Vad kan man förvänta sig av Rysslands vinteroffensiv i Ukraina?

44
1770
  Putin shutterstock_1837223350

Källa: https://www.indianpunchline.com/what-to-expect-in-russias-winter-offensive-in-ukraine/

M.K Bhadrakumar

Vad kan man förvänta dig i Rysslands vinteroffensiv i Ukraina?

Rysslands president Vladimir Putin träffade mödrar till militär personal som deltog i den särskilda militära operationen i Ukraina, Novo-Ogaryovo, Moskvaregionen, den 25 november.
När man vadar igenom den 18 000 ord långa utskriften av ett timmar långt möte som president Vladimir Putin tog med ”soldaternas mödrar” i fredags i Moskva, får man intrycket av att striderna i Ukraina kan fortsätta långt in i 2023 – och även längre fram.

I en mycket avslöjande kommentar erkände Putin att Moskva gjorde fel 2014 genom att lämna Donbass en oavslutad sak – till skillnad från Krim – genom att låta sig lockas in i vapenvilan som förmedlats av Tyskland och Frankrike och Minsk-avtalen.

Det tog lite tid för Moskva att inse att Tyskland och Frankrike samarbetade med dåvarande ledarskap i Kiev för att förkasta genomförandet av Minsköverenskommelsen. Då erkände Ukrainas president Petro Porosjenko i en serie intervjuer med västerländska nyhetsmedier de senaste månaderna, bland annat i Tysklands Deutsche Welle-tv och Radio Free Europes ukrainska enhet, att vapenvilan 2015 var en distraktion avsedd att köpa tid för Kiev att återuppbygga sin militär.

Med hans ord, ”Vi hade uppnått allt vi ville, vårt mål var att först stoppa det [ryska] hotet, eller åtminstone att fördröja kriget – att säkra åtta år för att återställa ekonomisk tillväxt och skapa kraftfulla väpnade styrkor.”

Den så kallade Steinmeier-formeln (föreslog av Tysklands president Frank-Walter Steinmeier redan 2016 när han var utrikesminister) om sekvenseringen av Minskavtalet, hade krävt att val skulle hållas i de separatistkontrollerade Donbass-territorierna enligt ukrainsk lagstiftning och övervakningen av OSSE; och om OSSE bedömde omröstningen som fri och rättvis, skulle en särskild självstyrande status för Donbass-territorierna inledas och Ukrainas kontroll över dess östligaste gräns mot Ryssland återupprättas.

Putin medgav att Ryssland accepterade Minsk-avtalen och ignorerade den ryska befolkningens önskemål i Donbass. För att citera honom: ”Vi gick uppriktigt in i det här. Men vi kände inte riktigt stämningen hos folket, det var omöjligt att helt förstå vad som pågick där. Men nu har det nog blivit uppenbart att denna återförening [av Donbass] borde ha skett tidigare. Kanske skulle det inte ha varit så många förluster bland civila, det skulle inte ha varit så många döda barn under beskjutning…”

För första gången erkände kanske en sittande Kremlledare att ha gjort misstag. Ovanstående gripande passage blir därför en prövosten för Putins framtida beslut, när den ryska mobiliseringen närmar sig slutskedet och i slutet av december beräknas ytterligare många ryska trupper ha blivit utplacerade i framskjutna positioner.

Hur översätts detta som politisk verklighet?

Först och främst, precis som Moskva är öppet för dialog utan förutsättningar, kommer ryska förhandlare att vara bundna av de senaste ändringarna av landets konstitution, som inkorporerade Donetsk-, Lugansk-, Cherson- och Zaporozhye-regionerna som en del av Ryska federationen.

För det andra har mötet 25 november varit ett djärvt initiativ av Putin – riskabelt, politiskt sett. Hans samtalspartner inkluderade mödrar från avlägsna regioner, vars söner antingen aktivt kämpar på krigsfronten eller har upplevt tragedin med söner som dödats i striderna, eller allvarligt skadade och behöver långvarig rehabilitering.

De var definitivt viljestarka kvinnor, och ändå, som en av dem från den lilla staden Kirovsk i Luhansk sa till Putin när hon erinrade om sin son Konstantin Pshenichkins död i frontlinjen, ”Mitt hjärta blöder, min själ fryser, dyster minnen grumlar mitt sinne, tårar, tårar, och plötsligt frågar min son mig: ”Mamma, var inte ledsen, vi ses – du måste bara vänta. Du kommer att gå igenom det här livet för mig, och i det livet kommer vi att vara tillsammans igen.”

Putin hävdade öppet – högst ovanligt för en Kremlledare – att han gick förberedd för mötet. Men han hade fortfarande överraskningar i beredskap. Sådana möten är omöjliga att koreografera då uppdämda känslor är i spel framför tv-kameror.

Således klagade Marina Bakhilina från Republiken Sakha, mor till tre söner (varav en är en högt dekorerad soldat från eliten Airborne Forces, 83:e brigaden och mottagare av Order of Courage) över att det inte finns någon varm mat i frontlinjen. Hon sa till Putin: ”Förstår du vad som händer? Om vårt folk inte kan förse våra soldater med varma måltider, skulle jag, som en mästare i sport och en skytte-CMC, gärna åka dit, till frontlinjen för att laga mat.”

Putin svarade försiktigt, ”Det verkar som om problemen till största delen redan är lösta… det betyder att allt inte är normalt…”

Det som sticker ut i sådana uppriktiga utbyten är Putins massiva politiska kapital, som härrör från den stora konsolidering han har samlat på sig för att få nationen att samlas bakom sig. Den övergripande stämningen vid mötet var en av engagemang för Rysslands sak och förtroendet för den slutliga segern. Det stärker förstås Putins händer.

Det är här analogin med Kubakrisen 1962 blir skev. Den allmänna opinionen var inte en nyckelfaktor för 60 år sedan. I ett nötskal, sunt förnuft segrade 1962 när insikten gick upp att varje underlåtenhet att ta hänsyn till den rivaliserande maktens säkerhetsintressen kunde få ett apokalyptiskt resultat.

Skillnaden idag är att medan president Joe Biden har isolerat sig själv och inte är ansvarig för sin envisa strävan efter ett ryskt nederlag på slagfältet i Ukraina och ett efterföljande ”regimskifte” i Moskva, insisterar Putin på att hålla sig ansvarig inför sitt folk. Kommer någon västerländsk ”liberal” politiker vid makten att våga efterlikna Putins extraordinära möte med ”soldaternas mödrar”?

Om ekonomiska svårigheter leder till social oro och politisk oro i Västeuropa kommer maktpolitikerna att hamna i underläge. Putin utkämpar ett ”folkkrig”, medan västerländska politiker inte ens kan erkänna att de slåss mot Ryssland. Men hur länge kan det döljas för allmänheten i Polen eller Frankrike att deras medborgare dödas i Ukrainas stäpp? Kan de västerländska politikerna lova att deras ”volontärer” inte dog förgäves? Vad händer om en flyktingström ut från Ukraina till Västeuropa börjar när vintern går framåt?

I militära termer åtnjuter Ryssland eskaleringsdominans – en markant överlägsen position över sin Nato-rival, på flera områden allteftersom konflikten fortskrider. Den accelererande ryska operationen i Bakhmut är ett exempel. Utplaceringen av reguljära trupper under de senaste dagarna visar att Ryssland är på upptrappningsstegen för att avsluta det fyra månader gamla ”dödläget” i staden Bakhmut i Donetsk, som militäranalytiker ofta beskriver som en nyckel i Kievs försvar i den östra Donbass-regionen .

En rapport från New York Times på söndagen 20 november lyfte fram den enorma omfattningen av förluster som ukrainska styrkor lidit under de senaste veckorna. Uppenbarligen låste Wagnergruppen som förde striderna fast de ukrainska styrkorna i defensiv position, uppskattningsvis i området 30 000 soldater inklusive crack-enheter ”som har slitits ner av oavbrutna ryska anfall.”

The Times-rapporten medger, med hänvisning till en amerikansk försvarstjänsteman, att den ryska avsikten kunde ha varit att göra staden Bakhmut till ”ett resurskrävande svart hål för Kiev.” Detta paradigm kommer att upprepas på andra håll också, förutom att de ryska styrkorna kommer att vara mycket starkare, mycket överlägsna i antal och mycket bättre utrustade och kommer att slåss från tungt befästa positioner.

Putin gjorde det klart vid fredagens möte att besegra de nynazistiska banderierna kommer att förbli ett fast mål. Även om regimbyte i Kiev inte är ett uttalat syfte, kommer Putin inte att nöja sig med en upprepning av vapenvilan och freden som 2015, vilket lämnade en antirysk, proxyregim i USA vid makten.

Med det sagt underströk Putin att ”trots alla frågor relaterade till den särskilda militära operationen ändrar vi inte våra planer för utvecklingen av staten, för utvecklingen av landet, för utvecklingen av ekonomin, dess sociala sfär, för nationella projekt. Vi har stora, stora planer…”

Sammantaget definierar alla dessa element Rysslands så kallade vinteroffensiv. Putins handplockade chef i Ukraina General Sergej Surovikin är inte i Pattons eller MacArthurs position. I grund och botten håller han kompassen för de speciella militära operationerna, samtidigt som han införlivar erfarenheterna som samlats under de senaste 8 månaderna av Natos inblandning i striderna. Men aldrig en enda gång använde Putin uttrycket ”krig” för att karakterisera konflikten.

Föregående artikelKollaps på gång i världsledande imperium?
Nästa artikelPentagon förbereder massiv censur av internet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

44 KOMMENTARER

 1. Många tvångsinkallade ryska civilister med undermålig soldatutbildning dör till sina mödrars förtvivlan, vissa skjutna i ryggen av säkerhetstrupperna enlig gammal sovjetrysk sed. Ukrainas invånare har bittra erfarenheter av sin förtryckare från Moskva, och har rest sg förr.

  Putins imperialistiska ambitioner för den degenererade bolsjevikstaten har bara förlorare.

   • Du kommer inte att få en källa Anders – @”Hans Bergstrand” har bara sig själv som källor i enlighet med en gammal ryssofob sed. Lärdomen är man får INTE ta seden efter ryssofoben

    • 30.11.2022 (14:30)
     Aktuell rapport från det ryska försvarsministeriet om framstegen i den särskilda militära operationen i Ukraina.
     Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den särskilda militära operationen.
     I Donetsk-riktning, som ett resultat av offensiva handlingar från ryska trupper, har bosättningarna Belogorovka och Pershe Travnya (Folkrepubliken Donetsk) blivit helt befriade. Upp till 50 ukrainska militärer, fyra pansarstridsfordon, tre självgående artilleriförband och sex motorfordon har eliminerats.

     I Kupyansk riktning försökte fienden med hjälp av mekaniserade och stridsvagnskompaniets taktiska grupper attackera de ryska truppernas positioner nära Novosyolovskoye (Folkrepubliken Lugansk). Firepowers operation har resulterat i att fienden stoppats och drivits tillbaka till initiala positioner. Upp till 50 ukrainska militärer, 10 stridsvagnar, ett infanteristridsfordon, två pansarvagnar, en självgående artillerienhet och ett motorfordon har eliminerats.

     I Krasniy Liman-riktning försökte tre taktiska AFU-kompanigrupper, förstärkta med stridsvagnar, utan framgång attackera ryska positioner mot Ploshchanka, Chervonopopovka och Zhytlovka (Folkrepubliken Lugansk). Fienden har besegrats av artillerield, arméflygangrepp och avgörande aktioner av ryska trupper. Förbanden i Ukrainas väpnade styrkor (AFU) har drivits tillbaka till sina ursprungliga positioner. Som ett resultat av beskjutningen uppgick fiendens förluster i denna riktning till över 40 ukrainska militärer, en stridsvagn, fyra infanteristridsfordon och ett ammunitionsfordon.

     I riktning mot södra Donetsk försökte tre AFU-företags taktiska grupper motattacka ryska positioner nära Novomikhaylovka, Novodonetskoye och Novosyolka (Folkrepubliken Donetsk). Motangreppen har avvärjts som ett resultat av skottlossning och aktiva aktioner från ryska enheter. Fienden har drivits tillbaka till sina ursprungliga positioner. Mer än 50 ukrainska militärer, två infanteristridsfordon, två pansarvagnar, en MT-LB, ett pansarmotorfordon och fyra motorfordon har eliminerats.

     Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri har neutraliserat 97 AFU-artilleriförband i skjutställningar, manskap och militär utrustning i 157 områden.

     Ett stort lager av missil- och artillerivapen från AFU Khortitsa-truppgruppen, där HIMARS, MLRS, Uragan och sprutammunition har förvarats, har förstörts nära Dnepropetrovsk.

     Dessutom har två USA-tillverkade AN/TPQ-37 krigföringsradarer för motbatteri förstörts nära Minkovka och Chasov Yar (Folkrepubliken Donetsk).

     Kommandoposten och kommunikationscentralen för den 1:a brigaden av Ukrainas väpnade styrkor har förstörts nära Toretsk (Folkrepubliken Donetsk).

     En pluton av USA-tillverkade M777-artillerisystem har träffats vid en skjutposition under en motbatteristrid nära Zhovtnevoye (Kharkovregionen).

     En ammunitionsdepå från AFU:s 60:e artilleribrigad har förstörts nära Primorskoye (Zaporozhye-regionen).

     Ett AFU Su-25-flygplan har skjutits sått nära Artyomovsk (Folkrepubliken Donetsk).

     Åtta obemannade flygfarkoster har också förstörts nära Stepnoye, Yegorovka, Vladimirovka, Krasnaya Polyana (Folkrepubliken Donetsk), Golikovo, Zhytlovka (Folkrepubliken Lugansk), Priyutnoye och Sladkaya Balka (Zaporozhye-regionen).

     Dessutom har åtta HIMARS-raketsystem med flera uppskjutningar fångats upp nära Mostki (Folkrepubliken Lugansk), Melitopol (Zaporozhye-regionen), Amvrosiyevka, Debaltsevo (Folkrepubliken Donetsk), samt Olkha-missilen nära Pokrovka (Folkrepubliken Donetsk).

     Totalt 334 flygplan och 177 helikoptrar, 2 589 obemannade flygfarkoster, 391 luftvärnsmissilsystem, 6 903 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 904 stridsfordon utrustade med MLRS, 3 634 fältartillerikanoner och granatkastare av militära enheter samt 7, 424, samt hårdvara har förstörts under den särskilda militära operationen.
     Direktoratet för medieservice och information

   • 29 november 2022, 13:41 RIA Nyheter.
    Andrey Marochko, en officer för folkmilisen i LPR, rapporterade om de enorma förlusterna bland de polska legosoldaterna i sändningen av Rossiya 24.
    Marochko sa att de polska legosoldaterna som kämpar på sidan av Kiev lider av enorma förluster.
    Han sa att ansamlingen av polska legosoldater registrerades i områdena Kremennaya, Lisichansk, Svatov och i andra riktningar.
    Marochko uppgav att de polska legosoldaterna led kolossala förluster enligt de underrättelser som mottagits, radio-avlyssningar och indirekta bevis.
    Marochko rapporterade också om nya uttalanden från polska tjänstemän att ”kropparna av polska soldater anländer till Polens territorium och de måste begravas någonstans.” Enligt honom har Polen för närvarande ”problem med det”.

    Tidigare sa assistenten till chefen för den tjetjenska republiken för kraftenheten, befälhavaren för Akhmat specialstyrkor, ställföreträdande befälhavaren för andra armékåren för folkmilisen i LPR, Apty Alaudinov, att enheterna i Ukrainas väpnade styrkor i Svatovsky- och Kremenny-riktningarna i LPR består nästan helt av utländska legosoldater.
    LPR rapporterade att Ukrainas väpnade styrkor nära Svatov och Kremennaya nästan helt består av legosoldater

  • Tja, det går ju väldigt bra för Ryssland både ekonomiskt och i upprensningsaktionen i Ukraina. Putins ”imperialistiska” ambitioner inskränker sig till att säkerställa ett drägligt liv för rysktalande i de forna Sovjetrepublikerna. Nu väntar vi bara på att Tyskland och Japan ska befria sig från sina förtryckare från USA som ju är den verkliga imperialiststaten och som är helt degenererat om man synar skiten i sömmarna. Tro mig de väntar bara på chansen att befria sig från svinen i Washington! I delstaterna i USA hatar man Washington mer och mer vilket ”Hans Bergstrand” kanske skulle förkovra sig i stället för att svamla på en blogg! Och nu är det ju så att det är ukrainska säkerhetstjänsten som skjuter sin egna i ryggen ett faktum som återvändande legosoldater från USA, GB, Polen kan vittna om!

  • @Hans Bergstrand 30 november, 2022 At 15:54
   ”…vissa skjutna i ryggen av säkerhetstrupperna enlig gammal sovjetrysk sed.”

   Det är UKRNAZI sed till 100%. De ställer sig bakom AFU trupper och ingen för lämna fältet levande.

   Läs på den bifogade länken vad en amerikansk nazi berättar om sina oki nazi kompisar.
   Azovfrivillige Kent McLellan vittnar om tortyrmord på ryssar
   I en intervju med den grävande journalisten Juan Sinmiedo berättar skinnskallen Kent ”Boneface” McLellan frispråkigt om sin tid som frivilligsoldat i Ukraina och om sadistiska övergrepp som begåtts av de ukrainska bataljonerna.
   https://nyadagbladet.se/utrikes/azovfrivillige-kent-mclellan-vittnar-om-tortyrmord-pa-ryssar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=azovfrivillige-kent-mclellan-vittnar-om-tortyrmord-pa-ryssar

   Även en engelsk text:
   Interview With “Boneface” US Neo Nazi Veteran Of Ukrainian Azov Battalion
   Följande intervju med Kent Mclellan ”Boneface”, en 32-årig nynazist från Florida som gick med i den fascistiska volontärgruppen Höger Sektor under Donbasskriget och återvände till för att slåss tillsammans med Azovbataljonen i januari 2022., gjordes. av Truthseeker77 och Fearless John. Texten är publicerad i originalversionen.
   Sedan kontaktade Boneface själv min kollega Truthseeker77 och ville utmana några av rapporterna jag har gjort på min kanal om honom. Vi bestämde oss för att be Boneface om en intervju, vi skulle lägga frågorna tillsammans och Truthseeker77 skulle genomföra alla ”förhör” till den amerikanska nynazisten.
   https://southfront.org/interview-with-boneface-us-neo-nazi-veteran-of-ukrainian-azov-battalion/

   • Som vanligt det vanliga Putin svadan från hans supportrar. Märker en viss desperation i tonen nu förtiden när det går dålig för Ryssland på alla fronter, har bara väntat på det.

    Inte helt oväntat så refererar man bara till Rysk styrda medier, som spyr ut lögner på löpande band.

    Sanningen hittar man bara hos riktiga journalister, inte hos högerextremister och fascister av olika blandningar.
    https://www.youtube.com/watch?v=IR2yYEiNz9Y

    Ta också en till på ”kockens” Telegram kanal. Här från en intervju med Helsingin Sanomat 25.11:

    justice.” – Are there fighters of non-Russian origin in the Wagner PMC? Are there resident soldiers/citizens of Finland in your ranks? E.V: “I have already commented that there are a sufficient number of fighters of foreign origin, including in response to a request from the Czech telegram channel neČT24 (https://vk.com/wall-177427428_1326) I mentioned the legendary “Czech battalion named after Schweik ”. Citizens of Finland as part of the PMC ”Wagner” is not very much, about 20 people. But for obvious reasons, I can not give accurate information about them. As a rule, these are highly qualified specialists, very ideological and motivated. I have a very good opinion about the Finns on the battlefield. They are fighting in a British battalion (as part of Wagner PMC), whose commander is a US citizen, a former general of the Marine Corps.”

    • Ja, Youtube-filmen påminner faktiskt om återkommande uttalanden av USA-presidenter i krig med (ofta betydligt) fler dödsoffer.

    • Ryssland malar på i Bakhmut under det att ryssofob inbillar sig ”desperation” och annat hitta på
     vad händer i verklighetens Balhmut t ex?
     T o m brittisk expressen rapporterar om detta (till ryssofobernas förtret är det inte RT eller Sputnik få man väll tillägga)

     Inside Bakhmut frontline ’littered with corpses’ and ’colossal’ losses (♨️♨️♨️)

     The Ukrainian commander of the Svoboda battalion, Petro Kuzyk, whose unit is one of those holding Bakhmut said his soldiers are staying in trenches full of corpses, fighting in extremely cold conditions and in knee-deep water against Russia’s attacks.

     ”I apologise for speaking slowly now, because I’m very cold – it’s making me dizzy. I’ve now left the first line (since I was called). I’m warming up in the car, I’m almost falling asleep, because I haven’t slept all this time. They charged yesterday, quite seriously. They felt a weakness in our defence, because (I will not name the numbers of the units, so as not to spoil their honour) there are units that are less motivated than ours. And yesterday they weakened our defence a little in the area just around the Bakhmut. Some units could not withstand this artillery onslaught and retreated.

     ”This is our principle: we, the Svoboda Battalion, do not retreat. And because of that, we found ourselves in a semi-surrounded situation, and we had a lot of work to do. In addition, it is a swamp full of mud. It is very difficult to evacuate the wounded or to deliver ammunition. The trenches are constantly deteriorating, and in this swamp they must be constantly rebuilt.”

     He added: ”Today is the first day without rain, but then and yesterday when it fell, all the water flowed into the trenches. And the shelling was such that it was impossible to get out of the trench, so the guys were constantly wet for a day or two. Plus the temperature is like this. Many are contused, many with pneumonia. But we hold our ground, and we defend. I see young guys standing with their teeth clenched. I would really like someone to write about their achievements, because few people in the country know about it.”

    • @Kent Svensson 2 december, 2022 At 15:06

     ”Sanningen hittar man bara hos riktiga journalister”

     Du borde kolla video innan du uttalar dig, tittarna håller inte med dig, full av kritiska röster mot video och dom förträfliga Reporters Without Borders (RSF).

  • @Hasse- så här går det när ukrozionazister blir jordmån. Det är en Australien journalist som berättar (inte RT, inte Sputnik) – alltså i ditt propaganda smak skulle jag tro.

   Extra tips: läs om sista meningen en gång till 👹

   ”The commander of the neo-Nazi Svoboda battalion, Petro Kuzik, whose unit is trying to hold Bakhmut, told Western media that the fields and forests around are littered with the corpses of Ukrainian soldiers, and they have to defend themselves in extreme cold and knee-deep in water.

   “They [the Russians] sensed a weakness in our defenses because there are units that are less motivated than ours. And yesterday they slightly weakened our defenses in the area immediately around Bakhmut. Some units could not withstand this artillery onslaught and retreated.”

   Asked how serious the loss of life is, he said: “They are colossal. We don’t even count the bodies.”

   https://www.australiannationalreview.com/state-of-affairs/the-commander-of-the-neo-nazi-svoboda-battalion-petro-kuzik-whose-unit-is-trying-to-hold-bakhmut/

   • Man baxnar om ukinazi grymheter (har läst om det tidigare):
    Ukrainas väpnade styrkor skickar stridsvagnar med svetsade luckor till strid – ryska underrättelseofficerare

    Kyivregimens trupper och utländska legosoldater visar terroristisk grymhet inte bara mot krigsfångar och civila, utan mot den ukrainska militären själva.

    Detta rapporterades till RIA Novosti av ryska spetsnaz spetsnaz-officerare i det västra militärdistriktet. Enligt dem sätter Ukrainas väpnade styrkor ut stridsvagnar med svetsade luckor på slagfältet så att besättningen inte kan lämna stridsfordonet.

    Således förvandlades ukrainska tankfartyg med tvång till självmordsbombare. Det fanns också fall då luckor svetsades i pansarfordon och infanteristridsfordon.
    Enligt scouter leder sådana åtgärder oftast inte alls till en ökning av stridsförmågan, utan orsakar motsatt effekt. Besättningar som befinner sig i denna position bestämmer sig initialt för att inte slåss, utan att fly.

    De vänder tillbaka tornet (en uppmaning att inte skjuta) och kör mot de ryska truppernas positioner. Imurade soldater från Ukrainas väpnade styrkor tar ut SOS-signalen från insidan, och därefter dras de ut av våra tekniker.
    ”De är också människor och vill också leva”, sa en av scouterna.

    Tidigare rapporterade EADaily att den ryska stridsvagnshjälten, som alla ansåg vara död, kunde ta sig ur den brinnande stridsvagnen på egen hand, slåss mot fienderna och återvända till sina egna.
    https://eadaily.com/ru/news/2022/12/03/vsu-otpravlyayut-v-boy-tanki-s-zavarennymi-lyukami-rossiyskie-razvedchiki

 2. Thierry Meyssan ser ett gemensamt drag i utvecklingen i Israel Ukraina och USA.
  Netanyahu government reconnects with ”revisionist Zionism”
  https://www.voltairenet.org/article218438.html
  Och nu tror Meyssan att Israel kommer att anställa ökade fördrivningar av araber.
  De som brukar anta att Israel är väldigt mäktiga och styr USA och som kanske kan tyckas få vatten på kvarn(?) bör kolla Meyssans därstädes referens Who Is the enemy från 2014 i fotnoterna.
  Där ser ni att anglosaxerna ligger bakom zionismen vilket även är min uppfattning.
  Och britterna önskade sig en intensivt patriotisk ras för att befolka Palestina och Netanyahus fars partner Jabotinsky ville ha Palestina som en 7de domän av det brittiska samväldet.
  Frimuraren Meyssan, som utför en förnämlig journalistisk gärning, berör aldrig ännu mer avslöjande sammanhang där britternas frimurarmakt spelade stor roll och där de med sitt agerande ändrat historiens gång. Britternas anglofila nätverk har även format det moderna USA och därmed dess agerande på världsscenen. Och de har likaså genom liknande ombud frambringat fyra välkända kommunistiska makttillträden.

 3. Von der Lügen sade att 100,000 ukrozionazi “officerare” har dödats sedan starten av Operation Z.

  ”Ursula von Der Leyen’s did the unthinkable today — she told the truth. During a speech condemning Russia for committing war crimes, she noted in passing that 100,000 Ukrainian “officers” (sic) have been killed since the start of the SMO.”

  Vilket ledde till ramskri i ukrozionazisternas fäste Kiev. Varpå van der Lügen gick tillbaka till sitt vanlig ljug och rensade det hon sa från nätet. Hennes megafon (talesperson) försökte skönmåla det hela ”det var taget ur kontext” och ”hon menade inte det”, och annat blehe blehe.

  Larry Johnson understryker att von der Lügen ”neither misspoke nor did she fabricate the number. If it really was an error of fact all she had to do was issue a statement to that effect, e.g., “Mea culpa, I meant to say 10,000 not 100,000”. She did not do that. She pretended she never said what she said.”

  Men framförallt kommer alla ryssofober att gilla slutsatsen som Larry drar detta:

  ”If the 100,000 dead number is true, then that means Ukraine’s total casualties — i.e., killed and wounded — is approximately 400,000. In other words, Ukraine has suffered almost 40% casualties since the start of the fighting. During the 20th Century, this type of modern warfare normally saw 3 wounded soldiers for every man killed. Using that ratio we get the 400,000 number for total casualties.

  When the war kicked off in February, Ukraine’s total manpower for ground forces was 1,125,000”

  https://sonar21.com/has-ukraines-army-been-reduced-by-almost-50/

  40%, 40% låt denna siffra sjunka i era tjocka huvuden ryssofober – ta god tid på er😜

  • Frågan är om hon talade sanning eller ljög? Det är en karamell som du kan suga på. Ibland är livet en stor paradox.

  • Den 30 november inledde Europeiska kommissionen, med Ursula von der Leyen i spetsen, skapandet av en särskild internationell domstol för Ukraina under FN:s överinseende.
   Det franska utrikesministeriet deltog i initiativet på skapandet av en särskild domstol mot Rysslands agerande på Ukrainas territorium och Europeiska och ukrainska partners är involverade i arbetet, konstaterade avdelningen.

   Den ryska ständige representanten vid FN, Vasily Nebenzya, kommenterade von der Leyens initiativ att skapa en tribunal under FN:s överinseende, kallade målet för denna idé ett försök att ”nå ut till frysta ryska tillgångar”, ”dölja deras laglöshet” och ”gömma sig bakom FN:s auktoritet”.

   Ryssland kommer att svara på skapandet av en domstol mot det i Frankrike för att undersöka händelserna på Ukrainas territorium baserat på de åtgärder som vidtagits.
   Alexey Chepa, förste vice ordförande i statsdumans kommitté för internationella frågor, talade om detta i ett samtal med Lenta.ru .
   Alexey Chepa menar att skapandet av en sådan tribunal är ett försök att ändra agendan för den franska allmänheten.
   ”Skapandet av denna tribunal [är nödvändigt] för att försöka förklara för dess väljare nödvändigheten av de handlingar som ledde till den ekonomiska och politiska krisen i Frankrike.
   Å andra sidan vill jag uppmärksamma det faktum att de franska myndigheternas skuld är att en statskupp 2013 i Ukraina, med medgivande av den franska ledningen, som fungerade som en garant tillsammans med Polen och Tyskland ägde rum, med många människooffer som följd.
   Jag skulle vilja att arrangörerna av denna tribunal tittade mycket noggrant på dessa händelser. Och vidare, så att de uppmärksammar vapenförsörjningen, inklusive till Frankrike, på grund av vilka civila dör idag, avslutade viceföreträdaren.

   • 1 december 2022, 14:48
    EU medger att det inte kommer att kunna konfiskera de frysta tillgångarna från Ryska federationens centralbank för överföring till Ukraina.. Michael Kappeler/dpa/Global Look Press.
    Representanter för Europeiska unionen medgav att de inte skulle konfiskera de frysta tillgångarna från Rysslands centralbank på grund av den internationella principen om statlig immunitet, skriver The Wall Street Journal .
    Publikationen säger att EU-kommissionen den 30 november gjorde det klart att det inte skulle ske någon konfiskering av centralbankens tillgångar, istället föreslås det att inrätta en fond för att hantera likvida tillgångar och använda deras vinster för att betala Ukraina .

    De amerikanska myndigheterna kan inte heller använda frysta RF- medel. Anonyma representanter för finansdepartementet och staternas justitiedepartementet berättade för publikationen att departementen vände sig till den amerikanska kongressen med en begäran om att utveckla nya lagstiftningsåtgärder, på grundval av vilka det skulle vara möjligt, inte bara att frysa , men också att beslagta medel och sedan överföra dem till Ukraina. Enligt tidningens samtalspartner, utan sådana befogenheter , är den amerikanska administrationen ”begränsad i sina handlingar.”
    Tidigare föreslog Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skapandet av en struktur för att hantera frysta ryska tillgångar för att stödja Ukraina.

    • Juridiska forskare: Att åtala Putin ”juridiskt problematiskt”
     Förstörelse av civila mål i Ukraina. Medan krigsförbrytelser kan prövas av Internationella brottmålsdomstolen, är brottet aggression svårare

     Juridiska forskare hävdade på måndagen (28 november) att det, utan stöd från FN:s generalförsamling, skulle vara juridiskt utmanande att inrätta en domstol för att åtala rysk aggression mot Ukraina.

     Medan frågan om att inrätta en domstol kommer att diskuteras av EU:s medlemsländer under de kommande veckorna (och möjligen av EU:s ledare i mitten av december) med EU-kommissionen som utarbetar olika alternativ, varnar rättsforskare för att ”nuvarande lag inte är tillräcklig ”att döma Ryssland för brottet aggression, som alla andra krigsförbrytelser härrör från.

     Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har jurisdiktion att utreda folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten med samtycke från staten på vars territorium de påstås ha begåtts.

     Domstolen kan dock inte utreda eller döma ”brottsbrottet”, aggressionsbrottet, om inte både angripare och angripna stater samtycker.

     ”Alla alternativ är juridiskt problematiska, eftersom det inte finns några särskilda domstolar som är behöriga att pröva ett aggressionsbrott”, säger Olivier Corten, professor i internationell rätt vid ULB-universitetet, till ledamöterna i underkommittén för mänskliga rättigheter i Europaparlamentet.

     Carl Bildt, medordförande för Europeiska rådet för utrikesrelationer (ECFR) och Sveriges tidigare premiärminister sa att det finns ett ”bråttom behov” av att åtala de krigsförbrytelser som har begåtts som en del av Rysslands aggression mot Ukraina.

     Han hävdade att det var ”obligatoriskt att inrätta en domstol för det specifika brottet aggression”, som är ”det högsta brottet enligt internationell lag”.

     Han sa också att det är omöjligt att gå igenom ICC för närvarande, och föreslog att andra sätt för åtal skulle kunna inkludera ett avtal mellan EU och Ukraina eller involvera Europarådet. Ett annat alternativ skulle få FN:s generalförsamling att be generalsekreteraren att inrätta en tribunal.

     Det som gör ”aggressionsbrottet” speciellt, är att det är ett så kallat ledarskapsbrott som bara kan begås av makthavare, snarare än de som utför det. Det betyder att det kan rikta sig mot den ryske presidenten Vladimir Putin, snarare än de som utförde hans order.

     Vaios Koutroulis, en annan professor i internationell rätt vid ULB, varnade för att immunitet för statliga tjänstemän gäller vid aggressionsbrott, men en internationell domstol skulle kunna kringgå detta problem.

     Han sa att för att förplikta Ryssland att samarbeta måste tribunalen inbäddas i ett bindande beslut av FN, vilket är osannolikt med Ryssland i säkerhetsrådet.

     Koutroulis sa att ”legitimiteten för en specialtribunal som endast skapats av stater skulle vara bräcklig och att det skulle vara viktigt att inkludera en universell internationell organisation i skapandet av tribunalen”.

     Han rekommenderade att ha en resolution från FN:s generalförsamling – eftersom säkerhetsrådet inte skulle gå med på det på grund av ett ryskt veto – och antingen skapa en domstol själv eller skjuta upp frågan till ICC.

     Detta skulle dock vara en förlängning av generalförsamlingens makt, vilket skulle vara oacceptabelt för EU-länderna, varnade en hög tjänsteman från blockets utrikestjänst, Frank Hoffmeister.

     Han hävdade att generalförsamlingen redan har sagt att Rysslands invasion är en aggression.

     Han sade att Ukraina kommer att föreslå en allmän FN-resolution för att be generalsekreteraren att förhandla med Ukraina om inrättandet av en sådan tribunal.

     Hoffmeister menade att ett interimistiskt åklagarämbete, som skulle se över förberedelsen av åtal, utan att fatta beslut om hur nämnden skulle se ut, borde inrättas.

     Både Corten och Koutroulis rekommenderade att ICC:s stadga så småningom måste ändras.

     Ny politisk push?

     Den litauiske parlamentsledamoten Andrius Kubilius från mitten-högern föreslog att en annan resolution skulle antas av Europaparlamentet för att betona behovet av att hålla förövarna ansvariga.

     I maj antog parlamentsledamöterna redan en resolution som uppmanar EU att stödja inrättandet av en särskild internationell tribunal för att bestraffa brottet aggression som begåtts mot Ukraina, för vilket ICC inte har någon jurisdiktion, och hålla ryska politiska ledare och militära befälhavare och deras allierade till konto.
     https://euobserver.com/ukraine/156485?utm_source=euobs&utm_medium=rss

 4. Nu när den stora striden skall komma i december, så har över 200000 mobiliserade ryssar fått bra träning i över 2 månader, och även i liknande terräng i Belarus. Medan ukrainare har fått 3 veckor träning i England.

  Dessutom har de säkerställt kärnkraftverket ZNPP, genom att alla anställda måste skriva kontrakt med det ryska bolaget Rosatom. De som vägrat skriva kontrakt med Rosatom, får inte arbeta längre på ZNPP.
  Vilket jag tror är väldigt bra och tryggar säkerheten. De har haft en ukrainsk spion arbetande där som hjälpt Ukraina med information inför deras försök att inta kärnkraftverket.
  Den personen sändes till Västra Ukraina, det var ett snällt straff för att kunnat äventyra hela kärnkraftverkets säkerhet. Det kan funnits fler ukrainska spioner, så detta var ett bra sätt att ta bort dem från verksamheten.

  • Ryssland kommer att göra pudding av ukronazi armén som tränades i England. Dessa är redo att malas efter 3 veckors träning. Vilket medför att vi kommer att få höra talas om ett nytt talesätt: ”the proof of the pudding is in the GRINDING”

  • Det är en stor fara med de förrädare som ändå finns kvar. Det är viktigt att de som arbetar på kärnkraftverket skall vara lojala. Säkerhetskontroller måste vara stenhårda, så man avslöjar alla förrädare.
   Nu upptäckte man ytterligare några förrädare, som hade ukrainska militärraketer på sig, deras passerkort togs ifrån dem så de inte kan komma in. De slipper lindrigt undan.

  • Det verkar som din erfarenhet från ”Lotta kåren” var ganska begränsad. Jag kommer ihåg hur det gick till i början på 70-talet.

   En vanlig soldat behöver ca 1 års träning, en mer specialiserad värnpliktig som fallskärmsjägare, attackdykare, kustjägare eller röjdykare behöver lite längre tid. Så 2 månaders träning visar att du har ingen som helst aning om det militära.

   De ukrainare som får träning (det pågår kontinuerligt) är soldater som har träning från Ukraina, men i UK så får de träning på nya stridsmedel som är nödvändiga för att kunna användas.

   Det finn hur många rapporter som helst som visar att nya ryska rekryter har blivit sända direkt till fronten, som kanonmat… Jag tycker uppriktigt synd om dem. Dåligt utrustade på grund av korruptionen i det ryska försvaret. T.ex. så har priset på skyddsvästar gått upp med mer än 500% i Ryssland. Det är också, förutsatt att man vet lite om militär utrustning, se på gruppbilder att soldater är utrustade i ett hopkok av olika uniformer.

   • @Kent Svensson 2 december, 2022 At 15:21
    ”…se på gruppbilder att soldater är utrustade i ett hopkok av olika uniformer.”

    Du blandar ihop äpple och päron, utrustning med kläder. Det räcker att veta att Luhansk militärer har en uniform, dom från Donetsk har en annan uniform, Wagneriterna har sina, ryssarna har sina och till sist Kadyrov har sina. Man behöver inte klä alla soldater med ryska uniformer som ukrainarna gör med polakerna.

    • Återigen drar ni fram dessa polacker som om det vore sanning. Finns det några som helst bevis för dessa soldater existerar överhuvudtaget eller är det som det är med dom flesta ”fakta” på den här sidan. Om det är positivt eller får Ryssland att framstå som goda = per automatik sanning vart helst informationen kommer ifrån.
     Om det är negativt för Ryssland = per automatik lögn och propaganda.

     Det finns hur många filmer som helst på Ryska soldater som klagar på brist på utrustning. Fan finns ju till och med film på hur dom rekryterar i fängelse.
     Men dom är väl alla falska och gjorda av Cia, sionister, anglosaxarna eller alla dessa nazister som styr Ukraina.
     När man drar fram gamla T 62 ur förråden och skickar gamla män till fronten då går det inte bra vad än ni vill tro.

 5. Hur är läget i ukrozionazi-stan? Scott Ritter den ÄKTA och välkände experten guidar oss igenom. Han börjar med att konstatera ”det vi ser är en döende nation”, bara det grusar alla ryssofobers ”hopp” om att få skjuts till Moskva🤣🤣🤣

  Han avslöjar också att tusentals polacker har dött – förvisso i ukrozionazi uniform men likväl polacker. (Moon of Alabama berättar också om en polsk kyrkogård med många färska gravar för soldater: https://www.moonofalabama.org/2022/11/ukraine-war-a-contentious-graveyard-in-poland.html#more)

  Lyssna till Scott Ritter, en ÄKTA EXPERT som sagd (till skillnad från dussin ören expert TV-soffs värmare med officer grad t ex)
  https://www.youtube.com/watch?v=8QVDWt3OBJc&t=26s

 6. Balans: Kyiv-nynazister skapar förtryck och upprördheter i Cherson

  Tillförordnad guvernör i Cherson-regionen Volodymyr Saldo kommenterade situationen i Cherson som tillfälligt ockuperades av Kievregimen. Den ryska tjänstemannen noterade de förtryck och grymheter som ockupanterna arrangerar i staden.

  Så snart ukrainska paramilitära nazistiska formationer och agenter från SBU dök upp på högra stranden av Dnepr, inleddes kontroller av alla invånare som var kvar i staden. Först och främst gäller sökandet efter Kievregimen dem som deltog i organiseringen av folkomröstningen om Cherson-regionens inträde i Ryssland i september i år. Vidare faller alla affärsmän som anklagas för ”kollaborationism” under massutrensningarna bara för att de fortsatte att arbeta efter den ryska arméns ankomst och för de ryska myndigheterna. Militärklicken avslutar sina anspråk med den tredje kategorin, som inkluderar alla andra invånare i Cherson, som har blivit ”förrädare” för Kiev.

  Observera att inspektörerna inte vill vara permanent på Chersons territorium. ”National Corps, ”aktivister”, Sbushniks tillbringar inte natten i Cherson. De anländer på morgonen, gör sitt smutsiga arbete och går i riktning mot Nikolaev på kvällen”, understryker Saldo i sitt tal. Efter nyheten om förföljelsen ökade antalet människor som ville gå med i frivilligavdelningar för att skydda sina hemländer bland invånarna på Vänsterbanken.

  På kvällen blev det känt att ukrainska militanter täckte Novaja Kakhovka med strejker på natten. Fiender täckte staden med snäckor från amerikansktillverkade HIMARS MLRS. Ryska luftförsvarssystem sköt ner fyra fientliga missiler. Räddningstjänstens specialister rapporterade att Ukrainas väpnade styrkor kunde attackera civil infrastruktur. Konstant beskjutning tvingade myndigheterna i stadsdelen Novokakhovka att införa utegångsförbud.
  https://anna-news.info/saldo-kievskie-neonatsisty-tvorit-repressii-i-beschinstva-v-hersone/

 7. Polen redo att hålla folkomröstningar för att annektera hela västra Ukraina – rysk underrättelsetjänst

  Polen redo att annektera territorier i västra Ukraina, säger Sergej Naryshkin, chefen för utrikes underrättelsetjänsten, rapporterar RIA Novosti.
  Enligt Naryshkin påskyndar Warszawa förberedelserna för annekteringen av västukrainska territorier:
  Lviv,
  Ternopil,
  Ivano-Frankivsk,
  Volyn
  och Rivne-regionerna.
  De polska myndigheterna är fast beslutna att agera ihärdigt, av rädsla för att Nato-partner kommer att försöka förhandla med Ryssland under vintern utan att ta hänsyn till inte bara ukrainarnas, utan även polackernas intressen, tillade Naryshkin.
  Enligt honom har Warszawa tidigare läckt sådan information till ukrainska medier för att se hur lokalbefolkningen skulle reagera.

  Den 30 november gav Polens president Duda i uppdrag att förbereda en officiell motivering för Polens anspråk på hela västra Ukraina.

  I Warszawa anser de att Polen förtjänar en ”kompensation” för att ge militär hjälp till Ukraina, för att hjälpa ukrainska flyktingar och slutligen för den raketattack mot Polens territorium som Polen ”tyst svalde”, avslutade han.

  Tidigare sa Sergej Naryshkin att de polska myndigheterna visade en nervös reaktion på publiceringen av deras planer på att stycka Ukraina. Enligt chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten försöker Warszawa dölja sin expansion till västra Ukraina.
  https://english.pravda.ru/news/world/154966-poland_ukraine/

 8. Lavrov avslöjade OSSE-uppdragets roll för att främja kriget mot Donetsk och Luhansk
  Observationsuppdraget från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) deltog i att justera branden mot Donetsk och Luhansk. Det konstaterades idag, den 1 december, vid en presskonferens om europeisk säkerhet av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

  När han talade om det faktum att på torsdagen ”öppnar ett evenemang i Lodz, som vanligtvis kallades ett möte för utrikesministerrådet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa”, noterade han att det finns ”en god anledning att se vilken roll denna organisation har spelat sedan starten”.

  Lavrov tillade att ”sedan dess har det blivit fler och fler problem”, ”och idag finns det ett stort antal problem i det som nu kallas OSSE.”

  ”Faktiskt, redan 2014, var det uppenbart att OSSE:s personal interagerade direkt med de ukrainska och Natos underrättelsetjänster och regelbundet läckte information om vad som hände i DPR och LPR till fiendens underrättelsetjänster, och fungerade i själva verket som en fortsättning på en hemlig byrå. Det har inte varit en hemlighet sedan 2014. Men inom ramen för Minskkursen fortsatte denna OSSE-verksamhet till och med 2022, tills OSSE:s ”observatörer” lämnade DPR:s och LPR:s territorium. Enskilda medbrottslingar, bland dem som inte hade tid att lämna, ställdes till och med inför rätta, men den största skadan hade redan skett på ett eller annat sätt, ”sade chefen för den ryska diplomatin.

  Som ministern betonade, ”vi behöver bara tydligt förstå att under täckmantel av formellt internationella strukturer som OPCW, IAEA, OSSE och andra, försöker vår motståndare verka på vårt territorium, vilket direkt eller indirekt påverkar besluten och handlingarna. av dessa organisationer.”
  ”De är en del av den utgående världsordningen och måste antingen förändras eller dö med den.”
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/01/lavrov-raskryl-rol-missii-obse-v-korrektirovke-ognya-po-donecku-i-lugansku

 9. Nu har Tyska politiker vaknat till liv och vill att Ryssland ska stämplas för folkmord??!! Tyskland, ni vet landet som under andra världskriget tog livet av 27 miljoner människor i Sovjet, miljoner polacker, miljoner judar och romer osv…USA är inne på samma folkmordsspår, ja ni vet samma USA som utrotade ca 14 miljoner människor från olika indianstammar, mördade miljoner svarta under slaveriet, ett par miljoner i Irak osv…Den som inte ser det tragikomiska i det här har nog ”glömt” historien. Att de inte skäms, men det mest fantastiska och än värre är ”journalisterna” i fulmedia som spelar med i det här apspelet! Fy f-n!

  • Det handlar om ”holodomor” i början av 30 talet. FN och andra europeiska org inte ansåg att det var folkmord.

   United Nations
   Valery Kuchinsky, the chief Ukrainian representative, stated that the declaration was a compromise between the position of Ukraine that the Holodomor was a genocide and the positions of Great Britain, United States and Russia that it was not.[65]

   Europe
   On 3 July 2008 the Parliamentary Assembly of Organization for Security and Co-operation in Europe passed the resolution condemning the Ukrainian famine acknowledging the direct responsibility of the Soviet action. The resolution called upon all parliaments to take measures on recognition of the fact of Holodomor in Ukraine but fell short of recognizing it as an act of genocide as requested by the document prepared by the Ukrainian delegation.[76][77]

   On 23 October 2008, the European Parliament passed a resolution that called Holodomor ”an appalling crime against the Ukrainian people, and against humanity” that was ”cynically and cruelly planned by Stalin’s regime in order to force through the Soviet Union’s policy of collectivization of agriculture”. The resolution, however, stopped short of calling the famine an act of genocide.[78]
   https://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor_in_modern_politics

   Resolution 1723 (2010) Final version (COE)
   3. One of the most tragic pages in the history of the peoples of the former Soviet Union was the mass famine in grain-growing areas of the country which started in the late 1920s and culminated in 1932-33.
   4. Millions of innocent people in Belarus, Kazakhstan, Moldova, Russia and Ukraine, which were parts of the Soviet Union, lost their lives as a result of mass starvation caused by the cruel and deliberate actions and policies of the Soviet regime.
   6. In Kazakhstan, too, millions fell victim to the mass famine, and the ratio of the dead to the whole population is believed to be the highest among all peoples of the former Soviet Union. Traditionally nomads, the cattle-raising Kazakhs were forced to settle down and were deprived of livestock. The Great Famine is remembered as the greatest tragedy of the Kazakh people.
   7. In the grain-producing areas of Russia (the Middle and Lower Volga, the North Caucasus, the Central Black Soil region, the Southern Urals, Western Siberia and some other regions), the famine caused by “collectivisation” and dispossession of individual farmers took millions of lives in rural and urban areas. In absolute figures, it is estimated that the population of Russia had the heaviest death toll as a result of the Soviet agricultural policies.
   8. Hundreds of thousands of farmers also died in Belarus and the Republic of Moldova.
   15. The Assembly calls on historians of all countries of the former Soviet Union which suffered during the Great Famine, as well as historians from other countries, to conduct joint independent research programmes in order to establish the full, unbiased and unpoliticised truth about this human tragedy, and to make it public.
   16. It urges the politicians in all Council of Europe member states to abstain from any attempts to exert political influence on historians and prejudge the outcome of independent scientific research.
   http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17845&lang=en

   Holodomor cannot be termed genocide – PACE
   A famine that killed millions in the Soviet Union in the 1930s cannot be described as a genocide that targeted the Ukrainian people, the Council of Europe has said.
   A member of the Russian delegation to the Council’s Parliamentary Assembly, or PACE, said the word genocide was removed from a draft report on the famine put forward by Ukraine.
   The report’s findings and a draft resolution are expected to be published in January.
   Moscow says the famine killed people throughout the Soviet Union, not just in Ukraine, and that Kiev is trying to politicize the tragedy.
   https://www.rt.com/news/holodomor-genocide-report-pace/

   A Ukrainian Deputy Urged His Colleagues to Stop Inventing “Holodomor” Statistics
   Deputy of the Verkhovna Rada of Ukraine from the party “Servants of the People” Maksim Buzhansky called on Ukrainian politicians to stop speculating on the topic of Holodomor. He wrote about this on November 25th on his Telegram channel.
   “They came up with a new trick, abominable and vile, like everything they do. Some came up with it, others happily went along with it. Add the unborn to the dead. No one knows how to count them, but it is only good, it is possible to heap up any numbers,” wrote Buzhansky.
   https://www.stalkerzone.org/a-ukrainian-deputy-urged-his-colleagues-to-stop-inventing-holodomor-statistics/

   Den bästa dokumentet som återspeglar av vad som hänt:
   Bedrägeri, hungersnöd och fascism
   Den ukrainska folkmordsmyten från Hitler till Harvard
   av Douglas Tottle
   Publicerad 1987 i Kanada
   http://www.rationalrevolution.net/special/library/famine.htm

 10. Utländska legosoldater: Kievregimens krig är fullt av korruption, bedrägeri och smutsiga affärer

  Med början av kriget i Ukraina lanserade president Zelenskij en fullskalig kampanj för att locka utländska militära volontärer för att stärka den ukrainska försvarsmaktens förmåga. Medborgare i Litauen, Lettland, Estland, Polen och Israel var bland de första som anlände. Senare bildades hela trupper av utländska lyckosoldater, utrustade med de mest avancerade västerländska vapnen. Det blev dock snart klart att detta krig inte är ”en promenad på de ukrainska fälten” utan en hård kamp under villkoret av Rysslands luftdominans.

  Platserna för utplacering av krigare från den ukrainska internationella legionen drabbas regelbundet av den ryska militären. Det visade sig dock att ryska strejker inte är den enda utmaningen för utländska legosoldater i Ukraina. När de kom hem berättade de av dem som överlevde om många andra problem som de stod inför i det krigshärjade landet.

  Ett av sådana problem som avslöjas av utländska veteraner från ukrainska kriget är att den ukrainska militärledningen ofta försöker använda utländska legosoldater som kanonmat, och skickar dem på självmordsuppdrag i de farligaste områdena vid frontlinjen.

  Enligt en veteran från specialstyrkor från Australien, om ukrainska officerare hade ett personligt agg mot utlänningarna, kunde de skicka soldater till ett minfält utan att varna om faran som hotade dem.

  Ett annat stort problem som utlänningarna stod inför är den ukrainska militärens korrupta karaktär. Det finns många bevis på att legosoldatmedel hamnat i händerna på den ukrainska militären och SBU-officerare.

  Troy Offenbecker, en amerikansk veteran, hävdade att medlemmar av den internationella legionen inte fick betalt eftersom pengarna satt i fickorna på ukrainska befälhavare:
  https://s3.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2022/11/video_2022-11-30_21-29-05.mp4?_=2

  Enligt utländska veteraner bevittnade de smutsiga affärer när pansarvärnsvapen som överlämnades av väst i hemlighet laddades om och försvann till en okänd destination. En annan medlem av den ukrainska internationella legionen bekräftade att Natos luftvärns- och pansarvärnsvapen ständigt försvinner, men Kievregimen gör ingenting mot att de går in på den svarta marknaden.

  Han säger: ”Det ser ut som om de (ukrainska officerare) stjäl på alla nivåer”.
  https://southfront.org/foreign-mercenaries-kiev-regimes-war-is-full-of-corruption-deceit-and-dirty-deals/

 11. Ryssland vinner inte bara kriget mot ukrozionazi enheten utan även kriget mot lögnimperiet. Det är inte bara ukrozionazi landet som kommer att sättas på plats på ett omisskännligt sätt utan även Nato (som kommer att tvingas dra sig tillbaka – helst till lill-Britannien)- Likväl håller Ryssland att även sätt lögnimperiet på plats.👌

  Lögnimperiets dröm om att förstöra Ryssland blev om intet – tvärtom dess egna lömska planer håller på att ta död på lögnimperiet självt. Sanktions bumerang eller imperiekonsten i hur man begår självmord – fortsätt med det bara världen vill inget annat än lögnimperiets kollaps 🤗🤗🤗

  ”The Western media treats the war in Ukraine in isolation but the truth is that it is just one battlefield in a world war. Russia knows it – “The US wants to weaken and destroy Russia, and is using Ukraine as a ‘battering ram‘”; America too – “Russia’s invasion tears at the rules-based international order that keeps us all secure” (translation from Newspeak – “threatens our predominance”.) The US-centric system is fighting across the world to maintain its superiority.

  And how is that wider war going? For the US and its allies – the self-anointed “International Community” – the answer is not very well. Their assumption that sanctions would collapse the Russian economy and overthrow Putin has backfired – Worst fall in UK living standards, European power prices shatter records, Inflation boosts U.S. household spending. Plenty more headlines like those. Even that citadel of Russophobia The Economist has to admit “As Europe falls into recession, Russia climbs out“.

  Did they think, when they sanctioned the world’s largest energy exporter and two of the principal potash exporters, that fuel and food prices would go down?

  Allied unity is shaky. Ankara has effectively blamed the USA for the recent terror attacks and is openly attacking US allies in Syria. Poland’s President admits “I don’t need a war with Russia“. Zelinsky’s insistence that a Russian missile hit Poland when everyone knows it didn’t, is “destroying [our] confidence in them“. Europeans start to understand that Washington played them for fools. How many European manufacturers are moving to the USA? Who blew up Nordstream? A mystery too secret to answer (but it wasn’t Russia). Western economies will not get better, winter is “weaponized”, inflation, unemployment and dissatisfaction will grow.

  A year after he invaded the USSR, Hitler invited himself to Marshal Mannerheim’s birthday party. The Finns bugged the railroad car and caught Hitler admitting that German weapons were only fit for “good weather”. We see the same thing in Ukraine – NATO’s weaponry is delicate; previous “wonder weapons” like Javelin are disappointing; air defense doesn’t stop missiles. In fact the only “wonder weapon” with much effect is the HIMARS but its warheads are small and the latest “deliveries” haven’t even been built.

  NATO weapons production is also “good weather”. A heavy artillery day in Afghanistan was 300 rounds and for that US production of roughly 80,000 155mm rounds a year was plenty. But Ukraine is reportedly firing 20 times as many per day and Russia seven times that. One of the few prescient pieces published by the establishment press was “The Return of Industrial Warfare” in June. That pointed out what is now apparent to all – NATO does not have the production to keep up with demand. Brian Berletic has been keeping track of the diminishing quantity and quality of weaponry sent from America. This can be best exemplified by the 60 year old HAWK air defence system just sent. 50 year old Gepards. “Upgraded” (20 years ago) T-55 tanks. No more 155mm guns, now 105mm guns. Even the tame media is worried – “Ukraine’s Appetite for Weapons Is Straining Western Stockpiles“, “U.S. and NATO Scramble to Arm Ukraine and Refill Their Own Arsenals.” There are plans to increase production but that’s years away.

  One of Moscow’s aims is to demilitarize Ukraine; never in its wildest dreams could it have foreseen that it would demilitarize NATO too. Boasting “How can Russia possibly hope to win an arms race when the combined GDP of the West is $40 trillion…?” misses the point – guns fire shells, not engraved paper.

  And more. The West loves to call itself the “international community” but even the establishment has to admit that most of the world does not agree. Look at the lineup of countries wanting to get into BRICS or the SCO. How enthusiastic will cold unemployed Europeans be when another couple of million Ukrainians arrive expecting to be put up in hotels? There are protests all the time all over Europe – how long can they be ignored? Is Europe really “heading to the Middle Ages“? How many people will die from cold? More and more countries are moving away from the US dollar – what happens when it’s just another national currency like dozens of others? What happens after the last elderly weapon is dug out of the last storage bin and shipped? Where is Plan B?

  They were so certain that the Ruble would become rubble that they didn’t bother with Plan B. All there is is more fluff and yelling louder –”Sanctions have weakened Russia and sowed doubts about Putin’s leadership. More pressure is needed to bring an end to the war.”

  True, but the pressure is not on Russia. Russia can wait – time is on its side in the big war.”

  https://sonar21.com/russia-is-winning-the-big-war-too-by-helmholtz-smith/

 12. Ryssland kommer att bygga upp trupper i nordlig riktning i och med Finlands och Sveriges inträde i Nato.
  Ryssland kommer att vidta åtgärder om Finland och Sverige går med i Nato genom att bygga upp trupper i nordlig riktning.
  Lenta.ru
  Om Sverige och Finland ansluter sig kommer längden på Rysslands gränser mot NATO:s medlemsländer att öka med mer än tusen kilometer.
  TV-kanal 360°
  ”Eventuellt utplacering av operativt-taktiska missilsystem i Finland kommer att skapa ett hot om skada på föremålen i det militärindustriella komplexet i Archangelsk-regionen och transportinfrastrukturen i regionen som helhet”, noteras i publikationen.
  Nyheter
  Dokument om Finlands och Sveriges anslutning till alliansen har redan ratificerats av 28 länder av 30, förutom Turkiet och Ungern.
  RIA Nyheter
  https://dzen.ru/news/story/Rossiya_narastit_vojska_nasevernom_napravlenii_privstuplenii_Finlyandii_i_SHvecii_vNATO–9e3311af7d64941d72d767483e5bec4d?lang=ru&from=main_portal&fan=1&stid=c8EcqC8QR0cf-_j1KAM2&t=1670050659&persistent_id=704606816&story=d819f329-3b13-5096-bf27-cbeb348800ef&issue_tld=ru&utm_referrer=dzen.ru

 13. Hur ”bra” är vapnen som skickas till Ukraina?

  New York Times: Pentagon klagar över frekventa haverier av artilleri som levererats till Ukraina

  Artilleri som levererats av USA och dess allierade till Ukraina är ständigt trasigt eller skadat, vilket blir ett problem för Pentagon, skriver The New York Times och citerar tjänstemän i USA och Ukraina.

  Trasiga och skadade vapen har skickats till Polen för underhåll och reparation de senaste månaderna. Det noteras att reparation och underhåll av artilleri, inklusive vid en anläggning i Polen, har blivit en prioritet för Pentagons europeiska kommando.

  Men i Ukraina skulle man vilja att ett sådant föremål inte skulle finnas i Polen, utan närmare, för att snabbt kunna återföra vapen till stridszonen, står det i artikeln.

  Enligt publikationen är ungefär en tredjedel av västerländska haubitsar som skickas till Ukraina vid varje given tidpunkt i ett oacceptabelt skick för användning, inklusive på grund av deras intensiva användning.

  Förenta staterna överlämnade tidigare till Kiev långdistans M777-haubitsar med en kaliber på 155 millimeter, ukrainska trupper använder dem aktivt för att beskjuta städerna i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. De ukrainska trupperna försågs också med tyska PzH 2000 självgående artilleripjäser, polska Krab självgående kanoner och franska CAESAR självgående kanoner med granater av denna kaliber.

  Moskva har å sin sida upprepade gånger sagt att tillgången på västerländska vapen bara förlänger konflikten, och transporten av vapen blir ett legitimt mål för den ryska armén.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/26/new-york-times-pentagon-zhaluetsya-na-chastye-polomki-postavlyaemoy-ukraine-artillerii

  • Vapnen som MIC tillverkar i västvärlden ska givetvis gå sönder och behöva repareras och underhållas. Det ingår i den korrupta militärindustrins sätt att klå skattebetalarna på pengar. I Tyskland är man inte speciellt nöjda med att artilleriet man skickade till Ukraina inte alls levt upp till förväntningarna när det gäller precision och hållbarhet. Redan efter ett antal tusen granater så behövs dyra reparationer. Det är väl som en del kritiska västliga militärexperter säger att Nato-vapen mest är för posering och väldigt korta krig mot dåligt rustade motståndare. Mot en välrustad fiende som Ryssland står sig Nato-vapnen ganska slätt är väl lärdomen man dragit i Pentagon och Nato i Bryssel. Lösningen hittills är att skicka ännu mer vapen till Ukraina och oligarkerna där kan fortsätta håva in pengar på korkade västpolitikers naivitet. Oligarkerna behöver pengar till byggprojekt i bl a Monaco så detta plötsliga pengaregn är nog välkommen i de kretsarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here