Landet som böjer sig…

6
2457
Arne Ruth. Bild Folket i Bild Kulturfront

Denna fina insändare i Sydöstran Landet som böjer sig har skrivits av Anders Björnsson. Den publicerades tyvärr inte i papperstidningen. Den indikerar en mycket dålig situation för tryckfriheten i Sverige! Sydöstrans chefredaktör Stigb-Börn Lundgren har därefter publicerat en ledare Stig-Björn Ljunggren: En svinpäls och hjälte. där han inleder med orden ”August Strindberg är ett bra exempel på hur en stor personlighet kan få ett eftermäle som gradvis eroderar storheten. Det finns folk som säger sig inte ha läst honom frivilligt eftersom han var ”kvinnohatare”. I motsats till Anne Ramberg och många andra läsare finner Ljunggren Anna Ardins ”framställning som ärlig och trovärdig.” Fantastisk – hur vet han det?

Det internationella stödet för Julian Assange ökar, och ”Stödkommittén för Julian Assange” i Stockholm arbetar vidare. den 25 februari 16 skedde senaste manifestationen i Stockholm.


Landet som böjer sig

En gång var Arne Ruth en ledande publicist i Sverige. Han styrde Sveriges Radios OBS-redaktion, han blev chef för radions samhällsredaktion, Expressens kulturchef, en av chefredaktörerna för Dagens Nyheter.

Han publicerade sig internationellt, exempelvis i akademiskt framstående tidskrifter som amerikanska Deadalus. Dubbel hedersdoktor.

Idag kan han inte få in en artikel i svenska riksmedia. Varför?

Anledningen är att han har engagerat sig för Julians Assanges sak. I Sverige betraktas denne Assange som kriminell, efter att för tio år sedan, med kort intervall, ha idkat samlag med två svenska kvinnor. Hur dessa gick till, råder stor oklarhet om. Misstankarna om våldtäkt och våldförande har lagts ad acta av det svenska rättsväsendet. Åtalad och dömd är han ej.

Men samtidigt som Assange, Wikileaks grundare, hotas av utlämning till USA för anklagelser om spioneri, har en av kvinnorna gett intervjuer där hon misstänkliggör honom som sexualbrottsling. I samma ögonblick som han står inför rätta i Storbritannien!

Assange har bevisligen avslöjat brott som har begåtts av Förenta staternas regering och krigsmakt. För detta vill man nu döma honom.

Assange har bevisligen avslöjat brott som har begåtts av Förenta staternas regering och krigsmakt. För detta vill man nu döma honom.

I det hårda Belmarsh-fängelset i London lever han under tortyrmässiga omständigheter. Båda hans svenska flickbekanta lever i full frihet, den ena har författat en bok om en natt när kondomen gick sönder, promotas av rikstäckande svenska pressorgan och ska nu skriva doktorsavhandling. Julian Assange hotas av utlämning, ett fängelsestraff på 175 år eller rentav dödsstraff i USA.

FN:s tortyrrapportör Nils Melzer har uppmanat den svenska regeringen att inskrida. Arne Ruth har uppmanat svenska media att slå ett slag för sin fängslade kollega. Ingenting händer. PEN-klubben, Publicistklubben, Författarförbundet, Journalistförbundet tiger.

Julian Assange borde belönas, inte bestraffas. Trots att han inte fällts i domstol, är han sedan tio år tillbaka frihetsberövad. Han är en politisk fånge. Han lider. Han har en svensk familj. I svensk press skriver man om förföljelsen av den ryske oppositionsmannen Navalnyj – mycket bra! Men inte om förföljelsen av Assange. I utländska medier är det annorlunda.

Nu är detta förvisso inte en fråga om Arne Ruths yttranderätt. Alla skribenter kan refuseras. Som redaktör har jag refuserat fler artiklar än jag har publicerat. Men också min före detta radiokollega Folke Schimanski har skrivit två artiklar till Julian Assanges försvar. Båda har avvisats av mainstream-media. Annat han skriver går i tryck.

Vad vi finner är ett obehagligt mönster. I tryckfrihetens förlovade land böjer vi oss för den amerikanska stormakten, liksom vi för sjuttiofem-åttio år sedan böjde oss för den tyska stormakten. Det är skamligt.”

 

Från manifestationen på Mynttorget 15 september.

Relaterat

FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!
Men Amnesty har en annan uppfattning:
Amnesty anser inte att Julian Assange är en politisk fånge! Är Amnesty språkrör för USA – visselblåsares fiende?

Föregående artikelBlockaden utarmar Gaza
Nästa artikelBiden bombar åter i Syrien – bra stöd till terroristerna. Vad säger Syrien, Ryssland – och USA-demokraterna?

6 KOMMENTARER

 1. ÄvenGotlands tidningar har skaffat en digital slaskkorg för obekväma insändare som aldrig kommer in i papperstidningen. Bedrövligt med censur!!!

 2. ”I svensk press skriver man om förföljelsen av den ryske oppositionsmannen Navalnyj – mycket bra!”
  På vilket sätt har han blivit förföljd??

  Man måste inte skriva något negativt om Ryssland för att man gör det om USA och Sverige.

 3. Vi är där igen. Oavsett om Ardin är trovärdig eller inte spelar det ingen roll alls för huvudfrågan. Den gäller rättsvidrig klappjakt på en visselblåsare som avslöjat de mest vidriga krigsförbrytelser.

  Men eftersom Ardin och Ljunggren insisterar: Är det inte lite märkligt att man lånar ut sin bostad och sedan plötsligt ställer in sin annonserade resa, kommer hem och lägger sig i sängen med en vilt främmande gäst ? Normalt beteende ? Det normala vid en inställd resa borde väl vara att man själv tog in på hotell eller sov över hos sina vänner tills gästen hittat ett nytt boende. Problemet med den uppraggade kändisen verkar snarare vara att han dumpade sin första bekanting för en rival. Hämndmotivet lyser igenom.

  Det svenska rättsväsendet borde omgående ha rett ut frågan om det fanns några tveksamheter annat än dåligt sex som är regel vid tillfälliga bekantskaper. Men Sverige förhalade ärendet i det oändliga och tydligen på uppmaning av främmande makt.

  Jämförelsen mellan Stridberg och Assange är haltande och grym. Vem låste in Strindberg och försökte pina livet ur honom ? Den svenska kultureliten demonstrerar sin totala vilsenhet som även innefattar innehållet i Assanges avslöjanden. De i de illegala krigen slaktade är ju araber och afghaner, vem bryr sig ? Det är inte bara SD som är cyniska i Sverige, de har gott sällskap bland de o så klanderfria liberala kretsarna.

 4. I DE BLINDAS RIKE (Sverige) ÄR DEN ENÖGDE KUNG (USA)

  Det var länge sedan Sverige hade politiker som med emfas kunde kritisera såväl stormakters bombningar av Hanoi (USA) som invasion av Afghanistan (Sovjet).

  Utan att vika för maktfasoner (som präglade Sveriges hållning till nazityskland på 1930-1940-talet) borde vi vägra delta i USA-imperialismen och klippa den transatlantiska länken, se • [2|13] nedan. Den amerikanska regimens ständiga övergreppen mot folkrätten och mänskliga rättigheter som avslöjats av Ellsberg, Manning, Assange, Binning och Snowden, m fl är så försummade i Svensk utrikespolitik att tystnaden skriker oss i öronen.

  Hur mycket jag än ogillar det har trots allt 5 länder av FN medgetts förtroende att ’förvalta’ kärnvapenarvet från andra världskriget. En av dem har en obehaglig benägenhet att ständigt tillämpa utstuderade metoder besläktade med ’härskartekniker’ för att utöva makt. Med ständigt ’skramlande med kärnvapnen’ utpressas och hotas fredliga länder (som Sverige m fl) till underkastelse och att gå i USA:s ledband. Ungefär så som för 75 år sedan då den makt och vapenfixerade nazistregimen tilläts diktera villkoren för sina grannländer.

  USA:s självpåtagna roll att utifrån ’den starkes rätt’ (se • [2|2] nedan) likt gatans parlament att utan rättslig förankring utkräva hämnd, och utmäta bestraffningar med tortyr och t o m dödsstraff, kommenteras inte med ett ord i onsdagens utrikesdeklaration. Iscensatta statskupper, tortyr och lönnmord på andra staters medborgare (se •[2|53]) är alltsedan operation Ajax att betrakta som amerikansk praxis. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Ajax.

  Med indexering enligt: [anförande 2 | protokollfört stycke 1] från Riksdagens snabbprotokoll – 2020/21:83 – Onsdag 2021-02-24
  https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/utrikespolitisk-debatt/utrikespolitisk-debatt_H8C120210224ud
  kommenterar jag ett urval citat från Utrikesdeklarationen av utrikesminister Linde:
  [anf 2| st 1] • Demokrati är något som vi tar för givet men som förvägras en majoritet av världens befolkning.

  [2|2] • Regeringen verkar för en världsordning baserad på folkrätten där regler och avtal går före den starkes rätt.

  [2|4] • Som ordförande i OSSE 2021 försvarar Sverige den europeiska säkerhetsordningen med utgångspunkt i folkrätten och FN-stadgan.

  [2|11] • FN förblir en hörnsten i svensk utrikespolitik, och vi fortsätter att vara en tongivande röst inom FN.

  [2|13] • En stark transatlantisk länk är viktig för Europas och Amerikas säkerhet.

  [2|15] • Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa.

  [2|17] • Genom vårt deltagande i civila och militära insatser i exempelvis Afghanistan, Irak, Mali och Ukraina bidrar Sverige till säkerhet, förebygger konflikter och skapar förutsättningar för hållbar utveckling. Detta engagemang är en viktig del av vår solidariska säkerhetspolitik och bidrar till gemensam säkerhet.

  [2|23] • USA har valt en ny president. Hans uttalanden om samarbete med allierade och partner är viktiga för oss i Sverige och EU.

  [2|28] • Regeringen står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och för varje lands rätt att välja sin säkerhetspolitiska väg. Rysslands aggression mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim är oacceptabelt.

  [2|33] • Konflikten i Syrien utgör alltjämt en av världens allvarligaste kriser. Den enda vägen till fred i Syrien går genom en politisk lösning.

  [2|34] • Regeringen värnar relationen med både Israel och Palestina. Sverige verkar med EU för återupptagna, meningsfulla förhandlingar mellan Israel och Palestina och en lösning, baserad på folkrätten, där två stater kan leva tillsammans i fred och säkerhet.

  [2|35] • För icke-spridning och den säkerhetspolitiska situationen i Mellanöstern är det centralt att den kärntekniska överenskommelsen med Iran bevaras. Iran måste återgå till full efterlevnad, samtidigt som USA återansluter sig. Vi understryker också den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

  [2|37] • Säkerhetsläget i Sahel är mycket oroande. I augusti genomfördes en militärkupp i Mali. Nu finns en övergångsregering på plats, och allmänna val ska hållas 2022. Sverige bidrar till säkerhet och utveckling i Sahel.

  [2|49] • Hotet från kärnvapen är en ödesfråga. Stockholmsinitiativet är ett av de tongivande politiska initiativen för kärnvapennedrustning.

  [2|50] • USA:s och Rysslands beslut att förlänga nedrustningsavtalet Nya Start är synnerligen välkommet. Världen har inte råd med en ny nukleär kapprustning.

  [2|51] • För en dryg månad sedan trädde FN:s konvention mot kärnvapen i kraft. Jag har skrivit till FN för att bekräfta Sveriges avsikt att delta som observatör.

  [2|53] • Fullt autonoma vapensystem som inte uppfyller folkrättens krav, så kallade LAWS, är ett framtidsscenario som måste undvikas. Med ett effektivt internationellt förbud som målsättning deltar Sverige aktivt i det viktiga arbete som bedrivs inom ramen för konventionen om vissa konventionella vapen.

  FLER KOMMENTARER:
  • [2|17]
  Sverige borde med emfas motsätta sig mer av sådan imperialism som hemsökt världen sedan Djingis Khan, och som vi själva starkt bidragit till (Karl XII).

  När britter, holländare, spanjorer, fransmän och japaner (m fl) genom WWII dämpats i sin imperialistiska framfart bildades världssamfundet FN som ett mycket allvarligt försök att äntligen råda bot på religiösa och politiska makteliters (kungars, kejsares, tsarers, grevars, generalers, påvars, biskopars, etc) diktatoriska förtryckarfasoner och härjningar. Tyvärr förefaller denna maktelits efterföljare återigen hemfalla åt maktambitioner. Även i Sverige.

  Att tillåta svenska soldater föra krig i andra länder utan uttryckligt uppdrag från FN borde vara ett allvarligt brott mot svensk grundlag (om det inte redan är det?). Varje svensk regering som medverkar till sådana beslut borde av folket ställas till ansvar och avsättas (jag hoppas inte ’autokorrekt’ kuppade mig och skrev ’avrättas’), med början från regeringen Reinfeldt som försatte Sverige i krig med Afghanistan. Detta rimmar synnerligen illa i förhållande till • [2|2, 4, 11, och 37] se ovan.
  Jämför dagsaktuella artiklar:
  https://www.expressen.se/nyheter/usa-bombade-i-syrien-forsta-kanda-anfallet-pa-bidens-order/ se •[2|23 och 33]
  https://www.expressen.se/nyheter/magda-gads-dagbok/ingen-sager-som-det–ar-kriget-ar-forlorat/ se •[2|17]

  •[2|28]
  D v s även Ukraina har rätt att inte bli kuppad inifrån via CIA-utarbetad standardmetod.

  I augusti 2014 var Binney en av undertecknarna av ett öppet brev från gruppen Veteran Intelligence Professionals for Sanity till Tysklands förbundskansler Angela Merkel där de uppmanade kanslern att vara misstänksam mot amerikansk underrättelsetjänst angående Rysslands påstådda invasion i östra Ukraina. I det öppna brevet sa gruppen:

  ”Anklagelser om en stor rysk ”invasion” av Ukraina verkar inte stödjas av tillförlitliga underrättelser. Snarare verkar ”informationen” vara av samma tvivelaktiga, politiskt ”riggade” typ som användes för 12 år sedan för att ”rättfärdiga” den USA-ledda attacken mot Irak.”

  Originaltext:
  ”Accusations of a major Russian ”invasion” of Ukraine appear not to be supported by reliable intelligence. Rather, the ”intelligence” seems to be of the same dubious, politically ”fixed” kind used 12 years ago to ”justify” the U.S.-led attack on Iraq.”

  • Julius Assange, ingår bland världssamfundets mest hedervärda sanningssägare (raka motsatsen till hycklare) som under enorma risker och uppoffringar avslöjat militärt starka staters grova brott mot världssamfundet (mänskligheten). Han är i gott sällskap av civilkuragets giganter som:
  • Daniel Ellsberg, som läckte dokumentsamlingen ”The Pentagon Papers” om USA:s roll i Vietnamkriget.
  • Chelsea Manning, misstänkt för att ha överlämnat hemliga handlingar om USA:s brott i Irak till Wikileaks.
  • Edward Snowden, som avslöjade amerikanska NSA:s topphemliga signalspaningsprojekt Prism.
  • William (Bill) Binney, en amerikansk matematiker och säkerhetsexpert med tidigare hög ställning inom National Security Agency (NSA) där han slutade drygt månaden efter 9/11-attacken 2001 efter över tre decenniers tjänst. Han låg bakom ett billigt, effektivt övervakningssystem som bevisligt hade kunnat stoppa terrorangreppet den 11 september 2001, men som till följd av korruption, lögner och personliga intressen blev avslutat till fördel för en simplare och mycket dyrare lösning. Han har sedan dess försökt uppmärksamma allmänheten om NSA:s trålning av personuppgifter världen över. Han har även varit kritisk till uppgifter om att Ryssland påverkat valet 2016.
  Se även https://www.investmentwatchblog.com/courts-vindicate-edward-snowden-with-nsa-whistle-blower-bill-binney/.
  • Mordechai Vanunu, som avslöjade Israels kärnvapenprogram.

  •[2|34 och 35]
  Många ansträngningar görs för att, med all rätt, förhindra att Iran uppgraderas till kärnvapenstat. Men inte en enda gång fördömde Sveriges utrikesminister Israel för ett sådant faktum som lögnarna i USA i FN – trots hjältemodigt vittnesmål av Sveriges f d utrikesminister Hans Blix – oriktigt rättfärdigade den olagliga invasionen av Irak med: icke FN-sanktionerat innehav av massförstörelsevapen. Israel är dessutom en stat, likt så många andra, som förtrycker den egna befolkningen. Se även •[2|1, 2, 11, 49, 50 och 51]

  Under punkt • [2|33] gav regeringen uttryck för den grundläggande hållning som svenska regeringar haft folket stöd för sedan FN bildades: ”Den enda vägen till fred … går genom en politisk lösning”.

  Var det någon som sa något om hyckleri!?

 5. Efter den postmodernistiska erövringen av s k kultureliten har sanningsbegreppet relativiserats.
  Assange-fallet synliggör att vi håller på och förlorar yttrandefriheten och därmed demokratin.
  Läste någonstans att Umberto Eco var medlem i rörelsen Liberta Justitia, det anständiga upproret mot auktoriteter som har makten men inte kunskapen. Är det någon som känner till denna rörelse så att vi kan gå samman där för att rädda Assange och därmed yttrandefriheten.

 6. En dag kommer kanske revolutionen och folkdomstolarna? De har kommit förr och allt som de där Nato-slickande svinen har gjort mot Assange finns registrerat. Även stödet för honom och för världsfreden finns registrerat. Vad kommer straffet bli för de som har förtalat honom, fängslat och torterat honom?

  Tänk om Assange dör av behandlingen! Är då livslång tortyr till döds ett rimligt straff för den klandervärda mobb som har utsatt honom för detta? Personligen tycker jag det och kommer gladeligen rösta för det straffet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here