Nya Dagbladets bankkonto låst – äventyrar starkt fortsatt verksamhet

13
1621

Nya Dagbladet (NyD) grundades 2012 och presenterar sig som en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. NyD bevakar bl.a. etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa. https://nyadagbladet.se/

Några kallar den nog värdekonservativ och antiglobalistisk. Jag har återpublicerat en artikel från Nya Dagbladet Är civila målet för de ryska beskjutningarna? Återger nu delar av en artikel som tidningen nyligen publicerat. Inte de enda som fått bankkontot avstängt. Vi har ju Alina Lipp från Tyskland Julian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst

________________________________________________________

Länsförsäkringar låser Nya Dagbladets bankkonto – ”systemhotande”

https://nyadagbladet.se/inrikes/lansforsakringar-laser-nya-dagbladets-bankkonto/

HOTET FRÅN BANKERNA 

 • Under onsdagseftermiddagen 7/12nåddes redaktionen av beskedet att tidningens bankkonto blivit låst för utlandsbetalningar och att hela medieföretaget står under hot om nedstängning inom ett par veckor.
 • Banken har vägrat att svara på frågor om varför kontot låsts och har samtidigt fryst tillgångar för en nystartad stiftelse som skall främja oberoende journalistik i Sverige.
 • – Ett direkt hot mot tidningens verksamhet och förutsättningen för en fungerande demokrati, säger Markus Andersson, ansvarig utgivare.

Montage: NyD. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Markus Andersson, ansvarig utgivare för Nya Dagbladet och vd på medieföretaget bakom tidningen.

Samtliga kundkännedoms-förfrågningar har besvarats fullständigt och i god tid. Banken har inte kunnat komma med några invändningar mot det underlag som presenterats.

– Vi ser mycket allvarligt på läget, säger Markus Andersson som är ansvarig utgivare för Nya Dagbladet och vd på medieföretaget bakom tidningen.

Frilansande journalister som skulle få ersättning under onsdagen fick inga betalningar och står nu utan lön.

– Det är ett direkt hot mot tidningens verksamhet och förutsättningen för en fungerande demokrati i Sverige. Vi har tydliga indikationer på att tilltaget är direkt kopplat till vår publicistiska verksamhet.

Banken har vägrat svara på frågor om varför den allmännyttiga stiftelsen nekats tillgång till sitt nybildade bankkonto och fryst stiftelsens tillgångar utan förklaring. Stiftelsen kan därmed inte bedriva sin verksamhet i Sverige.

– Det är ett uppenbart angrepp mot vår journalistik där godtyckliga påståenden om ”bristande kundkännedom” används som förevändning för att stänga ned en kund som av banken eller utomstående påtryckare uppfattas som ’obekväm’, fortsätter Andersson.

– Den sista turen med banken ger oss ingen utväg. Det handlar uppenbart inte om seriösa farhågor kring ”penningtvätt” eller ”terrorism”. Detta är definitivt det allvarligaste hotet vi stött på under Nya Dagbladets tioåriga verksamhet och är nu en fråga om vår överlevnad. Vårt gensvar måste stå i paritet till det, avslutar Andersson.

Nya Dagbladet förbereder också en stämningsansökan mot Länsförsäkringar Bank.

Föregående artikelHåller kriget i Ukraina på att gå in i en avgörande fas?
Nästa artikelIran: Att täcka eller inte – är det frågan?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Det är ett ganska stort problem i Sverige och kommer från EU fjärde penningtvättsdirektivet då bankerna fick en möjlighet att säga upp konton på grund av bristande kundkännedom.

  Från Finansinspektionen: Samtal med bankerna om rätten att öppna betalkonto
  2022-05-16 | Fintech Nyheter Konsumentskydd Bank
  Finansinspektionen har bjudit in ett antal banker till ett rundabordssamtal på fredag 20 maj om rätten att öppna betalkonto. Bakgrunden är att FI får allt fler klagomål från konsumenter som nekas att öppna konto. En del får också sina konton spärrade eller avstängda.
  https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2022/samtal-med-bankerna-om-ratten-att-oppna-betalkonto/

  Tidigare (2020?) fick Friatider sina konto avstängda (både ägares och företagets) av Swedbank
  Till sist blev Swedbank tvungen att betala både sina egna och motparters kostnader på ca 800.000 kronor. Det finns flera artiklar på sajten om det, även tingsrättens dom.
  https://www.friatider.se/swedbank-har-stangt-vara-bankkonton

  I Spanien fick några svenskar, icke bosatta, sina bankkonto frysta pga att giltigheten på deras pass hade gått ut.
  Man blir lite förvånad att man inte kunde koppla det hela med EU, inte heller inse att samma problem finns även i Sverige.

 2. Det är en stor j…a skandal, och bara uppspelet (om infiltrationssogmoben får fortsätta, dvs) till vad som väntar oss alla andra om vi inte är ’lydiga’..Dvs kan de göra det mot en etablerad altsajt, kan de göra det mot individer. Vidare, de hade precis en ny plandemiövning, denna gång med ett ’enterovirus’ som skulle slå speciellt hårt mot unga. Ergo då gäller det att vi är speciellt solidariska, o ser till att ’vi alla blir giftinjicerade den här gången’..Som kissinger o soros sa, när mänskligheten accepterat våra sprutor, så är det ridå för dem. Och guess, who the f..ck are kissinger, soros,, yes sionist toplakejs as all the other ones. Wakeey wakey

  • Det är verkligen en sann glädje att läsa en så virtuellt genomtänkt och intellekt välformulerad kommentar som osar av yttersta språkliga klass! Gratulerar!

   • Haha Kent, vad menar du med ”virtuellt”. Vet du inte vad du ’genomtänkt’ ’skriver ’. Det var en Reeellt genomtänkt skriven replik. Så nu vet du skillnaden, kanske..Ad hominempåhopp är inte accepterat här (om jag fattat det rätt, men du lyckades skickligt dölja dina sogsympatier så då får du tillbaka. Utan ’påhopp’ alltså, bara så att du förstår). Så, till det viktiga. Det är en stor j…a skandal, och om Vi inte alla snart reagerar på dessa påhopp mot ärliga altsajter och altpersoner (som ju vi kanske kan klassa Oss som), hur ska då Framtiden te sig.. Är du Kent…en av de alt ärliga….

   • Signaturen @Kentan är arg vilket betyder att Ryssland har än en gång mosat en hel del ukrozionazi krigare. 🤗🤗🤗

    Här är en uppdatering om kriget mot ukrozionazi enheten

    Update on Russian military operations in Ukraine for December 12, 2022.

    – Russia continues its war of attrition – focusing on exhausting and overwhelming critical Ukrainian defenses around Bakhmut in eastern Ukraine/western Russia;

    – Despite claims that Russian missile stockpiles are depleted, Russia continues carrying out regular, large-scale missile barrages against Ukrainian infrastructure;

    – Latest US assistance package for Ukraine continues the trend of dwindling, inadequate support for Ukraine;

    – US government procurement numbers over the course of the next 2-5 years indicates that at no time in the near future will the US be capable of producing let alone supplying Ukraine with the number of weapons and ammunition it requires;

    – While Russian production data is not available, the fact that Russia’s stockpiles and military were configured for large-scale protracted and intense combat suggests its military industrial output is likewise configured for such demands;

    – The Western media is now admitting that Ukraine can neither win, nor is there any moral imperative to ensure that it does

    https://thealtworld.com/anthony_cartalucci/the-ukraine-arms-drain-now-and-in-the-future

 3. Länsförsäkringar Bank hotar stänga ned tidningsledningens privata bankkonton
  Nu har banken riktat samma hot mot tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Markus Andersson samt tidningens nyhetschef Isac Boman och meddelar att deras privata bankkonton kan stängas redan i mellandagarna.
  – Vi är båda privatkunder i Länsförsäkringar Bank sedan flera år tillbaka och har haft en god relation med dem här i Dalarna. Bankens beteende känns mycket olustigt och obehagligt, säger Isac Boman.
  https://nyadagbladet.se/inrikes/lansforsakringar-bank-hotar-stanga-ned-tidningsledningens-privata-bankkonton/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lansforsakringar-bank-hotar-stanga-ned-tidningsledningens-privata-bankkonton

  Anledningen till stängningen av bankkonton kan mycket väl vara dom kritiska artiklarna om landet 404.

  En annan läsvärd artikel handlar om bankernas stora makt när det gäller BankId
  https://nyadagbladet.se/analys/bankid-expansionen-vacker-allvarliga-fragor-om-demokratins-framtid/

 4. För att censurera kunde dom ju bara gjort som Global Politics, låta kommentaren stå med texten ”Din kommentar inväntar moderering” in absurdum. Eller hur Anders?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here