USA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina

27
3004
USS Theodore Roosevelt task force in the Pacific Ocean, 15 januari 2021. Flickr. US Indo-Pacific Command. Specialist Casey Scoular.


I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-tre år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Någon kanske undrar varför USA bedriver en så högprofilerad kritik mot Kina om Xinjiang utan belägg?

Denna artikel RT: US Navy berates ‘destabilizing’ Chinese activity as pro-NATO Atlantic Council publishes blueprint for Cold War with Beijing har översatts av Rolf Nilsson. Även andra medier har rapporterat om USA:s nya plan för kallare krig mot Kina, exempelvis The American Conservative. American Conservative påpekar att den aktuella rapp0rten, nya ”Long Telegram” kommer från Atlantic Council.


USA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina.

USA har anklagat Kina för att öka spänningarna i Sydkinesiska havet genom nya militärövningar. Uttalandet kom strax efter att en ökänd pro-NATO-lobbygrupp publicerat ett anonymt förslag till en långvarig konflikt med Peking.

PACOM (USA: s Indo-Stillahavskommando) meddelade på fredag ​​kväll att kinesiska militära flygningar under den senaste veckan ”vid ingen tidpunkt” utgjorde något hot mot US Navy-fartyg, sjömän eller flygplan, enligt ett uttalande som Reuters citerar.

En tjänsteman, som uttalade sig på villkor att få vara anonym, sa att de kinesiska krigsflygplanen aldrig kom innanför 250 nautiska mil (463 km) från USS Theodore Roosevelt hangarfartygsgrupp, för närvarande utplacerad i Sydkinesiska havet.

Det var oklart om uttalandet hänvisade till flygningar från Folkets befrielsearmés flygvapen nära ön Taiwan – som Kina hävdar vara Kinesiskt territorium, men som har styrts av de besegrade nationalisterna, som flydde från fastlandet 1949 – eller någon annan aktivitet, som kan ha ägt rum mellan Tonkinbukten och Leizhou-halvön, där Kina sa att man skulle hålla ospecificerade militära övningar någon gång mellan onsdag och lördag.

Medan PACOM beskrev kinesisk militär aktivitet som en del av ett ”mönster av aggressivt och destabiliserande beteende” – enligt Reuters – sade Peking tidigare i veckan att ”närvaron av amerikanska fartyg i Sydkinesiska sjön inte främjar fred och stabilitet i regionen.” Sammantaget typisk jargong för diplomatisk sparring mellan de två stormakterna.

På torsdag publicerade emellertid en av de främsta amerikanska politiska tankesmedjorna en längre artikel – ovanligt nog utan att avslöja författarens identitet – som förespråkade en amerikansk strategi för det kalla kriget 2.0 mot Kina, med det yttersta målet att bevara Washingtons globala hegemoni. och åstadkomma ”regimförändring” i Peking.

Artikeln är i grunden en upprepning av George Kennans Long Telegram från 1946, som skisserade strategin för ”inneslutning” (containement) av Sovjetunionen, vilken strategi USA skulle följa året efter, i det som skulle bli det ursprungliga kalla kriget.

Georg Kennan

Detta ”Längre telegram” uppmanar USA att göra detsamma beträffande Kina, så att 2050 USA och dess allierade ”fortsätter att dominera den regionala och globala maktbalansen” och samtidigt hindrar Kina från att ta över Taiwan eller ”någon annan form av militära åtgärder för att uppnå sina regionala mål.” Det hoppas också se president Xi Jinping ”ersättas av en mer moderat partiledning” och få det kinesiska folket att ”ifrågasätta och utmana kommunistpartiets århundradeganla uttalande om att Kinas antika civilisation för alltid är ämnad för en dominerande framtid.”

Dokumentet är en upptrappning, i både ton och innebörd, av tidigare hårda uttalanden under det senaste året från flera högt uppsatta tjänstemän i Trump-administrationen – från justitieminister Bill Barr till utrikesminister Mike Pompeo.

Den nyligen tillträdda Biden-administrationen har snabbt förklarat sitt ”stenhårda” åtagande gentemot Taiwan, medan Biden tidigare har sagt att han strävar efter att ”återställa” USA: s ledarskap av ”demokratier” i världen mot ”auktoritarism”.

 

Föregående artikelJens Stoltenberg nominerad till Nobels Fredspris. ”Rätt man i tiden”?!
Nästa artikelTuckers intervju med Putin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

27 KOMMENTARER

 1. https://www.globalresearch.ca/jfk-vs-allen-dulles-battleground-indonesia-a-review-of-greg-poulgrains-book/5736296

  Atlantic Council har börjat läsa alternativa medier. Dessa har sedan länge sagt att USA med sin konfrontationspolitik driver Ryssland i armarna på Kina. Nu måste denna politik omprövas och en kil drivas in mellan dem.

  Men det tåget har redan gått. Ryssland och Kina har mycket väl insett att de behöver varandra och att den oenighet som förekom för sextio år sedan är skadlig för dem bägge. Det enda kortet för USA att spela ut är det indiska men även där har ledarskapet knappast folket med sig för en aggressiv containmentpolitik. Hotet mot det indiska jordbruket kommer direkt från USA-företagen och inte från Kina, det begriper indierna utmärkt.

  George Kennan blev till skillnad från dagens västledare klokare med stigande ålder. Han förnekade senare att han haft som avsikt att elda på det kalla kriget så som hävdats. Det må vara hur som helst, Kennan var inte den utslagsgivande faktorn och kort före sin bortgång deklarerade han att Nato saknade vettig funktion och måste upplösas.

  Det är lämpligt att i detta sammanhang länka till anmälan av en nyutkommen bok som lovordas som banbrytande av recensenten. Det gäller JFK och Allen Dulles men det är inte bara det. Fokus ligger helt på Indonesien och författaren kommer från nära håll, nämligen Australien. En utförlig och detaljerad beskrivning av den brutala politik som landet utsattes för och där huvudarkitekten var Allen Dulles. Indonesien hade ett geopolitiskt strategiskt läge som den hysteriske antikommunisten Dulles uppmärksammat. Men det fanns något mer. Sagolika rikedomar som låg och väntade på sina exploatörer, vilka inte fick bli indonesierna själva utan Dulles och hans kumpaner.

  T.o.m. Kennedy-mordet får ett tillskott i bevismaterialet genom upplysningen att Allen Dulles var bekant med Mohrenschildts sedan fyrtio år. Och vem var Mohrenschildt, jo Lee Harvey Oswalds ”handler” i Dallas. Vilken roll Oswald än hade, kan det härmed med säkerhet påstås att Allen Dulles var den som gav instruktionerna.

 2. Kinas svar: Dongfeng 17. USAs flotta är sittande ankor. Tiden då dessa betydde nåt är borta. Dessutom vet vi att jänkarna har inte mage för att anfalla stora militära makter och länder som Kina. Jänkarna är bra på att föra krig mot t ex Guyana. I övrigt vinner USA inga krig. Marindans kan USAs flotta dock – USA kan mobilisera 216 bara med amiral grad för det ändamålet.

  Också betänk detta: Kina skickar sin flotta för att upphäva USAs illegala embargo mot Kuba. Skulle västmedier skriva om upprätthållande av fripassage (”freedom of navigation at sea”)?

  On a bright note: Då Frankrikes Macron krävde att Lukashenko skulle lämna makten åt folket som protesterade i Belarus så svarade Lukashenko när ska du herr Macron lämna makten åt Gilets Jaunes’(Gröna Västar)?

 3. Kina ska ge igen med samma mynt. Kina ska verka för regime change i USA. Manualen finns redan: NGOs, media, en armé av troll som jobbar på det social mediefältet, göra filmer som visar USA i dålig dager ( t ex massaker i Irak, Afghanistan, plundringen av Syriens olja – självfallet en kinesisk hjälte med t ex Jet Li som skådespelar som befriar världen från USAs ondska).

  USAs historia är full av övergrepp så Kina kan mass producera serier om polisvåldet, orättvisor, rasism, korruption och kasta ljuset på de oligarker som egentligen styr USA och visa att USA är mardrömmarnas land. Skapa problem för USA i närområdet: t ex bryta embargot mot Kuba. Sända olika radio och TV program (avsändaren ”Radio Free China”) från Kuba, Mexiko eller varför inte från den kinesiska Atlant- eller Stilla havsflottan. Vem vet Kina kan även få köpa Amnestys tjänster för en ansenlig summa. I gengäld skulle Amnesty beklaga situationen för mänskliga rättigheter i USA under tyrannen Biden som kom till makten ojusta metoder och som därför måste bort. Kina kan använda samma tillvägagångssätt för att åstadkomma regime change även i fallet lilla-Britannien – suggan som inbillar sig vara sig som något annat. Julian Assange är stoff för tiotals filmer ännu flera böcker, och serier. Icke att förglömma: kasta ljus över ”City of London” staten inom staten i lilla-Britannien och hur City of London styr världens finanser, sätter upp räntenivåer varje morgon, tvättar drogpengar, förvarar pengar från plundrade statskassor, upprättar skattefria paradis.

  Kina gör klokt i att ha med Ryssland i detta för då blir det – en björnens och drakens show, wow!

  Till sist: Anne Linde kan bjudas in till Radio Free China då och då för att beklaga ”situationen vad det gäller fri- och rättigheter i både USA och lilla-Brittany” under prime time tid och på så sätt få Sverige röst hörd klart och tydligt på den globala arenan.

 4. Kinas flotta hotar Filippinerna, Vietnam, Taiwan (demokratiska Kina) och Japan. USN kämpar för alla, nu som förr.

  • Kinas politiker bygger på win-win, ge och ta. Inte bara roffa åt sig som sionisternas torped USA.
   USA lider dessutom av ”slagen fru syndrom” sedan Vietnam. USA längtar efter stryk. Den kommer att få den!

 5. klipp ur economist:

  ”China’s rapidly increasing regional dominance and North Korea’s growing nuclear arsenal haunt South Korea and Japan, two of Asia’s largest powers. Iran’s belligerence and its nuclear programme loom over the likes of Saudi Arabia and Turkey”

  Vem som skaffar sig kärnvapen först, Japan, Sydkorea eller Iran? Om USN backar för kineserna, blir det Japan. Det tar dem ett år, de har all industriell infrastruktur som behövs.

  • Economist som källa? Där slutar trovärdigheten. Vill man däremot bli matad med konservativ propaganda av lill-Brittany snitt så läser man ”The Economist”

 6. Vad har Usa där att göra för det första. Och var ska Kina hålla sina militärövningar om inte där på hemmaplan. Åt skogen med Usa,som tror sej ha rätten att beblanda sej precis överallt och vara vakter på internationella vatten. Dom behöver en snyting,detta är inte Europa och Nato.

 7. Västfilippinska havet är inte Kinas hemmaplan mer än övriga omkringsliggande nationer. Kinas imperialistiska ambitioner på grannarnas bekostnad är konfliktens grund, och USA hindrar Kina från att bestämma över grannarna.

  • Världen är INTE USA:s hemmaplan mer än någon annans! USA:s imperialistiska ambitioner att bestämma på hela världens bekostnad stör tydligen inte Oleg! Ibland tror man att USA-nissarna är korkskallarnas sammansvärjning mot sunt förnuft!

  • Oleg Beskof , Det heter officiellt Sydkinesiska Havet, inte Västfilippinska havet, och det är faktiskt Kinas hemmaplan historiskt och bevisligen sedan tusentals år. Det är mycket väl dokumenterat i skrifter, sagor, berättelser, arkeologi, kultur, skeppsloggar, DNA, handel, produkter, familje- och personnamn, ortsnamn, släktskap, osv Även namnet ”Sydkinesiska havet” är ett klart uttryck för var området traditionellt och lagligt hör hemma.

   På kinesiska heter det Nanhai 南海, Södra Havet, och det finns även BeiHai 北海, Norra havet som ligger nära Kinas sydkust. Där finns även en ort som heter BeiHai, ett underbart fiskeläge som jag älskar. Shanghai 上海 betyder ”övre havet”. Juridiskt och historiskt finns ingen tvekan om var området hör hemma sedan tusentals år.

 8. Men vem utser Usa till världspolis jämt dessa decennier. Usa är ju inte pålitliga någonstans. Det är bara kolla dessa 20åren under 2000talet. EU är korkade det förstår vem som helst om man vore ärlig med alla korten på borden. Nato existerar fortfarande, och om man synade Nato senaste åren hade den helt säkert blivit upplöst. Varför finns ens dessa många tusentals Usa soldater i västra Europa alla dessa åren? Västra Europa måste räknas som ett av världens säkraste platser rakt igenom. Har Tyskland, Danmark eller Spanien varit hotade på något sätt från militär makt under 2000talet. Det är ju bland säkraste platserna i världen. Vem har utsett Usa att vakta det rika sydkinesiska havet. Låt dessa asiatiska länderna med Kina, Vietnam och Filippinerna reda ut detta utan Usa som jämt kommer med militärer och sedan ALDRIG lämnar. Titta på dess flera hundratals militärbaser över hela världen. Medierna här hos oss nämner ALDRIG i sina alla artiklar dessa åren,hur stora rika naturtillgångar det finns här i sydkinesiska havet. Det finns flera biljoner fat olja här OCH naturgas. Usa vill komma åt dessa,trots ingen som helst rätt till det. Samtidigt som man också på köpet etablerar nya permanenta militärbaser. Det är inte så långt till andra asiatiska länder som Japan och Sydkorea där Usa redan finns med militärer och permanenta militärbaser. Dessa rika naturtillgångar har ALDRIG undgått Usa,bara för att våra medier här hemma hela tiden inte berättat det. Låt dessa asiatiska länderna,som Kina, Filippinerna och Vietnam reda ut detta. Utan den självutnämnda världspolisen som ligger tusentals km åt fel håll. Hela Usa utrikespolitik är byggt på deras krigsindustrin. Så har det varit i decennier. Kina kommer aldrig acceptera ett nytt Nato i dess område,varför och hur skulle dom detta? Dom är ju inte KORKADE som våra Nato medier vill framställa. Kina ser tydligt på hur Europa, världens rikaste världsdel,och ett av världens mest säkraste platser, går i handfängsel och med ständigt onödiga farliga spänningar gentemot cheferna i pentagon. Varför och hur skulle man vilja ha samma farliga onödiga spänningar som våra korkade EU. Kina är MYCKET fredligare än Usa,hela 2000talet bevisar detta tydligt. Man vill självklart inte ha ett nytt farligt Nato på bakgården som ALDRIG lämnar, samtidigt som usa kommer plundra dom rika naturtillgångar som finns i sydkinesiska havet

 9. På Filippinerna heter havet till väster om Filippinerna Västfilippinska havet. Det är samma hav som kineserna kallar sydkinesiska sjön. Skillnaden mellan KKP-Kina och alla andra länder är att KKP-Kina försöker låtsas som att de äger samma hav som ett flertal andra länder också gränsar till samma hav.

  USA har försvarssamarbeten med Filippinerna, Japan, Sydkorea, Taiwan och numera även Vietnam. USA skyddar alla KKP-Kinas grannar mot kinesiska övergrepp. USA gör inte anspråk på några tillgångar, utan hindrar bara KKP-Kina från att begränsa andras sjöfart på havet öster om Vietnam, söder om Kina och väster om Filippinerna. KKP-Kinas imperialistiska ambitioner står i konflikt med alla dess grannar utom gangsterstaten Nordkorea. USA har inga som helst anspråk på naturtillgångarna under havsbotten, men Kina försöker roffa åt sig dem på alla sina grannars bekostnad. Det är KKP-Kina som är regionens stora problem. USA lägger sig inte i någonting, det är KKP-Kina som försöker tvinga på grannarna sin övermakt, och USA bara hindrar det.

  Om USA skulle dra sig tillbaka blir Japan och Sydkorea tvungna att skaffa sig egna kärnvapen, det kan de göra på ett drygt år. Pax Americana fryser de lokala konflikterna, och vad vi väntar på är att Kina ska bli ett normalt land med flera partier, fri press och kommunistpartiet skilt från staten och säkerhetstjänsten.

  • Logisk tänkande enligt Sino-fobernas lärobok

   Sats: USA har över 700 baser i hela världen. Kina har ett.

   Slutsats: Kina är imperialist. USA är pacifist

   • USA har någonstans mellan 700 och 1,200 militära baser, uppgifterna går isär, utanför sitt eget territorium. Kinas bas på Afrikas horn är inte en militärbas utan en underhållsbas.

  • Till Oleg: Har Kina försökt begränsa sjöfarten i Sydkinesiska havet? Det vill jag se en källa till. De har inte heller begränsat de onödiga militära passagerna i Taiwansundet vad jag vet.
   Du skriver ”blir Japan och Sydkorea tvungna att skaffa sig egna kärnvapen”, men varför? Vem skulle hota dessa länder?
   Och beträffande det du skriver: ”att Kina ska bli ett normalt land med flera partier, fri press och kommunistpartiet skilt från staten och säkerhetstjänsten.” så ligger vad som är normalt i betraktarens öga tror jag.

   • Vad som inte syns i det amerikanska propagandaflödet är att både Japan, Sydkorea och Filippinerna alltmer närmar sig Kina. Där finns starka historiska bindningar. Sydkorea ville etablera halvledartillverkning i Kina för inte så länge sedan. USA stoppade det under hot. Japanska är ett mycket populärt språk att lära sig i Kina, och eftersom jag kan använda det blir jag ofta övnings-objekt. Japanerna lär sig samtidigt kinesiska. Vad få vet är att kinesiska mandarin och japanskan ligger rätt nära varandra. Japans skriftspråk Kanji är lånat från kinesiskan, och vad få vet är att även talspråket i japan är mycket lånat från Kina. Berg, 山, heter shān eller zhān på mandarin, men ”san” på japanska, men även ”yama”, vilken är den ursprungliga inte importerade ordet. Skall man nämna berget/vulkanen Fuji, kan det bli antingen Fuji Yama eller Fuji San.

  • Oleg, svara i stället när USA ska bli ett normalt land? USA är på upplösningens rand men i stället för att ta tag i de enorma problemen på hemmaplan så leker man världspolis. Världens värsta imperialist USA ska hållas kort och det är exakt vad Kina och Ryssland gör, det är bara att vänja sig! USA har ingen som helst chans mot dessa länder i ett konventionellt krig och alla vet att kärnvapenkrig är uteslutet så det är bättre de packar ihop och åker hem så det blir lugnt! Visst försöker USA via sina ynkliga vasaller försöka störa Kinas ökade makt men det är förgäves, det kommer inte att fungera! Bättre att lära sig leva i samförstånd men även stärka situationen ekonomiskt och politiskt på hemmaplan för Europa och inte låta sig lockas med på USA:s nya garanterat misslyckade krigsäventyr.

  • Oleg Beskof Sydkinesiska Havet har aldrig någonsin historiskt kallats Västfilippinska havet av någon, däremot har det på USAs order döpts om nyligen i propaganda syfte. Historisk har det rötterna i att Kina en gång var världens största sjöfarare nation, betydlig större än någonsin till exempel vad England blev hundratals år senare. Sydkinesiska Havet trafikerades och brukades mycket flitigt av Kina. Så sent som på 1800 talet fans där en kinesisk flotta om 400 skepp och 50,000 man som leddes av en kvinna vid namn Ching Shih, (1775-1822). Det började som en piratflotta, och hon slutade som överste i Kinas armé. Det är alltså inte så enkelt som vem som idag gränsar till havet. Sydkinesiska Havet har i tusentals år bevisligen varit en del av Kina lika mycket som Taiwan, Hong Kong, eller Shanghai.

   USA har definitivt ambitioner på att på mycket känt maner plundra området på dess naturrikedomar. Det går till så att USA erbjuder till exempel Filippinerna att amerikanska företag får monopol att utvinna naturrikedomarna. Den filippinska eliten betalas en spottstyver i hyra, och det verkliga pengarna hamnar hos USAs oligarker. Metoderna är mycket välkända från andra platser, som till exempel Afrika.

   Dessutom söker USA militär kontroll av området för att kunna blockera Kinas handelsvägar i välkänt utpressningssyfte och sanktioner. USA har inget försvarssamarbeten med någon. USA tar gisslan under hot, sanktioner och påtryckningar. Idag är Kina inte bara det normala, Kina är roll-modellen för framtida samhällen. En nation som alltfler finner det en fördel att följa efter eget beslut. Kina hade flerpartisystem från 1913 till 1949, det kostade 70 miljoner liv, idag ett föredömligt fungerade folkstyre. Idag har Kina ett mediasystem där yttrandefriheten ligger och folket, inte makteliten, främmande makt, eller oligarkerna. Det väst kallar Kommunistpartiet är en folkrörelse som grundades 1921 på initiativ av kvinnan Soong Ching-ling, (1893-1981), som styr staten och är skilt från staten, utom i USA propagandan förstås. Säkerhetstjänsten, PSB, arbetar oberoende av staten.

 10. Om Sverige gör som Kina och sträcker ut sin tunga genom Skagerak ut i Nordsjön så kan Sverige lägga beslag på oljefälten. Det hade väl varit bra. Vi hade säkert fått stöd av Kina och alla Kinas försvarare. Problemet kan vara Norges medlemskap i NATO men det bör ju inte vara något problem, vi kan ju bara göra som Kina och hävda historiskt grundlag, Vikingarna. Det hörs väl bra ut?

  • Skillnaden är kanske att Kina kan åberopa tusentals eller åtminstone hundratals av närvaro liksom Norge i aktuellt område. Vilket Sverige inte kan. Däremot kan Sverige åberopa 380 år av kontroll över Skåne och Blekinge

   • Det är inte bara Nordsjön som Sverige kan göra anspråk på. Östersjön var ju ett svenskt innanhav när Ryssland var ett litet furstedömme runt Moskva. Så varför inte göra krav på Kaliningrad? Man kan ju också dela ut svenska pass till ryssarna där, och skulle Putin vara så fräck att han motsätter sig Sveriges rättmätiga anspråk får vi bara hänvisa till att Sverige skyddar svenska medborgare. Det är ju inte konstigare än vad man gör i de okuperade områdena i Ukraina, som är helt OK.

    • Du har nog läst historia dåligt Per Erik! Det var väl inga svenska vikingar som härjade vid Nordsjön utan mest danska och norska. Alltså är Nordsjön enligt din konstiga historia Dansk-Norsk. Att Sverige härjade runt Östersjön på stormaktstiden är ju både beklagligt och sant men gjorde ju för den skull inte Östersjön till svensk egendom det såg tyskarna till att sätta stopp för. Tala nu om vilka områden Ryssland ockuperar i Ukraina så vi andra också blir upplysta för du verkar vara den enda som tror det…Inte ens skurkarna i Washington påstår ju det och de vet mycket om att ockupera och stjäla i andra länder. Som sagt läs historia utan skygglappar så blir det bättre!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here