Skymning: Eroderingen av USA:s kontroll och den multipolära framtiden

29
1817
USA – bild från Tankarnas trädgård.

 

Jag vill gärna informera om denna mycket intressanta, faktainriktade och lärorika artikel Skymning: Eroderingen av USA:s kontroll och den multipolära framtiden.

Den ursprungliga artikeln har publicerats av Tricontinental: Institute for Social Research

Denna Tricontinentals jauniari-dossier publicerades av den kulturella Växjöföreningen Tankarnas trädgård översatt av Pål Karlsson med analyser om kriser i världen i ett antiimperialistiskt perspektiv. Årets första dossier (denna artikel) handlar om hur den 500-åriga epok då Väst dominerat världen oundvikligen går mot sitt slut, och hur USA med alla medel försöker förhindra detta.

Artikeln består av tre delar, föutom av en kortare inledning.

1. Det amerikanska århundradet
2. Kriget i Euroasien
3. Hybridkrig


Inledningen ger mersmak – Läs resten hos ”Tankarnas trädgård”.

USA:s utrikesdepartements grupp för policyplanering gav ut en promemoria i slutet av 1940-talet, som hävdade ”Att eftersträva mindre än dominerande makt skulle vara att välja nederlaget. Dominerande makt måste vara målet för USA:s politik” [4]. USA kom ut ur andra världskrigets fruktansvärda våld med den starkaste ekonomin, en oskadad infrastruktur och en formidabel militär styrka som förfogade över det farligaste vapnet: atombomben. USA använde sina fördelar till att etablera en rad institutioner för att utvidga sin makt över hela världen. Dessa inkluderade multilaterala politiska institutioner (såsom FN), multilaterala ekonomiska institutioner (såsom Internationella valutafonden och Världsbanken), regionala säkerhetsorgan (såsom NATO, CENTO och SEATO) och regionala politiska organisationer (såsom de amerikanska staternas organisation, OAS).

USA agerade snabbt för att ta kontroll över de nya stater som uppstod ur den antikoloniala kampen. Patrice Lumumba, nyvald president i Kongo, mördades i en USA-stödd komplott 1961. Radikala rörelser hanterades obarmhärtigt. I Indonesien mördades över en miljon människor då militären, med USA:s stöd, försökte krossa Indonesiens kommunistiska parti och dess stödjande bas efter statskuppen 1965

Föregående artikelTyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt
Nästa artikelUSA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

29 KOMMENTARER

 1. Disintegration är ny bok som beskriver vad som håller på att hända med USA. USAs är på randen till sammanbrott precis som dåtidens Sovjet. Den viktigaste anledning till USAs nära förestående sammanbrott är att landet är ett ruttet koloss.

  Boken recenseras av The Saker och han inleder så här: ” the United States is not only failing at its attempts to remain a world hegemon, but the US is, in fact, in a process we could call “full-spectrum collapse” or, like Martyanov, simply “disintegration”.

  Ett av de viktigaste varningarna i boken riktas mot det amerikanska folket: USA idag liknar Titanic strax innan den sjönk emedan det spelades musik

  “People of the United States, your ruling elites are lying to you just like the chamber orchestra on the Titanic that was playing music while the supposedly “unsinkable” Titanic was sinking!”.

  http://thesaker.is/book-review-disintegration-by-andrei-martyanov/

  • Det ska tilläggas att USAs oåterkalleliga nedgång och sammanbrott utgör väldig ljuvlig musik i världens öra.

   • Inte nödvändigtvis. Om USA som samhälle och ekonomi plötsligt kollapsar, vilket är en uppenbar risk idag, kommer det att ha mycket negativa effekter på resten av världen, speciellt på USAs kontrollerade vasallstater som Sverige. USA är en stor ekonomi. Bäst vore om deras krigsmaskin kunde systematiskt monteras ner och USAs förlegade samhällssystem uppgraderas till en mer modern modell utan kontroll av USAs Djupa Stat, alltså oligarkerna, men det är föga troligt. Enda möjligheten är samordnade aktioner av andra stater i världen, främst Kina, ASEAN och RCEP, då är det möjligt. Bäst är en stegvis nedmontering av USAs hegemoni diktatur.

    • USA kommer att implodera – det kommer inte att finnas tid för annat än det för västs eliter. Den globala ekonomin återställas relativt snabbt, kanske via en Kinesisk Marshal Plan. Sverige har genom historien varit bra att svansa för rådande hegemon – den här gången kommer det att svansas (Wèisuō) på Mandarin. Så även alla andra EU länder.

 2. Krigen kommer att öka om USA inte dominerar stort, de håller många småväxta storskrävlare på plats. I Europa har det varit fred i Nato´s hägn så länge att ingen tror att det kan hända igen. Islams alla fascister krigar permanent, kineserna hotar Japan, Taiwan, Sydkorea, Filippinerna, Indien och Vietnam.

  Här finns många potentiella förlorare som levt i högönsklig välmåga under jättens beskydd. De tvingas ut på gungfly, och måste rusta sig för det värsta.

  • Så talar en äkta marktjuv och sionist. Föreresten, USAs söderfall innebär också att barnamördarnas enhet israel är näst på tur. Grymt va? Två flugor i ett, svensk talesätt som passar utmärkt.

  • Ännu ett inlägg som gör att man undrar hur desinformerad en människa kan bli? Herr Sopstation kanske skulle posta i skräpbingen i stället för här kanske? Krigen kommer att minska när USA kollapsar borde du skrivit för det skulle vara det mest troliga!

  • Dessa småväxta storskrävlare är just stater som är ockuperade eller förslavade av just USA. Elimineras hoten från USA ersätts det med fred för då finns ingen anledning att vara ”skrävlade” mot någon längre. Sedan har alla tydligen inte uppfattat att Taiwan är kinesiskt ockuperat territorium av just USA, och har varit en del av Kina sedan den då halvön koloniserades från Kina för 25,000 år sedan. Varken Japan, Sydkorea, Filippinerna, Indien eller Vietnam hotas av Kina. Vietnam hotas av USA, vilken USA försökte erövra, Vietnamkriget, Sydkorea är ockuperat av USA, i Japan och Filippinerna har USA ockupationstrupper, och Indien är under hot från USA. Kina inbjuder till samarbete, notera ASEA och RCEP.

   • Taiwaneserna är fria kineser. De är inte ockuperade av USA, utan fredar sig från fascism-kommunismen på fastlandet.

    • Du behöver kanske uppdatera dina kunskaper lite. Jag bodde ett år på Taiwan och har fortfarande vänner där, och har bott i decennier i Kina. Mellan 64% och 72%. av taiwaneserna vill närma sig Kina enligt lokala opinions undersökningar. Det officiella språket i både Kina och på Taiwan är mandarin, kulturen densamma. Taiwan koloniserades från Kina för 25,000 år sedan. Handeln med Kina ökade med 30% bara på ett år. Taiwaneserna är allt annat än fria utan slavar under USA kapitalismen och ockupationen. Ingenting tillåts på Taiwan utan USAs godkännande. Taiwan är en de facto USA militärbas. När USA lakejerna i parlamentet försökte närma sig USA mer blev det knytnävsslagsmål, man kastade slaktavfall och vattenballonger. När artister från Taiwan deltog i en gala på fastlandet var dom helt öppna med att dom var kineser från Kinas ö Taiwan, och vill se ett Kina. Marionettregimen på Taiwan hotade artisterna öppet, vilket inte bekom dom alls.

     • kineser och taiwaneser är ett folk med samma språk, precis som östtyskar och västtyskar var ett folk. Enda sättet att ena dem är under demokratisk marknadsekonomi, flerpartisystem, fri press och det fascistiska kommunistpartiet tillåtet, men i sin egentliga, frivilliga storlek. Om kommunistkina attackerar Taiwan som de attackerat Tibet innebär det förslavning av lokalbefolkningen.

      Absurt att låtsas som att USA ockuperat Taiwan, Taiwan är ett fritt land, mobbat av Kina, med oberoende partier som kan bedriva sin politik. Där finns tom ett taiwansiskt parti som vill göra Taiwan till delstat i USA, det är tillåtet, kommer givetvis inte att hända.

      Grundproblemet är det kommunistiska partiet, inte den nationella frågan. Kinas kommunistiska parti tagit makten med våld och behållit den, på hela befolkningens bekostnad.

     • Taiwan kom under kinesisk överhöghet 1683 (Qing, och han-kineser är den största etniska gruppen. USA garanterade Chiang-Kai-Skeihs styre efter andra världskriget, då Taiwan var en diktatur till omkring 1990 (Wikipedia). Ytan är 35 000 kvm, dvs. mindre än 1 % av Kinas yta. Från omkring 1720 blev Tibet under Qing-dynastin. Invaderat av Storbritannien 1903-04, viss autonomi 1913. Yta 1,2 milj kvadratkilometer, knapt 3 gånger så stort som Sverige och med en befolkning på 3,5 miljoner. (Wikipedia).

      Är inte grundproblemet utländska interventionsförsök, och strävan över att få kontroll på olika sätt över Taiwan och Tibet?

     • Nja, inte helt rätt. Taiwan koloniserades för 25,000 år sedan av invandrare från kinesiska fastlandet. Då fanns en landtunga så Taiwan var en halvö. För 5,000 år sedan inträffade en ny massinvandring av jordbrukare. Sedan har åtskilliga smågrupper invandrat från olika delar av Asien. Taiwan har otaliga etniska smågrupper och språk.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Taiwan
      Mandarin är det officiella och gemensamma språket på Taiwan.
      Demokratisk marknadsekonomi, flerpartisystem, fri press, provade Kina 1912 till 1949. Det kostade omkring 70 miljoner liv under åtskilliga inbördeskrig. Kommunistpartiet, vilket rätteligen borde kallas Allemansrörelsen, är en folkrörelse som fungerar så att det möjliggör och skyddar representation av olika etniska grupper. Kina har omkring 2,000 etniska grupper.

      Taiwan ockuperades 1950 i ett blodbad och etnisk rensning av Nationalisterna och USA som gått till historien son den Vita Terrorn. Den ockupationen pågår till denna dag.
      https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Taiwan)
      Vita Terrorn pågick till 1987, då USA bildade en potemkinkuliss av demokrati för att dölja den. Jag var själv där på den tiden och umgicks flitigt med amerikanarna på Taipei Yacht Club.
      Taiwan leds av en USA backad marionettregim, som vill ansluta sig till USA, och det har brutit ut knytnävsslagsmål i ”parlamentet” när dom försökt. En stor majoritet av befolkningen vill ansluta sig till Kina och bryta med USA. USA har sedan kriget på 40-talet försökt ta kontrollen över Kina och Kinas folk och naturrikedomar, Korea, Vietnam, Xinjiang, Tibet, Taiwan, och Hong Kong.

      Taiwan har åtskilliga gånger ockuperats. 1544 av portugiserna, som kallade ön Formosa, 1624 av Holland, 1683 anslöt sig ön till Kina, 1894 till 1945 av Japanerna, och 1950 till idag av USA. Utan tvivel kommer Taiwan att återansluta sig till Kina, frågan är bara när och hur. En allt starkare folkvilja driver det. Samma kultur, samma huvudspråk, gemensam historia, släktgemenskap, livlig handel. Intressant nog, när jag bodde där föredrog äldre att tala japanska med mig.

  • Iran gav USA en läxa – att högmod ger ingen skydd mot Irans missiler. Världen såg hur USA drog sig tillbaka efter att des militärbas blev bombarderat sönder och samman tills det blev en sopstation av Irans träffsäkra missiler (att jämföra med USAs ditto som inte sällan missar med miltals avstånd). Världen njöt av att se USAs militär fly med svansen mellan benen (ett års dagen var för si så där två månader sen) Läxan gick hem hos jänkarna och nu vill de sitta vid det diplomatiska bordet och världen ser detta och bli full i skratt 😉

   • I praktiken försökte Trump återgå till USA´s isolationistiska politik, och bibehöll bara det ekonomiska trycket. ”Högerpresidenten” är den ende som hållit USA utanför islams ständigt uppblossande krig. Nu när ”vänsterpresidenten” Biden och hans genuspolitiska hålldam sitter i sadeln kommer krigsinsatserna att öka parallellt med meningslösa förhandlingar med islamiska fascister.

    Det är ingen idé att förhandla med vare sig islam eller fascismen, ohyran måste krossas.

    • Ohyran som verkligen förpestat MÖ heter sionism. Fredens pris i MÖ? Kväsa apartheid-israel.

     Det är skymning även i apartheid israel. I o m USA är på fallrepet så förlorar apartheid israel sin främsta torped och butler. Dessutom säger fler och fler i världen ifrån och faller inte för sionisternas påhitt om anti di anti da.

 3. USA:s utrikesminister Anthony Blinken har sensationellt meddelat att USA upphör med sina militära interventioner som syftar till att störta ”auktoritära” regeringar. Och ännu är det inte första april ? Jo, det kom givetvis en kvalifikation, ”såvida inte amerikanska liv eller intressen hotas” och det i sin tur kan tolkas väldigt fritt.

  Men redan som en bluff är det en rätt ovanlig bluff för att komma i detta skede. Har någon viskat i hans öra att kassan är tom ? Vi avvaktar.

  • Det gäller mer än så. Nationalgardet skall vara kvar i Washington minst 2 ytterligare månader. Det råder redan ett krigstillstånd med vapenvila i USA. Kina och Ryssland kommer med kryptovalutor, det eliminerar banker och USA dollar kontroll och värdet av alla deras sanktioner. Kina, Ryssland, Iran och även Europa börjar samarbeta medan USA stängs ute. Kinas utvecklingsbank har just godkänt ett lån på USD 62 miljarder för att utveckla IC kretsar och avbryta beroendet av USA (SCMP). Det är 527 miljarder kronor eller ungefär halva Sveriges statliga budget. En del amerikanska giga-företag lever nu till 80% på att sälja till Kina. Kina har inte vikt en tum i Sydkinesiska Havet, Hong Kong, Taiwan, Xinjiang, eller Tibet. Samma gäller för Ryssland, Iran, Tyskland (Nordstream) eller ens lilla Venezuela. RCEP, AIIB, BRI fungerar bra, Covid i Kina är under kontroll, och Kina exporterar mängder med vaccin medan svenska media gör allt för att mörka. Utvecklingen i Kina lägret är nästan ofattbar, svenska media mörkar. Enligt PEW, 93% av innevånare i Kina stöder helhjärtat Kinas ledning, medan USAs har 20% stöd. Det verkliga problemet är att undvika en total och plötslig kollaps av USA, ekonomiskt och samhälleligt utan istället systematiskt avväpna USA och tvinga USA att inpassa sig i den nya världsordningen kulturellt och ekonomiskt.

   • Nu på morgonen rapporterar faktist radionyheterna i P1 att folkkongressen ska träffas i Kina. Tillväxt på 6 % planeras uppger man

    • Jag såg det, och desinformation är nästa sjukligt förfalskad om hur systemet fungerar. Det vi kallar ”kommunistpartiet”, en högst olycklig men vedertagen översättning, det borde kallas medborgarrörelsen, är just hur folkstyret fungerar och folkviljan kommuniceras till den valda ledningen, Nationalkongressen, och styr besluten. Kinas politiska system fungerar botten upp, det svenska toppen ner. Jag får återkomma med det senare. Världsbanken tror på en tillväxt mellan 8% till 9%.

    • Vad vi kallar kommunistpartiet etablerades 1921 som en revolutionär folkrörelse, och det har varit kärnan till denna dag, trots variationer genom åren. Alla organisationer har stadgar, även en klubb, även kommunistpartiet. En av dess kärnuppgifter är att inhämta information om folkviljan, från alla Kinas etniska grupper i alla regioner, och sammanställa den i ett förslag till en roterande 5-årsplan. Den planen publiceras, senast i december 2020, man tar sedan emot förslag till ändringar, ändrar, uppdaterar, publicerar igen, ändrar, och till slut läggs förslaget fram till medlemmarna av Nationalkongressen, som eventuellt fattar beslut om att godkänna och genomföra planen. Alla Kinas grupper är representerad i Nationalkongressen. Kommunistpartiet fattar alltså inga beslut, dom bereder. Sedan genomförs planen på alla olika nivåer på olika sätt inom alla etniska grupper och regioner, och kommunistpartiet spelar en betydande roll i implementeringen. Ett politiskt parti grundas på ett ideologiskt eller religiöst manifest som ligger till grunden för alla dess aktiviteter. Det är alltså en dramatisk skillnad mellan kommunistpartiet som en dynamisk folkrörelse, som innefattar alla grupper, och ett politiskt parti i Sverige. Dom fungerar helt olika. Kommunistpartiet är alltså byggt för att kunna kanalisera och samordna folkviljan för alla grupper, oavsett politisk inriktning eller etnicitet. Avsikten är att skapa samverkan, samla och samordna. Motsatsen är politiska partier som står i ständig konflikt och motsättning.

   • Läste att mängder av delstater i USA gör uppror mot Bidens corona-restriktioner och tar helt bort dessa! Frågan är vad Biden egentligen styr över? Det börjar mer och mer likna situationen när Sovjet föll samman där delrepublikerna struntade i dekreten som kom från Kreml! Jag tror Bidens intresse för utrikespolitiken har att göra med maktlöshet, ingen i USA:s delstater bryr sig om hans regim utan agerar själva! Och det kommer att bli mer av den varan framöver tills hela skiten kollapsar! USA är inget land utan en disparat organisation vars mål har varit att hålla sin fakevaluta petrodollarn ”värdefull” med ständiga krig och hot om krig mot alla som inte vill använda den!

    • Att det är just Texas som började med upproret mot restriktioner är viktigt! Texas är den stat där självständighets rörelserna/känslor är som starkast i USA följt av Kalifornien. USA faller sönder och samman som en koloss under 2021? Biden sista presidenten? Säg aldrig, aldrig

     • Det är fascinerande att jämföra USA och Sverige politiska system och Kinas. Demokratierna i väst är sönderfallande i konflikter. Man försöker styra uppifrån enhetligt diktatoriskt med dekret. Kinas system är enande, man har gemensamma målsättningar, men alla får välja själva hur dom tar sig dit. Demokratierna är centralstyrda medan i Kina är alla beslut distribuerat ner på lägsta möjliga nivå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here