USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja

27
2003
Iran. Det iranska oljefartyget Achilleas. Foto Pars today

Ingress: Det är väl belagt att staten USA är en tjuv av bland annat olja. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien. Glöm inte på förmånliga oljekontrakt i Irak efter USA:s brutala angreppskrig 2003. Rolf Nilsson har översatt en artikel av Dave DeCamp i Antiwar.com. https://news.antiwar.com/2021/05/31/us-sells-off-2-million-barrels-of-stolen-iranian-oil/


USA säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja

USA kapade ett tankfartyg utanför Förenade Arabemiraten, tvingade det till Houston och sålde dess last för 110 miljoner dollar

USA har sålt cirka 2 miljoner fat stulen iransk råolja, som de förvärvade genom att kapa ett tankfartyg utanför Förenade Arabemiratens kust i februari, rapporterade Associated Press på måndagen.

Den iranska oljan kom från MT Achilleas, ett tankfartyg som USA grep nära hamnstaden Fujairah i Förenade Arabemiraten. USA rättfärdigade att stjäla oljan och att lägga beslag på tankfartyget, under täckmantel av sanktioner. Enligt AP hävdar amerikanska domstolshandlingar att Irans Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) försökte sälja oljan till Kina.

Trump-administrationen stämplade IRGC som en terroristorganisation, vilket gav den amerikanska regeringen möjlighet att lägga beslag på IRGC-tillgångar. USA tvingade Achilleas att segla till Houston, Texas. Den amerikanska regeringen sålde sedan de 2 miljonerna fat olja för cirka 110 miljoner dollar.

Den iranska oljan kom fram i siffror som publicerades av US Information Energy Agency. Siffrorna listade cirka 1 miljon fat råolja som de sa var ”importerade” från Iran, vilket väckte uppmärksamhet, då USA slutade köpa iransk olja för decennier sedan.

Även om processen att stjäla oljan började innan USA och Iran inledde indirekta förhandlingar för att återuppliva kärnkraftsavtalet i april, är det verkligen ett provocerande drag, som skickar en dålig signal till Teheran. Det visar också en fortsättning på Trump-eraens politik, då Trump-administrationens justitiedepartement stal flera transporter av iransk bensin som var på väg mot Venezuela.

Föregående artikelAnna Lindstedt: Misslyckat försök till justitiemord?
Nästa artikelClintons och USA:s plundring av Haiti – en påminnelse
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

27 KOMMENTARER

 1. Tja, en nation av tjuvar ledd av gangsters som USA då borde väl ingen bli förvånad! Detta har ju pågått i stort sett sedan den tjuvunion bildades och det fortsätter bara…

 2. På ett sätt är det som sker bra. Det blir allt svårare för hela den över världen spridda imperiepropagandan att behålla sitt grepp. Det måste vara mängder av människor som nu tydligt ser att USA uppträder som ”tjuvar om natten”. Förfallet har gått så långt i massmedia, inte bara i USA utan även i resten av Västvärlden, att de inte klarar av sin självpåtagna huvuduppgift, att beskriva Väst som det civiliserade och Västs fiender som det barbariska. Genomslaget för en mer progressivt framåtblickande beskrivning av världshändelserna kommer att öka.
  Vi som demonstrerade mot USA:s krig i Vietnam minns hur mängder av människor hötte och skrek åt oss när vi skanderade ”USA ut ur Vietnam” och ”USA mördare”. Då var den allmännt positiva inställningen gentemot USA mycket stark. Det blir allt svårare att försvara både ”tjuven” och de som ställer upp på hans handlingar, Sverige till exempel.
  Jag ser i min omgivning hur Västs kaotiska uttåg ur Afghanistan tär hårt på mångas allmänt positiva inställning till framför allt USA. Tänk vad världen har förändrats sedan slutet på USA:s krig i Vietnam 1975 då Saigon föll den 30:e april!

 3. Det måste likaså att gå att driva den här typen av rättsfall till antingen internationell domstol eller skiljenämnd, om nu Iran skulle vara intresserad av det! Vilka sanktioner anses Iran ha brutit och vem har infört dem? Är det internationella sanktioner beslutade av Förenta nationerna eller är det (som vanligt) ensidiga amerikanska sanktioner?

  Samtidigt torde ju Förenta staterna ha allt att vinna just nu på att sköta sina iranska affärer väl i och med att den nye ledaren Biden vill inträda i det iranska kärnavtalet på nytt som man lämnade under Trump? Iran ligger idag också mellan de amerikanska krigsprojekten Irak och Afghanistan där de amerikanska Förenta staterna också, inte oväntat, misslyckats med att projicera makt och bygga upp några som helst nya strukturer sedan åren 2001/2003.

  Imperiet härjar som vanligt vidare. Andra får sköta om uppbyggnad, terroristgrupper och flyktingströmmar, nu när den närmsta amerikanske allierade, Saudiarabien likaså misslyckats i Jemen och där misslyckats med de amerikanska metoderna.

  Äpplet faller inte långt från trädet, tyvärr blir de som äter de amerikanska imperieäpplena inte vare sig visa eller kunniga utan smittas av krigets gift.

  Jag framför liksom tidigare att vi, länderna i Euroasien, borde ha ett lokalt euroasiatiskt säkerhetsråd där vi kan diskutera den här typen av ärenden utan påtvingad yttre obehörigas överrock.

  Boten mot den här typen av ageranden är att vi länder i Euroasien själva löser och tänker igenom mången problematik innan världspolitikens egen amerikanske Kommissarie Clouseau kommer och misslyckas med allt och bara skapar oreda, och som alltid kommer undan med det och får en och annan medalj för varje misslyckande.

 4. Fantastikt hur nyheter sprids. En artikel i antiwar.com översätts till svenska me ”rapporterade Associated Press på måndagen”. Det ger utan tvekan intrycket av att det är nyhetsbyrån AP som är källan.
  Följer man linken kommer man till Apnews vilket inte är AP utan en alternativ nyhetsförmedlare.
  I den artikeln framgår det att ”The money will be held in escrow amid a court case over it. ”
  Det är alltså inget som är stulet utan det handlar om rättstvist mellanIran och USA. Olja är som bekant färskvara och så vitt jag förstår är det helt rätt att transferera lasten till cash.
  Det hela påminner om att göra en fjäder till en höna.

  • H2 är ute och cyklar, igen!!
   ”Det ger utan tvekan intrycket av att det är nyhetsbyrån AP som är källan.
   Följer man linken kommer man till Apnews vilket inte är AP utan en alternativ nyhetsförmedlare.”

   Artikel avslutas med notisen: Associated Press writer Nasser Karimi in Tehran, Iran, contributed to this report.

   Om du hade gjort dig besväret att skrolla ner, hade du insett att det handlar om en ”ap” från Associated Press, ingen ”alternativ nyhetsförmedlare”
   Download AP NEWS
   Connect with the definitive source for global and local news
   Dessutom:
   All contents © copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

    • Som sagt H2: Dina försök till att hitta förmildrande omständigheter till skurkarnas agerande faller som vanligt platt till marken! Finns det lärdomar att dra här?

    • Bra att du får krypa till korset och erkänna när du blir avslöjad H2.Det är svårt att komma med desinformation här H2. Så vilseledd, Ligger något annat bakom?

  • Angripa källan är ett klassiskt knep men hjälper inte i detta fall heller…De facto så stal USA oljan och det hjälper inte hur mycket desinformatören H2 försöker få piratdådet att verka rättfärdigt! Är det något mer som H2 tycker är ok med USA:s barbari och brist på respekt för internationella lagar? Fler olagliga krig byggda på lögner och fabricerade ”bevis”? Fy f-n för dessa medlöpare till skurkarna i Washington! En dag kommer gangsterpacket i Washington få sina domar var säker på det H2!

   • Om det är en rättstvist mellan USA och Iran, då drar man den rättstvisten inför domstol, inte först stjäl olja och sedan kallar det en rättstvist. Vad som hänt är förstås att USA enväldigt och ensidigt har beslutat att all Irans olja tillhör USA, vad för slags rättstvist är det. Tjuven skriver sina egna lagar. Olja är dessutom inte alls färskvara.

  • Den som gör inbrott och stjäl varor kan knappast kalla det för en tvistemål. Den som kapar ett tankfartyg på öppet hav och tar lasten kan heller inte kalla det för ett tvistemål. Det är sjöröveri, men USA anser sig stå över alla lagar.

  • Undrar om H2 skulle hänvisa till escrow och annat bullshit för att rättfärdiga piratstölden i öppna haven om brottet var genomfört av säg Kina eller Ryssland? Osannolikt.

 5. Om jag inte minns fel blev Venezuela bestulet på ett helt bolag som man grundat och investerat i för detaljdistribution av bensin i USA.

  Desperationen syns lång väg och på sikt är det ett gott tecken. Stormakter brukar tjäna sina vinster i det fördolda, rentav under föregiven hjälp till den bestulna parten. När en stormakt börjar ägna sig åt öppet sjöröveri då förstår man att de tappat fotfästet. Likadant när de tvingas ta sina egna fiender till hjälp för att hävda sig mot andra fiender. Som islamska extremister mot sekulära regeringar i Mellanöstern. Då har man verkligen sjunkit lågt när man inte kan bruka andra hjäpmedel än dem som man själv blivit angripen av och som föraktar en djupt.

  Iran kommer att vända sig österut i allt högre grad med en ny regering och utsikterna för att omstarta förhandlingarna om urananrikning är dåliga. Iran kommer troligen att få en ny utrikesminister. I så fall kommer det inte att bli någon som Javar Zarif. Zarif har kallats för ”New York -bon” i Iran, därför att han är så väl förtrogen med USA och talar felfri engelska. Så nära stod Zarif USA på det personliga planet att hans son var socialt bekant med John Kerrys barn. Lyckas man sabba relationerna från ett sådant utgångsläge blir det knappast lättare framöver. En hårdare linje i Teheran kommer att etablera sig. Leverans först, sedan betalning.

  • Samtidigt Iran vänder mot öst inte minst via det 400 miljarder dollar investeringsavtalet med Kina. Föreningen Hata Iran med säte någonstans på Strandvägen i Stockholm får gärna gå bananas särskilt på sista meningen 😂😂😂

   ”400 bn dollars is a considerable amount of money to invest in Iran. China gets rock bottom prices on oil, while both sides enjoy the double-whammy of sending a vociferous message to Washington: your days are up as a super power who can bully countries with sanctions.”

   https://www.strategic-culture.org/news/2021/07/11/china-mega-investment-deal-with-iran-blows-us-out-of-picture/

   • Det händer en hel del som ni i Sverige inte får reda på, svenska media, främst Bonniers, är opålitliga, mörkar och uppenbart går USAs och CIAs ärenden och sprider dess narrativ. USAs agerande med hot, påtryckningar och sanktioner har gett världen kalla fötter, USA går inte att lita på, det är inte bara Kina. USA är opålitligt och falskt. Vem attackeras näst. USA försökte bojkotta bomull från Xinjiang. Resultat – köparna säger upp leveranser från USA och Australien, leveranser ner 70%, och köper från Xinjiang så nu planterar man mer bomull i Xinjiang. Kina utvecklar egna data processorer, minnen och program vida bättre än USAs, Kylin och Harmony. Android är ett 12 år föråldrat system och Windows ett 40 år föråldrat system i en marknad där produkter blir föråldrade på 2 år normalt. USA har använt monopol, hot, påtryckningar och karteller tör att låsa in marknaden. USA försöker stoppa investeringar i Kina, resultatet det motsatta, pengarna bara strömmar till Hong Kong och Shanghai nu, via kanaler. New York börsen förlorar. USA tror sig vara en oövervinnerlig makt. Verkligheten och dess hybris börjar nu visa sig.

 6. Som alla märker, förhoppningsvis, är det gammaldags ”Nacht und Nebel” (Natt och dimma) över hela denna affär och incident, som gör det tidvis omöjligt att utreda och diskutera med fast mark under fötterna för alla oss som skall bedöma den; det kan självklart också finnas utplanterad desinformation även i officiella tidningsartiklar som redaktioner inte upptäckt i tid, insmugna av underrättelsetjänster som de stora ländernas aktörer behärskar.

  Vad som däremot är just solklart att vi har en stormakt på andra sidan oceanen som helt på egen hand med egen nationell lagstiftning och maktutövning ger sig på utländska handelsfartyg och i utländska handelsavtal -de inte har de minsta att göra med- på internationellt vatten och territorium och angriper denna legala princip som både den franska som amerikanska revolutionen kring 1790 gick i krig mot engelsmännen för: det politiska pirateriet och röveriet till sjöss med då engelska krigsfartyg, idag med amerikanskt sjöröveri.

  Historien upprepar verkligen sig, och kanske behöver också Euroasien sin helt egna och nya Monroe-doktrin för 2000-talet som denna gång skyddar Euroasien från icke-Euroasiatiska makters ingrepp, angrepp och inblandning i våra inre och lagliga angelägenheter, diplomati och affärer.

  • Så länge EU har korrumperade politiker som springer USA:s ärenden så länge kommer EU inte att bli fritt från gangstermaffian som styr USA! Det skulle verkligen behövas en upprensning av kräken i Bryssel men så länge medias ägarbild ser ut som den gör kommer ingen granskning av korruptionen att göras och undfallenheten kommer att bestå! Det är USA som är hotet mot världen och deras låtsasdemokrati borde verkligen ingen låta sig luras av men det gäller att sätta sig in i hur gangsterunionen styrs och fungerar! En del som skriver här på bloggen gör uppenbarligen inte det vilket är ganska tydligt! USA borde verkligen ta tag i situationen på hemmaplan och sluta leka stormakt..Enligt senaste statistiken så sköts 39 tusen personer med eldvapen förra året och siffran ser ut att stiga! I det prekära läget med i praktiken ett krig på hemmaplan ska man nog inte hålla på med äventyr i utlandet utan börja ta tag i den galopperande fattigdomen och brottsligheten i stället!

   • Tja – vi har demokratiska val och därmed de politiker och åsikter representerade som vi förtjänar. Det är inte konstigare än så.
    Däremot förtjänar vi en klarare och öppnare debatt kring vilkas herrar som ska styra vår egen kontinent: våra egna eller någon annans.

    • Jo, men om folk via media inte blir upplysta om USA:s alla illdåd och förbrytelser så länge kan lakejerna i Bryssel och politikerna i EU hålla på! Man måste ju aktivt söka information om hur det ligger till och vi har ju exempel här på bloggen av sådana jag kallar USA-nissar som inte begriper vad som pågår utan lallar med i fulmedias propaganda! Självklart så måste EU styra sig själva och inte göra som idag och gjorde journalisterna sitt jobb skulle dessa förrädare snabbt hamna bakom galler för sina brott! Sen hur demokratiska är valen inom EU och hur demokratiskt är Sverige? I Finland kan du i alla fall aktivt välja bort politiker på valdagen som inte skött sig medan i Sverige så har partierna den makten vilket inte är speciellt demokratiskt!

  • Det finns definitivt omfattande utplanterad desinformation i svenska media. Det är inte en fråga om att redaktionerna skall upptäcka, dom vet för dom för uppenbart USAs och CIAs narrativ. Bara läs DNs och Expressens artiklar om Kina, nästan dagligen. Det framstår mycket tydligt och klart ut att det är USAs propaganda mot Kina man framför. Informationen är ju synnerligen ensidig, uppenbart fejk och desinformation och jag jämför den ofta med Tysklands forna propagandaorgan Der Stürmer. Det behövs inga experter eller kännare för att tydligt och uppenbart förstå vad som pågår. Det är medvetna försk till indoktrinering och att sprida falska rykten för att stödja USAs uppsåt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here