Netanyahu vill ha utvidgat krig för att överleva politiskt

1
363

En ny artikel av David de Camp på https://news.antiwar.com/2024/01/08/us-officials-think-netanyahu-might-see-war-in-lebanon-as-key-to-political-survival/

Vissa amerikanska tjänstemän är oroade över att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kan se ett utdraget krig i Libanon som nyckeln till hans politiska överlevnad,  rapporterade  The Washington Post  på söndagen.

USA har idag den största underrättelsegemenskapen i världen, bestående av så många som 17 olika byråer, bland dem Central Intelligence Agency (CIA), Federal Bureau of Investigations (FBI), National Security Agency (NSA) och Defense Intelligence Agency (DIA). CIA har ansvar för underrättelser utanför USA:s gränser, samt primärt ansvar för mänsklig underrättelseverksamhet och täckoperationer. FBI har det primära ansvaret för underrättelser inom USA:s gränser och har auktoritet som både polis och underrättelsetjänst. NSA sysslar i första hand med signalunderrättelser och DIA hanterar militär underrättelseverksamhet. (Stort norskt uppslagsverk)

Mätningar visar att majoriteten av israelerna  vill att Netanyahu ska avgå  så snart kampanjen i Gaza är över, vilket ger honom incitament att fortsätta slakten och eskalera situationen till en regional konflikt som kommer att dra in i USA.

Hizbollah och dess ledare Hasan Nasrallah, å andra sidan, söker inte ett större krig, enligt amerikanska tjänstemän som har talat med  The Post . Men de två sidorna fortsätter att utbyta betydande eld över gränsen, vilket har ökat sedan Israel eskalerade situationen genom att inleda ett drönaranfall i Beirut förra veckan som dödade en högt uppsatt Hamas-tjänsteman.

På måndagen dödade ett israeliskt luftangrepp i Libanon  Wissam Hassan Tawil , en högsta befälhavare för Hizbollah, vilket ytterligare eskalerade situationen. Israeliska tjänstemän fortsätter också att hota med ett storkrig i Libanon om Hizbollah inte drar sig tillbaka från den israeliska gränsen.

I sitt senaste hot sa Israels försvarsminister Yoav Gallant att  Israel kunde ”kopiera och klistra in”  förstörelsen i Gaza till Beirut. Gallant har sagt att Israel är öppet för diplomati, men amerikanska tjänstemän medger att ett avtal med Hizbollah är osannolikt så länge Israel fortsätter att slakta palestinier i Gaza.

En underrättelsebedömning från Pentagons Defense Intelligence Agency (DIA) visade att om situationen i Libanon eskalerar kommer Israel att ha svårt att bekämpa Hizbollah. Postens rapport  lyder: ”En ny hemlig bedömning av [DIA] fann att det kommer att bli svårt för Israels försvarsstyrkor (IDF) att lyckas eftersom landets militära vapen och resurser skulle spridas för tunt med tanke på konflikten i Gaza.”

Rapporten säger att USA sätter press på Israel att inte eskalera situationen, och det kommer att ingå i utrikesminister Antony Blinkens samtal när han besöker Israel på tisdagen 9 januari.

Red: Så ska ha skett enligt mediarapporter. Blinken uttalade stöd för tvåstatslösning. Men läs Biden-administrationens ”tvåstatslösning” kräver att Israel besegrar Hamas och ”regime change” Men uttalade ingen önskan om vapenvila.

Men Biden-administrationen använder inte sitt inflytande eftersom den fortsätter att förse Israel med ovillkorligt militärt bistånd och stöd i regionen.

Amerikanska tjänstemän sa till  HuffPost  att de tror att president Bidens politik med ovillkorligt militärt bistånd till Israel kan uppmuntra Israel att expandera i Libanon  och leda USA in i ett stort Mellanösternkrig . ”Varje scenario visar att detta skulle eskalera till något fruktansvärt … oavsett om det är kontraterrorism eller krig med Iran”, sa en tjänsteman och syftade på Pentagons krigsspel.


 

Föregående artikelPresidentvalet i Finland- Vad vill Alexander Stubb? Pekka Havisto?
Nästa artikelKajsa Ekis Ekman: Palestina ritar om världskartan!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here