Det är dags att Assange släpps fri, skriver Leonidas Aretakis i DN!

29
2628
Bild i The Indicter.

Jag återger nedan innehållet i en artikel i DN Sverige bör erbjuda Julian Assange en fristad av Leonidas Aretakis som är ”en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.” Kulturjournalisten Leonidas Aretakis har i höst blivit chefredaktör för Flamman, V:s veckotidning.

Börjar den hittills mycket tröga mediaopinionen att vända? Tidigare har Stina Oscarson i SvD och Åsa Linderborg publicerat mycket uppskattande recensioner av Nils Melzers bok ”Fallet Assange”, Malou von Sivers har haft en mycket bra intervju med Nils Melzer i TV4. Amnesty, Svenska och Internationella Pen, Svenska och Internationella Journalistförbundet m.fl. kräver att Assange släpps fri.

____________________________________________________________________

Det är dags att Assange släpps fri

Amerikanska politiker och myndigheter har gjort allt för att avhumanisera Julian Assange. Men enligt en ny bok av FN:s tortyrrapportör Nils Melzer har även Sveriges agerande varit klandervärt. Det är dags att Assange släpps fri, skriver Leonidas Aretakis.

Priset för att avslöja sanningen om USA:s krig – har det visat sig – är ett liv på flykt.

Oavsett utfall finns anledning till svensk självrannsakan.

Som Nils Melzer påpekar i boken ”Fallet Julian Assange”, nyligen utgiven på Karneval förlag, finns stora frågetecken om hur den svenska åklagarsidan under tio år höll liv i en utsiktslös förundersökning. Melzer skriver att det framför allt var de svenska myndigheternas vägran att ge en garanti mot utlämning till USA som gjorde att Julian Assange blev tvungen att fly till den ecuadorianska ambassaden i London.

Nils Melzer är ingen ovaccinerad foliehatt utan professor i internationell rätt och FN:s specialrapportör om tortyr. På uppdrag av både UNHCR och den schweiziska regeringen har han under två decennier intervjuat tusentals flyktingar och krigsoffer, för att se till att de internationella förbuden mot tortyr efterlevs. Hans kritik bör alltså tas på allvar.

Han skriver att de svenska myndigheternas agerande förstörde inte bara Julian Assanges liv, utan även de båda kvinnornas. Polisen kapade snabbt ärendet i syfte att föra sin egen agenda, och under den tioåriga juridiska cirkusen fick kvinnorna utstå mängder av sexistiskt hat från Julian Assanges fans, vilket Anna Ardin beskriver i sin bok ”I skuggan av Assange”.

Men utöver ett slitsamt decennium för dessa tre individer står flera principiella frågor på spel. I Sverige har det funnits begränsad förståelse för det, men desto mer skrivbordstestosteron.

Oisín Cantwells, en av Sveriges främsta juridiska kommentatorer, dikeskörning ger en bra ögonblicksbild. ”Assange visade sig vara ett fegt kräk” skrev han i Aftonbladet 2012 när Julian Assange flydde till den ecuadorianska ambassaden. Men trots helgarderingar som ”tycks”, ”osannolikt” och ”förefaller inte otroligt”, så slog han fast att Assange var en ”feg skitstövel” som inte vågade låta sig förhöras i Sverige. ”Att regeringen godkänner ett utlämnande till USA, vilket han fruktar, är osannolikt. Skadan för Sveriges internationella diplomatiska anseende skulle bli för stor.”

Bevisföringen är spekulativ i förhållande till slutsatsernas hårdhet. Sverige har ett utlämningsavtal med USA och det vore inte första gången vi skickade folk till potentiell tortyr. I december 2001 avvisade den socialdemokratiska regeringen de två terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery, som kedjades och drogades samt fick sina kläder sönderklippta, innan de flögs med ett amerikanskt flygplan till Egypten. Allt på order av dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

Sverige fick tung kritik av Europarådet, FN:s tortyrkommitté och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter den gången. Att frukta utlämning var alltså helt legitimt. Sverige är en nära militärallierad till USA som samtidigt vill ge sken av alliansfrihet. Man kan tycka si eller så om den ordningen; det är lätt för skribenter eller socialdemokratiska politiker att låtsas om att alliansfrihetsteatern är verklig, dissidenter har inte samma lyx.

Tre principiella saker står på spel.

Julian Assange förtjänar frihet.

Redaktör Romelsjö: Sedan följer ett avsnitt om negativa påståenden om Julian Assanges personlighet, som saknar tillräckliga belägg och som är ovidkommande för bedömning av sakfrågan.

Pressfriheten måste försvaras. Julian Assange står anklagad, trots att han har utfört vanligt journalistiskt arbete. Att ge tekniskt stöd åt en källa för att öka dess säkerhet får inte bli straffbart, inte heller att avslöja krigsbrott. Om någon ska ställas inför rätta så är det de politiker som ljög om att det fanns massförstörelsevapen i Irak.

USA statuerar ett farligt exempel. Världen är multipolär och kraften tippar alltmer över till Kina. Bara tre dagar före det senaste domslutet släppte Reportrar utan gränser rapporten ”Det stora språnget bakåt för pressfriheten”, som beskriver censur, medieskugga i Xinjiang och fängslade journalister. Om även demokratier fängslar journalister, med vilken rätt kan man kritisera nästa stormakt för samma sak?

Amerikanska politiker och myndigheter har gjort allt för att avhumanisera Assange, så att de principiella frågorna skyms. Hillary Clinton har sagt att hon ”inte minns” om hon under ett möte skämtade om att döda Assange med hjälp av drönare. Trumps CIA-chef Mike Pompeo kallade Wikileaks för ”demoner” och en ”fientlig icke-statlig underrättelsetjänst”, och enligt ett avslöjande från Yahoo news diskuterade CIA olika sätt att mörda Assange, men kom fram till att det vore olagligt.

Det är dags att Julian Assange släpps fri och Sverige borde ge honom amnesti. De besvärande frågor som Nils Melzer ställer om Sveriges agerande borde också besvaras av en oberoende utredning. Alliansfriheten må ha varit en illusion, men någonstans måste vi dra en gräns. Sverige bör vara en fristad för journalister på flykt, oavsett om det är Kina eller USA som vill fängsla dem.

Relaterat.
Lyssna på och se det mycket viktiga jättebra mötet om ”Fallet Assange” med Nils Melzer, Stina Oscarson och Arne Ruth i söndags kväll!
Åsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp
Malou Sivers intervjuar Julian Assange och Nils Melzer. Kom och lyssna på Nils Melzer!
Julian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell
Fallet Julian Assange – Förödande kritik mot Sverige
Skamligt och farligt om Julian Assange utlämnas till USA – skriver Aftonbladet
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
När fascismen kastar av sig sina förklädnader.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelZelenskij utnämner nazist till Ukrainas hjälte
Nästa artikelKinas rekorddonationer av vaccin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

29 KOMMENTARER

 1. Den som skriver ”ovaccinerad foliehatt” förlorar bums mitt förtroende. Det finns så mycket förtroendeingivande med vårt mest fantastisk konstruerade organ att de enda som på allvar lyckats eliminera det till oigenkännlighet är läkemedelsindustrin och deras främsta skapelse den kroniska sjukdomen, en annan hög är den resistenta bakterien vars enda befruktnig öevereras av antibiotikan.. Okunnigheten närmar sig vansinnet när ett vaccin ska erbjudas mot resistenta bakterier.
  James Corbett har gjort en underbar dokumentär om hur läkemedelsindustrin kidnappat hälsan sedan 100 år och kallar allt friskt vågat som hotar den för djävulens verk.

  • Han skriver att Nils Melzer inte är en ”ovaccinerad foliehatt”, kanske bara använder en (dålig) klyscha.

 2. Det är både sällan nämnt och sällan känt – men Assanges besök i Sverige, som kom att bli så ödesdigert för hans person, var vid det tillfället uppenbarligen Julian Assanges klara avsikt att söka politisk asyl i just Sverige för sig själv och sin dataserver.

  Hans ödesdigra misstag var att återvända till Storbritannien, efter händelserna i Sverige, och inte istället söka sig till just Sverige på nytt.

  Vi måste påpeka att Sverige kan inte utlämna en person till en annan stat för domstolsförhandling om ett brott som inte är olagligt i Sverige självt. Att presentera om man så vill hela CIA:s, MI6:s eller FSB:s hemligaste arkiv i bokform eller på en konferens är alltså inte olagligt i Sverige. En person som gör det (d.v.s. helt lagligt) i Sverige kan och får inte utelämnas till annan stats rättssystem. Kan man inte åtalas och dömas för en viss handling i Sverige, kan den personen inte -som helt oskyldig- utlämnas till annat rättssystem. En god princip för övrigt.

  Jag får ofta intrycket av att två saker stört Julian Assanges tillvaro: dels den naturliga paranoida stämning en sådan person och dennes kringorganisation hamnar i som är i kamp mot höga politiska och underrättelsetjänstmässiga strukturer, och dels att Assanges och Wikileaks rådgivare inte sällan varit uselt informerade och begått omfattande strategiska feltänkanden och taktiska felmanövrar: som att föredra engelskt territorium framför svenskt i en tilltagande legal kris.

  Tyvärr tror jag artikelskribentens idé om att ge Assange en fristad i Sverige, en gång för alla (en ståndpunkt jag själv moraliskt helt håller med om), men jag befarar att denna idé redan tyvärr är förbisprungen av verkligheten själv.

  Assange skulle behöva indirekt politiskt stöd av ett svenskt politiskt etablissemang som inte för närvarande har mycket att vinna på det mellanstatligt (”vi” skulle hamna i Washingtons frysskåp) och för det andra tror jag inte Assanges rent fysiska säkerhet skulle kunna garanteras – han skulle även som fri man vara utsatt för omfattande och indirekt fysisk fara på svenskt eller annat EU-lands territorium för okända planer mot hans person, till och med kidnappning och död.

  Det gäller nog för Assange samma som för Snowden: han måste vara inkognito i ett stort av de amerikanska Förenta staterna helt oberoende land som t.ex. Ryska federationen eller Folkrepubliken Kina.

  Vi måste för Assanges del helt enkelt dra samma säkerhetsslutsats som Edward Snowden gjort för sin person så länge som den nuvarande repressiva och hämndlystna underrättelse- och militärregimen råder på amerikansk mark. Först när denna nutida amerikanska brutalitet vid imperialismens fall ersatts med något annat mer civiliserat i Amerika kan dessa värdefulla avslöjare och journalister gå säkra i Europa, som ju i sig är just fångat i amerikansk politisk och militär gisslanposition.

 3. Är så besviken att man inom EU åtminstone inte valde den riktiga o korrekta vägen när gäller detta justitiemord på Assange. Är inte förvånad men mycket besviken. Fattar inte när EU tänker välja annan väg som inte är usa förhandlat jämt. EU har tyvärr tappat all sin trovärdighet här år efter år,förutom allt det övriga usa förhandlat jämt också,så dåligt

  • Fast själva EU:s organisation har ingenting med Julian Assanges rättsfall att göra, det minsta.

   Däremot skulle EU verkligen kunna engagera sig mera i Assange-fallets etik, precis som man gjort i Naval’nyjs fall, som verkar så mycket angelägnare.

  • Tyvärr finns det inga EU-parlamentariker, förutom två kämpar från Irland som strider med kraft för att EU skall sluta att gå i USA:s ledband och vara självständigt. Dessa två är de enda som också flertal gånger tagit upp Assange i EU-parlamentet, men utan gensvar från övriga.
   Alla bör lyssna på Clare Dalys fantastiska brandtal, då hon anklagar hela EU-parlamentet för deras inkonsekvens när de försvarar en rasist som Navalny samtidigt som de inte ens klara att nämna Assange vid namn och när det gäller honom så råder tystnadskultur i EU.
   Även artisten Roger Waters berömde hennes tal och sa att hon var en äkta irländsk fighter.
   Jag fann talet på EU:s hemsida, då jag var rädd att twitter polisen skulle ta bort det från hennes egen twitter. Det var flera personer som efterfrågade det, då de också var rädda att twitter skulle ta bort talet.

   https://multimedia.europarl.europa.eu/en/plenary-session_20210209-0900-PLENARY_vd?start=20210209143333&end=20210209143530

   • Bra att man kunde få det ”dubbat” till svenska.

    Tänk om alla politiker kunde hålla sig till en så enkel, självklar och ärlig logik som Clare Daly, då funnes det hopp för demokratin. För det är ju som Jan Björklund en gång sade i Stockholms kommunfullmäktige: ”Dubbelmoral är inte dubbelt så bra.”

    • De använder simultantolkning, som man av ekonomisk skäl ofta använder på stora internationella konferenser. Det är otroligt svårt att tolka samtidigt som någon talar och Clare Daly talar väldigt fort. Tolkar skall även tolka innebörden av orden och inte bara göra översättningar av språket. Fick lära mig något nytt, visste inte att man kunde få det översatt till sitt eget språk samtidigt som man lyssnade på denna video. Lyssnade och märkte att tolken tappade några meningar ex. när Clare Daly betonade att några hundratusen av flera miljoner människor är knappast en massrörelse,
     ”är knappast en massrörelse” kom inte med. När hon talade om att detta handlade om en geopolitisk agenda mot Ryssland som underblåses av det ”militära industri komplexet, som behöver en fiende för att rättfärdiga deras miljoner”, så saknades många ord som var viktiga för förståelsen då översättning blev ”underblåses av komplex vi behöver fiender” så det är viktigt att kunna originalspråket

   • Wow Clare Daly. Nu blev jag nästan lite kär. Det där var nog det bästa och mest slagkraftiga talet jag har hört på många år.
    Kontrasten mot dom lallande trähattarna i Sveriges riksdag är snudd på smärtsam.

    • Om du inte misstycker Anders Åberg så sällar även jag mig svärmiskt till hennes beundrarskara. Du uttryckte välformulerat vad jag också känner, såväl om den slagkraftiga uppgörelsen med hyckleriet i EU som motsvarande insinuering beträffande det som borde vara rättssamhällets och demokratins högborg, Riksdagen.
     Likaså tack Viviann för att du delade med dig av denna pärla.
     Och Anders R, som gör det möjligt för oss att ta del av sådan som det numera uppköpta medialandskapet döljer och/eller förvanskar. Det fria ordet, yttrandefriheten och rättssamhället måste ihärdigt försvaras, varje dag! Inte bara av människor begåvade med exceptionellt rättspatos som Meltzer, Ramberg och många många fler, eller de modiga visselblåsare som sätter sina liv på spel för vår frihet, utan av oss alla. Om inte annat kan vi läsa, lyssna och försöka förstå. Med vidgad kunskap och dyrköpt historisk läxa röstar vi förhoppningsvis inte på de värsta extremisterna då vi hedrar demokratin vid valurnorna. De få valbara motsvarigheter till Clare Daly vi hittar i Sverige behöver vårt upplysta stöd.

     • Tyvärr R. i Ronneby så har vi ingen politiker i vår riksdag, som ens är i närheten av den pondus som Clare Daly och Mike Wallace har, så det är mitt problem när det blir val nästa år.

      Så få EU-parlamentariker som vågar tänka självständigt och tala öppet om sina åsikter, om dessa inte överensstämmer med normen i EU. Dessutom så få vågar stödja dessa personer.
      Endast 19 parlamentsledamöter undertecknade ett brev till Josep Borell där man uppmanar till verklig EU-handling mot Israels krigsförbrytelser i Gaza. Clare Daly anser det skamligt att det inte var fler som kunde fördöma Israels fruktansvärda slakt på palestinier. Liten stil så svårt att läsa men jag tyder texten till: Clare Daly, Mike Wallace, Luke ”Ming” Flanagan, Ivan Vilibor Sincic, Sira Rego, Manu Pineda, Javier Nart, Marc Botenga, Rosa DAmato, Jose Gusmao, Marisa Matias, Francois Alfonsi, Idoia Villanareva, Chris Mac Manus, Giorgos Georgou, Joao Ferreira, Sandra Pereira, Miguel Urban Crespo, Alex Agius Saliba.
      Kan inte se att någon av dessa 19 MEP är från Sverige, så eländigt är det i vårt land.

      Clare Daly anser att människor normalt inte kan se hur EU egentligen är, men så här är det säger hon på sin twitter, så ta en bra titt. En institution som fördömer motståndet från ett förtryckt folk, men som inte nämner den avsiktliga Israeliska massakern på civila i Gaza med avancerade vapen, Europeiska värden.
      Hon retweetar Ursula von der Leyens twitter kommentar:
      ”Very concerned by the situation in Israel and Gaza.
      I condemn indiscriminate attacks by Hamas on Israel.
      Civilians on all sides must be protected.
      Violence must end now.”

      Utan Clare Daly skulle jag inte förstå den enorma hatpropaganda som EU sprider ut mot Ryssland. I denna tweet förkastar Clare Daly ett 32-sidigt dokument inför EU-parlamentet som falskt, missledande och ensidigt. Hon har lagt en länk till dokumentet, så man kan läsa det. Det är bedrövligt!!!

      https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1438139489239633925

      Så har vi Clare Dalys irländska kollega i EU Mike Wallace, som också alltid tar tillfället i akt, då EU har någon inbjuden gäst, som i denna tweet är det Bidens assistent dr Amanda Sloat som Mike passar på att fråga: ”Vem är mest auktoritär? Assad som försökte försvara Syrien från folkmord extremister eller USA som beväpnade och finansierade dessa?

      https://twitter.com/wallacemick/status/1408451578995036160

    • Du vet Anders, republiker med personval fångar upp mycket mer och fler individualistiska och karismatiska personer i valen.

     Simultantolkning är svårt, och kan nog aldrig helt ersätta talarens andemening och känsla.

 4. Håller helt med att Assange måste släppas omedelbart. Att vi Sverige också bettet oss såhär katastrofalt framför helt öppen ridå trodde jag inte, kanske då mer diskret. Hur kan Assange fortfarande vara inlåst efter alla dessa åren för att avslöjat usa krigsförbrytelser

 5. Bra Anders att du sätter upp dom relaterade artiklarna på samma sida,såg jag och märkte nu. Släpp Assange omedelbart!! Är ändå förvånad att vi här hemma i Sverige inte haft så mycket fler medierna och journalister som försvarat justitiemordet mot Assange och att han hela tiden också riskerar att aldrig få se dagens ljus igen HELT FELAKTIGT

 6. En ursinning svensk kampanj mot de egna myndighetetna borde ha kommit direkt efter Marianne Nys utspel. Istället kom det bara kräkningar som Oisin Cantwells. Sveriges opinion betydern inget i dagsläget.

  Assange har haft sin första stroke i fängelset, det borde få alla larmklockor att ringa.

  Det är mycket få instanser som kunde rädda honom innan hans hälsa bryts ned. Australien vore en sådan aktör. Men vem kan i realiteten hoppas på dem. De håller på att inrätta läger för sina egna medborgare och ursprungsbefolkningen behandlas som boskap.

 7. Ifall Pinocchio dristat sig till att beskriva Sverige som en rättsstat hade hans näsa nått över Atlanten (längs med den transatlantiska länken).
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pinocchio

  Om två veckor tillsätter Sverige ”räven att vakta hönsen”.

  Vid årsskiftet tillträder en av den transatlantiska länkens värsta förespråkare f d försvarsminister Karin Enströms [M] bror, Henrik Landerholm [M], tjänsten som generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF).
  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/10/regeringen-anstaller-generaldirektor-for-myndigheten-for-psykologiskt-forsvar/
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Myndigheten_för_psykologiskt_försvar

  Har vi inget lärt!?

  Under 1940-talet utnyttjade den politiska och militära eliten, dåvarande socialminister Tage Erlander och arméchefen, nazisten, greven general Archibald Douglas, sina maktposition till att internera antinazister. Kungahuset och utrikesministern utövade starkt inflytande för att tysta kritiska röster som Torgny Segerstedt.

  Då tog Sveriges nazisympatiserande överbefälhavare emot Hitlers värsta propagandaorden Tyska Örnens Orden:
  • General Olof Thörnell (ÖB 1939-1944)
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tyska_örnens_orden
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Olof_Thörnell
  Flera nazitysksympatiserande officerare var bland de 254 svenskar som tog emot utmärkelsen:
  • General Bengt Nordenskiöld – flygvapenchef 1942-1954
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bengt_Nordenskiöld
  • Spionchefen överste Carlos Adlercreutz
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Carlos_Adlercreutz
  • Generallöjtnant Henri de Champs
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Henri_de_Champs

  Man kan undra när nutidens USA-orden Legion of Merit betraktas lika komprometterad av brott mot folkrätt och mänsklighet att den blir förbjuden att bära?
  https://www.svtplay.se/video/33239762/morgonstudion/morgonstudion-14-dec-06-00-3?position=7230&id=e3vG6Y3 (idag 14 dec 2021 om USA-brott)
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mehdi_Ghezali
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/usa-alliansens-brott-mot-internationella_GT10121
  Legion of Merit har bland annat förärats;
  • General Torsten Rapp – ÖB 1961-1970 (tidigare flygvapenchef)
  • General Lennart Ljung – ÖB 1978-1986
  Hans son överste Lars Ljung (f d militärattaché) som fram till pensioneringen var verksam som senior advisor vid Folke Bernadotteakademin (som letts av Henrik Landerholm [M], se ovan)
  • General Sverker Göransson – ÖB 2009-2015 (militärt utbildad i USA)
  • General Bengt Nordenskiöld – Flygvapenchef 1942-1954
  • Amiral Åke Lindemalm – marinchef 1961–1970.
  • Generalmajor Berndt Grundevik – pensionerad 2017
  • General greve Thord C:son Bonde – arméchef 1957-1963 (se ’Stella Polaris’)
  • Konteramiral Moje Östberg – pension 1955
  • General/amiral arvfursten Prins Bertil (stormästare i frimurarorden) barnbarn till Gustav V.

  Då hette det inte värdlandsstöd (host nation support) utan Permittenttrafiken:
  https://defaeroreport.com/2017/10/24/swedish-armed-forces-chief-sweden-aurora-russia-zapad/
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Permittenttrafiken
  https://www.globalpolitics.se/usas-bombflyg-ovade-ater-i-sverige-krigsforberedelse-mot-ryssland-med-hjalp-av-usa-medaljerad-flygvapenchef/

  Då hette det inte Gröna Baskrarna eller Navy Seals utan Engelbrechtdivisionen
  https://efolket.eu/man-vill-tro-att-det-ar-ett-aprilskamt-usas-okanda-militara-specialforband-grona-baskrarna-tranar-hemvarnet-pa-gotland/
  https://schlaug.blogspot.com/2021/01/grona-baskrarna-tranar-pa-gotland.html
  https://www.dagensarena.se/essa/nar-vapen-och-specialstyrkor-blev-sveriges-exportgiv/
  https://www.dagensarena.se/essa/nar-usa-intog-svenska-skargarden/
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/U.S._Army_Special_Forces
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Engelbrechtdivisionen

  Då hette det inte Myndigheten för psykologiskt försvar, utan Statens Informationsstyrelse, som övervakade och förtryckte den egna svenska befolkningen:
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Statens_Informationsstyrelse

  Då hette det inte Försvarets Radioanstalt FRA (med sammanflätade band med USA:s NSA och CIA) utan C-byrån (med sammanflätade band med Nazitysklands motsvarighet):
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/C-byrån

  Dåtidens länk över Östersjön, som gav nazityskland informell jurisdiktion över Sverige (’starskupp’ utan militär intervention), har nu på motsvarande sätt ersatts av den transatlantiska länken.
  Med dess förespråkares, den svenska atlantkommitténs (SAK);
  • förste ordförande Henrik Landerholm [M] – som GD för MPF, och
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svenska_Atlantkommittén
  • nuvarande GS Pål Jonson [M] – som ordförande för Försvarsutskottet,
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pål_Jonson
  framstår inte den svenska marken säker för vår tids visselblåsare.
  https://julian-assange.se/

  • När Henrik Landerholm var förr Sveriges ambassadör i Riga och där förekom de ökända årliga åminnesmarscherna till SS-veteranernas medlöperi till de mordiska nazistiska förbrytelserna i Riga (där letten Herbert Cukurs gjorde Riga ”Judenfrei”, hans dödsdom verkställdes för övrigt tack och lov av Mossad i hans flyktexil Brasilien) vägrade Sveriges ambassad -trots omfattande påtryckningar- protestera under Landerholms beslut mot de fascistiska hyllningarna.

   Det är minst sagt anmärkningsvärt och dåligt odemokratiskt av Sverige att sopa detta bruna arv under mattan, tyvärr förväntat!

 8. Johan har rätt,nej det har inte varit en EU fråga detta,men dom hade lätt bara kunnat bry sej åtminstone till 50procent av vad man gjorde för den där Navalny,och upphöjde han åt en Gud med priser utmärkelser och allt möjligt

  • Tack! Det BORDE dock VARA en EU-fråga!! Hela Europa borde stå upp mot detta fullständiga rättshaveri och rena barbariet mot det fria ordet, undersökande journalistik, liksom en enskild odömd persons öde, och helt enkelt vanlig hederlighet och anständighet mot brutala krigsövergrepp!

   Ut med er i ljuset europeiska politiker!

   • Det finns två EU-politiker som står upp offentligt i EU och talar för hans sak och det är Clare Daly och hennes irländska kollega Mike Wallace, någon annan EU-politiker har jag aldrig hört eller sett stå inför hela EU-parlamentet och tala för Assanges frihet
    Man märker i detta tal hur oerhört känslomässigt berörd han är över den orättvisa behandlingen som Assange är utsatt för, han har även varit och talat utanför domstolen där domarna har fallit över Assange. Han och Clare Daly har även haft seminarier till stöd för Assange.
    Han säger om EU bryr sig om att försvara journalister, pressfrihet och mänskliga rättigheter- så är det en lögn tills de strider för Julian Assange frihet, som står åtalade för att vara en journalist som avslöjat sanningen om USA och deras allierades krigsförbrytelser.

    https://twitter.com/wallacemick/status/1471041573316177925

  • Till saken hör att Navalnyj är en nynazist och borde i rimlighetens namn fördömas av partier som S, V, MP, C men när husse USA vill annat så böjer man sig! Naturligtvis vet man i dessa partier att Navalnyj är en skurk och högerextremist men i storpolitiken duger även skurkar bra, det har vi lärt oss genom åren. Eller som man i USA osentimentalt säger ”Yes, they are bastards, but they are our bastards”

 9. Det är hyckleri på högsta nivå att parasiten Biden håller så kallad demokrati-möte med”likasinnade”där Sverige också var bjudna, samtidigt som Assange har rättegång.Det fria ordet och demokratin måste försvaras och bla bla bla något mer skit samtidigt som man begär Assange utlämnad. Vad i helvete är detta för hycklare på högsta nivån. Listan är mycket värre och längre än så men vi tar kortare rubriken nu. Sen har man fortfarande Guantanamo kåken helt öppen utanför sitt eget land i militärbasen på Cuba. Så denne hycklare och parasit håller en demokrati möte med ”likasinnade”samtidigt som Assange fortsatt sitter inlåst i England och begärs utlämnad till Usa? Och man har fortfarande Guantanamo kåken helt öppet utanför det egna landet. Man kan ju inte hitta på detta. Slutsatsen är att parasiten Biden är dement och lider av Alzheimers. Om någon kanske har någon annan slutsats vill jag gärna höra, kanske det är jag som blivit dement och lider av Alzheimers

  • Alltså detta j**la hyckleri som pågår med USA och deras dementa ”president” är ju bara patetiskt! Kan man inte se att han är helt oförmögen att leda en stormakt? Han är ju helt i händerna på Deep State och deras hantlangare? Var ska gränsen gå för idiotin som styr världen idag? Att USA är en parasit på resten av världen är väl ingen hemlighet frågan är ju bara hur länge det får fortgå? USA borde ju i en normal värld stämplas som paria och tvångsförvaltas då de helt verkar kunskap om hur man styr en union! Och hur kan EU ta denna pajasunion på allvar? Frågorna hopar sig….

 10. En intressant artikel in ”the guardian”, efter Bidens/USA ”democracy summit ”
  The Guardian uppmanar Biden att börja med sig själv och släppa alla anklagelser mot Assange
  Den brittiska tidningen The Guardian publicerade i sitt nummer av den 11 december 2021 en ledare till försvar av WikiLeaks grundare Julian Assange.

  När han öppnade veckans For Democracy Summit, uppmanade Joe Biden gäster på sitt onlineforum att ”stå upp för de värderingar som förenar oss”, inklusive pressfrihet, förstås. USA:s president skröt om sitt nya demokratiska förnyelseinitiativ, som inkluderar åtgärder för att stödja en stilren och oberoende media:
  ”De är grunden för demokrati. Det är de som avgör graden av allmänhetens medvetenhet och regeringarnas ansvar gentemot sina medborgare. Men över hela världen är pressfriheten hotad.”

  Men den amerikanska regeringen äventyrar själva mediernas förmåga att föra fram sanningar som är obekväma för myndigheterna, öppna sina cacher och visa upp brott. Högsta domstolen beslutade i går att Julian Assange kan utlämnas till USA, där han kommer att få 175 års fängelse. Detta beslut är inte bara ett slag för hans familj, nära och kära och vänner, som är rädda att han helt enkelt inte kommer att överleva i ett amerikanskt fängelse. Den slår också mot alla de människor som kräver skydd för media och garantier för deras fria funktion.

  Nu har domare upphävt en tingsrätts dom i januari att WikiLeaks-grundaren inte ska utlämnas på grund av den höga risken för självmord med tanke på hans bräckliga psyke och svåra förhållanden i amerikanska fängelser. Amerikanen Themis utfärdade ett paket med lugnande försäkringar som motbevisade det tidigare beslutet, och de beaktades av Högsta domstolen. Fängelseförvaltningen i USA förbehåller sig dock rätten att påtvinga honom en särskilt strikt regim, använda maximalt inflytande, utsätta honom för särskilda administrativa åtgärder, inklusive förlängd isoleringscell. Allt detta formaliseras av kopplingar till hans beteende. Assanges advokater kommer säkerligen att överklaga, och rättegången kommer sannolikt att dra ut på i flera år.

  Fallet fokuserar för närvarande på själva kärnan av problemet. Det spelar ingen som helst roll hur Assanges hälsotillstånd är. Huvudsaken är att USA inte har rätt att kräva att han utlämnas, och Storbritannien har ingen rätt att tillåta det. Han anklagas för att ha publicerat sekretessbelagt material med stöd av spionagelagen. Fallet mot den 49-årige grundaren av WikiLeaks handlar om hundratusentals dokument relaterade till militära operationer i Afghanistan och Irak, samt relaterade diplomatiska kablar som WikiLeaks släppte i samarbete med The Guardian och flera andra medieorganisationer. Detta avslöjade de fruktansvärda övergrepp som den amerikanska administrationen och andra regeringar utövade. Annars skulle dessa brott aldrig ha kommit fram.

  Som Agnes Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, med rätta påpekade:
  ”I slutändan har ingen som är ansvarig för amerikanska brott i de afghanska och irakiska krigen någonsin ställts inför rätta, än mindre åtalad. Men förläggaren, som öppnade världens ögon för sådana handlingar, står inför ett verkligt hot om att dö i fängelse.”

  Inget skydd av allmänintresset är tillåtet enligt spionagelagen. Protestkampanjerna i USA indikerar att sådan användning av ”lagen” är i direkt överträdelse av det första tillägget till den amerikanska konstitutionen. (Det första tillägget är en del av rättighetsförklaringen. Det garanterar att den amerikanska kongressen inte kommer: stödja någon religion eller etablera en statsreligion, förbjuda fri religion, kränka yttrandefriheten. kränka pressfriheten … – red.). Förläggare utanför USA skulle stå inför samma risk om Assange skulle utlämnas. Men anklagelserna handlar om hans handlingar som ägde rum när han bodde i ett helt annat land.

  Den här veckan utropade USA sig själva till demokratins ledstjärna i en värld med en ständigt ökande auktoritär regering. Om president Biden på allvar (och inte för att visa) är oroad över behovet av att försvara medias förmåga att hålla regeringstjänstemän ansvariga, då måste han så att säga börja med sig själv och lägga ner alla anklagelser mot honom mot Julian Assange.
  https://eadaily.com/ru/news/2021/12/18/the-guardian-predlagaet-baydenu-nachat-s-sebya-i-snyat-s-assanzha-vse-obvineniya

  • Internationell lag och internationella principer gäller alltid ALLA ANDRA, aldrig Washington självt. Washingtons våldsetablissemang lyder nämligen bara sina egna för stunden aktuella tankegångar.

   Så kommer det att förbli tills staden Washingtons namn byts ut från slavägarens namn till något annat, och Amerika frigör sig från sitt slavägande, våldsamma och brutala förflutna och samtid.

 11. […] Det är dags att Assange släpps fri, skriver Leonidas Aretakis i DN!Lyssna på och se det mycket viktiga jättebra mötet om ”Fallet Assange” med Nils Melzer, Stina Oscarson och Arne Ruth i söndags kväll!Åsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp […]

 12. […] Det är dags att Assange släpps fri, skriver Leonidas Aretakis i DN! Lyssna på och se det mycket viktiga jättebra mötet om ”Fallet Assange” med Nils Melzer, Stina Oscarson och Arne Ruth i söndags kväll! Åsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here