Syrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa

15
2156
Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar.

Redaktören: Som synes är Raqqa inte mindre förstört än Mariupol enligt tillgängliga bilder. Förslag till studie för Journalisthögskola: Undersök rapporteringen av förstörelse i Raqqa och i Mariupol. Det finns rapporter från bl.a. BBC och Reuters att USA i samarbete med kurdisk organisation organiserade transport av IS-terrorister från Raqqa till norra Syrien i samband med stadens förstörelse. Jag såg till och med ett c:a 5 sekunder långt reportage på SvT Rapport då det begav sig. Har publicerat över 200 artiklar om kriget i Syrien sedan 2012, först på Jinge.se och sedan här.

_____________________________________________________________________

Enligt en rapport från Press TV har den syriska regeringen skickat brev till FN-tjänstemän och bett om en sådan formell utredning av de påstådda grymheter som den USA-ledda koalitionen ska ha begått i staden Raqqa. Även rapporterat av den amerikanske journalisten Bradley Blankship här.

”Tiden har kommit för att belysa de humanitära, politiska och rättsliga aspekterna av frågan”, skrev Syriens utrikesministerium i två identiska meddelanden, adresserade till FN:s generalsekreterare António Guterres och till den roterande ordföranden för FN:s säkerhetsråd, Barbara Woodward.

Ministeriet noterade att praktiskt taget hela staden raserades av amerikanska bombningar som ägde rum mellan juni och oktober 2017, vilket ledde till tusentals civila dödsoffer.

Som Associated Press rapporterade då väckte ödeläggelsen av den staden allvarliga frågor om ”segerns kostnad”. AP flög till och med en drönare genom Raqqa för att belysa omfattningen av skadorna, som hade lämnat den en gång så blomstrande staden till föga mer än ett skelett. Dessa bilder var i alla avseenden verkligt störande.

”Mer än 80 procent av staden (Raqqa) beräknas vara obeboelig till följd av striderna”, sade Linda Tom, en Damaskusbaserad tjänsteman vid FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA), till Century Foundations Aron Lund vid tillfället.

I rapporten från den syriska sidan noterades också flera andra exempel på liknande påstådda grymheter av USA-ledda styrkor, till exempel i nordöstra Syrien, mellan 2018 och 2019, i operationer som frontats av USA och de så kallade Syriska demokratiska styrkorna (SDF). Den noterade ett särskilt fall i Baghuz då amerikanska stridsflygplan enligt uppgift dödade minst 70 civila, inklusive kvinnor och barn, som flydde från sammandrabbningar.

Det finns verkligen mycket att smälta när det gäller USA:s roll i Syrien. Åren har belyst otaliga trovärdiga anklagelser om krigsförbrytelser och andra grymheter av USA-allierade bombningar och militär personal på marken, liksom av deras olika ombud.

Det finns också det faktum att USA:s närvaro i Syrien, som sker utan samtycke från den av FN erkända syriska regeringen, är ett klart brott mot elementär internationell rätt – och dess roll i att ingripa i landet bryter tydligt mot internationella lagar om icke-intervention och brott mot freden.

Men det som skedde i Raqqa måste utredas seriöst och opartiskt om FN och internationell rätt verkligen ska betyda något alls. Situationen, och den virtuella mörkläggningen av den i den västerländska pressen, åtminstone när det gäller omfattningen av vad amerikanerna gjorde där, visar på tydliga dubbelmoraliska metoder som undergräver principerna för multilateralism och internationell rätt överhuvudtaget.

Det är inte svårt att se hur upprepade brott mot internationell rätt, inklusive internationell humanitär rätt, krigets lagar och grundläggande lagar om inblandning i suveräna länder skapar en i sig kaotisk världsordning. Förenta staterna talar hela tiden om den ”regelbaserade världsordningen” samtidigt som man ständigt och medvetet ignorerar regler.

Situationen i Ukraina är ett exempel på detta. Brad blaknehsip anser till exempel att Rysslands intrång i Ukraina är ett tydligt och lätt identifierbart brott mot internationell rätt. Lagen har dock redan visat sig vara meningslös när Förenta staterna ständigt bryter mot internationell rätt.

Utsikterna till ett formellt västligt allierat Ukraina var en av Rysslands främsta nationella säkerhetsbekymmer innan den ”särskilda operationen” inleddes, och USA:s agerande bevisar att detta hot är mer än hypotetiskt.

Vi kan också konstatera att om man misslyckas med att ställa förövarna till svars leder det till fler fall av brottslig verksamhet. Sedan Raqqa har USA på ett trovärdigt sätt anklagats för att ha begått en mängd krigsförbrytelser på platser som, återigen, Syrien, Irak, Afghanistan och andra platser.

Operationen i Raqqa följde också i kölvattnet av den USA-ledda koalitionens blodbad i den irakiska staden Mosul, som till och med var behäftad med anklagelser om krigsbrott från Human Rights Watch och Amnesty International.

USA hävdar att man har interna mekanismer för att kompensera offren för sina ”kollaterala skador” eller för att tillrättavisa de ansvariga för felaktiga handlingar, men detta är skitsnack. Kom ihåg att USA just i november 2021 genomförde en intern granskning av en drönarbombning i Kabul som dödade 10 civila, inklusive sju barn, några månader tidigare. Man fann att inga fel eller försummelser förekom och rekommenderade därför inga disciplinära åtgärder – vilket är ett fullständigt hån mot krigets lagar och mot offren.

Här är ett annat anmärkningsvärt exempel. I Mosul begick en amerikansk Navy SEAL, Special Operations Chief Edward Gallagher, så fruktansvärda handlingar att han avslöjades av sina soldatkamrater för att han urskillningslöst sköt civila och till och med högg ihjäl en tillfångatagen ISIS-soldat som uppskattades vara 15 år gammal. Han benådades senare av den dåvarande presidenten Donald Trump för dessa handlingar – och han införde också sanktioner mot medlemmar av Internationella brottmålsdomstolen som utredde amerikanska soldater för krigsförbrytelser, även om dessa upphävdes i april förra året.

Vi måste alla kunna erkänna att det är oacceptabelt att hela städer raseras utan hänsyn till civil infrastruktur eller icke-krigares liv, i någon slags strategi som liknar Dresden under andra världskriget, liksom försöken att bagatellisera det. FN måste ta anklagelserna om grymheter i Raqqa på allvar om man vill behålla sin legitimitet som institution och se till att internationell rätt har någon seriös betydelse i dagens värld.

Föregående artikelNytt erbjudande om eldupphör och fri lejd i Mariupol
Nästa artikelBåde USA och Ryssland förbereder sig nu på ett långvarigt krig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. USA har totalt 900 soldater i Kurdistan. Ryssland hade 5000 redan från början.
  Vilka krigar egentligen i Syrien:

  På Assads sida

  Syriska regeringen
  Syriens krigsmakt
  Syriens nationella försvarsstyrkor
  Baathbrigaderna
  Jaysh al-Shabi
  Shabiha
  Syriska motståndsrörelsen
  Syriska socialnationalistiska partiet
  Folkliga nasseristiska organisationen

  Ryska federationen
  Rysslands krigsmakt

  Islamiska republiken Iran
  Islamiska revolutionsgardet
  Basijmilisen

  Utländska arabiska grupper
  Folkfronten för Palestinas befrielse-Generalkommandot
  Hizbollah
  Arabiska nationalistgardet
  Al-Abbasbrigaden

  Shiitiska väpnade grupper stödda av Iran
  Muqawimunbrigaden
  Khazalinätverket
  Badrmilisen
  Kataib Hizbollah
  Kataibmartyrerna

  Mot Assad:

  Syriska oppositionen
  Fria syriska armén
  Sunnimuslimska miliser:
  Ajnad al-Sham
  Homslegionen
  Tanmiya, stödd av USA
  Mujaheddinarmén

  Al-Qaida
  Jabhat al-Nusra
  Jabhat Ansar al-Din
  Muhajirin wa-Ansar

  ISIS
  Daesh

  Syriska Kurdistan
  Syriska demokratiska styrkorna
  Folkets försvarsenheter
  Eniya Kurdan
  Kurdiska nationalrådet

  Stödda av Turkiet
  Syriska turkmenska brigaderna

  Stödda av Saudiarabien
  Islamiska fronten

  Försöken att göra USA ansvarigt för muslimsk mångkultur och dess sedvanliga våld, demonstrerad i Örebro, Norrköping och Linköping förra veckan, faller på hälleberget.

 2. Vad som hände i Raqqa bör absolut utredas. Liksom Aleppo och många andra misstänkta krigsförbrytelser i Syrien

  • Inte bara Raqqa. Det finn omkring 250 större amerikanska militära angrepp som behöver utredas efter WW2, och det finns tusentals fall inom dessa angrepp. Vad som är viktigare är att stoppa USAs framtida expansion, till exempel med sitt aggressiva NATO, vi vill väl knappas att USA skapar fler fall som behöver utredas.

 3. USA och Turkiet ockuperar Syrien, och plundrar landet. De blir våra isf nya Nato-
  kumpaner, vad skall de lära oss, att förstöra länder, ockupera som Cypern.

  Är det trevligt, Sverige har gått sönder, både inrikes-och utrikes, i fritt fall. Sverige
  blir som Ukraina 2014, Azov och Högra
  sektorn tar över, och tvingar oss in i Nato,
  som ger stora motsättningar, och inte enighet. De som inte är för Nato kommer att frysas ut, åsiktsregistrering, yrkes-förbud, vår framtid blir hemsk. Blir att bilda ett anti-Natoparti.

  Israel som annekterat Golanbergen, men skickar inga vapen till Ukraina, som de ser
  som en pogromkultur, och f. d. KZ-vakter,
  lägg märke till detta. För Ryssland är anfall
  västerifrån, som Holocaust för Israel, lite
  svårt att glömma, därför det blivit som det blivit.

  • Kolla på wearswar.com och undersök om oljocaust verkligen inträffat.. Minns att det otäcka som kan inträffa enl din kommentar, med t ex åsiktsregistrering om folk har avvikande uppfattning om ett natofjantinträde, det sker redan i 15-20 länder vars befolkning har synpunkter på olxcaust och vill utreda rent faktiskt vad som skedde. Det är alltså kriminaliserat att forska..tänk det

 4. Sanningen är nog att USA bryr sig lika mycket om en gång nazisterna i Nazityskland gjorde, och USA har blivit deras arvtagare med målsättningen att utveckla en global militärdiktatur och totalitär makt. USAs agerande i till exempel Ukraina är ju tydligt desamma som en gång Hitlers, för att inte nämna länder som Libyen, Syrien, Irak, och Afghanistan, och glöm inte USAs agerande i Hong Kong, Xinjiang, Kazakstan, Myanmar och Tibet. Människoliv ingår inte i USA kalkyler. Därför blir det alltmer viktigt att resten av världen flyttar problemen USA åstadkommer till USAs eget land. Hittills har USA lyckats med att driva sina krig och plundringar i andras länder utan att involvera USAs eget territorium. Glöm heller inte att den så kallade ”västerländska pressen” har blivit en del av USAs propagandamaskin, en repetition av vad som hände 1933 till 1945 i Europa. Ryssland ”intrång” i Ukraina är bara ett sätt att förebygga USAs expansion och USAs planerade framtida angrepp och plundringar. Precis som 1945 i Berlin med Nazityskland vill Ryssland stoppa USAs makt expansion idag i Mariupol. Vi bör ge Ryssland stöd.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here