Jens Stoltenberg nominerad till Nobels Fredspris. ”Rätt man i tiden”?!

17
1053

Björn Ditlef Nistad, doktor i rysk historia skriver på Kaleidoskop:

Krigsförbrytare nominerad till Nobels fredspris

Abid Raja, riksdagsrepresentant för det liberala partiet, har nominerat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till Nobels fredspris.
Är en person som gör sitt yttersta för att kriget i Ukraina ska fortsätta – trots att den västerländska aggressionen uppenbarligen har misslyckats, med ytterligare hundratusentals dödade ukrainare och en total förstörelse av Ukraina som troligt resultat – en värdig kandidat för fredspriset?
Eller hur är det med det norska deltagandet i bombkriget mot Libyen trots att Stoltenberg och Støre visste att det fanns ett fredsavtal?

Föregående artikel”Skandal”: Israelisk dossier ”ger inga bevis” för påståenden mot UNRWA-personal
Nästa artikelUSA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Beaktar man att fredpristagare utses av norska stortinget så kan man inte helt utesluta honom. De har ju en historia med tidigare pristagare som lämnar en del del övrigt att önska…

  • Är möjligheterna större i Sverige än i Norge att utse pristagare som motsvarar villkoren i Nobels testamente?

   • Norska politiker verkar långt mer humanistiska och informerade kring dagens våldsamma värld än den svenska kåren; om nu fredspristagare skall utses av svenska parlamentariker i stället. För då kommer ju verkligen Jens Stoltenberg pinsamt nog, sett från hans egen sida, måsta mottaga det priset. I Sverige, som för länge sedan förlorat all orienteringsförmåga i världsfrågor. Överallt i internationell media intervjuas norska specialister i olika organisationer om de olika krigen, allra mest kring Israel-Gaza-kriget. Inte en endaste svensk har, jag åtminstone, sett en endaste gång sedan 7 oktober-händelserna i internationell tv: men väldigt många norska humanister, däremot. All heder till dem, såsom läkaren Mads Gilbert och andra från t.ex. Norsk Flyktinghjälp.

   • I och för sig tvivelaktigt om en flytt skulle göra saken bättre, men NATO-norrmännen skulle behöva en näsknäpp. Om inte Nobels testamente kan upphävas vad det gäller fredspriset skulle man åtminstone kunna låta bli att dela ut det, med hänvisning till att det inte finns några mottagare som motsvarar kraven i testamentet.

 2. Ja, ge det till Netanyahu. Han har utvecklat krigskonsten till okända höjder där avlivandet av den egna befolkningen genom det så kallade kannibaldirektivet har högsta prioritet. Nu råkade förstås Hamas oförhappandes rädda ett par hundra festande människor, åtminstone tills vidare, men meriterna i övrigt är oklanderliga. En budbärare för demokrati och människans okränkbarhet.

  • Man undrar ju om inte SD-regeringen kan använda Netanyahumetoderna i Sverige snart. ”Good hunting” som ju SD hyllat Israel med.

 3. Värre nominering får man leta efter. Denna livsfarliga korkskallen kan EJ få priset. De vore bättre då att åka till Kumla anstalten och nominera en mördare därifrån, som ÄNDÅ hade förtjänat priset mer. Så KORKAT låter de i mina öron och INGET mindre

 4. Nu är det så att jag nominerade honom och lögnen(von vad hon nu heter) till fredspriset någon form av hjärna måste dom ju i Oslo, eller ?

 5. Ja alltså det var ett skämt, men otroligt nog tar man det på allvar, eller det är nog inte otroligt när man ser hur vi sköter saker och ting. Vår framtid.
  Robert

  • Kan Netanyahu vara en tuffare konkurrent? Eller varför inte Biden som meriterar sig som vicepresident under tidigare fredspristagaren Obama, ni vet han med 6 krig.

 6. Varför inte nominera Adolf Hitler, postumt? Eller kanske Stephan Bandera som ju kämpade för Ukrainas ”frihet” från semiter.

  • Hitler har nominerats till Nobels fredpris 1939, förhoppningsvis före angreppet på Polen men efter ”anslutningen” av Österrike.

 7. Obama fick Nobels fredspris 2009. Två år senare bombade han Libyen och senare startade han krig i Syrien. Han som krävde att Obama skulle lämna Fredspriset tillbaka, fick sparken. Så varför inte Fredspriset till en krigshetsare. Skrämmande hur Väst är genomkorrumperad.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here