Biden bombar åter i Syrien – bra stöd till terroristerna. Vad säger Syrien, Ryssland – och USA-demokraterna?

22
3019

Media, däribland Sveriges Radio rapporterar ”Amerikanska flygbombningar mot Iranstödd milis i Syrien”. Detta är naturligtvis olagligt enligt folkrätt och ännu ett tecken på att president Biden trappar upp kriget mot Syrien. Iransk och rysk militär finns i Syrien på inbjudan av Syrien regering vilket är legalt enligt internationell rätt.

Syriens utrikesdepartement ger viktig information: ”Denna fräcka amerikanska aggression sammanföll med närvaron av FN: s generalsekreterares särskilda sändebud till Syrien, Geir Pedersen, i Damaskus, och representerar en signal om att USA åsidosätter internationell legitimitet för att lösa krisen i Syrien….Syriska Arabrepubliken uppmanar Amerikas förenta stater att ändra sin aggressiva inställning till det och att stoppa aggression mot dess suveränitet och att i olika former ge stöd till beväpnade terrororganisationer som riktar sig mot Syrien som en stat, folk och infrastruktur.” SANA.

Det ryska utrikesdepartementet fördömde starkt USA: s attack mot det syrisk-irakiska gränsområdet och betonade att det var ett ”oacceptabelt brott mot internationell lag.” här.

Och tillslaget möts med frågetecken bland demokratiska kongressledamöter
skriver Al-Monitor ”“I am looking forward to receiving more specific information about yesterday’s airstrike in Syria,” the committee said on Twitter, attributing it to panel Chairman Gregory Meeks of New York. The Democratic lawmaker added that he is reviewing the legal justification for the strike before commenting further. He referred to the 1973 War Powers Act, also known as the War Powers Resolution, which is a federal law that requires the president to consult Congress prior to sending American forces into combat.”

Pentagons talesman John Kirby sa igår ”På president Bidens order utförde amerikanska militärstyrkor tidigare i kväll luftangrepp på infrastruktur som användes av iranskstödda militanta grupper i östra Syrien.” USA:s regering: USA utför flygangrepp, som de kallar defensivt.
Kommentar: När blev flygangrepp defensivt?

Kirby fortsatte:

”Dessa attacker godkändes som svar på de senaste attackerna mot amerikansk och koalitionspersonal i Irak och på pågående hot mot personal. I synnerhet förstörde attackerna flera anläggningar vid en gränskontroll som användes av ett antal iransk-stödda militanta grupper, inklusive Kait’ib Hezbollah (KH) och Kait’ib Sayyid al-Shuhada (KSS).”

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Försvarsminister Lloyd Austin sa om attackerna:

”Vi är säkra på att detta mål användes av samma shiitiska miliser som utförde attackerna (mot amerikansk personal). ” (Inga belägg för detta påstående presenterades).

Det är möjligt att Biden beordrade attackerna för att sända en stark signal mot Iran inför mötet om Irans kärnkraftsprogram på Internationella atomenergiorganets styrelsemöte nästa vecka i Wien. Resolutionsförslaget förväntas ”understryka stark oro över IAEA: s resultat” och ”uttrycka styrelsens djupa oro över samarbetet med Iran.”

Syrienexperten Patrik Paulov skriver i tidningen Proletären:
•• För det första riskerar nattens bombningar att leda till ökade spänningar och nya sammanstötningar i Mellanöstern. Om Biden vill bryta med den tidigare politiken är det första han måste göra att istället börja tala med Iran, häva sanktionerna och återgå till det så kallade kärnenergiavtalet som Trump så abrupt lämnade. Det skulle kunna bidra till den fred och avspänning som folken i Mellanöstern mer än någonsin behöver.

•• För det andra är det att allvarligt brott mot internationell rätt att bomba andra länders territorium. Syrien är ett suveränt land, och därmed har Syrien rätt att välja själv vilka länder man samarbetar med och bjuder in till sitt land.

•• För det tredje måste man inse – och det oavsett om man stödjer eller är en kraftig motståndare av Iran dess religiösa styre – att Syrien för stunden har ett problem med att IS-terroristerna åter växer sig starkare. Det gäller främst i de östra delarna av landet där USA utförde nattens bombningar. Vid årsskiftet skedde flera blodiga attacker mot syriska soldater som skulle hem till sina familjer.

Att bomba syriska eller icke-syriska styrkor som finns på plats för att bekämpa IS kommer därför att ge terroristerna ökade möjligheter att växa ytterligare.
Det tragiska är att det sistnämnda rent av kan vara något som Bidadministrationen ser som positivt. Det är ett faktum att USA och Israel under hela kriget i Syrien – både under Barack Obama och senare Trump – medvetet stärkt ”fiendens fiende” och tittat åt ett annat håll när dessa attackerat den syriska regeringssidan och civila. Det skedde även under den tid när IS var i full färd med att bygga upp sitt fruktade kalifat.
Joshua Landis, Syrienkännare vid Centret för fredsstudier vid Oklahoma University – han är definitivt ingen anhängare av regeringen Assad – beskrev det så här i en debatt på twitter i februari 2019:
”Vi har massor av bevis och läckor som avslöjar precis hur utbredd kunskapen var om vår [USA:s] ’indirekta’ hjälp till al-Qaida och andra jihadister. Vi såg passivt på när IS intog Palmyra [2015] i hopp om att IS framryckning skulle skrämma Assad till att förhandla eller fly.”
Pavlov avlutar med att citera den nederländska parlamentsledamoten Sadet Karabulut, som jag nyligen intervjuade, före bombangreppet.

”Illegala bombningar och regimskiftespolitiken handlar inte om att hjälpa folken. Det handlar om makt, geopolitik och olja, men de säljer in det med tal om demokrati och mänskliga rättigheter. Jag tror att det viktigaste vi kan göra är att alltid följa internationell rätt och sluta spendera miljarder på krig som inte ger någon något.”

Om Biden på allvar önskade bekämpa terrorism och önskade hjälpa människor i Syrien till ett bättre liv, så måste han sluta med folkrättsvidriga attacker, börja tala med Syriens ledning och häva de sanktioner som bokstavligen håller på att plåga det syriska folket döds.


Bakgrund

Jag har i flera artiklar beskrivit hur president Biden rekryterat krigshökar till sin administration. Och USA har snabbt trappat upp sitt angreppskrig mot landet.

Av artikeln Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien framgår att Pentagons sändebud i Mellanöstern, Dana Stroul, säger att USA ”äger en tredjedel av Syriens territorium”  Hon blir en del av Bidens ”Mellanöstern-grupp” som är fyllt med kända krigsherrar.

Bland dem är Brett McGurk, som drog sig tillbaka när Donald Trump signalerade att han ville dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien. I januari 2019 skrev McGurk en öppen artikel för The Washington Post där han kritiserade Trumps Syrien-politik. Han menade att Washingtons mål begränsas till att stödja de kurdledda syriska demokratiska styrkorna (SDF) och stödja Israels bombkampanj i Syrien mot ”iranska hot.”

Foto av Dana Stroul.

En av de första insatser som Biden vidtog som ny president var att en stor konvoj av militära fordon till Syrien. Israelisk press och den  statliga syriska nyhetsbyrån SANA rapporterade att en konvoj på cirka 40 lastbilar och pansarfordon ”kom in i nordöstra Syrien” med stöd av helikoptrar och vidare att ytterligare 200 amerikanska trupper kördes in i Hasakah-provinsen också. Rapporten hävdade att de extra trupperna skulle sättas in för att skydda oljefälten som patrulleras av SDF-soldater, och där USA dagligen stjäl stora mängder olja från Syrien. Den syriska regeringen krävde omedelbart tillbakadragande av amerikanska styrkor. USA ökar sitt angrepp på Syrien.

Den amerikanska officiella nyhetskanalen Voice of America rapporterar att ”USA:s militär har börjat bygga en ny bas i nordöstra Syrien,” enligt lokala rapporter. Den nya amerikanska militärbasen ligger enligt uppgift i staden Hasakah, en av de största städerna i nordöstra Syrien.”

Bild: Sputniknews.


Relaterat

Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,

USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelLandet som böjer sig…
Nästa artikelVänsterparti-topp ute och cyklar: Fredsmötet ”Dialogens kraft” som blev av – men ändå inte. Vad ska vi tro?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

22 KOMMENTARER

 1. Sveriges hycklande hållning framgår av obenägenheten att i utrikesdeklarationen (2021-02-24) dra slutsatser av vad man själv säger om såväl FN, kärnvapen och Syrien.

  Utrikesminister Linde inledde med att betona;
  • [anf 2| st 1] ”Demokrati är något som vi tar för givet men som förvägras en majoritet av världens befolkning”,
  • [2|2] ”Regeringen verkar för en världsordning baserad på folkrätten där regler och avtal går före den starkes rätt.”,
  • [2|4] ”försvarar Sverige den europeiska säkerhetsordningen med utgångspunkt i folkrätten och FN-stadgan.”,
  • [2|11] ”FN förblir en hörnsten i svensk utrikespolitik, och vi fortsätter att vara en tongivande röst inom FN”,

  Plötsligt ’binder regeringen sig vid masten’, gör Sverige till en amerikansk lydstat och förslavar svenska folket med en transatlantisk länk:
  • [2|13] ”En stark transatlantisk länk är viktig för Europas och Amerikas säkerhet.”
  • [2|15] ”Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast.”

  Vad innebär sådana åtagande i kombination med att Svenska trupper alltmer tillåts underkastas inte bara FN:s befäl utan allt mer blivit lojala stridskamrater med USA-soldater som utan FN-mandat för krig runt om i världen. Det är dags att i svensk lagstiftning tydliggöra innebörden av ALLIANSFRIHET och villkora svenskt militärt deltagande med uttalat FN-mandat för insatser i Afghanistan, Irak, Mali och Ukraina, etc;
  • [2|17] ”Genom vårt deltagande i civila och militära insatser i exempelvis Afghanistan, Irak, Mali och Ukraina bidrar Sverige till säkerhet, förebygger konflikter och skapar förutsättningar för hållbar utveckling. Detta engagemang är en viktig del av vår solidariska säkerhetspolitik och bidrar till gemensam säkerhet.”

  Hyckleriet och glidandes vad gäller ’alliasfrihet på riktigt’ där USA accepteras som vapenbroder gör Sverige till medlöpare och medbrottsling då USA:s presidenter behagar föra icke FN-sanktionerade krig;
  • [2|23] ”USA har valt en ny president. Hans uttalanden om samarbete med allierade och partner är viktiga för oss i Sverige och EU.”
  • [2|28] ”Regeringen står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och för varje lands rätt att välja sin säkerhetspolitiska väg.”

  Med ena handen tjänar Svenska miljardärer multum genom gigantiska vapenaffärer med Jemens aggressiva grannar (Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) och med andra handen låter man skattebetalarna lindra såren för de som kommit i skottlinjen för dessa vapen.
  • [2|32] ”Sverige fortsätter att ge ett omfattande humanitärt bistånd till Jemens hårt prövade befolkning liksom stöd till den FN-ledda processen för fred.”

  Med Anders Romelsjös utmärkta artikel ovan (liksom Patrik Paulovs i Proletären) väcks frågan på nytt. Vad menar regeringen med uttalandet:
  • [2|33] ”Konflikten i Syrien utgör alltjämt en av världens allvarligaste kriser. Den enda vägen till fred i Syrien går genom en politisk lösning.”?

  Med ena handen om strypsnaran (transatlantiska länken) och munnen talande om ”politiska lösningar” framstår utrikesministern minst sagt hycklande.

  Eller på det språk svensk militär och tydligen även regeringarna numera föredrar:
  ”Put your money where your mouth is!”

 2. En artikel av Lindsey Snell publicerades den 26 februari 2021 i Grayzone, en länk till hela artikeln längs ned. Intressant artikel.
  Den handlar om den militanta grupp som USA stödde i inledningen till kriget i Syrien.
  Fria Syriska armen (FSA) som ändrade namn till den syriska nationalarmen (SNA) den 1 december 2017.
  Lindsey Snell intervjuade krigare från FSA i Aleppo år 2014, som USA ansåg moderata. De sa: din regering anser oss vara moderata, men du kommer inte hitta en enda moderat oppositionskrigare i hela Syrien.
  En krigare från SNA säger: Erdogan vill inte ha ett islamiskt kalifat. Han vill ha ett ottomanskt kalifat. SNA anser sig ha blivit utnyttjade av Erdogan först då han innan juni 202 hade skickat mer än 15000 syriska legosoldater till Tripoli och Misrata i Libyen.
  Sedan skickade han SNA till kriget i Azerbajdzjan.
  Den 11 oktober 2020 filmade en krigare från SNA, liken av armeniska krigare och lade ut videor på sin facebook.
  Den 14 oktober förnekar Azerbajdzjans president närvaron av syriska legosoldater.
  I slutet av november 2020 skickades SNA:s legosoldater tillbaka till Syrien.
  ”Alla i SNA, även de mest lojala mot Turkiet, vet att Turkiet inte försöker hjälpa Syrien,” fortsatte han. ”De stöder inte vår revolution [mot Syriens president Bashar al-Assad]. Eftersom revolutionen inte längre existerar. Turkiet förstörde det, och nu kämpar vi bara för Turkiets intressen. Jag svär vid Gud, ett växande segment av oss här önskar att vi kunde gå tillbaka i tiden till hur vi levde före 2011, före kriget. Eftersom när vi lever med [Turkiets] auktoritet så är det värre än att leva under Assad. ”
  https://thegrayzone.com/2021/02/26/syrian-rebels-nagorno-karabakh-turkey/

 3. Så nu vet vi att Joe Biden fick ”his marching orders” från Netanyahu och har börjat verkställa. Och de patetiska lögner som gör gällande att bombningarna är för att säkerställa USA säkerhet som svensk media sprider ohämmad.

  Moon of Alabama skriver att om Biden tror att genom att bedriva illegala bombningar han kan tvinga Iran till att acceptera ett ”reviderat avtal”, så lär han få en dyrbara läxa, Det rapporteras redan nu om explosioner på ett israeliskt i Omans Gulf. Moon of Alabama menar det lär bli mer av den varan

  https://www.moonofalabama.org/2021/02/after-us-attack-in-syrian-iran-demonstrates-its-escalation-dominance-.html#more

  • Som ett brev på posten så börjar Biden eskalera krigen i Mellanöstern! Men som sagt väldigt väntat och bombliberalerna hurrar och hejar på…Skurknationen USA visar återigen att de struntar i alla internationella lagar som tydligen inte gäller dem…När kommer protester och sanktioner från EU mot USA? Aldrig för ynkliga lakejer gör som husse säger…

   • Nu har även ryska grävande journalister tagit reda på att Biden regimen utvecklar en hemlig virtuell trollfabrik, man rekryterar kommentatorer och även journalister på vanliga media att skriva falska artiklar och gör falska inlägg med syfte att smutskasta Ryssland, Iran och Kina med förfalskad information och sprida falska rykten. Man märker tydligt nu hur det fungerar på Sveriges Radio och SVT. Bluffreportaget på BBC om våldtäkter var det bara Sveriges Radio som tog upp. Det ”läger” som dessa våldtäkter skulle ha utförts på är i verkligheten en stor vindkraftsfarm med stora turistanläggningar. Informationen med bildbevis finns här.
    http://mychinaway.blog.se/hur-skall-vi-stoppa-nazistiska-propagandametoder-pa-svenska-media/

 4. DN har som vanligt skämt ut sig och publicerar inte ens attacken som en nyhet. En tafflig kommenterande artikel har dock publicerats. Där pågår som vanligt ett litet krig i kommentarsfältet. Jag tror det vore bra om fler engagerade sig där. Drabbningarna eskalerar hela tiden och nu börjar det bli många som kritiserar den ständiga USA-propagandan.
  https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-syrienattacken-tyder-pa-att-biden-inte-kommer-lata-iran-diktera-villkoren/

  • Tack för påminnelsen, Anders. La också in en kommentar nyss. Publiceras som kommentar till artikeln också.

  • Och varför anser Biden att USA ska diktera villkoren? Men så fungerar västvärlden man anser sig ha rätt att i nykolonial stil diktera villkor runt hela världen…

 5. Jag skrev under ”Ifrågasätt” nyss i DN-artikel. (Man får märkligt nog inte hänvisa till något man själv publicerat)!DN: Michael Winiarski: Syrienattacken tyder på att Biden inte kommer låta Iran diktera villkoren.

  ”USA bedriver sedan 2011 ett olagligt angreppskrig mot Syrien, med stöd även till terrorister enligt uppgifter från flera ledande politiker, militärer och etablerad press som BBC, Reuters, Financial Times, Newsweek. Ockuperar 1/3 av nordöstra Syrien med stöd av kurdiska SDF och stjäl över 100 000 fat olja där dagligen.

  USA-höken Bidens angrepp är inte oväntat. Pentagons sändebud i Mellanöstern, Dana Stroul, säger att USA “äger en tredjedel av Syriens territorium” Bidens “Mellanöstern-grupp” är fyllt med kända krigsaktivister.

  Bland dem är Brett McGurk, som i januari 2019 i Washington Post kritiserade Trumps Syrien-politik.
  Biden inledde snabbt som ny president genom att föra en stor konvoj av militära fordon och 200 man till Syrien enligt israelisk press.
  Den amerikanska officiella nyhetskanalen Voice of America rapporterar att “USA:s militär har börjat bygga en ny bas i nordöstra Syrien.” (https://www.voanews.com/extremism-watch/us-forces-reportedly-building-new-base-northeast-syria).
  Det är en skandal att inte Sverige, EU och hela världen protesterar mot detta folkrättsvidriga angrepp.
  Syrien har rätt att låta Irans milis finnas i landet, liksom Nato-länder har rätt att ha USA-trupp i landet. De är där legalt, liksom Ryssland på inbjudan av Syriens regering. USA är angripare.

 6. Även om Iransk och rysk militär finns i Syrien på inbjudan av Syrien regering, legalt enligt internationell rätt, är den enda lösningen på Syriens inbördeskrig att återerövra Idlib och en återgång till status quo ante, dvs innan civila protesterna startade 2011? Är det möjligt att skapa en stabil regering utan att ge inflytande till legitim sekulär opposition och kurdsyrier speciella önskemål men samtidigt isolera AlQaida och IS grupper? FN medling och Geneveförhandlingar runt förslag om ny konstitution och allmänna val, finns det förutsättningar för att Assad regeringen skall gå med på det? Varför, varför inte? Finns det verkligen någon annan lösning?

  • Om man nu ska kalla extrema islamitiska samhällsomstörtare bekostade av Saudiarabien för ”civila protester” som de körde igång 2011 för att störta den lagliga regeringen? Assads fiender i regionen plus USA och EU insåg ju att en stor majoritet i Syrien ville ha kvar Assad och det enda sättet var att med en s k ”färgrevolution” störta regeringen i Syrien. Det bästa är ju om USA åker hem från regionen och lämnar folk i fred därnere så löser det sig nog!

 7. Kycklinghöken Biden vill alltså gå till historien som en i raden av alla klandervärda krigsförbrytare, förutom att ha kommit till makten genom uppenbart valfusk.

  Hoppas att USA:s demokratiska revolution kommer snart. Hoppas att de som vaktar Kapitolium strax inser att de vaktar terrorister, inte en demokratiskt vald regering, samt gör det som varje anständig amerikansk soldat borde göra, d.v.s. ta över och utlösa säkra demokratiska nyval där varje röst i USA kan påverka utgången.

  Jag har heller inget emot att uppenbara psykopater förbjuds deltaga i valen för USA:s väl. Sätt USA:S folk och USA:s soldater först i valet av representanter och president!

  • För närvarande går han säker som Bush, Obama, Cheney, Pompeo. USA-imperialisterna kontrollerar media och EU och många andra stater ideologiskt och geopolitiskt.

 8. Idén om en stor organisation som kontrollerar individernas själ och tankar, driver dem mot en specifik ideologi och vissa livsval, kan verka som science fiction eller som en absurd konspiration som den beskrivs i böcker och filmer.
  Att Central Intelligence Agency (CIA) kontrollerar och manipulerar folks tankar är inget påhitt. Det är en konspiration som i USA visade sig vara sann redan under 1970-talet, skriver webbsidan schoolhistory.co.uk här i Göran Bodins översättning. Det är verkligen ingen ny, överraskande upptäckt att företag, organisationer och politiker manipulerar den allmänna opinionen för att passa vissa syften. Dessa manipuleras i sin tur av ännu större och kraftfullare organisationer, såsom regeringar.

  Efter andra världskriget kunde CIA få kontroll över det som publicerades inte bara i USA utan generellt över hela världen. CIA utövade mycket inflytande över vad allmänheten skulle få se och vad som skulle döljas. I grund och botten styrde CIA över vad ”allmänheten såg, hörde och läste regelbundet” (Tracy 2018).
  Operation Mockingbird (Operation Härmfågel) var en amerikansk CIA-kampanj som inte bara syftade till att påverka media utan också infiltrera dem.
  Redan på 1950-talet började CIA rekrytera journalister, redaktörer och studenter för att skriva och sprida falska berättelser. CIA:s berättelser var ren propaganda och deras anställda fick enorma löner för att främja sådana falska nyheter. I huvudsak lyckades CIA kontrollera både nationella och internationella tidningar genom mutor.
  Under 50-talet utformade och organiserade Cord Meyer och Allen W. Dulles ett propagandaprogram. De rekryterade ledande amerikanska journalister till ett nätverk för att sprida CIA:s åsikter.
  CIA gick till ytterligheter för att stödja studenter, kulturorganisationer och tidskrifter som skulle sprida CIA: s syn på olika händelser.
  Misstankar om att CIA manipulerade den allmänna opinionen uppstod emellertid mellan 1972-1974 på grund av Watergate-skandalen, som avslöjade president Nixons inblandning i kriget i Vietnam.
  I själva verket hade Nixon två strategier. Å ena sidan använde han aggressiva strategier för att försöka lugna Nordvietnam, å andra sidan försökte han blidka protesterna i USA genom att via nyhetsmedia förmedla att han försökte uppnå ett fredsavtal och ta hem de amerikanska trupperna.
  När sanningen om Nixons vietnampolitik avslöjades började många ifrågasätta i vad mån CIA var inblandat i publiceringen av nyheter och information (Slate 2018).
  Dessutom stödde CIA, under det kalla kriget, många framstående författare och artister såsom Arthur Schlesinger och Jackson Pollock i deras ”propagandakrig mot Sovjetunionen” (Washington 2017).

  1977 publicerade Carl Bernstein artikeln ”The CIA and the Media” i magasinet Rolling Stone. Artikeln avslöjade mycket av CIA: s attityd när det gäller spridningen av falska nyheter liksom det såväl tysta som öppna samarbetet med journalister.
  Bernstein förklarar hur journalister inte begränsade sig till att skriva vad CIA föreslog. Deras förhållande var mycket mer komplicerat och intimare än så. Faktum är att journalisterna delade sina anteckningsböcker med CIA. Några av journalisterna var prisbelönta skribenter, andra blev spioner i kommunistländerna (Bernstein 1977).
  Enligt Dice (2016) investerades mer än en miljard dollar varje år i sådana propagandaprogram. CIA: s skribenter belönades generöst. Det fanns inga gränser för hur mycket de kunde få. Ibland fick de mer än en halv miljon dollar för att sprida den information som CIA krävde.
  När CIA:s förehavanden uppmärksammades avslöjade de inte namnen på de tidningar och journalister som de samarbetat med tidigare (Harrock 1976).
  Men 1973 publicerade Washington Star namnen på cirka tre dussin amerikanska journalister. Enligt CIA innebar avslöjandet av namnen att skribenternas och reportrarnas liv äventyrades och att de blev ”förlöjligade” (Harrock 1976).
  Under 1970-talet bildades en kommitté av senator Frank Church med syftet att undersöka regeringens operationer och eventuella missförhållanden inom CIA, NSA (National Security Agency), FBI och IRS (Skattemyndigheten) (Goldfarb 2018). Under en intervju hävdade Senator Church offentligt: ​​”Vi har en hel del detaljerad information som vi kommer att utvärdera och vi kommer att inkludera alla bevis på felaktigheter eller oegentligheter i vår slutrapport. Vi kommer även att lämna rekommendationer”.

  CIA publicerade 1973 ”Family Jewels”, en bok som avslöjar all information som dolts och/eller manipulerats genom åren. Boken är cirka sju hundra sidor lång.
  Samma år uppgav chefen för CIA, William E. Colby, att ”CIA inte kommer att bedriva någon verksamhet som kan påverka den inhemska opinionen, varken direkt eller indirekt. Byrån kommer att hålla fast vid sitt förbud mot att placera material i amerikanska medier. När initiativet tas av media kommer CIA ibland att tillhandahålla faktabaserad information till olika delar av media, men bara om vi är säkra på att redaktionsledningen är medveten om källan till informationen (Slate 2018; citerar Colby).

  1975 erkände CIA sin manipulation av vanliga medier för att skapa och styra amerikanska medborgares åsikter. De medgav att informationen var förvrängd för att passa specifika syften. Enligt en rapport som publicerades av den amerikanska kongressen 1976 framgick att
  ”CIA har för närvarande ett nätverk av flera hundra utländska individer runt om i världen som förser CIA med information och som försöker påverka folks åsikter genom att använda dold propaganda. Detta
  Show full quoteShow all correspondence
  Även om George H.W. Bush 1975 offentligt stoppade CIA:s relationer med amerikanska medier är CIA fortfarande aktivt involverad i utländska nyhetsorganisationer, som i sin tur matar USA: s media med information.
  Bush konstaterade att ”CIA kommer inte att ingå några betalda eller avtalsenliga relationer med någon heltids- eller deltidsanställd nyhetskorrespondent ackrediterad av någon amerikansk nyhetstjänst, tidning, tidskrift, radio- eller tv-nät eller station” (Slate 2018).
  Även om Colby 1976 hävdade att CIA hade brutit alla förbindelser och band med journalister 1973 är det svårt att tro att det är så (Harrock 1976). Dessutom uppgav han att han inte såg någon skada i att köpa information från ”deltidskorrespondenter som säljer sin information till nyhetsorganisationer i landet” (Harrock 1976).

  Men en allmän misstanke spred sig i huvudstaden: alla konservativa journalister och tidigare CIA-anställda som snabbt hade uppnått erkännande inom nyhetsvärlden betraktades nu med misstro (Harrock 1976).
  Samma år skrev senator Church i sin rapport att CIA hade ett starkt nätverk bestående av ”flera hundra utländska individer runt om i världen” som var villiga att förse CIA med vilseledande nyheter (Slate 2018).

  Den amerikanska journalisten Scott Shane har redogjort för sina erfarenheter av CIA. 1979 fick han deras rekryteringsbrev där de ”uttryckte ’preliminärt intresse’ för [hans] kvalifikationer” (Shane 2018). Shane avböjde erbjudandet om samarbete med CIA, och hans akt placerades i ”avslutade ärenden” (Shane 201).
  Enligt Bernstein (1977) var människorna som arbetade ”undercover” för CIA ofta anställda av ”CBS, Time, New York Times, Louisville Courier-Journal, Copley News Service, ABC, NBC, Reuters” och så vidare. Dessutom investerade CIA under 1950-talet mycket pengar i att utbilda sina agenter som journalister. Enligt CIA-medarbetare lärde de sig att låtsas vara reportrar innan de placerades i mäktiga organisationer (Bernstein 1977).
  I grund och botten kan massmedier införa strategier som förändrar ”den globala uppfattningen” om händelser, människor och situationer (Washington 2017; citerar Davis 2008). Visst är det naivt att tro att regeringen har slutat betala journalister ”för att sprida desinformation” (Washington 2017). USA är ofta först med att sprida information för att tjäna sina egna syften. Som Washington (2017) påpekar, ”planterar regeringen desinformation i amerikanska medier för att vilseleda utlänningar”.
  https://schoolhistory.co.uk/notes/operation-mockingbird/
  Bibliografi: Bernstein, C. (1977).The CIA and the Media. Rolling Stone: http://www.carlbernstein.com/magazine_cia_and_media.php
  Dice, M. (2016). Operation Mockingbird: CIA Control of Mainstream Media. The Full Story.https://www.youtube.com/watch?v=0KZjxjlI4x8
  Goldfarb, K. (2018). Inside Operation Mockingbird – The CIA’s Plan to Infiltrate the Media. ATI. https://allthatsinteresting.com/operation-mockingbird
  Harrock, M. N. (1976). CIA ties to Journalists. The New York Times: https://www.nytimes.com/1976/01/28/archives/cia-ties-to-journalists-wide-concern-is-voiced-in-press-corps-over.html
  Shane, S. (2018). The time the CIA tried to recruit me: our National Security Reporter on Covering Spies. The New York Times: https://www.nytimes.com/2018/02/14/insider/are-spies-like-us-a-national-security-reporter-says-yes-and-no.html
  Slate, J. (2018). What was Operation Mockingbird? Medium: https://medium.com/@JSlate__/what-was-operation-mockingbird-9fe3fbfe1720
  Tracy, J. F. (2018). The CIA and the Media: 50 Facts the World Needs to know. Global Research: https://www.globalresearch.ca/the-cia-and-the-media-50-facts-the-world-needs-to-know/5471956
  Washington, G. (2017). Ne

  • Mycket bra sammanfattning. Värt att påminna om historien. Manipulation började som en organiserad företeelse i antika Rom, Den första dagliga tidningen Acta Diurna riktade hela tiden uppmärksamheten mot vad folket borde tänka på, och mörkade vad som inte borde veta eller tänka på. Bröd och skådespel. Nazisterna fulländade systemet, det kom att kallas propaganda, och satte det i arbete för att manipulera allmänheten politiskt, och otroligt framgångsrikt så. Idag är det i fullt bruk, dels kallat reklam och PR, och dels för politisk manipulation och styrning och information, exempel, USA valet, och propagandan mot Ryssland, Iran och Kina. Exempel, ”Putins Palace”, Navalny ’förgiftningen’, Gui Minhai propagandan, lögnerna om ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”tvångsaborter”, osv. Det är allt en fråga om samma sak, att styra åsikter och handlingar. Mutorna till journalister och media pågår just nu, bara omdöpta till mediastöd och beskattningsrätt. Just nu har vi ett brinnande exempel, Gui Minhai fallet. Den förfalskade historien har till den grad nötts in i folks medvetande att när vad som verkligheten hände kommer fram, då avfärdas det automatiskt som inte verifierat. Vems verifiering väntar man på? CIAs kanske. Om det går som en anka, låter som en anka, ser ut som en anka, och luktar som en anka , då är det nog en anka. CIA verifiering överflödig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here