Biden-administrationens ”tvåstatslösning” kräver att Israel besegrar Hamas och ”regime change”

4
293
Rishi Sunak från Storbritannien i ett möte med västvärldens marionett Mahmoud Abbas i Kairo den 20 oktober 2023.
Av  MK Bhadrakumar 2/11 på https://www.indianpunchline.com/neocon-regime-change-in-gaza-will-complicate-two-state-solution/
MK Bhadrakumar.

Det världsomspännande fördömandet av Israels fruktansvärda kränkningar av internationell humanitär rätt avskräcker inte dess militära operationer i Gaza. I sina kommentarer på måndagen avvisade premiärminister Benjamin Netanyahu kraven på vapenvila och sa att dessa ”är uppmaningar till Israel att kapitulera till Hamas. Det kommer inte att hända.” Och han sökte moraliskt och andligt stöd från Bibeln för sitt krig.

Minst två pansar- och infanteridivisioner på cirka 20 000 soldater ska ha tagit sig in i den palestinska enklaven. New York Times rapporterade, med hänvisning till assisterande försvarsminister Christopher Maier, som sa att amerikanska specialstyrkor, inklusive kommandosoldater, också har utplacerats till Israel. Rapporten avslöjade att flera andra västerländska nationer också tyst har flyttat specialstyrkor närmare Israel.

Maier sa utan att utveckla: ”Vi hjälper aktivt israelerna att göra ett antal saker.” Som han uttryckte det, ”situationen i Gaza kommer att bli en mycket komplex kamp framöver.”

Å andra sidan finns det en växande inhemsk oro för att USA skulle kunna bli indraget i ytterligare en kostsam konflikt i Mellanöstern. Inför hot om fysiska övergrepp och förtal från konservativa medier har 55 kongressmedlemmar vädjat till Biden och Blinken att Israels militära operation bör ”ta hänsyn till” internationell lag. Men förvaltningen vägrar att uppmärksamma sådana krav särskilt.

Det som framträder är en dyster bild av president Biden som ger Netanyahu fria händer i hur han väljer att söka vedergällning. I exceptionellt skarpa kommentarer sa Washington-demokraten i representanthuset Pramila Jayapal i söndags att USA ”tappar i trovärdighet” på den globala scenen på grund av sin ”dubbla standard” i sin nivå av stöd för palestinierna jämfört med Ukraina, och som ett resultat, USA ”isolerat från resten av världen”. Jayapal sa rakt ut: ”Det finns rasister i Netanyahus regering.” Det måste vara första gången så skarp kritik mot Israel framförs av politiker i USA.

Faktum är att Biden-administrationens dubbelspråk krossar den strategiska tvetydigheten som har präglat dess ståndpunkt hittills. Det som sticker ut är ett bisarrt nykonservativt projekt för att tvinga fram ett regimskifte i Gaza genom tvång och installera en följsam regim, halvvägs till en ”tvåstatslösning”.

Mahmoud Abbas, en tragisk figur men fortfarande en del av den israelisk-palestinska konflikten med ett komplicerat årtionden långt förhållande till USA och Israel (och hans eget folk) verkar vara i centrum för den föreslagna övergången. I alla fall leder alla vägar till Ramallah .

USA:s utrikesminister Antony Blinken åker till Israel på fredag ​​på ytterligare en regional turné. Under vittnesmål inför senatens anslagskommitté på tisdagen förklarade han offentligt Biden-administrationens projekt för den palestinska myndigheten att återvända till Gazaremsan från vilken den avsattes av Hamas 2007, ett år efter att oppositionsgruppen vunnit parlamentsval.

Som Blinken uttryckte det, ”Vid någon tidpunkt kommer det som är mest meningsfullt att vara att en effektiv och återupplivad palestinsk myndighet har ett styre och i slutändan säkerhetsansvar för Gaza.

”Om vi ​​kan nå dit i ett steg är en stor fråga som vi måste titta på. Och om vi inte kan, så finns det andra tillfälliga arrangemang som kan involvera ett antal andra länder i regionen. Det kan involvera internationella organisationer som kommer att bidra till att säkerställa både säkerhet och styrning.”

Det verkar som att Abbas, vid 87, kan vara en övergångsfigur. CIA och Mossad har långvariga kontakter inom Fatah .

Det räcker med att säga att regimbyte på Gazaremsan är kärnan i den neokonservativa visionen om ”tvåstatslösningen” som Biden fortsätter att prata om. Bara att USA:s ”tvåstatslösning” och vad den globala majoriteten förstår är två olika saker – som krita och ost.

Uppenbarligen uppskattar USA att den aldrig tidigare skådade arabiska enigheten inte kommer att leda till beslutsamma åtgärder på plats. För det andra, enligt Blinkens ord, avser USA att kontrollera och dominera tvåstatslösningen (regimskifte i Gaza) enligt sin plan.

Utan tvekan kommer Iranfaktorn att vara avgörande. USA verkar satsa på att så länge Israel inte invaderar Libanon eller slår till mot Hizbollahs puls kommer Iran inte att ingripa. Nu är detta ett spel med hög insats – det ”kända okända” – eftersom det underspelar Irans engagemang i den palestinska frågan.

Enligt Teherans bedömning led Israel ett massivt nederlag i händerna på Hamas som det inte kommer att återhämta sig från – det vill säga Israel är en försvagad regional makt framöver. En vändpunkt har därmed uppnåtts, då även USA:s kapacitet och inflytande minskar.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian besökte Doha och Ankara på onsdagen. När han var i Doha träffade han chefen för Hamas politbyrå, Ismail Haniyeh, för andra gången förra månaden. Senare, medan han talade vid en gemensam presskonferens med sin turkiske motsvarighet Hakan Fidan i Ankara, varnade Amir-Abdollahian att ” Om folkmordet och krigsförbrytelserna mot civila inte stoppas är regionen mycket nära att fatta ett stort och avgörande beslut… (och) konsekvenserna kommer att bli allvarliga, och krigshetsare kommer definitivt inte att kunna bära konsekvenserna.” 

Samtidigt har den ryska inställningen till Gaza-situationen också hårdnat. I ett kraftfullt tal vid ett möte på måndagen med medlemmar av säkerhetsrådet och regeringen och chefer för säkerhetsbyråer kallade president Vladimir Putin USA och dess satelliter ”de största ansvariga för global instabilitet … (som) ligger bakom palestiniernas tragedi, massakrerna i Mellanöstern i allmänhet, konflikten i Ukraina … kanaliseringen av ekonomiska resurser, inklusive till Ukraina och Mellanöstern, och uppblåsning av hatets lågor i Ukraina och Mellanöstern.”

Putin jämförde särskilt krigen i Ukraina och Gaza som två sidor av samma mynt – manifestationer av USA:s desperata försök att stärka sitt avtagande globala inflytande i en multipolär värld. Putin hävdade att västerländsk underrättelsetjänst via sociala medier startade upproret i Makhachkala (Dagestan) på söndagskvällen i ett försök att provocera fram ”pogromer i Ryssland”. Putin sa att USA och dess satelliter gjorde denna plan för att misskreditera Ryssland.

Och ännu viktigare, han drog slutsatsen att ”De (USA) vill inte att Ryssland ska delta i att lösa några internationella eller regionala problem, inklusive i Mellanöstern.”

Biden-administrationens ”tvåstatslösning” är djupt felaktig och detta kan uttryckas på fyra punkter.

För det första är hela projektet förankrat i en absolut militär seger över Hamas. Det påminner en om triumfropet ”Mission Accomplished” efter invasionen av Irak 2003 och det bedrägligt enkla avlägsnandet av talibanerna i Afghanistan tidigare. (Förresten, Biden var en ivrig anhängare av Irak-invasionen och hade direkt  röstat för att starta kriget i Afghanistan, tre dagar efter attackerna den 11 september.)

För det andra, det finns en mänsklig sida här. Palestinierna avskyr USA och Israel och kommer inte att underkasta sig quislings handplockade av dessa länder. Både Fatah och Abbas är grundligt misskrediterade. Hur som helst, vad gör Biden-administrationen så säker på att de arabiska regimerna kommer att vara villiga att agera som Washingtons surrogat eller femte kolumn i Gaza? Det är ett minst sagt oförskämt och kränkande antagande.

För det tredje kan Hamas gräsrotsstöd inte önskas bort. Motståndsrörelser kan ha sina upp- och nedgångar, men dör sällan så länge en främmande hegemoni existerar.

Slutligen kommer Washington fortfarande att behöva ett mandat från FN:s säkerhetsråd för att legitimera vilken komplott det än är, vilket är svårt att uppnå på amerikanska villkor om Putins tal på måndag är något att gå efter. Putin använde ett ovanligt hårt språk för att beskriva blodbadet i Gaza.


Biden-administrationen har också problem hemma. Här i Philadelphia den 2 november 2023:

Föregående artikelMer om censuren av debatten i DN
Nästa artikelNoam Chomsky: Mänsklighetens framtid och världens största terrorist
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Jag håller med de judar som menar att kristna och muslimska palestinier skall få tillbaka all sin mark och att de skall leva sida vid sida i Palestina. Marken har stulits och måste återlämnas! De anhöriga till alla mördade måste få upprättelse, så även de israeler som mördades av Hamas och Israel-regimen!

  2. I väntan på nästa resolution:
    Avväpna Israel, beväpna palestinierna, driv ut sionisterna och börja med flygförbudzon över Palestina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here