Används svenska vapen mot kurderna? Sverige har tiodubblat vapenexporten till Turkiet på 5 år.

8
4546

Sverige har nyligen beslutat att återuppta vapenexporten till Turkiet, av kända skäl.SvT skriver ”Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har åter beviljat tillstånd för export av produkter klassade som krigsmateriel från Sverige till Turkiet. Det handlar om följdleveranser och är en direkt effekt av Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, skriver ISP i ett pressmeddelande.” Men genom åren har Sverige levererat mycket vapen till Turkiet. Läs nedan!

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Turkiet bedriver idag och sedan åratal krig mot Syrien.

_______________________________________________________________

Igår höll föreningen Syriensolidaritet en manifestation mot kriget i Syrien.

Under senaste fem åren har Sveriges vapenexport till Turkiet mer än tiodubblats. Sverige är sedan länge bland världens 30 största vapentillverkare. Förra året uppgick exporten till cirka 300 miljoner SEK (30 miljoner dollar), jämfört med endast 21 miljoner kronor (2,1 miljoner dollar) fem år tidigare. Enligt de nya bestämmelserna om vapenexport, som trädde i kraft i april förra året, bör Sverige avstå från att exportera vapen till länder som anses vara ”odemokratiska” eller i krigstillstånd.Justitieminister Morgan Johansson betonade att ingen militär utrustning som kan användas för strid exporterades till Turkiet förra året och att inget sådant tillstånd har beviljats i år. Sputniknews

* Men svenska vapen som sålts tidigare kan ha använts i strid.

Finland har stoppat vapenexporten.

Nu vill regeringen att EU beslutar om vapenembargo mot Turkiet. Sveriges Radio Detta är bra.


Svenska företag har tjänat miljarder på vapenexport till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (FAE) under det brutala kriget mot Jemen

Fastän Sverige var värd för fredssamtal om Jemen i december 2018.
Nu har exporten till Saudiarabien avtagit, men affärerna har tagit rejäl fart med Förenade Arabemiraten. Ett halvår efter att Förenade Arabemiraten gick in i kriget i Jemen, i november 2015, sålde Saab sitt nya uppdaterade övervakningssystem Globaleye som är byggt för att göra det lättare att föra krig Ordervärde: tio miljarder kronor. Förra sommaren kom en beställning av krigsmaterial från FAE, värd 345 milj. kr.

Statsminister Löfvén med svenska vapnet Globaleye.

Statsminister Löfven, andra regeringsmedlemmar, riksdagens talman samt kungen har gynnat dessa krigs-ökande affärer genom lämpliga besök i Saudiarabien.

Även om Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) uppger att inga nya affärer till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har beviljats så fortsätter Sverige att exportera krigsmateriel till båda länderna genom följdleveranser.

I statistiken för svensk vapenexport 2018 återfinns sex av de odemokratiska stater som deltagit i kriget i Jemen: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Kuwait, Bahrain och Qatar…

Relaterade artiklar på denna blogg och på Jinge.se
Stoppa vapenmässan i Stockholm
Protestera mot Sveriges vapenexport till Jemens angripare!
Saudiaffären och Jemen – skamligt tvåårsminne. En bakgrund till kriget och Sveriges insatser.
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
Jemen, Saudiarabien, solidaritet, USA, krig, regeringen, svält, FN, Jemensolidaritet

Föregående artikelSverige kommer inte att dela resultaten av Nord Stream-undersökningen med Ryssland. Med någon annan då?
Nästa artikelAlla vägar (och järnvägar) leder till Kina… och västvärlden är inte nöjd
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Varför skall Turkiet använda vapen mot kurderna, som nu har makten bakom sig och är bästa kompisar med Israel och USA.
  Det är ytterligare en gång i historien som de ställer sig bakom den starkaste militärmakten för att åtnjuta egen vinning. Kurderna hjälpte även Turkiet i folkmordet mot Armenien, som nyligen USA erkänt som ett folkmord. De lovades då ett eget rike, ett Kurdistan, vilket de inte fick.
  Kurderna i norra Syrien stjäl vetet och säljer till Turkiet och sedan köper de vapen av Turkiet.
  De har gjort ett val och tycker att det bästa för dem är att vara på USA och Israels sida.
  För några dagar sedan : USA-Israeliska-kurdiska separatistiska etniska rensning kampanjer i nord östra Syrien fortsätter.
  Kurdiska Contras & US gjorde räder i byarna i nord östra Syrien. Civila misshandlades och 100 kidnappades och fördes till okänd destination.
  Byarna Smehan, Tel Farass och al-Jassaa attackerades.

  Vanessa Beeley skriver:
  ”The tragic cries of a woman in the village of Yatabsabih al-Qahtaniya after her crop was burnt.

  As the SDF militia continues to prevent fire vehicles from reaching the fires they have provoked in agricultural land in al-#Hasaka and #Qamishli countryside to prevent farmers from selling their crops to the Syrian government”

 2. USA stjäl 80% av Syriens olja, som fraktas i långa tankbilskonvojer, skyddade av helikoptrar och drönare, över/via kurdiska områden i norra Syrien, målet är en USA flygbas i Irak. Så går det till att plundra både Irak, Syrien och Libyen på deras oljeproduktion, anfallskrig och utplundring, ingen i Sverige uttalar sig officiellt, ty de politiska eliterna har ju deltagit i dessa korståg.

  Att sen Sverige säljer ut kurderna, enligt mottot: ”Nationer har inga vänner – bara intressen.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here