Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset

14
1852

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Talet hölls innan spionerilagen blev aktuellt, men bedömer att denna fortfarande är aktuell.

Stödkommittén för Julian Assange anordnade en manifestation 28/10 2021 på Mynttorget i centrala Stockholm, nära Riksdagshuset och med med flera talare. Program och kort upprop presenteras som text. Jag har redan publicerat artikeln Rapport från Assange-manifestation i torsdags i Stockholm. Hör talen, se alla fina banderoller! med två youtubeinspelningar från mötet. I den andra av dem återges mitt tal.

Från manifestationen på Mynttorget i september.

Nedan återges mitt tal


Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten!

Behandlingen av Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden visar hur illa yttrandefriheten fungerar när den direkt står i vägen för en dominerande stormakts intressen. Nyligen avslöjades att CIA planerade att döda Assange på Ecuadors ambassad år 2017. Nu talar mycket för att Storbritannien med USA:s stöd i sin tortyrliknande behandling gärna ser att han dör i fängelset eller efter utvisning.

Etablerade medier i Sverige och många andra länder håller tyst om situationen för Assange. Samma tystnad finns hos politiker, med ett par undantag, och riksdagspartier i Sverige.

Vi är alla mycket upprörda över detta.

Men alltfler internationella organisationer uttalar sitt stöd för Julian Assange, som för övrigt fått ett femtontal priser för sin journalistik. Nyss uttalade åter ordföranden i Amnesty International att Assange måste släppas fri och att åtalet är politiskt grundat i USA:s intressen och en attack på den fria pressen.

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen och Europarådet!

En namninsamling av en australiensisk politiker Phillip Adams för att Assange ska friges har fått 645 000 namnunderskrifter i världen som man lämnat man över till chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen.

Man menar att ”offentliga tjänstemän” i Storbritannien, Sverige, Ecuador och Australien har avsiktligt utsatt Julian Assange för psykisk tortyr.

 • Flera andra manifestationer till stöd för Assange har skett och pågår – men med magert svenskt deltagande. I maj 2020 publicerade Arne Ruth som vi nyss hört tala ett upprop stött av över tusen personer, ledande kulturpersonligheter. Sänt till UD. Inget svar. Sänt till DN och Aftonbladet – inget svar.
 • FN:s tortyrexpert professor Nils Melzer ställde frågor i ett brev till UD. Inget svar. Vi får absolut inte nöja oss med detta.
 • Är inte Sverige sämst i klassen då det gäller solidaritet med Assange och yttrandefrihet.

Här i Sverige har vi i Stödkommittén arrangerat ett trettiotal manifestationer till stöd för Julian Assange, här på Mynttorget, och på andra centrala platser i Stockholm, utanför DN och Sveriges Radio, utanför USA:s och Storbritanniens och Ecuadors ambassader.

Har detta solidaritetsarbete någon betydelse? Detta stärker säkert Julian Assange, liksom oss aktivister. Men i övrigt?

Jag tror det. Ett skäl till att Julian Assange inte dömdes till utvisning till USA i januari är med stor sannolikhet opinionsarbetet. Likaså till att USA:s ombud i rättegången i London lovar att Assange vid fällande dom ska få avtjäna sitt straff i hemlandet Australien – (USA:s nära allierade.)

Vi hoppas nu alla att han blir frikänd och inte utlämnas till USA. Om det blir så är förstås mycket osäkert.

Låt mig påminna om att för nästan precis 50 år sedan avslöjade Daniel Ellsberg USA:s hemliga planer för Vietnamkriget ”Pentagon Papers” och regeringens desinformation. Han riskerade 115 års fängelse. Men blev frikänd på grund av en stark opinion.

Om Assange utlämnas är detta en stark signal till oss och andra vänner till yttrandefrihet och demokrati att fortsätta och intensifiera vårt arbete.

Om Assange inte utlämnas så har solidaritetsarbetet av oss i ”Stödkommittén för Julian Assange” och av alla andra grupper och skribenter trots allt varit tillräckligt framgångsrikt. Stödet för Assange kommer nu att öka.

Ska vi då slå oss till ro? Nej! Vi måste pressa etablissemanget att medge misstag, och media till att tydligt ge stöd åt Julian Assange insatser.

Vårt arbete är aldrig förgäves! Tvärtom! Oberoende av domen i London! Men vi måste bli tuffare i våra protester. Talkörer och sittstrejker utanför UD är aktuellt!

Föregående artikelDel 3. Tankar om socialismen – den kapitalistiska organisationen vänder sig till sin motsats
Nästa artikelTurkiet mot kurderna, och båda närmar sig Syrien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Hur är det möjligt att man kunnat behandla denna journalist på detta vidriga sätt ärligt talat i åratal.Hur amerikanerna i spetsen med övriga spring valparna i Europa utan minsta moral kunnat göra på detta vidriga sätt inför helt öppen ridå. Tänk bara för en liten sekund om det tex var ryssarna som gjorde detta? precis! tyvärr befinner vi oss där

 2. Yttrandefriheten är inte bara viktig, den är ett överlevnadsvillkor för en fredlig värld.
  Assange har en historisk parallell att ta varning från.
  Den tyska journalisten Michael Gerlich (15 februari1883 – 30 juni1934) som försökte avslöja nazisternas grymheter och förintelsen. https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Gerlich

  Michael Gerlich arresterades och sändes till förintelselägret Dachau där han på okänt sätt dog 1934.

  Assange har avslöjat USAs grymheter och förintelse på samma sätt, och har tillika arresterats och sänts till Belmarsh. Dachau är ju nedlagt.

  Avsikten är att vidarebefordra honom till USA för att bli levande begravd i USAs fängelsesystem.

  Värt att tänka på en del relaterade omständigheter.

  Det vart inte tyska folket som drev blitzkreig. Det var nazisterna i det forna Tyskland, vilka hade valts till makten i demokratiska val som styrdes av propaganda. Det var nazisterna som sände tyska folket i krig som legosoldater för nazismen.

  Det är inte det ukrainska folket som driver krig mot Ryssland när Ryssland försöker befria traditionella ryska folk från ockupation i Ukraina och stoppa USAs NATO expansion. Det finns ingen fiendskap mellan ukrainare och ryssar, dom är historiskt fredliga broderfolk med starka blodsband. Det är den nazistiska USA tillsatta regimen i Kiev som på USAs order brukar ukrainare som legosoldater att strida mot ryssar. Regimen i Kiev har som bekant likt sina föregångare i Berlin stoppat all yttrandefrihet.

  Det finns alltså en klar parallell mellan vad som pågår i Ukraina idag och vad som pågick i Tyskland förra seklet, bara att då var det nazisterna i Berlin som drev drev händelserna, idag är det USA som spelar samma roll i Ukraina, och kanske i Sverige om Sverige skriver på om NATO.

  Glöm heller inte att när Sverige skriver på om NATO kommer USA att kunna beordra att Sverige krigar mot USAs utpekade fiender som USAs legotrupper, som ukrainarna gör idag. NATO beslut fattas i USA, inte i Sverige. Vad ukrainarna tycker idag är ointressant för USA, vad svenskarna tycker är ointressant på samma sätt. Det är idag inte Ukraina eller Sverige som gått med i USAs NATO, det är USAs NATO som gått med i Sverige och Ukraina, och driver politiken.

  Exempel, värdlandsavtalet, kärnvapenavtalet, Huawei förbudet, kampanjerna mot TikTok och WeChat, den intensiva propagandan vi ser dagligen i svenska media som främst DN och Expressen. Det är inte oberoende journalistik ni läser, det är USA propaganda och CIA bulletiner. Läs själva, döm själva.

  USAs syfte är att förhindra en repetition av att 57,000 USA soldater kommer hem i liksäckar, tillsammans med 100 000 skadade, som från Vietnamkriget, och fler dör i självmord i psykologiska sviter från Vietnam kriget, ännu dag. USAs avsikt är att det skall vara svenskar som kommer hem i liksäckar efter att på USAs order under ett NATO avtal ha krigat för USAs räkning, precis som det påstås (von Leyen) att över 100,000 ukrainare har redan återvänt i liksäckar i Ukraina. Det skall vara svenskar, och ukrainare, som i framtiden begår självmord under minnen från USAs krig.

  Tänk er för, gör något åt det, innan det är för sent.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here