Vill socialdemokraterna splittra Syrien?

50
3346
USA trupper i Syrien

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Denna rapport utan protester från socialdemokraterna gör inte frågan mindre aktuell: Sverige i stormaktspelet i Mellanöstern – om Turkiet, kurder och folkrätt. Och inte heller dessa rapporter:
Används svenska vapen mot kurderna? Sverige har tiodubblat vapenexporten till Turkiet på 5 år.
Bra att stöda kurdiska YPG?

Denna artikel av Patrik Paulov i Proletären Vill socialdemokraterna splittrar Syrien?  har föregåtts av en liknande artikel av Patrik Paulov på Facebook

Kan Amine Kakabavehs agerande också vara inriktat på ett närmande till V, och till en möjlighet att kandidera till V vid valet nästa höst?

________________________________________________________________________

Vill socialdemokraterna splittra Syrien?

I den turbulenta politiska utvecklingen förra veckan försvann en viktig fråga i mediebevakningen. I sitt anförande i riksdagen inför statsministeromröstningen den 24 november avslöjade V-avhopparen Amineh Kakabaveh att hon slutit ett avtal med Socialdemokraterna om att stödja det kurdiska partiet PYD och det så kallade självstyret i nordöstra Syrien, även kallat Rojava.

Avtalet var ett krav från Kakabavehs sida för att lägga sin röst på Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har publicerat texten från överenskommelsen på sin hemsida. Det är ett märkligt politiskt uttalande i flera avseenden.

I uttalandet sägs att det PYD-ledda självstyret är viktigt i Mellanöstern och därför ska få fortsatt stöd. Inte med ett ord nämns att området formellt är en del av den suveräna staten Syrien. Betyder ställningstagandet för självstyret att Socialdemokraterna stödjer en uppsplittring av Syrien? Det är inte en väg som leder till fred och avspänning.

Inget sägs om att självstyrets existens vilar på USA:s illegala militära närvaro i området. Det borde vara värt att uppmärksamma i ett uttalande som tar sin utgångspunkt i IS-terrorismen, eftersom det är USA:s krig och destruktiva agerande i regionen som bidragit till framväxten av terrorrörelser som IS och al-Qaida.

Uttalandet bidrar till att reproducera den skeva bild av Syrien och kampen mot terrorismen som etablerats i västvärlden. Att kurdledda YPG/YPJ gjort stora uppoffringar i kampen mot terrorsekten IS är sant. Men det går inte att tala om bekämpandet av terrorismen i Syrien utan att lyfta fram att den syriska regeringssidan gjort enorma uppoffringar och faktiskt spelat en ännu större roll i att slå tillbaka IS- och al-Qaidaterrorn.

Slutligen frågan om återuppbyggnaden efter krigets förödelse. Kakabaveh och S menar att Sverige måste stödja återuppbyggnaden i nordöstra Syrien, och visst behöver invånarna i området hjälp för att återställa det som raserats under kriget.

Men varför ska en liten del av den syriska befolkningen få stöd medan folkmajoriteten, det vill säga alla syrier som lever i de regeringskontrollerade områden, samtidigt straffas med hårda ekonomiska sanktioner? Att dessa sanktioner hindrar återuppbyggnaden och pressar ner miljontals människor i fattigdom är ett faktum.

I detta är Socialdemokraterna i högsta grad medskyldiga. År efter år har socialdemokratiska utrikesministrar suttit tillsammans med sina utrikesministerkollegor i EU och röstat för att förlänga de plågsamma sanktionerna mot Syrien.

Tänk om Kakabaveh istället hade pressat S att agera för att häva EU-sanktionerna mot Syrien. Det hade varit ett solidariskt stöd till hela det folk som kämpat mot och plågats av terrorismen, och det hade också gynnat kurderna och alla andra folkgrupper som lever i nordöstra Syrien.

Relaterat på Globalpolitics.se

10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelPutin: Ryssland har aldrig givit upp om fredssamtal om Ukraina!
Nästa artikelVarning för Tredje Världskrig – som USA kan förlora

50 KOMMENTARER

 1. Av princip när det gäller internationella åtaganden som efter krig och länder som utsatts för terrorism, i detta fall Syrien, så har det i Sverige liksom tidigare i officiella internationella sammanhang varit FN-linjen som gäller. Den Syriska Arabrepubliken (SAR) har en regering och sin sedan länge plats i Förenta nationerna och det är den vägen, som åtminstone förr, var Sveriges och inte minst svensk socialdemokratis bokstavligt heliga linje.

  Syrien, liksom Irak, har utsatts för det värsta terrorangreppet i efterkrigstiden (efter 1945). FN:s huvuduppgift torde vara att se till att återupprätta civilisationen i dessa länder, dessutom i fallet Irak som utsatts för en illegalt krigsangrepp mot FN:s vilja av USA och Storbritannien, som i sig direkt möjliggjorde tillväxten av DAESH/ISIS/ISIL.

  Med den amerikanska geopolitiska och militära kollapsen i regionen har Washingtonregimerna bara ett kort kvar: skapa oreda och politiska sabotage med amerikansk kaosisering.

  Var är Sveriges tidigare så heliga FN-linje? Tyvärr verkar de svenska utrikespolitiska och försvarspolitiska hjärnorna blivit kapade och amputerade av amerikanskt tankegods, märkligt i en tid när just detta amerikanska tankegods enbart förknippas med misslyckanden, vanära och nederlag.

  Den moraliska (svenska) supermakten tycks dras med amerikanarna ned i den politiska kompostens obönhörliga förruttnelse.

  Är det så svensk socialdemokrati vill ha det? Eller är det viktigaste att tramsa runt med den halvdöda transatlantiska länken och lära amerikanska latino- och afroamerikanska soldater hur man äter ärtsoppa i tajgan och uthärda två potentiellt ryska minusgrader?

  Vad är viktigast för den svenska socialdemokratin? FN-stadgan eller Washingtons illegala krig och brutala kaosisering (på fint språk kallat den ”transatlantiska länken”) av Europa och Asien?

 2. En kurdisk delegation åkte till Moskva i november 2021, för att få hjälp med att förhandla med Syriens regering. Kevork Almassian menar att de är oroliga för bl.a. att Erdogan hotar att ta större områden i Syrien, områden där de befinner sig och att USA dessutom håller på att ändra sin strategi i Syrien, så de kan inte vara säkra på att få skydd av USA speciellt länge till.
  Han menar att kurderna måste minska på sina förväntningar, då Syriska regeringen nu har en starkare position än tidigare.
  Kevork säger att han har säker information att Ryssland de senaste åren försökt övertala Syrien att ge kurderna politisk självständighet, men inte lyckats och Kevork själv stöder den syriska linjen. De har däremot administrativ självständighet, och Kevork anser att syrierna vet vad som är bäst för Syrien än utomstående länder.
  Det finns stor anledning för kurderna att vara oroliga för Erdogan, innan kriget har Erdogan hotat Syrien ett flertal gånger med att intervenera i Syrien om inte syriska armen jagade PKK personer som flydde undan Turkiet och in på syriskt område och lämna över dem till Turkiet.
  Kurderna i Syrien är nära kopplade till PKK i Turkiet. En representant för kurder i Syrien var på intervju i SVT, och sa då att han ansåg inte att PKK var en terroristorganisation, blev lite pinsamt för journalisterna på SVT.
  Nedan länk till Kevorks information om kurdiska ledningen som åker till Moskva för att få hjälp att förhandla med syriska regeringen.

  https://www.youtube.com/watch?v=cOH6Lkm_5lo

  • Allt är säkert korrekt, tack för inlägg och information!

   Däremot finns inte PKK (officiellt?) längre; de heter något annat numera. Jag är för övrigt alldeles för okunnig och oinsatt för att befatta mig med kurdiska frågor och överlämnar gärna temat till andra kunniga -de finns säkert här hos oss på Global Politics!!

   Men Syrien är en självständig stat och dess regering har full internationell rätt att styra över hela sitt territorium och de amerikanska styrkorna är inte inbjudna till Syrien och skall därför enligt internationell lag genast lämna syriskt territorium, så länge inte ett beslut i FN:s säkerhetsråd beslutar annat.

   Som vi vet är ju Washington mycket alltid angeläget om internationell lag och ’the rule of law’.

   • Senast 15 februari 2021 skriver Sveriges Radio PKK, och jag har inte hört att de bytt namn. För 15 år sedan hade jag mycket kontakt med en hel del aktiva i PKK, bl.a. genom arbetskamrater och en del som jag var handläggare för. En man, där jag hade mycket kontakt med hans familj, han var svensk medborgare, men blev fängslad i Turkiet för att han hade samröre med PKK. Under den tiden jag arbetade med familjen var han fortsatt fängslad i många år utan livstecken till familjen, och jag vet inte om han någonsin blev frisläppt.
    15 Feb 2021 — Turkiet hävdar att de dödats av PKK, men PKK hävdar att de dog av turkiska flygbomber under fritagningsoperationen. David Carlqvist
    Över 700 personer, många av dem politiker tillhörande det kurdiska partiet HDP, har gripits anklagade för samröre med den militanta och terrorklassade kurdiska organisationen PKK. Gripanden sker efter att 13 turkiska soldater, poliser, och civila, som kidnappats av PKK påträffats döda under ett fritagningsförsök i norra Irak. Turkiet hävdar att de dödats av PKK, men PKK hävdar att de dog av turkiska flygbomber under fritagningsoperationen. David Carlqvist 

    • Säkert så. Men på nationell nivå i Turkiet, Irak och andra länder har man omvandlat sig till KCK, för ca 15 år sedan.

     Politik i den där regionen är ju, minst sagt, komplicerat besvärlig. Men jag minns det en gång därför att en kurdisk talare presenterades som ”tillhörande PKK” och då rättade denne presentatören att PKK heter numera KCK, det var så jag kommer ihåg saken.(Jag kan självklart alltid ha fel och minnas fel…), men eftersom talaren var kurd själv så utgick jag från att han talade korrekta fakta från den egna rörelsen, de ville i alla fall bli kallade KCK.

     Vänligen /J.

   • Jan Nybondas har lagt ut en länk till en artikel av Eva Bartlett som publicerades i dag hos RT.
    The Kurdish project in Syria would be a new Israel in the Middle East
    I artikeln talar man hela tiden om PKK, nedan mening är bara en av flera
    ”The utopian image of the so-called Syrian Democratic Forces (SDF), which includes the YPG and PKK, is betrayed by the kidnappings, which sadly are not a new development.”

    Det Eva Bartlett skriver om kurder i Syrien har även Kevork Almassian skrivit flera inlägg om, exakt samma problematik.

    • Jag tror säkert ni har rätt. Mitt intryck har dock varit att PKK velat sprida sina organisationer och därför valde ett annat namn i början på 2000-talet då det gamla namnet blev terroristklassat i en hel del länder; medan ett ord som den militära grenen Kashmerga är ännu heligt och beundrat i hela världen, inte minst i deras kraftfulla och avgjort modiga kamp mot DAESH/ISIS.

     Det enklaste vore väl att kontakta en representant för kurdiska rörelsen i Sverige eller läsa på KCK:s respektive PKK:s hemsidor(?) vad de själva vill kallas. Om inte annat har väl svenska UPI en faktasida om saken.

 3. Intressant information av Kevork Almassian, att FN:s generalförsamling den 1 december 2021 har röstat om en resolution som kräver att Israel skall dra sig tillbaka helt och fullt från Golanhöjderna och att Golanhöjderna tillhör Syrien. Han har också lagt med en förteckning över hur olika länder har röstat i denna fråga. Typiskt att hela EU har tryckt gult alltså lagt ned sin röst, trots att de har sanktioner mot Ryssland för annektering av Krim, och talar sig varma för hur viktigt ett lands suveränitet är.
  SVT hade några experter nyligen som talade högljutt att man aldrig skall tillåta att Krim skall tillhöra Ryssland hur lång tid det än tar skall man se till att Krim kommer åter till Ukraina, man talade om vikten av att följa internationella regler och lagar.
  Få se nu om Israel följer resolutionen som FN röstat för. Innan Israel har gjort detta, borde man sluta klaga över att Ryssland annekterat Krim.

  https://www.rokfin.com/post/62499/UN-tells-Israel-Golan-is-occupied-Syrian-territory

   • Finland har skrivit på fredsavtalet (delvis framförhandlat i Sverige genom Aleksandra Kollontaj, familjen Wallenberg och Karl Gerhard(!) med skicklig diplomati) år 1944. Som utbyte fick Sovjetunionen s.k. plastiskt stål till sina flygplansindustrier av Sverige, och Sverige fick i utbyte ett antal sällsynta metaller, bl.a. platina från Sovjetunionen.

    Finland var det enda land i andra världskriget som lyckades med det märkliga konststycket att kapitulera två gånger (1940 och 1944) i samma krig.

    Att börja ändra på europeiska statsgränser efter andra världskrigets slut strider mot Potsdamavtalet(1945) och Helsingforsavtalet(1975).

    Bryter man mot Potsdamavtalets principer går man nämligen i krig mot den allierade segern 1945; det var därför Sverige blev tvunget att återsända de uniformerade baltiska SS-soldaterna till Sovjetunionen, annars hade vi brutit just mot Potsdamavtalet och hade varit detsamma som en krigsförklaring mot de allierade.

    Finland har frivilligt uppgivit dessa territorier både året 1940 och 1944 i ett internationellt fredsavtal, och det går inte att dra sig ur.

    • ”frivilligt”? Därtill var finnarna nödda och tvungna. Det fanns knappast något val. Det var ju den råa makten som bestämde.

     • Exakt – det var därför de fascistiska koalitionerna Tyskland/Ungern/Italien/Finland gav upp. Med militärt våld. Finland anföll SSSR sommaren 1941 och fick kapitulera. De fick antingen fortsätta kriga eller kapitulera. Finland gjorde sitt rationella val, Mannerheim gav upp frivilligt, Hitler begick självmord.

      Det är så krig fungerar.

     • Precis. Så när Syrien anfaller Israel och blir av med Golan-höjden så är det bara krigets logik. Angriparen får betala ett pris.

     • FN tycks ha annan uppfattning ”Under sexdagarskriget år 1967 erövrades Golanhöjderna av Israel, som år 1981 annekterade området. Varken FN eller något annat land har erkänt annekteringen och FN:s säkerhetsråd har i resolution 497 ogiltigförklarat annekteringen då detta anses strida mot internationell rätt.” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Golanh%C3%B6jderna)

     • L tycks ju gilla att den råa makten bestämmer, ja eller försöker bestämma, då USA:s krig alltid slutar med fiasko förr eller senare. Men för L måste det vara ”rätt” råa makt som styr och ställer. Finland gjorde en strategisk felräkning med att hoppa i säng med Hitler och fick ta konsekvenserna, så enkelt är det. Israel är en ockupationsmakt som inte fanns innan 1948 och det är helt legalt att bekämpa ockupanter om nu L missat även detta? Men om det är ”rätt” ockupanter är det ju givetvis fritt fram i L-världen. Din moraliska kompass måste vara helt ur kurs! L, en snedseglare på det världspolitiska havet…

     • ”Varken FN eller något annat land har erkänt annekteringen” – vilket inte längre stämmer eftersom USA har erkänt annekteringen.

    • Det är inte mycket som översätts från finska till svenska nuförtiden, på sin höjd trendriktiga romaner och deckare. Här är ett fackbokstips.

     I anknytning till det du säger Johan, har Finlands främsta samtidshistoriker med det träffande namnet Juhani Suomi 2013 utkommit med sitt magnum opus, 730s, just om denna period ”Mannerheim – Viimeinen kortti”, sista kortet alltså. Boken är mycket intressant ur svensk synpunkt eftersom den noga beskriver Sveriges medverkan i ansträngningarna att lösgöra Finland ur kriget före det tyska nederlaget. Sverige hade måhända även ett eget intresse genom att den svenska politiken ville främja bevarandet av Finlands självständighet, så att man undgick att få den nya stormakten som granne. Men bortsett från det fanns även en äkta omsorg om att leda Finland och vilsna finska politiker tillbaka till fredens Europa.

     Sovjetunionen med Kollontay i Stockholm, Sveriges regering, diplomater och dagspress, Storbritannien och USA samt den finska sk. fredsoppositionen möttes i Stockholm regelbundet, alla drog gemensamt åt samma håll. Those were the days, sannerligen.

     • Hade inte Madame Kollontaj ”lagt ut sig så för ”sitt kära” Finland” som Molotov klagade argt på, hade Finland blivit en ockupationszon precis som Österrike och Tyskland året 1945 -det var mycket nära. Man beslöt som alternativ att Finland fick betala ett mycket stort ekonomiskt krigsskadestånd istället, genom SOTEVA 1945-1952. Den allierade kontrollkommissionen leddes av de allierade från Helsingfors, inkluderat Sovjetunionen.

      Jag vill påstå att jämfört med andra axelmakter kom Finland fysiskt mycket sammetslent undan jämfört med sina före detta allierade. Vi vet från sovjetiska politiska och militära dagboksanteckningar (de flesta släppta först på 1990-talet och senare) att det var mycket nära att Finland komplett sovjetiserats från 1944/1945.

      Tur eller skicklighet: ingen kan nog exakt svara på det. Sverige och Kollontaj kan ha spelat en viss roll -Moskva var mycket irriterat på båda.

   • Ryssland föregick med gott exempel då den tillåt hela Finland att forma en självständig nation/stat. USA borde lära sig och låta t ex Texan vara fri. För att inte tal om sionisternas regim apartheid israel som borde lämna hela Palestina åt de rättmätiga ägarna. Om alla gjorde som Ryssland så skulle vi ah en fredligare värld.

    • Lenin släppte Finland därför att han förväntade sig en bolsjevik-kupp även där. Det var aldrig hans avsikt att restituera ett borgerligt demokratiskt Finland. Under sin egen kupp och därpå följande inbördeskrig hade han ont om rödgardister och kunde inte avvara några till att ockupera Finland. Lenin gjorde ingenting av inneboende godhet, allt gällde makt och blodbad. Han beordrade nedkämpningen av Kronstadmatroserna när de protesterade, han utrotade även sina egna.

     • Rådsregeringen hade ju den leninistiska nationalitetspolitiken: den stat som ville gå egen väg fick det. Polen återupprättades (Pilsudski i Polen var länge socialist och samarbetade länge med den underjordiska ryska revolutionära frihetsrörelsen), liksom Lettland, Estland och Litauen släpptes ju också av Petrograd (senare Moskva). Det var på den tiden man frågade sig när revolutionen skulle bryta ut i Tyskland: ”på onsdag eller möjligen på fredag?”. Det var det bolsjevikerna väntade på: Novemberrevolutionen bröt ju ut i Berlin 1918, då kaisern föll, men den ledde ju inte till en ”ren socialism” i Lenins smak, nej.

      Det var f.ö. Trotskij som beslöt om hur man hanterade myteriet på Kronshtadt, jag tror för övrigt ingen regering i världen skulle gått med på en stor flottbas myteri i just politiska frågor, dessutom i inbördeskrigets tid.

      (Jag kan tillägga att jag helt håller med de äkta revolutionära matroserna på Kronshtadt, de har min fulla sympati. Byråkratin och den nya ”byråkrati- och karriärsklassen” i enpartistaten hade redan då börjat etablera ett nytt hårt byråkratiskt förtryck i RSFSR, den borde verkligen ha varit en varning för rådsregeringen, redan så tidigt).

     • Om Lenin förväntade sig en bolsjevikisk kupp i Finland, varför i herrans namn skulle han underteckna en ansökan från en finsk borgerlig delegation som med hatten i hand uppsökte honom. Helt ologiskt. Med sin namnteckning frigav han Finland till finska borgare så att de kunde regera efter förgottfinnande. Vad han drömde om kan jag inte uttala mig om då jag inte är drömtydare.

      Bolsjevikerna var därtill den enda politiska gruppering som var villiga till denna beviljan. Hade Lenin störtats hade Finland återgått till det ryska imperiet. Detta faktum var finnarna väl medvetna om och det avhöll dem ifrån att fullt ut blanda sig i det ryska inbördeskriget. Borgarna var helt tagna på sängen och visste inte vad de skulle ta sig till med sin nuvunna frihet. Så de beslöt att be en tysk furste att bli kung i Finland. Hade inte den tyska kollapsen i kriget kommit hade de sålt ut självständigheten direkt.

      Ett märkvärdigt drag i den ryska utrikespolitiken är att försöka visa generositet mot motparten. Det har man ofta upprepat men tacken har alltid uteblivit. Således fick Finland genom freden i Dorpat en isfri hamn vid Ishavet och en landremsa med värdefulla mineralfyndigheter. Finland missuppfattade även denna generositet. Man hade velat ha mer. Trots att det inte fanns något som helst legalt krav som man hade kunnat åberopa. Det var en gåva helt enkelt.

      Och sedan sade den kloke statsfilosofen J.V.Snellman redan 1861 att den finska statsgränsen inte kan gå genom St. Petersburgs förorter. Och fick senare medhåll av Stalin. Däri låg fröet till nästa konflikt.

     • Bra påpekande: de vita med generaler som Wrangel, Koltjak och Kornilov hade inte minsta lust eller vilja att släppa Polen, Finland eller Baltikum. För de ryska vita monarkisterna och borgerskapet var detta komplett oacceptabelt.

      Detta nämns mycket sällan på temat kring den ryska revolutionen, det Jan Nybondas helt korrekt tar upp.

    • Texas gör redan i praktiken som man vill! Bidens patetiska försök med att öppna gränsen mot Mexiko som Texas egenhändigt stängde visar hur illa det är! Texanerna visade fingret åt Washington helt iskallt! Och det är svårt för Washington att göra så mycket annat än att hålla god min eftersom Texas är nedlusat med flertal vapen i stort sett i varje hem. I Washington tassar man på i ullstrumpor och hoppas att Texas håller sig lugna om man inte blandar sig i för mycket och inte lämnar låtsasunionen för då skulle flera delstater följa med. Detta är läget just nu…

    • Nu var det ju Sovjet och inte Ryssland som gav Finland fritt och orsaken var att världsrevolutionen ändå inte var långt borta ansåg Lenin och de andra ledande bolsjevikerna. Alltså onödigt att binda trupp som behövdes på andra håll för att bekämpa de utländska ”kontrarevolutionärerna” som skickats från många länder för att hjälpa Tsarväldet mot revolutionärerna.

   • Det här är ju en helt ny resolution som FN:s generalförsamling antagit som heter ”The Syrian Golan” A/76/L.15 antogs den 1 december 2021. Det finns 8 punkter som en förklaring och underlag till resolutionen. Punkterna finns i länken ovan.
    94 länder var för, 69 länder lade ned sina röster och 8 länder röstade emot resolutionen.
    De som röstade emot var gamla krigskamrater: USA, England, Israel, Canada och Australien sedan ytterligare Marshall Islands, Micronesia och Palau alla beroende av USA dollar som sin valuta.

    • Absolut – världen, förutom USA och några få vasaller och satellitstater, har ju inte godkänt den sionistiska ockupationen av Golan.

     Det står Syrien fritt att med rysk hjälp befria sina territorier i östra och norra Syrien liksom Golan. Man har helt och fullt internationell lag och rätt på sin sida angående territoriefrågan.

     Har inte internationella domstolen i Haag redan dömt så i sitt utslag? (Ja, israeliska militärregimen bryr ju sig aldrig om några internationella utslag i vare sig FN eller domstolar).

  • Golanhöjderna ÄR Syrien, och har aldrig varit annat. Det ”bor” sionistiska ockupanter där.

   Syrien borde ta hjälp av de ryska militära styrkorna att tömma området på illegala ockupanter när Syrien inom de närmaste åren territoriellt förenas efter det islamistiska kuppförsöket och påföljande inbördeskriget.

   Syrien har ju full rätt och fullt stöd i internationell lag (FN-resolutioner och säkerhetsrådsbeslut) att inta Golanhöjderna med egna militära medel om inte just FN:s säkerhetsråd beslutar om annat (kommer inte att hända).

   Finns det ett territorium, ett historiskt avskiljande skäl, ett folk som bebor detta territorium och en styrande folkförsamling liksom opinion för att skilja sig från en stat -så kan den regionen enligt folkrätten få bli självständig från den (förra) centralmakten: det är läget på Krim. Solklart.

   Alla hårdföra ”västliga” princip- och lagparagrafryttare i Krimfrågan som ”måste tillhöra Ukraina till varje pris” – de frågar sig aldrig ens i en endaste liten bisats vad just KRIMBORNA vill i denna sak. Det är nämligen bara viktigt i andra konflikter.

   Faktum är ju att den illegala statskuppen och högernationalismen i Ukraina vintern 2014 helt enkelt förlorade territoriet Krim, med egen förskyllan. Per Garthon skrev en intressant artikel i miljöpartiets tematidning hur ukrainarna betedde sig (i realiteten) när man ”gav bort” Krim. Man fick pengar under bordet. Ukrainska byråkrater fick korruptiva pengar av synnerligen mystiska personer.

   Vad gjorde de ukrainska myndigheterna egentligen mot detta faktum i södra Ukraina och på det då ukrainska Krim denna vinter 2014? Varför ingrep dessa inte det minsta? Inte en endaste ukrainsk polisjeep eller stridsvagn ingrep.

   Alla äkta revolutioner säkrar sina territorier -den falska ukrainska politiska ”revolutionära klassen” förlorade ett antal. Det sedvanliga amerikanska kaoset följde naturligtvis: en politisk grundlag i världspolitiken sedan många decennier. Ukrainas sönderfall kom nämligen som en perfekt gudagåva för Washington. Och är det ännu.

 4. Som en utlöpare från det som gäller Golan, tog Bo Inge och Jan Nybondas upp Finlands fall från 1917. Till det vill jag infoga att Lenin var TOTALT beroende av vad Britterna ville och det var sannolikt det som avgjorde även hans agerande gentemot Finland.
  Bo Inges uppfattning om, som jag uppfattar det, att Lenin var inriktad på brutala aktioner, kanske hade att göra en del med hans syfilis som påverkar psyket. Avhemligade dokument har av en rysk läkare nyligen visats bekräfta att han dog av syfilis som han led av sen unga år. Drygt 5% av befolkningen hade den.

 5. Det talas högt i finrummen om folkrättens status till värn alla länders lika värde.
  Trist nog en tandlös tiger som inte betyder det minsta i praktisk verklighet.
  Inte minst har det Palestinska folket erfarit detta bedrägeri.
  Och det är den som äger den förkrossande makten som sätter agendan.
  Därför finner jag det beklagligt att Sverige har övergett sin alliansfria hållning
  och valt att ingå i en maktsfär som innebär att vi numera fungerar som
  lydstat vid sidan om folkets reella inflytande. Ett inflytande som reducerats till något att visa upp
  vart fjärde år. Sista spiken i det demokratiska kistlockets livsluft slogs i när Sossarnas företrädare bedrog
  sitt högsta beslutande organ, nämligen kongressbeslutet mot ett NATO-medlemskap.
  Ett beklagansvärt grundmurat, och oåterkalleligt beslut som drar en sekellång väl uppbyggd folkrörelseanda i smutsen.

 6. Globalpolitics är en informativ site oavsett vad man har för politiska preferenser.
  Och jag är inte ute efter att gissla er socialister utan jag anser att det är viktigt att veta hur Lenins syfilis kan ha påverkat hans politiska agerande. Upp till 40% av befolkningen i vissa regioner kunde vara smittade.
  30.01.2022 Alexander Melnikov frågar
  ”— Hur kunde sjukdomen påverka hans karaktär och, viktigast av allt, hans politiska beslut?
  Neurologen Valery Novoselov som efter 2017 haft tillgång till läkarnas dagböcker svarar
  — Det beskrivs att patienter med neurosyfilis blir mer stela och aggressiva. Iljitj hade dessa egenskaper, och de verkar ha återspeglas i många av hans beslut både före och efter revolutionen. Hans kompromisslösa natur är välkänd, jag tror att det också hänger ihop med diagnosen. Den tidens berömda neurolog, Lazar Minor (förresten, av någon anledning blev han inte inbjuden till konsultationer med Lenin) skrev i sin lärobok: ”Sådana patienter bör avlägsnas från jobbet, den anställde ska ta semester och gå till by för fullständig mental och fysisk vila eller bör placeras på ett sanatorium där.” Lenin, med denna diagnos, ledde Ryssland i flera år under den mest fruktansvärda tiden. ”
  https://aif.ru/society/history/sifilis_ili_abnutcungskleroz_otchego_umer_lenin

  • Jag har då aldrig hört på maken. Mig veterligen har då Vladimir Lenin inte haft syfilis.

   En av Lenins närmaste läkare fick en gång tanken när han talade om Lenin och dennes uppfattning om kärlekslivet ifall just denne patient hade generell uppfattning om hur kärlekslivet fungerade, egentligen.

   Lenins sjukdomshistoria kan Du lämpligast läsa i professor Ingvars ”Tio hjärnor” som gavs ut i slutet på 1990-talet. Några spår av syfilis finns inte i Lenins neurologiska sjukdomshistoria. Två svenska läkare tillkallades till Ryssland på sovjetregeringens begäran på 1920-talet när Lenin fick sina flera hjärninfarkter, för att bland annat utesluta förgiftning och liknande. Patienten var således mycket väl undersökt. Någon syfilis återfanns inte.

   • Däribland den kände professorn Salomon Eberhard Henschen. Under läkartutbildningen fick vi höra att Salomon Eberhard Henschen upptäckte syncentrum i hjärnan, typisk Nobelprisinsats. Dock föreslog han själv att han skulle få priset och gjorde sig så omöjlig som pristagare.

    (Känd professorsläkt bland läkare. Salomon Eberhard var far till professor Folke Henschen och svärfar till professor Sven Ingvar, som var far till professor David Ingvar och farfar till professor Martin Ingvar.)

 7. Herr Naucler och redaktören blundar för att tidigare undanhållna uppgifter blev tillgängliga senare och ni syftar bara på äldre data som var starkt påverkade av politbyråns intressen och även för väst i och med västs starka inblandning i bolsjevikrevolutionen.
  Experter utanför Sovjet gick västs ärenden och däri ingick att inte låtsas om att bolsjevikrevolutionen och de rödas seger i ’inbördeskriget’ hjälptes fram av väst.
  Och 1990 var väst’s projekt att lirka bort Sovjets naturtillgångar genom att smickra och korrumpera nomenklaturan så då fanns det starka motiv för att inte såra känslor särskilt bland Gorbachevs opposition.
  I den andra länken nämndes
  ”Den tidens berömda neurolog, Lazar Minor (förresten, av någon anledning blev han inte inbjuden till konsultationer med Lenin)”
  Det var han som i förra kommentaren skrev att såna patienter borde sluta på jobbet vilket var en allmän rekommendation och inte syftade på Lenin.

  Blir det västvärldens liberaler och socialister som sist accepterar en sanning om Lenin som många ryssar antagligen redan tagit till sig?
  Liberaler och socialister de som alltså i själva verket är konservativa och lever kvar i det förgångnas illusioner?
  Ni tror kanske även att USA landade på månen 1969?
  Ryska seriösa forskare har sen 2009 blottlagt den bluffen med starka argument.

  Det var av hänsyn till politbyrån som obduktionen av Lenin tog så lång tid för läkarna hade svårt att hitta någon beskrivning som skulle passa Sovjets styrande.
  Här är en artikel som berättar om hur Novelov erhöll dokumenten
  https://www.mk.ru/social/2022/01/20/rassekrecheny-dokumenty-o-poslednikh-dnyakh-lenina-stalin-govoril-pro-suicid.html

  ”Du måste förstå att då, i princip, fanns det mycket syfilis (i vissa regioner i vårt land drabbades upp till 40 procent av befolkningen). I allmänhet kan vi prata om en pandemi som spred sig inte bara i Ryssland, utan också i Europa sedan slutet av 1400-talet. Krig – både världsliga och civila – bidrog till spridningen av denna sjukdom. Det fanns också mycket ovanliga sätt att överföra – till exempel tjatade gatubarn förbipasserande: ”Ge mig lite pengar, annars biter jag dig: jag är syfilitisk!” ”

  Jag menar inte att smäda Lenin för hans högst mänskliga olycka. Andra källor har sagt att syfilis i Hamburg gällde 10% av den manliga och 5% för den kvinnliga befolkningen och i Moskva var det 5.5% för båda könen.
  Och i artikeln säger de alltså upp till 40% i vissa ryska områden
  Sannolikheten att den unge Lenin skulle råka ut för den sjukdomen var inte så liten.

  • Tack Peter. Du kan kalla mig JN eller JohanN enbart – något herr behövs sannerligen inte.

   Emellertid – Lenin som patient och Lenins hjärna är dock mycket välundersökt. Obduktionen av Lenins hjärna där det svenska läkarparet Henschen deltog i liksom i undersökningen av Lenin som patient misstänkte man också hjärnsyfilis, men obduktionen av Lenins hjärna slog fast att denne måste ha haft allvarliga problem i hjärnans kärl, dessutom i vänster hjärnhalva där talet sitter (Lenin fick ju de sista åren ett gurglande tal) och skador av blodproppar ända nere i hjärnstammen. Dödsorsaken slogs fast av internationella läkare – stora specialister på sin tid. Dessutom finns Lenins hjärna bevarad. Med tiden tog man de mycket tunna snitt av den och lade dessa i glasprover. Inga spår av syfilis finns heller.

   Både far- och sonläkarparet Folke Henschen och Salomon Henschen, neurologer, kände Lenins hälsa väl i dennes sista år. Obduktionen anordnades under en ledande rysk patolog, Dr. Abrikosov. Han hade vid denna tid utrustats för något så unikt som tunna gummihandskar för uppgiften, en gåva från den svenska patologiska delegationen.

   Jag hänvisar till neurologprofessor David Ingvar (känd från förra generationens tv-program ”Fråga Lund”) och dennes bok ”Tio hjärnor” utgiven på Atlantis år 2000, som tar upp tio historiska välkända hjärnsjukdomar/trauman som ledde till deras död: Aleksandr den Store, Dostojevskij, Nietzsche, Woodrow Wilson, Lenin, Churchill, A. Hitler, Mao Zedong, Ernest Hemingway, John Kennedy.

   En rysk bok finns tillägnad till detta fall skriven i postsovjetisk tid (i min ägo): ”Bolezn’, smert’ i bal’zamirovanie V. I. Lenina” (ung. ”Sjukdom, död och balsamering av V. I. Lenin”), (av medicinaren och författaren Jurij Lopuchin, utgiven på ”Respublika”, Moskva, 1997).

   För många år sedan (1990-talet?) gjorde dessutom journalisten Robert Aschberg besök på Mausoleet och fick inblick hur arbetet gick till där i en tv-dokumentär.

   Det finns ingen här som kämpar mot att Lenin skulle potentiellt ha avlidit av syfilis, men de undersökningar som gjordes av honom i livet och efter döden, motsäger det totalt. Patologin ljuger helt enkelt inte. Lenins sista årens betéende liksom på det vis denne avled på påvisar en långårig nedbrytande faktor av diverse just långvariga propp- och hjärnkärlproblem samt i hjärnstammen som till slut också tog denne patients liv.

   Konspirologin kring amerikanernas vara eller inte vara på månen år 1969 kan också tillbakavisas med just sovjetiska bevis. Det fanns nämligen ett land som vetenskapligt och instrumentellt kunde övervaka vad allt amerikanerna utförde och sysslade med i rymden – och gjorde det också: Sovjetunionen. Landet kunde alltså med egen övervakning, teleskop och satelliter verkligen med yppersta säkerhet veta var amerikanerna och en av dem uppskjuten raket befann sig vid månlandningen år 1969. Skulle de däremot inte ha sett det – hade vi fått veta det genom TASS. Detta enkla stormaktsfaktum glömmer alla icke-månlandsningstroende konspirologer helt bort.

   • Jag har redan flera gånger berättat om bevisen för att hela USAs bemannade ryndprogram var bluff före 1981 så ni slipper höra det nu.
    Det räcker att kort berätta att Sovjet mutades generöst med alla produkter och tjänster de önskade undertecknat av Nixon 1972. Och givetvis fick inte Tass veta. Det var bara en liten invigd del av vetenskapssamhället som visste.

    Men här en artikel från 2004 alltså innan Novalov erhöll dokument.

    ”For decades it was no more than a whispered rumour in the corridors of Soviet medicine but now a team of doctors claim to have proved that Lenin, communism’s greatest icon, died of syphilis.

    Israeli doctors, writing in the European Journal of Neurology, say they used medical records pieced together from archives released after the fall of communism to reconstruct the first Soviet leader’s illness and death.

    The team says Lenin’s syphilis caused brain damage and later dementia in the last two years of his life. It came at a crucial time for the Soviet Union, when Stalin was plotting his takeover.

    The basis of the disclosures are medical charts, results of a post mortem examination and memoirs from physicians who treated Lenin and were sworn to secrecy after he died in 1924.”
    Notera att de var edsvurna att hålla tyst
    Givetvis avkrävdes även Henchen det löftet. Alla måste hålla tätt.
    Och Sverige var djupt insyltade i finansieringen av bolshevikrevolutionen.
    Antagligen som mellanhand för US/UK.
    Och Nylund och Holm som bara dittills hade tillverkat 40 lokomotiv fick en order på tusen lokomotiv av Trotsky
    Så det var på flera sätt angeläget för Sverige att spela med.

    ”Officially, Lenin died of arteriosclerosis, but only eight of 27 doctors who treated him were willing to put their names to the death certificate. Among those who refused to sign were his two personal doctors.”

    Notera alltså att de som stod Lenin närmast bland doktorerna inte bekräftade den diagnos som Johan och Anders litar på.

    ”The diagnosis of syphilis was particularly problematic in the 19th and early 20th century as the disease often mimics other brain disorders.

    But the discovery that a committee of Soviet doctors prescribed the medicine Salvarsan, an arsenic-based treatment with horribly painful side-effects that is used only to treat syphilis, was a strong indication that his doctors knew the true nature of his disease.”
    Det är från brittiska Telegraph

    Här är en artikel från 2009
    ”The death of the known Russian revolutionary, Vladimir Ilici Lenin, was caused by syphilis, a sexually transmitted disease.
    Vladimir Lenin died in 1924, after a prolonged suffering.
    Historians believed that the Russian leader suffered a series of three strokes which eventually, would have caused him death.
    Recently, British author Helen Rappaport discovered a series of documents from Columbia University in New York that she thinks to be the evidence indicating that Lenin’s death occurred as a result of neurosifilis, a form of syphilis affecting the brain.
    The documents were written by Russian scientist Ivan Pavlov.
    Pavlov, Nobel laureate and famous for his work performed on dogs behavioral conditioning, said that “the revolution was made by a madman whose brain was affected by syphilis”.
    Rappaport believes that it’s possible for Lenin to have infected with syphilis after having sex with a Parisian prostitute, in 1902.”

    • Det finns alltid människor som tror sig smartare och listigare än både verkligheten och andra, och sprider allehanda konspirologier. Dessa har alltid funnits.

     Det Peter Grafström sprider här är hörsägner och logiska beräkningar utförda av dessa ”smartare hjärnor” som alltid letar efter det som alltid gömda hemligaste.

     Både vad gäller Lenins sjukdom och amerikanska månprogrammet finns direktkällor och förstahandskällor. Dessa är primärt trovärdiga och trumfar allehanda hörsägner och efterhandskonstruerade rena dumheter.

     Att sovjetiska och hela amerikanska vetenskapliga instanser med flera hundra tusen inblandade skulle gått att muta och fås hålla tyst i evig tid är dumheter.

     Lenins hjärna finns bevarad. Den bär inga spår av syfilis.

     Denna typ av klassisk narcissistisk överlistighet som sprids på det här viset är konstant personknutet. Det är alltid samma kategori personer som sprider dessa alternativa parallellverkligheter oavsett vilket ämne det rör sig om.

     • Johan är bara inställsam gentemot överheten.
      Alla förminkande epitet faller platt i jämförelse med de nogranna analyser som gjorts för att blottlägga 1900-talets mest betydande bluff.
      Jag utgår från andra seriösa specialister på den berörda teknologin inklusive film och fotografiexperter som med precision har avlockat USAs material dess hemligheter.
      Ryssarna började publicera tex manonmoon.ru och dugliga individer i väst utvidgade sitt engagemang och deras intressanta material finns på aulis.com.
      I Usa har insiders pekat på att det var bluff redan 1974 men senare har experter inom olika områden engagerat sig med höjd kvalitet som följd.
      Och du förtalar utan att ha studerat de ryska experternas mycket kompetenta utredning baserad på USAs egna evidens.
      Detta med att de inte skulle kunna muta hundratusentals inser du naturligtvis är helt irrelevant. Det var ett par kosmonauter när det gällde Apollo-Soyuz som skrattade glatt vid det simuleringen i ett amerikanskt transportplan av rymd Rendez vous. Och en hög funktionär i vetenskapseliten som medverkade till att godkänna fejkat mångrus. I själva verket hämtat av W von Braun i polartrakterna på jorden.
      Och avtalet med Nixon gav blytunga motiv för att spela med. Mutan var inte kontanter till hundratusen individer utan tillgång för Sovjets MIC att importera högteknologi! Stor skillnad Johan.
      Av hänsyn till bloggen och ämnet drar jag inte hela resonemanget om ryndprojekten igen.
      Beträffande Lenin kvarstår att Lenins personliga läkare och majoriteten av läkarna inte höll med om den officiella diagnosen. Och att alla medverkande var edsvurna att bevara hemligheten.
      Argumentet med de svenska läkarna försvagas av dessa omständigheter.
      Och av att Sverige hade nationella motiv genom inblandningen i revolutionärernas finansiering och i lukrativa affärer för att spela med.
      De tusen lokomotiv Trotsky beställde var prissatta till dubbla det normala priset. Jag vet inte hur många lokomotiv som verkligen levererades men att det ens kom upp pekar på att Sverige var i maskopi med Trotsky och hans angloamerikanska partners. Trotsky hade guld att betala med.
      I och med att Nobel mist sina tillgångar genom oroligheterna före och under revolutionen fanns ytterligare motiv för både Sverige och Sovjet att komma överens bakom kulisserna och klia varandra på ryggen.

     • Tja – vi har förstahandsbevis, förstahandsvittnen, dessutom HAR vi tilgång till hela Lenins hjärna, och den har studerats tidlöst i många decennier av neurobiolger och andra vetenskapsmän -att de inte skulle ha hittat syfilisskador är naturligtvis helt omöjligt. Den saken är avklarad. De tredjehands ryktesspridare och fjärdehands kolportörer som aldrig varit i närheten av patienten Vladimir Lenin vare sig i livet eller t.ex. hans hjärna efter hans död -är därför inte det minsta tillförlitliga, annat än som sensationshistorieberättare.

      Mig veterligen har inte en enda konspirationsteori löst ett enda brott och inte fått en enda person fälld bland de historiska brotten och mysterierna.

      När de inträffar skall jag också börja gräva och leta i de vildvuxna idéerna. Till dess är de bara idiotiska dumheter.

      Faktum är att från den vetenskapliga samtida psykologin, rättspsykiatriska profileringstekniken liksom den rättspsykiatriska vetenskapen vet vi numera solklart att konspirationsteoretiker och hårdföra drivande personer av konspirationsteorier anser sig oftast själva vara objektivt smartare och intelligentare än sin omgivning, och att de oftare än andra, i normalfallet, bär på normal men starkare drag av narcissistisk personlighet -som dock inte är det samma som psykiatrisk narcissistisk personlighetsstörning.

      Det alltid konspirationsteorier faller på är att deras ”bevis” inte orkar objektivt vetenskapligt stå upp mot andra säkrare fakta och bevis och faller därmed. Man kan med fog kalla konspirationsteoretiker världens runt för ett slags ”historiens rättshaverister”.

     • Det var som attans vilket intresse ni har om Lenin och syfilis, kan det bero på rädslan för att få syfilis eftersom den har ökat enormt i dagens ”fria samhällen”,  hoppa dit och hopp hit, utan ansvar…ni herrar som vet. Hur som helst, till saken…

      Är det sant att Lenin dog av syfilis?

      LENINMEDICINERUMORER OM CELEBRITIESUSSR
      Pavel Solakhyan | 2022-06-30
      I många decennier nu har det gått rykten om att dödsorsaken för grundaren av sovjetstaten antingen var en könssjukdom eller dess konsekvenser. Vi kollade om sådana rykten har någon grund.
      2009 rapporterade den brittiska publikationen The Telegraph att historikern och författaren Helen Rappaport, efter att ha studerat dokumenten, kom till slutsatsen att ledaren för världsproletariatet ”dö av syfilis, som han hämtade från en parisisk prostituerad 1902.” Detta påstås bevisas av rapporten från den världsberömda vetenskapsmannen Ivan Pavlov, som säger att ”revolutionen gjordes av en galning med syfilis i hjärnan.” Denna nyhet spreds av världens och ryska resurser. Vid olika tidpunkter, enligt media, kom också israeliska läkare och den ryska neurofysiologen Valery Novoselov till denna slutsats.

      Denna version är dock inte ny. Under Sovjetunionen nämndes det aktivt i emigrantlitteraturen (”The Red Bonaparte Conspiracy” (1958) av Boris Solonevich, ”New Economic Policy and the Crisis of the Party after the Death of Lenin” (1971) av Nikolai Valentinov, ”Armageddon : in the Fifth Circle” (1972) av Pavel Gorbatjovskij ), och i själva sovjetlandet fördes den vidare från mun till mun.

      Man tror att det första offentliga tryckta antagandet om syfilis som orsaken till V. I. Lenins död gjordes av chefen för avdelningen för hud- och könssjukdomar vid Imperial Nicholas University (Saratov) Vladislav Terebinsky. Under inbördeskriget emigrerade han till Balkan, där han publicerade verket ”Om orsakerna till döden av V.I. Lenin enligt obduktionsrapporten (Lues cerebri).” Terebinsky hade inga seriösa dokument, så det är svårt att utvärdera hans antagande. Låt oss se hur det står till med dokumenten.

      Vladimir Lenin dog klockan 18:50 den 21 januari 1924, efter att ha drabbats av tre stroke på två år tidigare. Nästa dag utfördes en obduktion, vars resultat var ett detaljerat protokoll undertecknat av 11 specialister ledda av professor Abrikosov. Dess två nyckelavsnitt är den anatomiska diagnosen och slutsatsen: ”Anatomisk diagnos. Utbredd arterioskleros i artärerna med uttalad skada på hjärnans artärer. Åderförkalkning i den nedåtgående aortan. Hypertrofi av hjärtats vänstra ventrikel. Flera foci av gul uppmjukning (på grund av vaskulär skleros) i den vänstra hjärnhalvan under perioden av resorption och omvandling till cystor. Ny blödning i plexus choroid plexus i hjärnan under quadrigeminus. Förhårdnader i vänster humerus. Inkapslad kula i mjukvävnaden i övre vänstra axeln.

      Slutsats. Grunden för den avlidnes sjukdom är utbredd arterioskleros i blodkärl på grund av deras förtida slitage (Abnützungsskleros). På grund av förträngningen av lumen i hjärnans artärer och störningar av dess näring från otillräckligt blodflöde, inträffade fokal uppmjukning av hjärnvävnaden, vilket förklarar alla tidigare symtom på sjukdomen (förlamning, talstörningar). Den omedelbara dödsorsaken var: 1) ökade cirkulationsrubbningar i hjärnan och 2) blödningar i pia mater i fyrkantsregionen.”

      Dessutom undertecknade Alexei Abrikosov den 14 februari 1924, efter ytterligare studier, en ny slutsats där han noterade: ”Mikroskopisk undersökning bekräftade obduktionsdata och fastställde att den enda grunden för alla förändringar är ateroskleros i artärsystemet med övervägande skada på hjärnans artärer. Inga indikationer på processens specifika karaktär (syfilis etc.) hittades varken i kärlsystemet eller i andra organ.”

      Det verkar väldigt tydligt? Dock inte allt så enkelt. Ett av huvudargumenten för anhängare av den ”syfilitiska” teorin om Lenins sjukdom är omnämnandet i receptet från 1922 av salvarsan, ett läkemedel som skapats för att bekämpa syfilis. Men som författarna till artikeln i tidskriften ”Knowledge is Power” noterar, följde vid den tiden läkare undantagslöst regeln ”In dubio suspice luem” (”I tveksamma fall, leta efter syfilis”): ”Det fanns ett antagande om att orsaken till Lenins sjukdom var avancerad syfilis. Själv uteslöt han för övrigt inte heller denna möjlighet och tog därför salvarsan, och 1923 försökte han även bli behandlad med läkemedel baserade på kvicksilver och vismut. Det var ingen slump att inbjudan från Max Nonne, författaren till den klassiska uppslagsboken ”Syphilis and the Nervous System” (1902) och en av de auktoritativa experterna på detta område, som, liksom ingen annan, visste hur man skulle diagnostisera sent former av syfilis. Förmodan motbevisades dock. ”Det fanns absolut ingenting som tydde på syfilis,” skrev Nonna senare. Men själva närvaron av denna läkare gav upphov till rykten om att Lenin hade syfilis. Du kan fortfarande hitta ekon av dessa rykten i Lenins biografier.”

      Låt oss sedan gå över till Valery Novoselovs argument. För flera år sedan spreds avslöjanden från denna specialist över många populära medier. Han hävdade att han, som ett undantag, fick tillgång från det ryska statsarkivet för socio-politisk historia (RGASPI) till den 410 sidor långa dagboken för läkare i Ulyanov (1922–1924), stängd för läsning av enbart dödliga. 1999, på begäran av Lenins systerdotter, förlängdes denna begränsning med 25 år (de första 75 åren var standardperioden enligt lagen), och innan deras utgång kan Novosyolov inte ge en detaljerad bedömning av dagboken i sin bok, men av vad han läste, en diagnos påstås följa neurosyfilis.

     • Nästan alla stora politiker och ledare i kontroversiella tider drabbas av ofrivilliga och påhittade rykten. Det är klassiskt. Allt från att Hitler hade ”bara en testikel”, hans livläkare var urolog och just specialist på syfilis (Dr. Morell) -vilken ledare väljer då en syfilisspecialist av alla specialiteter till närmaste livläkare? Jo, det fanns däremot ett stort förtroende mellan patienten och just denne läkare (Hitler var ökänd för att få sina många injektioner med allehanda preparat med tjurtestosteron och gud vet allt, varje dag av just denne kvacksalvare: Morell kallades ”förste sprutmästaren” i dåtidens Tyskland).

      Napoléon Bonaparte drabbades likaså av samma syfilisrykten. Främst från engelsk press, förstås. Napoléon yttrade sina berömda ord på den punkten: ”Privatliv kallas för privat för att det är privat”.

      Man kan också iaktta omgivningen i dessa misstänkta syfilisfalls hustrurs/flickvänners sjukdomar: skulle såväl Lenin, Napoléon Bonaparte eller Vladimir Lenin haft syfilis skulle med stor sannolikhet deras hustrur/flickvänner/älskarinnor haft det likaså. Vad vi vet hade inte vare sig Eva Braun eller Nadezjda Krupskaja just syfilis. En ytterligare indikator som starkt pekar EMOT ryktena på deras mäns påhittade syfilis.

      Höga politiker, mästare av fältslag och revolutioners ledare drabbas med andra ord mycket ofta och intensivt av ryktesspridning kring diverse sociala sängryktesfrågor och under-bältet-, under-lakanen- och under-byxlinningen-rykten. Så ser det ut i historien: från antikens Alexander den Stores soldateskapader till vilken samtida politiker som helst. Sedan en kvinna en gång (sägs det) lyckades bli vald till påve för många hundra år sedan, görs det numera en undersökning av den valde påvens tillgodohavanden i grenen och byxbanken. Så även där fanns tydligen något att leta efter.

     • Bra där Johan
      Vi ska känna oss bekväma med att prata om syfilis, könssjukdomar i sin helhet och om att ha ett säkert skyddat könsumgänge, därför är sexualkunskap ett viktigt ämne i undervisningen på högstadiet och viktigt är att kunna koppla ihop det med andra ämnen typ historia eller fysik och samhällskunskap e.t.c.  Inte vända oss till anklagelser,
      i stället tänka på det vetenskapligt. Vi har sex – det händer saker – i alla tider och bland dem vi minst ”anar” finns syfilister som Mary Todd Lincoln (1818–1882) och Abraham Lincoln (18091865), det verkar som Hitler hade kardiovaskulär syfilis och Mussolini…inte anklaga, tänk på det vetenskapliga.
      Jag glömde nämna 
      Lola Montez (1821-1861), dansare, kurtisan, älskarinna till Ludwig I
      och Maria av Aragon 1482- 1517 ”syfilister”, politiker och kungligheter.
      Lenin, ja han var nog en ”vilding” men inte med sina muser, tror jag.

 8. Lenin höjd över all mänsklig svaghet är attityden här liksom i den sovjetiska politbyrån.
  Religion är opium åt folket heter det men det är tabu att peka på de religiösa dragen hos kommunismens realitet.
  Carina intresset för Lenins allvarliga åkomma beror inte på någon freudiansk egenhet hos de ryska specialisterna eller på dem som citerar dem utan på att Lenins av sjukdomen orsakade beteendestörning var för handen när han var härskare i Sovjetunionen och massor av våld utspelade sig.
  Frågan är ju om en som inte led av långt gången syfilis hade gått mildare fram.
  Andra såna patienter råddes ju till att avsluta jobbet och ge sig till en lugn plats, men i stället åtog sig Lenin den mest stressfylda uppgift man kan tänka sig.
  Lenins beteende då var klart stört enligt samtida som inte försöker ställa sig in hos någon.
  De källor jag pekade på gjorde det obehövligt att upprepa den officiella förklaringen, som ju har återkommit i kommentarssektionen flera gånger.
  Vi är helt eniga om vad som påstås av etablissemanget.
  Och i andra frågor är vi eniga om att etablissemanget ljuger. Och vi är eniga om att väst är lögnens imperium. Min uppfattning är att det epitetet har varit rättvisande även vid tiden för världskrig och revolutioner. Skillnaden är internet och gör att ni socialister är mycket mer medvetna om förekomsten av färgrevolutioner samtidigt som etablissemanget fortfarande vill ge intryck av spontana folkliga uppror mot en ’ond diktator’. Ni vet att Assad inte är det men tror att Tsaren var det.
  Och det var dessutom Stolypin och Sergei Witte som var västs primära hatobjekt, med ickeradikala men bra reformer i Rysslands och folkets intresse. Väst ville inte ha ickeradikala ledare där som kunde frammana en fredlig utveckling.

  PS
  Det finns faktiskt en liknande debatt som den om Lenin beträffande Nietzsche men jag besparar er den.

  • Peter – det kanske är så enkelt att vi som inte är allvarligt drabbade av det parallella konspirologiska tänkandet i alla ämnen – helt enkelt litar på direkta förstahandsvittnen, logisk utveckling av historiska fakta och, som här, autentiska medicinska rapporter.

   När man utvärderar fakta och bevis måste man ta in alla förstahandskällor och direkta vittnen – som i Lenin-fallet var helt enkelt medicinska problem med hjärnans kärl, som också sakta men säkert ledde till patientens död.

   Dog också till exempel den sovjetiske statschefen i den unga Sovjetrepubliken (RSFSR) Jakov Sverdlov år 1919 då verkligen av spanska sjukan -eller var det en förklädd förgiftning? Man kan då inte tota ihop en uppsjö av tilltänkta potentiella alternativa ”bevis” och sedan komma fram till att det var en frimurarsammansvärjning där statschefen Sverdlov faktiskt ”röjdes ur vägen”.

   Vi skall alltid, Peter, ställa oss kritiska frågor och undersöka parallella samband noga – men inte till den grad att dessa helt och fullt tar överhanden och bildar en helt ny parallell konspirologisk samtid som bara består av en skog av misstänkliggöranden, anti-teser och rent svammel.

   Då hamnar vi i Q-anon-världen och hos Donald Trump – dit Amerika redan hunnit och befunnit sig där fakta redan sedan en tid tillbaka kallas för, ja, ”alternativa fakta”: i den mest narcissistiska politiska modellen i denna värld. Och den ger oss alla andra stora besvär i form av fullständig arrogans och ignorans.

   Det som kännetecknar konspirologerna är också en annan sak: de erkänner aldrig efter ens egna överväganden av många komplexa faktauppställningar att deras alternativa faktamodell någonsin kan ha visat fel i delar eller i sin helhet. Det är konspirologins stängda sinnen som i själva verket gör att de aldrig kan överväga att de potentiellt kan ha fel – som vi övriga har så svårt för.

   Jag tror ärligt talat – i denna andemening- jag även talar delvis för vår flitiga skribentkollega Carina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here