Syrien kräver ersättning i FN för USA:s stora oljestölder

1
1131
Oljekällor vid Golanhöjderna.

De senaste åren har USA och dess allierade stulit olja och naturgas från Syrien motsvarande enorma summor, enligt den syriska staten. Nu kräver Syrien i ett brev till FN att stölden, som fortfarande pågår, ska upphöra, att USA ska betala för de naturresurser de stal och att USA slutar ockupera landet, rapporterar nyhetsbyrån Sana .

Av Romy Rohmann . Publicrat på Stigans nättidning https://steigan.no/2023/09/syria-krever-erstatning-for-oljen-usa-har-stjalet/?utm_source=substack&utm_medium=email

Det syriska utrikesdepartementet har skickat ett brev till FN med krav på ett slut på USA:s folkrättsbrott i landet.

Enligt den syriska staten kränker USA Syriens suveränitet och plundrar landets rikedomar och strategiska resurser. Syrien anklagar USA för att stjäla bland annat landets olja, som är cirka 150 000 fat olja per dag.

Detta görs, skriver det syriska utrikesdepartementet, med hjälp av terrororganisationer, som USA använder som ett verktyg för att nå sina mål.

Totalt kommer Syrien att ha förlorat 115,2 miljarder dollar mellan 2011-2023, på grund av USA:s agerande i landet, hävdar utrikesdepartementet.

Nu kräver Syrien att amerikanska tjänstemän ska hållas ansvariga för stölderna, att USA ska tvingas kompensera dem och att USA:s ockupation av Syrien ska upphöra.

YouTube-spelare

Det verkar som att FN inte har för avsikt att hörsamma Syriens krav.

Relaterat
Debatt: Inte stjäl väl USA olja från Syrien?
Syrien under militär ockupation av USA som stjäl olja
USA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja.
APnews: US sells off Iranian crude oil seized off coast of UA
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Trump november 2019: USA ska behålla kontrollen över oljefälten i Syrien. (”The statement comes after a US military convoy was reportedly positioned near several oil deposits in north-eastern Syria.”) Trump: ”

 

Föregående artikelHur kommer den ekonomiska krisen att fortsätta?
Nästa artikelChris Hedges: Låt oss sluta låtsas att Amerika är en fungerande demokrati
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Det är lustigt att Usa tjatar om andra länders territoriella integritet och gränser, SAMTIDIGT som man framför HELA världen ockuperar en stor del av Syrien OCH plundrar dess rikaste oljefält ÅR efter ÅR. Självfallet är det locket på av massmedierna sedan denna senila krigsbrottsling tog över vita huset. Förre ledaren Trump var åtminstone ärlig om detta och avsikterna framför medierna. Man kan EJ hitta på detta. Dom vidriga massmedierna hemma har tappat sin moraliska kompass sedan längesen är ju HELT känt. Att Usa på detta högst vidriga sätt ockuperar en så stor del av Syrien, där dom rikaste oljefälten ligger och öppet plundrar dessa tills idag är ju häpnadsväckande. Man misslyckats med sitt såkallade regim change och kan EJ låta Syrien och dess befolkning vara ifred efter alla dessa åren nu. Inte nog med det så kväver man också Syrien och dess befolkning med stenhårda sanktioner. Detta är bara ett av många exempel på vad Pentagon maffian sysslar med i världens alla hörn och kanter. Krig, Proxy krig, Rena Kupper, Plundring, Ockupation, Mörda både i det tysta och i det öppna. Sedan massmedierna också. Några av dess vidriga signum

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here