Atlantic Council varnar för Pål Steigans och Anders Romelsjös bloggar.

15
2474
Atlantic Councils rapport.

Mäktiga Nato-siten Atlantic Council, som får medel från svenska staten och Wallenbergs bland andra, har tidigare hedrat mig med sin uppmärksamhet. Och gör det nu igen:

SvD:s ledarskribent Patrik Oksanen lånar ut sitt namn till demagogi och angrepp på mig och mer kända debattörer. Atlantic Council närstående Patrik Oksanen skrev nyligen ”Anders Romelsjö är vice ordförande i Svenska Läkare för mänskliga rättigheter som förtalat civilförsvarsorganisationen Vita Hjälmarna i Syrien och förnekat regimens kemvapenattacker. Läkargruppen har använts av ryska UD:s talesperson och av Syrien i FN:s säkerhetsråd.”

Kommentar: Det är synnerligen väl belagt att Vita hjälmarna är en terroristassocierad organisation, samt att stöd saknas för påståenden om att Syriens regering utfört kemvapenattacker. Här en mycket utförlig artikel om Vita hjälmarna för dem som är intresserad av information. Flera artiklar, baserade på anställda visselblåsare visar att Nobelpristagarorganisationen OPCW förfalskade rapporter för att skylla på Syriens regering i stället för Väst-stödda jihadister! En utförlig diskussions finns Cyberstölden, förtalskampanjen och Oksanen som tappar fattningen.Artiklarna har massor av referenser.

Pål Steigan

Även Pål Steigan har fått del av den äran. Återger hans bloggartikel, aningen reducerad


Atlantic Council varnar för steigan.no

Atlantic Council, som är drivkraften bakom det nya kalla kriget och som nyligen föreslog terrorattacker och militära provokationer i Azovska sjön, vilket mycket lätt kunde ha utlöst tredje världskriget, är i full gång igen. I den goda gamla kalla krigsandan måste den inre fienden utpekas. Det är Joseph McCarthys och J. Edgar Hoovers anda som återkommer.

Denna så kallade tankesmedja har nu publicerat rapporten The Kreml’s Trojan Horses 3.0: Russian Influence in Denmark, The Netherlands, Norway, and Sweden.

Författarna skriver i förordet:

Denna rapport är den sista delen av ett treårigt projekt, vilket försökte avslöja ett mindre ofta diskuterat inslag i Kremls politiska krigföring: framodlandet av politiska allierade i Europas kärna. Syftet med projektet är att uppmärksamma Västeuropa, där det ryska hotet alltför länge antingen har avvisats, ignorerats eller förbisetts. Som bekant stannar Kremls tentakler inte i Ukraina, Georgien eller Östeuropa. De går långt och djupt in i kärnan i västerländska samhällen. Att erkänna det pågående hotet är det första steget för att motverka effekterna och bygga långsiktig motståndskraft.

”Tentakler” – inget mindre alltså – nu måste den inre fienden brännmärkas och tas. Var och en som motsätter sig Natos krigspolitik är antingen köpt och betalad av Kreml, eller möjligen en, sig själv ovetande agent för Ryssland. Att det kan finnas legitimt motstånd mot den västerländska imperialismens krigsplaner är en tanke som står långt ifrån författarnas världsbild. Alla som motsätter sig oss är fiendens agenter. Och nu är tiden kommen för Skandinavien och Nederländerna.

Författarna bakom denna rapport om den inre fienden är Alina Polyakova, Flemming Splidsboel Hansen, Robert van der Noordaa, Øystein Bogen och Henrik Sundbom, och det är Bogen som är föredragande från Norge. I Bogens CV i rapporten har han blygsamt utelämnat att han studerade ryska vid Norwegian Defense Intelligence College, hur det nu kan komma sig.

Redaktör Romelsjö: Henrik Sundbom är svensk rapportör.

 

Boken och Atlantic Council nämner de politiska partier och de politiska kretsar,  som enligt deras uppfattning är Rysslands trojanska hästar i Norge. Han börjar på Stortinget och sätter en etikett på SV, som får på tafsen för att partiet har efterlyst förhandlingar med Ryssland (!) Och för att partiet har kritiserat US Marines verksamhet i Norge.

Partiet Rødt får ett plus i kanten, eftersom det ”i stort sett har avstått från pro-ryska uttalanden”, men kritik för att det är ”en stark motståndare till Norges band till USA och Nato”. Om Rødt som parti kommer ganska lätt undan, är det värre med ”vissa medlemmar i partiet” som ”öppet har främjat Kremls berättelser, och särskilt tanken att Ukraina styrs av fascister”. För Atlantic Council är inte oroliga för fascisterna i Ukraina, bara för kritiken mot dem. De två medlemmarna som får denna ära är Stian Bragtvedt och Aslak Storaker för sin artikel ”Situationen i Ukraina kan leda till ett storkrig”, i Dagbladet.

s: Atlantic Council föreslår terroristhandling mot Kerch Bridge

Men Bogen och Atlantic Council är särskilt upprörda över vad de kallar ”pro-ryska element” (element, härligt begrepp!) Som gör sitt inflytande gällande på sociala medier, och då är det särskilt två som får lida:

Två av de mest populära webbplatserna, The Herland Report och Steigan.no, drivs av norrmän (den senare skapades av Pål Steigan, tidigare ledare för Arbeidernes kommunistparti), men publicerar några artiklar på engelska och påstår sig ha flera hundratusen läsare.

Läs: Den djupa staten i USA läser steigan.no eller Senator Black om Djupa staten och korruptionen i USA på Globalpolitics.se

Enskilda författare och artiklar i vanliga medier kritiseras också:

Vissa vanliga medier, särskilt den vänsterorienterade tidningen Klassekampen, har publicerat material som främjar Kreml-idéer, särskilt i förhållande till Nato och Ukraina. Några av dessa artiklarna har visat sig vara osanna eller innehåller allvarliga felaktigheter. Klassekampen har ändå betydande statligt stöd och ständigt ökande cirkulation.

Läs: Erna Solberg fick ett pris från Atlantic Council efter att ha gett dem stöd (På norska).
Och på svenska: Varför får Norges statsminister Erna Solberg pris av Nato-anknutna Atlantic Council?

Även Sverige

Våra kollegor i de andra länderna får också smaka på agentstämpeln.

Den äran tillkommer inte minst Anders Romelsjö och hans blogg jinge.se (nu kallad GlobalPolitics):

Anders Romelsjö, redaktör på Jinge.se, är biträdande chef för en liten och lite känd organisation som heter Swedish Doctors for Human Rights, som ofta framträder i ryska statliga medier som uppenbara experter på kemisk krigföring, och förklarar Ryssland fria från skuld och svartmålar Vita hjälmarna i Syrien.

Motståndet mot kriget mot Syrien är därför oroande, och särskilt om man avslöjar det mest framgångsrika av de västerländska underrättelsetjänsternas projekt – De vita hjälmarna.

Rekommendationer från Atlantic Council

Efter att de kalla krigarna på detta sätt har sprutat sina stinkande vätskor i den skandinaviska debatten, är det dags för rekommendationer. Och det är glädjande att man för närvarande (?) inte rekommenderar internering. Enligt dem är det viktigaste att fokusera på att ”motverka Kremls inflytande” genom ”nationella och internationella kunskapscentra” som EU: s East StratCom Task och Natos Centres of Excellence, dvs de organ som inrättats för att bedriva psykologisk krigföring. Att de kallas ”kunskapscentra” är nyspråk i Orwellskt format.

Den andra punkten är att ”Mediesektorn måste hitta hållbara sätt att finansiera journalistik av hög kvalitet. När allmänhetens förtroende för traditionella medier sviktar kommer fler människor att vända sig till tvivelaktiga källor på nätet.

Ett ändå aldrig så litet medgivande här alltså. Det saknas högkvalitativ journalistik som kan stödja Natos berättelser, och någon behöver samla in pengar för det. Annars kommer människor alltmer att vända sig till sådana hemska trojanska hästar som steigan.no och liknande. Men här måste man bestämma sig. Antingen kan man få högkvalitativ journalistik eller så kan man få journalistik som tjänar Natos berättelser. Man kan inte få bådadera.

Läs: Den brittiska regeringen driver ett hemligt medieprogram för att svärta ned Ryssland

Trojanska hästen

Det finns något så fundamentalt patetiskt med Atlantic Council och deras betalda pennor. De snubblar till och med i sina klassiska referenser. Huvudtiteln om de trojanska hästarna misslyckas i första hand, för som bekant var det en krigslist från Odysseus att tillverka en ihålig trähäst för att dölja en grupp elitsoldater och låtsas att det var en avskedsgåva till Troja, för att sedan öppna stadens grindar från insidan. Om det skulle finnas riktiga trojanska hästar, i klassisk mening, så måste det ju vara om Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre var ryska agenter. Och det har det inte lagts fram någon som helst dokumentation för.

 

Föregående artikelBill Gates lömska filantropi – Del 1
Nästa artikelDags för mer realism i klimatfrågan. Vilken ”realism”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. från FRIVÄRLD (Stockholm Free World Forum
  ”HENRIK SUNDBOM
  Henrik Sundbom är konsult och skribent specialiserad på digitala medier och auktoritära aktörers påverkansoperationer. Henrik är en flitigt anlitad föreläsare om påverkansoperationer, och har hjälpt flera stora medier med research om extremistmiljöer. Han har publicerat ett flertal rapporter och bokkapitel för bland annat Utrikespolitiska institutet, Atlantic Council och Frivärld. Henrik är även insatt i indisk politik och var under fem års tid ordförande för Svensk-Indiska Föreningen. 2016 gav han ut boken På Spaning efter det nya Indien (Timbro förlag). Tidigare har han bland annat arbetat som chefredaktör för medieportalen Idagora och Frivärlds tidigare nättidning Frivärld Magasin, samt med demokratibistånd i östra Europa för Jarl Hjalmarson Stiftelsen.”
  HS är också vikarierande ledarskribent på SvD.
  Jag hittar ett replikskifte med Åsa Linderborg i AB från mars 2019 där han bl.a. skriver:
  ”När personer från vänster-, freds- och miljörörelser samverkar med rysk underrättelsetjänst eller ­talar på propagandaevenemang i Moskva måste det kunna uppmärksammas på samma sätt som högerpopulisternas relationer till Ryssland skärskådas.”
  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/J1VbGm/linderborg-vantolkar-rysslandsrapporten
  Att Sverige är med och finansierar Atlantic Council är det som borde nagelfaras, skam tycker jag.

  • Atlantic Council får ekonomiskt stöd av 25 regering och alla de stora vapenproducenterna och bankerna. Honor roll of contributors.

   Bland 24 bidragsgivare till Atlantic Council från Sverige finns i den näst högsta kategorin (250 000 – 999 999 dollar) finns 3 från Sverige:
   Marianne and Marcus Wallenberg Foundation
   Saab North America, Inc.
   Swedish Ministry for Foreign Affairs

 2. Anders,
  sträck på dig och känn stolthet. Att blir påhoppad av reaktionära krigshetsare som AC är verkligen ett bevis att Global Politics spelar en roll. Jag och andra skribenten hos dig får intensifiera vårt arbete!

  Ulf Karlström

  • Ulf Karlström,
   Du missbrukar ordet reaktionär för att misskreditera en framväxande konservativ rörelse som inte har något med krigshets att göra.
   Ju mer man är tillsammans med socialistkommunister desto bättre lär man sig känna dem.
   Observera jag med det inte påstår ni har fel i allt.
   Men man får en bättre bild av er förmåga och eran härförarkonst.

  • Nu är det väl snarare så att förtroendet för denna ”högkvalitativa journalistik” och deras präster är alltmer körd i botten. Inte minst tidningsdöden är symptomet. Staten har ju ibland nästan helt tvingats ta över att finansiera den propagandamaskinen. Jag har börjat kalla dom USAs virtuella trollfabrik i Sverige i min senaste blogg. Frivärld med alla bihang är bara USA Djupa Stats propaganda utpost i Sverige och drivs allt mer som just en trollfabrik. Detta är en variation av den så kallade Streisand-effekten, ett socialt fenomen som uppstår när någon försöker att dölja, ta bort, censurera eller undergräva information och istället blir informationen viral och når fler. Det är uppkallat efter den amerikanska artisten Barbra Streisand, vars försök att censurera ett fotografi av hennes bostad i Malibu, Kalifornien, som tagits för att dokumentera California Coastal Erosion, oavsiktligt uppmärksammades 2003. Det är bara att hålla igång arbetet, ju mer taggen i skon gör ont, ju mer kommer dom att skrika, spotta och fräsa och ju mer uppmärksamhet för alternativa media, dit bloggarna hör.

 3. Sveriges och Norges regeringar ger arligen pengar till Konspiratoriska Atlantic Council (KAC).

  KAC uppmarksammar (igen) Internet Sites Paul Steigan (No) och Global Politics (Se).

  Hjartliga Gratulationer, Paul och Anders till “Nobel Priset” i Investigative reporting!

 4. Deras analys är förmodligen felaktig och det är enkelt att förstå. De är inte direkt raketingenjörer. Putin är en monopolkapitalistisk lakej för oligark och för frihandel, precis som våra svenska motsvarigheter inom frihandelspartierna, medan Pål Steigan och du Anders är kommunister, om jag har förstått saken rätt.

  Om Putin skulle söka samarbetspartners så vore det i förmodligen i de högerled som är för frihandel och suktar efter billig rysk gas och är emot ekologisk hållbarhet, men jag tror helt enkelt att han har gett upp hoppet om alla rysshetsande högeridioter i Sverige, som helt uppenbart arbetar för annan främmande makt, d.v.s. för den mest kriminella som någonsin har existerat. Jag förstår Putin. Jag gav upp hoppet om de där fixaresorkarna långt före Putin.

  Varför föder då de här idioterna konflikten som hotar hela världen med totalt kärnvapenkrig? – Sannolikt för att de här kortsiktiga narcissisterna och deras utländska arbetsgivare lever på konflikt.

 5. Ska jag var ärlig har jag ingen som helst kännedom om Atlantic Council.
  Därför sökte jag information på Wikipedia som brukar veta det mesta om organisationer och rörelser.
  Men på Atlantic Council fick jag inget som helst svar.
  Varför?

 6. Det är hedersamt men också ett hot. Viktigt att slå tillbaka uppåt med att avslöja hur Atlantic Council styrs av brittisk säkerhetstjänst och dess maskineri för att sprida lögner i geopolitiskt krigssyfte. En ny explosiv rapport om detta gavs av den brittiske journalisten Mike Robinsson på Schillerinstitutets rundabordskonferens den 27/2 vid tidpunkten på denna video (52:16): https://laroucheorganization.nationbuilder.com/20210227_roundtable_event_final

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here