Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.

3
2083

Idag är det 2 år sedan journalisten och visselblåsaren Julian Assange med våld släpades ut från Ecuadors ambassad i London av engelsk polis. Han har sedan dess suttit på högsäkerhetsfängelset Belmarsh under mycket svåra förhållanden.

Vi i ”Stödkommittén för Julian Assange” kunde mycket snabbt ordna en manifestation på Medborgarplatsen eftersom vi råkade ha polistillstånd Rapport från solidaritetsmötet för Julian Assange och Chelsea Manning på Medborgarplatsen igår.

Observera möjligheten att sända ett brev till USA:s ambassad i Stockholm! Mot slutet av artikeln.

Bakgrund

Julian Assange, är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hemlig övervakning av medborgare och andra brott.
The International and European Federations of Journalists, Svenska Journalistförbundet, Amnesty och alltfler internationella organisationer ger nu stöd för Assange och andra visselblåsare! Men hans situation är ändå mycket kritisk.

Chelsea Manning, försvarsanalytiker i USAs armé, försåg Assange med dokumenten om krigsbrott. Tyckte att folken har rätt att veta få veta sanningen vad som sker i deras namn. Hennes rapport publicerades av Wikileaks. Hon dömdes 2013 till 35 års fängelse. Hon benådades av president Obama och släpptes i maj 2017.

Efter ett kort besök i Sverige 2010 reste Julian Assange till London där han 2012 beviljades asyl på Ecuadors ambassad, och medborgarskap.

När Ecuador valt ny president 2017, fråntogs Assange detta skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden 11 april 2019 och uppgav att han ”arresterades på grund av USAs krav på utlämning” men även på grund av ”borgensbrott”. Han sitter sedan dess i fängelse i London under mycket svåra förhållanden, och hans hälsa är mycket dålig. FN:s representant mot tortyr Nils Melzer menar att USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador sedan länge utsätter Julian Assange för psykisk tortyr.

Han fruktade länge även utlämning till Sverige som inte garanterar att han inte utlämnas vidare till USA. Men åklagaren i Stockholm la under 2019 för tredje gången lagt ner förundersökningen för misstänkt våldtäkt i brist på bevis. Assange har hela tiden varit tillgänglig för förhör i London, men svensk polis och åklagare avstod i flera år från möjligheten att förhöra honom. I sin uppmärksammade bok anför Anna Adrin inga belägg för sexuella brott av Assange. Däremot finns insinuationer av en kvinna som verkar kränkt över utebliven kärlek.

Juridiska experter ser det utdragna rättegångsförfarandet som en stor skandal.
Den extremt utdragna juridiska handläggningen i Sverige drar uppmärksamheten från de ansvariga för krigsbrott som olagligt angrep Irak och Afghanis- tan, med massbombningar av civila, tortyr och andra övergrepp, som Assange bidragit till att avslöja.

Den svenska pressen har med få undantag fegt och ansvarslöst tigit om den juridiska skandalen och avstått från att stå upp för en kollega, för yttrandefriheten och faktiskt för demokratin.
Detsamma gäller etablerade politiker, med något enstaka undantag.

I Sverige har ”Stödkommittén för Julian Assange” sedan sommaren 2018 ordnat många manifestationer till stöd för Julian Assange och yttrandefriheten. Ofta med möten med tal, fina banderoll och flygbladsutdelning vid Soltorget, nära Sergels torg. Sista tiden med vandrnade flygbladsutdelning i central Stockholm, max. 8 personer.

Aktuellt flygblad

4 januari 2021 beslöt en brittisk domare att inte utvisa Julian Assange från London till USA på grund av hälsoskäl och självmordsrisk. Detta är en delseger för den växande, massiva världsopinionen för att Julian Assange inte ska utvisas och president Biden lägga ner fallet. Detta återspeglades i bl.a New York Times 8 februari.
Trots denna världsopinion överklagade Bidenadministrationen 12 februari Londons beslut och kräver att Julian Assange utlämnas till USA. Man väntar nu på formellt besked om USA ska överklaga eller har överklagat.

En grand jury, en föga transparent domstol, förbereder en ren spionrättegång enligt en 100 år gammal lag som tidigare inte använts mot journalister och förläggare och anklagar dessutom Julian för att ha hackat datorer med hemliga dokument. Det har han inte. Arméanalytikern Chelsea Manning chockades av de hemligstämplade dokument hon tog del av i sin tjänst. Hon såg det som sin plikt att allmänheten skulle få veta vad USA:s regering gjorde i deras namn och sände dokumenten till Wikileaks.

Sanningen är den att Julian Assange har gjort exakt det en god journalist förväntas göra, nämligen gräva fram och avslöja vad som hänt i de frågor som är av vikt för allmänheten.
Wikileaks har avslöjat fruktansvärda sanningar om USA:s och Storbritanniens olagliga krig i Irak och Afghanistan, krigsbrott som tortyr, massbombningar av civila, drönarmord, utomrättsliga avrättningar med mera.

Wikileaks och Julian Assange försvarar journalisters och allas vår yttrandefrihet och vår tryckfrihet. Visselblåsare är vår tids sanningssägare och Julian Assange sitter fängslad för sin rätt att säga sanningen. Chelsea Manning avtjänade 7 års fängelse innan hon frigavs när president Obama avgick. Och hon satt länge fängslad för sin vägran att vittna mot Julian Assange. Edward Snowden kan inte lämna Ryssland. Då grips han.

Julian Assange har nu suttit inspärrad i 10 år. Han sitter på Belmarsh högriskfängelse bland mördare och terrorister. Han får inte träffa sina advokater eller sin familj på grund av Covid 19 som härjar på fängelset. Han är fråntagen nödvändiga dokument och kan inte förbereda sitt eget fall. Han är lungsjuk, sitter isolerad och ser inte dagens ljus. Belmarsh kallas för Guantánamo, men än värre är det fängelse som väntar Julian Assange i USA. Där byggs isoleringscellerna utan fönster.
Ett straff på 175 år, i praktiken ett dödsstraff, förväntas.

På grund av Julian Assanges hälsotillstånd sade domare Baraitser i London nej till utvisning. Alla andra anklagelser som utgör farliga hot mot yttrande-och pressfriheten, står det brittiska åklagarämbetet bakom.

Nu sitter Julian Assange fängslad utan att vara dömd för någonting. Han fick ett borgenstraff på 50 veckor när han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad. Ett osedvanligt hårt straff för denna förseelse. De har han avtjänat på Belmarsh för länge sedan.
Storbritannnien klargjorde att han skulle utvisas till Sverige. Eftersom Sverige vägrade garantera att Julian Assange inte skulle utvisas till USA, vågade han inte komma hit för förhör om eventuella sexuella övergrepp.

Han var hela tiden villig att komma till Sverige om han fick denna garanti eller att svensk polis kunde komma till London för förhör, vilket är brukligt.

Det brittiska åklagarämbetet pressade Sverige att fortsätta förundersökningen om sexuella övergrepp år efter år trots flera försök att lägga ner den och uppmanade Sverige att inte förhöra Julian i London. Förundersökningen är nu nedlagd.
Brevväxlingen finns publicerad.
När Ecuador under 2017 fick en ny president helt i händerna på USA, försämrades Julians situation oerhört på ambassaden och i april 2019 hämtade brittisk polis honom där och förde honom till Belmarsh.

Julian kommer nu att dömas enligt den lag president Obama undlät att använda mot Julian Assange. Obama insåg farorna för First Amendment (yttrandefriheten) och avstod. Biden var då hans vicepresident och stark anhängare till Irakkriget. Nu hotas First Amendment och journalister runt om i världen riskerar fängelse i USA.

Har media redan tystnat och lärt sig Assangeläxan?
Stödkommittén för Julian Assange efterlyser motstånd!
Ska Julian Assange, Wikileaks medgrundare, sitta olagligt fängslad på ett högriskfängelse för att ha avslöjat krigsbrott och maktens korruption?
Ska han utsättas för cyniska trakasserier och bristande respekt för sina mänskliga-och demokratiska rättigheter?Media och politiker kräver Navalnys frigivning, men håller tyst om Julian Assange. Det är inte rimligt!
Frige Julian Assange NU!
Utvisa inte Julian Assange till USA!
Försvara yttrande-och tryckfriheten!

Kontakt:

Stödkommittén för Julian Assange


Stöd den internationella kampanjen!

En internationell kampanj pågår med huvudparollen ”Drop the charges”
Brevet riktas till Bidenadministrationen med denna uppmaning.

Twitter, FB, brev tar upp frågan.
Det är väldigt bråttom.

Vi har valt att sprida brevet med mejladres till USA:s ambassad i Stockholm:
Underteckna med eget namn och land.

Till Vita Huset får man skriva ett meddelande på deras hemsida och lämna telefonnummer med mera.

Meddela gärna att du sänder brev så att vi får en uppfattning om
antalet. Till kommittéadressen

Här är brevet:

U.S. Embassy in Stockholm

The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, DC 20500

U.S.A.

Dear President Biden,

We take the liberty to address ourselves directly to you, as President
of the United States and former Vice President in the Obama administration.

We appeal to you to drop the charges against Julian Assange.

President Obama’s administration did not take legal action against
Julian Assange, arguing that doing so would have similarly required
taking The Guardian and The New York Times to court for their role in
publishing excerpts of the leaks.

Also under Obama’s administration, the U.S. Department of Justice (DOJ)
took into consideration the arguments that Julian Assange should be
protected by the First Amendment and that an obsolete espionage law
should not be used against him, a journalist and editor.

If an Australian journalist can be extradited to and prosecuted by the
US, that is a severe threat to journalists and press freedom worldwide.

We ask you uphold the tradition of press freedomand drop the charges
against Julian Assange!

Sigyn Meder, Coordinator

The Swedish Support Committee for Julian Assange

Relaterat.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelEU provocerar Ryssland genom försök med färgrevolutioner i Vitryssland, Ukraina och Krim
Nästa artikelUtrikesministern oroade: Ger Sveriges regering bort vår säkerhet till Atlantic Council?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here