Zelensky eller Assange: Vem får EU:s pris för mänskliga rättigheter?

2
962

Bild i Thomas Röpers artikel.

Thomas Röper har publicerat denna artikel i Anti-Spiegel (”Mot spegelbilden”, eller ”mot Tysklands stora tidning Der Spiegel) https://www.anti-spiegel.ru/2022/selensky-oder-assange-wer-bekommt-den-eu-menschenrechtspreis/

Thomas Röper, född 1971, har haft lednings- och styrelseuppdrag i finansiella tjänsteföretag i Östeuropa och Ryssland som expert för Östeuropa. Idag bor han i sitt adoptivhem i S:t Petersburg. Han har bott i Ryssland i över 15 år och talar flytande ryska. Tyngdpunkterna i hans mediekritiska arbete är (medie)bilden av Ryssland i Tyskland, kritik mot rapportering av västerländska medier i allmänhet och ämnena (geo)politik och ekonomi.

_____________________________________________________________________

Zelensky eller Assange: Vem får EU:s pris för mänskliga rättigheter?

EU delar ut sitt pris för mänskliga rättigheter varje år. Bland andra Wladimir Zelensky och Julian Assange har nominerats för 2022. EU kan nu visa hur allvarligt det verkligen är med kampen för mänskliga rättigheter.

Europaparlamentet har delat ut Sacharovpriset, även känt som ”EU:s pris för mänskliga rättigheter”, sedan 1988. Den delas ut till individer eller organisationer som har åtagit sig att försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Priset är uppkallat efter Nobels fredspristagare Andrej Sacharov, har en prissumma på 50 000 euro och delas ut årligen i Strasbourg.

Priset för odemokratiska mänskliga rättigheter.
Att tilldelningen av Sacharovpriset är ett pro-västerländskt propagandaevenemang, där det i princip redan är klart i förväg vem som får priset, framgår av förfarandet för att välja ut pristagarna.

Priset delas officiellt ut av EU-parlamentet, men parlamentsledamöterna har inte rösträtt vid valet av pristagarna. Detta är demokrati à la EU.

Istället är tillvägagångssättet som följer: Europaparlamentets ledamöter får föreslå kandidater, för vilka de måste samla in 40 namnunderskrifter från parlamentsledamöter för att nominera en kandidat. Så långt så demokratiskt.
Därefter kommer dock Europaparlamentets utrikesutskott, utskott för mänskliga rättigheter och utvecklingsutskott att besluta om en kortlista med tre utvalda kandidater. Europaparlamentets talmanskonferens, som består av Europaparlamentets talman och ordförandena för de parlamentariska grupperna i Europaparlamentet, avgör vem av de tre kandidaterna som ska få priset.

Med andra ord: Pristagaren bestäms inte demokratiskt i EU-parlamentet, utan förhandlas fram av riksdagens ”ledande politiker” bakom stängda dörrar.

Assange som kandidat till priset

Den italienska femstjärniga EU-parlamentarikern Sabrina Pignedoli har nu meddelat att hon har samlat in de underskrifter som behövs för att nominera Assange som kandidat till EU:s pris för mänskliga rättigheter. Som anledning förklarade hon:
”Julian Assange är först och främst en symbol: en symbol för medborgarens rätt att få veta sanningen. Hans fall och fängelse är ett exempel på hur makt försöker ”straffa” dem som inte rättar sig efter färdiga sanningar.
Wikileaks har arbetat med världens ledande tidningar. Assange kunde ha sålt hemligheterna han kom i besittning av och har inte gjort det i pressfrihetens namn. Det är därför det är ett bålverk för yttrandefrihet och skydd av mänskliga rättigheter.”

Den politiska förföljelsen av Assange i väst är en skandal, särskilt eftersom han har torterats psykiskt i London i flera år, vilket FN upprepade gånger har klagat på. Detta har dock inte föranlett regeringsprotester i något västerländskt land. Den federala regeringen till exempel deklarerade på fullt allvar för nästan tre år sedan att den inte ens skulle läsa FN:s rapporter om tortyren av Assange.

Assanges ”brott” är att han avslöjade krigsförbrytelser begångna av den amerikanska armén. Det var dock inte de amerikanska soldaterna som urskillningslöst slaktade civila irakier som straffades, utan Assange och whistlebloweren som förmedlade informationen till Assange. USA straffar inte krigsförbrytare, det straffar de som avslöjar krigsförbrytelser.

Kriterierna för att dela ut priset
För några år sedan offentliggjordes kriterierna för att dela ut priset. Där stod det:
”Priset delas ut för en speciell prestation inom något av följande områden:
Försvara mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, särskilt rätten till yttrandefrihet, skydd av minoriteters rättigheter, respekt för internationell rätt,
att utveckla demokratin och upprätthålla rättsstatsprincipen.”

Zelensky som kandidat till priset
En tysk parlamentsledamot från EPP, som inkluderar CDU/CSU, har delat vem de nominerade och varför:
”Det ukrainska folket, med president Volodymyr Zelenskyy i spetsen, har försvarat inte bara det ukrainska hemlandet varje dag sedan den 24 februari, utan också våra gemensamma europeiska värderingar och därmed den intellektuella friheten. Ukrainas folk skulle vara värdiga mottagare av Sacharovpriset 2022. Vi har därför nominerat dem till detta prestigefyllda pris och uppmanar de andra grupperna i Europaparlamentet att göra detsamma, att stödja denna nominering.”

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Även denna förklaring visar att damen framför allt lyser genom okunnighet. I hennes ögon är ”folket i Ukraina” ”värdiga vinnare av Sacharovpriset 2022” – gäller detta även Donbass folk och alla andra miljoner ukrainare som sympatiserar med Ryssland eller till och med vill vara en del av Ryssland?

Därför håller vi oss till Zelensky, som damen de facto föreslog som vinnare. Selensky har glänst i flera år genom att undertrycka oppositionen och förbjuda alla kritiska medier i början av 2021. Är Zelensky värdig att bli erkänd för att ”försvara mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, särskilt rätten till yttrandefrihet”?

I Ukraina, under Zelensky, infördes en raslag som delar in ukrainska medborgare i tre etniska kategorier med olika rättigheter, och den ukrainska språklagen förbjuder användningen av etniska minoriteters språk i Ukraina på nästan alla områden av livet. Är Selensky värdig att bli erkänd för att ”skydda minoriteters rättigheter”?
Efter dess ikraftträdande upphöjdes Minskavtalet till status som en bestämmelse i internationell rätt genom resolution av FN:s säkerhetsråd. Zelensky har öppet sagt sedan 2019 att han inte kommer att genomföra avtalet och har konsekvent saboterat det sedan dess, i ett tydligt brott mot internationell lag. Gör det honom värdig att hedras för ”respekt för internationell rätt”?

Zelenskij har konsekvent avskaffat det som återstår av demokrati i Ukraina efter Maidan genom att förbjuda regeringskritiska medier och förfölja oppositionen. Det var ingen fråga om rättsstatsprincipen, eftersom han inte skapade lagar för detta, utan han beslutade genom dekret att införa sanktioner mot oppositionen och media som är kritiska mot regeringen, vilket inte ens föreskrivs i ukrainsk lag. Den 15 september förbjöds slutligen det största oppositionspartiet som var representerat i det ukrainska parlamentet. Är Selensky värdig att bli erkänd för att ”utveckla demokrati och upprätthålla rättsstatsprincipen”?

Sacharovpriset
Sacharovpriset är inte ens en karikatyr av ett pris för mänskliga rättigheter, eftersom det inte delas ut till kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter, utan till människor som är acceptabla för västerländsk politik – det vill säga amerikansk politik. Förra året delades priset ut till en själverkänd rasist som vann priset mot en kvinna som störtade en demokratiskt vald regering och sedan fick militären att skjuta ner protester mot den. Tycker du inte det? Läs det då här.

Det borde redan stå klart vem som får Sacharovpriset i år. Assange borde inte ha några chanser, eftersom EU-parlamentet förblir sig självt troget. De har en väldigt speciell förståelse för mänskliga rättigheter där.
Observera ZE högra arm i andra bilden i länken nedan: Totenkopf (”Dödsskalle”).
https://www.anti-spiegel.ru/2022/mit-aufnaeher-der-waffen-ss-selensky-besucht-isium/

Mit Aufnäher der Waffen-SS: Selensky besucht Isium

Några artiklar om Julian Assange och yttrandefrihet.

DN: Kulturdebatt. Ordföranden: Lämna inte ut Assange till USA!
Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende.
Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal.
Hyllning till Julian Assange på 51-årsdagen!
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa/a>
Föregående artikelBritterna fick en oligark som premiärminister
Nästa artikelÄnnu ett aktuellt tal av ”den förfärlige” Putin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here