Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

3
1598
Från manifestationen för Julian Assange 14 december.

Äntligen goda nyheter om Julian Assange. WikiLeaks rapporterar att deras grundare äntligen har flyttats från sin isolering till en annan flygel i Belmarsh-fängelset där han kan ha normala sociala kontakter med 40 andra fångar. här.

Caitlin Jonhstone skriver ”Denna underbara nyhet lyfter enorm vikt från axlarna på oss som har protesterat mot den grymma och ovanliga behandlingen av Assange. Han är i händerna på en internationell allians av regeringar som har böjt sig för att visa ett drakoniskt offentligt exempel mot en journalist som har publicerat amerikanska krigsförbrytelser. Isolering är en form av tortyr, och FN: s särskild rapportör har bekräftat att Assange visar tydliga tecken på att han är offer för psykologisk tortyr orsakad av den förföljelse han varit utsatt för genom samordnade insatser från Washington, London, Stockholm, Canberra och Quito. Så vad orsakade denna ändring i behandlingen av Assange? Har den mäktiga imperialistiska alliansen runt USA plötsligt insett att tortyr av journalister för att säga sanningen är den typ av tyranniska övergrepp som de anklagar andra regeringar för att begå? Böjde sig de brittiska myndigheternas för offentliga påtryckningar från pro-Assange-demonstrationerna som har ägt rum i London månad efter månad och orsakat dåligt samvete? Kom myndigheterna i Belmarsh till förnuft efter att mer än hundra läkare varnade för att deras grymhet var på väg att döda den prisbelönta journalisten?Men nej, det var inget av det. Det visar sig att Assange faktiskt räddades från grymheterna i detta världsomspännande imperium av de samordnade protesterna av de fångarna i fängelset med hög säkerhet.

I en dramatisk kursförändring har myndigheterna i Belmarsh-fängelset flyttat Julian Assange från isolering till ett område med andra fångar, sa WikiLeaks talesperson Joseph Farrell i ett uttalande.”Flytten är en enorm seger för Assanges juridiska team och för kampanjer som under flera veckor har krävt att fängelsemyndigheterna måste avsluta straffbehandlingen av Assange.””Men beslutet att flytta Assange är också en massiv seger för fångar i Belmarsh,” tillade Farrell. ”En grupp av fångar har kontaktat fängelseguvernören tre gånger och insisterat på att behandlingen av Assange var orättvis och orättvis. Efter möten mellan fångar, advokater och myndigheter i Belmarsh flyttades Assange till en annan fängelsevinge – en med bara 40 fångar.”

Det finns många norska journalister och redaktörer som borde böja sig i skam nu. Kvällspostens ledning är bland dem. Efter att ha vunnit utmärkelser och beröm för det materialJulian Assange och Wikileaks har tillhandahållit dem, har de förrått en kollega som riskerar att dö. Fångarna i Belmarsh har visat högre etiska standarder än dem. Och denna kritik gäller mycket stora delar av den norska pressen.

Kommentar: Det finns ännu större anledning för svenska journalister och redaktörer och inte minst politiker att känna skam. Sveriges har mycket bidragit till Julian Assanges förfärliga situation. Genom att vänta i åratal på att förhöra honom, en normal procedur som ska ske snabbt.

Föregående artikelPalestina är inte till salu! Manifestation på lördag kl 14
Nästa artikelPalme-pristagare Daniel Ellsberg: Skriv på kärnvapenkonventionen!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here