USA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina

9
834
USS Theodore Roosevelt task force in the Pacific Ocean, 15 januari 2021. Flickr. US Indo-Pacific Command. Specialist Casey Scoular.

Denna artikel RT: US Navy berates ‘destabilizing’ Chinese activity as pro-NATO Atlantic Council publishes blueprint for Cold War with Beijing har översatts av Rolf Nilsson. Även andra medier har rapporterat om USA:s nya plan för kallare krig mot Kina, exempelvis The American Conservative. American Conservative påpekar att den aktuella rapp0rten, nya ”Long Telegram” kommer från Atlantic Council.


USA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina.

USA har anklagat Kina för att öka spänningarna i Sydkinesiska havet genom nya militärövningar. Uttalandet kom strax efter att en ökänd pro-NATO-lobbygrupp publicerat ett anonymt förslag till en långvarig konflikt med Peking.

PACOM (USA: s Indo-Stillahavskommando) meddelade på fredag ​​kväll att kinesiska militära flygningar under den senaste veckan ”vid ingen tidpunkt” utgjorde något hot mot US Navy-fartyg, sjömän eller flygplan, enligt ett uttalande som Reuters citerar.

En tjänsteman, som uttalade sig på villkor att få vara anonym, sa att de kinesiska krigsflygplanen aldrig kom innanför 250 nautiska mil (463 km) från USS Theodore Roosevelt hangarfartygsgrupp, för närvarande utplacerad i Sydkinesiska havet.

Det var oklart om uttalandet hänvisade till flygningar från Folkets befrielsearmés flygvapen nära ön Taiwan – som Kina hävdar vara Kinesiskt territorium, men som har styrts av de besegrade nationalisterna, som flydde från fastlandet 1949 – eller någon annan aktivitet, som kan ha ägt rum mellan Tonkinbukten och Leizhou-halvön, där Kina sa att man skulle hålla ospecificerade militära övningar någon gång mellan onsdag och lördag.

Medan PACOM beskrev kinesisk militär aktivitet som en del av ett ”mönster av aggressivt och destabiliserande beteende” – enligt Reuters – sade Peking tidigare i veckan att ”närvaron av amerikanska fartyg i Sydkinesiska sjön inte främjar fred och stabilitet i regionen.” Sammantaget typisk jargong för diplomatisk sparring mellan de två stormakterna.

På torsdag publicerade emellertid en av de främsta amerikanska politiska tankesmedjorna en längre artikel – ovanligt nog utan att avslöja författarens identitet – som förespråkade en amerikansk strategi för det kalla kriget 2.0 mot Kina, med det yttersta målet att bevara Washingtons globala hegemoni. och åstadkomma ”regimförändring” i Peking.

Artikeln är i grunden en upprepning av George Kennans Long Telegram från 1946, som skisserade strategin för ”inneslutning” (containement) av Sovjetunionen, vilken strategi USA skulle följa året efter, i det som skulle bli det ursprungliga kalla kriget.

Georg Kennan

Detta ”Längre telegram” uppmanar USA att göra detsamma beträffande Kina, så att 2050 USA och dess allierade ”fortsätter att dominera den regionala och globala maktbalansen” och samtidigt hindrar Kina från att ta över Taiwan eller ”någon annan form av militära åtgärder för att uppnå sina regionala mål.” Det hoppas också se president Xi Jinping ”ersättas av en mer moderat partiledning” och få det kinesiska folket att ”ifrågasätta och utmana kommunistpartiets århundradeganla uttalande om att Kinas antika civilisation för alltid är ämnad för en dominerande framtid.”

Dokumentet är en upptrappning, i både ton och innebörd, av tidigare hårda uttalanden under det senaste året från flera högt uppsatta tjänstemän i Trump-administrationen – från justitieminister Bill Barr till utrikesminister Mike Pompeo.

Den nyligen tillträdda Biden-administrationen har snabbt förklarat sitt ”stenhårda” åtagande gentemot Taiwan, medan Biden tidigare har sagt att han strävar efter att ”återställa” USA: s ledarskap av ”demokratier” i världen mot ”auktoritarism”.

 

Föregående artikelNytt Öppet brev: Stödjer ”Forum för Levande historia” Israels ockupation av palestinska områden och apartheidpolitik?
Nästa artikelVad gör Sverige för att stoppa Israels vaccinapartheid?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. https://www.globalresearch.ca/jfk-vs-allen-dulles-battleground-indonesia-a-review-of-greg-poulgrains-book/5736296

  Atlantic Council har börjat läsa alternativa medier. Dessa har sedan länge sagt att USA med sin konfrontationspolitik driver Ryssland i armarna på Kina. Nu måste denna politik omprövas och en kil drivas in mellan dem.

  Men det tåget har redan gått. Ryssland och Kina har mycket väl insett att de behöver varandra och att den oenighet som förekom för sextio år sedan är skadlig för dem bägge. Det enda kortet för USA att spela ut är det indiska men även där har ledarskapet knappast folket med sig för en aggressiv containmentpolitik. Hotet mot det indiska jordbruket kommer direkt från USA-företagen och inte från Kina, det begriper indierna utmärkt.

  George Kennan blev till skillnad från dagens västledare klokare med stigande ålder. Han förnekade senare att han haft som avsikt att elda på det kalla kriget så som hävdats. Det må vara hur som helst, Kennan var inte den utslagsgivande faktorn och kort före sin bortgång deklarerade han att Nato saknade vettig funktion och måste upplösas.

  Det är lämpligt att i detta sammanhang länka till anmälan av en nyutkommen bok som lovordas som banbrytande av recensenten. Det gäller JFK och Allen Dulles men det är inte bara det. Fokus ligger helt på Indonesien och författaren kommer från nära håll, nämligen Australien. En utförlig och detaljerad beskrivning av den brutala politik som landet utsattes för och där huvudarkitekten var Allen Dulles. Indonesien hade ett geopolitiskt strategiskt läge som den hysteriske antikommunisten Dulles uppmärksammat. Men det fanns något mer. Sagolika rikedomar som låg och väntade på sina exploatörer, vilka inte fick bli indonesierna själva utan Dulles och hans kumpaner.

  T.o.m. Kennedy-mordet får ett tillskott i bevismaterialet genom upplysningen att Allen Dulles var bekant med Mohrenschildts sedan fyrtio år. Och vem var Mohrenschildt, jo Lee Harvey Oswalds ”handler” i Dallas. Vilken roll Oswald än hade, kan det härmed med säkerhet påstås att Allen Dulles var den som gav instruktionerna.

 2. Kinas svar: Dongfeng 17. USAs flotta är sittande ankor. Tiden då dessa betydde nåt är borta. Dessutom vet vi att jänkarna har inte mage för att anfalla stora militära makter och länder som Kina. Jänkarna är bra på att föra krig mot t ex Guyana. I övrigt vinner USA inga krig. Marindans kan USAs flotta dock – USA kan mobilisera 216 bara med amiral grad för det ändamålet.

  Också betänk detta: Kina skickar sin flotta för att upphäva USAs illegala embargo mot Kuba. Skulle västmedier skriva om upprätthållande av fripassage (”freedom of navigation at sea”)?

  On a bright note: Då Frankrikes Macron krävde att Lukashenko skulle lämna makten åt folket som protesterade i Belarus så svarade Lukashenko när ska du herr Macron lämna makten åt Gilets Jaunes’(Gröna Västar)?

 3. Kina ska ge igen med samma mynt. Kina ska verka för regime change i USA. Manualen finns redan: NGOs, media, en armé av troll som jobbar på det social mediefältet, göra filmer som visar USA i dålig dager ( t ex massaker i Irak, Afghanistan, plundringen av Syriens olja – självfallet en kinesisk hjälte med t ex Jet Li som skådespelar som befriar världen från USAs ondska).

  USAs historia är full av övergrepp så Kina kan mass producera serier om polisvåldet, orättvisor, rasism, korruption och kasta ljuset på de oligarker som egentligen styr USA och visa att USA är mardrömmarnas land. Skapa problem för USA i närområdet: t ex bryta embargot mot Kuba. Sända olika radio och TV program (avsändaren ”Radio Free China”) från Kuba, Mexiko eller varför inte från den kinesiska Atlant- eller Stilla havsflottan. Vem vet Kina kan även få köpa Amnestys tjänster för en ansenlig summa. I gengäld skulle Amnesty beklaga situationen för mänskliga rättigheter i USA under tyrannen Biden som kom till makten ojusta metoder och som därför måste bort. Kina kan använda samma tillvägagångssätt för att åstadkomma regime change även i fallet lilla-Britannien – suggan som inbillar sig vara sig som något annat. Julian Assange är stoff för tiotals filmer ännu flera böcker, och serier. Icke att förglömma: kasta ljus över ”City of London” staten inom staten i lilla-Britannien och hur City of London styr världens finanser, sätter upp räntenivåer varje morgon, tvättar drogpengar, förvarar pengar från plundrade statskassor, upprättar skattefria paradis.

  Kina gör klokt i att ha med Ryssland i detta för då blir det – en björnens och drakens show, wow!

  Till sist: Anne Linde kan bjudas in till Radio Free China då och då för att beklaga ”situationen vad det gäller fri- och rättigheter i både USA och lilla-Brittany” under prime time tid och på så sätt få Sverige röst hörd klart och tydligt på den globala arenan.

 4. Kinas flotta hotar Filippinerna, Vietnam, Taiwan (demokratiska Kina) och Japan. USN kämpar för alla, nu som förr.

  • Kinas politiker bygger på win-win, ge och ta. Inte bara roffa åt sig som sionisternas torped USA.
   USA lider dessutom av ”slagen fru syndrom” sedan Vietnam. USA längtar efter stryk. Den kommer att få den!

 5. klipp ur economist:

  ”China’s rapidly increasing regional dominance and North Korea’s growing nuclear arsenal haunt South Korea and Japan, two of Asia’s largest powers. Iran’s belligerence and its nuclear programme loom over the likes of Saudi Arabia and Turkey”

  Vem som skaffar sig kärnvapen först, Japan, Sydkorea eller Iran? Om USN backar för kineserna, blir det Japan. Det tar dem ett år, de har all industriell infrastruktur som behövs.

  • Economist som källa? Där slutar trovärdigheten. Vill man däremot bli matad med konservativ propaganda av lill-Brittany snitt så läser man ”The Economist”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here