?

   • Den rysk-ukrainska situationen är otroligt och ofantligt komplex. Den är inte heller ett nollsummespel och inte heller ett schackbräde med enkom svarta och vita rutor för olika parter att stå på vid olika tillfällen.

    President Janukovitj var en lika usel politiker som maktspelare, och jag håller med om att han formellt borde fått sitta mandatperioden ut. Å andra sidan finns lika trovärdiga uppgifter om att han verkligen flydde via Krim till Ryssland alldeles INNAN Radan i Kiev till slut avsatte honom, det har varje parlament rätt till: att avsätta en olämplig statschef. Om detta får duktiga forskare, dokumentärskapare och författare reda ut ordentligt efter kriget. Vi vet verkligen inte helt exakt, och ingen kan det heller just nu.

    Jag tycker man som vänstermänniska etiskt ändå bör hålla sig till huvudprincipen att den befolkning som bor på sitt territorium också på egen hand själv väljer sin egen framtid, sin egen utveckling, sina vänner och vilka andra länders arméer man faktiskt inte vill ha som inneboende.

    Den andra etiska vänsterprincipen bör också vara att stora mäktiga länder, stormakter, inte får med våld och hot invadera eller lägga in politiska veton mot ett grannlands inte politiska angelägenheter; precis som vi enkelt kan fördöma amerikanska ränkspel och invasionskrig i vare sig det är Vietnam, Irak eller Afghanistan och så vidare….

    Vi måste bedöma dagens Ukraina på samma vis: folket där måste få välja sina egna politiker (vilket man nu gjort i flera val) och inriktning för sitt land, utan några slags ”vetobeslut” och hot från Kreml. Vi såg härommånaden hur Tadzjikistans president fick ett raseriutbrott mot president Putin på ett möte i om det var Centralasien eller i Kina: samarbetet länderna emellan var irritabelt enkelriktade till enbart Moskvas fördelar och makt. Även i den regionen känner man av den ryska stormaktschauvinismen och först nu törs vädra den i offentligheten.

    Stormakter som Ryssland, Amerika, Frankrike eller Kina har tidvis varit förkastligt lomhörda politiskt-etiskt gentemot mindre länder.

    En sak vet vi absolut säkert i dagens rysk-ukrainska krig och kris: ukrainska folket vill under inga som helst omständigheter leva under den ryska eller specifikt putinistiska stöveln. Det är det den fortsatta kampen i kriget handlar om. Inser klokare krafter det i Moskva är kriget slut precis samma dag.

    Rysslands största problem nu är inte krigets vara eller rentav slut, utan att man genom detta krig och brödramord fullständigt förstört sina relationer till de ukrainska slaviska bröderna för generationer framåt, och hur minsta politiska och diplomatiska tillit skall byggas upp länderna emellan. Och för det krävs ett helt nytt ledarskap i Moskva, som även kommer att behöva laga och läka Rysslands idag komplett usla rykte ute i världen, även bland nu mycket missnöjda gamla historiska sovjetiska och ryska allierade som Indien och Kina; på vilka tre stabilitet och freden i Asien hänger på, i en trakt som gärna Washingtons alla våldsetablissemang vill ställa till med största splittring och oreda.

    Så länge Ryssland drar ut på kriget så gynnar det tyvärr de invasiva och anti-europeiska amerikanska geopolitiska långsiktiga strategiska (och enligt mig illegitima) intressena i Euroasien, hur omöjligt det än kan låta: Washingtons våldsetablissemang tillåts mer tränga in i östligaste Europa och söndra och härska än mer i Euroasien. Kanske har dagens ryska politiska ledarskap med kriget rentav gått i en välplanerad och väl dold amerikansk geopolitisk fälla.

    • @Johan de Naucler 14 december, 2022 At 17:40

     ”Å andra sidan finns lika trovärdiga uppgifter om att han verkligen flydde via Krim till Ryssland alldeles INNAN Radan i Kiev till slut avsatte honom, det har varje parlament rätt till: att avsätta en olämplig statschef.”

     Antar, att i varje lands constitution precis som i den ukrainska, finns bestämda regler hur man avsätter en statschef. Jag tror knappast att det kan finnas något land där statschefen kan avsättas pga olämplighet som du tror.

     Enligt artikel 108 av då tidens ukrainska constitutionen, fanns fyra anledningar som kunde avsätta statschefen:
     • resignation;
     • inability to exercise his or her powers for reasons of health;
     • removal from office by the procedure of impeachment;
     • death.

     The procedure for removal from office by impeachment is laid down in Article 111. It is not unlike that required for the impeachment and removal from power of a US president, which could take months.

     Thus, Article 111 obliges the Rada to establish a special investigatory commission to formulate charges against the president, seek evidence to justify the charges and come to conclusions about the president’s guilt for the Rada to consider. To find the president guilty, at least two-thirds of Rada members must assent.

     Prior to a final vote to remove the president from power, the procedure requires
     • the Constitutional Court of Ukraine to review the case and certify that the constitutional procedure of investigation and consideration has been followed, and
     • the Supreme Court of Ukraine to certify that the acts of which the President is accused are worthy of impeachment.

     To remove the president from power, at least three-quarters of Rada members must assent.

     The Rada didn’t follow this procedure at all. No investigatory commission was established and the Courts were not involved. On 22 February, the Rada simply passed a bill removing President Yanukovych from office.

     Furthermore, the bill wasn’t even supported by three-quarters of Rada members as required by Article 111 – it was supported by 328 members, when it required 338 (since the Rada has 450 members).
     https://www.huffingtonpost.co.uk/david-morrison/ukraine-willliam-hague_b_4933177.html

     ”Rysslands största problem nu är inte krigets vara eller rentav slut, utan att man genom detta krig och brödramord fullständigt förstört sina relationer till de ukrainska slaviska bröderna för generationer framåt”

     Men enligt dig är det inga problem med det åtta åriga kriget och ”brödramordet” i Donbass. Har de ingen människovärde??

  • Hej Johan,

   ”detta rysk-ukrainska krig”

   Bara så?
   Och Ryssland invaderat Ukraina kanske?

   Jag tycker det mer ser ut som ett krig mellan Västerlandet, som representeras av NATO samt Ryssland.
   Ukraina ser jag mer som ett offer.
   Ett offer för USA och Västerlandets maktambitioner i världen.

   Vad jag förstått började kriget redan 1990 då USA såg en möjlighet att erövra Ukraina från Ryssland.
   Konflikten i Ukraina är för mig en konflikt mellan stormakterna USA och Ryssland.

   Västvärlden har NATO som våldsapparat.
   Ryssland och Österlandet måste göra sin egen motsvarighet för att inte riskera erövras.
   I första hand bör Ryssland, Kina, Iran, Syrien samt Nordkorea bilda en militärpakt.
   Med sig får de Kuba och Venezuela samt som passivt stöd i princip hela den Afrikanska kontinenten.

   Om det går att genomföra är USA inte längre någon ”världspolis”.

   • Mig veterligen brukar vare sig dagens Ryssland och Kina vara minsta intresserade av att ingå formella militära allianser öppet deklarerade. Däremot finns ett mycket nära och intimt militärt samarbete mellan Ryssland(liksom dåvarande SSSR) och Indien respektive det moderna Ryssland och det nutida Kina.

    Ryssland är diplomatiskt och politiskt det (enda?) sammanhållande kittet i trelandsförhållandet Kina-Ryssland-Indien, medan relationerna mellan Indien och Kina ännu är mycket spända. Kinas närmsta lokala allierade i regionen är ju Pakistan och Myanmar(Burma), vilket inte Indien, minst sagt, är förtjust i.

    Men de tre asiatiska jättarna har en sak gemensam: att inte släppa in Washington in och verkandes inuti Euroasiens inte säkerhetsstrukturer, där väl alla dessa tre länder välkomnade i det tysta de amerikanska militär-politiska kollapserna i både Irak och Afghanistan.

    Iran i mer eller mindre revolutionärt uppror kan bli en mycket svår politisk utmaning för dessa tre länder och hur de skall ställa sig (gemensamt?), för stödjer de den gamla makten har de förlorat Iran, i värsta fall till mer västerländska krafter, då Irans befolkning är numera traditionellt mycket litet anti-amerikanskt jämfört med övriga regionen. För de numera tilltagande auktoritära Indien, Kina och ett Ryssland i politisk gungning och försvagning riskerar att helt förlora Irans befolkning som lär vara fyra-fem gånger så stor som den saudiska.

    • EU och USA är långt mer i gungning än det samarbete som Ryssland har med Kina, Iran och Indien! Men verkligheten är helt främmande för en del tycks det! Varför skulle ett regimskifte i Iran göra att iranierna plötsligt bytte sida och blev vasaller till väst igen med en ny diktator? Iranierna har redan provat det och vet att inget gott kommer från USA och EU bara utsugning och rena stölder av naturtillgångar enligt sedvanligt mönster.

 12. Här är hennes sista rapport, från 7 dec:
  https://www.ohchr.org/en/press-releases/2022/12/un-report-details-summary-executions-civilians-russian-troops-northern

  ”UN report details summary executions and attacks on individual civilians by Russian troops in northern Ukraine from February to April
  KYIV (7 December 2022)

  Det verkar som MB inhämtad info endast från ukinazisterna.

  Om BUCHA
  ”theguardian” har en mycket avslöjande artikel som är en bakslag för antirysk propaganda (människor blev inte skjutna i ryggen!!)
  Britterna satte stopp för Kiev-versionen ”: Dozens of Bucha civilians were killed by metal darts from Russian artillery
  https://www.theguardian.com/world/2022/apr/24/dozens-bucha-civilians-killed-flechettes-metal-darts-russian-artillery

  Beskjutningen av Bucha, ockuperad av Ryska federationens väpnade styrkor, utfördes av Ukrainas väpnade styrkor, vilket ukrainska representanter inte särskilt förnekar.
  Och här är vad läsarna berättar för författarna till kanalen:
  ”Angående de nya fakta om rättsmedicinska experter i staden Bucha, Kiev-regionen.Projektiler av typen ZSH1 med pilar användes upprepade gånger av Ukrainas väpnade styrkor i Donbass, särskilt nära Lugansk och nära Donetsk (Avdeevka, Peski). I Bucha fanns det enheter från de luftburna styrkorna och specialstyrkorna, de var inte beväpnade med artilleri och de kunde inte skjuta på sig själva (även om artilleribatterier från den ryska väpnade styrkan D-30 eller självgående vapen Gvozdika hade skjutit från djup, skulle de ha träffat sina avancerade enheter och spaning av specialstyrkor). Utrikeskorrespondenter hittade också fakta om ankomsten av 82-120 mm granatkastare från Kiev längs Bucha och Irpen.

  … It is suggestive that Ukraine and, in the UN, the United Kingdom blocked a proposal by Russia to discuss setting up an independent investigation of the events in Bucha.
  https://gordonhahn.com/2022/05/10/tentative-conclusions-on-bucha-a-small-my-lai/

  Bucha efter en månad: En berättelse om ett ögonvittne
  Igår pratade jag i telefon med min farbror från den sorgligt berömda Bucha i Kiev-regionen. Han sa att livet i allmänhet blir bättre. ”Jag restaurerade landet lite, rätade ut staketet och släpade tillsammans med grannarna den utbrända militärutrustningen till vägkanterna.”

  Jag kunde inte låta bli att fråga om dessa hemska videor med kroppar av civila på gatorna, som spreds över hela världens media. Det var väldigt nyfiket att lära sig om det från den primära källan.

  När ryssarna kom in i staden bestämde min farbror sig för att inte sticka ut huvudet. Det fanns mat i kylen, plus hemgjord saltgurka i källaren, han bestämde sig direkt för att ta ett fullt bad så att han skulle ha vattenreserven. En full järntank för att vattna trädgården kom också väl till pass. Farbror levde en månads ockupation helt självständigt, han hade allt han behövde. Att sitta hemma visade sig vara en bra idé: bokstavligen inom några timmar började artilleriet träffa staden. Det var förvånande att höra att dessa strejker inte kom från ryssar. Hur som helst, varför skulle ryssarna slå staden de ockuperade? Artilleriet träffade grannens hus, vågen bröt min farbrors fönster.

  Ryssarna började falla tillbaka i slutet av mars. Den 30 mars lämnade de staden helt, bara beskjutningen slutade inte. Som min farbror sa, ”våra trupper fortsatte att beskjuta staden, trots att ockupanterna inte längre var där. ”

  Ukrainska trupper dök upp i staden först den 3 april, gick genom husen för att försäkra sig om att ryssarna hade lämnat. De gjorde ett intressant förslag till min farbror: ”Jag var tvungen att lägga mig på vägen, spela död för media”.

  Tydligen var dessa skådespelare som rörde sig på videon som visades på Ukrainas TV. Efter det kom ett helt gäng västerländska journalister över för att se de ”döda kropparna”.

  Bucha besöktes senast av FN:s generalsekreterare den 28 april. De visade dem också de döda kropparna, istället för att slutligen begrava dem …”.
  https://theduran.com/bucha-after-one-month-a-story-of-an-eyewitness/
  Kom ihåg att många ”lik” såg rena ut (trots att regnade!) och logg med ansikten mot marken. Dessutom var det ett par stycken som ”rörde sig”…

  Iscensatt Bucha-massakern: ukrainska soldater sågs lägga ut lik på gatorna
  https://southfront.org/wp-content/uploads/2022/04/Bucha-3.mp4?_=1

  https://gordonhahn.com/2022/05/23/tentative-conclusions-on-bucha-a-small-my-lai-update/

  Bucha Proof of a Ukrainian Pogrom
  https://georgeeliason.substack.com/p/bucha-proof-of-a-ukrainian-pogrom?s=w

  New Evidence Of Bucha Massacre Raises Suspicions. Kiev Fakes Do Not End
  https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2022/05/V1-9.mp4?_=1
  https://southfront.org/new-evidence-of-butcha-massacre-raises-suspicions-kiev-fakes-do-not-end/

  En av EU:s ledande politiker bad Ukrainas president Volodymyr Zelensky att ge bevis på Kievs icke-inblandning i händelserna i Bucha.
  President-showman uttalade teatraliskt att ”vi kan inte gråta mer” för offren i Bucha och Kramatorsk, men nämnde samtidigt att en av de europeiska politikerna bad om att få bevisa att händelserna i Bucha inte iscensatts av Kiev.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/04/09/v-evrope-poprosili-kiev-dokazat-neprichastnost-k-sobytiyam-v-buche

  Mycket intressant… Observera att folk (bl.a Ursula står mycket nära liksäkarna utan mask!! utan att bli besvärad av stanken)
  Ukraine: Bucha “False Flag” Falling Apart: “International Community” Calling ICC Chief Prosecutor Karim Khan … No Response
  https://www.globalresearch.ca/ukraine-bucha-false-flag-falling-apart-international-community-calling-icc-chief-prosecutor-karim-khan-no-response/5777350

  https://www.icc-cpi.int/news/statement-prosecutor-fatou-bensouda-conclusion-preliminary-examination-situation-ukraine

  https://www.donbass-insider.com/2022/04/04/ukraine-the-massacre-of-bucha-a-ukrainian-timisoara/

  https://www.donbass-insider.com/2022/04/06/bucha-massacre-when-satellite-images-and-videos-are-manipulated-to-tell-a-false-story/?__cf_chl_f_tk=0YK1sPfUGdNZWqBOCMrIp5AjKqenaNxuSn453zfOclc-1650019066-0-gaNycGzNCGU

  Was Alleged Russian Army Massacre of Civilians at Bucha Actually a False Flag Event Staged by Ukrainian Nazis?
  https://just-international.org/articles/was-alleged-russian-army-massacre-of-civilians-at-bucha-actually-a-false-flag-event-staged-by-ukrainian-nazis/

  • Allt det där bör kunna redas ut ordentligt i en internationell krigsmålsdomstol, som är det enda rätta forumet för denna typ av svåra aggressions- och krigsbrott.

   • Du tror fortfarande på sagor Johan? Och vilka skulle leda denna utredning tror du? USA och EU givetvis och det skulle bli samma lögner som tidigare.

  • Tack ”M” för all information, en del har jag sett och bra att få bekräftad med andra källor.
   tacksam för att jag fick länkarna till telegram som fanns i Gordon M. Hahns artikel.
   Det var 7 länkar till övergreppen, förnedringen med medeltida metoder som ukrainsk ledning godkänner. Jag har sett liknande på twitter, men de har blivit borttagna när jag sökt efter dem igen.
   Nu har jag några att kunna visa att detta existerar i Ukraina i dag, det är ingen som tror mig då jag berättar eftersom det är så absurt och otäckt, och nu kan jag visa att det är sant.

   Max Blumenthal har gjort flera videor efter kuppen år 2014, om nynazister i Ukraina, och deras skräckinjagande förföljelser av människor, en rädsla som även finns kvar i dag.
   Eva Bartlett som är på plats i Donbass, har berättat om hur människor fortfarande är rädda för den tortyr de blivit utsatta för av de olika nazistiska grupperna i Ukraina, som tillåts utföra sina illdåd. De vågar inte prata förrän de är trygga med att Ryssland finns där för dem och att Ukraina inte kommer att fortsätta att erövra det område där de bor. Efter USA:s kupp har det blivit omänskligt att behöva bo i området.
   Människor är förbjudna att tala sitt språk. De får inte fira sina högtider, och nu tar man även bort deras religion från dem, den rysk-ortodoxa kyrkan.

   Eva Bartlett litar jag väldigt mycket på. Det gör även journalisten John Pilger, som skriver att hennes reportage från Syrien är i en speciell klass för sig, enastående. Hon är ärlig och har alltid varit på de mest utsattas sida. Hon har tillbringat mycket tid i Gaza och skrivit om Israels övergrepp på palestinier. Sedan har hon varit i Syrien och avslöjat ”Vita Hjälmarna” som en bluff, som samarbetat med al-Qaida grupper i Syrien. De är ett bra exempel hur man skickligt kan lura en hel värld att tro att de arbetar för demokrati och fred, när de i stället hjälpte islamister som vill ha en islamisk stat i Syrien och förbjuda övriga religioner. De mördade alawiter, mördade alla judar som inte ville konvertera till islam. De befinner sig i Idlib nu.

   Eva är nu i Donbass och säger att samma propaganda används i Ukraina som i Syrien. Hon har avslöjat flera falska nyheter, ex. massgravarna som gavs stor publicitet i media. Hon åkte dit och gjorde en video och intervjuade arbetarna. Det fanns inga massgravar..

   Evan Reif artikel om slaktaren Botsun.
   Jag såg hans Telegramkanal, när hans nazister och han gick runt i Butja och de undrade vilka de skulle skjuta. Sedan blev den borttagen. Min dotter hittade den och visade mig, så hon hann också se videon innan den togs bort. Precis som i artikeln hörde man någon fråga: ”Kan vi skjuta dem som inte har blå armbindlar”

   Ryssland ville ju att det skulle bli en oberoende undersökning om vad som hände, men England stoppade det förslaget.
   Så det blir ett stort problem, när man går ut med information om att Ryssland har gjort krigsbrott men tiger om den information som kommit ut om Ukrainska krigsbrott. Sedan stoppas en oberoende undersökning som Ryssland begär.
   Tyvärr tror människor då på den enda information som de tilläts ta del av.

   Sedan har vi George Eliason som varit i Donbass och dokumenterat krigsbrott. Han finns också med i ditt gedigna informationsmaterial. Honom har vi inte heller fått höra talas om , eller ta del av hans information.
   ”Zelensky is committing a quiet genocide and everybody is just standing by…”
   Video from George Eliason, an American investigative journalist in Donbass covering the war.

   Jag hade sparat videon, men nu har youtube tagit bort den, så den går inte att se längre.

   Detta är den nya censuren i EU och USA, som enbart tillåter information som de godkänner.
   YouTube förbjuder oss att se de mest otäcka brott som Ukraina gör.

   • Richard Black f.d. Chief of the Law Division at Pentagon, krigshjälte mottagare av the purple heart (visat stort mod i närstrid), utbildad på krigshögskolan i USA, innan sin pensionering var han senator i Virginia, där han var drivande att stifta en ny lag för skydd åt kvinnor som blir misshandlade (han fick ett hedersomnämnande för detta av en kvinnoorganisation)

    Eva Bartlett har lyckats få en timmes intervju med Richard Black, som hon berömmer för hans kamp för Syrien, och hur han har kämpat för att avslöja att det inte fanns några moderata rebeller i Syrien, utan syriska militär slogs mot olika al-Qaida grupper.
    Nu står de båda två tillsammans för att avslöja medias lögner om Donbass.

    Black är mer eftertänksam och försiktig i sina uttalanden än dem vi hört av f.d. vapeninspektör Ritter Scott och f.d. överste Douglas Macgregor.
    Han berättar varför han kommit till slutsatsen att det är troligast Ukraina som står för massakern i Butja. Han var chef för avdelningen om krigsbrott då han arbetade på Pentagon.

    Eva frågar vad Ryssland har gjort som fått USA att t.o.m. vilja använda kärnvapen mot dem.
    Black säger att USA påstår deras brott vara att gå militärt över gränsen till ett suveränt land.
    Vilket han anser märkligt eftersom det är precis vad USA gör hela tiden.
    Det finns ingen internationell lag som rättfärdigar att USA gick in i Syrien med militärmakt, eller Libyen, Irak, Afghanistan med flera länder påpekar han.

    Han säger att den enda anledningen till att USA vill knäcka Ryssland, är Rysslands enorma naturresurser som de vill plundra.

    https://www.youtube.com/watch?v=ys_lI6mXA_c

   • Hur skall man kunna få länkar till de som inte har Telegram, då Twitter censurer hela tiden.

    Nedanstående bilder finns på Telegram, så ni som har Telegram kan klicka på länkarna för att se bilderna. Så när man ser bilderna står det längst ned på sidan ”Join” trycker man där så får man hela tiden det som Juan Sinmiedo fearless lägger ut. Han lägger ut många brott som Ukraina gör mot civilbefolkningen.
    Alla bilder jag haft sparat som funnits på twitter har Twitter tagit bort. De säger att bilderna strider mot deras regler.

    En person testade twitter och skrev exakt samma kommentar förutom att i den ena tweeten skrev personen att ryssarna hade gjort övergrepp och den tog inte twitter bort, men tog bort den tweeten där det stod att ukrainska militär gjort övergreppen, Exakt samma ord bara olika länder.

    Nu har Ukraina gått ut och försvarat detta att man binder människor vid träd och stolpar.
    Någon ukrainsk kanal skriver att detta har djupa rötter i den ukrainska kulturen.
    Det ryska propagandan kallar för barbarism, är egentligen representation av den fria ukrainska andan.
    Det är en hyllning för respekt till traditionen och kulturen av våra förfäder.

    Ukraina är verkligen mästare på att försvara allt de gör. Tycker tydligen detta är ett okej försvar. Det kanske är okej med det försvaret, för människor har blivit helt knäppa och hjärntvättade när det gäller Ukraina.

    https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/1446

    https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/1505).

 13. Håller inte med om att Riksdagspartierna omfattar den ”Västerländska liberala demokratin” Partierna sluter istället upp bakom den ”nyliberala världsåskådningen”. En ideologi som drivs av ”Finansmediala komplexet”. Ett komplex som växt sig starkare än det militärindustriella. Komplexets strategi är att mjölka enskilda staters offentliga verksamheter på så mycket skattemedel som möjligt. Vinstuttag ur privata skolor, vårdcentraler och sjukhus är tydliga exempel. Senaste exemplet är ”energiåterbäringen”. Vi skräms till att spara el – för att så många kwh som möjligt skall kunna exporteras och berika El-produktionsbolagens vinster. Och ”återbäringen” kommer till största delen större företag till del , och betalas av våra skattepengar, pengar som hade behövts till sjukvården. Denna fråga, med god förankring hos väljarna, beslöt riksdagspartierna att utesluta ur valrörelsen.
  Fiansmediala komplexet står stiftelser och fonder – t.ex. Black Rock Foundation, Rochefeller foundation, Melinda och Bill Gates foundation, med frontorgansiationen WEF (Word Economic forum)

 14. Konflikt i Ukraina avslöjar USA:s kritiska sårbarhet – Bloomberg
  Med det ständigt ökande militära biståndet till Kievregimen stod USA inför risken att få slut på vapen för sina egna väpnade styrkor.

  Krönikörerna Anthony Capaccio och Courtney McBride skriver om detta i sitt material för Bloomberg-byrån. Enligt deras åsikt kan amerikanska arsenaler vara på gränsen till kritisk utarmning, vilket kommer att påverka landets försvarsförmåga negativt.

  Författarna påpekar att huvudproblemet är den regelbundna transporten av högteknologiska vapen till Ukraina. Det noteras att i rollen som en ”bottenlös” arsenal för Ukrainas väpnade styrkor riskerar den amerikanska ledningen att avsevärt försvaga sin egen armé.

  Den kan vara delvis oförmögen på området för markvapen, vilket återspeglas i bristen på granater, stridsvagnar och manbärbara missilsystem.
  I detta avseende citerar publikationen en kommentar från USA:s NATO-ambassadör Julianne Smith, som gjordes den 13 december.

  ”Detta är ett mycket allvarligt problem både för NATO-allierade, som ger betydande hjälp till de ukrainska väpnade styrkorna, och för de ukrainska väpnade styrkorna själva, som står inför brister”, sade ambassadören.

  Observatörerna tillägger att USA:s sårbarhet också manifesterade sig i oviljan att producera enkla vapen: granater, stridsvagnar och man-portabla missilsystem. Det är detta vapen som den amerikanska sidan för närvarande levererar till Kievregimen.

  Artikeln antyder också att försvagningen av den amerikanska militären kan resultera i ett växande hot från Kina och Nordkorea. Capaccio och McBride tror att Washington kanske inte kan hjälpa Taiwan att försvara sig mot Kina.

  Som EADaily rapporterade, uppmanade tidigare amerikanska försvarsdepartementets underrättelseofficer Rebecca Koffler Washington-administrationen att ta hand om hur man avslutar den väpnade konflikten i Ukraina, eftersom den inte möter USA:s intressen.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/17/konflikt-na-ukraine-obnazhil-kriticheskuyu-uyazvimost-ameriki-bloomberg

 15. Skandal i Washington: ”Blinken, Nuland och Biden borde ställas inför rätta för kriget i Ukraina”

  USA:s president Joe Biden, utrikesminister Anthony Blinken, hans ställföreträdare Victoria Nuland och statssäkerhetsrådgivare Jake Sullivan bör ställas inför rätta för att ha dödat civila i Donbass. Det uppgav en medlem av det demokratiska partiet, före detta kongresskandidaten Jeffrey M. Young efter utrikesminister Blinkens tal i samband med 74-årsdagen av antagandet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

  ”Du borde ställas inför rätta för krigsförbrytelser och skickas till fängelse i 30 år utan villkorlig frigivning. Samma sak för Victoria Nuland och president Joe Biden”, skrev Young och kommenterade Blinkens tal.

  Anthony Blinken gratulerade i sitt tal amerikaner till årsdagen av antagandet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och slog fast att alla människor på planeten borde ha dessa rättigheter. Young, i sin tweet, kallade honom en krigsförbrytare som hjälper NATO att döda civila i DNR och LNR.

  Tidigare kallade demokraten Jeffrey M. Young, som är en kandidat till guvernör i Kentucky, de nuvarande myndigheterna i Kiev för nazister och erkände DPR som en del av Ryssland:
  ”Ja, Donetsk är nu en del av Ryssland, och hela den ukrainska ’regeringen’ i Kiev är en nazistisk regering som kontrolleras av CIA och Pentagon”, skrev den amerikanske politikern.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/18/skandal-v-vashingtone-blinkena-nuland-i-baydena-nuzhno-sudit-za-voynu-na-ukraine

 16. ”Vem är NATO till för”: om det skandalösa erkännandet av Merkel och Zelenskys framtid

  Varför orsakade Angela Merkels ord en sådan resonans? Ja, för ex-kanslern är inte bara undertecknare, utan också en av garanterna för Minsk-avtalen. Och nu erkände hon öppet att Minsk-avtalen behövdes för krig, och inte för fred, och den främsta mottagaren är inte ens Ukraina, utan Nato-länder.

  Bekännelser från garanten för Minsk-avtalen

  Vad som är särskilt viktigt, Angela Merkel är inte bara medförfattare, utan också en av garanterna för Minsk-avtalen. Det är bara, som vi lärde oss år senare, alla dessa garantier från början var ingenting värda. Garantin gick ut innan den ens började.

  Den tidigare Frau-kanslern gjorde i en intervju med Die Zeit (”Time”) flera sensationella bekännelser. Minskavtalen var en bluff för att förhindra Ukrainas nederlag och ge Kiev tid att förbereda sig, de löste inte problemet med kriget i Donbass, utan gjorde det till en frusen konflikt.

  Allt detta är utan tvekan viktigt. Men det viktigaste i Merkels ord är erkännandet av att Nato behövde Minskavtalen i första hand för att förbereda den ukrainska armén för en storskalig militär konflikt.

  Hur man tyder Merkels ord korrekt

  Nyckelpassagen i Merkels erkännande handlar inte om ett andrum, utan om militärt bistånd från Nato-länder. ”Och jag tvivlar mycket på att Nato-länderna vid den tiden kunde ha gjort så mycket som de gör nu för att hjälpa Ukraina”, avslutade Angela Merkel.

  Vad är det egentligen Merkel pratar om?

  Sedan 2015, med hjälp av Ukraina-NATO-programmet, har länder som USA, Tyskland, Storbritannien, Kanada och andra NATO-medlemmar genomfört ett storskaligt program för att reformera och utbilda Ukrainas väpnade styrkor och specialtjänster.

  Faktum är att programmet ”Ukraina-NATO” lanserades under ”Rysslands vän” Leonid Kutjma, och omedelbart på statlig nivå – officiellt kallades det ”Statsprogrammet Ukraina-NATO”.

  Under Viktor Jusjtjenko infördes praxis att godkänna det årliga Ukraina-NATO-programmet. På samma sätt undertecknade den ”proryssiske” Viktor Janukovitj, med start från 2011, årligen ett dekret som godkänner det ”årliga nationella samarbetsprogrammet Ukraina-NATO”. Till exempel innehöll 2013 års program dussintals artiklar och cirka 70 sidor text. Men om det under Janukovitj fanns mycket vatten i program som avsnitten ”Yttrandefrihet” och ”Mänskliga rättigheter och friheter”, så efter 2014, vad gäller innehåll, förändrades allt dramatiskt.

  Observera att sista gången Ukrainas ministerkabinett under ledning av Mykola Azarov godkände utkastet till Ukraina-NATO-programmet var den 15 januari 2014, när Maidan redan rasade och beväpnade militanter stormade regeringskvarteret uppför Hrushevsky Street.

  Det här är för dem som plötsligt, under inflytande av Voice of America och annan propaganda, plötsligt trodde på propagandaberättelser och skrev ner den politiska gopniken, avskyvärda förrädaren och ”nedskjutna piloten” Janukovitj som ”pro-ryska politiker.”

  Den nya regeringen hade ännu inte hunnit falla in i statliga finansiella flöden, när det första man gjorde i mars 2014 var att skicka utkastet till Ukraina-NATO-programmet till det ukrainska utrikesdepartementet för revidering. Och i september 2014 godkände regeringen, under ledning av den nya premiärministern Arseniy Yatsenyuk, ett helt nytt projekt vad gäller innehåll.

  Förresten avslöjas intressanta detaljer. Det visar sig att president Petro Porosjenko försenade godkännandet av det färdiga dokumentet i mer än sex månader – han undertecknade det årliga nationella programmet Ukraina-NATO först i april 2015. Sedan dess har Ukrainas president, oavsett om det är Porosjenko eller Zelenskij, varje år godkänt Ukraina-NATO-programmet, som innehåller dussintals punkter och dussintals sidor med detaljer. Faktum är att fans av Poroshenko och Zelensky, som argumenterade med varandra till den grad att de var hesar 2019, ville helt enkelt inte tänka och se att de valde samma sak.

  Vem är Nato till för?

  Ukraina-NATO-samarbetsprogrammen är ganska omfattande dokument, som omfattar tusentals stycken och hundratals sidor.

  Så 2015 påbörjade Nato en omfattande översyn av säkerhets- och försvarssektorn i Ukraina. Officiellt kallades det Ukraina-NATO Joint Working Group on High Level Defense Reform. I framtiden togs alla viktiga beslut genom en sådan mekanism som den gemensamma arbetsgruppen. I praktiken innebar det att militära specialister och experter från NATO-länder fick tillgång till alla militära enheter, till alla hemliga anläggningar, fabriker som tillverkar utrustning och vapen åt Ukrainas försvarsmakt, militära depåer, arsenaler etc. Utländska rådgivare anlände till Ukraina fr.o.m. länder Nato, var de permanent utstationerade till försvarsministeriet och generalstaben.

  NATO inledde också reformen av militära enheter och säkerhetsstyrkor för att föra dem upp till normerna för den nordatlantiska alliansen och Europeiska unionen. Ukrainas säkerhetstjänst, armén, nationalgardet, gränsvakter, ministeriet för nödsituationer – Ukraina-NATOs samarbetsprogram täcker alla listade tjänster och avdelningar.

  Logistik, sjukvård, militär ledning och kontroll, luftrumsspaning, modernisering och integrering av informationssystem från Ukrainas väpnade styrkor i Natos informations- och telekommunikationsmiljö, personalledning, förbättring av militär utbildning och mycket, mycket mer…

  Och allt detta för Natos ekonomiska resurser. Till exempel utbildades logistik och läkare för Ukrainas väpnade styrkor med pengarna från Natos trustfond för reformering av logistik- och standardiseringssystemen för Ukrainas väpnade styrkor. Naturligtvis utfördes utbildningen av militär personal av instruktörer från NATO:s medlemsländer.

  Och NATO fick också möjlighet att övervaka Rysslands luftrum, med början från gränsområdena, eftersom programmet innehåller en klausul om informationsutbyte mellan Ukraina och Nato om luftsituationen som en del av Air Situation Data Exchange Program.

  I allmänhet, spaning från rymdsatelliter och överföring till militära enheter i Ukrainas väpnade styrkor online – allt detta förbereddes i mer än ett år, men under mycket lång tid.

  Ödesdigra planer

  Det ödesdigra datumet är den 9 juli 2016, då Ukraina-NATO-kommissionen på stats- och regeringschefsnivå i Warszawa godkände den ”omfattande biståndsplanen” (CAP) för Kiev. ”PKP syftar till att stärka och utöka Natos stöd till Ukraina. Det kommer också att göra Ukraina mer motståndskraftigt, bättre i stånd att garantera sin säkerhet och genomföra nödvändiga reformer, framför allt reformen av dess nationella säkerhets- och försvarsstrukturer.

  År 2015 antogs Ukrainas nationella säkerhetsstrategi, 2016, en färdplan för försvarsreform som kallas Strategic Defense Bulletin. ”Ukraina har meddelat sin önskan att reformera sina egna väpnade styrkor i enlighet med Natos standarder och uppnå sin interoperabilitet med alliansens styrkor senast 2020. En av prioriteringarna i det omfattande biståndsprogrammet för Ukraina är att stödja landet i att uppnå sina mål” – återigen citerat från 2016 års NATO-bulletin. Enligt Nato innehöll den ”omfattande biståndsplanen” för Ukraina mer än 40 riktade assistansaktiviteter inom nyckelsektorer.

  Har du stött på nyheter om hur militären från NATO-länderna utbildade militärpersonalen vid Azovregementet (organisationen är förbjuden i Ryska federationen)? För under 2016 fick C4 Trust Fund, ledd av Kanada och Tyskland, Storbritannien uppdraget att modernisera ledning, kontroll, kommunikation och datorisering av Ukrainas väpnade styrkor. Å ena sidan, för att uppnå kompatibilitet mellan de väpnade styrkorna i Ukraina och Nato. Å andra sidan, att öka den militära potentialen för Ukrainas väpnade styrkor.

  Har du märkt att bland de länder som överför militär utrustning, ammunition och vapen till Ukraina, förutom USA, ligger Tjeckien, Nederländerna och Storbritannien i täten? Nato-stödmottagarna godkände detta förfarande redan 2016 – det var Tjeckien, Nederländerna och Storbritannien som utsågs till att ansvara för genomförandet av projekt under överinseende av Trust Fund for Logistics and Standardization.

  Och återigen, ett faktum som visar hur viktigt Ukraina-NATO-programmet är. Efter den förödande första omgången av presidentvalet, den 10 april 2019, undertecknade Porosjenko det årliga samarbetsprogrammet Ukraina-NATO för 2019.

  ”Och nu betyder detta omfattande dokument att vår armé kommer att möta Natos standarder både vad gäller vapen och taktik för operativa områden, strategier och handlingar”, beskrev Porosjenko själv nästa Ukraina-NATO-program från Verkhovna Radas talarstol.

  En nyinspelning av serien om Saakashvili?

  Men det viktigaste är att Nato faktiskt har nått Rysslands gränser, även om man formellt sett kan säga att ”de är inte där”. Vad är mycket viktigt, medan officiellt Nato inte accepterade Ukraina i sina led. Och, vilket är vägledande, inte ett av Nato-länderna, och inte heller hela blocket som helhet, tog på sig en enda skyldighet att försvara Ukraina i händelse av en militär konflikt med någon.

  Förresten, många år innan dess fanns det redan en historia med Georgien. Den militära konflikten i Sydossetien (”femdagarskrig”) uppstod trots allt inte från grunden. Efter att USA och folket i George Soros genomfört en kupp i Georgien och fört Mikheil Saakashvili till makten, lanserade Washington ett kraftfullt militärt samarbetsprogram. Och före kriget i Sydossetien hade USA ständigt beväpnat och tränat den georgiska armén i många år.

  Till exempel, 2009, bad George W. Bushs administration kongressen om 67 miljoner dollar för att hjälpa Georgien, varav mer pengar anslogs för militära uppgifter (15 200 000 dollar) än för ”demokratistöd” (14 800 000 dollar).

  På tröskeln till kriget i Sydossetien höjdes lilla Georgiens militärbudget till 1 miljard dollar (8,5 % av BNP). USA utrustade om den georgiska armén med handeldvapen, kommunikationsutrustning, militärfordon, medan länderna i Östeuropa och Israel levererade defensiva och offensiva vapen. Som en del av den georgiska armén utbildades elitenheter med 15-20 tusen militärer.

  Frågan är fortfarande öppen: lovade USA att hjälpa Saakasjvili i händelse av aggression mot Sydossetien? Här är en utomståendes åsikt. Jo, som en tredje part … Chefen för Stratfor Foundation, George Friedman, anses vara en figur nära den amerikanska underrättelsetjänsten. ”Det är väldigt svårt att föreställa sig att georgierna inledde sin offensiv mot USA:s önskemål. Georgier litar på USA och kunde inte utmana dem”, sa chefen för Stratfor Foundation. Och Georgiens före detta ambassadör i Ryska federationen, Erosi Kitsmarishvili, säger direkt att ”President Bush personligen gav grönt ljus till den georgiska ledningen att genomföra militära operationer i Abchazien och Sydossetien.” Enligt Kitsmarishvili tog USA:s utrikesminister Condoleezza Rice det ”goda” från Bush i juli 2008 till Tbilisi. I allmänhet måste det sägas att före kriget i Sydossetien besökte representanter för Bushadministrationen (biträdande utrikesminister Daniel Fried, vicepresident Dick Cheney) Tbilisi. Det är viktigt att på tröskeln till kriget hölls gemensamma georgisk-amerikanska övningar ”Omedelbar reaktion” i Georgien.

  Den misstänkte blir förvirrad

  Men Georgiens före detta president Mikheil Saakashvili hävdar att det inte fanns någon sanktion från Vita huset. Förresten, detta sammanfaller med vittnesmålet från Condoleezza Rice, som efter nederlaget för den georgiska militären i Sydossetien skrev en artikel i The Washington Post, som hon påstås ha berättat för Saakashvili, ”att, med tanke på situationen på marken, han kan inte räkna med ett militärt svar från Nato.”

  Saakasjvili själv vill verkligen bli trodd på att USA inte provocerade fram attacken mot Sydossetien. Men för att detta ska låta övertygande måste du vara smartare och kunna jobba tunnare. Och Saakashvili är ständigt genomborrad.

  Detta räknar inte hur Saakasjvili, på tröskeln till attacken mot Tskhinvali, skakade sin näve flera år i rad och lovade att konflikten ”kommer att lösas under de kommande månaderna”.

  ”Den georgisk-ossetiska konflikten kommer att lösas under de kommande månaderna efter landets presidentval. Tskhinvali-regimen är lika instabil som en rutten tand. Jag är övertygad om att i händelse av ett framgångsrikt presidentval är det verkligen en fråga om veckor eller månader. Jag är helt övertygad om detta, eftersom jag har tillförlitlig information. Det vill säga vi pratar om en väldigt kort period. Till och med ryssarna har redan släppt flera gånger att de inte är intresserade av Sydossetien”, lovade Saakashvili i december 2007 vid ett möte med studenter från Tbilisi State University.

  Och under många år berättade Saakasjvili för alla han träffade hur ”USA kommer att stå bredvid Georgien till slutet.”

  När det gäller USA:s roll undvek Saakasjvili först att svara. Till exempel, i en intervju med Novaya Gazeta 2018, som svar på en direkt fråga, ”varför bad du inte dina amerikanska allierade att ingripa”, började Saakashvili helt enkelt ”flytta ut.” Då förstod tydligen Saakasjvilis följe att flykten från svaret ställer Georgiens ex-president i ett ogynnsamt ljus.

  Därför bytte Saakashvili skivan, men han slänger hela tiden ut hur det egentligen var. Saakashvili vill avleda misstankarna från Bush-administrationen, men det visar sig att amerikanerna sa till honom: ”Misha, kom igen. Ryssland kommer inte att våga göra något i gengäld.” Här bekänner den trångsynta Miho detta med sina egna ord.

  ”Alla sa att ryssarna aldrig skulle attackera oss. Condi Rice sa alltid det. Hon sa att hon känner ryssar, att hon åkte till Ryssland, åkte skridskor där i sin ungdom, hon åkte till Moskva, MGIMO, att hon känner dem, att de kommer att provocera dig, men de kommer aldrig att göra någonting. Det var deras bedömning”, lät Saakashvili glida i en intervju i augusti 2019 med UK Institute for War & Peace Reporting.

  Så Miho trodde. Och när Rysslands president Dmitrij Medvedev tillkännagav starten av Operation Peace Enforcement, efter att de georgiska trupperna flytt från 58:e armén, skyndade Saakashvili att ringa västerländska politiker, men ingen av dem svarade i telefon.

  ”Jag försökte ringa alla, men ingen svarade mig. Bara NATOs dåvarande generalsekreterare, Jaap de Hoop Scheffer, talade med mig över en öppen linje, och jag kunde inte berätta allt för honom över en öppen linje. Jag beskrev just situationen i allmänna termer. Jag försökte ringa Frank-Walter Steinmeier, då Tysklands utrikesminister, men han var på semester. Jag försökte ringa Washington, men det var ingen där heller. Michael Carpenter var den enda personen i tjänst vid utrikesdepartementet”, erkände Saakashvili år senare i en intervju med Institutet för krig och fred.

  ”Européer kan göra uttalanden. Jag minns när Sarkozy flög till mig 2008, han sa: ”Jaha, Misha, hur kan jag hjälpa dig? Europa har inga soldater. Det var så jag kom. Men Bush är inte redo att skicka soldater till dig”, påminde Saakasjvili i programmet Real Politics med Jevgenij Kiselev i april 2021.

  Historien upprepar sig, men nu är ytterligare en patient i huvudrollen – från Krivoy Rog. Saakasjvili, bortglömd av sina västerländska partners och förbannad av sitt folk visar simulerade hälsoproblem för att slippa fängelse.Zelenskij borde förbereda sig inte på en seger över Ryssland, utan just på samma öde som sin kortsynta georgiska kollega, som trodde på de cyniska västerlänningarna, vars mål enbart är att provocera fram kriser vid Rysslands gränser.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/18/vot-komu-eto-bylo-nato-o-skandalnom-priznanii-merkel-i-budushchem-zelenskogo

 17. Zelensky Abolishes Court in Ukraine Prosecuting Neo-Nazism

  Ukrainas president Volodymyr Zelensky undertecknade en lag för att avskaffa Kievs distriktsförvaltningsdomstol, en domstol som inte tvekade att åtala nynazister. Zelenskij skröt också om att han är en ledare som bekämpar korruption internt samtidigt som han bekämpar ryska trupper. Det verkar dock som om detta senaste system är ett sätt för britterna att dominera Ukrainas rättssystem.

  ”Reformernas historia fortsätter. Även i tider av krig”, sa Zelensky den 14 december efter att ha tillkännagivit slutet av Kievs distriktsförvaltningsdomstol, som leds av Pavlo Vovk, en domare som Vita huset hade sikte på under en lång tid redan.

  Det amerikanska utrikesdepartementet publicerade i en rapport med titeln Combating Global Corruption and Human Rights Abuses en lista över sanktionerade personer och organisationer, där namnet Pavlo Vovk förekommer, bland många andra. Det är inte förlorat att rapporten publicerades bara några dagar innan den ukrainske presidenten tillkännagav slutet på Kievs distriktsförvaltningsdomstol.

  Utrikesdepartementet anklagar den ukrainske domaren för att ”be om mutor i utbyte mot att ha blandat sig i rättsliga och andra offentliga processer. Som en del av denna åtgärd utses också två närmaste familjemedlemmar.”

  Vovk var ordförande för Kievs förvaltningsdomstol, ett organ som sedan april 2021 har försökt likvidera Zelensky-regeringen genom en parlamentarisk process som varit blockerad i månader. I detta ljus beskriver tidningen Kyiv Independent Vovk som ”Ukrainas mest skandalösa domare”.

  Biden-administrationen har inte förklarat något annat om varför den sanktionerade denna domare, som Ukrainas nationella anti-korruptionskontor anklagade för olika brott i samband med korruption. Fyra andra domare från samma domstol, där två stod Vovk nära, namngavs också.

  Vovk utsågs till domstolen av den tidigare ukrainska presidenten Viktor Janukovitj (2010-2014), som avsattes vid en kupp för åtta år sedan efter Maidan. Vid den tiden insisterade domstolen på att oppositionen mot Janukovitj var olaglig.

  Lika viktigt var att den nu nedlagda förvaltningsdomstolen i Kiev var den myndighet som upprepade gånger förbjöd spridning av nazistiska och nynazistiska symboler och stöd i Ukraina. I juni 2019 beordrade domstolen Kievs kommunfullmäktige att ändra namnet på två viktiga gator, som sedan 2016 hade fått sitt namn efter två framstående ukrainska nazistiska kollaboratörer, Stepan Bandera och Roman Shukhevych.

  I maj 2020 förbjöd Kievs distriktsförvaltningsdomstol symbolerna för den 14:e Waffen-grenadjärdivisionen av SS (1:a galiciska), en nazistisk formation som till övervägande del bestod av ukrainska militärvolontärer från Galicien.

  Den ukrainska organisationen Dejure Foundation – som fick ekonomiska utmärkelser 2021 från Storbritannien, ett land som redan har skickat miljontals dollar i vapen till Ukraina – säger att ”en del av besluten” av domstolen ”är öppet pro-ryska, vilket hotar den nationella säkerheten och effektiva försök att motverka ryskt inflytande.”

  Till synes inte nöjda med att tillhandahålla enorma finanser, vapen och bistånd till Ukraina, nu har Storbritannien också lovat att utbilda ukrainska domare i hopp om att senare åtala ryssar för påstådda krigsförbrytelser.

  ”Dessa 90 domare kommer att gå tillbaka efter en riktigt intensiv utbildning och bättre kunna leda dessa domstolar,” sa Storbritanniens justitieminister Victoria Prentis till Sky News och tillade att hon kommer att se till att potentiella rättegångar genomförs ”i en aldrig tidigare skådad omfattning” medan konflikten fortsätter.

  Enligt brittiska medier deltog den första gruppen av domare vid sessioner på en hemlig plats i Östeuropa i början av december. Under de närmaste månaderna kommer fler möten att äga rum tack vare en investering på £2 500 000.

  Zelensky och hans fru Olena, som besökte Storbritannien i slutet av november, har förespråkat inrättandet av en specialdomstol för Ukraina, som de ouppriktigt har jämfört med Nürnbergrättegångarna. I detta avseende sa Prentis att alla alternativ övervägs med de ukrainska myndigheterna.

  Den ukrainske presidentens förslag har dock inte uttryckligen godkänts av den brittiska regeringen.

  ”Men jag är också säker på att det internationella samfundet kommer att vilja ha ett ögonblick där rättvisa skipas och ses ske. Vi vet ännu inte exakt vilken form det kommer att ta. Alla alternativ ligger på bordet, säger riksåklagaren.

  Samtidigt sker avskaffandet av Kievs distriktsförvaltningsdomstol i en tid då EU kräver att Ukraina, om man vill bli medlem i blocket, måste genomföra en rad politiska och administrativa reformer för att få ett slut på korruptionen. Innan konflikten bröt ut den 24 februari, enligt uppgifter från liberala institutioner som Transparency International, var Ukraina det näst mest korrupta landet i Europa.

  Det är dock föga förvånande att den ”korruption” som rensades ut bara blev den enda domstolen som var villig att åtala nynazismen i Ukraina. Nu verkar det som att Storbritannien vill fördjupa sitt inflytande i det ukrainska rättssystemet genom att utbilda domare, domare som oundvikligen kommer att tolerera nynazism, till skillnad från den domstol som Zelenskij avskaffade.
  https://www.globalresearch.ca/zelensky-abolishes-court-ukraine-prosecuting-neo-nazism/5802389

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here