Kinas utrikesministerium: USA måste hållas ansvarigt för sin oljestöld i Syrien

17
1530

Källa: https://www.globaltimes.cn/page/202301/1283955.shtml och https://steigan.no/2023/01/kinas-utenriksdepartement-usa-ma-stilles-til-ansvar-for-sitt-oljetjuveri-i-syria/?utm_source=substack&utm_medium=email

0
Wang Wenbin / Foto: Xinhua

Det är inte ofta som Kina har engagerat sig i frågor som rör situationen i Syrien. Men talesmannen för det kinesiska utrikesministeriet, Wang Wenbin, gjorde det den 17 januari 2023. Den officiella tidningen Global Times skriver:

”Rätten till liv för det syriska folket kränks skoningslöst av USA”, sa det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin på tisdagen som svar på den syriska statliga nyhetsbyråns rapport att USA har plundrat mer av landets olja, och noterar att banditen har allvarligt förvärrat energikrisen och den humanitära katastrofen i Syrien.
Amerikanska ockupationsstyrkor i Syrien fortsatte att plundra landets rikedomar och resurser när de i lördags förde ut en konvoj med 53 tankfartyg lastade med olja de plundrade på väg till en amerikansk bas i norra Irak via den olagliga korsningen al-Mahmoudiya, Syrien. Det rapporterade nyhetsbyrån.
Wang kommenterade på tisdagen att USA:s illegala plundring av Syrien har blivit uppenbart för alla, med hänvisning till officiella uppgifter från den syriska regeringen om att under första halvåret 2022 smugglades mer än 80 procent av Syriens dagliga oljeproduktion olagligt av amerikanska styrkor.
Enligt rapporter i media stjäl de amerikanska styrkorna och deras legosoldater i genomsnitt 66 000 fat olja per dag i Syrien eftersom landets genomsnittliga dagliga oljeproduktion beräknas ha nått 80 000 fat under första halvåret 2022.
Den officiella tv-kanalen CCTV intervjuade Wang och frågade:
CCTV: Syriens officiella nyhetsbyrå SANA rapporterade att den 14 januari lokal tid använde amerikanska ockupationsstyrkor en konvoj på 53 tankfartyg för att transportera plundrad olja från Syriens Hasakah-provins till deras baser i Irak. Har du någon kommentar?
Oljefält i Syrien.

Wang Wenbin: Vi slås av öppenheten och grovheten i USA:s plundring av Syrien. Enligt uppgifter från syriska myndigheter smugglades över 80 % av Syriens dagliga oljeproduktion under första halvåret 2022 ut ur landet av amerikanska ockupationstrupper. Tidigare denna månad använde amerikanska styrkor 60 tankfartyg och konvojer av lastbilar för att transportera olja och vete som de plundrade från Syrien. Sådant banditeri förvärrar energikrisen och den humanitära katastrofen i Syrien. Det syriska folkets rätt till liv trampas skoningslöst på av USA. Med lite olja och mat att gå på kämpar det syriska folket ännu hårdare för att ta sig igenom den bittra vintern.

Graden av amerikansk girighet när det gäller att stjäla resurser från Syrien är lika slående som dess ”generositet” när det gäller att ge ut militärt bistånd ofta i miljarder eller tiotals miljarder dollar. Oavsett om USA ger eller tar, kastar det andra länder i kaos och katastrof, och USA får skörda frukterna för sin hegemoni och andra intressen. Detta är resultatet av USA:s så kallade ”regelbaserade världsordning”.

USA måste hållas ansvarigt för sin oljestöld. Det syriska folket och det internationella samfundet förtjänar ett svar. Vi uppmanar USA att sluta trampa på staters rättigheter och bryta mot internationella regler.

Ur Syriens synvinkel är det förstås av stor vikt att Kina går så hårt upp i försvaret av landets rättigheter och mot det plundring som USA bedriver genom sin ockupationsregim. Det kan också signalera en mer aktiv Mellanösterndiplomati från Kinas sida.

Relaterat
Syrien under militär ockupation av USA som stjäl olja.
USA förstör metodiskt den syriska ekonomin men Damaskus har verktyg för att avvärja pressen?
USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja.
APnews: US sells off Iranian crude oil seized off coast of UA
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Trump november 2019: USA ska behålla kontrollen över oljefälten i Syrien. (”The statement comes after a US military convoy was reportedly positioned near several oil deposits in north-eastern Syria.”) Trump: ”

Vid en presskonferens den 23 oktober 2019 sa Trump: ”Vi har säkrat oljan, och därför kommer vi att hålla tillbaka ett litet antal amerikanska soldater i området där de har olja. Och vi ska skydda den. Och vi kommer att bestämma vad vi ska göra med det i framtiden.”

USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
https://www.globalresearch.ca/syria-suffers-under-us-military-occupation/5790474
New York Times: https://www.nytimes.com/2019/10/30/world/middleeast/us-troops-syria-trump.html?emc=rss&partner=rss- ”New York Times skriver ”Hundratals amerikanska trupper lämnar och nya anländer till Syrien. När detta slutförts förväntas 900 USA-militärer finnas på marken, bara något färre än de 1 000 man på marken när president Trump beordrade tillbakadragandet”.
Iran foreign ministry accuses US of using Daesh as pretext for plundering Syria oil.
USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar
USA vill olagligt ”importera vete” från fattiga Syrien
Syrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.

Föregående artikelDärför väljer Dagens ETC att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman
Nästa artikelFinland överger ”Helsingforsandan”. Vad betyder det?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Det engelska ordet ”tanker” skall i detta sammanhang nog inte översättas ”tanker” utan snarare ”tankbil”, särskilt som de – 53 till antalet – ska ha förts ”till en amerikansk bas i norra Irak via den olagliga korsningen al-Mahmoudiya”. Den sträckan lär svårligen låta sig trafikeras med tankfartyg. En detalj, me ändå.

  • Du har naturligtvis rätt. Tack. Texten lyder ”US occupation forces in Syria continued plundering the country’s wealth and resources as they brought out a convoy consisting of 53 tankers on Saturday loaded with oil..”
   Har korrigerat texten.

 2. Det är inte bara i Syrien USA är på plundringståg. Glöm inte Afghanistan, Kazakstan, Ukraina, Tibet, Xinjiang, Hong Kong, Sydkinesiska Havet, och det gäller inte bara olja och naturrikedomar. Noterar annekteringen av Guam, försöken i Taiwan, Diego Garcia, ockupationstrupperna i Europa, Japan, Filippinerna,Sydkorea, osv.

 3. Usa begår krigsbrott på löpande band mot Syrien och plundrar Syrien HELT öppet, utan att jag kunnat hitta MINSTA lilla rubrik här hemma om de på dom vanliga fejk-medierna. Åratal har gått nu. Man plundrar landets olja, som tillhör det stackars folket som desperata behöver dom pengarna för återuppbyggnad. Då utan att ens gå in på dom så vidriga sanktionerna också som man samtidigt har mot landet. Hur kan man bete sej såhär vidrigt och såhär länge mot Syrien. De kommer jag ALDRIG förstå

  • Hela gangsterstaten USA är ju byggd för plundring av andra nationer! Det borde väl vara uppenbart vid det här laget. Hela deras bluff-ekonomi är ju uppbyggd kring detta röveri i modern tappning. Hur någon kan missat att förstå detta måste vara ett resultat av den hjärntvätt som pågått i årtionden.

 4. Kina är det land som varit väldigt aktivt med att kritisera USA, speciellt när det gäller Syrien.
  Wang Wenbin kritiserar USA också för att de försöker påverka Kinas relation med Ryssland.
  På nedan länk talar Wang Wenbin direkt till USA:

  Chinese FM spokesman Wang Wenbin:

  – We will never tolerate the US pointing the finger, or even forcing and putting pressure on our relations with Russia.

  Det är USA och inte Kina som för in vapen på slagfältet. USA är inte i en position för att tala om för Kina vad de ska göra. Vi kommer aldrig att tolerera att USA pekar finger, och ej heller forcerar och sätter press på vår relation med Ryssland.

  När det gäller frågan om Ukraina, så är Kinas ställning att stödja fredssamtal.
  Det internationella samfundet är mycket väl medvetna om vilka som strävar efter fred och dialog och vilka som tänder lågorna och eskalerar konfrontation.

  Vi uppmanar den amerikanska sidan om att tänka noggrant igenom sin roll, vad de har orsakat och göra något verkligt för att minska spänningarna och föra fram fredssamtal och sluta att avleda skulden och sprida desinformation.
  Kina kommer att stå stadigt vid sidan för fred och dialog

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/23383

 5. Blev kineserna sura för att dom inte fick tag i oljan? Eller är det bara standard propaganda från Kina?

  Men för att se på saken, lite som man kanske kunde begära att en undersökande ha ha, redaktör bör göra, så:

  1) Det finns inga bevis som styrker artikeln. T.ex. bilder av konvojerna med olja eller någon form av dokumentation.

  2) Vilka medier är det som rapporterar om stölderna? Det borde varit ett minimum av information. Men det är kanske inte så intressant, eller vad menar du Anders?

  3) 66 000 bbl/d är mycket olja. Så därför får jag göra det som varken redaktören eller alla Putins vänner gör eller inte har nödvändig kunskap till, ta fram kalkylatorn.

  66000 x 158,98 = 10492,68 m3
  10492,68 : 53 (lastbilar) = 197,75 m3/lastbil

  Ett sök på tankbilar visar att de typiskt har en tank på 25-30m3. Alltså påstår Wang Wenbin att amerikanarna har lastbilar som är 6-8 gånger större än vad som finns på marknaden. Ganska magstark lögn med andra ord.

  4) Eftersom oljefältet befinner sig i ett ökenområde så använder man sig inte av släpvagnar, som hade dubblat lastkapaciteten. Det går inte bra att köra med släp i ökenområden. Det har jag själv sett söder om Kufra, i Libyen. Dessutom måste man ofta sänka lufttrycket i däcken, så man får en viktbegränsning i tillägg.

  5) Den amerikanska basen bör ha ett namn. Varför är det inte uppgett?

  6) Av artikeln så kan man förledas att tro att oljan används på basen, eller? Det är ju tal om råolja eftersom WW påstår att den tas från ett oljefält till en okänd amerikansk bas. Oljan kan först användas efter att den har blivit raffinerad, men det undviker WW, och redaktören lite händigt.

  7) Efter att oljan har kommit till basen, var blir den sen av?

  8) Denna artikeln kan som bäst beskrivas som en fantasiprodukt, fast mest troligt som en lögn från start till slut. Och den sväljs rått bland de troende.

  Till slut så får jag nästan tårar i ögonen av att Kina blir upprörd över den påstådda stölden. Kina har ju en ganska känslig plånbok, så det svider. Att Ryssland bombar sjukhus i Syrien är ju detta sammanhanget inget att bry sig om, människor = expendables. Eller hur Anders?

  https://www.nytimes.com/2019/10/13/reader-center/russia-syria-hospitals-investigation.html

 6. Ett steg i rätt riktning, om Egypten även vågade säga detsamma till USA

  Egyptens högsta diplomat har uppmanat Turkiet att dra ut sina militära styrkor från Syrien, vilket signalerar spänningar mitt i ansträngningarna för att närma sig Kairo-Ankara.

  https://t.me/VanessaBeeley/14061

 7. regeringens sanktioner mot utförsel av olja från syrien: Förbud mot import av råolja och petroleumprodukter

  Det råder förbud mot att köpa, importera eller transportera råolja och petroleumprodukter som härrör från Syrien, samt mot att tillhandahålla finansierings- och försäkringstjänster i anslutning till detta förbud. Förbudet framgår av artikel 6 i rådsförordning (EU) nr 36/2012. Vilka oljeprodukter som förbudet riktar sig mot framgår av förordningens bilaga IV.

 8. Men hör bara hur de låter HELA året när gäller Usa och Kina relationen. Usa direkt hotar Kina veckor efter veckor, Och månad efter månad om att de blir direkta konsekvenser om Kina tänker tanken på att leverera några vapen till vännen Ryssland. Vilket EJ ens hänt. SAMTIDIGT dessa veckor efter veckor, Och månader efter månader som man gör det, så pumpar man Usa själva tonvis med tunga vapen och pengar på löpande band till motsatta sidan Ukraina? Inte nog med det. Detta SAMTIDIGT som Usa även under HELA tiden, fortsätter öka dom MYCKET dåliga spänningarna gällande Taiwan på ALLA sätt. Man öser på med nya vapen till Taiwan också och det är ständigt nya vapenaffärer på gång. Utöver det, har Usa avgående talman Nancy Pelosi direkt träffats med Taiwans ledare och president. Vilket var unikt och Kina protesterade mot detta. Sedan gör den nye och nuvarande Usa talmannen McCartney, från republikanska partiet EXAKT samma sak nyligen. Han träffade och mötte taiwanesiska ledningen och presidenten TROTS dom stora protesterna av Kina, när detta skedde förra gången. Usa tror att dom kan behandla och styra Kina som Sverige eller EU? Dvs EXAKT hur man vill? Men senaste året nu, med Ukraina krisen som Usa Nato e HELT skyldiga till. Har jag ändå sett Kina äntligen höja tonläget på ett sätt man EJ såg tidigare. Tycker Kina börjat slå näven på bordet senaste året nu och detta med rätta. Man tror från Usa att man kan behandla och göra vad man vill med Kina, då ju övriga Nato EU länderna och vi Sverige inräknade, är ju renodlade nollor och vasaller på ALLA sätt. Men titta se på läget bara, hur fan kan detta vara normalt? Jävla dubbelmoral och hyckleri med STORA bokstäver är detta. Och medierna ska jag verkligen INTE gå in på kring detta HYCKLERI. Vill EJ skriva tills imorn därför. Till Kina, bra och korrekt sagt, håller HELT med. Slå det sönderfallande usa med storsläggan om dessa EJ fattar. Detta är EJ 90talet längre fan. Kina är MYCKET mäktiga idag 20talet med mäktiga vänner också, där Ryssland också ingår. Usa är världens största ondska och på fallrepet sedan åratal nu. Men det är vi dom vanliga renodlade nollorna och vasallerna Nato EU som håller sjunkade skeppet flytande och INGET annat

 9. För alla som trodde på CIA:s propaganda om mördaren Assad, borde lyssna på intervjun med Vanessa Beeley. Den finns på länken nederst. Vanessa har nu bott i 4 år i Syrien, hennes pappa var f.d. ambassadör till Syrien, så hon är kunnig i området.
  Vanessa säger att innan år 2009 kunde man inte finna en artikel som demoniserade Assad.

  Människor har det fruktansvärt svårt p.g.a. sanktionerna, trots det hör hon bara vänliga uttalanden om Assad. De kan klaga på systemet, men tycker inte det är Assad som är problemet.
  Han kan gå utan livvakter, helt utan skydd till folket och kan känna sig trygg.
  Syrier hon intervjuat säger att Syrien var ett fantastiskt land, innan kriget (Innan USA bestämde sig för att det skulle bli regim ändring.)
  Det ansågs vara ett tryggt och säkert land att bo i. Så bombade man sönder Syrien, påhejad av hela Europa. Alla i Sverige som deltog i demoniseringen av Assad, dessa personer fördömde aldrig bombningarna av Syrien.

  https://www.podbean.com/media/share/pb-rkw89-13e19f5?utm_campaign=embed_player_stop&utm_medium=dlink&utm_source=embed_player

 10. Världen har genomsyrat västs propaganda mot Syriens legitima ledare President Dr. Bashar al Asad. Världen undrar samtidigt varför väst inte är så högljutt då Palestinier slaktas mitt på ljusa dagen av MÖ:s cancersvulst och världens enda öppet rasistiska regimen israel. Den viktigaste lärdomen som världen drar är att västledare är en samling hycklare och/eller är uppköpta nike dockor.

  Den andra viktiga lärdomen som världen drar varje gång västledare moraliserar om ”regim”, ”demokrati” mm, är att ledaren som står anklagad tvärtom är den som värnar om sitt folkets och landets intresse. Denne ledare vägrar bli en lakej och springa västs ärenden. Det är just därför som denne står falskeligen anklagad för en massa påhtit, precis som Syriens President Dr. Bashar al-Assad.

  Den tredje lärdomen som världen dragit från västledares skenheliga agendor om ”friheter, rättigheter, demokrati” mm, är att många av de ledare som anklagas också stödjer Palestiniernas sak. Världen har konstaterat att de regime change projekt som väst iscensätter i MÖ är för att säkra den rasistiska apartheid regimen israels geopolitiska agendor och fortsatta ockupation av Palestina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here