”Skandal”: Israelisk dossier ”ger inga bevis” för påståenden mot UNRWA-personal

3
661

En artikel av Jake Johnson som är senior redaktör och skribent på Common Dreams https://www.commondreams.org/news/israel-dossier-unrwa
Jag fick information om detta i en icke publicerad kommentar från en läsare.

______________________________________________

”Skandal”: Israelisk dossier ”ger inga bevis” för påståenden mot UNRWA-personal. ”Människor i Gaza svälter, och på grund av falska påståenden i en tvivelaktig dossier kommer de att uppleva värre hunger.”

En israelisk akt som mer än ett dussin länder har åberopat för att motivera att FN:s palestinska flyktingorgan inte längre ska få någon finansiering ”ger inga bevis” för att ett litet antal av FN:s viktigaste biståndsorgans anställda var inblandade i den Hamasledda attacken den 7 oktober, enligt en undersökning som den brittiska kanalen Channel 4 publicerade på måndagen.

Dokumentet säger bara att ”från underrättelseinformation, dokument och identitetskort som beslagtagits under striderna är det nu möjligt att flagga för cirka 190 Hamas- och Palestinska Islamiska Jihad-terrorister som tjänstgör som UNRWA-anställda.”

”Mer än 10 UNRWA-anställda deltog i händelserna den [7 oktober]”, står det i den sex sidor långa dokumentationen, som Israel lämnade till UNRWA:s givarländer – inklusive organisationens största bidragsgivare, USA – kort efter att Internationella domstolen (ICJ) fattat ett interimsbeslut som ålade Israel att vidta konkreta åtgärder för att förhindra folkmord i Gazaremsan.

ICJ instruerade den israeliska regeringen att se till att tillräckligt med humanitärt bistånd flödar till desperata och svältande Gazabor, men Israels anklagelser mot UNRWA-anställda fick minst 16 länder att avbryta finansieringen av byrån, det mest kritiska biståndsorganet som är verksamt i den palestinska enklaven. Omkring en miljon fördrivna Gazabor är för närvarande skyddade i anläggningar som drivs av UNRWA, som har 13 000 anställda över hela remsan.

Enligt uppgift kommer UNRWA att förlora 65 miljoner dollar fram till slutet av februari när givarnas nedskärningar träder i kraft, vilket äventyrar organisationens verksamhet i Gaza och i hela Mellanöstern.

Channel 4 noterade på måndagen att namnen på alla 13 000 av UNRWA:s anställda i Gaza ”har kontrollerats mot FN:s terrorlista och, så sent som i maj, granskats och godkänts av Israel”.

UNRWA avskedade snabbt nio av de anställda som Israel namngivit. I måndags inrättade FN:s generalsekreterare António Guterres ”en oberoende granskningsgrupp för att bedöma om byrån gör allt i sin makt för att säkerställa neutralitet och för att svara på anklagelser om allvarliga överträdelser när de görs.”

Daily Beast fick också en kopia av den israeliska dokumentationen och rapporterade på tisdagen – i likhet med Channel 4 – att den ”innehåller få bevis för att backa upp” Israels anklagelser mot UNRWA-anställda.

Ashish Prashar, talesperson för Gaza Voices, sade som svar på den nya rapporteringen att ”vi nu vet att det dokument som användes för att avbryta finansieringen till UNRWA ’inte ger några bevis’.”

”Detta är den senaste kampanjen i en decennielång attack mot UNRWA från Israels sida och en del av den bredare kampanjen för att eliminera den palestinska flyktingfrågan”, sade Prashar. ”Människor i Gaza svälter, och på grund av falska anklagelser i en tvivelaktig dossier kommer de att uppleva värre hunger. Denna skandal borde leda till att tjänstemän i USA, Storbritannien, Tyskland och på andra håll avgår, eftersom de alla avbrutit finansieringen till ett belägrat folk som upplever ett folkmord till följd av en grundlös anklagelse från génocidaires själva.”

”Det faktum att USA, Storbritannien och flera andra västerländska regeringar omedelbart attackerade UNRWA på order av en folkmordsbenägen utländsk regering (baserat på falska påståenden) borde göra dig mycket orolig för din egen demokrati.”

Jeremy Scahill, senior korrespondent på The Intercept, kritiserade Biden-administrationen och Wall Street Journal för att karakterisera dossiern som ”någon rykande pistol”.

Under en presskonferens förra veckan kallade USA:s utrikesminister Antony Blinken anklagelserna i dossiern för ”mycket, mycket trovärdiga”.

Antony Blinken. Bild Wikipedia.

Samma dag som Blinkens kommentarer publicerade WSJ en artikel om att ”omkring 10%” av UNRWA:s anställda i Gaza har kopplingar till militanta islamistiska grupper” och pekade på en ”underrättelseakt”.

Men frågor om tillförlitligheten hos den påstådda underrättelseinformation som citeras i den israeliska dokumentationen har varit i svang sedan detaljerna om dess innehåll började sippra ut i pressen i slutet av förra månaden. Axios citerade en icke namngiven högre israelisk tjänsteman och rapporterade att ”underrättelserna är ett resultat av förhör med militanta som arresterades under attacken den 7 oktober”.

Israeliska styrkor har upprepade gånger anklagats av FN-experter och människorättsgrupper för att använda tortyr för att tvinga fram erkännanden från palestinska fångar.

Bild:Craig Mokhiber.

”Det faktum att USA, Storbritannien och flera andra västländer omedelbart attackerade UNRWA på order av en folkmordsbenägen utländsk regering (baserat på falska påståenden) borde göra dig mycket orolig för din egen demokrati”, skrev Craig Mokhiber, en tidigare FN-tjänsteman som avgick på grund av att den globala institutionen inte lyckades stoppa Israels angrepp på Gaza, på tisdagen.

Relaterat
UNRWA:s livräddande hjälp kan sluta på grund av inställd finansiering?
FN-chef för mänskliga rättigheter anser att Israels insatser i Gaza är ett ”skolboksexempel på folkmord”

Föregående artikelTucker Carlson intervjuar Putin
Nästa artikelJens Stoltenberg nominerad till Nobels Fredspris. ”Rätt man i tiden”?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Självklart ljög apartheid israel. Vem är förvånad? Av sina stora lögner är apartheid israel kommen. Av sina egna feta lögner ska apartheid israel förgöras!

 2. Man kan alltid betänka noga när ”plötsligt” sådana här överraskande ”läckor” dyker upp och ”avslöjar” något. Varför, för vem och vid vilken tidpunkt.

  Det tjänstgör självklart som en störande distraktion för att plötsligt avleda den massiva kritik och nyhetsstorm som Israels statsledning drabbades av genom det primära domslutet hos FN:s Högsta domstol ICJ i Haag i slutet av januari.

  Det stod snabbt klart att Israel (ånyo); fullproppat som det är av militära grobianer och högerextrema fascistiska element, inte alls visste hur de skulle reagera: Netanyahus kommentarer om ”helt oacceptabelt” (nästan när domslutet lästes upp parallellt) till drygt ett och ett halvt dygn senare statsledningens rådgivare Mark Regev sitter och inför den ytterst lama utfrågaren i SVT:s Agenda (ett SVT som numera är genomhelskrämt av SD:s politik och fullständigt israeliserat i sin journalism)
  Camilla Kvartoft, och ljuger att de ”välkomnar domstolens utslag”, d.v.s. motsatsen till vad bossen Netanyahu nyss uttalat, som tydligen inte fyllde någon funktion.

  De liksom ”hittade” israeliska källorna tjänade sitt syfte. Men de israeliska politikernas kommentarerna gjorde inte jobbet: det utförde istället de västerländska medierna. För Israels egen propaganda med israeler som uttalar sig är sedan länge så illa betrodd och dramatiskt ineffektiv att ingen litar på dem; tvärtom – de frånstötande inslagen vill man inte alls visa upp i media. Ytterst få officiella israeler syns i media dessa dagar.

  Det militära slagen för Israels räkning utförs av amerikanerna och även av britterna, Israels diplomatiska slit runtom i världen utförs av Washington, och Israels journalistiska behov utförs av amerikanska, engelska, tyska och just numera svenska medier.

  Idag vill nog de flesta europeiska politiker gärna utradera precis alla bandinspelningar med hur man åkte och kramade den stolte barnmördaren Netanyahu i oktober 2023. De är numera lätt blodfläckade och karaktärsskadade av mötet med barnamördaren och den israeliske fuhrern, och inget stolt inslag i någon kommande biografi. Imorgon kommer – steg för steg – alla västliga diplomater, militärer och just journalister att ångra sig för att de helt enkelt gick på dessa israeliska påhitt och naiva dumheter. Förmodligen ångrar sig många redan nu. Tonen är en helt annan i många medier idag, t.ex. BBC.

  Sverige har ju – med den nya SD-regeringen tappat hela sin politisk-kritiska kompetens – vilket märks i svensk media som svansar fint runt de israeliska dogmerna. Vid varje datum den 7:e är det månadsjubileum för Hamas stora terrordåd. Mellan varje dessa månadsjubileum är det tio tusen nya palestinska civila dödade av Israels stolta piloter; det vill säga De Stora Hjältarna i vår svenska mediala berättelse! Israel som den nya Hjältestaten i Mellanöstern.

 3. Antalet barnamördare sionister som skickas dit de hör hemma ökar markant för varje dag som går, meddelar Lucifer. Detta tack vare de Palestinska motstånds- och befrielserörelsernas hjältedåd

  Amid Israel’s genocidal military campaign in Gaza, which has killed almost 28,000 Palestinians, most of them children and women, resistance groups in Palestine and across the region continue their operations against the Tel Aviv regime and its Western backers.

  The operations carried out by the Palestinian and regional resistance groups on Thursday, February 8, are as follows:

  Al-Qassam Brigades’ operations on Feb. 8:

  Targeted an Israeli military Merkava-4 tank with a Yassin-105 rocket near the industrial intersection in Gaza City followed by clashes, resulting in Israeli casualties.
  Eliminated an Israeli military sniper near the Aviation Junction in Gaza City.
  Mujahideen Brigades’ operations on Feb. 8:

  Marking the 24th anniversary of the group’s founding, bombarded Israeli military sites, command centers and illegal settlements surrounding the Gaza Strip.
  Targeted Sderot, Nahal Oz, Gaza Division command site in Ra’im, headquarters and command centers southwest and southeast of Gaza City, Sufa site, Tzalim HQ east of Rafah, Kissufim, Amitai site (southern brigade of Gaza Division), Yaftah military site of Gaza Division, Sa’ad, kibbutz Alumim, kibbutz Be’eri, Orhanir, kibbutz Karmia, kibbutz Yad Mordechai, and more.
  Engaged in clashes with Israeli forces in western Gaza City with appropriate weapons.
  Bombarded the Israeli-occupied city of Ashdod with several S-40 rockets.
  Al-Quds Brigades’ operations on Feb. 8:

  Targeted a gathering of Israeli regime soldiers inside tents east of the central Gaza Strip with guided 107 rockets.
  Downed an Israeli military quadcopter that was carrying out spying missions in the central Gaza Strip.
  Engaged in fierce clashes with Israeli forces and their vehicles using machine guns and anti-tank missiles in Khan Younis city.
  Bombarded Israeli military sites and illegal settlements with a barrage of rockets.
  Targeted an Israeli military force holed up in a residential apartment west of Khan Younis city with a guided rocket.
  Targeted an Israeli military vehicle with a Tandem shell, setting it on fire.
  Martyr Omar Al-Qasim Forces’ operations on Feb. 8:

  Engaged in clashes with Israeli regime forces in Batn Al-Sameen and Al-Amal neighborhoods and launched an RPG on one of the Israeli army’s vehicles, destroying it.
  Martyr Abu Ali Mustafa Brigades’ operations on Feb. 8:

  Targeted positions and gatherings of Israeli military east of Gaza and Jabalia with a barrage of rockets and heavy-caliber mortar shells.
  Al-Asifah Forces’ operations on Feb. 8:

  Engaged in clashes with Israeli army vehicles and soldiers in the industrial areas, universities and Al-Rimal axes west of Gaza.
  Al-Aqsa Martyrs Brigades’ operations on Feb. 8:

  Engaged in clashes with Israeli soldiers and their vehicles using machine guns and RPGs in the center and south of Khan Younis city.
  Engaged in intense battles with Israeli soldiers and their vehicles using appropriate weapons in the western axis of Gaza City.
  Hezbollah’s operations on Feb. 8:

  Eastern sector:

  At around 8:35 local time, the headquarters of the 769th Eastern Brigade of the 91st Galilee Division was targeted in the Kiryat Shmona barracks with appropriate weapons.
  At around 12:20 local time, the Maale Golan Barracks was targeted with two Falaq missiles.
  At around 13:40 local time, the radar site in Shebaa was targeted.
  At around 14:10 local time, Israeli soldiers in Metulla were targeted with appropriate weapons.
  At around 16:18 local time, Al-Zaoura’s shelter was targeted with missiles.
  Western sector:

  At around 8:35 local time, the Beranit Barracks was targeted with missiles.
  At around 16:35 local time, the Barkat Risha site was targeted with two Burkan missiles.
  At around 19:30 local time, Meron Air Base was targeted with Falaq missiles.
  At around 23:00 local time, the headquarters of the 3rd Infantry Brigade at Ain Zeitim base was targeted with a barrage of Katyusha rockets.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here