Oacceptabel rysk attack på Ukraina

52
3159

Putin shutterstock_1837223350

Jag återpublicerar gärna en artikel av Proletärens Marcus Jönsson Oacceptabel rysk attack på Ukraina

Vi vaknade imorse till mörka rubriker om att Ryssland anfaller Ukraina på flera fronter. Som alltid i krig går det inte att lita på alla obekräftade uppgifter som florerar, men klart är att Ryssland gör sig skyldig till ett angreppskrig som inte kan försvaras vare sig med Natos inringning av Ryssland eller striderna i östra Ukraina.

Det är ingen hemlighet att Proletären varit bland de minst benägna att tro på allehanda krigshetsare och Natomegafoner, som i månader varnat för ett ryskt anfall. Där har vi varit i sällskap med ett fåtal sansade röster i offentligheten, som Hans Blix, som framhållit nödvändigheten av diplomati och att också se Rysslands perspektiv, och tidigare Moskvaambassadören Sven Hirdman, som så sent som igår var en balanserad motvikt till Fredrik Reinfeldt i Aktuelltstudion och inte trodde att Ryssland skulle genomföra något större anfall på Ukraina.

Tyvärr ger Moskvas egenmäktiga beslut att anfalla Ukraina de överhettade olyckskorparna rätt, även om oviljan att se bakgrunden och västmakternas roll i uppbyggnaden till situationen är fortsatt gedigen bland tyckare och politiker. Liksom oviljan att dra andra historiska paralleller.

Försvarsminister Peter Hultqvist talar om att Rysslands anfall är ”den grymmaste, mest omotiverade attacken mot något land i Europa sedan andra världskriget”. Då glömmer han Natos bombkrig i Jugoslavien 1999 – där motiveringen också liknade den Putin använde imorse.

Då hette det att kosovoalbanerna behövde försvaras från etnisk rensning, och nu säger Putin att Ryssland behöver försvara de etniska ryssarna i utbrytarrepublikerna i östra Ukraina från vad han kallar för ett pågående folkmord.

Även om folkmordsbegreppet bör användas med större försiktighet är det ett faktum att Ukrainas militär, tillsammans med den högerextrema Azovbataljonen och andra paramilitära förband, i åtta år fört ett lågintensivt krig mot invånarna i de självutropade folkrepublikerna Donetsk och Lugansk.

Det var också Natos bomber över Serbien och västmakternas utbrytande av Kosovo som satte folkrätten ur spel och öppnade den Pandoras ask som Ryssland nu utnyttjar. Men det är det ingen som vill minnas när fördömandena av Ryssland haglar.

Putin talar också om att ”avnazifiera” Ukraina. Och även om den ukrainska regeringen inte är nazistisk är det också ett faktum att hyllandet av nazikollaboratören Stepan Bandera ökat i Ukraina sedan den väststödda kuppen 2014 – där högerextrema grupper spelade en framträdande roll – samtidigt som kommunistiska symboler förbjudits, liksom skolundervisning på ryska.

I den ryskspråkiga staden Odessa brände fascister 46 människor till döds i Fackföreningarnas hus 2014, samtidigt som svensk massmedia hyllade den ”demokratiska” kuppen på Majdan. Utförd av samma typ av högerextrema huliganer.

Natos stadiga utvidgning österut är som sagt ingen ursäkt för Ryssland att anfalla Ukraina. Däremot är det fortfarande en helt fundamental pusselbit att ha med sig i analysen av den diplomatiska återvändsgränd som lett hit. Liksom att den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba den 2 februari öppet begravde Minskprotokollet, som innefattar att utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk skulle få utökad autonomi inom Ukrainas statsbildning.

– Ingen speciell status eller vetorätt över statens beslut kommer att ges några av Ukrainas regioner. Det står skrivet i sten, sa Kuleba då i ett uttalande som lär ha påverkat Kremls beslut att slutligen erkänna Donetsk och Lugansk som självständiga.

Krig är både det mest fruktansvärda mänskligheten känner, och politikens fortsättning med andra medel. Nu är det upp till oss att intensifiera kampen för freden – genom att vända oss emot alla krigshetsare på båda sidor och hela det ekonomiska system som är grunden till krigen.

Läs också Kommunistiska Partiets och Revolutionär Kommunistisk Ungdoms uttalande om kriget i Ukraina: Uttalande: Nej till krig – Vi fördömer Rysslands angrepp på Ukraina (Slut på artikeln).

Föregående artikelRyssland erkände Donbass regioner medan nazismen stärkts i Ukraina
Nästa artikelPresident Biden: Vi vill ha fred, inte krig!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

52 KOMMENTARER

  1. En intressant läsning och balanserad text som ger vid handen att det trots allt finns två sidor av myntet.
    Det vill säga USA/NATO -EU vs Ryssland som inte lyckades komma fram till en lösning, vad gäller den säkerhetspolitiska ordningen i Europa.
    När så den ena parten (NATO/USA EU) hävdar att varje land har rätt att själv bestämma sina samarbetspartner i försvarsfrågor ekar detta minst sagt ytterst ihåligt med tanke på deras eget agerande
    i andra sammanhang. Exempel på detta är otaliga om man ser vilka krigiska insatser framför allt USA
    genomfört efter andra världskriget var helst på världen runt.
    Vad som är viktigt i sammanhanget är att hålla en enig linje och låta vår regering behålla lugnet och inte bli påverkad av stridstuppar inom den politiska oppositionen som högt ropar på NATO vid varje tillfälle de får chansen. Ett ansvar som ligger framför allt Moderaterna och Kd med deras ständiga rop på ”vargen kommer”. Även företrädare inom försvarsmakten måste förstå att folket är deras främsta uppdragsgivare.
    Så läget är allvarligt med tanke på vilka spelare som finns i kulisserna.
    Samtidigt tänker jag på Israels ständigt återkommande attacker, när de sönderbombar det lilla inneslutna ”landet” Gaza. Inte reagerar världssamfundet med samma proteststorm när detta sker.

  2. Vad den lilla pojken Hultqvist säger är bara löjligt. Tittade på Finsk TV som har mycket sakligare information än SVT. Klart är att Ryssland har blivit provocerade av Ukraina/uza sen 2014 med provoktioner mot den ryska befolkningen i östra Ukraina. I östra Ukraina bor massor med Ryssar. Putin säger att för att försäkra sina landsmäns säkerhet i östra Ukraina behövs en nedtagning av Ukrainas arme. Det är vad det handlar om, Ryssland vill skydda sina landsmän samt se till att Ukraina är nato fritt. Om jag förstått det rätt så är det ”hemska kriget” över för dom ”stackars” ukrainarna redan.

  3. Tycker inte att ryska attacken är oacceptabel. Är förvånad över deras tålamod och det är som Lavrov uttryckte det vid samtal med Storbritanniens utrikesminister nyligen, som att tala med dövstumma.
    Sverige-EU-USA-NATO har spelat falskt i många år.

  4. Bra artikel i Proletären. Deras utrikespolitiska artiklar är nästan alltid bra.
    Ryssland bryter nu flagrant mot det dom själva har hävdat så bestämt hela tiden, att inget land skall få hävda sin säkerhet på ett annat lands bekostnad. Med den här attacken riskerades hela världsfreden. Putin kunde inte vara säker på hur USA/NATO skulle reagera. Ryssland hävdade således sin egen säkerhet på potentiell bekostnad av hela mänskligheten.

    Ansvaret för att spänningarna har byggts upp till den här galna nivån ligger dock helt på västvärlden.
    Hade Ryssland inte fått en stängd dörr i ansiktet när dom fredligt närmade sig väst och hade inte deras fredstrevare mötts med vettlös militär upptrappning fån NATO så hade med största sannolikhet inget av detta hänt.

    Nu vet vi, det gick inte att pressa Ryssland hur långt som helst. Mer hot, mer NATO, mer sanktioner i det här läget är den ultimata hjärnblödningen. Väst måste istället rannsaka sitt eget monumentala vansinne som skapat hela eländet.

  5. Läste en bra slutkläm i en kommentar av Christer Lundgren på Lindelof.nu: ”Själv menar jag att vi bör förstå Ukrainas historia och de speciella förhållandena i landet och det hot mot Ryssland som västmakterna byggde upp där. Det kommer säkert att bli mycken upprördhet om detta den närmaste tiden, men så småningom kommer detta att sjunka undan då den nya ”terrorbalansen” stabiliserats och om USA/Nato slutar beväpna Rysslands gränsstater – inklusive Sverige.”
    Och med tanke på det som Mario Sousa skrev om Ukraina
    ”För några veckor sedan sa Putin i ryska tv att det skulle vara fel och även kriminellt av honom som Rysslands president om han skulle acceptera Natos kärnvapen i Ukraina.
    De skulle vara 7 minuter från Moskva, än mindre tid från andra ryska städer.
    Omöjligt att sätta stopp för en kärnvapenattack, miljoner ryssar i omedelbar fara.
    Än farligare när man vet att Ukraina sedan 2014 styrs av fascister och nyliberaler.
    Putin försökte förhandla om detta, att Ukraina aldrig skulle gå med i Nato.
    Ingen ville lyssna på honom.
    Bakom kulisserna fanns USA som tvingade alla EU ledarna i ett led mot Putin och Ryssland. Sverige behövdes inte tvingas, Sverige var den mest ivriga mot Ryssland.
    Tiden gick och motsättningen blev större.
    Sedan kom den Internationella säkerhetskonferensen i München 15 februari.
    Där fick Ukrainas president Zelensky stora applåder av USA och alla EU-ledare närvarande när han sa att han som Ukrainas president skulle sätta igång med ett eget kärnvapenprogram i Ukraina.
    Alla applåderade, ingen försökte sätta stopp för galenskapen.
    Ukraina, ett fullständigt bankrutt land där pensionärerna är hungriga och arbetslösheten enorm, där sjukhusen har knappt med pengar så de kan vara öppna, där skolorna förfaller! Denna Ukraina skulle starta tillverkning av kärnvapen. Mot Ryssland.
    Zelenskys deklaration om kärnvapentillverkning kan enbart ses som en krigsdeklaration mot Ryssland med hot om kärnvapenattack.”
    Krigshetsare i alla länder är jag definitivt emot, men alla som ytligt sett ser ut som krigshetsare kanske i verkligheten är dom som försvarar freden.

  6. Vill tillägga: Lenin skriver ”Konkret analys av konkret situation” och också ändra slutsatsen i mitt inlägg till ”Krigshetsare i alla länder är jag definitivt emot, men dom som ytligt sett ser ut som krigshetsare, i det här fallet, kanske i verkligheten är dom som försvarar freden.

  7. Man blir ju mörkrädd hur verklighetsfrånvända många av kommentarerna här är. Bilden som målas upp är att länderna i Östeuropa de senaste 20 åren mer eller mindre tvingats in i NATO mot deras vilja av USA. Inget är ju längre från sanningen. Många av dessa länder/folk har levt under ryskt förtryck under hundratals år och insåg redan tidigt efter sin nyvunna självständighet att ett NATO-medlemskap var det enda som garanterar deras suveränitet. Som föredetta Öststat har man två alternativ. Antingen så dansar du helt efter Putins pipa eller så går du med i NATO. Ukraina försökte välja en tredje väg och vi såg hur det gick för dem.

    • Christian.
      Det där var verkligen en världsfrånvänd kommentar. När socialismen kollapsade lämnade ju dom ryska styrkorna Östeuropas länder. Ryssland hamnade dock i ett eländigt stadium efter den sk. chockterapin och oligarkernas plundring och hade inte mycket i ekonomisk hänseende att komma med. I väst fanns rikedomen och det var sannolikt huvudskälet till att dessa länder nappade på NATO:s bete.

      NATO och väst släppte inte in Ryssland i stugvärmen. Istället utsågs Ryssland till den nya fiende som krigsindustrin behövde. NATO ville således att dom forna Öststatsländerna skulle bli medlemmar för att det passade deras strategisk mål.
      Följden av denna vanvettiga politik av ökande spänning och hot mot Ryssland ser vi nu. Väst hade lätt kunnat undvika det, men krigsprofitörernas vinstintressen och USA:s strävan efter hegemoni ville annorlunda.

      • Struntprat. Det är ingen som har utsett Ryssland till fiende. Ryssland har genom sitt eget agerande de senaste 20 åren blivit en fiende. Det finns inget militärt hot mot Ryssland och trots alla som påstår det finns det ingen som kan presentera några trovärdiga belägg för det heller. Att påstå att Ryssland är utsatt för någon typ av militärt hot är ren lögn och enbart ett försök till att blanda bort korten och försöka ursäkta rysk aggression mot sina grannländer. Påståendet att Ryssland ”var tvunget” att anfalla Ukraina är precis lika sant som att USA var tvunget att anfalla Irak 2003 eller att Hitler var tvungen att angripa Polen 1939. Det verkliga skälet till att Ukraina angrips är att det blir allt mera tydligt för länderna i Östeuropa att spela på Ryssland är att spela på den förlorade hästen. Länder som Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien och Baltikum övergav alla Ryssland tidigt och vände sig mot EU/NATO. Resultatet av det är nu tydligt. 20 år av en oerhört stark ekonomisk tillväxt. Andra länder som stannade kvar i Rysslands intressesfär har istället visat på en stagnerad ekonomisk utveckling.

        • Nato som lägger ned 15 gånger mer på militären har Ryssland som huvudfiende och har rustat upp, medan ökningen av Rysslands militärutgifter är blygsam. I Polen och Rumänien finns avancerade Aegis som enligt vissa uppgifter kan ha kärnvapen. Kärnvapen finns i 5 stater i Europa förutom i Frankrike och Ryssland. Statskuppen mot folkvald president i Ukraina 2014, som ersatts av ett styre med mycket stort inflytande av USA är naturligtvis hotande. Ryssland var inte tvunget att anfalla Ukraina. Liknelsen med Irak som hot mot usa är synnerligen haltande.

          • Det är helt sant att NATO spenderar mycket mer på försvaret än Ryssland i absoluta termer men det beror på att deras ekonomier är betydligt större än Rysslands. Räknat som andel av BNP är militärutgifterna i Ryssland betydligt högre. För övrigt så satsade NATO betydligt mer på försvaret innan 1990 utan att något anfall på Ryssland kom. Så som sagt var det finns inga som helst belägg för att Ryssland skulle vara hotat militärt av NATO och att NATO skulle planera ett anfall på Ryssland. Det är bara tomma påhitt från din och Putins sida i syfte att ursäkta en folkrättsvidrig militär invasion i syfte att störta en demokratisk vald president.

          • @Arbetarklass. Att tolerera andra åsikter/människor är en av de grundläggande och viktigaste sakerna i en demokrati. Jag ogillar kommunister, socialister, socialdemokrater, miljöaktivister, nazister, fascister, feminister, men jag tolererar dem alla för det är vad man måste göra om man vill leva i ett fritt och öppet samhälle.

    • Jag blir mörkrädd när jag ser kommentatorer på denna sida som inte förstår hur farligt det är att låta nazister vara huvudgruppen som skall bygga Ukrainas försvar.
      Både Max Blumenthal och Aaron Mate såg hur nazister stöddes av USA i Ukraina och gjorde flera artiklar om detta. De tog faran på stort allvar.
      Aaron Mates familj flydde från förintelsen i Europa till Kanada, han är judisk
      Max Blumenthals familj är också judisk. Max har berättat att när han var en liten judisk pojke på ca 10 år så blev han politisk medveten när han såg vad Israel gjorde mot Palestinier och chockad över detta.
      Båda är väldigt engagerade mot nazism i alla dess former, speciellt vad som händer i Ukraina.
      I denna video berättar de om hur nynazister i Ukraina misshandlar och jagar bort romer, även f.d. överste Wilkenson uttalar ett starkt fördömande mot att USA hjälper nazister i Ukraina.

      https://www.youtube.com/watch?v=DRTttyZ-MDk

      Nedan en bild på barn som måste gömmas i en källare för att inte bli dödade av nazisterna, detta var år 2014, fotografen och hans tolk blev också mördade av ukrainsk militär.
      Sedan har jag sett årligen massor av bilder på människor som blivit dödade av ukrainsk militär men skam att varken SVT eller de stora medierna i Sverige har publicerat detta.

      https://twitter.com/NinaByzantina/status/1496640134606819328

    • Ukraina valde nynazismens och konfrontationens väg dessvärre! Det man blir mest mörkrädd av är Christians oförmåga att förstå att inte lita på propagandan som styrs från USA. USA är det mest aggressiva landet i världen och det är deras varumärke att desinformera för egen vinning! Och ja, det är Europa som blir lidande av USA:s krig och krigsplaner och får agera städtant för att röja upp efter USA vilket upprepas hela tiden! Trots att USA inte hotades av varken Libyen, Irak, Afghanistan eller Syrien kände man sig tvungen att förstöra dessa länder! Ja, Ukraina och dess regim är ju verkligen ett hot mot Ryssland och ryssar boende i Ukraina, detta kan väl inte vara så svårt att förstå? Nu skördar man efter 8 år det man sått och att framställa Ukrainas regim som oskyldiga lamm är både osmakligt och fult mot befolkningen i Ukraina som fått och får lida!

      • Benny. Ett tips till dig är att vara källkritisk. Att lita blint på vad RT rapporterar gör ju att du gång på gång går bort dig fullständigt. Och dina så kallade ”profetissor” slår ju heller aldrig in. Senast var det ju att EU skulle ”stycka upp” Ukraina. Innan dess så skulle resultatet i Brexitfolkomröstnigen riggas så att UK skulle bli kvar EU. Hur det gick med det vet vi ju nu. Att Ukraina skulle var fullt med nazister är ju rent struntprat. Jag har varit i Ukraina flera gånger och aldrig sett några. Eller de kanske gick och gömde sig när se såg mig? Det är naturligtvis så att det säkert finns nazister i Ukraina. På samma sätt som det finns nazister i Sverige, USA och även Ryssland också.

        • Du såg ingenting, men dessa politiker från Frankrike de såg tillräckligt för att bli chockade och skriva utrikesministern i Frankrike, de var i Kiev i mitten på juni 2021.
          Senatorerna Natalie Gulet, Jean-Pierre Maug och Joelle Guerriot från senatens utrikeskommission kräver att den franska utrikesministern talar om den ukrainska frågan i senaten. 

          Senatorer blev upprörda över det faktum att de i mitten av Ukrainas huvudstad säljer nazistiska symboler och är registrerade som kämpar för ”Azov”. ”Nynazistiska partier är alltmer aktiva, bland annat i Kievs centrum, med skjutbanor, metoder för att montera och demontera Kalashnikov-gevär och rekrytera tjänster för ungdomar till miliser som tydligt förklarar nazistisk ideologi. Identitetsdokument från nazistiska soldater som dog under krig, inklusive medlemmar av Sonderkommando, sprider sig över Andriyivsky Descent, vilket kombineras med utbildning av pro-vita supremacists som uppmuntrar attacker över hela Europa på uppdrag av det ökända Azov-regementet.

          Frågor om denna fråga och vilka åtgärder den avser att vidta för att undvika spridning av denna dödliga ideologi, sade senatorerna i en begäran. som visade sig stå till förfogande för ”Strana”.Senatorerna återvände chockade från Kiev från det faktum att nazistiska dokument såldes öppet på Andriyivskyy Descent, de fick lära sig skjuta, folk stod i kö till Azov-tältet. 

          De spelade in allt på video och skrev en begäran till utrikesministern. I Frankrike finns en sådan praxis: ministrar rapporterar en gång i veckan till senaten. Chefen för utrikesministeriet är nu skyldig att utarbeta ett svar för rapporten om begäran om situationen i Ukraina. 

          Azovkompaniet på väg ifrån Kanada till Ukraina, lägg märke till flaggorna och mannen som heilar till vänster på bilden. De hade nog fått tillsägelse att inte göra det, men han kunde inte låta bli. 

          https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1496226982828384257

          Ted Galen Carpenter, kompetent i säkerhetsstudier vid Cato Institute och biträdande redaktör vid National Interest skriver i sin artikel: Amerikanska tjänstemän har länge varit förtjusta i att skildra Ukraina som en lyckad demokrati som avvärjer hotet från aggression från ett auktoritärt Ryssland.

          Washingtons idealiserade bild har aldrig riktigt överensstämt med den mörkare verkligheten, men klyftan har blivit till en avgrund. Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt smutsiga aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. I demonstrationen fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med direkt fascistiska element, som Svoboda och Right Sector som spelade avgörande roller.

          Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistiska grupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alltför vanliga under åren efter Maidan-revolutionen.

          Flera åtgärder som president Volodymyr Zelenskys regering har vidtagit under de senaste månaderna är oroväckande auktoritära. Att behandla Ukraina som en användbar (mycket mindre viktig) amerikansk säkerhetspartner kan inte motiveras utifrån realistiska beräkningar och är onödigt provocerande mot Ryssland.

           Att försöka framställa Ukraina som en modell för demokrati som förtjänar USA:s skydd på moraliska grunder är ännu mer långsökt. Att försöka göra det återspeglar faktiskt antingen avsiktlig blindhet eller den värsta sortens cynism.
          Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt andra fula aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. Även om det fanns genuina demokrater i demonstrationerna fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med rent fascistiska element, som Svoboda och Höger Sektor, som spelade avgörande roller. Efter revolutionen fortsatte dessa fraktioner att vara en oroande närvaro i Ukraina.” Den nynazistiska Azovbataljonen var till exempel en integrerad del av president Petro Porosjenkos militär- och säkerhetsapparat. Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistgrupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alldeles för vanliga under åren efter Maidan-revolutionen. 

          Lika illa som situationen var under Porosjenko, har den dock blivit ännu värre under hans efterträdare, Zelensky. I början av februari 2021 stängde den ukrainska regeringen flera pro-ryska, oberoende medier, och gjorde det på grundval av ytterst vaga, grunder. Den 13 maj 2021 beordrade en ukrainsk domstol den framstående pro-ryska politikern Viktor Medvedchuk, en politisk allierad till ägaren av dessa tv-stationer, att sätta i husarrest medan han stod inför anklagelser om förräderi. Medvedchuk, ledare för det politiska partiet Opposition Platform – For Life, är en av Zelenskys mest uttalade kritiker. Åklagare hade tidigare anklagat honom för att ha engagerat sig i ”omstörtande aktiviteter mot Ukraina, inklusive på den ekonomiska sfären.”Medvedchuk är knappast det enda målet för ett allt fulare politiskt tillslag. 

          I mitten av april grep Ukrainas statliga säkerhetstjänst 60 demonstranter i staden Charkiv som försökte protestera mot det lokala stadsrådets agerande. Myndigheterna anklagade inte demonstranterna för att delta i våld; Det fanns faktiskt inga bevis för sådant beteende. Istället hävdade den statliga säkerhetstjänsten att ”pro-ryska politiska krafter” hade skickat demonstranterna för att iscensätta protester som ett sätt att ”rättfärdiga möjliga ryska aggressioner mot Ukraina.” Man skulle kunna inkludera nästan vilken politisk verksamhet som helst under rubriken för ett så vagt, känsloladdat påstående.

          • Bra Viviann Månsson, talade med en rysk facebookvän, hon delade en massa bilder på Messenger på fascister/nazister från olika ställen i Ukraina, själv hade hon blivit avstängd från Facebook i en vecka för att hon delat dem, men på messenger kunde hon skicka dem….Just nu har fascisterna dragit sig in bostadsområden/höghusområden så att ryssarna ska anklagas i omvärlden för att bomba civila människor, någon skrev att dom gjorde som alla terrorister, använde mänskliga sköldar, Putin uppmanade i ett tal de ukrainska soldaterna att inte acceptera att fascisterna använde deras fruar och barn som mänskliga sköldar och vända sig mot dem……fascisterna hade tydligen fått råd av USA hur de skulle hantera situationen…När man diskuterar på Facebook så är kunskapen och vad som händer och har hänt i Ukraina skrämmande låg. Min Facebookvän berättade att ryssarna i Donbasområdet hade gråtit av glädje för att Ryssland efter 8 år hade kommit till deras försvar. 8 år och 15 000 döda…

          • Det var också bilder på stora fyrverkerier och människor som viftade med ryska flaggor på gatorna. Vår media är helt omedvetna om vad befolkningen tycker.
            Ingen bild i vår media på de döda och skadade i Donbass och Donetsk.
            Dessutom brukar de rapportera om det endast är 5 personer som demonstrerar mot Iran, men ingen rapportering om demonstrationerna utanför USA:s ambassad i Kiev. Jan Nybodas hade lagt ut bilder på demonstranterna med stora plakat där det stod: Åk till Washington och kom aldrig tillbaka / Sedan namn på en ofantlig mängd länder där USA varit och krigat och det stod ni kom med krig och inte med demokrati (kom inte ihåg exakt orden men andemeningen var detta.)

            Det är fruktansvärt det som sker i vårt samhälle i dag och har hållit på en tid.  Som du berättar märkte jag också för flera år sedan, censuren på twitter och facebook, först med Navalny att de som hade information om hans rasistiska videor och lade ut dessa på nätet, fick sina twitter konton nedstängda. Sedan uppmaning av twitter att de inte fick lägga ut dessa offentligt, och då få sina twitter konton öppnade igen.
            Så har det varit sedan USA gjorde kuppen i Ukraina ett massivt pådrag  på facebook och twitter att de som hade ett stort antal följare fick också kontona nedstängda om de lade ut information om Azovbataljonen, Svoboda eller Right sector.
            Max Blumenthal som har ett stort kontaktnät lade ut bilder på skärm dumpar som de skickat till honom  när de fått sina konton nedstängda. Vi låtsas att det är demokrati, men börjar mer och mer likna åsiktsstyrning som är farlig för den fria tanken anser jag.
            Valentina Lisitsa är en av världens främsta pianister och har med sina tolkningar av kompositörer som Bach, Beethoven och Brahm förmodligen blivit störst av alla sett till publikstorlek. Men när Lisitsa ikväll gästar Norrköpings Symfoniorkester för att spela Beethovens fjärde pianokonsert har etablerad media bestämt sig för att inte recensera framträdandet. Norrköpings tidning liberala kulturchef Mats Granberg får medhåll av Mikael Skillt tidigare frivillig i en av Kievregimens nationalistiska milisgrupper och i nazistiska motståndsrörelsen. Mikael skriver ”Vad gäller @ValLisitsa så anser jag att hon är talangfullt trash. Hon är inte välkommen i mitt land om du frågar mig”, 
            En liberal och nazist hand i hand mot yttrandefriheten. Ben Nimmo har förföljt henne, stänger hela tiden ned hennes twitter konto, så numera informerar hon om Ukraina på Telegram, så hon använder båda.

            En lettiska MEP som talade om den svåra humanitära situationen i Donbass, och hur många som blivit dödade, blev nedtystad och blev bortförd av EU-vakter, men en kriminell oligark fick tala för sin sak, eftersom han kritiserade Ryssland.

      • Nej, inte riktigt. De flesta ukrainare var helt ovetande vad som pågick bakom kuliserna. Missnöje demonstrationerna urartade dom sista dagarna på Maidan i massmord. Det finns ganska väl dokummenterad på netsajten ”strana.news”(på ryska), baserat på en hel del av förundersökningen. Ett av problemmet är att Maidan brottslingarna fick ganska tidigt amnesty, samtidigt som 4-5 Berkut-poliser blev inlåsta under 5 år, utan vare sig häktning eller arestteringsorder.

  8. Konstaterar att 30 år av rysk eftergiftspolitik mot väst definitivt är avslutad. Putin blev aldrig vår tids Chamberlain dvs Ukrainskt NATO-medlemskap i utbyte mot fred med väst. Till skillnad mot appeasmentpolitiken som ledde till världskrig, kanske den idag oomtvistliga ryska aggresionen i sin förlängning leder till avspänning och nedrustning av NATO och/alt stopp för västalliansens hegemonisträvanden?

  9. Hat och kärlek förblindar.
    Således borde alla lägga band på sin ilska över det ryska angreppet på Ukraina, så att inte kriget utvidgas till Baltikum och Polen.
    Kriget i Ukraina är en skogsbrand och liksom alla andra skogsbränder är det svårt att förhindra en utvidgning.
    Vem som ytterst bär skulden för ”kriget i Europa” är sekundärt nu när det brutit ut.
    Det väsentliga är: hur förhindra att det utvidgas och inte går att kontrollera?
    Ja, inte är det genom moralistiska poseringar om den egna förträffligheten och Putins uselhet. Sådana ”flexar” får bara stubinen mot krutdurken att brinna fortare.
    Sanktioner låter oskyldigt, men är en krigshandling i sig och kommer naturligtvis att mötas av motåtgärder från ryskt håll.
    Förutom de enorma självförvållade skador som genom sanktioner kommer att drabba Europas och USA:s infrastruktur och finansiella system, med oförutsägbara konsekvenser som följd, så kommer ryska cyberattacker som ett brev på posten.
    Hur svarar Nato/USA då? Vad finns kvar i ”verktygslådan”?
    Ni vill inte veta svaret.

      • Vi som är kunniga och erfarna IT ingenjörer vet mycket väl varifrån dessa IT attacker kommer. Vi har sett allt förut och vet var och hur vi kan leta efter spåren. Källan är USA och CIA. Fråga Snowden om USAs IT krigföring.

    • Många kloka ord där Michael Ståhlberg även om jag inte direkt förstår slutet om ”verktygslådan”.

      Har varit en stund på min dagverksamhet på förmiddagen och mötte ungefär de reaktioner jag väntat mig.
      Jag var återhållssam men fick i alla fall förstående blickar från några av dem som tänker innan de gapar rakt ut vad det ”vet” och är så säkra på.

      Jag tycker det är hemskt att höra från svenska ”arbetarklassen” om hur USA och amerikanska precisionsvapen ”lätt” skulle kunna förgöra ”den hemske Putin som dödar barn och oskyldiga i Ukraina”.
      Sedan läste jag precis nyss på SVT Public Service om den ukrainska presidenten som fått en bundsförvant och medhållare med den svenska Socialdemokratiske statsministern Magdalena Andersson.
      Jag har inte mycket till övers för socialdemokrater. De verkar som någon form av bottenskrap med småsnatterier, ärenden hos kronofogden, rattfyllerier, våldtäkter, småkorruption, svågerpolitik och allt annat man kan vänta sig från människor som saknar all heder.
      Alltid blir de förlåtna av partiet också, precis som sådana brister skulle vara något som hörde till ”rörelsen”. Sedan är det där man inte vill höra glömmer man snabbt också. Så den är nog väldigt enkelt att vara röd socialdemokrat.
      Nu väntar jag bara Socialdemokraterna ska gå med borgarna och lyckas få alla sina undersåtar och sympatisörer att gå med borgarjävlarna för att övertyga svenska folket rösta ja för att gå med i NATO.
      Väldigt oroväckande tycker jag med tanke på hur Ryssland skulle reagera på den saken.
      Men mitt upp i Putinhatet kanske inte folk förmår förstå det?
      Men kanske jag redan hunnit flytta till Ryssland då?

      Skulle vara tacksam om redaktören kunde svara mig vilken som är den andra ”enorma invasionen” som Ryssland fått utstå från väst under de senaste två hundra åren.
      Om han svarat så länka då för på den här bloggen finns ingen möjlighet att gå tillbaka då möjligheten att hitta äldre inlägg och kommentarer saknas då det endast länkas till de allra senaste.
      Är det då en flod av inlägg och kommentarer som fallet är nu kan möjligheten att hitta ett svar på en fråga som för mig just nu, försvinna på bara några timmar.
      Ett tekniskt fel på bloggen som borde åtgärdas.

      • Jag har själv inte skrivit ”den andra enorma invasionen”, men tänker på Napoleons angrepp för c:a 210 år sedan. Om man vill söka artiklar om t.ex. ”Ukraina” så kan man söka på https://www.globalpolitics.se på ”Ukraina” och får då en förteckning på c:a 500 artiklar.

      • ”verktygslådan” är den arsenal av hacker och liknande program som virus som CIA välkänt har utvecklat för cyberkrig. 2016 stals hela CIAs arsenal av skadliga spion och hacking verktyg, och det publicerade Wikileaks 2017. Svenska CIA lojala media som MSM och Public Service har mörkat. Sök på ”cia software hacker program stolen”. På DuckDuckgo. Det är censurerat på Google ochy alla USAs sökmotorer. Exempel.
        —CIA unit that crafts hacking tools didn’t protect itself: report
        nypost.com/2020/06/17/cia-unit-that-crafts-hacking-tools-failed-to-protect-itself/
        —Ex-CIA worker charged for massive leak of ‘Vault 7’ hacking tools to WikiLeaks
        scmp.com/news/world/united-states-canada/article/3089362/why-cia-couldnt-stop-theft-its-most-powerful
        —Theft of CIA hacking tools spotlights the spy agency’s “lax” security
        technologyreview.com/2020/06/16/1003738/theft-of-cia-hacking-tools-spotlights-spy-agencys-lax-security/

  10. http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181
    Har för första gången läst Putins artikel från 2021. Att han anser att Belorus, Ryssland och Ukraina är en nation har jag inget problem med så länge man med nation menar en kultur, ett språkområde med gemensam historia. Den definitionen av ordet är vanlig. Den norska hotellägaren Petter Stordalen anser t.ex också att Danmark, Sverige och Norge är en nation. Menar man med nation däremot stat så är Skandinavien uppdelat i olika stater precis som de stater som föddes ur Kievstaten, dvs Ryssland, Ukraina och Belorus. Dessa stater är suveräna och måste respekteras. Det säger Putin också:
    ”Of course, some part of a people in the process of its development, influenced by a number of reasons and historical circumstances, can become aware of itself as a separate nation at a certain moment. How should we treat that? There is only one answer: with respect!’
    Hitills har jag inga större problem med Putins beskrivning. Men sen blir det mer problematiskt och tudelat:
    ”the republics that were founders of the Union, having denounced the 1922 Union Treaty, must return to the boundaries they had had before joining the Soviet Union. All other territorial acquisitions are subject to discussion, negotiations, given that the ground has been revoked.In other words, when you leave, take what you brought with you.”
    Det är här Putin blir farlig och där han motsäger sig själv. Han hävdar ju här att de gränser som fanns mellan Ryssland, Ukraina och Belorus 1922 är de gränser som skall gälla 2022. En titt på Ukrainas karta visar hur komplicerat det skulle vara och står i konflikt med den respekten Putin hävdar för de folk som väljer en annan väg.

    • Landsgränser går att flytta vid behov.
      Västerländska NATO bombade skiten ur Serbien bara för att få en landsgräns mellan Serbien och Kosovo som faktiskt tillhörde Serbien.
      Men det kanske du inte hade något emot?

      Som självständigt land har inte Ukraina någon bra sammansättning.
      Vi har sett det har fungerat hyffsat bra i diktaturer men inte som demokratier.
      Kanske dags göra något åt saken?
      Ukronazister från västra Ukraina har terroriserat ryskdominerade Donbass, östra Ukraina i flera år nu sedan 2014.
      Är det något du tycker är okej?

      Jag tycker Putin är snäll.
      Han börjar med att avnazifiera och avväpna Ukraina för att se om Ukraina kan bli bättre då.

      • Putins artikel siktar på något ännu större än att lösa konflikten med regimen i Ukraina. Siktar han på återupprättandet av Sovjetunionens gränser från 1922 så lär konflikten inte stanna vid Donbass. Om Ukraina inte har en bra sammansättning är väl knappast något varken Putin eller Arbetarklass skall lösa. Det är en fråga för Ukrainas folk. Senast jag hörde någon som klagade på dålig sammansättning var när Bush den yngre ville rita om mellanösterns karta. Gick sådär.

    • Troligtvis är det bara en testballong inför de kommande förhandlingarna! Helt klar är att Ukraina måste delas och då måste folken också ha en röst annars blir det bara fortsatta konflikter! Sedan undrar man ju hur ledningen i Kiev tänkte när man började beskjuta de östra delarna av landet 2014? Hade Ryssland redan då reagerat hårt hade saken nog redan varit löst men att tillåta pangandet i 8 år utan repressalier och sedan pang på rödbetan måste varit en kalldusch för Kiev. Man tänkte nog att gick det bra att skjuta idag går det nog bra imorgon också tills det plötsligt tog slut till regimens förvåning. Poroshenko ligger nog väldigt illa till och har han den minsta självbevarelsedrift så har han nog redan smitit iväg eller om han sitter häktad sedan tidigare för då kan han knappast smita bara sådär….

  11. Zelenskys skådespeleri börjar bli fånigt. Nu höll han ett tal till alla EU-länderna och sa att detta är kanske sista gången ni hör mig. Varpå Macron snabbt gick in och sa, om det är en fara för Zelenskys liv så kommer Frankrike att ingripa. CIA valde en skicklig skådespelare, som är duktig på att läsa in manus. Ska detta vara nästa trick för att Frankrike skall börja bomba.
    Bentley som stridit i Donbass sedan år 2014 säger att ingen i Ukraina bryr sig om vad han säger, de försöker inte ens låtsas att de bryr sig.

    Han är en total marionett figur som inte talar utan ett inövat manus.
    Medan Ryssland inte har bombat något bostadshus, så har Ukraina inte gjort något annat under 8 års tid bombat sönder människors hem och lämnat dem på gatan med en kasse med kvarvarande saker.

    • Kom att tänka på CIA;S djävulusiska metoder. Det har kommit fram information att Zelensky vill lämna Ukraina hans familj har redan evakuerats innan bombningar från Ryssland skedde. Men USA vill hålla honom kvar, de måste finna ett sätt att få ut honom utan att förlora ansiktet.

      Ett sätt kan ju vara att man låtsas att han blev dödad av ryssarna, och sedan skall hans kropp föras till hans familj. På det sättet får man ut honom från Ukraina, samtidigt som man hoppas att EU-länderna nu skall bomba ryssarna, med tanke på vad Macron sa.

      Det är ju jätte-skumt med hans tal, när han säger att detta är kanske sista gången ni hör mig tala, något är det som kommer hända med anledning av detta tal, men frågan är vad?

    • Skådespelare. Precis. Zelensky är en skådespelare som engagerats av USA för att driva USAs sak politiskt, och där USA har skrivit hans manus, repliker, manuskript och koreografi. Både för att få honom vald till presidentämbetet och för att driva Ukraina mot USAs målsättningar. Han har ingen politisk erfarenhet eller kunskaper och uppenbart har han inte alltid fyllt rollen till USAs belåtenhet. Han bad ju Biden att lugna sig. Hans familj är redan evakuerad till USA dit han har en garanterad reträttväg, om inte USA beslutar att låta honom gå samma väg som JF Kennedy eller Udo Ulfkotte, alltså lönnmördad. Ett lönnmord skulle ju passa bra att skylla på Ryssland. Därför ville han dra sig ur.

  12. Men så här såg det ju ut, när USA började bomba Irak, 2003, War on Iraq, GWOT, on Terror, ett CNN-krig, det passade den, svenska eliten bra, och man gick i USA-tjänst, som i Afghanistan. Nu har USA/ Sverige och regeringen dragit in Ukraina i krig, man har bara satsat på korståg mot Ryssland, inte ett spass på diplomati, man kan inte låta Sverige ledas av krigsivrare. Bara att gratulera Nato/USA och Sverige,att ryssarna lärt av USAs ”shock and awe”, ”fire and fury,”, i länder 800 mil från USA, tänk att det skall vara så svårt att förstå vad krigshets kan leda till. Det finns inte på kartan vad som kan inträffa.Nu framstår USA och Nato som föröd-mjukade, strategiskt skickligt av Putin. Ryssarna har inte bråttom, men kan i lämplig situation agera, med full kraft, de behöver inte fråga runt
    vad göra med en krutdurk som Ukraina. Fråga våra legionärer i reger-ingen!

    Nu måste en europeisk säkerhetspakt ” odelbar säkerhet” förhandlas fram, vi behöver inga krig i Europa, som när USA/Nato bombade Jugo-slavien, 1999, i 78 dagar, till slut fick ryssarna be Belgrad att dra sig ur, och släppa Kosovo, till ny Natobas. Ryssland är (än så länge) Europas gendarm, sa man förr i tiden. Ryssland kommer att vinna på detta, och
    slut på alla Nato-provokationer, förhoppningsvis.

  13. NATO.
    Vill här bara meddela att risken är klart överhängande att jag vid höstens kommande allmänna val i Sverige väljer rösta Vänsterpartiet (som jag tror är mest mot Nato) om den socialkonservativa arbetarhögern liberaliseras med händelserna i Ukraina och aktivt börjar sträva till svenskt NATO-medlemsskap.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriget-kan-forandra-synen-pa-ett-svenskt-nato-medlemskap

    Liberalismen är krigisk.
    Det framgår alltid så tydligt vid varje konflikt så ingen kan övertyga mig om motsatsen.
    Liberalismen är allt annat än fredlig.
    Liberalismen driver utan att tveka blod och död för att få sina idéer genomförda.
    Väldigt likt de tidiga Sovjetkommunisterna. (Men de bättrade sig med tiden för att mot slutet vara helt okej.)

    För mig är just den frågan avgörande helt enkelt därför jag inte vill ha något Ukraina-liknande krig i Sverige.
    Jag vill ha ett alliansfritt Sverige som inte tvunget behöver ta ställning och heller inte bli tvingade att delta i annat lands krigsföring eller försvar.
    Sverige ska försvara sig själva och inte någon annan.
    Ej heller tvingas in i andra länders konflikter.
    Min grundtanke är varje ”familjs” (land) suveränitet med respekt men även samarbeten med varandra.
    Några polygama ”storfamiljer” tror jag inte på även om nu Vänsterpartiet skulle göra det.

    Problemet med Ukraina är att de efter självständigheten pga inre splittring inte kunnat uppvisa tillräcklig respekt för sin närmaste ”grannfamilj” Ryssland som även tidigare varit dess bäste vän.
    Det är vid sådana här tillfällen som den djupt tragiska situationen uppstår när fiendens fiende blir till bästa vännen.
    Nu vill NATO skölja vapen över Ukraina.
    Det är djupt tragiskt och kommer bara leda till mer dödande.

  14. Så tänker jag också inför höstens val. Huvudfrågan för mig, när jag lägger min röst, blir frågan om NATO. Jag kommer rösta på det parti som är trovärdigast i sitt NATO-motstånd. Alliansfrihet har tjänat Sverige väl i över 200 år. Alla andra politiska frågor är underordnad frågan om krig – – fred. Tyvärr har inte Ukraina uppfattat de signaler som sänts uppropet i många år nu utan aktivt saboterat implementeringen av Minsk II.

    Och vår utrikesminister sade i Agenda för 11 dagar sedan att Ryssland har motverkat implementering av Minsk II, när det är precis tvärtom. Hur okunnig om Minsk I och II, och NATO-kramande kan man tillåtas vara och ändå kvarstå som utrikesminister. Hon reste t.o.m. omedelbart tre dagar till USA för direkt konsultation i dec. 21, när Ryssland kom med sina ultimatum.

    • Så är det tänker jag också att höstens val blir viktig vad gäller vårt alliansfria läge.
      Men med tanke på Socialdemokraternas alltmera glidning mot NATO/USA;s totala tolkning av
      det nuvarande spända världsläget finns det knappast något alternativ att rösta på.
      Frågan är om det finns en annan alternativ rörelse inom detta parti som vill behålla
      vår alliansfria ställning som tydligt fritt kan verka i en fredsbevarande medlarroll varhelst
      krigiska konflikter förekommer.
      Jag tror inte det ty det är tydligt att vi sitter fast i EU;s nuvarande bestämda riktning samtidigt som USA inte vill/kan släppa sitt grepp om Europa.
      Så min tolkning är att vi sannolikt kommer att råda under Natos krigsorganisation inom snar framtid.
      Om det kommer att gagna världsfreden beror på ifall EU tänker om och kan tämja USA;s ständiga strävan, med alla till buds stående medel kontrollera sina intresse var det än förekommer .

  15. ”Ryssland gör sig skyldig till ett angreppskrig” Igen, jämför med historien. USA driver inget angreppskrig mot Ryssland, men dom förbereder ett. USA laddar upp Ukraina på samma sätt som Hitler laddade upp Norge för ett angreppskrig mot Brittiska Öarna. Vi stoppade inte Hitlers förberedelser till angrepp någonstans. Inte Polen, inte Österrike, inte Ryssland, inte Holland eller Frankrike, etc. Vi har facit, miljoner döda och ett förstörelse utan like. Så, i skenet av historien, skall vi stoppa USAs förberedelser till angreppskrig i Ukraina, eller skall vi låta historien upprepas. Vänta till USA angriper. Vore det inte bättre att stoppa förberedelserna redan nu, oavsett vad det kallas i retoriken eller folkrätten.

    Igen, glöm inte krigsherren USAs historia. Totalt opålitlig, håller inga avtal, agerar godtyckligt med våld och död, och igen, USA har varit i krig 226 år av sin 243 åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden. USA har världens största rustningsutgifter, mer än hela övriga världen tillsammans. USA har ett nätverk av lego-arméer, kallat NATO. Enligt ofullständig statistik initierades 201, eller cirka 81 procent, av de 248 väpnade konflikter som äger rum i 153 regioner mellan slutet av andra världskriget 1945 och 2001, av USA.

    Den som vill upprepa historien, håll upp handen, jag menar den högra och snett uppåt framåt, och förbered er. Vad jag avser, köp en gravplats åt familjen. Om du möter en person du vet har kallblodigt dödad hundratals, är det då rätt väg att inbjuda till debatt om folkrätten. Knappas, det finns en gräns, du ger två varningar, sedan eliminerar honom, för att själv överleva. Människas fundamenta instinkt. Överlevnad. Den dominerar folkrätten

    På sent 60-tal träffade jag en instruktör på K3, veteran från Vinterkriget. Han utbildade en trupp, arrangerade en scen, en person skulle hålla ett vapen mot huvudet på en annan och kräva att alla skulle lägga ner sina vapen. Hur skulle truppen agera. Förhandla? Nej, så här går det till visade han, utan ett ord lyfte han sitt vapen, och tryckte av. Inget vapen var förstås laddat. Välkommen till verkligheten, den verklighet som ligger bortom ”folkrätten”.

    Vi som är kunniga och erfarna IT ingenjörer vet mycket väl varifrån dessa IT attacker kommer. Vi har sett allt förut och vet var och hur vi kan leta efter spåren. Källan är USA och CIA. Fråga Snowden om USAs IT krigföring.

  16. Liten påminnelse till Karl W; kriget som faktiskt pågår förs av angriparen Ryssland på Ukrainas territorium. Fantasier om amerikanska angreppskrig från Norge saknar all verklighetskontakt. Norska atlantkusten är ett strategiskt anfallsmål för Ryssland, och Nato har planerat för det genom att lagra vapen på plats i någon mån. Ryska atomubåtar kommer att göra alla sorters förflyttningar över atlanten dyra och farliga, de kommer att tillgripa ubåtsvapnet på samma sätt som tyskarna gjorde under bägge krigen.

    Nato är en mycket framgångsrik fredbevarare mellan de ingående länderna, och hindrade vidare kommunistisk expansion västerut. Talet om ”lego-armé” är förstås ett försök att få Natos ingående styrkor att framstå som ”köpta”. I realiteten har trenden mot yrkesarmé pågått länge, i skydd av Natos fred, men värnplikten återuppstår senast dagen efter att ryska armén går över gränsen. Som vi också just bevittnat.

    • Till bilden hör:

      Nato genomförde under 11 veckor stora bombningar av Serbien 1999 som dödade tusentals, och gjorde det möjligt för Kosovo att bli en utbrytarrepublik där USA nu har en jättestor militärbas, camp Bondsteel. Utan stöd i FN:s säkerhetsråd. (https://www.globalpolitics.se/natos-bombkrig-mot-jugoslavien/)

      Nato förstörde Libyen, Afrikas mest välmående land, 2011 i insatser som gick långt utanför en osakligt baserad FN-resolution. Sverige gjorde en viktig insats i förstörelsen. (https://www.globalpolitics.se/sveriges-och-natos-skuld-till-slavhandeln-i-libyen-varsta-rasismen-idag/)

      Nato har i åratal spelat en viktig roll i kriget i Afghanistan. Insatser långt utöver FN-resolutionen.

    • Natos ”fred”?? Var då? Det är ju USA och Nato som startar alla krig i världen men Örjan kanske för säkerhets skulle ringa Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien, forna Jugoslavien osv och fråga hur det är med den saken! Nato är en ökänd anfallsorganisation anses det utanför västvärlden…Örjan kanske skulle försöka byta perspektiv och se det från ur en annan vinkel! Det kan ju även vara så att Örjan som så många andra tycker det är helt okej med Natos alla anfall och bombningar runt om i världen, men kom inte och påstå att Nato är en fredsorganisation för då ljuger du! Anfallsorganisation är ett bättre ord i så fall…

    • Angreppskriget som planerades 1940 från Norge planerades av nazisterna. Nazisterna planerade åtskilliga angreppskrig och genomförde dom. Polen, Österrike, Holland, Frankrike etc. Vad som pågår i Ukraina är på samma sätt, med samma metoder, planering av ett amerikanskt angreppskrig. Identiskt. Ingen stoppade Hitler, vi skall nog vara tacksamma att Ryssland nu stoppar ett planerat angrepp av USA. NATO, läs USA, är en aggressiv krigsherre med åtskillig lego arméer. Natos styrkor är inte ”köpta”, dom är tvångsrekryterade, inklusive Sverige. Detta är ett krig mot USA, inte Ukraina. Exempel. USA har varit i krig 226 år av sin 243 åriga existens, USA har över 1,000 militära baser runt jorden. USA har världens största rustningsutgifter, mer än hela övriga världen tillsammans. Av de 248 väpnade konflikter som äger rum i 153 regioner stod USA för 81% av överfallen. USA förbereder krig i Ukraina. NATO och Värdlandsavtalet fyller samma funktion som Permittenttrafiken, att nazisterna flyttade trupp och materiel genom Sverige. Vi stoppade inte Hitler, var tacksam att Ryssland nu stoppar USA.
      https://pbs.twimg.com/media/FMb888NXMDQCze8?format=jpg&name=small
      https://pbs.twimg.com/media/FMSWNEFacAIrpoJ?format=jpg&name=small

    • Örjan Wästberg Ja – du har rätt. Men kriget förs inte mot Ukrainas folk utan mot USA. Precis som när kriget fördes mot Tyskland på 40-talet var det inte mot tyska folket utan mot nazisterna.

  17. Vad är det här för strunt? Inbördeskriget i forna Jugoslavien var motsättningar som funnits i decennier som kom i dagen efter kommunismens sammanbrott. Kroater, serber och muslimer har krigat redan innan USA bildats. Afghanistankrigen började med en sovjetisk invasion. Libyen hade en grandios sovjetutrustad diktator från en småstam som upprätthöll en slags balans mellan de landets stora stammar, men inte hade ordnat upp tronföljden, när han vacklade blev det inbördeskrig. Det syriska inbördeskriget beror på att sunnimuslimernas tyngd ökat, men utan politiska representation, det är ett inbördeskrig med mycket rysk, iransk och saudisk inblandning, och mycket liten västlig inblandning. Irak hade en stalin-vurmande despot som överföll Kuwait med samma argumentation som Putin överfaller Ukraina; landet är egentligen hans. USA har gjort misstag i Irak, och det har resulterat i att Irak numera är under influens från Teheran. De kan kanppast vara nöjda med resultatet.

    Natos huvudsakliga succé består i att ha avslutat de västeuropeiska inbördeskrigen mellan Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien, Spanien och Österrike mfl, framgången har varit total. Nato har också tjänat som avskräckning mot vidare sovjetisk offensiv, även det lyckades.

    • Bortsett från historieskrivingen rättfärdigar detta inte Natos bobmningar av Serbien i 11 veckor i strid med FN-stadgan, ej heller Natos (och Sveriges) angrepp på Libyen samt Natos insatser i Irak, Afghanistan, också det folkrättsvidrigt.

      • Jag tycker också det är märkligt.
        Var finns alla protester och hänvisningar till FN och Folkrätter när NATO och USA terrorbombar?
        Men om Ryssland försöker få slut på en nazianstruken och korrupt regim som hotar säkerheten i deras omedelbara närhet då tycker plötsligt västvärlden det är vanvett, vansinne och utfört av en fruktansvärd despot, diktator och alla epitet de kan hitta på.

        Höger Thoralf hade ritat dit ”Lögnare” i pannan på en bild på Vladimir Putin han publicerade på sin blogg men faktum är att det finns många kloka kommentatorer på hans blogg liksom det finns här, så Thoralf fick allt annat än det vanliga 95% medhållet och istället framstå som en dumstrut.
        Thoralf erkände också han censurerat flera kommentarer.
        Så han är i alla fall ganska ärlig även om han är direkt korkad i frågan om situationen i Ukraina.
        Det var till och med så att en kommentator föreslog han skulle ägna sig åt Kalmar i stället för Ukraina.
        Vår vän Benny här hjälpte till med en kommentar som var bra skriven.
        Bra gjort!

    • Det du beskriver är ju en anfallsorganisation Örjan! Och inte f-n har det blivit bättre någonstans efter Natos krig, den valsen går ingen på! Så dina inlägg andas bara okunnighet och en som låtit sig luras av den löjliga USA-propagandan!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here