Debatt: Inte stjäl väl USA olja från Syrien?

10
1541
Marinkårssoldat från USA vid ocukperad syrisk oljekälla.. Bild: Shutterstock på licens.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Ingress: En läsare sände in följande kommentar till artikeln Kinas utrikesministerium: USA måste hållas ansvarigt för sin oljestöld i Syrien. Publicerar här läsarens kommentar tillsammans med mina kommenterar till hans frågor.

Från senare år finns många rapporter om oljestöld i nordöstra Syrien av USA i samarbete med kurdiska SDF. Vid en presskonferens den 23 oktober 2019 sa Trump: ”Vi har säkrat oljan, och därför kommer vi att hålla tillbaka ett litet antal amerikanska soldater i området där de har olja. Och vi ska skydda den. Och vi kommer att bestämma vad vi ska göra med det i framtiden.” Se under ”Relaterat”.

Radio Free Asia Radio Free Asia (RFA) ”Radio Free Asia (RFA) är en privat icke vinstdrivande nyhetstjänst som finansieras av USA:s regering och som sänder radioprogram och publicerar nyheter, information och kommentarer online för sin publik i Asien.” Wikipedia.

RFA skriver under rubriken ”Tar USA olja i Syrien?

Trovärdiga medier rapporterar att amerikanska företag har utvunnit olja i nordöstra Syrien. Men kinesiska påståenden om att USA stjäl syriska resurser saknar tillräckligt sammanhang.
SDF ockuperar den nordöstra delen av landet, oberoende av den syriska regeringen under ledning av Bashar al-Assad. År 2020 undertecknade Delta Crescent Energy, ett föga känt amerikanskt oljebolag, ett kontrakt med SDF som gjorde det möjligt för företaget att utvinna olja. Utrikesdepartementet har inte avslöjat många detaljer om avtalet, men en rapport från det amerikanska mediehuset Politico https://www.politico.com/news/2020/08/03/delta-crescent-energy-syrian-oil-391033säger att en del av oljan raffinerades för att användas i regionen, medan resten exporterades till Irak och Turkiet. Den syriska regeringen har starkt kritiserat avtalet och sagt att USA tar landets olja utan dess tillstånd.” https://www.rfa.org/english/news/china/fact-check-01272023175615.html

En annan källa: USA-trupp tömmer 84 oljetankbilar från Syrien och smugglar in i Irak

__________________________________________________________________

Kent Svenssons frågor:

Blev kineserna sura för att dom inte fick tag i oljan? Eller är det bara standard propaganda från Kina?

Men för att se på saken, lite som man kanske kunde begära att en undersökande ha ha, redaktör bör göra, så:

1) Det finns inga bevis som styrker artikeln. T.ex. bilder av konvojerna med olja eller någon form av dokumentation.

Min kommentar: Bild: En av flera bilder på oljetransport, dock kan man inte se markeringar.

2) Vilka medier är det som rapporterar om stölderna? Det borde varit ett minimum av information. Men det är kanske inte så intressant, eller vad menar du Anders?

Kommentar: Se ovan samt i artiklar under ”Relaterat”. Radio Free Asia, Politico, APnews, Syrianews, Sana, Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=BBiJCEmHe_k&t=1s

3) 66 000 bbl/d är mycket olja. Så därför får jag göra det som varken redaktören eller alla Putins vänner gör eller inte har nödvändig kunskap till, ta fram kalkylatorn.

66000 x 158,98 = 10492,68 m3
10492,68 : 53 (lastbilar) = 197,75 m3/lastbil

Ett sök på tankbilar visar att de typiskt har en tank på 25-30m3. Alltså påstår Wang Wenbin att amerikanarna har lastbilar som är 6-8 gånger större än vad som finns på marknaden. Ganska magstark lögn med andra ord.

Kommentar: I artikeln finns inga uppgifter om att de nämnda 53 tankbilarna var de enda som fraktade bort den stulna oljan. USA och de kurddominerade syriska demokratiska styrkorna (SDF) kontrollerar för närvarande över 90% av Syriens kända oljekällor och mer än hälften av dess gasbrunnar, vilka råkar ligga öster om Eufrat i de energirika delarna av landet som Deir ez-Zor, Raqqa och Al-Hasakah. USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.

4) Eftersom oljefältet befinner sig i ett ökenområde så använder man sig inte av släpvagnar, som hade dubblat lastkapaciteten. Det går inte bra att köra med släp i ökenområden. Det har jag själv sett söder om Kufra, i Libyen. Dessutom måste man ofta sänka lufttrycket i däcken, så man får en viktbegränsning i tillägg.

5) Den amerikanska basen bör ha ett namn. Varför är det inte uppgett?

Kommentar: Baser finns i Hassakeh och Raqqa provinserna enligt ovan och enligt al-Jazeera.https://www.aljazeera.com/news/2022/8/24/why-does-us-still-forces-syria-explainer. ”The Shaddadi base (55 km south of Hassakeh) is the largest U.S. military base in Syria”.
https://syrianobserver.com/features/74947/how-are-u-s-bases-distributed-in-northeastern-syria.html
Dessutom finns en bas i al-Tanf nära Homs. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Tanf_(U.S._military_base)
En annan bas heter ”The Green Village” https://www.aljazeera.com/news/2022/9/19/us-military-base-in-syria-targeted-in-failed-rocket-attack

5th SFG (A) operators in a landing zone at Al-Tanf, November 2017

USA:s al-Tanf-bas i Syrien. Bild:Wikipedia

6) Av artikeln så kan man förledas att tro att oljan används på basen, eller? Det är ju tal om råolja eftersom WW påstår att den tas från ett oljefält till en okänd amerikansk bas. Oljan kan först användas efter att den har blivit raffinerad, men det undviker WW, och redaktören lite händigt.

Kommentar: Finns inga uppgifter om att oljan används bara på basen.

7) Efter att oljan har kommit till basen, var blir den sen av?

Kommentar: Enligt uppgift ovan körs den bl.a. till Irak.

8) Denna artikeln kan som bäst beskrivas som en fantasiprodukt, fast mest troligt som en lögn från start till slut. Och den sväljs rått bland de troende.

Till slut så får jag nästan tårar i ögonen av att Kina blir upprörd över den påstådda stölden. Kina har ju en ganska känslig plånbok, så det svider. Att Ryssland bombar sjukhus i Syrien är ju detta sammanhanget inget att bry sig om, människor = expendables. Eller hur Anders? https://www.nytimes.com/2019/10/13/reader-center/russia-syria-hospitals-investigation.html

Kommentar: Läsaren får bedöma om artikeln är en fantasiprodukt. Vederhäftiga uppgifter saknas om det ofta upprepade påståendet att ”Ryssland bombar sjukhus i Syrien.” https://jinge.se/allmant/ryssland-har-bombat-sista-sjukhuset-i-aleppo.htm. Fler artiklar som kritiserar påståendet att ”Ryssland bombar sjukhus i Syrien” finns förstås.

Relaterat
Syrien under militär ockupation av USA som stjäl olja.
USA förstör metodiskt den syriska ekonomin men Damaskus har verktyg för att avvärja pressen?
USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja.
APnews: US sells off Iranian crude oil seized off coast of UA
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Trump november 2019: USA ska behålla kontrollen över oljefälten i Syrien. (”The statement comes after a US military convoy was reportedly positioned near several oil deposits in north-eastern Syria.”) Trump: ”

Vid en presskonferens den 23 oktober 2019 sa Trump: ”Vi har säkrat oljan, och därför kommer vi att hålla tillbaka ett litet antal amerikanska soldater i området där de har olja. Och vi ska skydda den. Och vi kommer att bestämma vad vi ska göra med det i framtiden.”

USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
https://www.globalresearch.ca/syria-suffers-under-us-military-occupation/5790474
New York Times: https://www.nytimes.com/2019/10/30/world/middleeast/us-troops-syria-trump.html?emc=rss&partner=rss- ”New York Times skriver ”Hundratals amerikanska trupper lämnar och nya anländer till Syrien. När detta slutförts förväntas 900 USA-militärer finnas på marken, bara något färre än de 1 000 man på marken när president Trump beordrade tillbakadragandet”.
Iran foreign ministry accuses US of using Daesh as pretext for plundering Syria oil.
USA har ”boots on the ground” i Syrien och vill bygga militärbas.
USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar
USA vill olagligt ”importera vete” från fattiga Syrien
Syrien kräver utredning av USA:s grymheter i Raqqa
USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.
11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien
USA släppte iväg IS från Raqqa för att kämpa mot Syriens armé!

Föregående artikelUppgång och fall för USA:s lojale Juan Orlando Hernandéz, expresident i Honduras
Nästa artikelIran vs. Israel. Vem är starkast militärt?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Jag minns den meningen klart och tydligt av Trump. Han ville före dess dra trupperna HELT, och upprepade gånger. Men ALLA minns vi den stenhårda kritiken mot honom, både i medierna som slaktade han månader efter månader, men även av dom egna krigshökarna som han omgav sej med. De var även starka röster emot HELT tillbakadragande av många Nato EU länder också. Man kan säga att den stenhårda pressen mot honom fick han agera så vidrigt som han gjorde. De var ju samma sak när han upprepade gånger ville dra ut Usa ur Nato på seriöst sätt också under åren. Han ville och var så otroligt nära att avveckla/dra sej ur kalla krigets gamla livsfarliga relik. Men sista sekund räddades även de av samma krigshökarna som han omgav sej med tyvärr. Vi ser resultatet av de idag. Sedan såg jag dokumentär-liknande program om just detta, där alla hans närmaste medarbetare och dom som jobbade med honom på olika sätt HELT bekräfta detta på ALLA sätt. Det var bara rent tur att Trump ej avvecklade/drog ut Usa ur den kriminella korrupta krigsalliansen Nato. Usa bör försvinna från Syrien GENAST utan MINSTA lilla fördröjning. Denna vidriga plundring OCH sanktionerna mot landet och befolkningen är MYCKET vidrigt måste jag säga

 2. Nej, det gör naturligtvis inte ”USA”. Det är kurderna som säljer olja för att finansiera sin autonomi, och försäljningen sker i dollar.

  • Om så är fallet, då köper USA stulen olja som rättmätigt tillhör Syrien.
   Men det är klart som i övrigt när USA försvarar sina intresse
   tillämpar man sin egen lagbok och den står över annat i övrigt vad gäller internationell rätt.
   En tillämpning som stöds kraftfullt av EU där Sverige numera har blivit en mycket följsam röst, ivrigt uppbackar av vårt dominerande medieutbud.

 3. ”Blev kineserna sura för att dom inte fick tag i oljan”
  Det har inte med det att göra. Kina har tillgång till all olja dom behöver. Skillnaden är att Kina köper oljan och betalar för sig, medan USA skickar in militären för att plundra och ta för sig. Det är det Kina uttalar sig om.

  Vad Kinas uttalande egentligen är om är USAs plundringståg över världen där man helt enkelt stjäl vad man vill ha. Afghanistan ett exempel, Syrien ett annat, och andra exempel är USA försöken i Sydkinesiska Havet, Tibet, Xinjiang, Myanmar, Venezuela, Ukraina, eller Kazakstan. USA vill plundra andra länders naturrikedomar. Det är den gamla kolonialkulturen som lever vidare. Som bekant koloniserades världen och kolonierna sögs ut. Det pågår fortfarande, bara att formen och metoderna ändrats något.

 4. —”Det finns inga bevis som styrker artikeln. T.ex. bilder av konvojerna med olja eller någon form av dokumentation. ”
  Det finns mycket gott om bevis som vittnen, bilder och satellitbilder. Använd en bildsökmotor
  —U.S. steals 398 tankers of oil from Syria in 5 days: state media
  https://english.news.cn/20220817/437cb1bd33ea40999cda96c521f31d21/c.html
  https://www.telesurenglish.net/news/US-Plunders-Syria-by-Smuggling-Out-55-Vehicles-Laden-With-Oil-20210813-0015.html
  https://www.presstv.ir/Detail/2021/08/13/664353/US-military-forces-smuggle-new-convoy-of-stolen-oil-from-northeast-Syria-to-Iraq-Report
  https://english.almayadeen.net/news/politics/us-occupation-smuggle-98-oil-tanker-trucks-from-syria-to-ira
  https://orinocotribune.com/us-steals-more-than-80-of-syrias-daily-oil-production/

  ”Vilka medier är det som rapporterar om stölderna? Det borde varit ett minimum av information. ”
  Inga USA styrda och USA kontrollerad media som DN, Bonnies eller svenska Public Service rapporterar om detta. Dom mörkar, förmodligen på USAs order.

  ”Ett sök på tankbilar visar att de typiskt har en tank på 25-30m3.”
  Det stämmer bra när det gäller lokal distribution. Det finns tankbilar som är fyra till fem gånger så stora. Australien använder dom och dom kallas Quads eller Roadtrains. Det är inte släpvagnar utan ledade fordon. Den största tar 196 ton. Det motsvarar 157 kubikmeter olja, eller 6.3 gånger så mycket som en tanker för lokaldistribution.

  ”Eftersom oljefältet befinner sig i ett ökenområde”
  Det har inte med saken att göra utan det är vägbanans kvalitet som avgör. Australien kör sina Quads genom ökenområden.

 5. ”Dessutom måste man ofta sänka lufttrycket i däcken, så man får en viktbegränsning i tillägg.”
  Kommentaren visar klar att skribenten in vet vad han talar om. Att sänka trycket ändrar inte vikten, utan bara förstör däcket genom uppvärmning. Här talar jag av egen personlig erfarenhet.

 6. ”Till slut så får jag nästan tårar i ögonen av att Kina blir upprörd över den påstådda stölden.”
  Stölderna är väldokumenterade genom åtskilliga kanaler. Vad Kina är upprörd över är USAs ständiga pågående plundringståg att stjäla andra folks naturrikedomar.

  ”Ryssland bombar sjukhus i Syrien är ju detta sammanhanget inget att bry sig om”
  Ryssland har inte bombar några sjukhus, men bevisligen har Ukraina gjort det. När det gäller barnsjukhuset tog nazistiska Azov över sjukhuset, körde ut personalen och patienterna, och etablerade ett högkvarter. Personalen och patienter har vittnat om det. Övertagandet behandlades till och med i säkerhetsrådet. Dagen efter att saken diskuterats i säkerhetsrådet sprängde Azov sjukhuset, och lämnade. Även skadorna visar klart att det inte bombades, utan sprängdes.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here