Rapport från solidaritetsmötet för Julian Assange och Chelsea Manning på Medborgarplatsen igår.

11
1380

Föregående artikelSäkerhetstjänstemän i USA (VIPS) ber Trump att undvika krig mot Venezuela
Nästa artikelSvensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=RYdDp4mHDRY

  Noam Chomsky, 90 år gammal, sopar alltjämt motståndarna av banan. Chomsky har skärpan och perspektivet i behåll. Förutom Assange påminner han om hur president Lula de Silva i Brasilien kastats i fängelse genom en kupp från rättsapparaten och hänvisar till hur Mussolini i Italien på sin tid fann det nödvändigt att tysta Antonio Gramsci. På samma sätt som Gramsci skall Assange tystas.

  Från högersidan måste Tucker Carlson på Fox News nämnas. Sök hans inlägg på YouTube och se hur Carlson lyckas faktagranska historien på ett hedervärdigt sätt. Högerkillen Carlson punkterar all smörja som bla. Aftonbladets journalister pumpat ut de senaste dagarna. Och då är han ingen direkt Assange-anhängare. Bara en journalist som gör sitt jobb.

 2. Inte bara Pål Steigan, Knut Lindelöf och jag blockeras av Facebook av något skäl.Se artiklar om det. Även Rafael Correa, Ecuadors förre president blockeras sedan han kritiserar sin efträdare Moreno. Se rt.com

  • Kriget mot yttrandefriheten har antagligen bara börjat. Först tog dom arbetarrörelsen med hjälp av sossarna och nu är det demokratins tur.

   Det hela är egentligen väldigt logiskt. Varför skall den stackars överheten stå ut med en massa kritik, betala höga skatter och behöva bråka om löner och arbetsvillkor om det inte finns någon som tvingar dom till det.

 3. Att man nu har dragit ut Assange från den Ecuadorianska ambassaden på detta inhumana viset, är en utveckling som bådar inget gått för framtiden och som alla politiker som står för den individuella rätt att tänka och tala fritt, måste agera mot.
  Då FN Charter om mänskliga rättigheter inte längre verka gäller för vissa länder, som skydd mot oliktänkande och det fria ordet, kommer vi snart ha fler och fler regimer i världen som anser sig kunna utöva terror mot oliktänkande, medan resten av världen se på. Vi ser m hur friheten i demokratier förlora sitt inflytande samt att militärmakten styr mer och mer.
  Hur kunde vi hamna så fel? Vart hamnar vi om vi tillåter ett land att utöva sin makt utan konsekvenser för dem. De må vara världens största krigsmakt, vi skall inte acceptera ett PAX AMERICANA.
  Var är Human Right, Amnesty och alla andra frihetsälskande internationella grupper, i Sverige och utomlands, som alltid manifesterad att man företräder mänskliga rättigheter, och yttrande friheten? Ingenting har hörts från dem angående Assange, C. Manning, samt andra.
  Var är den svenska regeringens ställningstagande? Har man ingen ryggrad för att stå upp för det som man alltid försöker att inpränta oss, ”Sverige är ett fritt land och vi värna om demokratin och mänskliga rättigheter”.
  Nej man stänger in sig i sina institutioner och låtsas inte höra eller se. Var är vår utrikesminister? Vad säger representanter från Sveriges ”Demokratiska partier?”.
  Är det bara Rysslands Putin och Xi´s Kina som kränker dessa rättigheter?
  Mer partiskt kan man inte vara eller så är man styrd av amerikanska CIA, och skriver eller säger bara det som de tillåter man får säga?
  Denna hetsjakt är bara en början mot alla journalisterna som rapporterar om USA:s krigsförbrytelser i andra länder. Assange är en stor journalist, som gav oss insyn i den amerikanska terrorn och lokalbefolkningens lidande som utövades i Irak och Afghanistan och som förbereds mot Iran.
  Journalister vågar inte efter denna händelse, att skriver eller uttala sig när det gäller det amerikanska aggressiva brytandet av FN chartern, som man var med om att skriva under. Detta leder till att det fria ordet har slutat att höras. Det var kanske detta som USA ville skulle ske. USA har varit inblandat i fler krig efter andra världskriget än något annat land. Med denna demonstration kommer vi inte att få läsa eller höra kritiska uttalanden om den amerikanska militära övergreppen. Detta var målet med denna operation. Eftersom USA anser sig vara världens exceptionella folk, bryr man sig inte om allmänna regler, utan gör som man vill. Detta är ett Pax Americana, som man demonstrerar här. Man är inte bunden av internationella överenskommelser, om det inte gynnar USA:s maktapparat.

 4. Rätten att yttra sig och förmedla information som av någon anledning regeringar, tidningar, tankesmedjor – och vissa bloggägare av den gär typen – censurerar är mycket vanligt, samtidigt som de säger att de är för yttrandefrihet. Ja, yttrandefrihet som inte angriper dom själva. De kan t o m föra med vilsefarande uppgifter när regeringar, tankesmedjor, tidningar och bloggar undviker att informera om hur läget ser ut eller censurerar uppgifter som de inte vill att läsarna ska ta del av. T ex uppgiften (som jag tidigare har nämnt men som alltid stryks av Romelsjö) att ett visst före detta svenskt ’socialistiskt’ parti, vilket inkluderar den här bloggens ägare, Myrdal, Lindgren och många andra, ställde sig på amerikanarnas och kinesernas sida på 70-talet mot Sovjetunionen. Alltså var mycket anti-sovjetiska. (Om du censurerar mig, Anders, så är du inte bättre än de som angriper Assange och försöker tysta honom.)
  https://therealnews.com/stories/the-discovery-that-should-have-changed-the-cold-war-daniel-ellsberg-on-rai-9-12
  Dessa socialister förmedlade alltså den amerikanska propagandan och ansåg att Sovjetunionen var ett globalt hot.

  Människor som kommenterar på olika bloggar angriper andra människor som har en annan uppfattning eller information på ett annat vis. De försöker tala illa personen, vara snorkiga, sarkastiska, misstänkliggöra dem för trotskister, konspiratörer, reaktionärer, förvirrade, etc. Oftast sker detta genom att svara på kommentarer som går emot deras egen uppfattning.
  De förstör den goda debatten och diskussionen när de inte är respektfulla. Det blir inte intressant för läsarna att läsa olika verbala attacker, och läsarna upplever retoriken som en dålig smak i munnen på morgonen efter en lång nattlig fest med lite för mycket av allt. Jag har märkt att detta sker vid flertal bloggar, t ex Newsvoice. Kommentarerna är oftast inte intresserade av andra människors åsikter utan försöker förolämpa sin debattmotståndare med en retorik som ligger långt ifrån artikelns ämne, de försöker alltså skrämma iväg dom från kommentatorsfältet med verbala attacker.
  Ni som svarar med samma mynt som dessa ’debattörer’ har fallit i deras fällor. Ni vinner absolut inget på detta. Det är bara otrevligt för läsarna.

  Jag har under de senaste veckorna tröttnat på att mina kommentarer där texten stryks eller att kommentaren inte publiceras alls, trots att jag håller mig till ämnet. Jag provade för någon vecka sedan med att skriva en kommentar här på den här bloggen om att Sassersson valde att publicera en artikel om Kina och landets förhållande till muslimerna, som jag ansåg vara ren nazistisk artikel. Men kommentaren publicerades inte av Romelsjö. Han ville alltså inte förmedla negativ information om NV, och censurerade därför min kommentar.
  Det ska väl inte vara så att människor ska tröttna på att diskutera när deras kommentarer inte publiceras, eller hur? Det blir en ofrivillig självcensur när jag börjar ställa mig frågan varför jag – och andra – ska lägga ner mycket tid på att skriva när mina kommentarer inte publiceras.

  • Du medtar då inte sällan osakliga avsnitt om mig och andra, vilket jag bemött. Myrdal och Lindgren samt Kinas kommunistparti observerade brister i Sovjetunionens politik – vilka senare bidrog till att en omvälvning till kapitalism gick ganska enkelt i början av 1990-talet. Du har verkligen inte tystats och har över 1500 kommentarer på mina bloggar – men än någon annan. Men du bemöter inte alltid särskilt väl kritiken mot Sovjetunionens ”brister.”

   • Det finns inget samhällssystem som kan kollapsa av sig själv, Anders Romelsjö! Du anklagar jämt Sovjetunionens politik för misslyckad när det verkligen var kapitalet i Sovjetunionen och i väst som gick till angrepp mot Sovjetunionen.

    Dessa brister i den socialistiska politiken som Lindgren, Myrdal och Kina anklagade Sovjetunionen för finns inte. Självklart har alla länder problem oavsett samhällssystem. Men Kina gjorde mer än så, de var så aggressiva i sin kritik att de blev fientliga mot Sovjetunionen. Mer fientligare än vad de var mot USA.

    Sovjetunionen hotade inte någon. Men KFML/SKP försökte skapa en enhetsfront mot Sovjetunionen på 70-talet strax efter Vietnamkriget, där ni påstod helt och totalt osakligt att Sovjetunionen hotade Sverige och väst. Det finns en hel del dokument om detta på Marxistarkivet. T o m Sara Lidman protesterade mot denna enhetsfront.

    USAs BNP år 1933 var mycket lägre än Sovjetunionens BNP runt 1990-talet. Vid den tidpunkten – 1933 – räddade kapitalet i USA kapitalismen genom reformpaketet New Deal. Även om kapitalismen hade ’kollapsat’ 1933 – eller rättare sagt, gått bankkrutt – hade samhällssystemet inte förändrats till ett socialistiskt. Det hade fortfarande varit kapitalistiskt. Det måste ske en revolution (fredlig eller våldsam) för att förändra den ekonomiska politiken. Det var likadant i Sovjetunionen runt 1990.
    I en ordlista kan man finna att synonymer till revolution finns bland annat perestrojka.
    Mycket märkligt att du som är socialist försvarar kapitalet i Sovjetunionen och lägger skulden på arbetarklassen och folket i Sovjetunionen när du säger ’brister i Sovjetunionens politik’. Inte ett enda ord till anklagelser mot att det var kapitalet i Sovjetunionen/Ryssland som raserade socialismen.

 5. Fejk Stream Media var mer intresserade av katten än Assanges hälsa, belägenhet och rättigheter. Läs en utmärkta berättelsen om övergreppen mot Assange i Palestine Chronicle

  https://www.palestinechronicle.com/after-7-years-of-deceptions-about-assange-the-us-readies-for-its-first-media-rendition/

  ”Ansedda” människorättsorganisationer så som Amnesty och Human Rights Watch samt andra grupper som annars gör mycket väsen av sig är på STOR SEMESTER. I klar text dessa organ är imperiets megafoner.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here