USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar 

13
2171
USA trupper i Syrien

 

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som har en särskild aktualitet. USA:s stora krigsbrott kritiseras inte. Hyckleriet blir uppenbart, eller?

Denna artikel Caitlin Johnstone: USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar har vänligen översatts av Catarina Östlund. Den har publicerats 2672, dagen efter bombangreppet, av Caitlin Johnstone, en oberoende journalist som verkar  i Melbourne, Australien.

Artikeln kompletterar två artiklar som jag publicerat: Biden bombar åter i Syrien – bra stöd till terroristerna. Vad säger Syrien, Ryssland – och USA-demokraterna?
Jimmy Dore: Varför det snabba angreppet på Syrien?


USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar

På order av president Biden har USA anfallit anläggningar i Syrien. När detta skrivs är det okänt exakt hur många som har dödats och skadats, men de första rapporterna uppger att ”en handfull” människor dödats. Istället för att göra det minsta man kan begära av journalistik, har massmedierna i väst valt att okritiskt upprepa vad amerikanska tjänstemänhar har berättat om flygattacken, vilket betyder att man uteslutande publicerar pressmeddelanden från Pentagon.

Washington Post skriver Bidenadministrationen genomförde på torsdagen ett flyganfall mot grupper i Syrien som uppges ha kopplingar till Iran, och signalerade därmed sin avsikt att slå tillbaka mot det våld som anses understödjas av Teheran.

Pentagons talesman John Kirby sade att attacken mot en gränskontroll i östra Syrien, som är Bidenadministrationens första beordrade åtgärd för att slå tillbaka mot det så kallade irankopplade våldet i Irak och Syrien, var ”berättigat som svar på den senaste tidens attacker mot amerikansk personal och allierade i Irak och mot fortsatta hot”. Han sa att anläggningarna användes av  miliser som understöddes av Iran, och som tillhör Kaitib Hizbollah och Kaitib Sayyid al-Shuhada.  Enligt amerikanska tjänstemän, är operationen en följd av den senaste allvarliga attacken mot amerikanska styrkor i Irak, som utförts av grupper som har kopplingar till Iran och som opererar i Irak och Syrien.

Tidigare denna månad dödade en raketattack i norra Irak en uppdragstagare för USA och skadade också en amerikansk civilanställd.

Och så får vi veta, att USA har inlett ett flyganfall mot Syrien, en nation som man har invaderat och illegalt, ockuperat, anfallet skedde på grund av attacker mot ”amerikanska anläggningar” i Irak, en annan nation som USA har invaderat och illegalt ockuperat. Denna attack rättfärdigas på grund av att de irakiska grupperingarna hade kopplingar till Iran, ett påstående som både helt saknar bevis och är helt ovidkommande i försöken att rättfärdiga en dödlig militär attack.  I de vanliga nyhetspublikationerna görs det gällande att det är en försvarsåtgärd.

Det är vad Pentagon säger. USA:s militär är en invaderande styrka i både Syrien och Irak;  därför är det absurt att påstå att de kan agera defensivt i något av dessa länder. De är ju USA som är angripare.  Det är folket som är defensivt, det försöker kasta ut angriparna. I dessa länder kan dödsfallen i de amerikanska trupperna och bland uppdragstagare bara skyllas på de starka krafter som skickat dit dem.

USA ser det som en självklarhet att man de facto har jurisdiktion över nationerna Syrien, Irak och Iran, och varje försök att blanda sig i dess maktbefogenhet i regionen, ses som en oprovocerad attack som USA måste försvara sig emot. Detta är helt sinnessjukt och kriminellt. Bara med en perverst förvriden amerikansk verklighetsbild, kan man påstå att det är tillåtet att diktera suveräna nationers angelägenheter på andra sidan jordklotet och svara med våld om någon i dessa nationer försöker kasta ut dem.

Det är överhuvudtaget kriminellt att USA befinner sig i Mellanöstern. Det är kriminellt av USA att påstå att de agerar defensivt i nationer som de har invaderat. Det är kriminellt av USA att agera mot iranstödda  grupper i Syrien,  dessa strider, med tillstånd av Damaskus, på samma sida som den syriska regeringen mot IS och andra extremistiska miliser. Det är kriminellt av USA att hävda att de stridande som attackerar amerikansk personal i Irak kontrolleras av Iran, när irakierna har alla skäl i världen att vilja kasta ut USA ur sitt land.

Till och med den officiella berättelsen avslöjar sig som illegitim i sättet att se på världen. CNN rapporterar att platsen för luftangreppet ”inte var specifikt kopplat till raketattackerna” i Irak, och en Reuters/AP-rapport säger att ”Biden-administrationens tjänstemän fördömde raketattacken den 15 februari nära staden Irbil i Iraks halvautonoma kurdiska region, men så sent som i veckan uppgav tjänstemän att de inte säkert kunde säga vilka som hade utfört den.”

Allt detta är så typiskt för den USA-makt som aggressivt pådyvlas oss av alla mainstream-nyhetsmedier i västvärlden. USA kan bomba vilket land de vill, när de vill, och när de gör det, sker det bara i självförsvar, eftersom hela planeten tillhör Washington DC. USA kan ta kontroll över hela kluster av nationer, och om någon av dessa nationer gör motstånd på något sätt, invaderas USA:s suveränitet.

Det är som om man bröt sig in i sin grannes hus för att råna honom, när han försökte  försvara sig, så dödar man honom, och sedan påstår man att man handlat i självförsvar, eftersom man anser att grannens hem är ens egendom. Endast i det amerikanska exceptionella alternativa universumet anses detta normalt och acceptabelt.

Den här sortens nonsens är orsaken till att det är så viktigt att poängtera att ett motstånd mot västerländsk imperialism måste komma till stånd. Framsidan av de maktfullkomligas mest avskyvärda ondska är krigshetsande och dominans i hela världen, det spelar en så avgörande roll för att upprätthålla de maktstrukturer vi ställs emot. Utan dessa ändlösa krig kan det oligarkiska imperiet, som orsakar så mycket lidande för oss, inte existera och det måste ge efter för något annat. Om man vill kasta grus i maskineriet är antiimperialism den mest effektiva kampen, och bör därför prioriteras.

Demonstration mot USA-imperialismen i Stockholm i september 2013.

Särskilt viktigt är det att motsätta sig krig och imperialism från USA, eftersom ett helt imperium är beroende av att  trycka ner den amerikanska befolkningen i fattigdom, och manipulera dem genom propaganda så att de inte får för sig att med tvång se till att nationens resurser går till medborgarnas välstånd.

Så länge som USA fungerar som navet i en maktstruktur som sträcker sig över hela världen, kommer  den amerikanska vänsterns alla progressiva agendor inte att kunna realiseras. Motståndet mot krigshetsen måste prioriteras

Att stå emot imperialism och USA:s makt är centralt men svårt, och det är därför som det går åt så mycken energi att hålla oss fokuserade på identitetspolitik, vilket inte leder någonstans men suger, och inte stör de mäktiga på något sätt.

 Om du vill brotta ner en krokodil, måste du se till att binda ihop käftarna. Om du vill göra slut på ett världsomspännande imperium måste du ta vapnen ifrån det. Det bästa sättet är att motsätta sig krigshets och få allmänheten att inse att den manipuleras att tro på imperiets propaganda.

Föregående artikelHistorien om amerikanskt och brittiskt stöd till Mussolinis fascism
Nästa artikelBör Sverige gå med i Nato?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Iraks parlament har krävt att de utländska ockupationstrupperna genast lämnar landet men Iraks regering har vägrat att lyda parlamentet. Istället lär den ha bett om förstärkningar. Irak är som det på tyska heter ”Fremdbestimmt”, främlingsstyrt. Ingen regering i Irak efter invasionen har kommit till utan godkännande från USA. Så mycket för demokratiexport.

  Biden kommer att fortsätta krigen och när han avgår kommer Kamala Harris att fortsätta med samma politik. Syriens delning är nästa mål. Syriens oljekällor, vattenreserver och kornbod tillhör nämligen USA och inte det syriska folket. Det kan ju vem som helst se genom en blick på kartan att regionen hänger ihop med Texas. EU assisterar med kollektiv bestraffning av det syriska folket (trots protester från FN-expertis), de skall inte äta eller ha några mediciner så länge de vägrar att efterkomma EU:s order om att jihadisterna representar den egentliga folkviljan och innan de avlägsnat sin nuvarande president.

   • Främst USA:s inflytande är stort via det nära militära samarbetet. Annat uttryckt är stopp för Huawei, Sveriges sanktioner mot Syrien. Och minst 40 % av börsbolagen på Stora listan uppges vara utlandsägda.

    Men den svenska imperialismen har också ökat

    ” Visste Du att:
    • Åren 1980 – 2008 55-dubblades Sveriges direktinvesteringar i utlandet.
    • Svenska storföretags dotterbolag utomlands står för 2/3 av företagens omsättning.
    • År 2015 fanns 3000 svenska koncerner med dotterbolag utomlands. Totalt 2 miljoner anställda, varav 1,4 miljoner utomlands. Total omsättning år 2015 var 5 000 miljoner SEK, varav 60 % utomlands.
    • Svenska kapitalisternas tillgångar utomlands utgör 75 % av BNP jämfört med 55 % för Storbritannien och 50 % i Frankrike. (https://www.globalpolitics.se/svenska-imperialismens-ekonomi/)

    Och EU-medlemskap har medfört att över hälften av riksdagsbeslut är påverkat av EU-beslut och regler.

 2. Världen är numera sinnessjuk där det Orwellianska nyspråket härskar…Ockupationsmakten USA anser sig vara ”angripna” i det landet de krigar i…Känns det igen från en annan tid där en viss Hitler påstod samma sak i de av Tyskland ockuperade länderna? Jag är så j****a trött på denna hycklarnation USA som tror de är någon sorts självutnämnd världspolis…Det enda den ”polisen” sysslar med är kriminella krig och allmän förödelse av länder! När f-n ska de ynkliga pajasarna i EU börja agera mot gangsterstaten USA?

  • Det Orwellianska nyspråket bör bättre kallas ”propagandan”, vilken styr efter samma metoder som i Tredje Riket.

 3. Det är inte bara den amerikanska befolkningen som trycks ner i fattigdom, och manipuleras genom propaganda så att de inte får för sig att med tvång se till att nationens resurser går till medborgarnas välstånd. Även Sverige, och det är just det USA försöker med Kina, med mindre framgång. Den amerikanska maktstrukturen börjar alltmer urholkas, och vi måste fortsätt med det arbetet. Kina är möjligheten och räddningen, och det är därför det är så viktigt att stödja Kina.

  • Skillnaden är att USA aldrig skulle tillåta att Ryssland eller Kina tillsatte en marionett i Mexiko och placera ut kärnvapen där! USA skulle invadera fortare än kvickt för att mota Olle i grind och alla fulmedia skulle vara sååå förstående för att USA bombade Mexiko till grus!

 4. Det är stor skillnad! USAs bomber är demokratiska, de dödar. lemlästar och omintetgör i övrigt på demokratisk vis, i enlighet med den regelbaserade ordningen och med västerländsk etik och västerländska värderingar. Dessutom skänker USAs bomber och rättigheter. USAs bombning av Raqqa t ex är ett av de bästa exemplen på vad demokratiska bomber kan åstadkomma, följt av Afghanistans städer som jo blommar av friheter numera tack vare USAs bombardemang. Allt detta gör USA eftersom dess säkerhet är hotat. Därför måste USA ockupera Syrien och stjäla Syriens olja och vete. Det vet varje sansade människa. Och de som anstiftar till mord genom att uppmana andra att möra USAs president är terrorister som inte gillar vår etik och våra värderingar.

 5. Vad har Ukraina och Putin med detta senaste, något som helst att göra med amerikanska terrorattackerna mot Syrien att göra? Propagandan och desinformationen från pentagon maffian har fått äga EU så många åratal nu. Det Washington gjort mot Syrien är alla grader av VIDRIGA krigsbrott. Ekonomiskt och med vapen mot folket, har pentagon maffian visat sitt ansikte här över 10år. Men utan någon som helst seriös granskning eller frågor av våra medier. Pentagon har sanktioner mot dess befolkning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here