Ryssland erkände Donbass regioner medan nazismen stärkts i Ukraina

2
1947

Den här artikeln på morgonen 22/2 av Guy Mettan Ryssland erkänner Donbass regioner har översatts av Jan-Erik Gustafsson.

Artikeln skrevs alltså före Rysslands militära angrepp på Ukraina. Publicerar den främst som ett litet bidrag om nazismens ställning i Ukraina. (Men jag anser inte alls att Ukraina styrs av nazister).

Guy Mettan är journalist, författare och poli­tiker, verksam i Genève, Schweiz.

Under åren 1992-1998 var han verkställande direktör och chefredaktör för stadens största dags­tidning, Tribune de Genève. Sedan 1998 är han ordförande för Geneva Press Club vars grundare han också är. Guy Mettan har publicerat många böcker om Schweiz och det internationella Genève. Sedan 2001 är Guy Mettan ledamot för PDC, Schweiz kristdemokratiska parti, i Genèves rådsförsamling där han var talman åren 2009-2010. Han har också varit ordfö­rande för Röda korset i Genève och vice ord­förande för den schweizisk-ryska handelskammaren. Guy Mettan har både schweiziskt och ryskt medborgarskap.

Boken ”Varför vi älskar att hata Ryssland” utkom 2017 och hade då ut­kommit eller var under utgivning i Italien, Kina, Ryssland, Serbien och USA. Varför älskar vi att hata Ryssland? Rapport, bok och möte idag..

Befolkningen i Donbass rättfärdigande för att förklara sig självständiga och be om skydd från Ryssland är att Ukraina har fortsatt sin aggression mot de två autonoma regionerna Donetsk och Luhansk.

Russia inks recognition of Donbass regions

_________________________________________________________

Ryssland erkänner Donbass regioner

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade ett avtal med ledarna för de två republikerna 21 februari, och accepterade officiellt att Minskavtalet misslyckats, som Ukraina – en av undertecknarna – hade försummat att genomföra. Genom att formellt erkänna de två republikerna kommer Ukraina (liksom Jugoslavien) att delas upp i tre republiker.

Minsk 2 avtalet hade förstärkts genom FN-resolutionen 2202(2015), som uttrycker att Donbass ska bli ett autonomt område i en konstitution, vilket Kiev rättframt vägrade att acceptera. Det finns för närvarande 17 autonoma områden I Europa. FN-resolutionen.

Dimitri Jarosh

Ukrainas President Vladimir Zelensky utsåg istället 2 november 2021 nazi-ledaren Dmitro Yarosh som rådgivare till chefen för Ukrainas armé, general Valerii Zaluzhnyi.

Yarosh är misstänkt för att vara en del av NATO’s Eastern European hemliga nätverk. År 2007, hjälpte han CIA koordinera den nazistiska och islamistiska grupper i Ternopol i västra Ukraina under Rysslands andra krig i Tjetjenien.  Han spelade också en nyckelroll under EuroMaidan kuppen 2014 som en av ledarna för den “Högra sektorn”.

Affisch från Högra Sektorn. Bild på Pål Steigans bloggartikel.

Nazistiska och islamistiska fraktioner sattes upp som en “anti-imperialistisk front” mot Ryssland vilket Yarosh hade överinseende över. I februari 2014 utnämndes han som vice Sekreterare I Ukrainas Nationella säkerhetsråd (National Security Council of Ukraine).

Han ställde upp i presidentvalet som följde på statskuppen, men sårades allvarligt 2015, och vara tvungen att dra sig tillbaka ett antal år.

I sin nya kapacitet har Yarosh lett den nazistiska Azovbataljonen ( Nazi Azov Battalion) i dess  attacker i  Donbass gränsområden nu under säkerhetskonferensen i Munchen (Munich Security Conference ,18-20 February 2022). Azovsoldaterna förenades med utländska krigare, inklusive åtskilliga jihadister från Syrien. De har angripet anläggningar för vatten och energiförsörjning i de två regionerna, vilket resulterat i flykten av åtminstone 70 000 Donbass medborgare.

Åtminstone 700 000 av de 4,6 miljoner medborgarna i Donbass har redan ryska pass och 500 000 har ansökt om att få ryskt medborgarskap

Rysslands försvarsminister Shoigu betonade närvaron av 60 000 ukrainska soldater längs gränsen till DNR and LNR tillsammans med mer än 500 tanks och artilleri. President Zelensky har givit till känna att hans land kommer att lämna Budapestavtalet (Budapest Memorandum on Security Assurances), vilket har stoppat landet från att bygga nukleära bomber. Då Ukraina har kunskapen och verktygen för att göra detta sade Shoigu att den senaste utvecklingen var extremt farlig.

Fastän chefen för ryska utländska underrättelsetjänsten, Sergey Naryshkin, sade att de två regionerna borde integreras med Ryssland avvisade den ryske ledaren idén. Diskussionen sändes live på Russia Today.

För veckan antog det ryska parlamentet en resolution som erkänner folkrepublikerna Donetsk (DNR) och Luhansk (LNR)som självständiga stater. DNR och LNR gjorde en formell officiell anhållan om att deras republiker skulle erkännas denna vecka.

Efter att Rysslands president Vladimir Putin officiellt erkänt de två republikerna i måndags,  utbröt spontana glädjeyttringar på gatorna I Donetsk. En kommentator skrev på Twitter om de glada medborgarna: “Det är helt tydligt att Donetsk and Luhansk  INTE vill vara en del av Ukraina. Har folk bara rätt till självbestämmande om de uppfyller USA’s geopolitiska ambitioner?”

Om Ukraina fortsätter kriget mot oskyldiga civila i Donbass har Ryssland lagt grunden för att svara med kraft. Amerikanska vapenleveranser har med tiden flödat in I Ukraina.

 

 

Föregående artikelFörslag på riskreducering av väpnad konflikt mellan NATO och Ryssland!
Nästa artikelOacceptabel rysk attack på Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Putins viktigaste utrikespolitiska beslut sedan Syrien 2015, blev ”en särskild militär operation med syftet ”demilitarisering och denazifiering av Ukraina”.
  Fram till sista minuten försökte Kreml förlita sig på diplomati och förklarade för Kiev de nödvändiga imperativen för att förhindra ”heavy metal-åska” – erkänna Krim som rysk; överge alla planer på att gå med i Nato; förhandla direkt med de två oblasterna Donetsk och Luhansk, samt slutligen, demilitarisera och förklara Ukraina som neutralt. Kievs hanterare acceptera inte det ryska kravet på ”odelbar säkerhet”.

  Följden blev då oundviklig. I ett nafs var alla ukrainska styrkor mellan den så kallade kontaktlinjen och de ursprungliga gränserna för Donetsk och Luhansk oblaster – territorier av två ryska allierade som Moskva just hade svurit att skydda.
  Kreml och det ryska försvarsministeriet bluffade inte. Tajmat till slutet av Putins tal som tillkännagav operationen, halshuggade ryssarna med precisionsmissiler allt som betydde något för den ukrainska militären på bara en timme: flygvapnet, flottan, flygfält, broar, lednings- och kontrollcentraler, hela den turkiska Bayraktar-drönaren flotta.

  Och det var inte bara rysk råmakt. Det var artilleriet från DPR, som träffade Ukrainas väpnade styrkors huvudkvarter i Donbass, som faktiskt hyste hela ukrainska militärledningen. Detta innebär att den ukrainska generalstaben omedelbart förlorade kontrollen över alla sina trupper. Den politiskt-militära ledningen i Kiev hann inte ens förklara krig. De frös. Demoraliserade trupper började desertera. Totalt nederlag – på en timme.

  Vattenförsörjningen till Krim återupprättades omedelbart. Humanitära korridorer upprättades för desertörerna. ”Rester” inkluderar nu mestadels överlevande Azov-bataljonsnazister, legosoldater utbildade av de vanliga Blackwater/Academi-misstänkta och ett gäng salafi-jihadister..

  Som det ser ut anger realpolitik ett möjligt slutspel (se Donetsks chef, Denis Pushilin: ”Den speciella operationen i Donbass kommer snart att vara över och alla städer kommer att befrias.”)
  Vi kunde snart bevittna födelsen av en oberoende Novorossiya – öster om Dnepr, söderut längs Azovska havet/Svarta havet, nu helt i linje med Ryssland och tillhandahåller en landbro till Transnistrien.
  Ukraina kan naturligtvis förlora all tillgång till Svarta havet. USA:s regering skäller oavbrutet om ”territoriell suveränitet” och Natos Stoltenberg har meddelat att alliansen dammar av sina ”försvarsplaner”: Så reglerna har ändrats. Drastiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here