Åter stor seger för Kuba. 187 länder röstar mot USA:s blockad. Bara USA och Israel röstade emot medan Ukraina lägger ned sin röst.

0
169

Debatten i FN:s generalförsamling den 2 november fokuserade återigen uppmärksamheten på behovet av att avsluta den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som USA har infört mot Kuba, skriver den kubanska tidningen Granma .

Tidningen skriver vidare:

Med en överväldigande majoritet av 187 röster för, två emot (USA och Israel) och en nedlagd röst (Ukraina), krävde världen denna torsdag (2/11) återigen ett slut på den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som USA har infört. Kuba i mer än sex decennier.

Efter två dagars tal, där representanter för 44 nationer höjde sina röster mot denna ensidiga och folkmordspolitik – och 21 av dem också uttryckligen talade mot att ön skulle tas med på listan över länder som sponsrar terrorism – var det ännu en seger för kubanska diplomati och ett helt folks kamp för dess suveränitet.

Det är 31:a tillfället i rad som FN:s generalförsamling otvetydigt upprepar sin ståndpunkt mot blockaden och kräver att den avslutas, utan ytterligare villkor.

Än en gång isolerades Förenta staterna av det praktiskt taget enhälliga kravet från det internationella samfundet, som höjde sin röst högt för att fördöma det grymmaste och mest långvariga systemet med ensidigt tvång som någonsin använts mot någon nation.

Endast Israel – landet som de senaste veckorna har sått terror i Gazaremsan och orsakat tusentals oskyldiga civila dödsfall – stödde USA:s omröstning, medan Ukraina lade ner sin röst.

Kommentar

En större, mer förkrossande seger är svår att vinna. Förra året röstade bara USA och Israel mot resolutionen medan Ukraina och Brasilien (under förre presidenten röstade mot). USA och Israel är de enda som röstar nej när FN-medlemmarna fördömer Kubas embargo för 30:e året i rad.

 

Vi vet redan att endast USA och Ukraina röstade emot en resolution som fördömer nazism, nynazism och rasism.

Föregående artikelKommer Israel-Hamas att orsaka ett världskrig?
Nästa artikelMer om censuren av debatten i DN
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here