Både USA och Ryssland förbereder sig nu på ett långvarigt krig?

10
1433

Pål Steigan menar att Både USA og Russland forbereder seg nå på en langvarig krig Jag hoppas att det inte blir så. Ryssland bör ha starka skäl att avsluta kriget och säga att ”framgångarna har varit tillräckliga. Befolkningen på Krim och Donbass vill inte tillhöra Ukraina, som snart inser detta och fördelen med att ha dessa bekymmer om halsen.” Är det odemokratiskt med en folkomröstning på Krim och i Donbass där befolkningen får uttala vad de vill? Tillhöra Ryssland eller i Ukraina eller ha självständighet (Donbass)? En naiv dröm?
Men samtalsklimatet är dåligt. USA/Väst öser in massor av vapen till Ukraina – förlänger kriget och dödandet. Och Zelensky är i händerna på USA.

På Steigan skriver.

______________________________________________
Både USA och Ryssland förbereder sig nu på ett långvarigt krig

När vi från första stund sade att vi var emot Rysslands invasion av Ukraina var det naturligtvis för att den strider mot internationell rätt. Men lika viktigt: kriget ökar risken för ett storkrig mellan USA/Nato och Ryssland. Ett sådant storkrig skulle nästan säkert innebära att kärnvapen används, och det är mer än tillräckligt skäl för att vilja ha en kompromiss och fred nu.

Tyvärr verkar det som om våra farhågor var välgrundade.

Detta är inte längre ett proxykrig mellan USA/Nato och Ryssland. Det är ett krig mellan USA och Ryssland. USA:s krigsparti ser nu en möjlighet att förstöra Ryssland som stat och ställer sin ekonomi på krigsfot för att dumpa så mycket vapen och utrustning som möjligt i Ukraina. De måste också vara i färd med att skicka in medelräckviddsmissiler som kommer att kunna nå mål djupt inne i Ryssland.

I Ryssland pågår en diskussion om strategin för kriget, och det ser ut som om en förändring av strategin är på väg. Det som från början kallades för en ”politisk aktion” och som genomfördes med en numerärt underlägsen styrka ses nu alltmer som ett krig för Rysslands existens.

Man kan få en uppfattning om den förändrade stämningen i Ryssland genom att läsa denna kommentar från Jevgenij Norin, publicerad på The Saker. (OBS: proryska källor.)

Krig under lång tid
”Kriget kommer att pågå under lång tid. I februari gjorde många misstaget att tro att det var en kort spektakulär operation. Tyvärr är detta inte fallet: striden kommer att vara lång, striden kommer att vara svår. Dessutom förstod fienden, till skillnad från oss, detta omedelbart, fiendens verklighet är vaken och levande med en bomb på dörren, och detta är mycket gynnsamt för att förstå vissa saker. Och fienden är nu vilt arg och på krigsstigen. Ja, efter det att varje arméförband har slagits ut, tas kompanierna ur försvaret och mobiliseras vid fronten – med utrustning som skickats av det goda Nato och med vapen som skickats därifrån. Och fienden har många män. De bildar ständigt nya brigader för att ersätta de som förstörts. Snart börjar ett stort slag i Donbass, men fiendens trupper stannar inte upp – fler och fler brigader kommer från väster. Och de måste bara krossas på slagfältet.

För oss innebär allt detta att vi måste lägga självbelåtenheten åt sidan, vinna uthållighet och fortsätta att agera tills diplomaterna kan enas om en ny verklighet. Och de kommer att komma överens först när de förlorat all vilja att slåss på andra sidan. Krig brukar tyvärr inte sluta med en kompromiss, de slutar när en av parterna inte längre kan slåss. I själva verket innebär det helt enkelt att fiendens väpnade styrkor måste krossas och hans städer ockuperas. Grovt, lite humant, men vad är alternativet? Det var nödvändigt att bära silkeshandskar före kriget, och sedan slutet av 2013 har våldsnivån bara ökat; ingen vill bomba Kharkov, men rop på fred är rop på att Rostov (en av Rysslands äldsta städer, etc.) snart ska börja få bomber i stället för Kharkov. Om någon skulle ha glömt eller misslyckats med att förstå, så är fienden (och detta gäller ingalunda bara Ukraina) inte på något sätt intresserad av att böja sig eller ge upp. Fienden vill verkligen vinna kriget på slagfältet. Och tills han berövas denna illusion kommer kriget inte att upphöra.”

Norin är inte ensam. Rysslandsexperten Gilbert Doctorow rapporterar också om en sådan förändring av stämningen i Moskva:

Utnämningen av general Dvornikov för några dagar sedan till att leda krigets nästa fas, den fullständiga befrielsen av Donbas och likvideringen av huvudkonsortiet av ukrainska bakre styrkor, fick omedelbara kommentarer i västerländska medier. Ryska medier har hittills börjat publicera sina bedömningar av vilka förändringar i krigsföringen som detta kan leda till.

Dvornikov utmärkte sig som chef för Rysslands mycket framgångsrika militära operation i Syrien. Han var känd för effektiv samordning av luft- och markstyrkor, något som den första fasen av kriget inte verkade imponerande, antingen på grund av inkompetens, vilket västliga analytiker insisterade på, eller på grund av att man undvek kollaterala skador och förluster av civila liv inom gränserna för en geografi där fientliga trupper blandades med invånare, vilket den ryska berättelsen insisterade på. Det nya slagfältet i Donbas skulle vara mycket bättre lämpat för ”tekniska” lösningar med artilleri- och missilangrepp.

Utnämningen av Dvornikov är dock bara ett tecken på att det ryska sättet att kriga för närvarande omvärderas på högsta nivå inom det ryska kommandot. Delvis beror detta på de alltmer djärva, eller ska vi säga vårdslösa, åtagandena från USA och Nato att leverera tunga vapen till Kiev. Alarmklockorna ringde i Moskva i går på grund av uttalanden från en högt uppsatt försvarstjänsteman i Washington om att nästa nivå av stöd till Kiev kommer att innefatta missiler med medellång räckvidd som kan angripa flygfält i Ryssland.

Ryssland reagerade omedelbart på hotet. General Konasjenkov, talesman för den ryska militären under hela kampanjen, utfärdade ett särskilt meddelande om att varje angrepp på ryskt territorium från Ukraina skulle leda till att Ryssland angrep de beslutsfattande organen i Kiev, vilket den ryska ledningen hittills inte hade valt att göra. Detta innebär naturligtvis att försvarsministeriet, Zelenskijs presidentadministration, kanske Rada, samt deras tillgångar, inklusive ukrainska tv-torn, nu skulle förstöras omedelbart. Ett regimskifte i praktiken skulle bli den direkta följden.

För Moskva är det Rysslands existens som står på spel.

I väst, och särskilt i de fördummade västerländska medierna, finns det en illusion om att detta är ”Putins krig” och att det bara handlar om att ge Putin en näsknäpp så att hans kolleger kommer att avsätta honom och avsluta kriget. Putin är förmodligen mycket populär i Ryssland på grund av kriget, men detta kan naturligtvis vara en illusion. Och om Putin skulle utsättas för en palatsrevolt är det troligen för att den ledande gruppen kommer att ha en hårdare linje.

Både Putin och generalstaben ser nu detta som ett krig för Rysslands existens, och det finns inga gränser för vilka vapen de kommer att använda i sista hand.

Krigsentusiasmen i väst och Norge är en tragedi.
Folket i väst har förletts att tro att detta är ett krig om Ukrainas suveränitet till havs. De har ännu inte lärt oss att USA inte bryr sig om något lands självbestämmande. Ukraina är bara ett av offren för USA:s långvariga krig för att förgöra Ryssland helt och hållit, för att ha bättre förutsattningar fär att dörgöra Kina nästa Gång.

Och det verkar nu som om både Washington och Moskva förbereder sig för ett långvarigt och mycket mer omfattande krig.

I stället för att agera som nyttiga idioter för ett nytt storkrig i Europa bör både vänstern och alla demokratiska och fredliga människor kräva en paus i kriget, lika villkor och fred. Vi är för nära krutdurken för att leka med elden.

steigan.no är den enda dagstidning i Norge som motsätter sig detta krig och förespråkar fred. Vi får mycket på käften för det. Men detta handlar om att kämpa för mänsklighetens framtid, och vi kan ta emot så mycket kritik som vi vill.

Redaktör Romelsjö: Även Globalpolitics.se är emot detta krig, alltsedan första kommentaren kl 07 24/2, ett par timmar efter Rysslands angrepp. Oacceptabel rysk attack på Ukraina.

 

Föregående artikelSyrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
Nästa artikelPeter Hultqvist okunnighet och blindhet är en fara för Sveriges säkerhet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Global Politics gick ut direkt och fördömde detta folkrättsbrott. Jag såg detta och jag var här. Jag som följt Ryssland i många år (utan att lyssna på den VIDRIGA propagandan och desinformation som Ryssland var utsatta för av Usa,EU under 8år DAGLIGEN)blev överraskad själv att Ryssland gick in faktiskt. Hade i så fall förväntat mej en snabbare militärt operation konsentrerat till Donbass regionen,där det var uppenbart vad som pågick under 8år av regimen i Ukraina. Samtidigt som man ALDRIG följde Minsk Avtalet som man borde och skulle år efter år. Det fanns ju inte MINSTA lilla press på Ukraina alla dessa åren. Man pumpade istället in massa pengar och vapen,och utbildade mordeniserade militären år efter år. Usa tilläts diktera villkoren,när dessa inte ens hade något med Minsk Avtalet att göra. Dessa sabbade detta år efter år,då Tyskland och Frankrike var så svaga gentemot Ukraina utan MINSTA lilla press nånsin. TROTS Minsk Avtalet. Ukraina åkte ju snålskjuts på EU år efter år,utan MINSTA ifrågasättande av västliga propagandan heller,då dessa var upptagna med att ständigt demonisera och demolera allt som hade med Ryssland att göra. Hur tror västvärlden/Usa att det kommer se ut i Ukraina när man fortsätter på detta KORKADE och farliga vägen som varit. Hela oppositionen dvs 11olika partier är förbjudna. Vapen bara flödar in överallt,på flera platser utan kontroll ens. Civila är beväpnade. Förstörelsen bara ökar. Men när man mördar civila och flera borgmästare,och övriga styrande som man gjort,så kommer detta att sedan smälla tillbaka på Ukraina själva. Det är för många offer i denna kris,från våldtäkter på kvinnor till att mörda många oskyldiga civila,ihop med att hela oppositionen är portad,till alla vapen överallt där även civila är beväpnade,och sedan alla extremister som tillåtits nu ha makt över ALLA samhällets olika stegen till toppen. Ukrainas styrande och dess västliga vänner som blundar för ALLT,ihop med medierna har ingen aning om att man spelar ett högst farligt spel,som kommer att straffa sej för lång tid framöver. Sedan kommer man att skylla även detta på Ryssland självklart. Man bara förlänger och förvärrar krisen för varje dag enligt mej

 2. Ett långt krig av anglosaxerna avsett att förstöra för Europa och förhindra fredligt samarbete. Mediernas skuld är enorm!
  Lägg till allt detta att Cia och Zelensky förutspår en rysk kärnvapenattack vilket andra tolkar som en förestående falsk flagg från Usa/Nato.
  Bakgrunden är ju att lögnens västimperium påstår att Ryssland håller på att förlora vilket inga seriösa bedömare håller med om men i allmänhetens desinformerade ögon kanske går att tro på och därför acceptera tesen att Ryssland tog till kärnvapen i desperation. Väst påstod enträget att dom skulle invadera och fick rätt genom att först inleda ett accelererat folkmord mot Donbass.
  Dom kan med en falsk flagg ’få rätt’ igen i allmänhetens ögon.

 3. Det återstär väl att se om Putin sitter kvar, eventuellt lider han av Parkinson. Kriget skulle kunna avbrytas av hans plötsliga och önskvärda frånfälle. Det är ukrainas befolkning som står emot, inte USA. USA fokuserar på Kinas anspråk mot alla sina grannar. Det är nog ingen risk att ryssarna framledes betalar för skadan de åstadkommit.

  Många kristna eller ickereligiösa araber skyddas av Israel mot islams permanenta folkmord mot ”otrogna”. Israel är mellanösterns enda demokrati, alla de muslimska länderna är diktaturer, många med sovjetinspirerad säkerhetstjänst, tortyr, folkfördrivning och andra typiska socialistiska företeelser.

 4. Detta har INTE skit att göra med Ukraina längre. Ukraina är brickan i spelet. När det också är helt uppenbart att Zelenski inte har sista ordet och makten,så ser detta inte bra ut. Det är Ukraina och dess befolkning som förlorar på detta Usa/Nato ledda kriget och anarki som det blivit. Som skådespelare njuter Zelenski av att stå på världens största scen DAGLIGEN. Han är helt berusad av scenen,utan att ha sista ordet och makten. Men att fortsätta såhär som man gjort,kommer det bli Ukraina själva som förlorar helt på detta i slutändan. Alla med MINSTA annan synvinkel/synpunkt som tex hela oppositionen med 11olika partier är redan förbjudna. Inga som helst sammarbeten med Ryssland får ske någonstans i någon stad,eller byar då dess borgmästare och övriga styrande mördas. Det är många nu som slaktats. Även när gäller att sammarbeta med Ryssland kring dom civila,och evakuera dessa har blivit förbjudet och dessa civila betalar med sina liv. Då har jag inte nämnt våldtäkterna som så många kvinnor utsatts för. Listan är lång. Det börjat också tydligen ske sprickor hos dom styrande i Ukraina sistone. Men det är häpnadsväckande att Usa och dess stad döljer ALLT detta tills idag,ihop med deras medier DAGLIGEN. Ukraina kan gå mot inbördes krig i många delar av landet så småningom,helt pga Usa/Nato som agerar mer än VIDRIGT och KORKAT. Alla tusentals utlänningar också som finns i landet är direkt en fara. Usa/Nato förlängt och förvärrat denna krisen över månad nu. Man har även i mycket större utsträckning tagit över taktpinnen också,utan att Zelenski har sista ordet. Detta kunde varit över förra månaden,när Zelenski gång på gång ville ha ett fredsavtal med Ryssland och stopp på detta. Man suddade bort Nato intresset också,för att diskutera sista biten om Donbass och Krim. Men Usa och dess stad EU gillade inte detta. Det är så många lögner i medierna om ALLT och ALLA punkter i denna kris. Zelenski har varit tvungen att hänga på Usa,Nato för att inte tappa stödet ekonomiskt, politiskt ihop med ALLA ton med vapen som bara flödar in överallt. Man har slutat prata om dessa sista biten i förhandlingar om Donbass och Krim som ju ALLT detta handlar om dessa veckor. Det låter istället ungefär såhär (Ryssland har misslyckats med att Kiev och tillsätta en ny valp,och det går inte bra) När detta ju är ren lögn från början till slut. Det ser inte bra ut för Ukraina som är brickan i spelet,och detta kommer Ukraina tyvärr att betala dyrt för sen när detta är över vågar jag lova

 5. Det Svenska officiella stödet tog slut när Göran Persson vände Arafat ryggen och
  tog avstånd från Sten Anderssons uppoffrande stöd för Palestinas sak i Olofs Palmes anda , vars solidaritetsyttring numera vanhedras med tystnad av vår Socialdemokratiska ledning. En S-rörelse som då det begav sig verkade för fred och nedrustning mot krigets förödande militärindustriella behov.
  Vad hände med Margot Wallström efter att hon som utrike(S)minister erkände Palestina som egen stat. När Israel bojkottade Margot som person på grund av hennes stöd för Palestinas sak, tystade en viktig rösts. Med samma metod ville S inte verka för hennas opinion att åstadkomma en kärnvapenfri världsordning .
  Och nu ser allt ut som vi är helt fast i krigsmakten NATO/USA;s stöd för Israels sak mot ett fördrivet och hemlöst fattigt folk utan land.

 6. 1658 besegrade Sverige, Danmark och tog
  åter Skåne, Roskildefreden, men det vi helst
  minns är att vi förlorade Finland, 1809, men
  fick sen Norge i union till 1905, det pratar
  vi inte om, Sverige=offerkoftan !

  Karl den XII angrep Ryssland, Narvavägen,
  1709, ca det minns vi men inte Poltava-gatan, selektivt minne, men efter kungens
  död 1718, ville man inte sluta fred, med tsaren, på Åland, som då skickade dina galärer till ostkusten, ”rysshärjningarna”
  1719-1721, dom minns vi. Freden slöts.

  Vi slapp Finland, som tsaren utvecklade
  till att bli självständigt, 1917, för att vinna
  finnarna mot Sverige. 1854/56 hjälpte vi
  England i Krimkriget, som kolade sina båtar
  på Fårö, innan de bombade Åland, Svea-borg, plundrade och brände Borgå. Vid den ryska revolutionen 1905, fick Finland allmän och lika rösträtt för kvinnor och män, och en riksdag, ingen behövde göra
  värnplikt, men Mannerheim var rysk general, kunde inte finska, så Finland mer demokratiskt än Sverige länge.

  Sverige stödde Tyskland i första världs-kriget, 1914-1918, Nazityskland, 1939-1945, hemligt stöd till USA/Nato, från 1945 och nu på väg att bli Nato medlem,
  från värdlandsavtal 2016.

  Vi har deltagit i stora utmanande Nato – övningar, Cold Response, mot Murman, Baltop, B52/B1-bombflygningar med svensk JAS-eskort, flygövningar till Balti-kum, som Ryssland noterat, vi har utbildat,
  militär i Ukraina och skickat ”lethal” pansar-skott till kriget.

  Ryssland måste se Sverige som en betyd-ande fientlig makt, redo att bli hangarfartyg åt Nato, på dess östra flank, med Finland, med sina F16plan och kryssningsmissiler. Krigsrisken kan inte bli större. Ett inledande kärnvapenslag, kan föras på Nordkalotten, där få människor bor, Kirkenes, Kiruna, Luleå, Boden, Kemi, Rovaniemi, Murmansk, i en första rond.

  Rysslands Murman/Arktisbaser, Archa-ngelsk, Petrozavodsk, Petersburg, Kalinin-grad, finns nära Sverige. Sverige för en utmanande politik mot Ryssland, anser nog
  de flesta, och spänningsnivån höjs ofatt-bart med Nato Vi har betydande inrikes
  problem, gangstermord, upplopp, inkomst-klyftor, och nu skickar politikerna ut hela
  Sverige i elden.

  Som ungefär de oskyddade, sårbara poliserna i Skäggetorp, kan hela landet bli utsatt för krigshandlingar, pga av att Nato vill lokalisera ett storkrig till Norden, som de ville göra redan 1940, invasionen av Norge, av England/Frankrike, men Per Albin höll emot.

  Idag vill socialdemokratin, göra oss till kanonmat, de förstår inte bättre, denna generation, och de borgerliga vill skjuta rakt in i folkmassor, som i Ådalen, 14 maj 1931, offer som ändå gav oss en arbetarregering i 40 år.Nu måste alla 40talister och vänst-erkrafter åter påverka politiken.

  Vi har inte haft någon större nytta av vare sig FN, EU, och ej av Nato, tyvärr, vi är ju en småstat, och hela Norden, 20 miljoner, som
  en mindre USA-stat, som de nog kan undvara.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here