USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.

6
2202


Ingress av redaktören: Artikeln nedan av Rick Rozoff har först publicerats på Antiwar.com och sedan på Derimot.no https://derimot.no/krigsforbrytelser-usa-sjeler-syrias-olje-og-korn-tyrkia-stjeler-vannet/

Författaren Rick Rozoff är en bidragande redaktör på Antiwar.com. Han har varit inblandad i antikrigs- och anti-interventionistiskt arbete i olika funktioner i fyrtio år. Rick Rozoff bor i Chicago, Illinois. Han är ordförande i Stop NATO. Detta publicerades ursprungligen på Anti-Bellum.

Vi har tidigare mest rapporterat om USA:s övergrepp, och då även att USA stjäl Syriens olja och spannmål. USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja och tillsammmans med Turkiet förstör spannmål USA och/eller Turkiet förstör vetefält i Syrien, som hindras att bekämpa COVID-19 pga. USA:s & EU:s hårda sanktioner. Etablissemanget och ledande politiker i väst bidrar med dödliga illegala sanktioner, slår sig för bröstet och förordar ”regelbaserd internationell ordning” för att undgå FN-stadga och internationell rätt. Hur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig.

EU, och därmed Sverige bidrar med dödliga sanktioner. EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering.


Ingress av Knut Lindtner (redaktör för derimot.no):

Den turkiska regeringen är en de som bidrar med skurksträck i Mellanöstern. En del av deras verksamhet beskrivs nedan. Tillsammans med USA plundrar de Syrien på resurser och bidrar till stora humanitära problem i delar av landet. Tillsammans med de ekonomiska sanktioner som har genomförts och krigshandlingarna genom jihadistiska legosoldater, bidrar summan av allt detta till en humanitär kris i Syrien.

Detta är ett tillstånd som inte kommer att bestå. USA är på väg ut ur Afghanistan och måste försvinna från Irak. Då är hela syftet med det syriska kriget (som förlorades för länge sedan) och ockupationen av delar av landet helt borta. Det som händer nu har inga militära eller politiska motiv från Förenta staternas sida. Det hjälper bara till att förlänga det syriska folkets problem.

Floden Eufrat är av stor betydelse för jordbruket och folket i nordöstra Syrien

Den turkiska regeringen, ledd av Erdogan, har helt klart ambitionen att etablera något som liknar det gamla ottomanska riket. I detta imperium ingår Syrien som en provins. Men tiden för imperier med dominans över andra stora nationer och kulturer är förbi. Turkiets ledare drömmer om en gången tid och förhållanden som fanns för mer än 100 år sedan.

Drömmar om överlägsna kulturer och folk leder bara till konflikter och spänningar. De som drömmer om ett stor-Turkiet är dock till stor del ledare i dagens Turkiet. Dessa utgör en fara för regional fred. Det faktum att dessa styrkor nu stänger av det värdefulla vattnet för befolkningsgrupper i Syrien säger en del om vilka vi har att göra med och hur deras ambitioner ser ut.

Som vanligt är den norska regeringen (liksom den svenska regeringen) tyst när det gäller övergrepp från våra ”vänner”. Syrien definieras som fienden och Turkiet är vår Nato-allierade.


 

Syrien: USA stjäl spannmål och olja och bygger en militärbas – Turkiet är skyldiga till krigsbrott.

I den senaste av det som har blivit till regelbundna rapporter om ämnet, ger Syrian Arab News Agency en detaljerad redogörelse för de amerikanska militära styrkor som olagligt ockuperar en del av landet och fortsätter att plundra nationen på spannmål och olja.

(Stavningen av namnen på förekommande platser är den syriska nyhetsbyråns.)

Det rapporterades att 45 amerikanska fordon lämnade staden Rmelan i den nordöstra provinsen Hasaka (al-Hasakah Governorate) lastad med stulet vete och olja, ”parallellt med att man tog med utrustning och logistiskt material för att stödja sina baser i provinsen.” Antalet fordon som medförde vapen och leveranser till militärbasen rapporterades vara 27.

Samma källa konstaterar att den 3 juli flyttade USA:s militär 37 tankfartyg fulla av stulen syrisk olja och flera lastbilar och kylbilar från al-Jazeera-regionen, genom den icke auktoriserade gränsövergången al-Walid, vilken används av USA för att smuggla spannmål och olja till Irak. Sådana konvojer eskorteras vanligtvis av pansarfordon.

Pentagon håller uppskattningsvis 900 soldater i Syrien i strid med internationell lag, många av dem vid en bas som kallas Fort Conoco.

Washingtons Nato-allierade Turkiet fortsätter under tiden att leda bort  – snatta – vatten från Eufrat- och Tigrisfloderna och berövar Syrierna dricksvatten och vatten för bevattning, en befolkning som redan har drabbats av torka i nästan ett års tid.

Syrian Arab News Agency rapporterade den 3 juli att över en miljon människor i Hasaka (notera överlappningen av amerikanska och turkiska handlingar) lider av brist på dricksvatten, på grund av att Turkiet och dess allierade legosolder skär av leveranser till guvernementet.

Efter att ha tagit staden Ras al-Ayn konfiskerade turkiska trupper vattenverket Allouk och skar av all vattenförsörjning till staden Hasaka och dussintals närliggande städer och byar. Dessa grova överträdelser av internationell humanitär lag fortsätter inför ”tystnaden från internationella organisationer och organ, mot ett krigsbrott som beskrivs i internationella konventioner.”

 

Föregående artikelHur är det egentligen i Kuba? Varför protesterar folk?
Nästa artikelUtmaningarna i och möjligheterna med den växande nya världsordningen – ”A New World Order”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Fallet Syrien påminner i mångt och mycket om fallet Afghanistan för över 40 år sedan eller Egypten för snart 50 år sedan.

  Aggressiva västliga krafter bestämmer sig för att stödja lokala djupt konservativa krafter. Det första bakslaget kom ganska snart: islamister i militären lyckades döda Egyptens dåvarande president Saddat på en årlig militärparad inför hela världens presskameror år 1981.

  Den som ser tv- och filmbilder från Afghanistan efter Aprilrevolutionen 1978 (då unga radikala upplysta och västorienterade officerare utmanade det islamreaktionära kretsarna och tog makten i landet) tror knappt sina ögon: på gatorna och arbetsplatserna arbetar kvinnorna och rör sig självständigt med samtida moderna kläder med fritt hårsvall som i vilken modern stad som helst.

  Västvärlden beslöt sig för att i fallen Egypten och Afghanistan helt enkelt underminera dessa länders modernisering och civilisatoriska framsteg.

  Exakt och precis samma sak ser vi i fallet Syrien. Syrien var tills nyligen Levantens och Nära Österns mest moderna och jämlika land; där tilläts inte sunni-islam förtrycka regionens alla minoriteter: de alltid i väst omhuldade kristna hade verkligt skydd i Syrien, liksom ett aktivt stadsliv för de lika omhuldade hbtq-grupperna i Damaskus och Aleppo. Man var bara inte en lydig marionett till Washington eller införde aktivt majoritetsvalets sunnidiskriminerande styre som islamisterna i Turkiet önskade: därför måste Syrien läggas i grus och aska; ja eller rättare sagt ännu en färgrevolution med ökända amerikanska National Endowment for Democracy i första ledet, nya statsflaggor tas fram; i de ”demokratiska” demonstrationerna syns enbart svartskäggiga män och bara Allah-u-achbar tycks snart höras.

  Där är vi. Är västvärlden nöjd nu med exemplet Syrien? En sekulär stat har lagts i grus och aska, mer än en halv miljon är döda. Sammantaget med det amerikanska sönderbombade Irak har i denna region över EN MILJON människor dött i krigsvåld, i stort sett alla obeväpnade civila. Ännu en ruta på Pentagons och Brzezinskis ökända euro-asiatiska geopolitiska schackbord har ödelagts.

  Är de äntligen nöjda nu i London, Ankara och Washington? Bomber och ruiner är dess enda liv, lust och kännetecken.

  När ställs krigsmånglarna från Pentagon, Whitehall, CIA och våldshyllande tankesmedjor inför krigsförbrytartribunalen i Haag? När politiker i väst kan svara på det kommer kriget att ta slut.

 2. Kumpaner i brott USA och Turkiet och dessvärre är Sverige med på ett hörn! Men inget förvånar längre när det gäller gangsterimperiet USA och dess lakejer! Tyvärr är det väl så att EU-medborgaren i allmänhet varken känner till eller bryr sig om de kriminella krigen, mördandet och stjälandet för man tror nog att det även gynnar EU och till slut även dem själva. Folk i EU verkar inte fatta att USA kostar även dem själva en massa pengar och vad värre är så skapar tjuvarna nya migrationsströmmar som kommer att kosta EU-medborgarna skjortan…Och kanske det är målet, att nya skuldslavar kan räknas in i EU:s snabbt ökande befolkning! Låna ut låtsaspengar och ta ränta är ju affärsmodellen för den internationella bankmaffian! Man kan ju undra vad Ylva Johansson klagar på när hon anklagar Lukasjenko för att vidareskicka de migranter som tar sig in i EU via Vitryssland?…Själv vill hon ju öppna gränserna för obegränsad invandring och borde väl i logikens namn välkomna migranterna som kommer via Vitryssland? Kan det vara så att det är inte migranterna i sig hon klagar på utan hon vill bara svärta ner Lukasjenko och få ryggdunkningar av EU-byråkraterna och Merkel?

 3. USA:s krigsmaskins äventyr bekostas i efterhand av europeiska skattepengar, ja. Då har CIA, NSA och Pentagon redan för länge sedan hunnit någon annanstans för nya underminerande politiska och militära krigs- och demokratiseringsinsatser.

  De åtta länder som skulle få demokratiserings- och frihetsinsatser med den galne Rumsfelds pekande på Hitlers kontorsjordglob kom dock av sig. Fantasiernas värld på det neokonservativa mentalsjukhuset i Washington hade liksom inte betalat elräkningen i tid.

  Det blev inte flygbombningar utan man satsade på inrikes terrorism i Syrien i stället.

  Tyvärr kan vi inte ställa den nu fysiskt döde Rumsfeld i Haagdonstolen: men Tony Blair, general Colin Powell liksom George Bush junior och Paul Wolfowitz finns ännu vid liv och hälsa. Det är bara en fråga om mod och etiskt kurage att utfärda en häktningsorder på dessa herrar. Cellerna står redan redo och väntar.

  Så mina herrar Blair, Powell, Wolfowitz och Bush junior: ta på er träskorna och ta en tur till det trevliga frisinnade Holland och spendera ett långt liv i Haag. Vi lovar att skramla in till kostnaden för vykort och frimärken. Internet är tyvärr avstängt för krigsförbrytare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here