EU provocerar Ryssland genom försök med färgrevolutioner i Vitryssland, Ukraina och Krim

14
2208
Bild: Sutterstock

Denna artikel av den oberoende journalisten Sonja van den Ende ”EU provocerar Ryssland genom försöka med färgrevolutioner i Vitryssland, Ukraina och Krim” 6 april har översatts av Jan-Erik Gustafsson.

Krim

Krim höll en folkomröstning den 16 mars 2014 och 89% av Krim-medborgarna röstade för integration i den ryska federationen, en folkomröstning som startade EU: s provokationer mot Ryssland. Halvön Krim ligger vid Svarta havets norra kust och har starka historiska, ekonomiska, militära och kulturella band med Ryssland. Krims strategiska betydelse för Ryssland är välkänd för EU. En bro mellan öst och väst så att säga. Krim var alltid en del av Ryssland tills Sovjet-ledaren Nikita Khrushchev (ukrainare) beslutade att ge bort den som en slags present till Ukraina. 1954 utfärdade presidiet för Sovjetunionens högsta sovjet ett dekret om överföring av Krim från den ryska sovjetiska federativa socialistiska republiken till den ukrainska SSR. Majoriteten av medborgarna på Krim är etniska ryssar och Sevastopol, huvudstaden på Krim, är en strategiskt viktig hamn och marinbas genom historien. Staden har varit ett hem för den ryska Svarta havsflottan.

Sedan 2014 försöker EU använda minoritetens tatarsamhälle på Krim för att vara en del av hybridkriget, eller försöka provocera en färgrevolution på Krim. 1944, i slutet av andra världskriget, utvisades den etniska tatariska befolkningen från delar av Krim, eftersom många medlemmar av dess samhälle samarbetade med de tyska nazisterna. Men de senaste tjugofem åren har de gradvis återvänt till Krim, en försoningsprocess har genomförts, västerländska medier och regeringar nämner inte detta i sina nyhetsbyråer, utan säger bara att tatrarna utvisades utan att ge en ordentlig anledning, eller det historiska sammanhanget bakom det.

Ukraina, affär. Pixabay

Ukraina

Ukraina är den viktigaste konflikten och huvudmotivet för att provocera en konflikt. 2014 genomförde EU och USA en färgrevolution, som den har kallats i EU:s så kallade historikböcker, Maidans (fyrkantiga) upproret. Färgrevolutionen finansierades delvis av George Soros, som är en stor sponsor av EU och genomförd av Victoria Nuland (USA), senator John McCain (+) i USA, Hans van Baalen (Nederländerna, EU) och Guy Verhofstad ( Belgiens före detta premiärminister, EU). Tyvärr en lyckad kupp, som det ukrainska folket hittills inte haft någon nytta av. Ukraina störtades in i  ett blodigt inbördeskrig, de östra regionerna Lughansk och Donetsk ville inte böja sig för Kiev- (EU) regimen och förklarade sin autonoma status.

Beslut om att återta Krim

Ukrainas president Volodymyr Zelensky undertecknade den 24 mars 2021 ett dokument som man inte kommer att läsa om i de västra vanliga medierna. Dekretet som han undertecknade gör det klart att Ukraina avser att återta Krim. Naturligtvis kommer Ryssland aldrig att överlämna Krim eftersom det är rättsligt (sedan folkomröstningen 2014) ryskt territorium och då kan Ukraina bara ta halvön med våld, med hjälp av Nato. Detta dekret är i själva verket en krigsförklaring mot Ryssland.

Zelensky skulle aldrig ha undertecknat ett sådant dokument eller dekret utan godkännande från Biden-regeringen och EU. Ryska federationen tar den nuvarande situationen på största allvar, medan västerländska medier och regeringar talar om ” rysk aggression“. Vad de flesta i väst inte vet är att strider redan har brutit ut i östra Ukraina. Det eldupphör som trädde i kraft sedan juli 2020 har redan brutits hundratals gånger under den senaste veckan. Enligt olika nyhetsbyråer sa den ryska utrikesministern Sergei Lavrov att alla försök att starta en ny militär konflikt i Ukrainas öst kan sluta med att Ukraina ödeläggs.

Zelensky

Ukrainas militär meddelade att man kommer att hålla gemensamma militära övningar med Natos och brittiska trupper, den så kallade Cossack Mace 2021- övningen. Övningen kommer att involvera mer än 1000 militärpersonal från minst fem Nato-medlemsländer. Vidare kommer Ukraina 2021 att vara värd för de ukrainsk-amerikanska övningarna Rapid Trident 2021 och Sea Breeze 2021, de ukrainsk-brittiska övningarna Cossack Mace 2021 och Warrior Watcher 2021, den ukrainsk-rumänska övningen Riverine 2021 och de ukrainsk-polska övningarna Three Swords 2021 och Silver Saber 2021. En verklig provokation och hot mot Ryska federationen, även om det kallas övning, är en del av hybridkriget som utövas mot Ryssland.

Vitryssland

I juni 2020 försökte EU i samarbete med USA och den djupa staten (Soros) genomföra en färgrevolution i Vitryssland. Vitryssland är känt som den sista diktaturen i Europa, enligt västerländska och särskilt holländska medier. Det lilla landet Nederländerna spelar en avgörande roll i EU och brittiska (Atlantic Council) underrättelsetjänst. Den nederländska ambassaden i Minsk initierade två program: Human Rights Fund och Nederländska fonden för regionalt partnerskap som heter Matra (NFRP – MATRA). I princip gav den nederländska ambassaden bidrag upp till högst 50 000 euro.

Målet var att indoktrinera ungdomarna genom att organisera klasser för att påtvinga dem den västerländska läran om mänskliga rättigheter, LGBTI och så vidare. Förutom Nederländerna finansierades projektet av George Soros, som är känd som ”The Man Who Broke the Bank of England” på grund av hans  snabba försäljning på 10 miljarder dollar i pund sterling, vilket gav honom en vinst på 1 miljard dollar under 1992 Black Wednesday UK valutakris. Han försöker manipulera världen genom sin  Open Society Foundation .

Varför en färgrevolution i Vitryssland? Naturligtvis inte för att få demokrati. Vitryssland är strategiskt det enda hindret för Nato och EU. Vitryssland gränsar till Ukraina, Polen, Lettland, Litauen och naturligtvis Ryssland. Detta kommer att ge Nato och EU möjlighet att komma ”närmare” Ryssland och kunna ställa Nato-trupper längs dess gränser. Försöket till statskupp misslyckades på grund av det dåliga valet av en ny så kallad oppositionsmedlem Sviatlana Tsikhanouskaya, en lärare utan kunskap om politik eller att styra ett land, vilket är exakt syftet med västvärlden – installera en marionettregim och kontrollera landet.

Målet var att mobilisera ungdomar, förblinda dem med många löften, så kallad frihet och bättre liv och sedan skicka ut dem, som de lärde sig vid den nederländska ambassaden och NGO: s klasser, på gatan för att konfrontera Lukashenkos regering. Detta misslyckades, siffrorna var inte tillräckligt höga och Ryssland stod bakom Vitryssland, ett land som har mer gemensamt som historia och kultur med Ryssland än EU.

Slutsats

Fram till nu har vi kunnat tala om, från och med 2007  när president Putin höll sitt berömda München-tal och maddelade att Ryssland är på väg att bli en del av den multipolära världen, att Ryssland verkligen har blivit en del av den multipolära världen. Hybridkriget intensifierades 2014, hybridkriget mot Ryssland från västländer (EU-NATO-USA) har en lång historia. Men eftersom COVID-19-pandemin, som används som ett politiskt verktyg i EU-länderna, kan hybridkriget lätt förvandlas till ett riktigt konventionellt krig med hotet att använda kärnvapen. Kommande veckor eller dagar är avgörande för fred och stabilitet för världen. Låt oss hoppas att väst kommer att använda  sunt förnuft och inte kasta sig in i ett konventionellt krig, vilket kommer att vara förödande för mänskligheten.

 

Föregående artikelTar skifferoljan snabbt slut i USA?
Nästa artikelAssange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Vasallernas Union, EU, få vara försiktigt med vad den önskar – en vacker morgon finns Ukraina inte längre. Och när det händer så är det ombytta roller. Vasallernas union blir föremål för färgrevolution med allehanda XYZ-Exit rörelser, kryddat med skotska och katalanska rörelsernas frihetskrav.

 2. I artikeln nämns inte Nord Stream 2. Om USA lyckas få ett ryskt militärt svar på sina provokationer kan man hävda att Ryssland är aggressivt och farligt och inte går att lita på. Detta skulle förenkla försäljningen av amerikansk skiffergas till Europa.

 3. Argumenten för att acceptera folkrättsstridiga folkomröstningen på Krim håller inte. Nästan de enda som sände observatörer var LePens franska högerextrema Nationell Samling. Sverige och Hultqvist använder det som bland de viktigaste argument för rekordsnabb svensk upprustning. Stöd genomförandet av Minskavtalet.

  • Håller folkomröstningen i Kosovo måttet? Hur trovärdig är EU när de inte sänder valobservatörer men förklarar genast valet för ogiltigt?

  • Hur vet du att folkomröstningen på Kim var ”folkrättsstridiga”??
   Förmodligen efter vad du läst i lögnmedia!!

   En sak som varken du eller många andra inte tagit del utav, är den undersökning gjort av ”Broadcasting Board of Governors”i april 2014
   Gallup- Broadcasting Board of Governors
   Perceived Legitimacy of March 16 Crimean Referendum
   http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf

   Behind the scenes, John Kerry deemed Crimea referendum legit, but urged a repeat – Lavrov
   Den tidigare amerikanska utrikesministern John Kerry erkände att resultatet av folkomröstningen 2014 på Krim återspeglade folkets vilja, men i stället för att erkänna det offentligt, uppmanade han tyst till en omröstning, sade Sergey Lavrov.
   I en omfattande intervju med RBK: s nyhetswebbplats sa den ryska utrikesministern Sergey Lavrov att Obama-administrationens utrikesminister John Kerry enades med Moskva om att folkomröstningen i mars 2014 på Krim, som visade sig överväldigande för återförening med Ryssland, verkligen visade människors stöd för flytten.
   https://www.rt.com/news/461184-crimea-kerry-referendum-lavrov/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

   Dessutom, 1954, fick krimbefolkningen inte rösta om de ville bli en del av Ukraina eller inte:
   Överlämnandet bröt mot de dåvarande konstitutionerna för RSFSR (från 1937) och Sovjetunionen (från 1936). De instanser inom RSFSR som fattade besluten hade enligt republikens dåvarande grundlag inga befogenheter för att göra detta. Enda sättet att ändra RSFSR:s territorium skulle ha varit en folkomröstning inom RSFSR, vilket inte genomfördes. Staden Sevastopol hade dessutom genom en ukas den 29 oktober 1948 klassats som underställt republikanskt styre (d.v.s. direkt under Moskva) och hade egen administration och budget. Enligt den ryska sidan idag omfattades inte Sevastopol av överlämnandetexten från 1954.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Krim

   “In 1991 Croatia and Slovenia held illegal referenda to secede from Yugoslavia and by the end of that year the European Union recognized them as independent states. In February of 1992 Bosnia Herzegovina held a referendum in violation of its own constitution and yet in April of that year the US rushed to recognize Bosnia, which still remains an incoherent semi state as we know. And the succession of Kosovo from Serbia has been enthusiastically supported by the United States and its west European partners. And the right to self-determination was upheld ahead of the right of a state to territorial integrity. Well, what is source for the Kosovan goose will certainly prove to be the sauce for the Crimean gander but the United States and Brussels are yet to come to terms with it.”
   http://www.globalresearch.ca/crimean-referendum-at-gunpoint-is-a-myth-international-observers/5373767

   Enligt HE ytterligare 22 länder, utöver Frankrike, betraktas som ingenting eller näst intill:
   135 international observers have arrived from 23 countries, including Austria, Belgium, Bulgaria, France, Germany, Hungary, Italy, Latvia and Poland, Crimean authorities said. Among those monitoring the referendum are members of the EU and national European parliaments, international law experts and human rights activists.
   https://www.globalresearch.ca/crimean-referendum-at-gunpoint-is-a-myth-international-observers/5373767

 4. Moskva tillåter inte det ukrainska folket att närma sig EU, och startar krig för att hindra det. EU kommer inte att föra krig i Ukraina, kriget utspelas mellan Moskva och ukrainarna. Det står och väger nu, men Moskva kommer inte att tillåta en ukrainsk statsbildning i EU´s famn, utan hellre föra ett permanent krig tills Ukraina underkastar sig Moskva, eller i evighet.

  • Kriget om det kommer startas av Ukraina ivrigt påhejade av Bidenadministrationen, vissa EU länder, Turkiet, Qatar och Israel bl.a.
   Ryssland mobiliserar för att skrämma Ukraina att avstå att anfalla utbrytarrepublikerna.
   Lavrovs hårda ord om den ukrainska statsbildningens upplösning ger ytterligare stöd för den tesen.
   Rumänien, Polen och Ungern är nog redo att återföra de landområden dom förlorade efter andra världskriget, mark som nu ingår i Ukraina.

  • Det är USA (NATO) som vill ha kriget i Ukraina, Jag är övertygad om att det beror på att NATO vill ha en bas på Krim, Precis som när de bombade sönder Serbien till underkastelse för att låta kosovoalbanerna få självstyre, efter krigsslutet och mot FN:s inrådan och med hjälp av en lögn, att det fanns massgravar på Kosovo, vilket en Kanadensisk delegation kunde konstatera att det absolut inte fanns, trots idogt grävande hittades ingenting. Alltså fick Kosovoalbanerna självstyre och NATO fick sin bas på Kosovo. Kosovo hade stor betydelse rent historiskt för Serbien.
   Krim har absolut ingen betydelse för medborgare i Ukraina, så vill du veta vad medborgarna i Ukraina vill så skickar jag med en länk nedan till en stor undersökning som USAID, en amerikansk biståndsorganisation gjorde 10-21 maj 2019, den är på 88 sidor, och frågeställningen var vad medborgare i Ukraina önskade av regimen för att deras förtroende skulle öka för den.. USA ogillade resultatet och det blev möte mellan styrande i Ukraina och USA:s lednings representanter.
   Det kan bli fred mellan etniska ryssar och ukrainare om man lyssnar till vad medborgare i Ukraina vill och låter de etniska ryssarna få Krim och Donbass området.
   Det som är intressant är att 69% önskade fred i Donbass och endast 10% tyckte det var viktigt att Krim återförenas med Ukraina. Så varför inte låta Krim få bli självständigt, och därmed avsluta kriget. Det är bara USA och EU som vill ha kriget och rika oligarker som Soros.. Krim var emot att bli bortskänkt till Ukraina. Krim borde få vara självständigt varken tillhöra Ryssland eller Ukraina. Intressant är också att enbart 3% vill att man skall fokusera på närmare integration med Väst. mindre än de som vill ha förbättring av relationer med Ryssland där var det 5%.
   USA som ogillar alla nyheter om nynazister i Ukraina, påverkade en domstol i Ukraina att utfärda dyra böter till en tidning i Ukraina som skrev nynazister om nynazister. Det är också ett sätt att lösa problemet, man låtsas att de inte finns.
   The Guardian har haft en stor artikel om läger med nazistiska framtoningar för ungdomar i Ukraina. BBC har haft ett reportage om nynazismen i Ukraina. Public service låtsas att den inte finns. Det man inte skriver om: existerar inte
   Nedanstående länk är till själva undersökningen som USAID, gjorde och nu får Ukrainska myndigheter kämpa med att nästa undersökning skall visa ett annat resultat. Blir det ett annat resultat då, så får vi säkert veta om det i Public Service, men inte detta.
   https://www.iri.org/sites/default/files/ukraine_poll_2019.pdf

 5. Sovjet-ledaren Nikita Khrushchev var inte Ukrainare, han var etnisk ryss. Det var hans fru som var ukrainare, och Khrushchev älskade Ukraina. Inte heller var det en ”present”, Man skulle genomföra ett stort infrastrukturprojekt, och Khrushchev förstod att ha både en ukrainsk och en rysk projektledning inte skulle fungera.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here