UNRWA:s livräddande hjälp kan sluta på grund av inställd finansiering?

3
686

Tom Appel har sänt mig en översatt artikel som utgör ett uttalande 27 januari av UNRWA:s generalkommissionär Philippe Lazzarini. Tom Appel skriver själv i mail ”Folkmordet fortsätter. Israels anklagelse är flera månader gammal. Bara timmar efter att ICJ drog slutsatsen att Israel sannolikt begår folkmord och beordrade Israel att dramatiskt öka de humanitära insatserna, sanktionerade 9 västländer… inte Israel utan över 2 miljoner palestinier och FN (!!!).”

Red: De 9 västländerna är USA (förstås), Storbritannien, Tyskland, Italien, Nederländerna, Schweiz, Finland, Australien och Kanada.

Gällande Sverige och UNWRA”Hur den svenska regeringen tänker agera är ännu inte klart. 400 miljoner kronor finns avsatta till UNRWA under innevarande år men hittills har inga pengar betalats ut”.Svenska Dagbladet 27 januari.Det är outhärdligt det som sker inför våra ögon. De palestinska journalisterna och fotograferna som varje dag visar oss vad som sker, är hjältar.Över 120 av dem har mördats.- Ofta hela familjerna.

_____________________

Källa: https://www.unrwa.org/newsroom/official-statements/unrwa%E2%80%99s-lifesaving-aid-may-end-due-funding-suspension

Över 2 miljoner människor i Gaza är beroende av UNRWA för att överleva när kriget och folkfördrivningarna fortsätter.

AMMAN, 27 januari 2024 – ”Nio länder har från och med idag tillfälligt avbrutit sin finansiering till UNRWA. Dessa beslut hotar vårt pågående humanitära arbete i hela regionen inklusive och särskilt i Gazaremsan.

”Det är chockerande att se en avstängning av medel till byrån som reaktion på anklagelser mot en liten grupp personal, särskilt med tanke på de omedelbara åtgärder som UNRWA vidtog genom att säga upp deras kontrakt och be om en transparent oberoende utredning. Förenta nationernas kontor för interna tillsynstjänster (OIOS), den högsta utredningsmyndigheten i FN-systemet, har redan tagit tag i denna mycket allvarliga fråga.

”UNRWA är det primära humanitära organet i Gaza, med över 2 miljoner människor som är beroende av det för sin överlevnad. Många är hungriga när klockan tickar mot en hotande hungersnöd. Byrån driver härbärgen för över 1 miljon människor och tillhandahåller mat och primärvård även när fientligheterna pågår som mest.

”I sin dom i går beordrade Internationella domstolen att ”Israel måste vidta omedelbara och effektiva åtgärder för att möjliggöra tillhandahållande av akut nödvändiga bastjänster och humanitärt bistånd för att hantera de ogynnsamma livsvillkoren för palestinier i Gazaremsan”. Dessa åtgärder syftar till att förhindra irreparabel skada på palestiniernas rättigheter.

”Det enda sättet detta kan göras är genom samarbete med internationella partners, särskilt UNRWA som den största humanitära aktören i Gaza. Omkring 3 000 kärnanställda av 13 000 i Gaza fortsätter att rapportera till arbetet, vilket ger deras samhällen en livlina som kan kollapsa när som helst nu på grund av bristande finansiering.

”Det skulle vara oerhört oansvarigt att sanktionera en byrå och en hel gemenskap som den tjänar på grund av anklagelser om kriminella handlingar mot vissa individer, särskilt i en tid av krig, fördrivning och politiska kriser i regionen.

”UNRWA delar listan över all sin personal med värdländerna varje år, inklusive Israel. Byrån fick aldrig några farhågor om specifika anställda.

”Under tiden kommer en utredning av OIOS av de avskyvärda anklagelserna att fastställa fakta. Dessutom, som jag meddelade den 17 januari, kommer en oberoende granskning av externa experter att hjälpa UNRWA att stärka sitt ramverk för strikt efterlevnad av all personal till de humanitära principerna.

”Jag uppmanar länder som har avbrutit sin finansiering att ompröva sina beslut innan UNRWA tvingas avbryta sin humanitära insats. Livet för människor i Gaza är beroende av detta stöd och det gör även regional stabilitet”.

Föregående artikelVår debattartikel i Huvudstadsbladet: ”Satsa på avspänning mellan öst och väst”
Nästa artikelGlobalism v. Imperialism
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Gällande Sverige och UNWRA
  ”Hur den svenska regeringen tänker agera är ännu inte klart. 400 miljoner kronor finns avsatta till UNRWA under innevarande år men hittills har inga pengar betalats ut”.
  Svenska Dagbladet 27 januari.

  Det är outhärdligt det som sker inför våra ögon.
  De palestinska journalisterna och fotograferna som varje dag visar oss vad som sker, är hjältar.
  Över 120 av dem har mördats.- Ofta hela familjerna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here