Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset

1
708

Stödkommittén för Julian Assange anordnade sin senaste manifestation 28/10 kl. 16 på Mynttorget i centrala Stockholm, nära Riksdagshuset och med med flera talare. Program och kort upprop presenteras som text. Jag har redan publicerat artikeln Rapport från Assange-manifestation i torsdags i Stockholm. Hör talen, se alla fina banderoller! med två youtubeinspelningar från mötet. I den andra av dem återges mitt tal.

Från manifestationen på Mynttorget i september.

Nedan återges mitt tal


Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten!

Behandlingen av Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden visar hur illa yttrandefriheten fungerar när den direkt står i vägen för en dominerande stormakts intressen. Nyligen avslöjades att CIA planerade att döda Assange på Ecuadors ambassad år 2017. Nu talar mycket för att Storbritannien med USA:s stöd i sin tortyrliknande behandling gärna ser att han dör i fängelset eller efter utvisning.

Etablerade medier i Sverige och många andra länder håller tyst om situationen för Assange. Samma tystnad finns hos politiker, med ett par undantag, och riksdagspartier i Sverige.

Vi är alla mycket upprörda över detta.

Men alltfler internationella organisationer uttalar sitt stöd för Julian Assange, som för övrigt fått ett femtontal priser för sin journalistik. Nyss uttalade åter ordföranden i Amnesty International att Assange måste släppas fri och att åtalet är politiskt grundat i USA:s intressen och en attack på den fria pressen.

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen och Europarådet!

En namninsamling av en australiensisk politiker Phillip Adams för att Assange ska friges har fått 645 000 namnunderskrifter i världen som man lämnat man över till chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen.

Man menar att ”offentliga tjänstemän” i Storbritannien, Sverige, Ecuador och Australien har avsiktligt utsatt Julian Assange för psykisk tortyr.

  • Flera andra manifestationer till stöd för Assange har skett och pågår – men med magert svenskt deltagande. I maj 2020 publicerade Arne Ruth som vi nyss hört tala ett upprop stött av över tusen personer, ledande kulturpersonligheter. Sänt till UD. Inget svar. Sänt till DN och Aftonbladet – inget svar.
  • FN:s tortyrexpert professor Nils Melzer ställde frågor i ett brev till UD. Inget svar. Vi får absolut inte nöja oss med detta.
  • Är inte Sverige sämst i klassen då det gäller solidaritet med Assange och yttrandefrihet.

Här i Sverige har vi i Stödkommittén arrangerat ett trettiotal manifestationer till stöd för Julian Assange, här på Mynttorget, och på andra centrala platser i Stockholm, utanför DN och Sveriges Radio, utanför USA:s och Storbritanniens och Ecuadors ambassader.

Har detta solidaritetsarbete någon betydelse? Detta stärker säkert Julian Assange, liksom oss aktivister. Men i övrigt?

Jag tror det. Ett skäl till att Julian Assange inte dömdes till utvisning till USA i januari är med stor sannolikhet opinionsarbetet. Likaså till att USA:s ombud i rättegången i London lovar att Assange vid fällande dom ska få avtjäna sitt straff i hemlandet Australien – (USA:s nära allierade.)

Vi hoppas nu alla att han blir frikänd och inte utlämnas till USA. Om det blir så är förstås mycket osäkert.

Låt mig påminna om att för nästan precis 50 år sedan avslöjade Daniel Ellsberg USA:s hemliga planer för Vietnamkriget ”Pentagon Papers” och regeringens desinformation. Han riskerade 115 års fängelse. Men blev frikänd på grund av en stark opinion.

Om Assange utlämnas är detta en stark signal till oss och andra vänner till yttrandefrihet och demokrati att fortsätta och intensifiera vårt arbete.

Om Assange inte utlämnas så har solidaritetsarbetet av oss i ”Stödkommittén för Julian Assange” och av alla andra grupper och skribenter trots allt varit tillräckligt framgångsrikt. Stödet för Assange kommer nu att öka.

Ska vi då slå oss till ro? Nej! Vi måste pressa etablissemanget att medge misstag, och media till att tydligt ge stöd åt Julian Assange insatser.

Vårt arbete är aldrig förgäves! Tvärtom! Oberoende av domen i London! Men vi måste bli tuffare i våra protester. Talkörer och sittstrejker utanför UD är aktuellt!

Föregående artikelHur är det med Peng Shuhai och Jack Ma? Synpunkter från kinesiskt håll
Nästa artikelHur Polen försökte vinna, men förlorade spelet om gasen
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Hur är det möjligt att man kunnat behandla denna journalist på detta vidriga sätt ärligt talat i åratal.Hur amerikanerna i spetsen med övriga spring valparna i Europa utan minsta moral kunnat göra på detta vidriga sätt inför helt öppen ridå. Tänk bara för en liten sekund om det tex var ryssarna som gjorde detta? precis! tyvärr befinner vi oss där

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here