Utrikesministern oroade: Ger Sveriges regering bort vår säkerhet till Atlantic Council?

16
3167
Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Den kanske något tillspetsade frågan kommer då man läste utrikesminister Wallströms svar på en fråga om Atlantic Council från riksdagsman Håkan Svenneling (V). Wallström svarade några dagar efter utsatt tid.

Och allt talar för att nuvarande utrikesministern Ann Linde delar Wallströms uppfattning.

Atlantic Council är en mycket viktig organisation som har stort inflytande på Sveriges utrikespolitik. Den får bidrag av Sveriges regering och familjen Wallenberg.
Sedan ett år har jag publicerat några artiklar om Atlantic Council
Atlantic Council varnar för Pål Steigans och Anders Romelsjös bloggar.
USA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina.


Till Utrikesminister Margot Wallström (S) Öppen skriftlig fråga om Atlantic Council.

Sverige ger sedan 2013 ekonomiskt stöd, genom Utrikesdepartementet, till den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council. Tankesmedjan arbetar med globala säkerhetspolitiska frågor och transatlantiskt samarbete. Sveriges stöd uppgår till mellan 100 000 och 249 000 amerikanska dollar, enligt organisationen själv.

Bland övriga bidragsgivare finns bland annat Nato, en lång rad Natoländer, flera stora oljebolag och svenska Saab. Atlantic Councils nära band med Nato har belysts vid flera tillfällen, även om tankesmedjan beskriver sig som oberoende.

Carl Bildt, som var utrikesminister när Sverige började stödja tankesmedjan, sitter i dess advisory board. Det gör även Saabs vd Håkan Buskhe och Rupert Murdoch, VD för 21st Century Fox.

 

I december släppte Atlantic Council rapporten ”The Kremlins Trojan Horses 3.0: Russian Influence in Denmark, The Netherlands, Norway, and Sweden” om hur Ryssland ska ha försökt påverka svensk politik.

I rapporten beskrivs hur en tjänsteman vid ett av Sveriges regeringspartier skulle ha haft kontakt med ryska ambassaden. Rapporten namnger även flera tidigare politiker som man anser har påverkats av Ryssland utan att ge något stöd för sina ståndpunkter.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser ministern att se över Utrikesdepartementets ekonomiska stöd till Atlantic Council?


Margot Wallströms svar på fråga 2018/19:425 av Håkan Svenneling (V) Atlantic Council. Margotn Wallströms svar på Öppen fråga om bidrag till Atlantic Council.

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser se över Utrikesdepartementets ekonomiska stöd till Atlantic Council.

Utrikesdepartementet ger ekonomiskt stöd genom projektbidrag till en rad tankesmedjor och forskningsinstitut i världen och i Sverige med syfte att fördjupa svensk säkerhetspolitisk analys samt bidra till policyutveckling på det utrikes- och säkerhetspolitiska området. Sedan 2013 har Utrikesdepartementet givit ekonomiskt bidrag till Atlantic Council.
Atlantic Council hjälper UD med långsiktiga analyser och utgör ett forum i Washington för dialog i frågor av vikt för svensk utrikespolitik, transatlantiskt samarbete och möten med experter.

Bidraget till Atlantic Council har varit inriktat på att främja transatlantiskt samarbete, vilket är värdefullt, bland annat i analys av omvärldsförändringar, inklusive i Sveriges närområde, samt relaterat till multilaterala institutioner, internationella regelbaserade värderingar och demokratiska reformer. Utrikesdepartementets projektbidrag har inte använts till den rapport som riksdagsfrågan refererar till.

Kommentar: Atlantic Council är en tankesmedja som står Nato mycket nära. Och som bland annat nyligen utgivit en mycket osaklig rapport som anklagar bl.a. en tjänsteman vid Miljöpartiet för att ha haft kontakt med ryska ambassaden, vilket allvarligt försvårat dennes möjligheter att få arbete. Utan några belägg. Och som även osakligt kritiserat mig Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande? I rapporten skriver den osaklige desinformatören Henrik Sundbom bland annat ”Onlinepublikationer fungerar på liknande sätt till dem som finns till vänster och bland konspirationsteoretiker. De mest framträdande är vänsterbloggen Jinge.se och online-tidningen Newsvoice, två av Sveriges vanligaste siter för ryska berättelser. Båda bygger broar mellan dem längst ut till höger och dem längst ur till vänster. Anders Romelsjö, redaktör för Jinge.se, är vice ordförande för en liten och föga känd organisation kallad Svenska Läkare för Mänskliga Rättigheter (Swedish Doctors for Human Rights), vars medlemmar ofta förekommer i ryska statsmedia som uppgivna experter på kemisk krigföring. De förklara Ryssland fri från skuld och skriver ned de Vita hjälmarna i Syrien.127 (”Gasattacker förnekas med hjälp från svensk läkargrupp,” Dagens Nyheter, 21 april 2017, DN 21/4 2017.,

Henrik Sundbom. Foto Atlantic Council.

Rapporten hedrar också med misstänkliggörande kritik riksdagsledamöterna Valter Mutt, Mp och Stig Henriksson V samt Agneta Norberg ordförande i Sveriges fredsråd, samt inte minst Tord Björk, aktiv antiimperialist och miljökämpe.’

Av Margot Wallströms svar framgår att det rör sig om ett tämligen nära samarbete som hon tycker är värdefullt. Notera också att Wallström verkar blind för att det är en Nato-site, och ännu blindare om detta betydelse för Sveriges formella alliansfrihet. Notera att utrikesministern inte alls kommenterar Atlantic Councils finansiering av en undermålig, desinformerande russofob rapport som skadat den tidigare tjänstemannen vid Mp.

* Med denna utrikesminister och denna utrikespolitik kan man inte känna sig säker, inte sova lugnt!

I sin artikel kritiserar Sundbom kritiker av White Helmets. Den intresserade kan botanisera bland artiklarna nedan.

Några artiklar om Vita hjälmarna.
USA ger nytt stöd till White Helmets, terroristernas bästa vän
TV2 visar ”The last men in Aleppo” – propagandafilm för terroristvännen White Helmets (Vita hjälmarna)
Stora massmedia tolererar inte kritik av White Helmets
Min kommentar i Washington Post om White Helmets
White Helmets får en Oscar
Forum för levande historia, Rio Bio och Margot Wallström stödjer terroristvännen ”White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?
Vita hjälmarna:Hjältar eller terrorister?
Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar

Föregående artikelAssange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Nästa artikelSydkinesiska havet: En mycket farlig konfliktzon?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Att både Wallström och Hultqvist är den amerikanska krigsindustrins representanter i Sveriges regering kommer inte direkt som någon överraskning. Man kan nog lugnt utgå ifrån att allt dom säger och skriver om Ryssland är lögn, tills motsatsen är bevisad.

 2. Vi betraktar mörkrets makter från utsidan och på avstånd. Craig Murray däremot har befunnit sig innanför under sin karriär som diplomat och ambassadör för Storbritannien. När han nämner Atlantic Council som tillhörande mörkrets hjärta är det skäl att lyssna. Atlantic Council är ett soppkök för krigspartiet som bedriver propaganda på flera plan, varav ett är ”medborgaraktivism”. Till denna sistnämnda avdelning hör de Vita hjälmarna och Bellingcat, samt SOHR, syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Som vi ser har Atlantic Councils tentakler nått Sverige och beskäftiga hjälpredor finns det gott om.

 3. Wallström, Hultqvist, UD är i händerna på främmande makt men säkerhetspolisernas myndigheter och övriga accepterar det och du får inte protestera då kommer du på Atlantic councils svarta lista som alltså får betalt för sin aktivitet och påverkansoperationer av självaste UD!

 4. Tyvärr måsta man, genom historiska fakta, säga att Sverige inte har haft någon alliansfri utrikespolitik sedan Palme mordet. Alla dessa senare utrikesministrar har på ett eller annat sätt samarbetat med Amerikanska staten och med NATO makten USA. Vi behöver bara blir påmind vad som hände under Fäldin regeringen, där Bildt var närvarande i den innersta kretsen, och där förhandlingar angående Sveriges utrikespolitik behandlades.
  Fäldin påpekade speciellt, att ingenting av förhandlingarna skulle offentligöras av dessa förhandlingar. Hur blev det? Den dåvarande medlemmen från högerpartiet Herr Bildt, begav sig direkt efter mötet till USA ambassaden och underrättade ambassadören om resultatet av samtalen. Man kan utan att överdriva anse att Sverige är nästan som en stat av USA. Vad USA bestämmer utför Sverige, utan att först kritiskt granskar eller ifrågasätta varför. Allt som behandlas i den svenska regeringskretsar vidarebefordras till ”ATLANTIC COUNCEL” för utvärdering och godkännande, vilket Wallström medger, eller blockerads av USA. Sverige är inte det land som för sin egen urikespolitik, utan skulle alltid att vi följer EUs utrikespolitik. Eus utrikespolitik är NATOS och USAs förlängda arm.

  • ”Eus utrikespolitik är NATOS och USAs förlängda arm.”

   Donald Trump vill helst kapa den här ”armen”. Inte för dess funktion utan därför den kostar för mycket av USA:s resurser som inte längre är obegränsade. Lite märkligt då att vänstern, i de flesta konstellationer, är så avogt inställt till Donald Trump. Det är precis som de inte vill mista USA som sin slagpåse eller spottkopp. Jag välkomnar administrationen Trumps begränsningar i utrikespolitiken. Jag ser det som något väldigt positivt. Visserligen har han många mot sig men en ambition är alltid en strävan. Politik är att vilja något.

   • USA har väl alltid utnyttjat resten av världens resurser med sitt dollartryckande det är minsann inga egna resurser om du nu tror det! Trump är tydligen Israels man och utrikespolitiken dikteras från Jerusalem.

    • Jag tror det är världen som accepterat USA som ledande makt. Ett typiskt bevis på det borde väl vara vårt lands förhållande till USA?

     Vara president i USA ställer krav. USA har ett särskilt förhållande till Israel. Jag tror därför många judar flydde till USA undan Nazi-Tyskland. Jag tror inte någon kan vara president i USA utan ha det vänskapliga bandet till Israel. I Bibeln är judarna Guds utvalda folk och religionen har mycket stor betydelse i USA. Där är det inte sekulariserat på det sättet som vi är vana vid här i Sverige. Vi har ett parti här i Sverige som kallar sig Kristdemokraterna men hur kristet är det egentligen?

     • Det är väl knappast världens befolkningar som bestämt så utan det är vasallstaternas ledare som egenhändigt agerat som stöd för USA:s destruktiva utrikespolitik! Och det ligger nog korruption, mutor, hot bakom EU-politikernas stöd till det korrupta gangsterväldet i Washington. Sen vad menar du med världen? Kina, Indien, Ryssland m.m anser inte alls att USA ska leda någonting öht. Och visst har dem rätt, USA är per definition en terrorstat också enligt sina egna kriterier på stater som understödjer terrorism. Att begripa detta ligger för övrigt långt över Wallströms kapacitet att förstå orsakssammanhang om man nu ska nämna någon av de okunniga politiker som styr…

 5. Inga horor får följa med trossen, det stadgades redan 1621.
  Men nu har vi en feministisk utrikespolitik och Margot gör svenskarna till NATOs horor.

 6. Rose skriver ”Men nu har vi en feministisk utrikespolitik och Margot gör svenskarna till NATOs horor.” Detta är ett språkbruk som inte är naturligt för mig. Men det är svårt att säga emot. Och om nu Rose är kvinna, kan nog även en fegis som jag våga erkänna att jag håller med.

 7. Atlantic Council = Lögnarnas liga?!
  Det har inte uppmärksammats att i S:Petersburg ägt rum ”Internationellt arktiskt forum”, dit blev inbjuden även S. Löfven, som hade den allra första bilaterala samtal med Putin.
  Enligt AB: ”Stefan Löfven markerade mot Rysslands kränkningar av svenskt luftrum mot annekteringen av Krim och kriget i Ukraina.”

  Ryska tidningar, Sputnik eller RT, inte heller uppmärksammat mötet med S. Löfven, med ett undantag:
  Trots att Putin lovordad svenska investeringar i Ryssland:
  ”Approximately five billion in investments by our Swedish friends, and that is what they are, our Swedish FRIENDS, have been invested in the Russian economy.”, översättaren använde sig av ordet ”partner” i stället för ”friends”. Putin calls out ‘bandit’ translator for making him sound less friendly.

  Nonetheless, not everyone is hopeful about the uptick in Swedish – Russian relations. This February, two UK based ‘news sources,’ The Independent and The Daily Mail, warned of an impending Russian invasion of the small Scandinavian nation… a “ fact ” that seemed to come as a surprise to both sides.
  https://www.rt.com/russia/456135-putin-calls-out-bandit-translator/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  Man kan fråga sig vem eller vilka sprider lögner om Ryssland och i vilket syfte??
  Reality Check: Is Russia planning to invade Sweden or is UK media spreading more baseless hysteria?
  https://www.rt.com/op-ed/450701-russia-sweden-invasion-hysteria/

  Kränkningar av svenskt luftrum Varför ljuger Löfven eller på uppdrag av vem?!
  I den danska nättidningen ”BT” finns en intressant artikel beträffande dessa kränkningar:
  Under tre årstid har ryssarna kränkt svenskt luftrum endast TRE gånger.
  Däremot Danskarna kränkt svenskt luftrum NIO gånger och även amerikanerna står för en stor del av kräkningarna. Dessutom, även andra NATO-länderna kränker svenskt luftrum. https://www.bt.dk/politik/danmark-kraenker-svensk-luftrum-langt-oftere-end-rusland

 8. Om det kommer in en översittare i rummet, så är det precis som om rövslickarna klarar sig bäst.
  Om vi hade haft en folkomröstning om ”saken”, hade jag röstat för ett stålhårt civilförsvar och ett militärt folkförvar med betoning på folket.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here