Sverige i stormaktspelet i Mellanöstern – om Turkiet, kurder och folkrätt

7
1027
Bild Wikipedia.

Detta är ett utdrag av den aktuella artikeln Sverige i stormaktspelet i Mellanöstern av Utgivarna på Alliansfriheten.se. Läs hela artikeln. Den ansluter sig till mer detaljerade artiklar som publicerats här. Se längst ned.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström anser inte att Turkiet bryter mot folkrätten, då man intervenerar militärt med flygbombningar i norra Syrien.

 

Billströms tolkning av folkrätten saknar stöd bland den överväldigande majoriteten av FN:s medlemsstater. Turkiet har inte kunnat visa att Syriens regering stöder de kurdiska väpnade grupperna i norra delen av landet. ,

Folkrätten är tydlig vad gäller frågan om terrorister. En stat gör sig skyldig till aggression om den skickar eller stöder terroristgrupper som utför attacker mot en annan stat i strid mot FN:s Generalförsamlings resolution 3314. Syriens regering har tvärtemot tagit avstånd från de separatistiska kurdiska grupperna i norr.

Däremot stöds kurderna i norra Syrien av USA, som därmed underblåser separatism och medverkar till att försvaga den lagliga syriska regeringen och kränker Syriens territoriella integritet. Med stöd av den kurdiska grupperingen YPG (inom paraplyorganisationen SDF) har USA ockuperat oljefälten i nordöstra Syrien och lagt beslag på oljan.

Inför den alltmer upptrappade hotande situationen i norra Syrien har den syriska regeringen i FN kraftigt vänt sig mot den utländska inblandningen.  Syrien uppmanar FN:s säkerhetsråd att förmå Turkiets regering att upphöra med sin olagliga militära närvaro på Syriens territorium.

Turkiet stöder några IS-anknutna organisationer som al Nustra enligt Syriens FN-representant och skapar sig därigenom ett fotfäste i Syrien.

Enligt uppgifter i media söker nu den USA-sponsrade militärorganisationen SDF, där YPG ingår, kontakt med den syriska regeringen som man sedan 2015 på olika sätt bekämpat och sökt störta.

I denna infekterade och farliga konflikt med stormakter inblandade på olika sidor och i skiftande allianser är också Sverige indraget genom flera år av olaglig inblandning i Syriens inre angelägenheter. Den förra svenska regeringens stöd till den väpnade kurdiska organisationen YPG var både ekonomiskt, politiskt och militärt. När den nuvarande svenska regeringen tar över och skall förhandla med Turkiet om svenskt medlemskap i Nato förmår den inte ta ställning för folkrätten utan förbigår helt att Sverige kränkt Syriens territoriella integritet genom stödet till YPG och vilseleder om rätten till självförsvar enligt FN-stadgan genom att hävda att Turkiet har rätt att militärt ingripa i norra Syrien.

Det är en skamlig politik av regeringen som går tvärs emot våra nationella intressen som istället måste vara att slå vakt om folkrätten och FN-stadgans principer.

Relaterat.
Används svenska vapen mot kurderna? Sverige har tiodubblat vapenexporten till Turkiet på 5 år.
Bra att stöda kurdiska YPG?

Föregående artikelPentagon förbereder massiv censur av internet
Nästa artikelNotiser om riksdagspolitik och av betoningen av demokrati i Magdalena Anderssons regeringförklaring
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Kurderna har blivit förrådda många gånger av anglosaxerna men dom har också en mörk roll som narcoterrorister och inblandade i människosmuggling
  Michelle Steinberg tyckte så här 2008:
  ..en granskning av PKK:s historia, särskilt dess ökända droghandel – cirka 50-100 miljoner dollar per år inkomst från heroin- och opiumhandel – kan man konstatera utan tvekan att PKK är en fiende till hela mänskligheten.

  Citerar uppgifter från Italiensk polis:
  30 procent av laboratorierna för raffinering av heroin som är utspridda runt turkiskt territorium är för närvarande i händerna på de kurdiska PKK-rebellerna; resten, å andra sidan, påstås drivas av den kurdiska maffian.’
  ….
  Det är hög tid att gå efter PKK för dess narkotikaterrorism. Det har skyddats av det brittiska imperiet och av grupper som George Soros Human Rights Watch under hela 1990-talet fram till idag. Nu är det dags att säga ”det är över” och försvara nationalstater mot dessa mördaroperationer.

 2. Sverige är värre än en bananrepublik när man ser utvecklingen senaste decenniet på alla punkter. Det är huller buller allt och såå rörigt överallt,det en gång så vackra otroliga Sverige 70-80talet har blivit till detta skräp utan egen självständighet heller och med så mycket lögner och skitsnack

 3. Även Iran är inblandad i denna konflikt. Då USA styr kurderna i både Irak, Syrien och Iran, CIA arbetar för att skapa revolt och oordning i Iran med hjälp av kurder.
  Kurder i Syrien som gjorde attacken i Turkiet skall ha varit beställd av USA, som straff för att Turkiet hjälper Ryssland undkomma sanktioner.
  Irakiska kurder uppviglar kurder i Iran till uppror, som en arbetsorder från CIA/USA.
  Iran har börjat skjuta missiler mot kurder i Erbil som straff aktion. Kurder i Irak hjälper även Israel för att bomba Syrien.
  Kurder i Rojava hjälper USA med sina kriminella gärningar, medan araber i området attackerar amerikanska konvojer.

  Tänk på!! EU skulle ge massa miljoner av våra skattemedel till Ukraina för att barnen skulle kunna gå i skolan i Ukraina ,till skolbussar. Såg en video med massor av ukrainska soldater i de nya bussarna.

  EU bryr sig inte om ifall syriska barn inte kan gå i skolan. Inte om de får mat att äta. Inte om de får medicin för att bota sina sjukdomar. EU bryr sig helt enkelt inte om hur många syriska barn som dör.
  EU behöver inte ge miljoner skattepengar utan endast sluta med sina kriminella och olagliga sanktioner för att barnen skall få det bättre.

  Kevork Almassian
  Students in #Syria can’t go to school because the United States occupies the country’s oil fields and sanctions any third-country company that exports fuel to the Syrians. LET THAT SINK IN!
  Kevork almassian
  A school in Syria sent SMS to the students telling them the school is closed today because the buses can’t pick them up due to the shortage of fuel.
  This crisis is caused due to the US occupation of Syria’s oil fields and the illegal sanctions on the energy sector.

  Vanessa Beeley berättar för RT, om USA och EU:s hyckleri när det gäller mänskliga rättigheter

  https://www.youtube.com/watch?v=xfQVjtoHGto

  Seyed Mohammad Marandi
  @s_m_marandi
  Professor i engelsk litteratur och orientalism, University of Teheran

  Det här fotot togs stolt bredvid IRGC-logotypen när jag var en 16-årig volontär som kämpade mot den USA-stödda invasionen av Iran. Det var förmodligen runt den tiden som de ”civiliserade” européerna och amerikanerna överförde teknologi för att tillverka kemiska vapen till Saddam Hussein.

  https://twitter.com/s_m_marandi/status/1114606763557441536

  Israeliska regimsoldater skjuter och dödar helt enkelt obeväpnade unga män mitt på ljusa dagen. För dem är det målövning och kul. Västmedia säger ingenting. Västerländska arvsjournalister som följer mig säger ingenting. För dem är den här unge mannen oviktig. Han är värdelös. Han är ingenting.
  Ögonblicket då den dödade Raid al-Na’san (21) sköts av den israeliska ockupationsstyrkan i byn al-Mughayyir, nordost om Ramallah.

  Mike Wallace som alltid uttalar sig i Europaparlamentet, men ingen bryr sig
  //Sanktioner, vare sig de så kallade ”riktade” eller på annat sätt, är alltid utformade för att straffa de mest utsatta i vilket land som helst, med det önskade resultatet av en regim ändring. #Sanktioner är olagliga enligt #FN- stadgan om de inte antas av FN-rådet men #USA + #EU ignorerar internationell lag…//

  • Unilateral Coercive Measures: UN Expert Calls for Lifting of Illegal Sanctions on Syria
   ”Jag slås av hur omfattande de mänskliga rättigheterna och de humanitära effekterna av de ensidiga tvångsåtgärder som ålagts Syrien och den totala ekonomiska och finansiella isoleringen av ett land vars folk kämpar för att återuppbygga ett liv med värdighet, efter det decennielånga kriget. ” – Alena Douhan

   Efter ett 12-dagars besök i Syrien, FN:s särskilda rapportör för ensidiga tvångsåtgärder för åtnjutande av mänskliga rättigheter, sa prof. Alena Douhan att hon slogs av den humanitära effekten av de illegala sanktionerna mot Syrien, ett krigshärjat land som försöker att återuppbyggas i spåren av ett decennierlångt krig.

   Prof. Douhan publicerade en första rapport som uppmanade sanktionerande stater att häva de ensidiga tvångsåtgärderna mot Syrien.
   https://www.globalresearch.ca/un-expert-calls-lifting-sanction-syria/5800548

   En läsvärd rapport, tyvärr mycket lång

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here