Mer om censuren av debatten i DN

11
1233

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Jag publicerade 30 oktober 2022 artikeln Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas.
Har anmält detta till medieombudsmannen och till DN. Medieombudsmannen svarade ”Hej, tack för mejl, Medieombudsmannen har ingen möjlighet att granska kommentarsfält. Vi granskar journalistiska publiceringar i medier anslutna till det medieetiska systemet, men hur de kommentarer som finns under vissa publiceringar ska hanteras råder medierna själva över. Det är ansvarig utgivare som avgör och frågan bör adresseras till honom/henne.

Vänligen Caspar Opitz

Jag fortsatte dock att delta i debatten under ”Ifrågasättas” utgående från chefredaktör Peter Wolodarskis artikel Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas

Min kommentar i DN kvällen 30/10 Många menar att det var en statskupp 22/2 2014 enligt bl.a. Ukrainas konstitution. (https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukraine,_2010). Rysslands bud vid årsskiftet 2014-14 var klart bättre än EUs. I november 2013 erbjöd sig Ryssland att betala Ukrainas statsskuld på 15 000 miljoner euro och erbjöd därtill extra låga gaspriser. Det var mycket mycket bättre än EU:s bud som motsvarade 600 miljoner euro. En våldsam hets och demonisering av budet, Ryssland och Putin tog vid. Efter mycket om och men ingicks en överenskommelse mellan regeringen Janukovitj och oppositionen. DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Janukovytj accepterade på oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Oppositionsledaren J Tymosjenko friges ur fängelset. Anklagelser mot övervåld skulle utredas. ” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan ropade högerextremister att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick ( New York Times.) Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan radan. President Janukovitj flydde för sitt liv. Riksrätten fick ej ihop nödvändiga 338 rösterna, men ansågs legitim. Omröstningar skedde i radan med lågt deltagande, och med beväpnade män utanför dörren.

Ifrågasätt: Denna kommentar tas bort eftersom den bryter mot riktlinjerna för kommentarer. Undvik antaganden och spekulationer.

Mail av mig till ”Ifrågasätt”. Ni godkänner sedan Kommentaren till mig: Nej. Det är den ryska tyrannen och hans papegojor som hävdar det. De ljuger och så även din alltid lika otrevliga historierevisionism. Att det gick stökigt till är ett faktum. Den dåvarande skurken och landsförrädaren till president ville inte acceptera folkets röster. Lite som Trump kan man säga. Därför blev det turbulent. Försök till statskupp var det med andra ord endast i görande men aldrig färdigställt av den tidigare presidenten då han med sitt illegitima entourage flydde och stal miljarder ur statskassan med sig. Men du har alltså aldrig varit intresserad av sanningen utan klipper bort för ditt narrativ opassande pusselbitar och tvingar ihop en lögn.” (Min understrykning).

Hur passar detta in på edra ”Grundreglerna för kommentarer”?

 • håll dig till ämnet
 • håll en god ton
 • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.”

Motarbetar inte ”Ifrågasätt” faktainriktad saklig debatt i strid med egna riktlinjer?

Ifrågasätt: Inget svar. Kommentaren finns kvar i DN, men man accepterade sedan en replik av mig nederst.

 Ny kommentar av samma person: Nej det är en som tydligt upprepar att du för en ständig revisionistisk propaganda. Jag och oss som värnar sanningen blir ganska uppretade på att du återupprepar dina lögner frekvent trots att du motbevisats tidigare. Därför blir tonen hård. Historierevisionism är bland det uslaste och farligaste som finns. Det vet judarna vars förintelseläger ifrågasätts av nazister. Vi ska hålla dem som ägnar sig åt sånt kort

Replik av mig: Du presenterar inga fakta och ingen analys som stöd för ditt påstående, men däremot nedsättande omdömen i strid med policy hos ”Ifrågasätt” som tagit bort min faktainriktade välgrundade kommentar. Du nämner nazismen. Visste du att Ukraina under senare år rest nya statyer över nazistledare enligt bl.a. Sveriges Radio och internationella etablerade media. Den judiska organisationen Forward har kartlagt nazistiska monument, i både USA och andra länder. Den ukrainska delen är särskilt rik på innehåll, för som Forward skriver: ”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina. Kiev – 2016 döptes en stor boulevard i Kiev om efter Bandera. Gatan leder till Babi Yar, ravinen där nazister, med hjälp av ukrainska kollaboratörer, på två dagar utrotade 33 771 judar, i en av de största massakrerna under Förintelsen. Både Simon Wiesenthal Center och World Jewish Congress fördömde namnbytet.” (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/). * Bandera, som låg bakom dödandet av tusentals judar har efter 2014 fått sin födelsedag omvandlat till helgdag i Ukraina.

Jag kompletterade min anmälan till Medieombudsmannen och skrev bland annat

”Jag måste åter anföra kritik för behandlingen av kommentar av mig, och av annan kommentator av ”Ifrågasätt” accepterade och i DN publicerade nedsättande kommentarer av mig i anslutning till artikeln https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-sallan-har-en-sa-stark-varning-skickats-fran-varldens-storsta-diktatur/

________________________________________________________________

”Ifrågasätt” stryper effektivt fri debatt och ger censuren ett nytt ansikte.

Mellan kl 08.00 och kl 08.10 1/11 tog moderatorn på ”Ifrågasätt” bort 8 kommentarer och repliker av mig som jag lagt in nyligen. Återger några.

I. Diskutabelt. Visste du att Ukraina under senare år rest nya statyer över nazistledare enligt bl.a. Sveriges Radio och internationella etablerade media. Den judiska organisationen Forward har kartlagt nazistiska monument, i både USA och andra länder. Den ukrainska delen är särskilt rik på innehåll, för som Forward skriver: ”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina. Kiev – 2016 döptes en stor boulevard i Kiev om efter Bandera. Gatan leder till Babi Yar, ravinen där nazister, med hjälp av ukrainska kollaboratörer, på två dagar utrotade 33 771 judar, i en av de största massakrerna under Förintelsen. Både Simon Wiesenthal Center och World Jewish Congress fördömde namnbytet.” (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/). * Bandera, som låg bakom dödandet av tusentals judar har efter 2014 fått sin födelsedag omvandlat till helgdag i Ukraina.

II. Jag kritiserar ibland USA:s utrikespolitik och anför då sakligt olika fakta och ofta referenser till detta. USA är ju empiriskt helt ledande i folkrättsstridiga krig, i statskupper eller stöd till statskupper i demokratier. Men får knappast någon kritik i våra medier – tvärtom. Inga sanktioner diskuteras mot USA. Ska man ha samma eller olika måttstockar? Ryssland har vid sidan av sitt folkrättsstridiga krig mot Ukraina fört en betydligt fredligare politik. Varken Ryssland eller USA är fascistiskt. Det finns brister i demokratin i USA och Ryssland.

III. Nej, har fördömt anfallet. Har USA och EU rätt att stödja statskupp i Ukraina? Stödja att FN-stödda Minska 2 ej tillämpas. Överse med 14000 döda enligt FN-organ i Kievs inbördeskrig mot Donbass. Ska man stillatigande acceptera och sakna förståelse för Rysslands oro över Natos:s stora expansion och uppladdning med offensiva kärnvapenbärande missiler vid Rysslands gränser. Man måste sträva efter att se alla sidor.

Den har tagits bort med motiveringen:

Kommentaren har tagits bort eftersom den bryter mot riktlinjerna för kommentarer. Tänk på att alltid hålla dig till ämnet när du kommenterar. Samt behöver den här typen av påståenden alltid underbyggas med fakta och referenser.

IV. En talesman för Kreml säger att Rysslands president Vladimir Putin har varit öppen för samtal om Ukraina sedan kriget började. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa på fredagen att Putin verkade vara ”mycket mjukare och mer öppen för förhandlingar” . (https://www.aljazeera.com/news/2022/10/21/much-softer-is-russia-eyeing-a-way-out-of-the-ukraine-war) Erdogan ledde de förhandlingar som nästan avslutade kriget i Ukraina under de första månaderna. I juli förhandlade Turkiet och FN fram avtalet om spannmålsexport mellan Kiev och Moskva. I mars var Ankara värd för samtal mellan Moskva och Kiev. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s tidigare företrädare Fiona Hill har var för sig bekräftat att de stora linjerna i en överenskommelse hade nåtts. Flera källor har rapporterat att Boris Johnson reste till Kiev och bad Ukrainas president Volodymyr Zelensky att inte fortsätta affären. 4 oktober undertecknade Zelenskij ett dekret som förbjöd samtal med Putins regering. ”Vi är redo för en dialog med Ryssland, men med en annan president i Ryssland” , (https://www.reuters.com/world/europe/zelenskiy-decree-rules-out-ukraine-talks-with-putin-impossible-2022-10-04/) Samtidigt har främst USA men också andra västländer fortsatt att skicka stora mängder vapen till Ukraina. Ett uttalat mål för USA är att försvaga Ryssland enligt försvarsminister Austin. (https://edition.cnn.com/2022/04/25/politics/blinken-austin-kyiv-ukraine-zelensky-meeting/index.html).

Föregående artikelÅter stor seger för Kuba. 187 länder röstar mot USA:s blockad. Bara USA och Israel röstade emot medan Ukraina lägger ned sin röst.
Nästa artikelBiden-administrationens ”tvåstatslösning” kräver att Israel besegrar Hamas och ”regime change”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Skymningen sänker sig över Sverige som ett rättskaffens land och FN stadgans försvarare av mänskliga rättigheter.
  Stor eloge till denna sida som var en självklar och etablerad åsikt i vilket annat medieorgan på den tiden det begav sig.
  En annan smygande omdaning sker mot en obehaglig konfliktladdad ordning mellan USA/Nato- Europa och Ryssland -Kina.
  I det spelet deltar våra etablerade medieorgan från Sr, SVT till DN som ständigt hävdar en sanning med konsekvenser i mening mot tystnades rädsla i det gängse vardagliga folkvimlet. Och där har Sossarna, trist nog, blivit en del av medlöperiet.
  Och nu är det så illa att Åkesson lägger ut färdriktningen till Kristersson som står på bryggan och ger kommando till styresmän o kvinnor, väl invaggade i sina blå tankebanor likt ett självspelande piano.
  Illa, illa hur skall detta sluta?

 2. Vi är nog ganska många ändå som är tacksamma för denna ”sida”. Jag skulle vilja säga att den är ovärderlig.
  Orkar vederbörande fortsätta att ”kriga” mot ”Dagens Natovänliga”?
  Jag personligen tror att det kan komma att svänga snabbt när fattigdomen breder ut sig!
  Tack!

 3. Märkligt att Anders Romelsjö pratar om Censur. Censur är det som Anders själv använder sig av när inläggen ej passar hans agenda.

 4. EXEMPEL 1.

  Den 30 mars 2021 skriver Du:

  Hej

  Tack för kommentar. Upplever den alltför osaklig och avstår från att publicera den. Välkommen åter.

  Hälsningar

  Anders Romelsjö

  Den 30 mars 2021 skriver jag:

  Hej Anders,

  Kan Du specificera vad som är ”alltför osaklig” i mitt inlägg och den länk jag bifogar ?

  Mvh

  Mikael

  Du har ej återkommit

  EXEMPEL 2

  Den 26 okt 2021 Skriver Du:

  Återkom med ev kommentar. Kanske ansåg jag att den bryter mot reglerna för kommentarer

  MVH/AR

  • Denna kommentar av dig publicerades just 26 oktober 2021, kl. 18.24:

   ”Det ”internationella samförståndet” ”folkrätten” eller ”internationella samfundet” som det ofta hänvisas till är ett politiskt ställningstagande från FN, EU m fl och ofta i direkt i strid med ”internationell rätt” eller ”folkrätten”.

   Enligt folkrätten är israeliska bosättningar i Judeen, Samarien och Östra Jerusalem lagliga – det beror på att den universella regeln för att sätta gränser för nya stater (uti possdetis juris) dikterar att de måste upprättas med de administrativa gränser som den tidigare administrativa myndigheten hade. Före Israel skapades Palestinamandatet av NF (Nationernas Förbund) och som administrerades av Storbritannien. Som den enda staten som kom ut ur mandatet 1948 föreskriver internationell lag att Israel ärvde mandatets administrativa gränser. Detta beror på att araberna avvisade alla erbjudanden om en oberoende stat sida vid sida med Israel. De har araberna gjort detta sedan 1937 och fram till det senaste erbjudandet de fick 2018.

   FN och EU är ingen domstol utan FN:s rättsliga organ i gränstvister mellan olika medlemsstater är ICJ (Internationella domstolen) i Haag, ej att förväxla med ICC (Internationella brottmålsdomstolen) i Haag.

   En förutsättning för ICJ är att domstolen har jurisdiktion och att berörda ”stater” omfattas av FN-stadgan, Genevekonventionen, Montevideokonventionen, Haagkonventionen och Romstadgan som det ofta hänvisas till gäller om berörda stater har ratificerat aktuell konvention eller stadga.

   ICJ kan avge rådgivande yttranden till FN men kan endast döma i tvister som man av någon inbladad stat ombetts att döma i och kan alltså inte ta egna initiativ. Det finns ingen stat som heter ”Palestina” och man uppfyller ej kriterierna för att kallas stat. Stephen Schwebel som var president i ICJ (Internationella domstolen) i Haag 1997 – 2000 har visat på Israels juridiska rätt till Gaza, Judeen, Samarien och Östra Jerusalem.

   Ordet reconstitute (återskapa) är central när det gäller folkrätten enligt den nya princip som etablerades vid fredskonferensen i Paris (Versailles) med början den 18 januari 1919 och vid San Remokonferensen med början den 19 april 1920.

   I stället för att segrarmakterna automatiskt gavs suveränitet över de landområden som de vunnit i krig, skulle områden och stater övergå till ursprungsbefolkningen.

   Judarnas rätt till sitt eget land bygger på en oavbruten historisk länk mellan landet Israel och det judiska folket, som sträcker sig över tretusen år. Resolutionen skapade ingen ny rättighet, utan erkände endast en existerande rättighet, nämligen judarnas historiska rätt till sitt eget hemland, Israel (Eretz).

   Någon palestinsk befolkning eller stat har aldrig existerat och Jerusalem har aldrig varit huvudstad för något annat folk än judarna. Det var kung David som gjorde Jerusalem till huvudstad i staten Israel för c:a 3000 tusen år sedan.

   Om Du vill fördjupa dig ytterliga så studera bif länkar från bl a Jacques Gauthier.

   Mvh

   Mikael

   https://www.youtube.com/watch?v=SYbq9rI1kOA

   https://www.youtube.com/watch?v=xok6y66T3Qc&list=PL1uUSrjSnB01cffzLv7A9tLLKcACZMS_c&index=2

 5. Tycker ärligt talat Dagens nys är rakt åt papperskorgen, OCH åt skogen dåliga så det skriker om det. Detta är inget nyligen och har kommenterat dom förut, även här på bloggen upprepat. Tycker och tyckt detta i åratal nu. ALLA dessa HELT vilda lögner och spekulationer som varit senaste åren har fått mej att HELT sluta köpa/läsa dom som jag annars gjorde före år2015. Det är som att direkt läsa Washingtons propaganda i likhet med New York Times eller CNN. Riktiga och äkta Pentagon älskande parasiter tyvärr. Har heller ALDRIG kunnat hittat något som helst lilla bra om varken Ryssland eller Kina. Man vinklar ALLT så åt skogen fel dessa ÅREN och jag ser dom som Pentagon maffians förlängda arm här hemma

 6. Meningslöst att tro sig få ut ”sanningen” i en media som DN och andra statskontrollerade medier som kontrolleras av en redaktionell elit bestående av aktieägare, finansiärer från industrin, politiken och storfinansen. De har inget uppdrag att förmedla varken sanning eller fakta till sina läsare. De är rena propagandister och politiska värdeförmedlare, med syftet att manipulera sin läsare.
  De gör bara vad som faller dem in, för att fånga och upprätthålla läsarintresset och bedriva politik.
  Obegripligt att de kan existera överhuvud taget, i ett land där folk har det minsta vett bakom pannbenet.
  Om sanningen vore deras agenda skulle de sannolikt dö ut i brist på åsikter, yttranden och propagandamaterial eller åtminstone motverka deras egna intressen att sälja sig.
  Tryckfrihet innebär också lögn-frihet och propaganda-frihet.
  När andra stater har politiska intressen och ekonomiska incitament att vara delägare i svenska medieföretag har det gått åt helvete för långt. Risken blir då att pressen och medierna blir politiska kollaboratörer till utländska makter Det var precis detta som Ungern vill undvika då EU ville köpa in sitt inflytande i Ungerska redaktioner vilket Orban ville förhindra. Där av EU:s kritik.
  Man kan självfallet inte lita på medier som som låter sig finansieras av andra stater (organisationer) via aktieinnehav eller får ekonomiskt stöd, för då måste man fråga sig vems ärenden de går i nyhetsförmedlingen.
  När våra medier dessutom hämtar mycket av sitt utrikesmaterial okritiskt från amerikanska och andra länders tankesmedjor som tex Atlatic Council och Integity Initiative eller förlitar sig på andra liknande informationskällor utan faktakontroll så är man helt i händerna på djävulen själv. Svenska medier har inte kapacitet att kontrollera källornas trovärdighet och saknar intressen för saken, så de låter skiten passera okritiskt. Därför ser det ut som det gör i svenska lögn och trams-medier.

 7. Bra att du inte låter lögnerna stå ensamma och oemotsagda Romelsjö! Att du publicerar dina censurerade kommentarer här är dessutom briljant. Intressant läsning och framförallt viktigt att utbilda folk om hur urholkad vår yttrandefrihet är på internet.
  Inte ens flashback.org är längre fritt. Försökte strax efter Rysslands invasion i februari skapa en tråd i gruppen ”Konspirationsteorier” som ställde frågan ”Tror ni att mordet på Olof Palme var kulmen på en sk. color revolution?” men den togs bort direkt…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here