Är ISIS är ett hot i Irak och Syrien.? Pentagon säger Ja men regeringsrapport säger Nej!

2
430
ISIS på promenad.

En regeringsrapport från USA motsäger Pentagons påståenden om ”ISIS-hot” i Irak och Syrien.

Källa: https://thecradle.co/articles/us-govt-report-contradicts-pentagon-claims-of-isis-threat-in-iraq-syria
Medan Bagdad och Damaskus försöker driva bort amerikanska trupper från sina territorier har ett besegrat ISIS gjort ett ”återuppvaknande” i båda länderna

En ny rapport från generalinspektörerna för USA:s utrikesdepartement, försvarsdepartement och USAID, som skrevs mellan den 1 oktober och 31 december 2023, slår fast att IS utgör ett minimalt hot i Irak och Syrien och väcker frågor om Pentagons insisterande på att behålla amerikanska trupper i båda länderna.

”Under kvartalet fortsatte IS att verka i en överlevnadsposition i både Irak och Syrien. Gruppen förblev militärt besegrad, oförmögen att genomföra stora, komplexa attacker inom landet eller externt, även när koalitionsstyrkorna ökade sitt fokus på skydd av styrkor på grund av attacker från Iran-allierade milisgrupper”, fastslår kvartalsrapporten om den så kallade Operation Inherent Resolve (OIR) och noterar att gruppens ”kapacitet att bedriva upprorsaktiviteter förblev allvarligt nedbruten”.

Dessutom saknar ISIS för närvarande ”avsikt och förmåga att rikta attacker mot det amerikanska hemlandet”, enligt rapporten. Dessutom har tillslag mot organisationens finanser gjort att den inte konsekvent kan betala krigare, medan betalningar till IS-ledare görs ”sporadiskt” med medel som grävts upp från gömmor av pengar dolda i Irak och Syrien.

Terrorgruppens svaga ställning i Irak och Syrien står i skarp kontrast till uttalandena från amerikanska försvarstjänstemän, som hävdar att Pentagon inte har några planer på att dra sig tillbaka från något av länderna trots det ökande politiska trycket.

”Samtalen i Irak bekräftar koalitionens åtagande att inte bara stödja de irakiska säkerhetsstyrkorna och förhindra att ISIS återuppstår utan också att ytterligare säkra Iraks framtid”, sade Pentagons talesman major Pete Nguyen denna vecka och tillade att tjänstemän ”förblir engagerade i en samordnad och avsiktlig process med Iraks regering för att diskutera utvecklingen av Defeat-ISIS Global Coalition militära uppdrag på ett sätt som bevarar vinster och säkerställer att ISIS aldrig kan återuppstå igen”.

”Just nu känner jag inte till några planer [för ett tillbakadragande]. Vi fortsätter att vara mycket fokuserade på uppdraget att besegra IS”, sade Pentagons pressekreterare general Patrick Ryder förra månaden.

Omkring 2.500 amerikanska soldater är kvar i Irak, trots att parlamentet 2020 röstade för att dra tillbaka USA:s tillstånd att operera på irakisk mark. Omröstningen kom som ett svar på USA:s mord på den iranske antiterrorbefälhavaren general Qassem Soleimani och vice ledaren för PMU (Popular Mobilization Units), Abu Mahdi al-Muhandis, i Bagdad.

”Den internationella koalitionens existensberättigande var att konfrontera ISIS, och idag utgör organisationen inte ett hot mot den irakiska staten”, sade Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani till reportrar i januari.

I Syrien hävdar Pentagon att man har 900 trupper, som kontrollerar ungefär en tredjedel av landet och regelbundet plundrar olja för att subventionera det kvasi-oberoende kurdiska territoriet i nordöst.

Läs gärna: Debatt: Inte stjäl väl USA olja från Syrien?

Som ett resultat av detta försmäktar majoriteten av syrierna i fattigdom och får bara några timmars elektricitet per dag medan ekonomin förblir paralyserad tack vare USA:s sanktioner.

Trots bedömningar från amerikanska myndigheter har ISIS ”återuppstått” i Irak och Syrien ända sedan lokala motståndsgrupper började attackera amerikanska baser i regionen till stöd för palestinierna i Gaza.

Enligt en undersökning av The Cradle spelar den amerikanska armén en avgörande roll för att ISIS ska kunna återta mark.
Den irakiske parlamentsledamoten Hassan Salem bekräftade att ”det finns tusentals IS-medlemmar i [Houran Valley] som får utbildning i privata läger, under amerikanskt beskydd” och noterade att amerikanska styrkor har ”överfört hundratals IS-medlemmar av olika nationaliteter till detta område.”

Tidigare har USA och allierade underrättelsetjänster använt IS för att attackera de syriska och irakiska arméerna som en del av deras försök att genomföra en regimförändring i Damaskus med början 2011 och att avsätta den tidigare irakiska premiärministern Nouri al-Maliki 2014.

Läs om detta! 11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,

Relaterat
Syrien under militär ockupation av USA som stjäl olja.
USA förstör metodiskt den syriska ekonomin men Damaskus har verktyg för att avvärja pressen?
USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja.
APnews: US sells off Iranian crude oil seized off coast of UA
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Trump november 2019: USA ska behålla kontrollen över oljefälten i Syrien. (”The statement comes after a US military convoy was reportedly positioned near several oil deposits in north-eastern Syria.”) Trump: ”

Vid en presskonferens den 23 oktober 2019 sa Trump: ”Vi har säkrat oljan, och därför kommer vi att hålla tillbaka ett litet antal amerikanska soldater i området där de har olja. Och vi ska skydda den. Och vi kommer att bestämma vad vi ska göra med det i framtiden.”

USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
https://www.globalresearch.ca/syria-suffers-under-us-military-occupation/5790474
New York Times: https://www.nytimes.com/2019/10/30/world/middleeast/us-troops-syria-trump.html?emc=rss&partner=rss- ”New York Times skriver ”Hundratals amerikanska trupper lämnar och nya anländer till Syrien. När detta slutförts förväntas 900 USA-militärer finnas på marken, bara något färre än de 1 000 man på marken när president Trump beordrade tillbakadragandet”.
Iran foreign ministry accuses US of using Daesh as pretext for plundering Syria oil.
USA har ”boots on the ground” i Syrien och vill bygga militärbas.
USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar
USA vill olagligt ”importera vete” från fattiga Syrien
Syrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien
USA släppte iväg IS från Raqqa för att kämpa mot Syriens armé!

Föregående artikelVarför Israels krig mot UNRWA är så grymt
Nästa artikelFramgångsrik USA-kapitalist: Kriget i Ukraina bygger på lögner…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Skulle isis ’utgöra’ ett hot, så sker det isåfall enl washingtons medgivande (precis som med azov, som är isis i ukraina). washington/telaviv är ju trots allt on/of knappen för all terrorism i världen med dom själva i bottenträsket som alla tiders värsta kriminella

    • Bra jämförelse pz :”azov i Ukraina är isis i Syrien”..båda har utrustats och utbildats av USA/väst och har varit oumbärliga ombud i USA/västs krig genom ombud i Ukraina och i Syrien. Men MSM I Sverige.berättar inte det. Inte ens Public Service som ska vara i allmänhetens tjänst. Tänk om alla svenskar hade vetat det..då hade knappt någon ” stått med. Ukraina.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here