Pentagon förbereder massiv censur av internet

50
5508

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Ingen förbättring har rapporterats.
Läs t.ex. dessa: Historien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen – även av The Intercept. och Får vi minskad yttrandefrihet med Biden? och nu föreslås lag som ska göra det straffbart (spioneri) att publicera något som kan försämra Sverige relation till annan stat (t.ex. kritik av USA). Utlandsspioneri föreslås för riksdagen. Läs även Peter Hultqvist vill minska yttrandefriheten – får kritik av pressombudsmannen

Denna artikel av Kevin Reed har publicerats av norska Midt i fleisen: Pentagon forbereder for massiv sensur av internett, och översatts till svenska av Catarina.

I september rapporterade Washington Post att Pentagon har beordrat en ”omfattande granskning av hur Pentagon bedriver hemlig informationskrigföring”, sedan Facebooks moderbolag Meta och Twitter hade tagit bort ett stort antal falska konton som drevs av den amerikanska militären. Enligt Post-rapporten hade Colin Kahl, undersekreterare för försvarspolitik, instruerat ”de militära kommandon som bedriver psykologiska operationer på nätet” att lämna en redovisning av sin verksamhet efter att Vita huset och federala organ ”uttryckt en växande oro över försvarsdepartementets försök att manipulera publik utomlands”. https://www.wsws.org/en/articles/2022/09/21/nnzq-s21.html

Bara en i raden av artiklar som beskriver ökad censur. Se under ”Relaterat” nedan.


Pentagon förbereder omfattande censur av internet.

Den amerikanska militären har skickat ut en begäran om anbud till Technical Partners om forskning i utvecklandet av ett automatiskt system som kan skanna hela internet och hitta och censurera innehåll som anses vara ”falska medieverktyg” och ”desinformation”. Enligt de statliga dokumentet bör lösningen kunna erbjuda ”innovativa semantiska medianalystekniker” som kan hjälpa till ”att identifiera, motverka och förstå en motparts desinformationskampanjer”.

Den 23 augusti publicerade DARPADefense Advanced Research Projects Agency – Pentagons forsknings- och utvecklingsfond, på den federala regeringens webbplats för affärsmöjligheter, en begäran om ett så kallad SemaFor-program för semantisk teknologi . Enligt anbudsspecifikationerna kommer SemaFor att ”utveckla teknik för att automatiskt kunna upptäcka attribut och karakterisera förfalskade multimodala medieverktyg (text, ljud, bild, video) för att kunna försvara sig mot storskaliga, automatiserade desinformationsattacker”.

Med andra ord letar det amerikanska försvarsdepartementet efter teknologipartners för att bygga en plattform för att göra det möjligt för Pentagon att hitta allt innehåll som det kan identifiera som en motparts ”desinformationsattack” och stänga av den.

Denna teknik kommer att täcka allt på internet, inklusive webbplatser, videor, foton webbplatser och sociala medier.

I dokumenten som medföljer som en del av DARPAs -begäran anges att teknik- och programvarualgoritmerna som de efterfrågar måste ”utgöra en vidareutveckling av den senaste och bästa teknologin som kommer att vara topphemlig och inte inkluderar” information som utan begränsningar är lagligt tillgänglig för allmänheten ”.

Diagram över det webbaserade censursystemet för semantisk utredning, som försvarsministeriet vill ha.

Denna nya utveckling bör innebära att man avlägsnar sig från ”statistiska detektortekniker” som håller på att bli ”otillräckliga för att upptäcka falska medieverktyg”. Användningen av intelligenta semantiska tekniker – ett programs förmåga att analysera on-lineinnehåll i rätt sammanhang och bestämma dess betydelse och syfte – kräver det senaste inom artificiell intelligens (AI) och så kallade ”neurala nätverk” som har förmågan att ”lära sig” och förbättra prestanda över tid. Enligt det amerikanska försvarsdepartementet kommer semantisk analys att exakt kunna identifiera avvikelser i konstgjort genererat innehåll och därigenom konstatera att det är ”falskt”.

DARPA: s begärda lösning innehåller tre komponenter. Den första är att ”bestämma om media genererats eller manipulerats”, den andra är att ”tillskrivningsalgoritmer bör kunna härleda om media härstammar från en viss organisation eller enskild individ” och den tredje bör avgöra om media ”manipulerats för skadliga ändamål”. Även om begäran hänvisar till avskräckning finns det inga detaljer om hur Pentagon avser att svara på innehåll som har identifierats som ”falskt.”

Det anges inte heller i anbudsförfrågan vilka motståndarna som behöver identifieras, motverkas och förstås. Det är emellertid uppenbart att en av motiveringarna för att initiativet tas, är oro för ökningen av ”deepfake” -innehåll (särskilt falskt innehåll). Exempelvis innebär användningen av ”deepfake”-video att en specialiserad programvara redigerar innehållet i en video, så att den helt ändrar den ursprungliga bilden eller meddelandet och skapar en ny ström av bilder som verkar autentiska.

Enligt Dr. Matt Turek, DARPA:s informationschef för innovationer, som utarbetat Pentagons anbudsförfrågan, betyder den ”att kunna spegla denna ökning av digital bildanvändning, som möjliggjort att till och med relativt okunniga användare för sina ändamål, kan manipulera och förvränga visuella mediemeddelanden. Även om många manipulationer inte är skadliga, och utförs för skojs skull eller för att skapa konst, kan andra användas för fientliga syften, till exempel propaganda eller desinformationskampanjer.”

DARPA:s tidsfrist för inlämning av anbud är fastställd till 21 november 2019. Byrån avser att tilldela kontrakt till flera Technical Partners, inom projektets olika fackområden. Anbudsfrågan innehåller detaljer om hur de erbjudande företagen kommer att utvärderas och hur kontrakten så småningom kommer att tilldelas.

Som flera rapporter redan har påpekat, är den huvudlösa idén om att artificiell intelligens (AI) kan användas för att identifiera innehåll som skapats av artificiell intelligens, en tekniskt motsvarighet till ormen som äter sin egen svans. Som Gizmodo påpekade: ”Även om en automatiserad modell i teorin låter trevlig, så misslyckas fortfarande idag dessa typer av algoritmiskt genererade system i sin hantering, och har befunnits vara partiska, och i mer störande fall helt diskriminerande. Befintliga applikationer väcker inte mycken tilltro till att systemet inom en nära framtid skulle kunna vara både effektivt och rättvist.”

Många av de stora medieföretagens omnämnande av DARPA-anbudsförfrågan har presenterat initiativet som en legitim strävan att stoppa ”fake news” on-line. Denna typ av presentation är en uppföljare till de oupphörliga och obevisade anklagelserna om ”rysk inblandning” i valet 2016, som drevs inom den amerikanska militären / underrättelsetjänsten, av dem som understödde Hillary Clintons kandidatur till president,

Pentagons nuvarande ansträngningar att skapa ett automatiskt system för att identifiera och stänga av så kallade ”falska nyheter” är emellertid en del av demokraternas och republikanernas, i samarbete med underrättelsetjänsten, fortlöpande och omfattande insats, för att kontrollera sociala medier och innehållet på internet, och för att övervaka befolkningens stämningar, idéer och politik/h4>.

Oavsett DARPA: s offentliga bevekelsegrunder för att vilja stoppa användningen av ”falska medieverktyg” som orsakar riktade personattacker och skapar ”trovärdiga” händelser och sprider utpressningsprogram, är dessa verktyg utan tvekan en del som utvecklats av den imperialistiska cyberkrigsarsenalen och implementerats av den amerikanska militären och CIA.

Några artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.Politik

Föregående artikelVad kan man förvänta sig av Rysslands vinteroffensiv i Ukraina?
Nästa artikelSverige i stormaktspelet i Mellanöstern – om Turkiet, kurder och folkrätt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

50 KOMMENTARER

     • Ni missar kärnan i detta. Det dom kallar ”demokrati”, partimakt, behöver stora pengar för att bli valda, det gäller att indoktrinera massorna att rösta rätt och det sker via media. Dom pengarna kommer från industrin och oligarker, som styr den djupa staten. Därmed skapas en lojalitet till den industrin och de oligarkerna som inte kan angripas och avslöjas, inte ens i media. Industrin och oligarkerna och supporters formar vad vi kallar den djupa staten. Inom den djupa staten finns personer från en dominerande etnisk grupp, vilken inte tillåts nämnas vid namn för då reagerar ADL, Simon Wiesenthal Center, Forum för Levande Historia och statligt finansierade Näthatsgranskaren omedelbart och du blir uthängd, förföljd, trakasserad, bötfälld eller fängslad för HMF eller antisemitism. Medlemmar i den djupa staten från denna etniska grupp och deras likatänkande dominerar industrier som media, krigsindustrin, hälsoindustrin, tech-industrin som Facebook och Google, vilka har de-facto kontroll över oberoende media vars kanaler dom dominerar och kontrollerar och kan utöva internetcensur. Detta förklarar även varför den djupa staten är i panik över att förhindra att det kinesiska systemet med folkstyre och direktdemokrati sprider sig, för det kinesiska systemet innehåller ingen partidemokrati, och därmed faller hela det korrumperade system som vi kallar den djupa staten som kontrollerar partidemokratin.

 1. Om ett sådant system verkligen skulle fungera betyder det ju en total nedstängning av hela svenska MSM som Schibsteds, Bonniers och statliga media. Snarare är det väl så att dom vill stänga ner alla som avslöjar alla falska nyheter. Fejk-propaganda bara sköljer ju över Sverige var dag, läs bara om Kina, Ryssland och Iran.

 2. Oavsett vilka som vill bestämma vad som ska serveras oss, tycker jag att du som läser detta ska ladda hem allt av värde, du misstänker kan komma att försvinna. Jag har redan räddat en hel del ”klipp” som nu inte längre finns att se på t.ex. YouTube. Jag kan sända länkar med lösenord till dessa krypterade servrar då jag tycker att någon vän blivit vilseledd. En tjänst som fortfarande fungerar (men inte lika som förr) är att skriva ”vd” framför youtube.
  Min uppmaning är: SPARA! och DELA!

  • Det håller jag med om. Och det finns flera områden där den djupa statens (där Sverige utgör en del), USAs och den svenska elitens intressen sammanfaller. Google, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, osv. samlar in enorma mängder personlig information som analyseras av NSA och CIA, bland annat i datacentralen i Utah, men även i Googles massiva datacentraler i Sverige. Resultatet delas med den svenska eliten och staten, och datan och analyserna ligger till grund för att finjustera propagandan för maximal effekt. Propagandan arbetar hela tiden på att övertyga oss om att vi skyddas från någon yttre fiende, som Iran, Kina och Ryssland. Verkligheten är att det är staterna och den djupa staten som vill skydda sig mot folket och ett väpnat uppror inifrån. Massövervakningen ger data som blir underlag för propagandan för att styra folks åsikter och handlingar i samhället. Det är därför nu senast Kina och kineser har attackerats så massivt med propaganda som helt bygger på förfalskade dokument och falska betalda vittnen. Glöm inte att under åren av Adolf Hitlers regim i Tyskland (1933–1945) var propaganda ett avgörande instrument för att förvärva och upprätthålla makten och för genomförande av nazistisk politik. Samma sak gäller idag – i Sverige – i USA. Det är även anledningen till att man vill ha bort TikTok, så att dessa användare kan flyttas över till amerikanska appar och övervakas och göra datan tillgänglig för NSA och CIA och svenska SÄPO.

 3. Redan genomfört i Iran, Kina och Turkiet, för att nämna några. I takt med att trollfabriker blir allt skickligare på att manipulera digitalteknik från väst krävs naturligtvis motåtgärder.

  • Etablerade media presenterar en ensidig, vinklad bild av viktiga frågor vill jag påstå. Svårt att få publicera i en avvikande uppfattning i en fråga hur saklig man än är.
   Vad vet Du om pressen i Ryssland? Fria kritiska ryska media – finns de?

   Varför förfölja visselblåsare som Snowden och Assange.

   • Kina förbjuder både facebook och google för att kontrollera nyhetsförmedlingen på nätet. De har Baidu, Wechat osv, med samma sorts bakdörrar till KKP´s säkerhetstjänst som Google har till NSA.

    Att Snowden och Assange åtalas beror förstås på att de har skadat USA´s digitala säkerhetspolitik och dess markpersonal. Föreställningen att det skulle finnas ett internet där de som kontrollerar infrastrukturen inte skulle avkrävas statliga eller överstatliga säkerhetsorganisationers kontroll är fria fantasier.

    DN släpper inte fram någonting som strider mot värdegrunden. Allt från Dr Roy Spencer till Dr Jordan Peterson presenteras negativt eller inte alls. Klimat och genus regerar, arbetarklassen röstar fel och är inte populär. Dags att säga upp prenumerationen.

    • Liksom USA förbjuder t.ex. Tik Tak. De har Baidu, Wechat osv, med samma sorts bakdörrar till KKP´s säkerhetstjänst som Google har till NSA.

     Många, t.ex. PEN International, internationella och svenska Journalistförbundet tar ställning för Assange. Han har liksom Ellsberg avslöjat viktiga saker som medborgarna bör få veta.

     • Att alla amerikanska program har bakdörrar till NSA är välkänt. Inga program som TikTok eller WeChat har bakdörrar i Kina, och det går att kontrollera för dom ha öppen källkod. Man kan enkelt öppna dom och kolla vad dom gör. Alla USA program har central lagring på en server och övervakas på så sätt. WeChat har jag kollat, ingenting lagras centralt, endast på användarens mobil. De servrar som sköter adresseringen saknar även lagringsutrymme för att lagra meddelanden och därmed att övervaka dom. WeChat systemet hanterar omkring 10 miljarder meddelanden per dag, 90% är röstmeddelanden på över 1,500 språk. Hur övervakar man det. Just därför är USA i panik över WeChat och TikTok. Dom kan inte övervakas och kontrolleras av NSA och CIA.

     • @Anders Romelsjö (red) 29 november, 2020 At 18:44
      Nonsens. Anledningen till att USA försöker stoppa Huawei, TikTok, WeChat osv, är att dom inte kan användas för USAs massövervakning och kontroll av innevånarna. Teknologin är helt enkelt designad så det inte går. I fallet Facebook med flera lagras all information på USA kontrollerade server, där den kan skannas, raderas, övervakas och kontrolleras. I fallet WeChat lagras all information bara på mottagarnas mobiler, det finns ingen central lagring. Alltså går det inte att övervaka för USA kan inte nå och tas sig in i alla mobiler där informationen endast finns.

    • @Siv Underberg 29 november, 2020 At 16:10
     Du har tydligen helt missa vad som nu pågår runt Twitter, och att Facebook’s Zuckerberg helt öppet har medgett att Facebook manipulerade nyhetsflödet inför det amerikanska presidentvalet.

     Det finns inga bakdörrar på Baidu eller WeChat, för det behövs inte. Dom är helt öppna. WeChat har ingen central lagring av data som alla amerikanska system, all information går direkt till mottagarens mobil där den endast lagras, inte på någon server. WeChat har även inbjudit till oberoende audits, och jag har personligen varit med. Det är inte mycket som undgår gamla IT rävar med närmare 70 års erfarenhet av IT. Vi lärde oss datorer med att programmera i ettor och nollor.

    • @Siv Underberg 29 november, 2020 At 16:10
     ”Kina förbjuder både facebook och google för att kontrollera nyhetsförmedlingen på nätet”
     Plats för skratt. Kina förbjuder både facebook och googl att samla in privat information om användarna, vilket är precis vad dom gör och det är kriminellt i Kina. Vi kan använda både Facebook och Google genom att gå via VPN som blockerar deras spioneri på individer. Samma sak gäller även en rad amerikanska och utländska media. Vi i Kina har inga problem med att läsa nyheter första hand från hela världen, det betydligt bättre än ni i Sverige. RT är inte blockerat i Kina, men det är det i Sverige, till exempel. Så sent som i veckan fick jag en inbjudan från Chongqing Internet Society att registrera mig på deras Facebook sida.

     Lita aldrig på den amerikanska propagandan och CIA bulletinerna som dagligen levereras på media som DN. DN och CIA kopplades ihop redan på 50-talet av dåvarande chefredaktören Herbert Tingsten. Relationen tycks ha mognat betydligt sedan dess.

  • Någon ”censur” som USA propagandan påstår har aldrig funnits i Kina. Däremot har Kina alltid slagit ner på spridning av falska rykten, speciellt det som kommer från den amerikanska propagandaapparaten. USA kallar det censur. Inte heller tillåter man att yttrandefriheten och pressfriheten missbrukas som nazisterna gjorde, att styra åsikter och handlingar, vilket ju är vanligt i Sverige. Mycket har hänt sedan artikeln skrevs förra året. I mars i år fastställde Kina en standard som skall gälla för allt som publiceras. Inget märkvärdigt, krav på sanning, noggrannhet, objektivitet, oberoende, balans, riktighet, och ansvarighet mot läsarna. I juni gick man ut och nu stöder bildandet av privata lokaltidningar. Det finns nu hundratusentals privat drivna lokaltidningar i Kina. Alla finns på nätverken, mest WeChat som har öppen källkod. Det betyder att det inte finns någon central lagring av artiklarna, utan dom finns endast på läsarens mobil, och det omöjliggör all censur av tekniska skäl. I Sverige försöker regimen som bekant döda alla media dom inte kan kontrollera.

  • @Siv Underberg 29 november, 2020 At 12:45
   Lögn, det är inte genomfört i Kina utan avskaffat sedan länge. Nu vet vi att de som uttryckts nyligen i Kina drevs av amerikanska CIA troll som utger sig på webben för att vara berörda lokalbor i Kina. Vad Kina har gjort är att införa regler hur yttrandefriheten skall användas, men samtidigt behålla full frihet. Det innebär att man får framföra precis vad man vill, men inte hur som helst. Att sprida falska rykten, vilket är det normala i MSM i Sverige, är kriminellt i Kina, att provocera till oroligheter, eller att undergräva samhällsordningen är inte heller tillåtet. I Kina finns ingen censurmyndighet som i Sverige som övervakar detta, utan det är självreglerande. Allmänheten övervakar, och agerar.

   Ett exempel var nyligen när en byråkrat påstod att alla skulle undvika att vidröra västerlänningar för att inte få Apkoppor. Den mannen ångrade säkert att han stigit ur sängen på morgonen som han kom att behandlas av allmänheten på webben. Myndigheterna brydde sig inte. Nu hör vi att han tvingas säga upp sig under påtryckningar.

 4. Du är en sann socialist, du skriver till och med om insändarna för att det ska passa din agenda. Som när KKP skriver om bibeln till KKP´s stöd.

 5. Vad som pågår i Kina när det gäller media är väldigt intressant. Pappersmedia är borta sedan länge, tidningskioskerna borta. Nu uppmanar man till att starta digitala privata lokala tidningar och stöder detta aktivt, bland annat med gratis utbildning i journalistik och etik. Sedan håller olika media efter varandra, så den centrala övervakning som Sverige har behövs inte. Det finns en politiskt oberoende mediamyndighet, likt de svenska medias eget övervakningsorgan, mediaombudsmannen, vilken som bekant är starkt partiskt politiskt färgad, och i tur håller alla dessa media i Kina ett öga på mediamyndigheten och varandra. I slutändan blir det alltså allmänheten som övervakar, inte staten som i Sverige. Media i Kina är alltså sant oberoende och högst interaktiva. I Sverige sker motsatsen. Oberoende media i Sverige försöker man helt öppet och oblygt stänga ner eller förtala under den falska förevändningen att dom sprider ”hat och desinformation”. Kommentarer regleras och det fordras legitimation och registrering för att yttra sig. Endast statens åsikter skall vara tillåtna och tonsättande i Sverige. Nu planerar staten tydligen dessutom att lagstifta mot oberoende media uppenbart för att kunna stänga dom, och en utredning i ämnet har just presenterats av utredaren Carl Heath ”Det demokratiska samtalet i en digital tid”, SOU 2020:56. Uppenbart ett beställningsjobb från den svenska regimen. Uppgiften var tydligen att ”utreda hur man kunde samverka med ’relevanta aktörer’ för att ’öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat”. Läs oberoende, alternativa och sociala medier. Ännu mer intressant. Ledarsidorna och Friatider skrev kritiska artiklar om detta, och nästa dag var dom avpublicerade. Ingen svarar på mejl. Censur? Hotelser? Vem vet, men artiklarna bara försvann, men jag hann ta kopior.

   • @Anders Romelsjö (red) 30 november, 2020 At 07:53
    Jag har aldrig sett någon, 2020, när kommentaren skrevs, var det så dynamiskt att en artikel skriven ena dagen är obsolet nästa dag. Kina har ett antal media som i verkligheten är informations och kommunikationskanaler mellan den beslutande makten och folket, utan journalister som mellanhänder. Dessutom har de senaste åren en enorm flora av privata och kommunala lokala media växt fram. Omkring 2019 erbjöd regeringen gratis hjälp till envar som ville starta en tidning. Det innebar gratis teknisk hjälp att sätta upp den, och gratis utbildning i journalistik, men inga pengar.

 6. Detta är ett steg mot synarki i vilken kraftfulla verktyg censurerar det fri ordet om det avviker från det etablerade – och manipulerade narrativet.

 7. Det vi däremot vet är att tex Kina, Iran, Nordkorea och Belarus faktiskt censurerar internet genom att blockera misshagliga sajter. Tekniskt bevågna invånarna kan kringå det via VPN-tjänster. Internets arkitektur är byggd för att inte kunna hindra ordsträngar från att ta sig fram.

  • Censur av västimperiets lögnmaskineri är inte klandervärt om man därigenom förhindrar imperiet att starta uppror.
   Men Kinas ledning vill få in legitim medborgarkritik för att förbättra samhället.
   Såvitt känt är det ensidigt väst som försöker framkalla kaos hos rivaler medan det i väst är allmänhetens legitima kritik som tystas.
   Väst censurerar sanningen, medan dess rivaler, när det förekommer, vanligen censurerar västs lögner.

   Det fallet som rör tennisstjärnan är nog ett gränsfall dvs det kanske inte är lögn men samtidigt har förstorats upp av yttre krafter för att destabilisera.

   Kinas vanliga rättsväsende måste väl kunna reda ut om dom anklagelserna stämmer?

   I Sverige brukar vi inte anse att brottsutredningar ska ske via sociala medier.

   Svenska idrottsfolk har nu utmärkt sig för att flera ggr ha nappat på västs appeller. Och veterligen går dom aldrig ut så starkt beträffande västs massmördande så det är obalans i deras omdöme.

   Kändisar är som vanligt kontrollerad opposition.

   • @petergrfstrm 2 december, 2021 At 11:13
    ”legitim medborgarkritik för att förbättra samhället”, och i Kina arbetar man inte bara passivt utan aktivt med det. Man åker alltså ut till byarna och har möten med dess ledning, och minglar på tehusen och ställer frågor, vad gör vi bra, vd gör vi dåligt, vad kan vi göra bättre. Jag har själv varit med. Det är precis det som pågår just nu i Kina med Covid, inte några protester.

    I fallet tennisstjärna Peng Shuai rör set sig om en förfalska översättning publicerad i väst media. Vad hon gjorde var just att berätta sin egen historia om hur en känd politiker hade blivit hennes surrogat fader. Stjärnor som hon tränar intesift borta från familjen och blir mycket ensamma och isolerade. När sensationshungriga väst journalister fick tag i det blev det våldtäkt. Sådant säljer som bekant. Jag har läst både hennes inlägg i original, och översättningen, och det är inte samma text. Den västerländska översättningen är förfalskad.

  • @Kvibergh 30 november, 2021 At 22:15
   Kina blockerar inte alls ”misshagliga sajter”. Däremot blockerar man sajter som insamlar personlig information om användarna, som Facebook eller Google, information vilken USA använder som ett maktmedel i propagandan. Det är olagligt och kriminellt i Kina. Däremot blockerar man sajter som sprider förfalskade rykten vilket även det är olagligt i och kriminellt i Kina. Genom VPN går det bra att nå dessa sajter från Kina, men då vet man att vad dom gör och VPN blockerar den olagliga information insamlingen. VPN som blockerar kriminella aktiviteter är snarare regel än undantag i dagens Kina för dom som har intresse i att veta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here