USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien

5
2074
USA och kurdiska SFD stjäl fattiga Syriens olja.

 

Denna artikel har publicerats i kända Mellanösternsiten Almasdarnews och sedan hos Pål Steigan. Uppgifterna är i linje med tidigare rapporter dessvärre. Fler artiklar om detta och kurdernas insatser i Syrien finns under ”Relaterat.”

1 fat olja=159 liter. 140 000 barrels motsvarar 22, 3 miljoner liter olja, som alltså stjäls varje dag.


USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja olja per dygn i Syrien.

Militära enheter från de kurdiska demokratiska styrkorna (SDF), med stöd av Washington, stjäl dagligen 140 000 fat råolja från oljefält i den nordöstra provinsen Hasakah i Syrien, enligt en rapport som citerats av AlMasdarNews.

Ghassan Halim Khalil, guvernör för Hasakah, meddelade detta i en intervju med den libanesiska tidningen al-Akhbar den 20 februari 2021 och tillade att SDF-soldater plundrar syrisk olja på olika sätt och alltid i samarbete med amerikanska styrkor i området. Han betonade att exakt underrättelse hade samlats som visade att USA-stödda miliser använde tankfartyg från Taramish-området i Tigris och al-Malikiyah för att smuggla syrisk olja till Iraks grannland.

Khalil noterade vidare att många tankfartyg passerar den illegala al-Mahmoudiyah gränspost till Irak varje dag och tillade att SDF-soldater också regelbundet skickar stora mängder stulen olja till de områden de kontrollerar i Syrien. Den syriska guvernören avslöjade också att de amerikanska styrkorna hade beordrat SDF-soldaterna att inte tillåta de Damaskuskontrollerade områdena att ta emot olja.

Khalil sa att medan det syriska folket lider av det kalla vädret och hungern, plundrar dessa USA-stödda grupper Syriens nationella oljeresurser. USA: s plundring av syrisk olja bekräftades första gången under ett konsultutbyte i senaten mellan South Carolina republikanska senator Lindsey Graham och USA: s utrikesminister Mike Pompeo i juli förra året.

Under sitt vittnesbörd till senatens utrikesrelationskommitté bekräftade Pompeo för första gången att ett amerikanskt oljebolag skulle börja arbeta i nordöstra Syrien, i det område där SDF verkar under USA: s militära skydd.

Relaterat.

Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.

Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

Föregående artikelSkymning: Eroderingen av USA:s kontroll och den multipolära framtiden
Nästa artikelMartin Kragh: ”Påverkansarbete och informationskrigföring”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here