Syrien under militär ockupation av USA som stjäl olja

18
2096
USA trupper i Syrien

Steven Sahiounie har skrivit denna artikel om USA:s olagliga närvaro i Syrien – som den etablerade pressen tiger om. Den som knystar om det kan räkna med om att kallas ”konspirationsteoretiker”. https://www.globalresearch.ca/syria-suffers-under-us-military-occupation/5790474

Läs gärna också artiklar under ”Relaterat”

________________________________________________________________________

Syrien lyder under USA:s militära ockupation

Den 15 augusti utsattes en olaglig amerikansk militärbas i Syrien för en drönarattack. Basen ligger i Al-Tanf i södra Syrien på vägen mellan Damaskus och Bagdad.

Ett antal drönare användes i attacken, och medan några träffade sitt mål, omintetgjordes andra och inga offer rapporterades.

Den amerikanska arméns generalmajor John Brennan, befälhavare för den USA-ledda internationella koalitionen i Irak och Syrien, sade: ”Koalitionens personal behåller rätten till självförsvar och vi kommer att vidta lämpliga åtgärder för att skydda våra styrkor”.

Enligt internationell rätt har den amerikanska militären ingen rätt till självförsvar eftersom de olagligt ockuperar Syrien, och det är bara syrierna som har rätt till självförsvar.

Detta var den senaste attacken mot amerikanska styrkor och de miliser som de stöder i Syrien. Al-Tanf-basen upprättades olagligt när USA invaderade Syrien som en del av den USA-ledda koalitionen för att bekämpa ISIS. Det tog slut för flera år sedan och president Trump beordrade tillbakadragandet av amerikanska trupper från Syrien i december 2018, men Pentagon ville inte lyda ordern och de amerikanska trupperna finns kvar på två platser: en i den oljerika nordöstra regionen och den andra i sydöstra Al-Tanf.

I juni bombade ryska flygplan en utpost i anslutning till Al-Tanf efter att ryska officerare rapporterat till sina amerikanska motsvarigheter att syriska regeringstrupper hade attackerats av den USA-stödda legosoldatgruppen Magahawir al-Thawra (MaT). Amerikanerna svarade att MaT endast ska skjuta eller attackera ISIS.

I april 2020 lämnade medlemmar av MaT som var narkotikasmugglare den amerikanska basen. Inte långt från Al-Tanf ligger flyktinglägret Rukban där tusentals män, kvinnor och barn lever under svåra förhållanden. Jordanien vill inte hjälpa, den amerikanska militären vill inte hjälpa och den syriska regeringen kan inte hjälpa invånarna av rädsla för att inleda en militär konfrontation med de illegala amerikanska ockupanterna.

Invånarna befinner sig i ett ingenmansland och befinner sig i ett kroniskt tillstånd av desperation, där MaT agerar som deras fångvaktare och leverantörer. Varje droppe vatten och varje bit mat från det humanitära biståndet passerar först genom händerna på MaT, som drar ut så mycket nytta som möjligt av det, först för att mätta sina egna många fruar och barn, och sedan för att dra ut pengar eller tjänster från de lägerinvånare som förblir underordnade MaT.

Yankee go home

Maher Ihsan är journalist och politisk expert. Han avslöjar det verkliga syftet med att USA är kvar i Syrien som ockupanter. Enligt Ihsan stjäl USA resurser och påtvingar sin vilja på Syriens politiska framtid.

”Se på situationen nu, USA kontrollerar viktiga gas- och oljefält i oljerika områden i Syrien, de kontrollerar också viktiga jordbruksområden … USA kom inte hit för att hjälpa, utan för att dra nytta av situationen och påtvinga sin egen vilja”, sade Ihsan.

Ahmad Al-Ashqar, journalist och politisk expert, upprepade Ihsans åsikter, att USA ockuperar och plundrar de oljerika områdena i Syrien.

Oljekällor vid Golanhöjderna.

Den 8 augusti sade det syriska oljeministeriet i ett uttalande att den genomsnittliga dagliga produktionen av syrisk olja under första halvåret 2022 är 80 300 fat, medan de amerikanska ockupationsstyrkorna och deras legosoldater stjäl i genomsnitt 66 000 fat per dag, vilket motsvarar över 83 procent av Syriens oljeproduktion.

Enligt ministeriet har den långvariga krisen i Syrien kostat Syriens oljesektor cirka 105 miljarder US-dollar i direkta och indirekta förluster.

Det är den olagliga amerikanska ockupationen av Syrien som är det största hindret för ett normalt liv, den brådskande återuppbyggnaden av Syrien och bristen på elektricitet som gör att de flesta hushåll får en till två timmars elektricitet per dag.

”Från sanktioner till kontroll av de syriska naturresurserna har USA faktiskt orsakat allvarlig skada på Syrien som stat och folk. Se på folket nu, humanitära organisationer säger att de flesta syrier lever under fattigdomsgränsen, men de nämner inte vem som är ansvarig”, sade Ihsan.

Relaterat
USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar
USA vill olagligt ”importera vete” från fattiga Syrien
Syrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.

Föregående artikelUkraina: Kapitalets invasion
Nästa artikelGlöm Sanna Marins festande – hon har viktigare frågor att svara på
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Bra att GP tar in dessa gamla nyheter. Bättre sent än aldrig. Ännu bättre vore förstås om journalisterna Winiarski, Wolodarski, Hansson och Laurén som uppenbarligen ser det som sin livsuppgift att granska och fördöma andra länders handel och vandel tog upp det i sina medier. Men den dagen kommer väl aldrig hur mycket fakta och bevis än presenteras om detta enorma brott mot alla befintliga lagar och regler, såväl juridiska som moraliska!

  • @Zod 20 augusti, 2022 At 20:00 Som historiker som sedan länge, över 50 år, studerat vad som pågick i Tredje Riket, gänget Winiarski, Wolodarski, Hansson och Laurén helt uppriktigt skrämmer mig. Man läser deras alster, och man känner sig förflyttad till 1933. Det känns ibland rent otäkt hur verkligheten förfalskas, läsarna missleds, och verkligheten förvanskas. Man kan bara hoppas att läsarna 2022 är lite mer på alerten, läser alternativa medier och bloggar, och genomskådar lögnerna än läsarna var 1933 i Tyskland

 2. den här sortens allra mest lättgenomskådliga desinformation med ryska/iranska/Assadregimens intressen i bakgrunden är verkligen avslöjande för ”global politics” och dess agenda.

  Det finns ett folk som heter kurderna i bla Syrien, de har en egen armé i Syrien, de kontrollerar delar av Syrien där de bor, vilket innebär att Syriens armé inte kontrollerar det. Kurderna har ett stöd av USA, men där finns knappt någon amerikansk trupp. Kurderna har tagit sitt territorium själva, när de hotades av islamofascisterna i IS/Daesh och Assadregimen inte kunde hjälpa dem. Kurderna säljer sin olja, som inte tillhör familjen Assad.

  Mao; USA ockuperar ingen del av av Syrien alls, och har ingen kontroll över de kurdiska oljefälten. Kurderna har egenkontroll över sitt område i Syrien, och säljer sin olja. Den komplicerande faktorn är förstås att Turkiet, av negativ hänsyn till sin egen kurdiska befolkningsgrupp motarbetar även de syriska kurderna, och invaderar Syrien, i likhet med Ryssland, Iran och arabiska islamofascister.

  Syrien är ett utmärkt exempel på ”mångkultur”, och hur den fungerar. Syrien fungerar inte som ett land, utan som flera. Assadregimen kontrollerar bara delar av landet, iransk milis, ryska ockupanter, islamofascister och kurder kontrollerar andra delar.

  • USA har egna militärbaser i Syrien, stödjer och stöds av kurdorganisationer. De har erbjudits generösa villkor av Syriens regering men föredrar att liera sig med angriparen. Man kommer att tänka på Vidkun Quisling i Norge under Andra världskriget.

  • Jo, det må väl va hänt att Kurderna kontrollerar en del av Syrien och där försvarar sin kultur och sitt samhälle. Ett internt förhållande mellan Syriens regering och det kurdiska folkets företrädare. Alltså USA med militärmakt har ingen rätt att blanda sig i detta enligt folkrätten.
   Menar därmed att det är en ordning viktigt att förhålla sig till, om inte skulle det uppstå stora problem som exempel i Europa, där nya gränsdragningar skett i ganska nära tid ,senast efter Jugoslaviens delning.

   För övrigt ;Hur tror du USA reagerat om Ryssland blev ombedda av Indianerna att bevaka deras reservat så de kunde sälja sina råvarutillgångar på världsmarknaden. Ett fruktansvärt mänskligt brott i jämförelse med slavhandel, som vi i väst ofta bortser ifrån.

   • Syrien är ett suveränt land, men har varit utsatta för krig i över 10 år, och har därför svårt att försvara sin suveränitet. Det var USA som bad Turkiet att bli delaktiga i kriget, de behövde övertalas.

    Syrien har skrivit till FN och bett om hjälp att få bort USA från sitt område, som har militärbaser i Syrien. Syrien har sagt åt USA att ge sig i väg, men USA som tycker att det är viktigt med Ukrainas suveränitet, tycker tydligen inte att det gäller när de själva ockuperar ett annat land. De påstår att de måste vara där som försvarare mot IS, men även Pentagon anser att Ryssland gör mer nytta med att attackera IS-mål än USA, det USA gör mot IS är försumligt. 

    Ett suveränt land bestämmer själv, vilka militärmakter som skall få vara i deras land. Ryssland är inbjuden av Syrien, för att få hjälp mot islamisterna. Ryssland sade nej först, men då flög Qasem Soleimani personligen till Ryssland och bad om hjälp, och det var tack vare att Ryssland gick in i Syrien som Latakia räddades.
    Lyssnade på Max Blumenthal som berättade att när han verkligen blev medveten om hur viktigt det var att Ryssland, Iran och Hizbollah kom in i kriget i Syrien, var då han läste en artikel i The New York Times Magazine av Robert F. Worth (journalist och tidigare chef för New York Times Beirut byrå) 24 maj 2017. Han skrev att tack vare Ryssland så hindrades ett sekterian massmord i Latakia och total förstörelse av staden.

    Väldigt tyst från de kommentatorer som ilsket ansåg att Ryssland måste ut ur Ukraina nu.
    Varför måste inte USA ut ur Syrien nu.
    De syriska kurderna har haft det väldigt bra till skillnad från de rysktalande i Ukraina. De har inte haft en massa speciallagar riktade mot sig som etnisk grupp. De har inte heller varit utsatta för hatpropaganda att de är värdelösa och lika gärna kan dö, som de rysktalande i Ukraina. De har inte heller varit utsatta för ständig beskjutning av syriska regeringen som Donbass blivit av Ukraina.

    De som haft många nära vänner som är kurdiska syrier, har aldrig hört dem klaga innan kriget började på att Syrien utsatt dem på ett väldigt kriminellt sätt, som de rysktalande blivit i Ukraina. De har haft ett visst självstyre, och syriska regeringen har skyddat de PKK-kurder som strömmat över gränsen i flera års tid, trots att de var utsatta för krigshot från Turkiet så ville de inte fängsla dem och skicka dem tillbaka till Turkiet, vilket Turkiet begärde. Turkiet gör ju som de vill, så de har ju vandrat in lite då och då för att jaga PKK-kurder i Syrien. EU har stämplat PKK som en terrororganisation.
     
    Kurderna är i minoritet av den totala befolkningen i norra Syrien, de är endast 10% av Syriens befolkning (de rysktalande är 20% av Ukrainas befolkning). De är den största minoritetsgruppen i norra Syrien, i sitt samarbete med USA så beter de sig väldigt svinigt skulle jag säga. Oljan som finns i området tillhör hela Syrien och har alltid gjort det, eftersom kurderna hjälper USA att stjäla oljan så har Iran behövt hjälpa Syrien med att få olja. Syriens befolkning både svälter och dör av brist på mat och mediciner.

    Den militära chefen av SDF Mazioum Abdi sa för 6 dagar sedan, att den syriska staten måste vara med i detta krig och försvara sitt land och detta krig för alla syrier mot ockupationen av Turkiska staten. För några år sedan skrev de ett avtal med Assad att de skulle stödja varandra, så fort USA visade sig igen, så bröt kurderna avtalet med Syrien. Nu har Mazioum Abdi begärt av syriska regeringen, att de skall sätta in försvarssystemet mot Turkiskt flyg han vill att syrisk militär skall konfrontera turkisk militär.
    Kurderna borde begripa att deras största fiende är Turkiet och att USA aldrig kommer att hjälpa dem mot Turkiet. Nato gav grönt ljus för turkisk attack mot norra Syrien på NATO-mötet i Madrid (gäller säkert PKK-kurder som finns i massor i Syrien)

    Under USA:s inflytande blir kurderna värre och värre, de går till attack mot journalister i området som skriver att USA bör lämna Syrien och om de brott som begås i deras område.

    Damaskus-International Federation of Journalists 31:a generalkonferens fördömde attacker från den USA-stödda separatistiska SDF-milisen mot journalister, krävde att den skulle avskaffa dessa kränkningar och att släppa korrespondenten för den syriska Al-Ekhbariya-kanalen, Muhammad Al-Saghir omedelbart tillsammans med fadhel Hammad och Khaled al-Hasan.

    Generalkonferensen uppmanade SDF-milisen att omedelbart frige al-Saghir och hålla den fullt ansvarig för hans liv och för brott mot yttrandefriheten, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948 och den fjärde Genèvekonventionen från 1949.Generalkonferensen uppmanade internationella människorätts- och humanitära organisationer att utöva påtryckningar på SDF-milisen att omedelbart frige honom. Den sände också ett meddelande om hälsning och solidaritet med syriska journalister som utsätts för våld och terrorism på grund av sitt professionella arbete.
    Fedaa al-Rhayiah/Amer Dawa

    • En kinesisk minifilm om hur USA stjäl Syriens olja, och vad invånarna i Syrien anser,
     USA ut ur Syrien, som har tillräckligt svårt med sanktionerna som USA har belastat dem med.
     Det finns olika sätt att döda en befolkning, sanktioner är ett av dem. Människor lider.
     Kina har skickat 40 bussar till Syrien för kollektivtrafiken.
     Ryssland hjälper med mat och Iran hjälper med olja, men inget av detta är tillräckligt.
     Det är märkligt att USA får stjäla utan att någon höjer ett anklagande finger mot dem.

     https://www.youtube.com/watch?v=0f9lXB2d1NQ

     • När de militära stormakterna började bomba sönder ett litet land, hördes inga protester i världen.
      I Sverige lät det i stället från alla håll: BOMBA MERA, Vänstern stod på barrikaderna och skrek : Bomba Syrien.
      De få journalister som försökte berätta vad som pågick fick inte höras. Jag köpte Patrick Cockburns bok
      ”Jihadisternas återkomst”, där det finns många av Patrick upplevde berättelser, som vi inte fick veta i SVT.

      Globalpolitics skrev mycket om Syrienkriget, men blev inte hörda av de större medierna
      Den irländske journalisten Patrick Cockburn som upprepade gånger rapporterat från syrisk mark skrev i februari 2017:
      ”I fallet Syrien har fabricerade nyheter och den ensidiga rapporteringen tagit över nyhetsagendan på ett sätt som vi troligen inte sett sedan första världskriget.”

      Cockburn menar att medierna ”outsourcat” sin bevakning till rebellsidan. De förlitar sig alltså på en av parterna i ett krig som sanningskälla. (de extrema islamisterna, för det fanns inga moderata)

      Att lista alla lögner, halvsanningar och obekräftade anklagelser som spridits i medierna sedan 2011 är en omöjlighet. Rapportering om nedanstående händelse kan tjäna som ett exempel på hur bilden av ”diktatorn som mördar sitt eget folk” etsat sig in i medvetandet hos svenska folket.

      Den 17 januari 2013 publicerade många svenska medier en text från TT som sade att ”syrisk militär har dödat fler än 100 civila, däribland barn, i utkanten av staden Homs”. Som källa angavs ”oppositionella Syriska människorättsobservatoriet”.

      I vissa medier framkom att uppgifterna var obekräftade. Den anklagade parten fick inte kommentera uppgifterna.

      Dagen därpå kom en reporter från amerikanska CNN till byn. Han talade med invånare som berättade om massakern och visade blodpölar i husen. Reportern fick höra historien om hur en mamma och hennes fem barn hade mördats för att hon vägrade låta krypskyttar använda taket på hennes hus.

      När byborna fick frågan om det var armén som gjort detta svarade de upprört: Nej, nej, det var rebeller, religiösa fundamentalister, al-Qaida.

      Denna motbild rapporterades aldrig i svenska medier. De hundratusentals som läst och hört om händelsen bär istället med sig uppfattningen av det var armén och Assad som var skyldig, för det var den enda part som pekades ut.

      Som en följd av denna verklighetsbeskrivning var det vid den tiden inte heller någon som ifrågasatte att hela västvärlden, inklusive Sverige, stod bakom ”oppositionen” och dess väpnade rebeller i kriget för att störta Syriens regering.

      Vilket resulterade i död, förstörelse, massflykt och ett stärkande av terroristgrupper.

  • Linde är ett efternamn. Det finns en en Ann Linde och nu en Miriam Linde. Gemensamt är att båda kör med lögnimperiets sanningar. Det måste ligga något i efternamnet, eller hur?

 3. Miriam du har tyvärr fel på alla punkter för att sammanfatta kort.Kolla upp detta seriöst och utforska utanför västliga massmedierna även (utanför global politics)Du blir mycket förvånad över resultatet,men även arg irriterad och chockad gissar ja direkt. Det är inte underdrift att ens säga att Syrien blir våldtagen, misshandlad och rånad om och om och om ÅRATAL nu lovar det. Det är mer än häpnadsväckande detta vidriga

 4. USA stjäl olja från Syrien, 300 miljarder dollar från Ryssland, kör med piratverksamhet mot Iranska oljefartyg – allt detta är helt och hållet i linje med den regel baserade ordningen. Därför måste Ryssland och Kina bekämpas – de vill förstöra den regel baserade ordningen, friheter och USAs rätt att roffa åt sig. Även lilla-Britannien kopierar USAs metoder – t ex stal den Venezuelas guld värt $1.8 miljarder dollar.

 5. Bästa Miriam, håller med dig om att Kurderna är inblandade i stölder av Syrisk olja. Men som det heter: ”den som håller i säcken är lika skyldig som den som stjäl”.
  Att hävda att artikeln skulle vara desinformation för mindre nogräknade medieaktörer kan ifrågasättas på följande grundvallar:
  I Donbass har vi en liknade situation med ryskättade invånare, med egen armé som kontrollerar de områden de bor på och som med stöd av Ryssland säljer sina resurser såsom kol, järnmalm och olika grödor. Allt det från deras egen mark. Det ses av Ukraina, EU och USA enhälligt som stöld av ukrainska tillgångar. Enligt din logik borde ju även det anses vara desinformation, eller som minst rätt av dem att göra så, eftersom ”de har egenkontroll av området och säljer sina egna resurser”?
  Ponera då att våra Samer skulle uppviglas av någon främmande makt, ta till vapen och hävda att Norrland är deras urgamla territorium och på samma premisser börja sälja ”sin” skog, sitt malm och sitt el. Skulle Sveriges och våra allierades klagan inför världssamfunden då också vara desinformation? Skulle Samerna ha rätt att sälja Sveriges tillgångar?

 6. Tja, man undrar vilket liv det skulle bli i Sverige om man i Finland får en regim som är finsknationalistiska och skulle förbjuda svenska språket, frysa ut svenskarna från samhället och börja beskjuta Vasa, Åbo och Brahestad med artilleri! Ojojoj, vad det skulle förfäktas krig, fördömanden och total utplåning av den finska regimen och folket och inte f-n skulle man vänta i 8 år för en insats från Sveriges sida. I Sverige är man proffs på att peka finger åt andra men ”glömmer” gärna sina egna förehavanden som den svenska under andra världskriget. Man t o m dolde för folket att man fick betala krigsskadestånd till Storbritannien efter kriget. Fredrik Reinfelts ”det sovande folket” skulle kunna utökas med ”folket med den hycklande eliten”!

 7. Sverige begår kriminella och olagliga sanktioner tillsammans med EU och USA mot Syrien.
  Undrar om våra politiker förstår det. De talar om sanktioner som något helt naturligt och helt rätt att använda sig av. Absolut gör SVT det, när de talar om sanktioner. Men flera av sanktionerna som Sverige använder sig av är kriminella och olagliga, skapade av imperialistiska länder, som vi nu är en del av..
  Sverige som vill framstå som så korrekta och tro att vi följer internationell lag och ordning.

  Alena Douhan, Professor of International Law
  FN:s högsta sanktionsexpert sa att de ensidiga tvångsåtgärderna som USA och Europa olagligt har infört mot Syrien är ”upprörande”, och hon varnade för att de ”kräver” miljontals oskyldiga civila.

  ”Hela [syriska] befolkningen lever i livshotande förhållanden med allvarlig brist på dricksvatten,” elektricitet, bränsle och mat, rapporterade FN:s särskilda rapportör om de negativa effekterna av ensidiga tvångsåtgärder på mänskliga rättigheter, Alena Douhan.

  Douhan krävde att de ensidiga sanktionerna som USA och Europa har infört mot Syrien omedelbart ska hävas och betonar att de är olagliga enligt internationell lag.

  UN experten säger också att dessa sanktioner mot Syrien kan också vara ett brott mot mänskligheten.

  Länder vågar inte göra affärer med Syrien, Venezuela m.fl. då de är rädda för sanktioner från USA, som kommer drabba dem hårt ekonomiskt.

  Sverige tillsammans med EU och USA är pirater som stulit Syriens bankmedel. De är tjuvar som stjäl från alla länder som de har sanktioner mot.

  Över hälften av Syriens befolkning har inte tillräckligt med mat. 90 % lever under fattigdomsgränsen..

  Detta medan tjuvarna USA med hjälp av kurderna i Syrien stjäl både olja och vete av Syrien.
  De kan inte importera medicin, tusentals dör för att de inte kan få medicin för att bota sjukdomar, då de dör av sina sjukdomar.
  Det är ett kriminellt imperialistiskt krig, ett djävulskt ekonomiskt krig som dödar människor i dessa länder som är utsatta för USA:s sanktioner.
  USA bryter mot internationella lagar mer än något annat land i hela världen.

  Ben Norton går igenom Alena Douhans rapport om Syrien i nedan länk, väldigt noggrant då han tycker det är viktigt och inte tror att vanliga MSM kommer att rapportera om den. Han menar att de rapporterar bara om det rör ex. Kina och Ryssland men aldrig om det rör USA och EU.

  https://www.youtube.com/watch?v=CisOeTjZrfg&t=36s

  • För halvtannat år sedan skrev jag till finska justitiekanslersämbetet, vars uppgift är att övervaka bl.a. lagligheten i ministrars beslut, och ställde frågan huruvida kanslern inte borde ingripa i sanktionsbesluten som gäller Syrien. Varje enskilt EU-land besitter nämligen vetorätt eftersom sanktionsbesluten måste vara enhälliga.

   Inte helt oväntat svarade justitiekanslern med ett ”Pilatus-svar” där han tvådde sina händer och ansåg att denna fråga låg utanför hans behörighet. Motiveringarna härtill var luddiga och skulle inte hålla för en närmare granskning men det finns ingen som skulle ha rätt att gtranska.

   • Så Sverige som talar så mycket om civilkurage, hur viktigt det är att personer i samhället står upp för det som är rätt även om man står ensam.
    Civilkurage definieras som: Mod som en person visar genom att representera mänskliga och demokratiska värden offentligt

    Sverige som land klarar alltså inte själva att stå upp och rösta emot de olagliga och kriminella besluten att införa sanktioner mot Syrien. Men tycker att människor i förorterna skall våga vittna mot de kriminella gäng som begår brott där.

    Om ändå Sverige vågade visa att de står upp för att bryta de olagliga och kriminella sanktionerna mot Syrien, skulle syrier slippa dö i tusental, p.g.a. vår grymhet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here