Frige Julian Assange! Öppet brev från två tidigare riksdagsledamöter till Europarådet

4
2438
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

Detta är ett öppet brev 3 december till ”Commissioner Dunja Mijatovic, European Commission for Human Rights European Communion” (Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter) av förre socialdemokratiske riksdagsmännen professor Sven Britton, medlem i Tro och Solidaritet och Evert Svensson, tidigare mångårig ordförande för Broderskapsrörelsen och medlem i Tro och Solidaritet. Det publiceras efter tillstånd från Sven Britton.

Brevet har även skickats till inrikesminister Mikael Damberg. Det var Broderskapsrörelsen, numera Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, STS, som 2010 bjöd in Assange till Sverige.

En av kvinnorna som anklagade Julian Assange för sexuellt ofredande/våldtäckt, arbetade då för Broderskap och har fortfarande ledande uppdrag i STS.


Vädjan om frigivning av Julian Assange på humanitära grunder.

Förundersökningen mot Julian Assange för angivet sexuellt ofredande/våldtäkt med två kvinnor under ett besök i Sverige 2010 dit han inbjudits av den socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och solidaritet, är nu nedlagd. Åtal och dom för ovanstående är därför inte längre aktuellt. Bevisen var för svaga, den långa tid som förflutit sedan förfarandet bidrog till utfallet enligt åklagaren.

1. Man kan alltså konstatera att Assange varit frihetsberövad för handlingar som inte höll för åtal. Oaktat vad som än hände de där två nätterna 2010 har Assange redan lidit tillräckligt för
detta, milt sagt och det är svårt att förstå en av målsägarnas besvikelse över att rättvisa ännu inte skipats. Assange sökte och fick asyl på Ecuadors ambassad i London därför att
han fruktade att han, efter en domstolsförhandling i Stockholm, skulle bli utlämnad till USA där han är efterlyst för spioneri och kan räkna med ett tresiffrigt fängelsestraff. Men asylen var förgäves, nu hotas han i stället av samma sak fast i England.

2. I drygt sju år vistades han i ett av ambassadens rum när landets nytillträdde president Lenin Moreno gav order om avvisning. Assange greps redan inne i ambassaden av brittisk polis och fängslades, officiellt för att ha brutit ett borgensförfarande. När detta brott är avtjänat skall han utlämnas till USA med vilket Storbritannien i likhet med Sverige har ett utlämningsavtal för allvarliga brott.

3. Assange sitter i en isoleringscell och får enligt pappan, som nyligen var på besök i Sverige och framträdde på ett seminarium i Sveriges Riksdag, ta emot två besök i månaden.
Han har inte tillgång till internet, radio eller TV.

4. Enligt pappan och enligt flera andra samstämmiga uppgifter är hans fysiska och psykiska hälsotillstånd allvarligt försvagat vilket inte är att undra på efter så lång isolering under stor press. Bilder av honom talar sitt tydliga språk. Utrikesminister Margot Wallström fick två brev från OHCHR: s sakkunnige på tortyr och omänsklig behandling, den schweiziske professorn Nils Melzer där denne vittnar om den omänskliga behandling Assange utsätts för i fängelset och den 27 november publicerade 65 engelska läkare ett upprop med innebörden att Assange måste skyndsamt flyttas från fängelset till ett sjukhus där han kan få behandling för hans liv är hotat av den långa isoleringen.

5. Julian Assange är australisk medborgare och till skillnad från Chelsea Manning och Edward Snowdon, som visslat om sitt lands komprometterande militärhemligheter har han inte varit anställd i den amerikanska administrationen eller försvaret. Flertalet människor skulle säkert säga att den granskning av maktmissbruk som Assange startade leder till en önskvärd transparens som i bästa fall kan befrämja en fredligare värld, en förhoppning som en gång låg till grund för varför han inbjöds till Sverige. Som de flesta pionjärer är Assange ingen korgosse. Men han har redan utsatts för ett omänskligt lidande vilket skadat han hälsa kanske oåterkalleligt och hotas nu dessutom att helt försmäkta i den amerikanska fångvården.

Vi vädjar till commissioner Dunja Mijatovic- efter konsultation med er företrädare på posten, Thomas Hammarberg, numera ledamot av Sveriges Riksdag-, att verka för Julian Assanges snara frigivande på humanitära grunder.

Föregående artikelSyriens president Bashar al-Assad om Syrien, Kina och Sidenvägen
Nästa artikelDonald Trump bryter mot USA:s konstitution på avgörande punkter – men Bush och Obama röjde väg.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here