Jan Guillou gör offentlig avbön i fallet Julian Assange. Vad skriver han?

25
3636Ingress:
I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Julian Assange sitter fortfarande i högsäkerhetsfängelset Belmarsh. Men stödet för honom växer. Stora mainstream-media menar äntligen att USA ska slopa anklagelserna mot Julian Assange!, Ökande antal journalister och media stödjer Julian Assange och Kors i taket – Australiens premiärminister ber USA släppa anklagelserna mot Julian Assange! Att den framstående journalisten Jan Guillou gjorde självkritik för ett år sedan var mycket uppskattat.

3/1 2022: Jan Guillou gör en offentlig och rejäl avbön i Julian Assange-fallet i Aftonbladet igår. Jan Guillou: Vilka journalister vill då ta risken att göra Assange sällskap? I mars 2020 hade han en annan bedömning Assanges misstag var att han inte återvände till Sverige

Utmärkt! Verkligen på tiden.

Jan Guillou, 2015. Foto Peter Knutson (peterknutson.se). Licens: CC BY 3.0 Wiki Commons.

Han skriver bl.a.
”Det jag en gång för länge sen skrev om den politiske fången på Belmarshfängelset, Julian Assange, var strunt. Inte osant, men strunt och därmed usel journalistik.
Förklaringen är pinsamt nog att jag inte kunde skilja mellan huvudsak och bisak, en av journalistikens mest elementära grundregler.”

”Vi tar huvudsaken först. Den 5 april 2010 publicerade Wikileaks en ohygglig film som visade pågående krigsförbrytelser i Irak. En amerikansk helikopterbesättning mördar muntert tio civilpersoner från luften, däribland två barn och två utsända journalister från nyhetsbyrån Reuters. Krigsförbrytarna gratulerar varandra till skickligt skytte efter massakern.
Under de följande två åren förmedlar Wikileaks hundratusentals dokument som visar att helikoptermorden i Bagdad inte på något sätt var en engångshändelse.
Men inte bara Wikileaks publicerade. Man samarbetade nämligen med världsledande press som New York Times, Guardian i Storbritannien, El Paìs i Spanien, Der Spiegel i Tyskland och Le Monde i Frankrike.
Publiciteten var moraliskt och politiskt förödande som kritik mot krigen i Irak och Afghanistan.
Ingen enda avslöjad krigsförbrytare prövades av rättsliga myndigheter. Däremot dömdes en av Wikileaks källor, Chelsea Mannings, till ett hårt fängelsestraff. Och för närvarande hotas den politiske fången Julian Assange av utlämning till USA och en dom på 175 års fängelse för ”spioneri”.

”På 1970-talet slutade striden lyckligt. Den amerikanska journalistiken segrade politiskt, Nixon och Palme förlorade. Pressfriheten tog ett stort steg framåt.
Därmed framme vid huvudsaken i huvudsaken. Om Julian Assange döms är världen tillbaks i tiden före 1970 när det gäller pressfrihet och vem kan då kritisera Kina? Vilka journalister vill då ta risken att göra Julian Assange sällskap? Det är det skandalen Assange handlar om. Eller borde handla om.”

Men allt han skriver vill man inte instämma i:

”Julian Assange är alltså inte gentlemannamässig i sitt förhållande till kvinnor. ” Kommentar: Julian Assange har inte fått lämna sin version och Nils Melzer visar övertygande i sin bok att polisen snabbt utnyttjade kvinnorna genom att ändra deras berättelse i riktning mot sexualbrott, vilket passade bra för USA och dess dräng – dvs. konungariket Sverige.

”Därtill har han visat sig vara politisk idiot i mer än ett avseende. Som när han i juni 2012 smet in på Ecuadors ambassad i London och beviljades politisk asyl och därmed föredrog en fängelsliknande tillvaro på ambassaden i sju år hellre än att utlämnas till rättslig prövning i Sverige. Denna dåraktighet motiverade han med att Sverige skulle utlämna honom till USA, vilket inte hade varit vare sig politiskt eller juridiskt möjligt.”
Kommentar: Jan Guillous tvärsäkra påstående utan tydliga belägg bör snarast ses som en spekulation. Utforslingen från Ecuadors ambassad och behandlingen därefter talar snarast för motsatsen. Att tvärsäkert kalla någon för politisk idiot inger inte förtroende.

”…Assange oförskyllt fått för många konspirationsteoretiker på halsen. Det är en björntjänst att beskylla det svenska åklagarväsendet att gå CIA:s ärenden.
Kommentar: Nils Melzer ger i sin bok starka argument efter studier av källmaterialet för att det svenska åklagarväsendet gick. CIA:s ärenden. Jan Guillou nämner inte ens bok, en svaghet i artikeln. Inga belägg ges för att Assange ”fått för många konspirationsteoretiker på halsen.”

Från manifestationen på Mynttorget 15 september. Bland deltagarna ses en bloggare och dennes hustru.

Slutkommentar: Men trots denna min kritik anser jag att förtjänsterna med denna självkritik och avbön vida överstiger svagheterna. Nu sällar sig Jan Guillou till journalister som Arne Ruth, Etinne Glaser, Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan Gränser, Gunnar Wall, Stina Oscarson som framträtt på opnionsmöten för Julian Assange ordnade av ”Stödkommittén för Julian Assange”. Samt till Åsa Linderborg och Leonidas Aretakis i stöd för Julian Assange och krav på att han inte blir dömd och släpps fri.

Nu väntar vi bara på att Jan Guillou, Åsa Linderborg och Leonidas Aretakis också framför sina åsikter om fallet Julian Assange på Stödkommitténs eller andra offentliga möten! Välkomna!

Kom med och manifestera 15/1 kl 12-13 på Sergels torg!

Relaterat

Det är dags att Assange släpps fri, skriver Leonidas Aretakis i DN!
Lyssna på och se det mycket viktiga jättebra mötet om ”Fallet Assange” med Nils Melzer, Stina Oscarson och Arne Ruth i söndags kväll!
Åsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp

Några andra talare vid möten om Julian Assange i Stockholm.
Anders Romelsjö: Det är alltid viktigt att kämpa för yttrandefriheten! Tal vid riksdagshuset
Malou Sivers intervjuar Julian Assange och Nils Melzer. Kom och lyssna på Nils Melzer!
Julian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell
Sigyn Meders och andras tal från mötet om ”Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten”
Artikel i Aftonbladet av Sven Britton, Marcello Ferrada de Noli, Arne Ruth och Anders Romelsjö
Manifestation för Julian assange 19/12 2020: Talare Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Folke Schimanski, författare, historiker. Talet lästes av Richard Turpin (regissör, skådespelare). Nybildade Borås och Sjuhärad för frihet åt Julian Assange, hälsning och tal som upplästes av moderatorn Sigyn Meder, tidigare lärare. Den nybildade gruppen har snabbt fått 50 medlemmar Karin Rosenqvist, ordförande Folket i Bild/Kulturfront Anders Romelsjö, professor emeritus KI och Stockholms universitet.

Några andra artiklar om Julian Assange.
John Pilger:Rättvisa för Assange innebär rättvisa för alla!
Fallet Julian Assange – Förödande kritik mot Sverige
Skamligt och farligt om Julian Assange utlämnas till USA – skriver Aftonbladet
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Morgonposten: Så fabricerade svensk polis anklagelser mot Julian Assange, graverande kritik från FN:s specialrapportör om tortyr Nils Melzer i ny bok, svensk polis fabricerade de våldtäktsanklagelser mot Assange som gjort honom fredlös i tio år.
När fascismen kastar av sig sina förklädnader.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelLedande USA-senator har lösningen på Ukraina-kriget?
Nästa artikelVems spannmål skickas från Ukraina? USA:s GMO-jordbruksjättar tar kontroll över Ukrainas jordbruksmark
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

 1. Det hedrar en intellektuell och aktiv författare liksom debattör som Jan Guillou att han kan helt ta avstånd från ett tidigare ställningstagande när han överbevisats av samtida verklighet och sakernas tillstånd.

  Jag tror detta är mycket viktigt för det självständiga tänkandet och de intellektuellas trovärdighet i Sverige.

  Berömvärt -och mer än så!

  • Problemet är att inte alla, de facto verkligt få, är ärliga i att utöva journalistikens makt. Därför behöver vi införa regler och folk granskning hur den makten utövas. Det betyder att införa personligt ansvar, och möjligheter att lagföra missbrukare i domstol. Den finns inte idag.

   • I Europa måste vi fortsatt ha straffri och åtalsfri tankefrihet, närmast full frihet i skrift och tal.

    De regler mot hets mot folkgrupp och rena personangrepp finns redan, och jag tror det för närvarande är tillräckligt.

    Det vi saknar idag i just europeisk press och media liksom i public service (t.ex. ingen medborgare idag som följer svenska dagstidningar och public service känner till att t.ex. dagens ukrainska stat impregneras av fascister och nazister parallellt med demokratiska val, med stora brister -som inte får uttryckas i svensk media genom redaktionella chefsbeslut) är snarare det som INTE sägs och uttrycks: d.v.s. bristen på mångfald.

    Vårt europeiska mediaproblem är snarast enfald, än mångfald.

 2. Detta får ändå räknas som bra,det var bra gjort av Jan. Det med politik idioti som nämns stör ärligt talat. För Detta har ju helt motbevisats. Assange hade rätt hela tiden och titta bara vart han är inlåst idag och alla turer som varit senaste åren. Men det får räknas som bra detta,då det är den kända Jan,hoppas nu övriga följer efter detta då

 3. Kom osökt att tänka på det gamla Östermalmordspråket (lär finnas tolv)
  ”När Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou talar så bleknar orden”.

 4. Då en märkbart marinerad Churchill av en brittisk kvinnlig parlamentsledamot (Bessie Draddock/Lady Astor?) kritiserades för att i talarstolen vara ”motbjudande full” svarade han:
  ”Kära du, du är ful, du är till och med motbjudande ful. I morgon kommer jag att vara nykter men du är fortfarande motbjudande ful”.

  Jag välkomnar den retoriskt skicklige Jan Guillous tillnyktring och påminner om ett annat Churchill-citat:
  ”Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin ångrat”

  Nu återstår att med full kraft stå upp mot de motbjudande fula övergrepp även västerländska rättssamhällen gör sig skyldiga till mot Assange. I jämförelsen handlar det inte om onykterhet, inte ens om kraftig berusning. I sådan nykterhetsskala platsar våra rättssystems sammanklappning under rubriken ”plakat”.

  På våra plakat står nyktrare budskap: SLÄPP ASSANGE FRI!

 5. Alla är inte lika positiva till denna avbön. En Assange-aktivist mailade mig ”Hej Anders,
  tyvärr visar det inte att Jan har ändrat åsikt utan bara att han fortsätter att vara en kappvändare som nu inser att korthuset börjar rasa. Hade han ändrat åsikt borde han uttryckt sig annorlunda och inte bara försöka skyla över. Jag hade kontakt med honom i samband med översättandet och publicerandet av Nils Meltzers brev till svenska regeringen. Då var Jan inte intresserad av att ta till sig någon sanning.
  Visst är det som han nu skrivit bra för Assange, men ärligt talat är Jan en av de som mest påverkat situationen så Assange utsattes för häxjakt.
  Han borde ta ett större ansvar för att rätta till vad han varit med om att ställa till med.

  Som kommentar till att påstår att det skulle vara osannolikt att Assange skulle ha blivit utlämnad till USA fanns redan 2010 exempel på att så hade skett.”

  Ja det finns det: ”Det fanns all anledning för Assange att befara utlämning till USA om han lät sig utelämnas till Sverige. Hans advokater kände ju väl till att de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery 2004 greps – på svensk mark med hjälp av maskerade USA-agenter – och sattes drogade på ett amerikanskt flygplan, som förde dem till ett egyptiskt fängelse där de bland annat utsattes för tortyr. Allt med den socialdemokratiska utrikesministern Anna Linds och övriga regeringens godkännande.”

  I Aftonbladet i mars 2020 skrev Jan Guillou ”Det är alltså lätt att säga vad Assange skulle ha gjort. Han skulle ha rest tillbaka till Sverige för ett frikännande eller nedlagt åtal. Särskilt efter att det lindrigare brottet sexuellt ofredande hade preskriberats. Där var bevisningen nämligen hygglig. I fråga om våldtäkt var den svag.
  Men konspirationsidéerna om den svenska honungsfällan och Sveriges lömska plan att infånga Assange i akt och mening att överlämna honom till USA omöjliggjorde förstås det klokare alternativet.
  Det är alltså Assanges överhettade fantasi och hans konspirationsteoretiska björntjänstvänners fel att han kommer att utlämnas till USA.
  Då återstår bara huvudsaken, det orimliga i att döma journalister som avslöjar militär brottslighet. Men då är det för sent.”
  Assanges misstag var att han inte återvände till Sverige.

  Detta gör inte gårdagens artikel mindre värdefull tycker jag.

 6. Det svenska rättsväsendet hade gjort sig skyldigt till en rad tjuvnyp när Assange sökte fristad på Ecuadors ambassad. Han hade all anledning att misstro Sverige. Och om Guillou hade rätt, varför rehabiliterade det stolta svenska rättsväsendet inte sig under alla dessa år och förhörde Assange, vilket hade varit hur enkelt som helst ?

  Guillous avbön låter som en politikers ursäkt. ”Jag har i princip aldrig fel. En gång körde jag i diket med bilen. Men det var den förbannade vägens fel, den svängde åt fel håll.”

  Daniel Ellsberg kom undan med blotta förskräckelsen men att hans avslöjanden skulle ha inneburit ett trendbrott för journalistiken kan ifrågasättas. Snarare ett undantag som fick passera med smal marginal. De sista hederliga krigsrapporterna kom från Koreakriget och upphörde när kriget drog ut på tiden och de ersattes av censurerat stoff. Att det i marginalen funnits enstaka hederliga journalister är en annan sak. Seymour Hersh:s bana är illustrativ. Först på NY Times, sedan The New Yorker och sedan till europeiska tidskrifter. Hela tiden bort från centrum. De flesta, alla höll jag på att säga, skriver numera för alternativa medier. Guillou gör det inte men han är heller ingen banbrytande journalist, IB-affären är det ett tag se’n.

  • Men Jan, det är väl ändå viktigt att Guillou ändå tagit bladet från munnen och sett klart och uttalat sig klart och ändrat sig. Han kan säkert dra med sig andra – Guillou är tack och lov en stark, progressiv och klar vänsterröst – folk lyssnar verkligen på honom: vän som motståndare.

   Bättre gjort, än ogjort i alla fall!

   • Jodå, bättre gjort, men med en mycket fadd bismak. Om Guillou hade sett huvudsaken från första början, vilket många andra gjorde, hade det gjort skillnad. Få andra kunde ha satt press på de svenska myndigheterna som han. Istället lallade han med i drevet och kommer alltjämt med påståenden som han inte kan belägga.

    Casual sex är inget jag vill moralisera kring men däremot avråda ifrån, eftersom parternas preferenser sällan harmonierar och kan vara traumatiserande för den psykiskt svagare parten. De får nog alla tre bära sin andel av ansvaret att missämja uppstod. Det har ju påvisats att AA. raderat sina sms. Varför skulle hon göra det ? De skulle ju ha varit det bästa bevismaterialet för hennes oförvitlighet. Så Guillou är nog svaret skyldig på frågan hur han kan veta vem som har rätt.

    Och han tycks fortfarande vägra att inse hur det svenska rättsväsendet havererat. Läs Melzers bok, Guillou.

    Nu är det så dags. Med bävan slår man på datorn varje morgon ifall det skulle ha hänt något i Belmarsh-fängelset under natten.

 7. Det återstår för Jan Guillou att göra avbön för att han skrev att de som vägrar att ta mRNA-vaccin själva borde betala sin sjukhusvistelse.

 8. Klart att det var den svenska polismyndigheten som sänkte Assange, avsiktligt, som de sänkte Palmeutredningen, det är ju såna typer. Åklagarämbetets radikalfeminister fullbord-ade, men alla, alltid i USA:s tjänst, hela oreflekterat.

  Men Assange-karman har kommit igen, nu är hela polisledningen och ÖB inblandad i en lik-nande sängkammarfars, de har nämligen gått och blivit ” kära” i varandra, Löfving & Staaf, sedan blev Bydén, lika ”kär” han,i Staaf, ÖB som har en särskild övernattningsvåning hos kadetterna på Karlbergs slott, så att ÖB måste skilja sig, när karriären var fullbordad.

  Svartsjuka machotyper som styr Sverige,vilken röta på högsta nivå. ”Recherche la femme”, ? ja inkl. Sverige i värsta inrikes- och politiska krisen sedan 1945, varpå etablissemanget flipprar ur totalt. Är högsta operativa, statsledningen, RPS & ÖB, så nattsvart deprimerade att de måste bli ”kära”, i varandra, och i varandras uniformer, det är barn som är fasciner-ade av uniformer, som inte har växt upp, och skolungdomsromantik. Vilket underbetyg, en brist på den ”förmåga”, som ÖB brukar orera om.

  Men när detta kom fram, försökte man att dölja hela soppan, inte förde RPS-chefen detta vidare som man gjorde med Assange, och en tvingande utredning skulle rapportera av i april 2023. Det accepterades inte av regeringen, utan i februari skall sanningen på bordet.

  Annars brukar ju försvaret och polisen, såta kumpaner, samverka, ”joint operations staff,” och rycka ut med helikoptrar, när man vill ingripa, en stor bullrande show i decembermörk-ret, men nu har båda gjort bort sig grundligt, inför allmänheten, de klarar inte sina uppgifter. Assanges hämnd, fällan har slagit igen, den stora dånande tystnaden råder. Förmodligen är de ”kärbos”, allihop, så de träffas bara när de är ”kära”.

 9. Jan Guillou är fortfarande, ett år senare, snarare en snigel än en tiger. Det mod han, kanske, en gång visat i sitt grävande om IB-affären, har han helt klart lagt på hyllan. Till och med när han ”gör avbön” och ”tar ansvar” fegar han ur och försöker urskulda sitt usla ställningstagande och bristande journalistiska förmåga. Som Christopher Hitchens, parafraserat, sade, ”han ger mig det obehagliga intrycket av en människa som inte ens läst sina meningsmotståndares argument”. Svag snigel, inte journalistisk jätte.

 10. Nu vet vi även att de så kallade vaccinen från USA ökar både smittspridning och sjukdom. Dom bryter ner den naturliga motståndskraften. De amerikanska mRNA vaccinen har bevisligen visat sig motsatsen till att stoppa Covid, dom förstör kroppens eget immunförsvar, och förment vaccinerade blir mer mottagliga för smitta och sjukdom enligt ny forskning från Cleveland Clinic i USA som har följt över 50.000 personer i ett forskningsprojekt. Sedan har vi förstås de tydligt dokumenterade livsfarliga biverkningarna.

  • Du måste nog Karl W, ge (väldigt) klara forskningskällor från autentiska källor i klara och auktoriserade vetenskapliga skrifter på ett sådant allvarligt påstående.

   Hade Kina förut tillika vaccinerat sina äldre, hade säkert inte den kinesiska smittspridningen varit som snabbt rusande som idag.

   • @Johan de Naucler 4 januari, 2023 At 08:33
    Uppgifterna kommer från ett större forskningsprojekt vid Cleveland Clinic i USA. Det är ett erkänt forskningscenter. Vi får vänta på forskningsrapporten och detaljerna. Vad som däremot är mycket tydligt är att uppgifterna stämmer mycket bra empiriskt överens publicerad data från till exempel FHM i Sverige.

    Svenska siffror som exempel:
    —Drygt 91 procent av de smittade var vaccinerade.
    —Säbo och hemtjänst, Drygt 95 procent var vaccinerade.
    —Vecka 50, 87,5 procent var vaccinerade.
    Källa FHM.

    —Covid ökar kraftigt – 9 av 10 smittade ”vaccinerade”
    https://nyheter.swebbtv.se/covid-okar-kraftigt-9-av-10-smittade-vaccinerade/
    —Trippla smittorna slår mot vården – ”kraftig ökning”
    https://www.expressen.se/nyheter/trippla-smittorna-slar-mot-varden-kraftig-okning/
    —Obduktioner visar: Vaccinet kan döda dig direkt
    https://www.friatider.se/obduktioner-visar-vaccinet-kan-doda-dig-direkt
    —Jennifer blev rullstolsbunden efter injektionen: Bonniertidning mörkade vaccinet
    https://nyadagbladet.se/inrikes/jennifer-blev-rullstolsbunden-efter-injektionen-bonniertidning-morkade-vaccinet/

    När det gäller de dödliga biverkningar finns det även där ett mycket omfattande publicerat material att tillgå.

    Från min databas.
    —Brittiska data visar på en 26 % förhöjd dödlighet
    —Runner dies after Brooklyn marathon, 15 others hospitalized
    —A US-based study has found a raised risk of myocarditis in the first week after vaccination
    —there were 106 cases of myocarditis or pericarditis diagnosed in people under the age of 25 in Ontario against Covid-19.
    —Corona vaccines, including a warning of blood clots, myocarditis, paralysis, and neurological disorders.
    —Myocarditis and pericarditis – inflammation of heart tissue – have been known complications of mRNA vaccines
    —Obduktioner visar Vaccinet kan döda dig direkt
    —numerous top athletes died in 2021 from heart problems
    —Over 200 vaccinated end up in Canadian province’s emergency room with heart problems
    —Possible explanation for deaths from myocarditis in vaccinated athletes
    —Top university athlete sends a message from his hospital bed to warn against vaccination

    Mängden information i ämnet är minst sagt massiv.

    ”Hade Kina förut tillika vaccinerat sina äldre, hade säkert inte den kinesiska smittspridningen varit som snabbt rusande som idag. ”

    För det första finns ingen ”snabbt rusande smittspridning” här i Kina. Utbredningen är betydligt mindre proportionellt än vad ni upplever i Sverige. Kinesiska sjukhus, med unika undantag, har inte gått i stabsläge som nästan alla svenska sjukhus.
    —Larmet efter julhelgen: ”Ohållbart på sjukhusen” (Expressen)
    Det är inte ohållbart i Kina.

    Jag är själv äldre och umgås flitigt i de kretsarna. Jag känner inte till en enda person som varken är förkyld eller har Covid. Jag kände mig själv lite hängig för ett par veckor sedan. Covid testen var negativ, TCM och lite huskurer fixade det. Det blev inte ens en vanlig förkylning av det. I Kina förebygger vi, vi stoppar viruset innan det hinner ifatt oss, och vi har medlen, metoderna, erfarenheten och kunskapen att göra det. Det är vad ni helt saknar i Sverige.

    Vad som pågår är politik, det har lite eller inget att göra med medicin.

   • @Johan de Naucler 4 januari, 2023 At 08:33
    Ytterligare en artikel idag.

    —Regeringen vill att FHM ”hanterar” vaccinkritik
    https://nyheter.swebbtv.se/regeringen-vill-att-fhm-hanterar-vaccinkritik/

    ”Nyligen visade en stor studie att ju fler vaccindoser man tagit, ju högre är risken att smittas.”

    Trolig orsak. Kroppens eget immunsystem förstörs av de amerikanska preparaten, och biverkningarna är väldokumenterat dödliga. Avsiktligt (?) panerat av USAs medicinindustriella komplex, intensivt stött av USAs massmedia komplex – uppenbart så, bådas är ju delar av USAs oligarki och USAs Djupa Stat. Fler sjuka, mer profits Vi får väl se. Detta kan bli verkligt stort. Större än förintelsen.

 11. Ser att jag hade fel för ett år sedan.Hade förhoppningen på denne Jan. Hunnit läsa flertalet artiklar av denna Jan sedan dess om andra ämnen också under året som gått. Och Nej tyvärr har EJ mycket till övers för denna Jan. Tycker många gg han skriver på ett ”spännande”sätt men åt HELT fel håll tyvärr

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here