Skamligt och farligt om Julian Assange utlämnas till USA – skriver Aftonbladet

8
1582
Bild v Julian Assange i artikel i TheDuran.

 

Läsaren Johan de Nauclér tipsade ”Journalisten Eric Rosén har i dagens(10/12) Aftonbladets nätupplaga skrivit en mycket kritisk krönika om den engelska domstolens beslut, och varnar för journalismens framtid om Assange hamnar i fängelse för att ha avslöjat brutala amerikanska krigsförbrytelser.” Aftonbladet.

Den finns under Kultur i Aftonbladet som är en mycket få medier som alls skrivit om Assange. Närmast då Åsa Linderborgs positiva recension av Nils Merlzers bok. Jag frångår min goda vana att bara återge brottstycken ur artiklar, då jag har tillgång till artiklar som betalande Pluskund. Kanske inte alla läsare har det.

___________________________________________________________________

Skamligt och farligt om Julian Assange utlämnas till USA – skriver Aftonbladet

 

På fredagen kom beskedet att en brittisk domstol ger klartecken till ett utlämnande av Julian Assange. I USA riskerar han upp till 175 års fängelse för brott mot spionerilagstiftningen och för olaga dataintrång.

Därmed går domstolen emot ett tidigare beslut om att Assanges dåliga hälsa sätter stopp för en utlämning. Och även om hänvisningen till hälsoskäl är nog så legitim är det inte det som är grundfrågan här.

Det svenska Journalistförbundet, Amnesty, Human Rights Watch och en lång rad experter har tidigare varnat för vad en utlämning av Assange kan innebära för den fria pressen och den oberoende journalistikens kraft. Freedom of the press associations Trevor Timm formulerade det såhär 2019: Åtalet ”kriminaliserar många vanliga typer av interaktioner mellan journalister och deras källor, kontakter som reportrar är beroende av hela tiden”.

Om Julian Assange utlämnas och döms för att ha publicerat sanningar om en amerikansk massaker på civila får det konsekvenser för visselblåsare – och för de medier som bereder utrymme för dem – världen över.

Det kan och kommer långsiktigt troligen att leda till en mindre informerad allmänhet, som får veta mindre om förbrytelser och grova brott begångna av makten än de annars skulle.

Rebecca Vincent, på Reportrar utan gränser, kommenterar domslutet på twitter: ”Detta är en fullständigt skamlig utveckling som har skrämmande konsekvenser inte bara för Assanges mentala hälsa, utan också för journalistik och pressfrihet runt om i världen.”

Även denna dom väntas överklagas. Går även nästa instans emot Julian Assange är det mer än ett personligt nederlag för honom. Det är ett betydande angrepp på pressfriheten som kraftigt försvårar mediers möjligheter att avslöja obekväma sanningar.

Föregående artikelDen ”försvunna” tennisstjärnan Peng Shuai är inte alls försvunnen
Nästa artikelFör rätten att leva i fred – manifestation lördagen 11 december i centrala Stockholm! Kom!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Jag är ändå inte så förtjust i detta,om ni på allvar menar detta och är seriösa varför agerar ni inte då. Usa har ju en EU och demokrati älskare som ni skrev dagligen?? Tycker ni inte det är dax att på allvar sätta stopp för detta justitiemord innan det är försent för Assanges liv på allvar också och han dör. Bättre möjligheter än detta får ni aldrig,och han den såkallade EU demokrati-älskaren som ni döpt till är i vita huset. Återstår att se

 2. Två artiklar på Transnational tar upp den Norska nobelkommitténs val av pristagare och de är väldigt kritiska. Självklart anser de att i stället Assange borde tilldelats priset, då det skulle varit i samklang med Nobels testamente.
  https://click.mlsend2.com/link/c/YT0xODM3MTgzMDM0ODIzMDIyNjIzJmM9cTJ0OSZlPTAmYj04Mjg0Nzk0NTAmZD1sMHkzcjFq.vIBoRZiDQ7FtdgPHaP7mMmiQZ_GSfGlu4NhGd_PGYPY
  https://click.mlsend2.com/link/c/YT0xODM3MTgzMDM0ODIzMDIyNjIzJmM9cTJ0OSZlPTAmYj04Mjg0Nzk0NTMmZD1hOGI1dDlh.LkOau7WurMWimD5Mzgmfo2vkJ8YesMQBZXrriCJFDHY

 3. Tycker det vore lämpligt att omgående börja planera för en bojkott av Storbritannien.
  På samma sätt som mot Frankrike när det gällde att stoppa kärnvapenproverna i slutet av 80-talet.
  Dra igång kampanjen bums så UK får något att tänka på innan de hinner utvisa Assange.
  Ta fram lämpliga områden att bojkotta och välj ut ett område att starta med omgående, varför inte välja fiskeindustrin som det även finns annat fokus på.
  Tror definitivt att de franska fiskarena kommer att nappa.
  Antar att det finns en internationell rörelse som driver frågan om Assanges frigivning, det är de som skall dra igång bojkotten.
  ”Free Assange – boycotte UK”

  • Det är beklämmande att se hur de förr så stolta britterna numera bara är en patetisk vasall till sin forna koloni! Och det är regimen i London och inte majoriteten av medborgarna i Storbritannien som vill vara vasaller. Man kan läsa reaktionerna i brittiska sajter och kritiken mot regimen är massiv mot utlämningen! Faktum är att britterna är mer för EU än de är för sammankoppling med USA som anses vara arroganta pösmunkar!

 4. Dom franska fiskarna skulle direkt vara med faktiskt.Det var en mycket smart resonemang.Ja så som fiskarna blivit behandlade på franska sidan senaste åren varit ju katastrof.Förutom allt det onödiga byråkratiska som tillkommit så har även det ekonomiska blivit problem.Detta har inte undgått någon av franska president kandidaterna som alla varit där och gett sitt stöd.Då det är Boris på andra sidan hos engelska sidan,som jämt uttalar sej korkad och dåligt gentemot denna grupp, så har detta även mycket stöd hos övriga fransmännen också faktiskt.Det är hårt arbetande och mycket bra folk detta på franska sidan

 5. Julian Assange drabbades av stroke under rättegången i oktober, avslöjar fästmö
  WikiLeaks grundare Julian Assange drabbades av en ”mini” stroke under en domstolsförhandling i Storbritannien i oktober, har hans fästmö Stella Moris avslöjat.
  Med hänvisning till Assanges fästmö rapporterade Daily Mail Online på lördagen att incidenten ägde rum under ett videouppträdande från Belmarsh-fängelset den 27 oktober. Efter avsnittet ska det ha fastställts att WikiLeaks-utgivaren lämnades med ett ”hängande höger ögonlock, minnesproblem och tecken på neurologiska skador”.
  En mini stroke, medicinskt känd som en övergående ischemisk attack, orsakas av ett kort blodflödesavbrott i hjärnan, ryggmärgen eller näthinnan, enligt Mayo Clinic. Även om tillståndet kanske inte orsakar permanenta funktionsnedsättningar, tyder händelsen på att en allvarligare episod kan hända.

  …/Tidigare i år vägde över 60 läkare in Assanges hälsa och varnade i ett öppet brev att hans tillstånd har blivit så allvarligt att han kan dö bakom galler på Belmarsh-anläggningen. Brevet baserades på ögonvittnesberättelser om hans hälsa och hans framträdande i domstol den 21 oktober.
  https://sputniknews.com/20211212/julian-assange-suffered-stroke-during-october-court-appearance-fiancee-reveals-1091450952.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here